Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muzikologija

Marketing

NOTES ON A SCANDAL


Za Oscara nominiran film Richarda Eyrea (Iris), adaptacija je istoimenog romana Zoe Heller, a u filmu u pravom smislu riječi briljiraju Cate Blanchett (dobitnica Oscara, te za ovaj film nominirana) i Judi Dench (dobitnica Oscara, za ovaj film nominirana). Scenarij potpisuje Patrick Marber (Closer).
UKRATKO: Nova profesorica u srednjoj školi (Blanchett) spetlja se 15-ogodišnjim učenikom. Starija kolegica (Dench) sazna za to vidjevši ju s dječakom u kompromitirajućoj situaciji. Opsesivna starija učiteljica ucjenjuje mlađu. Prijateljstvom. Međutim, počne tražiti više nego što može dobiti.
Neću previše o samoj radnji filma, ne želim da ovo na bilo koji način bude spoiler.
PLUS: Glavne glumice. Koje jednostavno možete gledati satima. Otimaju svaku scenu u kojoj se pojave, opravdavajući svoje statuse najboljih glumica današnjice. A Cate Blanchett savršen je izbor za atraktivnu ženu srednjih godina, depresivnu i flertovski raspoloženu.
Glazba Philipa Glassa, koja filmu daje još naglašeniji mračan ton.
MINUS: Teško da se ovom filmu može naći mana. Strani kritičari uglavnom su oduševljeni filmom, a veću kritiku upućenu filmu pročitao sam u Večernjem listu. Oni su međutim već odavno zaglibili u svojim ocjenama glazbe i filma. Kritičaru smeta upravo ono što ovaj film čini odličnim uratkom- nedostatak pretencioznosti, smatrajući da bi tako ovaj film mogao biti puno bolji da je došao u ruke nekom boljem redatelju. Ne bih se složio. Neki filmovi zahtjevaju upravo jasnu, preciznu i nenametljivu režiju. I ne predstavljaju redateljske egzibicije, nego pričaju priču.
OCJENA: 5

Post je objavljen 25.03.2007. u 13:30 sati.