My spiritual exercises

petak, 31.07.2020.

NOGOMETAŠI HAJDUKA NAKON 88 GODINA NA SVJETSKOM PRVENSTVU!

Moram priznati da nisam neki veliki ekspert za nogomet, i da ne znam veliki broj nogometaša, odnosno da bi malo njih mogao prepoznati na slici ili na TV. Međutim, kada sam bio dijete, kada sam išao u osnovnu školu, znao sam ih gotovo sve, ne samo reprezentativne, nego i one iz klubova, pa i manjih, kao što su bili „Crvenka“ ili „Maribor“ (timovi sa začelja tablice), naprimjer.
Iz čiste radoznalosti probao sam vidjeti da li ću nekog prepoznati na slikama reprezentacija sa prvog svjetskog prvenstva u Urugvaju. Ako guglate „Argentina national team 1930“ (slika na kojoj su igrači u sakoima i bermudama) možete se iznenaditi. Tko to stoji na sredini, u centru (odnosno sedmi slijeva). Da li je to Diego Maradona? Ne, jer je on rođen negdje 1960., ako se ne varam. To je njegova – prethodna inkarnacija. A Lionel Messi je nekad bio - Mario Evaristo.
Onda sam probao vidjeti da li nekog prepoznati u „Knjizi o sportu“ (Sportska enciklopedija iz 1971.), u poglavlju o nogometu. Na jednoj slici vidimo jednog od ponajboljih predratnih nogometaša - Ivan „Ico“ Hitrec, koji je igrao za HAŠK i Grasshoppers. Nije li to prethodna inkarnacija Roberta Prosinečkog?
Baš me je zanimalo da li su prethodne inkarnacije nogometaša koji su osvojili srebro prije dvije godine, bili Amerikanci, koji su 1930. osvojili broncu na 1. svjetskom prvenstvu u Urugvaju. (Velim Amerikanci - s obzirom na velik broj hrvatskih glumaca, pjevača i kompozitora – u prethodnoj inkarnaciji Amerikanaca.) Čini se da nisu. Naprotiv, izgleda da su okosnicu ekipe činili (re-inkarnirani) nekadašnji igrači Hajduka, koji su 20tih godina osvajali šampionat (kraljevine) Jugoslavije. Recimo, godine 1924. reprezentacija je bila sastavljena isključivo od igrača Hajduka, sa izuzetkom golmana Gazzarija, koji je bio talijanski državljanin. Igrači Hajduka, nakon osvojenog prvenstva 1929. trebali su onda činiti i okosnicu tadašnje reprezentacije u Urugvaju, a nisu, radi bojkota. Inkarnacija još nekoliko igrača ima, iz poslijeratne reprezentacije, koja je bilježila uspjehe (npr. srebro na OI 1952) u 50tim godinama prošlog stoljeća. (Ne kažem da sam baš 100posto sve pogodio, ali opet mislim da veliku većinu inkarnacija ipak jesam.)
ANTE BAKOTIĆ – ANTE REBIĆ
ANTE BONAČIĆ – TIN JEDVAJ
AUGUST LEŠNIK– IVAN STRINIĆ
BARTUL ČULIĆ - DANIJEL SUBAŠIĆ
BRANKO ZEBEC – DEJAN LOVREN
DRAGUTIN FRIEDRICH - LOVRE KALINIĆ
FRANE MATOŠIĆ – IVAN RAKITIĆ
FRANJO GLASER – DOMINIK LIVAKOVIĆ
FRANJO VÖLFL – MATEJ MITROVIĆ
JOZO MATOŠIĆ – MATEO KOVAČIĆ
LUKA KALITERNA – IVAN PERIŠIĆ
LJUBO BENČIĆ – ŠIME VRSALJKO
MARKO MIKAČIĆ - ANDREJ KRAMARIĆ
MIRKO BONAČIĆ – JOSIP PIVARIĆ
MIROSLAV DEŠKOVIĆ – DUJE ĆALETA-CAR
SLAVKO LUŠTICA - MILAN BADELJ
STJEPAN BOCAK - MARCELO BROZOVIĆ
ŠIME MILUTIN - FILIP BRADARIĆ
ŠIME PODUJE – NIKOLA KALINIĆ
VINKO RADIĆ – MARIO MANDŽUKIĆ
JANKO RODIN – MARKO PJACA
ZLATKO ČAJKOVSKI – VEDRAN ĆORLUKA

Netko bi mogao prigovoriti da to nisu svi reprezentativci sa SP 2018. Ali - nema ni slika baš svih domaćih boljih predratnih nogometaša na internetu. I na kraju, mislim da je inkarnacija izbornika Dalića Artur Dubravčić, predratni igrač "Građanskog".

31.07.2020. u 08:03 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 23.07.2020.

INTERVIEW SA BLOGEROM VALOM


Jedna od najmisterioznijih pojava domaće blogerske scene jest zasigurno bloger poznat pod nickom Val, a koji dolazi iz Istre, točnije iz Pule. Za razliku od većine blogera sa domaće scene (a i inače) on je zapravo u kontinuitetu prisutan na ovoj alternativnoj sceni već dugi niz godina, sa svojim blogom „my Spiritual Exercises“ ili u prijevodu „Moje duhovne vježbe“. Sa ovom tajanstvenom osobom do sada nitko nije napravio intervju, kako on tvrdi. Zašto autor ovog bloga, koji je navodno vrlo popularan, i ima jako mnogo pregleda, do sada nije nastupio na bilo kojem od oficijelnih medija? Postoji li tihi bojkot ovog blogera - koji se između ostalog na svojem blogu bavi i temama sa područja teorija zavjera i alternativne (neki kažu i pseudo)znanosti – i ako doista postoji, zašto je tomu tako?
- Možete li nam reći nešto ukratko o sebi?
- Zovem se Desiderio Valacco, po struci sa ekonomist, a bavim se već duže vremena mnogim temama vezanim za duhovnost, u najširem smislu. Bavim se ovime evo već skoro 30 godina. Nisam specijalizirao niti jedno područje, tokom vremena sam premještao svoj fokus interesa. U početku je to bilo izučavanje religije i parapsihologije, odnosno ESP pojava vezanih za religiju i općenito onog što se naziva paranormalnim pojavama. Kasnije sam se prebacio na područje mistične filozofije, te holističke znanosti. U početku sam nešto više pažnje posvećivao alternativnoj fizici, a kasnije i drugim prirodnim znanostima. Općenito uzevši, bio mi je cilj rasvijetliti odnos između službene ili oficijelne znanosti, te alternativnih područja, ili paraznanosti, a koji neki nazivaju i pseudo-znanošću. Prava je istina da se najčešće ne radi o pseudo-znanosti, već o graničnoj znanosti, koja zapravo komplementarno dopunjuje službenu znanost. Prije nekih desetak godina sam također jedno vrijeme istraživao područje teorija zavjera, odnosno konspirologije, kako se još naziva. O tome području postoje kod dijela znanstvenika također predrasude da se radi o pseudo-znanosti, međutim, rekao bih da tu ima vrlo vrijednih istraživača, koji u svojim djelima daju jednu naprosto točniju sliku funkcioniranja politike i ekonomije u svijetu, pa može se reći onda i drugih područja, znanosti i religije isto tako.
- Kakvo je vaše mišljenje o suvremenoj znanosti?
- Bilo bi nepošteno i prepotentno reći da suvremena znanost ne vrijedi i da nudi samo krive informacije. Ja sam i sam posvetio dosta vremena izučavajući upravo oficijelnu znanost, dakle onakvu kakvu nam predstavljaju Opća enciklopedija, te enciklopedije pojednih područja znanosti. Čovjek ne može steći jednu realnu sliku ako uzima u razmatranje bilo samo oficijelnu, bilo samo alternativnu stranu. Tek jednim uspoređivanjem, kroz jedan dugi vremenski period, može čovjek doći do nekih vlastitih uvida i zaključaka, pa čak i teorija. Naprimjer, ne bih mogao bez znanja oficijelnog dijela doći do svojih spoznaja sa područja alternativne fizike. No, tu su od velike pomoći bili i neki radovi znanstvenika koji su pripadali oficijelnoj znanosti, samo što su imali pomalo neuobičajene poglede, te se po tome razlikovali od svojih kolega. Jedan je od takvih bio Nikola Tesla, ali i niz drugih...
- Što zamjerate oficijelnoj znanosti?
- Kao što je poznato, postoje tri velike grupe znanosti, društvene, prirodne i tehničke, odnosno koje Amerikanci zovu jednostavno – tehnologija. Ova potonja je najegzaktnija, pošto se bavi stvarima u kojima ne smije biti varanja i laganja. Ukoliko se naprimjer most gradi od lošijeg materijala nego što je propisano – on će se srušiti, ako se stroj gradi, u njega se moraju ugraditi točno propisani dijelovi, točno određene kvalitete, jer u protivnom će funkcionirati loše ili uopće ne, ili će dovesti u opasnost one koji njima rukuju. To je bar jasno. Sa druge dvije velike grupe znanosti nije takav slučaj. Ukoliko je neka teorija fizikalne znanosti pogrešna, kao što je primjerice stav službene fizike o eteru, to se neće odraziti na direktno ugrožavanje nečijeg života. Postojao eter ili ne, rad i život će teći svojim tokom, neovisno o tome jesu li u pravu Tesla ili Einstein, ili netko treći. Zato taj spor među fizičarima ostaje, da tako kažem 'mrtvo slovo na papiru'. No, to možda i nije posve tako, jer, posve očito, postoje tajne tehnologije koje se baziraju na korištenju upravo te mistične eterske energije, i pri tom mislim na poznatu „Teslinu zraku“, pa i njegov transformator, koji se temelji na bežičnom prijenosu energije. Dakako, i druge prirodne znanosti negiraju eter, naprimjer kemija, iako je talijanski znanstvenik Giorgio Piccardi dokazao odavno da neke suptilne energije djeluju pri odvijanju kemijskih procesa. Što se tiče biologije, takvi se procesi (uz sudjelovanje eterskih energija) dešavaju u živim organizmima, a tu je jasno i teorija o električnom univerzumu, koja je sveprožimajuća, pa obuhvaća i živa bića, odnosno njihovo stvarno djelovanje, tj. elektromagnetskim procesima na suptilnim razinama.
- Što mislite, jeste li iznašli neku teoriju koja je izvorno vaša, a tiče se prirodnih znanosti, možda specifično alternativne fizike?
- Prije više od 20 godina došao sam do spoznaje da se fizika suptilnih čestica ne može do kraja shvatiti bez filozofije, i to nakon što sam proučio djelo fizičara Wernera Heisenberga „Fizika i filozofija“, te fizičara Fritjofa Capre „Tao fizike“, koje je pružilo zanimljive uvide u veze između kvantne fizike i orijentalne mudrosti, kineske, indijske itd. Tu sam definitivno shvatio da fizika mora sresti mističnu filozofiju, te sam također uočio analogije sa teozofijom, koja govori o tzv. astralnom planu. Proučavajući djela drevnih filozofa naišao sam na teoriju o 4 elementa, koja govori o tome da je eter, kao jedna kvintesencija sačinjen bazično od elemenata zemlje, vode, vatre i zraka, možemo reći jednostavno od četiri različite supstance, na jednoj finijoj razini. Prije jedno pet-šest godina, imajući na umu da je Newton svoju teoriju gravitacije temeljio samo na privlačnoj sili među nebeskim tijelima, došao do neminovnog zaključka da je teorija manjkava, odnosno nedostatna da objasni interakcije među planetarnim sustavima. Tim više, što sam u jednom djelu (Novi model univerzuma od Ouspenskog) naišao na podatak da je i sam Newton svoju teoriju smatrao samo aproksimativnom, ne potpunim objašnjenjem. Dakle, mislim da je moj izvorni doprinos, to što sam teoriju o 4 elementa iz filozofije, spojio sa eterskom, odnosno teorijom električnog univerzuma Tesle, te nedvojbeno došao do svoje vlastite hipoteze, da temeljne 4 sile univerzuma moraju biti atraktivna, repulzivna, ekspanzivna i kontraktilna. I da tek njihova međusobna interakcija ustvari može objasniti složeni međuodnos planeta i zvijezda, te planeta i njihovih satelita.
- Da li smatrate da oficijelna znanost nema mogućnosti da potvrdi neke nove teorije, kao što je ova vaša?
- Ova uvjetno rečeno moja teorija, za koju smatram da je doista pravi odgovor na pitanje o jednom univerzalnom polju sila, koje bi objedinjavalo četiri temeljne sile u univerzumu. Mislim da znanost nema tih mogućnosti, pošto do odgovora se ne može doći eksperimentima sa akceleratorima subatomskih čestica. Još je Heisenberg iznašao princip neodređenosti, po kojem mjerenja na veoma suptilnim razinama naprosto nemaju smisla, zato jer je nemoguće odrediti u isto vrijeme položaj i brzinu čestica. Čak i da se iznađe neki mjerni instrument, koji će mjeriti na tako suptilnim razinama, jer jednostano dolazi do interakcije suptilnih razina promatrača, sa promatranim objektom. Jedini način je upravo pomoću filozofijskih spoznaja, koje imaju porijeklo u davnoj prošlosti. Fizika kao znanost ne može objasniti pojave na suptilnim razinama. Dakle, ne postoji nikakva „božja čestica“ koja je bila pronađena navodno u CERN-u, niti se njome mogu objasniti suptilne razine. Filozofija je ta, koja dopunjava fiziku. Ne radi se o nikakvoj pseudo-znanosti, već o krajnjim dosezima mjerenja čestica na suptilnoj razini. Očigledno je riječ o pokušaju objašnjenja na jednoj materijalističkoj paradigmi, koja je u osnovi pogrešna. Jer, ne postoji način da se svijet i pojave u njemu objasne na jedan čisto materijalistički način. Kad već govorimo o fizici, isto tako smatram teoriju o nastanku svemira pomoću teorije Big Banga pogrešnom. Jer u prirodi nigdje ne vidimo da nešto nastaje pomoću eksplozije i praska. Ono što vidimo je fino 3-dimenzionalno tkanje, počev od prve subatomske čestice, koja orbitira oko svoje jezgre, pa do sve složenijih tkanja, stvaranja molekula, te potom složenijih spojeva i živih stanica i njihovih nakupina. Po toj analogiji, svemir je rastao, baš kao što rastu i živi organizmi. Kao što je u velikom, tako je i u malom, veli jedna drevna filozofska istina. „Kako je gore, tako je i dole“, izreka koja se pripisuje egipatskom mudracu Hermesu Trismegistu.
- Da li se radi o nerazumijevanju moderne znanosti za neke drevne filozofske istine i spoznaje?
- Upravo tako.
- Što je po vama razlog?
- Po meni očigledno da svaka spoznaja, koja se ne bazira na mjernim instrumentima, u prirodnim znanostima se očigledno ne uzima ozbiljno u obzir i apriori proglašava pseudo-znanošću. Tako da se znanstvenici o njima moraju informirati na jedan alternativni način, ukoliko žele steći potpunu spoznaju o stvarnom funkcioniranju svijeta i prirode na makro i mikro razini. Pošto živimo u doba interneta, ovo nije tako teško i složeno, kao u pred-internetska vremena. No, valja istaknuti činjenicu, da je nakon renesansnog razdoblja došlo do potiskivanja saznanja vezanih za više mistična ili granična područja, i da su ona postala više privilegijom nekih elitnih organizacija. Jedan primjer je Kraljevsko društvo (Royal Society), kojem nisu mogli svi pripadati. I onda je potpuno znanje i spoznaje postalo privilegijom nekolicine, dok su velikoj većini bile servirane pogrešne, ili nepotpune teorije, tokom vremena pretvorene u dogme. Tako ja na to gledam.
- Da li ste u posljednje vrijeme došli do nekih novih spoznaja, možda na nekom drugom području znanosti?
- Pa, pored alternativne fizike, drugo moje očito omiljeno područje jest alternativna povijest. Ovo je kontroverzna tema, sama po sebi. Do nje sam došao tek nakon više od 15 godina izučavanja duhovnosti. Dakle, do tada moram reći da sam imao stav kao i većina ljudi, te sam na tipove kao što je David Icke gledao sa skepsom, pod dojmom floskule „paranoidna teorija zavjera“. Po meni elemente paranoidnosti u teorijama zavjera imaju samo one vezane za vanzemaljce, odnosno kontakte pojedinaca i vlada sa njima. Pravo da kažem, ja nisam ni čuo za Icke-a i njegove teorije sve negdje do 2007. godine. Interesantno, da mi je pažnju na njega skrenuo jedan nastavnik povijesti. I to ne sa nekog skeptičnog stajališta, već osobe koja duboko vjeruje, u potpunosti, u sve njegove hipoteze. Kada sam prvi put čuo za njegove teorije, djelovala mi je recimo odbojno ta njegova priča sa nekakvim reptiloidnom bićima vanzemaljskog podrijetla. Čitajući njegova djela, uočio sam neke dijelove priče, koji su mi djelovali uvjerljivo, i opet druge, koje sam smatrao pogrešnim. Općenito, u teorijama zavjera konspirolozi ovise o vjerodostojnosti priča, koje čuju od svojih informanata. Dakle, pored istina, uvijek je tu i stanovita količina lažnih informacija, koje ne moraju biti dane sa nekom lošom namjerom, već zbog toga što je i informantima bilo tako rečeno, i to su moguće čuli, od nekog insidera u elitinim iluminati organizacijama, ili pak od (bivših) pripadnika tajnih službi, recimo.
- Što je po vama pogrešno u oficijelnoj povijesti?
- Do ovog saznanja došao sam tek nedavno, prije jedno tri godine, čitajući knjigu „Povijest: fikcija ili znanost“. Naime, ono što autor knjige, ruski matematičar i akademik Anatolij Fomenko tvrdi uistinu je nevjerovatno – da je u kronologiju povijesti bilo ubačeno više od dva milenija sa krivotvorenim povijesnim događajima, ličnostima i njihovim djelima. Ili drugim riječima, da povijesna razdoblja poznata pod imenima antika i rani srednji vijek – nisu ni postojala. U početku je jasno teško povjerovati u njegove teorije, međutim ja sam si dao truda, te ponovno prolistao neke knjige iz 11. i 12. stoljeća i u njima naišao na neke neobjašnjive kontradikcije, primjerice - neke filozofske sekte, kao što su gnostici i drugi, koje se obično smatraju antičkima, - iz tih knjiga vrlo očito proizlazi da su iz kasnog srednjeg vijeka.
- Kako na povjesnu kronologiju gledaju teoretičari zavjera?
- Ovo je interesantno – od nekih sedamdeset i više proučenih knjiga sa područja konspirologije, nisam ni u jednoj od njih pronašao ime Anatolija Fomenka, a niti njegovog prethodnika rođenog u 19. stoljeću Morozova. Što se tiče nastanka kršćanstva, za one koji ne vjeruju službenoj verziji Crkve, obično se prihvaćaju ili verzije Dana Browna (iz knjige „Da Vincijev kod“) po kojoj je Isus došao u Francusku putem Marije Magdalene, te sa kojom je imao i potomstvo, od kojeg je nastala dinastija Merovinga, ili pak verzija iz knjiga Davida Ickea, po kojoj je kršćanstvo, odnosno Biblija bilo plod antičke patricijske familije Pizon, čiji su članovi bili neke slavne ličnosti antičkog Rima, poput Plinija, te cara Antonina Pija. Prema mojim saznanjima, u kojima se slažem sa Fomenkom, kršćanstvo je nastalo tek negdje u 11. stoljeću, te je bilo prošireno Evropom do razdoblja renesanse. Dakle, verzije koje donose Brown i Icke nisu točne. Prema oficijelnoj verziji, kršćanstvo je nastalo u prvom stoljeću, kada je bilo prošireno najprije u Grčkoj i Armeniji na istoku, te Italiji i Španjolskoj, a trebalo je proći tisuću godina da dospije do skandinavskih zemalja i Rusije. Što ne djeluje baš vjerodostojno. Pročitao sam doista veliki broj djela iz srednjeg vijeka, međutim ni u jednom od njih nisam naišao na neki konkretni datum, pa ni godinu, iako je kršćansko računanje vremena navodno započelo u 6. stoljeću, kada je neki Dionizije Eksigus iznašao „Anno Domini“ ili Ljeto Gospodnje.
- Od kada onda možemo računati sa „sigurnom poviješću“, odnosno kronologijom?
- Po meni, tek negdje od 14. ili 15. stoljeća na dalje. Gledajući portrete povijesnih ličnosti, kraljeva, careva i tako dalje, evidentno se primjećuje preciznost u detaljima tek od tog doba. Na portretima prije tog vremena ne mogu se recimo dobro vidjeti crte lica, kao da su u kasnom srednjem vijeku slikari još uvijek bili nesposobni naslikati precizan čovjekov portret, sa svim detaljima. A sa druge strane, imamo mnoštvo sačuvanih poprsja navodnih antičkih ličnosti, koje posjeduju preciznost u prikazivanju detalja fizionomije čovjeka. Da li portreti Sokrata i Platona doista potječu iz 4. stoljeća prije nove ere? Meni to ne djeluje više uvjerljivo. Prema meni, oni su morali nastati negdje prije možda dva, tri ili četiri stoljeća, najviše. I bili su modelirani vjerojatno prema nekim stvarnim osobama, koje su tada živjele. Nedavno sam uočio, kada sam gledao TV seriju „Divlji u srcu“, da dva glavna lika posjeduju izrazitu sličnost crta lica sa Sokratom i Platonom. Možda su njihove biste bile izrađene na temelju njihovih inkarnacija iz primjerice 16. ili 17. stoljeća.
- Dakle, po vama, stara Grčka i Rim nisu ni postojali. Što je onda bilo, umjesto njih?
- U tzv. antičko doba, prije dvije ili dvije i pol hiljada godina, postojale su ono što se naziva kretsko-mikenska kultura i etruščanska kultura, te se mogu pomoću njih objasniti pronađeni ostaci hramova, mauzoleja, amfiteatara i drugih monumentalnih građevina. Što se tiče sitnih predmeta, koji navodno potječu iz tog doba, neki su genuini, i doista potječu iz tog razdoblja, dok su neki srednjevjekovni falsifikati, poput kovanica sa likovima rimskih careva, te natpisa na latinskom. Zar ne djeluje frapantno podatak da je najduži tekst na etrurskom napisan na platnu, te se čuva u zagrebačkom Arheološkom muzeju. A od Rimljana, dakle navodno civilizacije koja je bliže vremenski, nema ni jedan sačuvan natpis na platnu, već samo u kamenu. Za one koji ne znaju, radio-karbonskom metodom – nemoguće je utvrditi za uklesani natpis, da li je star dvije hiljade godina ili samo sedamsto. Kao i kovanice sa likovima careva, ti su natpisi na latinskom krivotvorine.
- Što je sa tzv. „svetim rimskim carevima“ iz habsburške dinastije koji su vladali velikim dijelovima Evrope? Posjeduju li oni nekakav historijski kontinuitet sa rimskim carevima?
- Navodno je prvi sveti rimski car bio Karlo Veliki, kojeg je papa okrunio u Rimu 800. godine. Njemački novi kronolozi, odnosno točnije Heribert Illig, su dokazali da on zapravo nije ni postajao, baš kao ni takozvani rani srednji vijek. Portret Karla Velikog, kojeg je naslikao čuveni slikar Dürer, potječe tek iz 16. vijeka. Navodno historijski podaci u enciklopedijama o ovom vladaru tek su zbirka mitova i legendi, a ne vjerodostojni povijesni podaci. Dakle, da se vratim na pitanje, prvi povijesno sigurni vladar sa ovom, pomalo čudnom titulom, sveti rimski car, bio je Fridrih III, koji je živio u 15. stoljeću. U to doba renesanse bilo je navodno ponovno oživljeno tzv. „klasično razdoblje“ (otud vjerojatno i ideja o uskrsavanju titule rimskog cara, te imena filozofa poput Agrippe i Paracelsusa), no latinski jezik nije postojao po meni prije kasnog srednjeg vijeka, kao ni grčki – izumljeni su bili upravo u to doba. U Puli postoji slavoluk Sergijevaca, za kojeg se u turističkim vodičima veli da je iz prvog stoljeća. Međutim, po arheologu Robertu Matijašiću Sergijevci su zapravo živjeli u – 13. stoljeću. Pogledajte serijal „Pula: tri tisućljeća mita, tri tisućljeća stvarnosti“ u „Glasu Istre“ iz ljeta 1993. godine, u 10. nastavku se navodi taj podatak. Mnogi natpisi na latinskom dakle potječu zapravo iz doba kasnog srednjeg vijeka i renesanse.
- Da li ste još nešto zanimljivo otkrili vezano za to razdoblje?
- Inače, ako niste znali sam naziv „renesansa“ potječe tek iz... 19. stoljeća. Imam jednu knjigu, a zove se „Scienza nuova (Nova znanost) talijanskog filozofa iz 18. stoljeća Giambattiste Vico-a, u kojoj dotično razdoblje naziva „tempi dei barbari ritornati“ (vrijeme povratka barbara). Eto tako se renesansa nazivala sve do 19. stoljeća. Nešto drugo zanimljivo vezano za renesansu i mene osobno. Prije jedno 4 godine bio sam otkrio da sam u 15. stoljeću bio renesansni kralj, odnosno Henrik VI, kralj Engleske i Francuske. Nakon toga sam otkrio još niz svojih inkarnacija, čisto pomoću intuicije, te usporedbom portreta. Zašto je počelo baš sa tim kraljem. Pa, na temelju jednog sna iz 1994. godine, u kojem se nalazim u jednoj prostoriji dvorca, sa svojim dvorjanima, te kao pokušavam djelovati autoritativno. Inače, taj kralj imao je vrlo slab autoritet, a ni ja u ovoj inkarnaciji izgleda nemam baš neki veliki autoritet, bez obzira na veliko znanje koje sam stekao. Dakle, tom je renesansnom kralju duhovno znanje bilo važnije od upravljanja velikom državom. Zbog toga ga je supruga-kraljica Margareta Anžuvinska ukoravala, kako nam to priopćava Shakespeare u djelu „Henry VI“. Otkrio sam potom da je glumica Kaley Cuoco inkarnacija te kraljice, i otud se zapravo započelo rasplitati čitavo klupko inkarnacija, pa sam došao do iznenađujućeg saznanja da su inkarnacije današnjih holivudskih glumaca bili nekad članovi visoke aristokracije, pa i carevi i kraljevi. Inače, tokom zadnjih 30 godina sam nekoliko puta mijenjao svoja religijska uvjerenja, no nikada nisam mijenjao svoju vjeru u inkarnaciju, koja je bila prisutna u meni od samog početka bavljenja duhovnošću. To je dakle jedna konstanta u ovim mojim duhovnim „putovanjima“ i istraživanjima.
- Hvala vam na razgovoru.
- Molim, i drugi put.

23.07.2020. u 07:51 • 0 KomentaraPrint#

CRO-INKARNACIJE HOLIVUDSKIH GLUMICA (2)

Pošto sam u međuvremenu našao neke nove CRO-inkarnacije holivudskih glumica, te dodao onih nekoliko koje sam otkrio već ranije, ovo je novi spisak, koji opet ne pretendira da bude konačan. Možda će nekog zapanjiti dužina ove liste, ali - sasvim je jasno da su u Hrvatskoj bile inkarnirane mnoge američke glumice (baš kao i pjevači i kompozitori).
Sanja Doležal je u prošlom životu bila supruga Henryja Fonde (1931-33). Međutim, nije bila majka Jane i Petera, jer su se rodili kasnije, od majke Frances. Ja sam u 15. stoljeću bio unuk Henryja Fonde, i Sanja je tada također bila njegova supruga. Nije mi bila baka, jer je Petera (mog oca) rodila supruga Frances, isto kao u zadnjoj inkarnaciji. Sanja Doležal je dakle inkarnacija još jedne kraljice, engleske kraljice Joan od Navarre, supruge kralja Henryja IV. (Đurđica Barlović bila je španjolska kraljica, supruga Karla III, čija je inkarnacija Jimmy Durante. I u prethodnom životu bila je njegova supruga, međutim nije bila glumica.) Antonija Sandrić bila je engleska kraljica Ann Boleyn, druga supruga Henryja VIII (Russel Crowe). Maja Vučić bila je u 19. stoljeću carica Brazila (a njen bivši suprug car). Nikolina Pišek bila je kći Marije Terezije (i moja). Caričina je inkarnacija Fani Stipković, međutim do sada nisam pronašao njenu holivudsku inkarnaciju.
1. ADRIEN BOOTH – GINA VICTORIA DAMJANOVIĆ
2. AGNES MOOREHEAD – MATIJA PRSKALO
3. ANN SOTHERN – IVANA MIŠURA
4. ANNA MAY WONG – MARTINA STJEPANOVIĆ
5. BETTY GRABLE – ANA TOMIČIĆ
6. BILLIE BURKE – TAJČI
7. BLANCHE SWEET – LEA MIKŠA
8. CLARA BOW – ANA BEGIĆ
9. CONSTANCE TALMADGE – ALEKSANDRA BROZ
10. DOLORES DEL RIO – ECIJA OJDANIĆ
11. DOLORES MORAN – SUZANA NIKOLIĆ
12. DOROTHY DANDRIDGE – SEVERINA
13. EDNA PURVIANCE - BARBARA ROCCO
14. ELEANOR POWELL – JELENA ROZGA
15. ELSA LANCHESTER – ANTONIJA SANDRIĆ
16. GLENDA FARRELL – DANIJELA MARTINOVIĆ
17. GLORIA DICKSON – MARINA PERAZIĆ
18. HELEN MORGAN – HELGA VLAHOVIĆ
19. ISABEL JEWELL – MARIJA KOLB
20. JEANETTE MACDONALD - MAJA VUČIĆ
21. JOBYNA HOWLAND – ALEKSANDRA GRDIĆ
22. JUDY HOLIDAY – VANNA
23. KAAREN VERNE – ERNA RUDNIČKI
24. LINDA DARNELL – FRANKA BATELIĆ
25. LOLA LANE – MARTA ŽEGURA
26. MAMIE VAN DOREN – JAGODA KUMRIĆ
27. MARGARET SULLAVAN – SANJA DOLEŽAL
28. MARGARET WYCHERLY – MIA KOVAČIĆ
29. NORMA TALMADGE – ALKA VUICA
30. OUIDA BERGERE – NINA BADRIĆ
31. PRISCILLA LANE – IVA ŠULENTIĆ
32. RITA HAYWORTH – LORA BEŠVIR
33. ROSALIND RUSSELL – NIKOLINA PIŠEK
34. ROSEMARY LANE – EMILIJA BUNJAC
35. SUSAN HAYWORD – ELIZABETA BRODIĆ
36. THEDA BARA – MIA DIMŠIĆ
37. VEDA ANN BORG – LARISA LIPOVAC
38. VERA LEWIS – IZABELA MARTINOVIĆ
39. VILMA BANKY – TINA KATANIĆ

INKARNACIJE JOŠ NEKIH HOLIVUDSKIH GLUMICA
AILEEN STANLEY – KEISHA CASTLE-HUGHES
ALICE BRADY – SHANON WODWARD
ANN HARDING – BROOKLYN DECKER
BEBE DANIELS – CHRISTINA RICCI
CAROLE LOMBARD – AMANDA SEYFRIED
CONSTANCE BENNETT – CHARLIZE THERON
DOROTHY GISH – CHARLOTTE ROSS
EVITA PERON – JAIME KING
FRANCIS FARMER – KATE BOSWORTH
GLORIA SWANSON – KATIE FINDLAY
JEAN HARLOW – DREW BARRYMORE
JEAN SEBERG – MICHELLE WILLIAMS
LILIAN GISH – ELEANOR TOMLINSON
LOTTIE PICKFORD – CARRIE FISHER
MAE MURRAY – JULIA STYLES
MAE WEST – BRITTANY SNOW
MARILYN MONROE – TERESA PALMER
MARY PICKFORD – JESSICA BARDEN
MEGAN FOX - LOUISE BROOKS
MERLE OBERON – ESTELA RIBEIRO
NATALIE WOOD – CHELAN SIMMONS
NORA BAYES – JOSIE MARAN
PAULINE FREDERICK – KAROL SEVILLA
PRISCILLA DEAN – EMMA WATSON
VERONICA LAKE – MARGOT ROBBIE
VIVIEN LEIGH – COBIE SMULDERS

23.07.2020. u 07:50 • 0 KomentaraPrint#

„THE DEKLE“ SU INKARNACIJA THE BOSWELL SISTERS/THE CHORDETTES


Prije nekoliko dana sam na TV, onako, samo 'u prolazu' zapazio jedan ženski vokalni kvartet, Nisam zapamtio ni ime sastava, ni pjesmu, samo mi se onako, na časak, učinilo da sam u tom djevojačkom vokalnom sastavu zapazio moguću inkarnaciju nekog starog ženskog sastava. U prvi mah sam pomislio da se radilo o Andrews Sisters. Zato sam guglao „ženski vokalni kvartet“, i došao do slike jednog veoma zgodnog sastava, koje su nazvale sebe „The Dekle“. Malo bolje sam se zagledao u sliku, i zapazio da tri članice (Margareta, Kristina i Karla) ustvari veoma nalikuju na jednu drugu žensku vokalnu grupu, The Boswell Sisters, koja je bila popularna u SAD tokom 30tih godina prošlog stoljeća. Četvrta članica Ivana (koja je u međuvremenu napustila grupu), po meni je inkarnacija jedne članice „The Chordettes“, sastava najbolje poznatog po pjesmi „Mr. Sandman“ iz 1954. godine (na slici uz Wikipedijin članak sjedi, dole desno).
Bez obzira na činjenicu, dakle, da u ovoj inkarnaciji izvode domaću folklornu glazbu, uvjeren sam da su one u prošlom životu bile The Boswell Sisters i da su izvodile jazz, kao što je to bila uobičajena vrsta muzike za 30te godine prošlog stoljeća u Americi. Sestre su imale jedinstveni stil pjevanja a aranžmani su bili fuzija bjelačkog i crnačkog elementa u jazz-u. Surađivale su sa vrsnim swing orkestrima, između ostalih i sa Glenn Millerom, čija je inkarnacija, kao što je odnedavno poznato, Husein Hasanefendić. Trio se formalno razišao 1936. godine, a Connie Boswell (Kristina u ovom životu) nastavila je kao solo vokal na radiju, filmu, a kasnije i TV-u.
The Boswell Sisters imale su čak 11 hitova na US Top 10, a Connie solo i u duetu sa Bing Crosbyjem još pet:
3 GEMS FROM GEORGE WHITE’S SCANDALS – BING CROSBY, THE BOSWELL SISTERS AND THE MILLS BROTHERS (Lew Brown – Ray Henderson) – 1931
3 I FOUND A MILLION DOLLAR BABY – BOSWELL SISTERS (Harry Warren – Mort Dixon – Billy Rose) – 1931
6 WHEN I TAKE MY SUGAR TO THE TEA – BOSWELL SISTERS (Sammy Fain – Irving Kahal – Pierre Norman) – 1931
7 ROLL ON, MISSISSIPPI, ROLL ON – BOSWELL SISTERS (Eugene West – James McCaffrey – Dave Ringle) – 1931
9 IT’S THE GIRL – BOSWELL SISTERS (Abel Baer – Dave Oppenheim) – 1931
7 WAS THAT THE HUMAN THING TO DO? – BOSWELL SISTERS (Sammy Fein – Joe Young) – 1932
7 ROCK AND ROLL – BOSWELL SISTERS (Richard Whiting – Sidney Clare) – 1934
1 THE OBJECT OF MY AFFECTION – BOSWELL SISTERS (Pinky Tomlin – Coy Poe – Jimmie Grier) – 1935
3 DINAH – BOSWELL SISTERS (Harry Akst – Sam M. Lewis – Joe Young) – 1935
3 I’M GONNA SIT RIGHT DOWN AND WRITE MYSELF A LETTER – BOSWELL SISTERS (Fred E. Ahlert – Joe Young) – 1936
4 ALEXANDER’S RAGTIME BAND – BOSWELL SISTERS (Irving Berlin) - 1938
---
3 ON A BEACH AT BALI-BALI – CONNEE BOSWELL (Al Sherman – Abner Silver – Jack Meskill) – 1936
1 BOB WHITE – BING CROSBY AND CONNEE BOSWELL (Bernie Hanighen – Johnny Mercer) – 1937
1 ALEXANDER’S RAGTIME BAND – BING CROSBY AND CONNEE BOSWELL (Irving Berlin) – 1938
5 I LET A SONG GO OUT OF MY HEART – CONNEE BOSWELL (Duke Ellington – Henry Nemo – John Redmond – Irving Mills) – 1938
2 AN APPLE FOR THE TEACHER – BING CROSBY AND CONNEE BOSWELL (James V. Monaco – Johnny Burke) – 1939
Siguran sam da je pjesma “Alexander’s Ragtime Band” bila popularna i na ovim prostorima prije II svjetskog rata. Naime, u svojim memoarima (“Rat na Balkanu”, str. 90) general F. MacLean navodi da je partizan-harmonikaš izvodio baš tu pjesmu, za članove američke vojne misije.







23.07.2020. u 07:49 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 22.07.2020.

JOŠ NEKOLIKO CRO-INKARNACIJA NEKADAŠNJIH US TOP 10 PJEVAČICA (KOJE U NAREDNIM INKARNACIJAMA NISU PJEVAČICE)


Kao što smo vidjeli u prethodnim nastavcima, niz domaćih veoma popularnih pjevačica bile su u prošlim životima glumice. S druge strane, ima hrvatskih inkarnacija američkih pjevačica, koje u svojoj dosadašnjoj karijeri nisu (još) postigle veliku popularnost, ili čak nisu bile u ovom životu pjevačice. Već sam bio naveo primjer Helge Vlahović, TV-voditeljice, koja je u prethodnom životu bila američka pjevačica Helen Morgan i imala tri Top 10 hita. Iz imena kompozitora vidljivo je da je surađivala sa Oliverom i Runjićem, u njihovim prethodnim inkarnacijama. Kao Helga Vlahović nije snimala ploče. U jednom intervjuu je rekla ovo: „Bilo je ponuda od muzičkih urednika pojedinih tvornica ploča, ali je na tome i ostalo. A meni je neugodno da ih podsjećam na obećanja, zar ne? Ovako bez ploče ostaje zadovoljstvo da koji put zapjevam na televiziji i u sebi spominjem poslovicu: strpljena – spašena.“ Zanimljivo. Ljudi u sebi imaju taj talent, koji naprosto ne može doći do izražaja, možda i zato što se čovjek osjeća nesigurnim u svoj urođeni talent. Ovako, kada je poznato što smo bili u prošlom životu, može se sa više sigurnosti započeti i koristiti taj talent, da tako kažem „zakopan u nama“.
9 TREE IN A PARK – HELEN MORGAN (Richard Rodgers – Lorenz Hart) – 1927
4 BILL – HELEN MORGAN (Jerome Kern – P.G. Wodehouse – Oscar Hammerstein II) – 1928
7 CAN'T HELP LOVIN' DAT MAN – HELEN MORGAN (Jerome Kern – Oscar Hammerstein II) - 1928
Novinarka Matea Dominiković primjerice imala je u prošlom životu svojih 5 US Top 10 hitova, kada je bila glumica i pjevačica Libby Holman. Pjesmu „Moanin' Low“ spominje Wikipedijin članak o njoj. (Her big break came while she was appearing with Clifton Webb and Fred Allen in the 1929 Broadway revue The Little Show, in which she first sang the blues number, "Moanin' Low" by Ralph Rainger, which earned her a dozen curtain calls on opening night, drew raves from the critics and became her signature song.)
4 AM I BLUE? – LIBBY HOLMAN – (Harry Akst – Grant Clarke) – 1929
5 MOANIN' LOW – LIBBY HOLMAN (Ralph Rainger – Howard Dietz) – 1929
3 BODY AND SOUL – LIBBY HOLMAN (Edward Heyman – Robert Sour – Frank Eyton – Johnny Green) – 1930
6 SOMETHING TO REMEBER YOU BY – LIBBY HOLMAN (Howard Dietz – Artur Schwartz) – 1930
5 LOVE FOR SALE – LIBBY HOLMAN (Cole Porter) - 1931

Baš poput Helge Vlahović i Matee Dominiković, i Anja Šovagović imala je svoje US Top 10 hitove. Za nju je dvije uspješnice skladao najuspješniji kompozitor 20tih i 30tih godina Irving Berlin (u ovom životu Nicolas Garnier, Andre iz TV serije „Violetta“). U ovom životu imala je jedan duet sa Nenom Belanom, 1991. godine ("Ljubav postoji zbog nas"), a u prošlom oni su imali istu pjesmu u američkom Top 10, koja je u oba slučaja završila na 8. poziciji.
5 LISTENING – GRACE MOORE (Irving Berlin) – 1925
8 TELL HER IN THE SPRINGTIME – GRACE MOORE (Irving Berlin) – 1925
(Mnogi se pitaju nije li i Garnierov kolega iz „Violette“ Diego Dominguez bio neki američki celebrity. Da, on je inkarnacija čuvenog skladatelja Leonarda Bernsteina.)





22.07.2020. u 13:12 • 0 KomentaraPrint#

KAKO SU SE UPOZNALE LORENA I ANTONIJA DORA (U PROŠLOM ŽIVOTU)


Pišući post o Gertrude Lawrence (prethodnoj inkarnaciji Lorene Bućan), nešto sam važno preskočio (važno sa stajališta re-inkarnacije, jer pokazuje kako se prijateljstvo iz prošlog života obnavlja u sadašnjem). Radi se o tome da se Lawrence 1948. vratila u Britaniju na poziv Daphne du Maurier, koja je napisala kazališno djelo specifično za nju, Gertrude. Predstava se zvala “September Tide”, i du Maurier je imala namjeru čak da to djelo prvo predstavi na Broadwayu, no Gertrudin suprug je to odbio, smatrajući da je taj kazališni komad “isuviše britanski”. Djelo je nažalost naišlo na mlak odaziv publike i na negativne ocjene kazališnih kritičara. Tako da se Gertrude nakon sedam mjeseci izvođenja vratila natrag u Massachussets. Kada sam usporedio slike Antonije Dore i Daphne, nije bilo sumnje - radi se doista o njenoj prethodnoj inkarnaciji. (Vjerujem da su se oni koji su pratili njihove nastupe na “Supertalentu”, zapitali: “A gdje je u toj priči o Loreninom prethodnom životu Antonija Dora?)

22.07.2020. u 13:10 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 20.07.2020.

SADAŠNJE INKARNACIJE BOGARTOVIH PARTNERICA

Prošle godine sam bio objavio listu sa imenima 25 inkarnacija glumica, koje su sa Bogartom glumile u njihovim prethodnim inkarnacijama. U međuvremenu se taj spisak dosta proširio, a u njemu su sada i neke hrvatske i argentinske glumice, kojih ranije nije bilo. (U zagradi su navedeni filmovi u kojima sam sa njima nastupao u prošloj inkarnaciji, tako da se većina tih filmova, ili bar clipova, može pogledati. Šteta je što nije sačuvan prvi kratki film, „Broadway's Like That“.)
AGNES MOORHEAD – MATIJA PRSKALO ['DARK PASSAGE', 'THE LEFT HAND OF GOD']
ALEXIS SMITH – GEORGIE HENLEY ['CONFLICT', 'THE TWO MRS. CARROLLS']
ANN DVORAK – JULIANNA GUILL ['THREE ON A MATCH']
ANN SHERIDAN – AMANDA BYNES ['BLACK LEGION', 'THE GREAT O'MALLEY', 'SAN QUENTIN', 'ANGELS WITH DIRTY FACES', 'IT ALL CAME TRUE', 'THEY DRIVE BY NIGHT']
ANN SOTHERN – IVANA MIŠURA/VALENTINA ZENERE ['BROTHER ORCHID']
ASTRID ALLWYN – ALICE EVE ['LOVE AFFAIR']
AVA GARDNER – JENNIFER LAWRENCE ['THE BAREFOOT CONTESSA']
BARBARA STANWICK – ARIANA GRANDE ['THE TWO MRS. CARROLLS']
BETTE DAVIS – MERCEDES LAMBRE ['BAD SISTER','THREE ON A MATCH','THE PETRIFIED FORREST','MARKED WOMAN','KID GALAHAD']
CLAIRE DODD – ALEXIS BLEDEL ['TWO AGAINST THE WORLD']
CLAIRE LUCE – ELLE FANNING ['UP THE RIVER']
CORA WITHERSPOON – JERI RYAN ['DARK VICTORY']
DOLORES MORAN – SUZANA NIKOLIĆ ['TO HAVE AND HAVE NOT']
DOROTHY MACKAIL – CARA DELEVINGNE ['LOVE AFFAIR']
ELISSA LANDI - ROSE McGOWAN ['BODY AND SOUL']
ERIN O'BRIEN MOORE – LAURA PREPON ['BLACK LEGION']
ETHEL BARRYMORE – DRAGANA MRKIĆ ['DEADLINE-U.S.A.']
FLORA ROBSON – MARY ANN BARLOW ['INVISIBLE STRIPES']
FLORENCE MARLY – EVAN RACHEL WOOD ['TOKYO JOE']
FRIEDA INESCORT – DAWN STEELE ['THE GREAT O'MALLEY']
GALE PAGE – MANDY MOORE ['CRIME SCHOOL', 'THE AMAZING DR. CLITTERHOUSE', 'YOU CAN'T GET AWAY AWITH MURDER', 'THEY DRIVE BY NIGHT']
GENE TIERNEY - CHLOE GRACE MORETZ ['THE LEFT HAND OF GOD']
GLADYS GEORGE – SUSIE BRANN ['THE ROARING TWENTIES', 'MALTESE FALCON']
GLORIA DICKSON – MARINA PERAZIĆ ['RACKET BUSTERS']
GLORIA GRAHAME – ABBEY LEE ['IN A LONELY PLACE']
GRETA NISSEN - ANNASOPHIA ROBB
HELEN FLINT – CLARA ALONSO ['MIDNIGHT']
IDA LUPINO – MARTINA STOESSEL ['THEY DRIVE BY NIGHT', 'HIGH SIERRA']
INGRID BERGMAN – BRIT MARLING ['CASABLANCA']
IRENE FRANKLIN – BOJANA NOVAKOVIĆ ['SWINGTIME IN THE MOVIES']
ISABEL JEWELL – MARIJA KOLB ['MARKED WOMAN']
JANE DARWELL – CONCHATA FARRELL ['ALL THROUGH THE NIGHT']
JESSIE BUSLEY – GILLIAN ANDERSON ['IT ALL CAME TRUE']
JOAN BENNETT – KAY PANABAKER ['WE'RE NO ANGELS']
JOAN BLONDELL – KALEY CUOCO ['BROADWAY'S LIKE THAT', 'BIG CITY BLUES', 'THREE ON A MATCH', 'BULLETS OR BALLOTS', 'STAND-IN']
JOBYNA HOWLAND – ALEKSANDRA GRDIĆ ['BIG CITY BLUES']
JUNE CLYDE – ABIGAIL BRESLIN ['THE LOVE LOTTERY']
KAAREN VERNE – IDA PRESTER ['ALL THROUGH THE NIGHT']
KAY FRANCIS – ELLEN PAGE ['KING OF THE UNDERWORLD']
LOLA LANE – MARTA ŽEGURA ['MARKED WOMAN']
LYA LIS – KATJA MARTINEZ ['RETURN OF DR. X']
LOUISE FAZENDA – HILLARY SWANK ['SWING YOUR LADY']
MARGARET LINDSAY – JESSICA UBERUAGA ['ISLE OF FURY']
MARGARET WYCHERLY – MIA KOVAČIĆ/CANDELARIA MOLFESE ['MIDNIGHT']
MARTHA VICKERS – EMMA STONE ['THE BIG SLEEP']
MARY ASTOR – SARAH BOLGER ['MALTESE FALCON', 'ACROSS THE PACIFIC']
MARY PHILIPS – SCARLETT JOHANSSON ['BROADWAY'S LIKE THAT']
MAYO METHOT – BRIDGET FONDA ['MARKED WOMAN']
MIRIAM HOPKINS – KATE HUDSON ['VIRGINIA CITY']
MONA MARIS – ALBA RICO ['A DEVIL WITH WOMEN']
PRISCILLA LANE – IVA ŠULENTIĆ ['MEN ARE SUCH FOOLS']
ROSEMARY LANE – EMILIJA BUNJAC ['THE OKLAHOMA KID']
RUTH ETTING – LADY GAGA ['BROADWAY'S LIKE THAT']
RUTH GORDON – ISABELLE FUHRMAN ['ACTION IN THE NORTH ATLANTIC']
SALLY EILERS – TAYLOR SCHILLING ['A HOLY TERROR']
SIDNEY FOX – LEXA DOIG ['BAD SISTER', 'MIDNIGHT']
SYLVIA SIDNEY – JUSTYNA BOJCZUK ['THE WAGONS ROLL AT NIGHT']
SUSAN PETERS – IVANA BAQUERO ['THE BIG SHOT']
VEDA ANN BORG – LARISA LIPOVAC ['SAN QUENTIN']
VERA LEWIS – IZABELA MARTINOVIĆ ['THE RETURN OF DR. X']
WENDY BARRIE – AMBER HEARD ['DEAD END']


















20.07.2020. u 08:22 • 0 KomentaraPrint#

US TOP 10 HITOVI OLIVERA I ZDENKA RUNJIĆA IZ PROŠLOG ŽIVOTA


Hitove Olivera Dragojevića (Jerome Kern-a) izvodili su u prethodnim inkarnacijama Annie Lennox (Marion Harris), Neno Belan i Đavoli/Fiumens (Paul Whiteman Orchestra), Boy George (Isham Jones), Kedžo (George Olsen), Helga Vlahović (Helen Morgan), Roko Blažević (Nat Shilkret), Neno Ninčević (Leo Reisman). U nekim je pjesmama Paul Whiteman Orchestra vokal Bing Crosby (Teo Simone).
HITOVI JEROME KERN-a/OLIVERA
5 – LEFT ALL ALONE AGAIN BLUES – MARION HARRIS (Jerome Kern) - 1920
1 – LOOK FOR THE SILVER LINING – MARION HARRIS (Jerome Kern – Buddy DeSylva) – 1921
2 – MAKE BELIEVE – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Jerome Kern – Oscar Hammerstein II) – 1921
8 – WHIP-POOR-WILL – ISHAM JONES ORCHESTRA (Jerome Kern – Buddy DeSylva) – 1921
3 – SALLY – MEDLEY – JOSEPH C. SMITH ORCHESTRA (Jerome Kern) – 1922
3 – KA-LU-A – ELSIE BAKER (Jerome Kern – Anne Caldwell) – 1922
1 – WHO? – GEORGE OLSEN (Jerome Kern – Otto Harbach – Oscar Hammerstein II) – 1926
2 – SUNNY – GEORGE OLSEN (Jerome Kern) – 1926
1 – OL' MAN RIVER – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA [voc. Bing Crosby] (Jerome Kern – Oscar Hammerstein II) – 1928
4 – BILL – HELEN MORGAN (Jerome Kern – P.G. Wodehouse – Oscar Hammerstein II) - 1928
4 – OL' MAN RIVER – AL JOLSON (Jerome Kern – Oscar Hammerstein II) – 1928
7 – MAKE BELIEVE – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA [voc. Bing Crosby] (Jerome Kern – Oscar Hammerstein II) – 1928
7 – CAN'T HELP LOVIN' DAT MAN – HELEN MORGAN (Jerome Kern – Oscar Hammerstein II) – 1928
9 – WHY DO I LOVE YOU? – NAT SHILKRET (Jerome Kern – Oscar Hammerstein II) – 1928
8 – WHY I WAS BORN? – HELEN MORGAN (Jerome Kern - Oscar Hammerstein II) – 1930
1 – SMOKE GETS IN YOUR EYES – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Otto Harbach – Jerome Kern) - 1933
3 – YESTERDAYS – LEO REISMAN (Otto Harbach – Jerome Kern) – 1933
3 – SMOKE GETS IN YOUR EYES – LEO REISMAN (Otto Harbach – Jerome Kern) – 1933
4 – SMOKE GETS IN YOUR EYES – EMIL COLEMAN ORCHESTRA (Otto Harbach – Jerome Kern) – 1934
1 – LOVELY TO LOOK AT – EDDY DUCHIN ORCHESTRA (Jerome Kern – Jimmy McHugh – Dorothy Fields) – 1935
1 – I WON'T DANCE – EDDY DUCHIN ORCHESTRA (Jerome Kern – Oscar Hammerstein II – Otto Harbach) – 1935
6 – I WON'T DANCE – JOHNNY GREEN ORCHESTRA (Jerome Kern – Oscar Hammerstein II – Otto Harbach) – 1935
1 – THE WAY YOU LOOK TONIGHT – FRED ASTAIRE (Jerome Kern – Dorothy Fields) – 1936
1 – A FINE ROMANCE – FRED ASTAIRE (Jerome Kern – Dorothy Fields) – 1936
3 – THE WAY YOU LOOK TONIGHT – GUY LOMBARDO (Jerome Kern – Dorothy Fields) – 1936
3 – THE WAY YOU LOOK TONIGHT – TEDDY WILSON ORCHESTRA (Jerome Kern – Dorothy Fields) – 1936
5 – NEVER GONNA DANCE – FRED ASTAIRE (Jerome Kern – Dorothy Fields) - 1936
7 – PICK YOURSELF UP – FRED ASTAIRE (Jerome Kern – Dorothy Fields) – 1936
3 – YOU COULDN' BE CUTER – TOMMY DORSEY ORCHESTRA (Jerome Kern – Dorothy Fields) – 1938
4 – THE LITTLE RED FOX – KAY KYSER ORCHESTRA [voc. Kay Kyser, Little Audrey & Harry Babbitt] (Jerome Kern – Hy Heath – Johnny Lange – Lew Porter) – 1939
----------------------------------------------------------------------------------
HITOVI OSCAR HAMMERSTEIN II/ZDENKA RUNJIĆA
Hitove Zdenka Runjića (Oscar Hammerstein II) izvodili su Neno Belan i Đavoli/Fiumens (Paul Whiteman Orchestra), Elvis Presley (John McCormack), Neno Ninčević (Leo Reisman), Kedžo (George Olsen), Roko Blažević (Nat Shilkret), Robbie Williams (Al Jolson), Helga Vlahović (Helen Morgan), Marko Tolja (Glen Gray). U nekim je pjesmama Paul Whiteman Orchestra vokal Bing Crosby (Teo Simone).
2 - MAKE BELIEVE – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA [voc. Bing Crosby] (Oscar Hammerstein II – Jerome Kern) – 1921
3 - INDIAN LOVE CALL – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Oscar Hanmmerstein II – Rudolf Friml – Herbert Stothart – Otto Harbach) – 1925
3 - ROSE-MARIE – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Oscar Hammerstein II - Rudolf Friml - Otto Harbach) – 1925
5 - ROSE-MARIE – JOHN McCORMACK (Oscar Hammerstein II - Rudolf Friml - Otto Harbach) – 1925
6 - INDIAN LOVE-CALL – LEO REISMAN (Oscar Hanmmerstein II – Rudolf Friml – Herbert Stothart – Otto Harbach) – 1925
1 - WHO – GEORGE OLSEN (Oscar Hanmmerstein II – Jerome Kern – Otto Harbach) – 1926
4 - ONE ALONE – NAT SHILKRET (Oscar Hanmmerstein II – Sigmund Romberg – Otto Harbach) – 1927
9 - THE RIFF SONG – NAT SHILKRET (Oscar Hanmmerstein II – Sigmund Romberg – Otto Harbach – Frank Mandel) – 1927
1 - OL' MAN RIVER – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Oscar Hanmmerstein II – Jerome Kern) – 1928
4 - BILL – HELEN MORGAN (Oscar Hanmmerstein II – Jerome Kern – P.G. Wodehouse) – 1928
4 - OL' MAN RIVER – AL JOLSON (Oscar Hanmmerstein II – Jerome Kern) – 1928
7 - MAKE BELIEVE – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA [voc. Bing Crosby] (Oscar Hammerstein II – Jerome Kern) – 1928
7 - CAN'T HELP LOVIN' DAT MAN – HELEN MORGAN (Oscar Hammerstein II – Jerome Kern) – 1928
9 - WHY DO I LOVE YOU? – NAT SHILKRET (Oscar Hammerstein II – Jerome Kern) – 1928
3 - LOVER, COME BACK TO ME – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Oscar Hammerstein II – Sigmund Romberg) – 1929
5 - SOFTLY, AS IN A MOUNTAIN SUNRISE – NAT SHILKRET (Oscar Hammerstein II - Sigmund Romberg) – 1929
6 - LOVER, COME BACK TO ME –ARDEN-OHMAN ORCHESTRA (Oscar Hammerstein II - Sigmund Romberg) – 1929
6 - ONE KISS – NAT SHILKRET (Oscar Hammerstein II - Sigmund Romberg) – 1929
9 - LOVER, COME BACK TO ME – RUDY VALLEE (Oscar Hammerstein II - Sigmund Romberg) – 1929
8 - WHY I WAS BORN? – HELEN MORGAN (Oscar Hammerstein II – Jerome Kern) – 1930
1 - WHEN I GROW TOO OLD TO DREAM – GLEN GRAY (Oscar Hammerstein II - Sigmund Romberg) – 1935
1 - I WON'T DANCE – EDDY DUCHIN (Oscar Hammerstein II – Jerome Kern – Otto Harbach) - 1935
6 - I WON'T DANCE – JOHNNY GREEN (Oscar Hammerstein II – Jerome Kern – Otto Harbach) – 1935
6 - INDIAN LOVE-CALL – ARTIE SHAW ORCHESTRA (Oscar Hanmmerstein II – Rudolf Friml – Herbert Stothart – Otto Harbach) – 1938

20.07.2020. u 08:22 • 0 KomentaraPrint#

subota, 18.07.2020.

TOP 10 HITOVI PAUL WHITEMAN ORCHESTRA [BELANA I ĐAVOLA/FIUMENSA]

Neno Belan (Paul Whiteman) je u svojem prošlom životu postigao teško dostižni, a vjerojatno i nedostižni rekord, sa 32 hita na prvom mjestu američke top-liste. Imao je osim toga preko 150 top 10 hitova na US top listi. Čak i članovi njegovog orkestra imali su uspjeha na top listama kao solo izvođači. Frank Trumbauer [sada Dragiša Mandić] imao je dva top 10 hita, Joe Venuti [sada Igor Kmetić] imao je također dva hita, a Jack Teagarden[sada Leo Rumora] imao je jedan hit na US Top Ten-u.
Bilo bi zanimljivo vidjeti, koji su sve autori surađivali kao autori (jer Whiteman je bio prvenstveno izvođač, a manjim dijelom skladatelj svojih hitova) njegovih uspješnica. Pokušati ću navesti sve autore, i njihove nove inkarnacije, odnosno one koje sam do sada otkrio.
Richard Whiting je sada Elton John. Walter Donaldson je Gibonni. Jerome Kern je Oliver Dragojević. Oscar Hammerstein II je Zdenko Runjić. George Gershwin je Roger Waters. Njegov brat Ira Gershwin je Syd Barrett. Al Jolson je Robbie Williams. Otto Harbach je Marc Almond. Marshall Neilan je dečko moje nećake Edvin. (Inače je bio holivudski režiser i glumac, očito je da se bavio i pisanjem pjesama). Isham Jones je George O'Dowd, poznatiji kao Boy George. Cole Porter je Ruggero Pasquarelli, talijanski glumac i pjevač. Ted Fio Rito je Vjekoslav Vostrel, sudionik „Supertalent“ show-a.
Interesantna je koincidencija da je Belan u ovom životu imao hit sa "Sunny Day", a u prošlom, kao Paul Whiteman sa pjesmom slična naslova, "Some Sunny Day" (1922).
1. 1 – WHISPERING – (Vincent Rose – John Schonberger – Richard Coburn) – 1920
2. 1 – THE JAPANESE SANDMAN – (Richard Whiting – Raymond Egan) – 1920
3. 1 – CHERIE – (Irving Bibo – Leo Wood) – 1921
4. 1 – SONG OF INDIA (Nikolai Rimsky-Korsakov) – 1921
5. 1 – SAY IT WITH MUSIC (Irving Berlin) – 1921
6. 1 – MY MAMMY – (Walter Donaldson – Joe Young – Sam M. Lewis) – 1921
7. 2 – MAKE BELIEVE – (Jerome Kern – Oscar Hammerstein II) – 1921
8. 2 – MY MAN – (Jacques Charles – Channing Pollock – Albert Willemetz – Maurice Yvain – 1921
9. 2 – BRIGHT EYES – (M.K. Jerome – Otto Motzan) – 1921
10. 3 – SWEETHEART – (Arnold Johnson) – 1921
11. 3 – GRIEVENG FOR YOU – FEATHER YOUR NEST (Joe Gold – James Kandis – James Brockman – Howard Johnson – Joe Ribaud – Joe Gibson) – 1921
12. 3 – LEARN TO SMILE – (Louis Hirsch – Otto Harbach) – 1921
13. 4 – DO YOU EVER THINK OF ME – (Earl Burtnett – Chris M. Schonberg) – 1921
14. 5 – CARESSES – (James V. Monaco) – 1921
15. 5 – ANYTIME, ANYDAY, ANYWHERE – (Max Kortlander) – 1921
16. 5 – HUMMING – (Ray Henderson – Louis Breau – John L. Golden) – 1921
17. 7 – I NEVER KNEW – (Tom Pitts – Roy K. Marsh) – 1921
18. 1 – THREE O'CLOCK IN THE MORNING – (Julian Robledo - Theodora Morse) – 1922
19. 1 – STUMBLING – (Zez Confrey) – 1922
20. 1 – HOT LIPS – (Henry Busse – Henry Lange – Lou Davis) – 1922
21. 1 – DO IT AGAN – (George Gershwin – Buddy DeSylva) – 1922
22. 2 – WHEN BUDDHA SMILES – (Nacio Brown) – 1922
23. 2 – APRIL SHOWERS – (Louis Silvers - Buddy DeSylva) – 1922
24. 4 – I'M JUST WILD ABOUT HARRY – (Eubie Blake – Noble Sissle) – 1922
25. 4 – GYPSY BLUES – (Eubie Blake) – 1922
26. 5 – THEY CALL IT DANCING – (Irving Berlin) – 1922
27. 5 – GEORGIA – (Walter Donaldson) – 1922
28. 5 – SOME SUNNY DAY – (Irving Berlin) – 1922
29. 6 – COAL BLACK MAMMY – (Ivy St. Helier – Laddie Cliff) – 1922
30. 7 – OLD-FASHIONED GIRL – (Al Jolson) – 1922
31. 7 – NEATH THE SOUTH SEA MOON – (Louis Hirsch – Gene Buck – Dave Stamper) – 1922
32. 7 – MY RAMBLER ROSE – (Louis Hirsch – Gene Buck – Dave Stamper) – 1922
33. 7 – DEAR OLD SOUTHLAND – (trad. – Turner Layton – Henry Creamer) – 1922
34. 1 – PARADE OF THE WOODEN SOLDIERS – (Leon Jessel – Ballard MacDonald) – 1923
35. 1 – BAMBALINA – (Vincent Youmans – Herbert Stothart) – 1923
36. 2 – CRINOLINE DAYS – (Irving Berlin) – 1923
37. 2 – JOURNEY'S END – (Harry Tierney) – 1923
38. 3 – WONDERFUL ONE – (Marshal Niellan – Paul Whiteman – Ferde Grofe – Theodora Morse) – 1923
39. 4 – DEAREST – (Harry Akst – Benny Davis) – 1923
40. 5 – CAROLINA IN THE MORNING – (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1923
41. 5 – WAY DOWN YONDER IN NEW ORLEANS – (John Turner Layton – Henry Creamer) - 1923
42. 5 – UNDERNEATH THE MELLOW MOON – (Wendell Hall) – 1923
43. 9 – ROMANY LOVE – (J.S. Zamecnik) – 1923
44. 1 – WHAT'LL I DO – (Irving Berlin) – 1924
45. 1 – SOMEBODY LOVES ME – (Buddy DeSylva – George Gershwin) – 1924
46. 1 – LINGER AWHILE (Vincent Rose – Harry Owens) – 1924
47. 3 - RHAPSODY IN BLUE, PARTS I & II – (George Gershwin) – 1924
48. 3 – I LOVE YOU – (Harry Archer – Harlan Thompson) – 1924
49. 4 – LIMEHOUSE BLUES – (Philip Braham – Douglas Furber) – 1924
50. 5 – THERE'S YES!YES! IN YOUR EYES – (Cliff Friend) – 1924
51. 5 – DRIFTWOOD – (Benny Davis – Dohl Davis – Abe Lyman) – 1924
52. 5 – AN ORANGE GROVE IN CALIFORNIA – (Irving Berlin) – 1924
53. 6 – WHY DID I KISS THAT GIRL? – (Ray Henderson – Robert King – Lew Brown) – 1924
54. 6 – ADORING YOU – (Harry Tierney) – 1924
55. 6 – PALE MOON – (Frederick Knight) – 1924
56. 6 – MANDALAY – (Earl Burtnett – Abe Lyman – Gus Arnheim) – 1924
57. 7 – SPAIN – (Isham Jones) – 1924
58. 7 – SONG OF SONGS – (Moya) – 1924
59. 7 - SOMEONE LOVES YOU AFTER ALL – (Harry Tierney) – 1924
60. 7 - LONELY LITTLE MELODY – (Gene Buck – Dave Stamper) – 1924
61. 8 – IT HAD TO BE YOU – (Isham Jones – Gus Kahn) – 1924
62. 8 – I'M GOIN' SOUTH – (Abner Silver – Harry M. Woods) – 1924
63. 9 – LAZY – (Irving Berlin) - 1924
64. 1 – ALL ALONE – (Irving Berlin) – 1925
65. 2 – OH, LADY BE GOOD – (George Gershwin – Ira Gershwin) – 1925
66. 3 – INDIAN LOVE CALL – (Rudolf Friml – Herbert Stothart – Otto Harbach – Oscar Hammerstein II) – 1925
67. 3 – ROSE-MARIE – (Otto Harbach – Oscar Hammerstein II – Rudolf Friml) – 1925
68. 3 – MANHATTAN – (Richard Rodgers – Lorenz Hart) – 1925
69. 4 – MANDY, MANDY, MAKE UP YOUR MIND – (Arthur E. Johnstone – George W. Meyer) – 1925
70. 4 – HONEY, I'M IN LOVE WITH YOU – (William B. Friedlander – Con Conrad) – 1925
71. 5 – I'LL SEE YOU IN MY DREAMS – (Isham Jones – Gus Kahn) – 1925
72. 5 – CHARLESTON – (Cecil Mack – James P. Johnson) – 1925
73. 6 – I MISS MY SWISS – (Abel Baer – L. Wolfe Gilbert) – 1925
74. 7 – WHEN THE ONE YOU LOVE LOVES YOU – (Paul Whiteman – Abel Bauer – Cliff Friend) – 1925
75. 8 – TELL HER IN THE SPRINGTIME – (Irving Berlin) – 1925
76. 1 – VALENCIA – (Lucien Boyer – Jose Padilla – Jacques Charles – Clifford Grey) – 1926
77. 2 – MOONLIGHT ON THE GANGES – (Sherman Myers – Chester Wallace) – 1926
78. 5 – THAT CERTAIN FEELING – (George Gershwin – Ira Gershwin) – 1926
79. 7 – WHEN THE RED RED ROBIN COMES BOB,BOB,BOBBIN' ALONG – (Harry M. Woods) – 1926
80. 9 – WHY DO YA ROLL THOSE EYES? – (Phil Charig) – 1926
81. 1 – IN A LITTLE SPANISH TOWN – (Mabel Wayne – Sam M. Lewis – Joe Young) – 1927
82. 1 – MY BLUE HEAVEN – (Walter Donaldson – George Whiting) – 1927
83. 1 – WHEN DAY IS DONE – (Robert Katscher – Buddy DeSylva) – 1927
84. 2 – IT ALL DEPENDS ON YOU – (Ray Henderson – Buddy DeSylva – Lew Brown) – 1927
85. 3 – SIDE BY SIDE – (Harry M. Woods – Gus Kahn) – 1927
86. 3 – JUST A MEMORY – (Ray Henderson) – 1927
87. 3 – BROKEN HEARTED – (Ray Henderson - Buddy DeSylva – Lew Brown) – 1927
88. 4 – A SHADY TREE – (Walter Donaldson) – 1927
89. 5 – SO BLUE – (Ray Henderson - Buddy DeSylva – Lew Brown) – 1927
90. 6 – YOUR LAND AND MY LAND – (Dorothy Donnelly – Sigmund Romberg) – 1927
91. 6 – DANCING TAMBOURINE – (W.C. Polla) – 1927
92. 6 – I'M COMING, VIRGINIA – (Will Marion Cook – Donald Heywood) – 1927
93. 7 – THE CALINDA [voc. Bing Crosby] – (Herman Hupfeld) – 1927
94. 7 – RHAPSODY IN BLUE, PARTS I & II [with G. Gershwin] – (George Gershwin) – 1927
95. 1 – MY ANGEL – (Erno Rapee – Lew Pollack) – 1928
96. 1 – AMONG MY SOUVENIRS – (Edgar Leslie – Lawrence Wright) – 1928
97. 1 - RAMONA – (L. Wolfe Gilbert – Mabel Wayne) – 1928
98. 1 – TOGETHER – (Ray Henderson – Buddy DeSylva – Lew Brown) – 1928
99. 1 – OL' MAN RIVER [voc. Bing Crosby] – (Jerome Kern – Oscar Hammerstein II) – 1928
100. 4 – CHANGES [Voc. Bing Crosby] - (Walter Donaldson) – 1928
101. 4 – GET OUT AND GET UNDER THE MOON [Voc. Bing Crosby] – (Larry Shay – Charles Tobias – William Jerome) – 1928
102. 4 – CHIQUITA – (Mabel Wayne – L. Wolfe Gilbert) – 1928
103. 4 - C-O-N-S-T-A-N-T-I-N-O-P-L-E [voc. Bing Crosby] – (Harry Carlton) – 1928
104. 6 – I'M ON THE CREST OF THE WAVE [Voc. Bing Crosby] – (Ray Henderson – Buddy DeSylva – Lew Brown) – 1928
105. 6 – MISSISSIPPI MUD – (Harry Barris – James Cavanaugh) – 1928
106. 6 – SUNSHINE – (Irving Berlin) – 1928
107. 6 – SILENT NIGHT, HOLY NIGHT – (Franz Xaver Gruber – Joseph Mohr – John Freeman Young) – 1928
108. 7 – MAKE BELIEVE [voc. Bing Crosby] – (Jerome Kern – Oscar Hammerstein II) – 1928
109. 7 – CHLOE (SONG OF THE SWAMP) – (Charles N. Daniels – Gus Kahn) – 1928
110. 7 – LAST NIGHT I DREAMED YOU KISSED ME – (Carmen Lombardo – Gus Kahn) – 1928
111. 9 – YOU TOOK ADVANTAGE OF ME [voc. Bing Crosby] – (Richard Rodgers – Lorenz Hart) – 1928
112. 1 – GREAT DAY – (Vincent Youmans – Billy Rose – Edward Eliscu) – 1929
113. 3 – LOVER, COME BACK TO ME – (Sigmund Romber – Oscar Hammerstein II) – 1929
114. 4 – MY LUCKY STAR – (Lew Brown – Buddy DeSylva – Ray Henderson) – 1929
115. 5 – LET'S DO IT (LET'S FALL IN LOVE) – (Cole Porter) – 1929
116. 5 – BUTTON UP YOUR OVERCOAT – (Lew Brown – Buddy DeSylva – Ray Henderson) – 1929
117. 5 – LOVE ME – (Elie Aďvaz - Jean Lenoir - Theodora Morse) – 1929
118. 6 – (I'M A DREAMER) AREN'T WE ALL (Lew Brown – Buddy DeSylva – Ray Henderson) – 1929
119. 6 – LOUISE [voc. Bing Crosby] – (Richard Whiting – Leo Robin) – 1929
120. 7 – IF I HAD A TALKING PICTURE OF YOU[voc. Bing Crosby] – (Lew Brown – Buddy DeSylva – Ray Henderson) – 1929
121. 8 – MAKIN' WHOOPEE[voc. Bing Crosby] – (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1929
122. 9 – LITTLE PAL – (Al Jolson - Lew Brown – Buddy DeSylva – Ray Henderson) - 1929
123. 10 – WHEN MY DREAMS COME TRUE – (Irving Berlin) – 1929
124. 10 – CONCERTO IN F, PARTS I & II – (George Gershwin) – 1929
125. 1 – BODY AND SOUL – (Edward Heyman – Robert Sour – Frank Eyton – Johnny Green) – 1930
126. 2 – IT HAPPENED IN MONTEREY – (Mabel Wayne – Billy Rose) – 1930
127. 2 – OLD NEW ENGLAND MOON – ( Dave Vance – George P. Howard) – 1930
128. 2 – NOBODY'S SWEETHEART – (Billy Meyers – Elmer Schoebel – Gus Kahn – Ernie Erdman) – 1930
129. 3 – YOU BOUGHT A NEW KIND OF LOVE TO ME – (Sammy Fein – Irving Kahal – Pierre Norman) – 1930
130. 6 – WITHOUT A SONG – (Vincent Youmans – Billy Rose – Edward Eliscu) – 1930
131. 4 – A FADED SUMMER LOVE – (Pohil Baxter) – 1931
132. 6 – WHEN IT'S A SLEEPY TIME DOWN SOUTH (Clarence Muse – Leon Rene – Otis Rene) – 1931
133. 1 – ALL OF ME – (Gerald Marks – Seymour Simons) – 1932
134. 2 – WILLOW WEEP FOR ME – (Ann Ronell) – 1932
135. 2 – LET'S PUT OUT THE LIGHTS – (Herman Hupfeld) – 1932
136. 3 – WE JUST COUDN'T SAY GOODBYE – (Harry M. Woods) – 1932
137. 3 – THREE ON A MATCH – (Raymond Egan – Ted Fio Rito) – 1932
138. 5 – HOW DEEP IS THE OCEAN? – (Irving Berlin) - 1932
139. 10 – THE VOICE IN THE OLD VILLAGE CHOIR – (Harry M. Woods – Gus Kahn) – 1932
140. 1 – SMOKE GETS IN YOUR EYES – (Jerome Kern – Otto Harbach) – 1933
141. 3 – LOVER – (Richard Rodgers – Lorenz Hart) – 1933
142. 4 – FAREWELL TO ARMS – (Abner Silver – Allie Wrubel) – 1933
143. 9 - IT'S ONLY A PAPER MOON – (Harold Arlen – E.Y. Harbourg – Billy Rose) – 1933
144. 1 – WAGON WHEELS – (Billy Hill – Peter DeRose) – 1934
145. 2 – YOU'RE THE TOP – (Cole Porter) – 1934
146. 3 – I GET A KICK OUT OF YOU – (Cole Porter) – 1934
147. 4 – LOVE IN BLOOM – (Ralph Rainger - Leo Robin) – 1934
148. 4 – I SAW STARS – (Maurice Sigler – Al Goodhart – Al Hoffman)
149. 5 – ANYTHING GOES – (Cole Porter) – 1934
150. 8 – ALL THROUGH THE NIGHT – (Cole Porter) – 1934
151. 8 – IF THE MOON TURNS GREEN – (Bernie Hanighen – Paul Cates) – 1935
152. 7 – WHAT'S THE NAME OF THAT SONG – (Tot Seymour – Vee Lawnhurst) – 1936

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
5 – I'M COMING, VIRGINIA - FRANK TRUMBAUER (Will Marion Cook – Donald Hewood) – 1927
9 – SINGIN' THE BLUES – FRANK TRUMBAUER (J. Russell Robinson – Con Conrad – Sam M. Lewis – Joe Young) - 1927
4 – LITTLE GIRL – JOE VENUTI (Francis Henry – Madeline Hyde) – 1931
5 – STOP, LOOK AND LISTEN – JOE VENUTI (Ralph Freed – John Van Eps – George Van Eps) – 1935
7 – TWENTY-FOUR HOURS A DAY – JOE VENUTI (James F. Henley – Arthur Swanstrom) - 1935
7 – SOMEONE STOLE GABRIEL'S HORN – JACK TEARGARDEN (Edgar Hayes – Irving Mills – Ned Washington) - 1933
--------------------------------------------------------------------------------------------------------













18.07.2020. u 08:52 • 0 KomentaraPrint#

TOP 10 US HITOVI WALTERA DONALDSONA [GIBONNIJA]


Prema mojem izračunu, Walter Donaldson. prethodna inkarnacija Zlatana Stipišića Gibonnija je bio treći najuspješniji kompozitor na US Top 10 tokom 20tih i 30tih godina prošlog stoljeća, odmah iza Irvinga Berlina [Nicolas Garnier] i Lorenza Harta [Michael Stipe]. Deset njegovih kompozicija došlo je do broja 1 američke top liste. Njegove hitove izvodili su mnogi poznati izvođači tog doba. Neke od njih sam otkrio u njihovim novim inkarnacijama.
Dakle, Paul Whiteman je Neno Belan. Marion Harris je Annie Lennox. Ernest Hare je u prošloj inkarnaciji Carl Wilson, sada Rocky Lynch. Isham Jones je Boy George (u prošloj inkarnaciji nije izgledao ekscentrično, kao u ovoj.) George Olsen je Kedžo. Ruth Etting (upravo on je autor njenog velikog hita Love Me Or Leave Me) je Lady Gaga. Nat Shilkret je Roko Blažević. Eddie Cantor je Aki Rahimovski. I Leo Reisman je Neno Ninčević.
1. 6 - MY LITTLE BIMBO ON THE BIMBO ISLE – FRANK CRUMIT (Walter Donaldson – Grant Clarke) – 1920
2. 8 – MY SAHARA ROSE – HAPPY SIX (Walter Donaldson) – 1920
3. 1 – MY MAMMY – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Walter Donaldson – Joe Young – Sam M. Lewis) – 1921
4. 4 – MY MAMMY – THE PEERLESS QUARTET (Walter Donaldson – Joe Young – Sam M. Lewis) – 1921
5. 8 – MY MAMMY – YERKES JAZARIMBA ORCHESTRA (Walter Donaldson – Joe Young – Sam M. Lewis) – 1921
6. 8 – MY MAMMY – AILEN STANLEY (Walter Donaldson – Joe Young – Sam M. Lewis) – 1921
7. 1 – MY BUDDY – HENRY BURR (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1922
8. 2 – GIVE ME MY MAMMY (Walter Donaldson) – 1922
9. 2 – SWEET INDIANA HOME – AILEEN STANLEY (Walter Donaldson) – 1922
10. 5 – GEORGIA – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Walter Donaldson) – 1922
11. 5 - SWEET INDIANA HOME – MARION HARRIS (Walter Donaldson) – 1922
12. 5 – MY BUDDY – ERNEST HARE (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1922
13. 6 – GEORGIA – CARL FENTON ORCHESTRA (Walter Donaldson – Howard Johnson) – 1922
14. 7 – THE DIXIE HIGHWAY – AILEEN STANLEY (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1922
15. 8 – ON A GIN-GIN-GINNY SHORE – RAY MILLER ORCHESTRA (Walter Donaldson) – 1922
16. 9 – GEORGIA – THE PEERLESS QUARTET (Walter Donaldson – Howard Johnson) – 1922
17. 1 – CAROLINA IN THE MORNING – VAN & SCHENK (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1923
18. 4 – CAROLINA IN THE MORNING – MARION HARRIS (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1923
19. 5 – CAROLINA IN THE MORNING – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1923
20. 7 – BESIDE A BABBLING BROOK – MARION HARRIS (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1923
21. 8 – CAROLINA IN THE MORNING – THE AMERICAN QUARTET (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1923
22. 1 – YES, SIR! THAT'S MY BABY – GENE AUSTIN (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1925
23. 2 – YES, SIR! THAT'S MY BABY – BLOSSOM SEELEY (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1925
24. 4 – MY BEST GIRL – NICK LUCAS (Walter Donaldson) – 1925
25. 4 – MY BEST GIRL – ISHAM JONES ORCHESTRA (Walter Donaldson) – 1925
26. 4 – MIDNIGHT WALTZ – CARL FENTON ORCHESTRA (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1925
27. 5 – YES, SIR! THAT'S MY BABY – BEN BERNIE (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1925
28. 8 – SWANEE BUTTERFLY – ISHAM JONES ORCHESTRA (Walter Donaldson – Billy Rose) – 1925
29. 9 – WAY DOWN HOME – GENE AUSTIN & CARSON ROBISON (Walter Donaldson) – 1925
30. 3 – IT MADE YOU HAPPY WHEN YOU MADE ME CRY – ISHAM JONES ORCHESTRA (Walter Donaldson) – 1926
31. 3 - WHERE'D YOU GET THOSE EYES – TED LEWIS (Walter Donaldson) – 1926
32. 6 – AFTER I SAY I'M SORRY – ABE LYMAN & HIS CALIFORNIANS (Walter Donaldson – Abe Lyman) – 1926
33. 7 – I WONDER WHERE MY BABY IS TO-NIGHT? – HENRY BURR & BILLY MURRAY (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1926
34. 8 – THAT CERTAIN PARTY – TED LEWIS (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1926
35. 9 – THAT'S WHY I LOVE YOU - JOHNNY HAMP ORCHESTRA (Walter Donaldson – Paul Ash) – 1926
36. 1 – MY BLUE HEAVEN – GENE AUSTIN (Walter Donaldson – George Whiting) – 1927
37. 1 – AT SUNDOWN – GEORGE OLSEN (Walter Donaldson) – 1927
38. 1 – MY BLUE HEAVEN – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Walter Donaldson – George Whiting) – 1927
39. 2 – IT MADE YOU HAPPY WHEN YOU MAKE ME CRY – FRED WARING (Walter Donaldson) – 1927
40. 3 – THERE AIN'T NO MAYBE IN MY BABY'S EYES – WHISPERING JACK SMITH (Walter Donaldson – Gus Kahn – Raymond Egan) – 1927
41. 4 – A SHADY TREE – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Walter Donaldson) – 1927
42. 5 – SAM, THE OLD ACCORDION MAN – RUTH ETTING (Walter Donaldson) – 1927
43. 7 – JUST A BIRD'S VIEW OF MY OLD KENTUCKY HOME – ABE LYMAN (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1927
44. 7 – IF YOU SEE SALLY – TED LEWIS (Walter Donaldson Raymond Egan – Gus Kahn) – 1927
45. 9 – MY BLUE HEAVEN – DON VOORHEES ORCHESTRA (Walter Donaldson – George Whiting) – 1927
46. 9 - I'VE GOT THE GIRL – GENE AUSTIN (Walter Donaldson) – 1927
47. 2 – MY MAMMY – AL JOLSON (Walter Donaldson – Joe Young – Sam M. Lewis) – 1927
48. 4 – MY OHIO HOME – NICK LUCAS (Walter Donaldson - Gus Kahn) – 1927
49. 4 – CHANGES – PAUL WHITEMAN [voc. Bing Crosby] (Walter Donaldson) – 1927
50. 5 - JUST LIKE A MELODY OUT OF THE SKY – GENE AUSTIN (Walter Donaldson) – 1928
51. 7 – MY BLUE HEAVEN – NICK LUCAS (Walter Donaldson – George Whiting) – 1928
52. 8 – OUT OF THE DAWN – NAT SHILKRET (Walter Donaldson) – 1928
53. 2 – LOVE ME OR LEAVE ME – RUTH ETTING (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1929
54. 2 – MAKIN' WHOOPIEE – EDDIE CANTOR (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1929
55. 8 – MAKIN' WHOOPIEE – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1929
56. 1 – LITTLE WHITE LIES – FRED WARING (Walter Donaldson) – 1930
57. 1 – YOU'RE DRIVING ME CRAZY – GUY LOMBARDO (Walter Donaldson) – 1930
58. 3 – YOU'RE DRIVING ME CRAZY – RUDY VALLEE (Walter Donaldson) – 1930
59. 3 – LITTLE WHITE LIES – TED WALLACE (Walter Donaldson) – 1930
60. 4 – MY BABY JUST CARES FOR ME – TED WEEMS ORCHESTRA (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1930
61. 4 – LITTLE WHITE LIES – EARL BURTNETT (Walter Donaldson) – 1930
62. 7 – YOU'RE DRIVING ME CRAZY – NICK LUCAS (Walter Donaldson) – 1930
63. 10 – LAZY LOU'SIANA MOON – GUY LOMBARDO (Walter Donaldson) – 1930
64. 2 – AN EV'NING IN CAROLINE – TED LEWIS (Walter Donaldson) – 1931
65. 3 – WITHOUT THAT GAL! – GUY LOMBARDO (Walter Donaldson) – 1931
66. 8 – WITHOUT THAT GAL! – LEO REISMAN (Walter Donaldson) – 1931
67. 2 - SLEEPY HEAD – MILLS BROTHERS – (Walter Donaldson - Gus Kahn) – 1931
68. 3 – RIPTIDE – EDDY DUCHIN (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1931
69. 4 – I'VE HAD MY MOMENTS – EDDY DUCHIN (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1931
70. 4 – A THOUSAND NIGHTS – DON BESTOR ORCHESTRA (Walter Donaldson) – 1934
71. 5 – CLOUDS – RAY NOBLE ORCHESTRA (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1935
72. 1 – DID I REMEMBER ? – SHEP FIELDS (Walter Donaldson – Harold Adamson) – 1936
73. 7 – DID I REMEMBER? – TOMMY DORSEY ORCHESTRA (Walter Donaldson – Harold Adamson) – 1936
74. 3 – COULD BE – JOHNNY MESSNER ORCHESTRA (Walter Donaldson – Johnny Messner) – 1939
75. 5 – CUCKOO IN THE CLOCK – KAY KYSER ORCHESTRA (Walter Donaldson – Johnny Mercer) – 1939
76. 6 – SHUT-EYE – KAY KYSER ORCHESTRA (Walter Donaldson – Johnny Mercer) – 1939











Prema mojem izračunu, Walter Donaldson. prethodna inkarnacija Zlatana Stipišića Gibonnija je bio treći najuspješniji kompozitor na US Top 10 tokom 20tih i 30tih godina prošlog stoljeća, odmah iza Irvinga Berlina [Nicolas Garnier] i Lorenza Harta [Michael Stipe]. Deset njegovih kompozicija došlo je do broja 1 američke top liste. Njegove hitove izvodili su mnogi poznati izvođači tog doba. Neke od njih sam otkrio u njihovim novim inkarnacijama.
Dakle, Paul Whiteman je Neno Belan. Marion Harris je Annie Lennox. Ernest Hare je u prošloj inkarnaciji Carl Wilson, sada Rocky Lynch. Isham Jones je Boy George (u prošloj inkarnaciji nije izgledao ekscentrično, kao u ovoj.) George Olsen je Kedžo. Ruth Etting (upravo on je autor njenog velikog hita Love Me Or Leave Me) je Lady Gaga. Nat Shilkret je Roko Blažević. Eddie Cantor je Aki Rahimovski. I Leo Reisman je Neno Ninčević.
1. 6 - MY LITTLE BIMBO ON THE BIMBO ISLE – FRANK CRUMIT (Walter Donaldson – Grant Clarke) – 1920
2. 8 – MY SAHARA ROSE – HAPPY SIX (Walter Donaldson) – 1920
3. 1 – MY MAMMY – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Walter Donaldson – Joe Young – Sam M. Lewis) – 1921
4. 4 – MY MAMMY – THE PEERLESS QUARTET (Walter Donaldson – Joe Young – Sam M. Lewis) – 1921
5. 8 – MY MAMMY – YERKES JAZARIMBA ORCHESTRA (Walter Donaldson – Joe Young – Sam M. Lewis) – 1921
6. 8 – MY MAMMY – AILEN STANLEY (Walter Donaldson – Joe Young – Sam M. Lewis) – 1921
7. 1 – MY BUDDY – HENRY BURR (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1922
8. 2 – GIVE ME MY MAMMY (Walter Donaldson) – 1922
9. 2 – SWEET INDIANA HOME – AILEEN STANLEY (Walter Donaldson) – 1922
10. 5 – GEORGIA – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Walter Donaldson) – 1922
11. 5 - SWEET INDIANA HOME – MARION HARRIS (Walter Donaldson) – 1922
12. 5 – MY BUDDY – ERNEST HARE (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1922
13. 6 – GEORGIA – CARL FENTON ORCHESTRA (Walter Donaldson – Howard Johnson) – 1922
14. 7 – THE DIXIE HIGHWAY – AILEEN STANLEY (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1922
15. 8 – ON A GIN-GIN-GINNY SHORE – RAY MILLER ORCHESTRA (Walter Donaldson) – 1922
16. 9 – GEORGIA – THE PEERLESS QUARTET (Walter Donaldson – Howard Johnson) – 1922
17. 1 – CAROLINA IN THE MORNING – VAN & SCHENK (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1923
18. 4 – CAROLINA IN THE MORNING – MARION HARRIS (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1923
19. 5 – CAROLINA IN THE MORNING – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1923
20. 7 – BESIDE A BABBLING BROOK – MARION HARRIS (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1923
21. 8 – CAROLINA IN THE MORNING – THE AMERICAN QUARTET (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1923
22. 1 – YES, SIR! THAT'S MY BABY – GENE AUSTIN (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1925
23. 2 – YES, SIR! THAT'S MY BABY – BLOSSOM SEELEY (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1925
24. 4 – MY BEST GIRL – NICK LUCAS (Walter Donaldson) – 1925
25. 4 – MY BEST GIRL – ISHAM JONES ORCHESTRA (Walter Donaldson) – 1925
26. 4 – MIDNIGHT WALTZ – CARL FENTON ORCHESTRA (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1925
27. 5 – YES, SIR! THAT'S MY BABY – BEN BERNIE (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1925
28. 8 – SWANEE BUTTERFLY – ISHAM JONES ORCHESTRA (Walter Donaldson – Billy Rose) – 1925
29. 9 – WAY DOWN HOME – GENE AUSTIN & CARSON ROBISON (Walter Donaldson) – 1925
30. 3 – IT MADE YOU HAPPY WHEN YOU MADE ME CRY – ISHAM JONES ORCHESTRA (Walter Donaldson) – 1926
31. 3 - WHERE'D YOU GET THOSE EYES – TED LEWIS (Walter Donaldson) – 1926
32. 6 – AFTER I SAY I'M SORRY – ABE LYMAN & HIS CALIFORNIANS (Walter Donaldson – Abe Lyman) – 1926
33. 7 – I WONDER WHERE MY BABY IS TO-NIGHT? – HENRY BURR & BILLY MURRAY (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1926
34. 8 – THAT CERTAIN PARTY – TED LEWIS (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1926
35. 9 – THAT'S WHY I LOVE YOU - JOHNNY HAMP ORCHESTRA (Walter Donaldson – Paul Ash) – 1926
36. 1 – MY BLUE HEAVEN – GENE AUSTIN (Walter Donaldson – George Whiting) – 1927
37. 1 – AT SUNDOWN – GEORGE OLSEN (Walter Donaldson) – 1927
38. 1 – MY BLUE HEAVEN – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Walter Donaldson – George Whiting) – 1927
39. 2 – IT MADE YOU HAPPY WHEN YOU MAKE ME CRY – FRED WARING (Walter Donaldson) – 1927
40. 3 – THERE AIN'T NO MAYBE IN MY BABY'S EYES – WHISPERING JACK SMITH (Walter Donaldson – Gus Kahn – Raymond Egan) – 1927
41. 4 – A SHADY TREE – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Walter Donaldson) – 1927
42. 5 – SAM, THE OLD ACCORDION MAN – RUTH ETTING (Walter Donaldson) – 1927
43. 7 – JUST A BIRD'S VIEW OF MY OLD KENTUCKY HOME – ABE LYMAN (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1927
44. 7 – IF YOU SEE SALLY – TED LEWIS (Walter Donaldson Raymond Egan – Gus Kahn) – 1927
45. 9 – MY BLUE HEAVEN – DON VOORHEES ORCHESTRA (Walter Donaldson – George Whiting) – 1927
46. 9 - I'VE GOT THE GIRL – GENE AUSTIN (Walter Donaldson) – 1927
47. 2 – MY MAMMY – AL JOLSON (Walter Donaldson – Joe Young – Sam M. Lewis) – 1927
48. 4 – MY OHIO HOME – NICK LUCAS (Walter Donaldson - Gus Kahn) – 1927
49. 4 – CHANGES – PAUL WHITEMAN [voc. Bing Crosby] (Walter Donaldson) – 1927
50. 5 - JUST LIKE A MELODY OUT OF THE SKY – GENE AUSTIN (Walter Donaldson) – 1928
51. 7 – MY BLUE HEAVEN – NICK LUCAS (Walter Donaldson – George Whiting) – 1928
52. 8 – OUT OF THE DAWN – NAT SHILKRET (Walter Donaldson) – 1928
53. 2 – LOVE ME OR LEAVE ME – RUTH ETTING (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1929
54. 2 – MAKIN' WHOOPIEE – EDDIE CANTOR (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1929
55. 8 – MAKIN' WHOOPIEE – PAUL WHITEMAN ORCHESTRA (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1929
56. 1 – LITTLE WHITE LIES – FRED WARING (Walter Donaldson) – 1930
57. 1 – YOU'RE DRIVING ME CRAZY – GUY LOMBARDO (Walter Donaldson) – 1930
58. 3 – YOU'RE DRIVING ME CRAZY – RUDY VALLEE (Walter Donaldson) – 1930
59. 3 – LITTLE WHITE LIES – TED WALLACE (Walter Donaldson) – 1930
60. 4 – MY BABY JUST CARES FOR ME – TED WEEMS ORCHESTRA (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1930
61. 4 – LITTLE WHITE LIES – EARL BURTNETT (Walter Donaldson) – 1930
62. 7 – YOU'RE DRIVING ME CRAZY – NICK LUCAS (Walter Donaldson) – 1930
63. 10 – LAZY LOU'SIANA MOON – GUY LOMBARDO (Walter Donaldson) – 1930
64. 2 – AN EV'NING IN CAROLINE – TED LEWIS (Walter Donaldson) – 1931
65. 3 – WITHOUT THAT GAL! – GUY LOMBARDO (Walter Donaldson) – 1931
66. 8 – WITHOUT THAT GAL! – LEO REISMAN (Walter Donaldson) – 1931
67. 2 - SLEEPY HEAD – MILLS BROTHERS – (Walter Donaldson - Gus Kahn) – 1931
68. 3 – RIPTIDE – EDDY DUCHIN (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1931
69. 4 – I'VE HAD MY MOMENTS – EDDY DUCHIN (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1931
70. 4 – A THOUSAND NIGHTS – DON BESTOR ORCHESTRA (Walter Donaldson) – 1934
71. 5 – CLOUDS – RAY NOBLE ORCHESTRA (Walter Donaldson – Gus Kahn) – 1935
72. 1 – DID I REMEMBER ? – SHEP FIELDS (Walter Donaldson – Harold Adamson) – 1936
73. 7 – DID I REMEMBER? – TOMMY DORSEY ORCHESTRA (Walter Donaldson – Harold Adamson) – 1936
74. 3 – COULD BE – JOHNNY MESSNER ORCHESTRA (Walter Donaldson – Johnny Messner) – 1939
75. 5 – CUCKOO IN THE CLOCK – KAY KYSER ORCHESTRA (Walter Donaldson – Johnny Mercer) – 1939
76. 6 – SHUT-EYE – KAY KYSER ORCHESTRA (Walter Donaldson – Johnny Mercer) – 1939










18.07.2020. u 08:48 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 16.07.2020.

DUPLO 'PONOVNO ROĐENJE' MARGARET WYCHERLY I ANN SOTHERN – MIA KOVAČIĆ I IVANA MIŠURA IMAJU 'BLIZANKE' U ARGENTINI


Do sada sam otkrio na stotine inkarnacija, međutim samo jednu koja pripada tipu „Parallel Lives“ (Blanche Sweet-Alina Tomanov/Lea Mikša), prema klasifikaciji Ellen Mogensen, eksperta na području reinkarnacije. Ona veli da su takve inkarnacije iznimno rijetke, zato sam se začudio kada sam sasvim nedavno otkrio još dvije takve inkarnacije.
Jedna od inkarnacija koju sam najviše želio saznati jest ona Mije Kovačić, iz jednostavnog razloga što mi je ona u pretprošlom životu (odnosno 19. stoljeću) bila supruga, kao što već prije tri godine bio ustanovio. U međuvremenu sam pronašao još jednu njenu raniju inkarnaciju, u kojoj nismo bili partneri, ali smo bili bliski, jer je ona bila bratova ljubavnica. (Radi se o inkarnaciji Louise de la Valliere, 17. stoljeće).
Već dosta davno sam bio uočio sličnost holivudske glumice Margaret Wycherly sa Mijom, međutim nekako sam bio skeptik u pogledu nje kao stvarne inkarnacije glumice, iz razloga što je bila rođena još dok je Susan Huntington (tj. Mijina inkarnacija iz 19. stoljeća), još bila živa kad je Wycherly rođena. Nedavno sam razmišljajući, pošto sam Margaret Wycherly otkrio kao inkarnaciju Candelarije Molfese, zaključio da se tu radi o jednoj začudnoj kombinaciji „Crossover Lives“ tipa i „Parallel Lives“ tipa inkarnacija. Wycherly je umrla 1956. godine i bila je ponovno utjelovljena 1982. godine kao Mia Kovačić. Međutim, 1991. godine, na neki je način bila „po drugi put rođena“, jer se Mijina duša rascijepila na dva dijela i jedan utjelovio u novorođenoj bebi pod imenom Candelaria Molfese, koja danas ima 29 godina i argentinska je glumica, a mlađi je gledatelji znaju kao Kami iz TV serije „Violetta“. Sigurno su primijetili ne samo fizičku sličnost, već i sličnost izraza lica, gestikulacije i kretnje općenito. Ja sam se onda zapitao, da li ona svjesno imitira Miju, ili joj je takav „govor tijela“ prirođen? (Ja je zovem 'Mala Mia'.)
Već sam davno bio otkrio da je Ann Sothern bila u 16. stoljeću Mary Boleyn, sestra engleske kraljice Ann Boleyn. Sa Ivanom Mišurom sam imao isti problem kao sa Mijom, jer sam nekako bio sumnjičav prema njoj kao inkarnaciji glumice Sothern, pošto je bila rođena znatno ranije, no što je holivudska glumica preminula. No, kada sam nedavno vidio argentinsku glumicu Valentinu Zenere (u TV seriji „Soy Luna“), kockice su se nekako ipak posložile. Zaključio sam da su ustvari obje inkarnacija glumice Ann Sothern, te da su su obje inkarnirale već prije smrti holivudske glumice (2001.g.). Pokojna glumica dio je svoje duše dala najprije 1988. Ivani, a zatim 1997. Valentini. Ivanina majka rodila je dvije nekadašnje holivudske glumice-blizanke, koje su se međusobno razlikovale, jer u prošlom životu nisu bile sestre (Antonija Sandrić je inkarnacija Else Lanchester.) Valentina Zenere, paradoksalno, znatno više sliči Ivani Mišuri, nego li njena rođena sestra-blizanka!
Razmak između jedne i druge inkarnacije čini se da iznosi oko 10 godina, izgleda da se ne dešava u ranom djetinjtvu, već malo kasnije. I tu se dakle, mora raditi o kombinaciji „Crossover Lives“ i „Parallel Lives“ tipa inkarnacija.

16.07.2020. u 08:56 • 0 KomentaraPrint#

I LORENA SA 'SUPERTALENTA' IMALA JE US TOP 10 HITOVE

Nedavno sam u reprizi TV showa 'Supertalent' uočio još nekog, tko mi je imao 'poznato lice'. Zazvučalo mi je poznato lice mlade pjevačice karizmatičnog 'looka' Lorene Bućan, i bio sam gotovo siguran da je i u prošloj inkarnaciji morala biti neka velika glazbena zvijezda. Prva misao bila mi je Ginger Rogers, ali kada sam usporedio slike, vidio sam da to nije ona. Pa onda je neka druga u pitanju, razmišljao sam, ne odustajući. Nakon određenog vremena našao sam pjevačicu, čije se lice savršeno podudara s njenim – Gertrude Lawrence.
Pošto je od hitova Gertrude Lawrence prošlo već skoro 100 godina i njeni su fanovi već uglavnom svi preminuli (i ponovo se inkarnirali), da vidimo što o njoj veli Wikipedia. Radi se o engleskoj glumici i pjevačici koja se proslavila ulogama prvo na West Endu, a potom i na Broadwayu.
Počela je glumiti još kao dijete, u Brixton Theatre-u. Kada je imala 16 godina, odabrala je da živi odvojeno od majke (otac je već bio napustio obitelj) u Theatrical Girls' Club u Soho-u. 1916. ju je zapazio impresario Andre Charlot, koji joj je ponudio ulogu na West Endu. Već mlada bila se udala za Francis Gordon-Howleya, koreografa. Jednom prilikom bila je na bolovanju zbog zdravstvenih problema, I Charlot ju je vidio na party-ju Ivor Novella [sada Jasmin Stavros], te joj je uručio otkaz.
Više nije mogla naći posao u kazalištu, pošto se ovaj 'incident' pročuo u kazališnim krugovima. Godine 1919. je prihvatila posao u noćnom klubu, gdje je zalazio kapetan Philip Astley [sada Robert Žanetić], član elitne konjičke jedinice. Postao je njen intimni prijatelj, te ju je podučio manirama 'visokog društva'. Nešto kasnije Lawrence je postala partnerica američkog bankara Berta Taylora. Kasnije 1927. godine Astley ju je zaprosio, no ona ga je odbila, jer se nije htjela vratiti u Englesku i živjeti tamo na selu. Nom ipak su ostali u dobrim odnosima, sve dok Astley nije zaprosio Madeleine Carroll [sada Darija Mikulandra].
Od 1924. godine Gertrude Lawrence, naime, nastupala je na Broadwayu, gdje je došla zajedno sa Charlotom i još nekoliko engleskih glumaca, te najprvo nastupala sa André Charlot's London Revue. Kasnije je imala niz drugih predstava, sa čuvenim glumcima. Tako je 1929. nastupila u predstavi Candle Light, sa Leslie Howardom kao partnerom [sada Vladimir Putin].
Godine 1945. bila se udala za drugog supruga Richarda Aldricha, koji je za vrijeme rata bio poručnik u američkoj mornarici. Britanci su zvali Lawrence da nastupa za njihove trupe, međutim, naravno, bio je problem iz Massachussettsa, gdje je živjela, doći do Britanije. Ipak, ona je otišla, te je tamo živjela u skromnim uvjetima, igrajući u predstavama za engleske i američke trupe.
Nakon rata Gertrude je nastupala u predstavama i na West Endu i na Broadway-u. Godine 1951. nastupa u paru sa Yul Brynnerom u predstavi “The King and I”m za koju je glazbu napisao Oscar Hammerstein II (odnosno Zdenko Runjić). Uskoro joj se zdravlje jako pogoršalo, tako da je naredne godine umrla. Nastupila je i u ukupno devet filmova. Godine 1936. nastupila je u filmu “Rembrandt” uz glumački par Charles Laughton [sada Russell Crowe] i Elsu Lanchester [sada Antonija Sandrić]. Njena najpoznatija filmska uloga bila je u “The Glass Menagerie” (1950) sa Bette Davis [sada Mercedes Lambre] i Tallulah Bankhead [sada Julia Martinez Rubio].
Ovo je samo ukratko prepričan veoma opširan Wikipedijin članak o glumici Gertrude Lawrence, prethodnoj inkarnaciji mlade pjevačice Lorene Bućan.

US TOP 10 HITOVI GERTRUDE LAWRENCE
5 A CUP OF COFFEE, SANDWICH AND YOU – GERTRUDE LAWRENCE & JACK BUCHANAN (Joseph Mayer - Al Dubin – Billy Rose) – 1926
2 SOMEONE TO WATCH OVER ME – GERTRUDE LAWRENCE (George Gershvin – Ira Gershwin) – 1927
8 DO-DO-DO – GERTRUDE LAWRENCE (George Gershvin – Ira Gershwin) - 1927



16.07.2020. u 08:56 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 15.07.2020.

I "RETRO" SUDIONIK 'SUPERTALENT' SHOW-A BIO JE NA VRHU US TOP LISTE


Kada je na 'Supertalentu' nastupio mladi Vjekoslav Vostrel (ne znam točno odakle je, ali nije ni važno) imao sam osjećaj da se žiri nekako potcjenjivački odnosi prema tom momku staromodnog izgleda (uostalom nema li takav image Vinko Ćemeraš, koji je inkarnacija John Lennon-a?). Nekako su više pažnje poklonili njegovom nekakvom statičnom ponašanju na bini i na nekakvim 'afektacijama', nego li doista izvanrednom glasu koji posjeduje.
Kladim se da nijedan od članova žirija nije u njemu prepoznao karizmatsku zvijezdu, koja je u prošlom životu bila na čelu američke top liste. Pošto sam ja to ipak intuitivno pretpostavio, dao sam si truda, da najprije nađem njegovu sliku (jer sam mu zaboravio ime), a potom i neki lik iz američke popularne glazbe, koji je imao uspjeha na top listama. I, konačno sam došao do lika koji se zove Ted Fio Rito, koji je bio hitmaker u 20tim i 30tim godinama prošlog stoljeća (bio je vođa orkestra, kompozitor i klavijaturist), i koji je imao čak dva broja jedan na US top listi (a ukupno 17 stvari u US Topu 20.
Radi se o hitovima iz 1933. godine.
My Little Grass Shack in Kealakekua, Hawaii 1

I'll String Along with You 1
Inače, pjesmu „Let's Face the Music and Dance“ iz 1935 (s kojim je Fio Rito došao do 9. mjesta) jako sam volio u izvedbi Sinatre, i moje simpatije prema toj pjesmi vjerojatno potječu iz prethodne inkarnacije. (Zna se da je Bogey bio Sinatrin prijatelj.)
Zanimljivo je da je jedna od vokala njegovog benda bila i Betty Grable, koja je u ovom životu Ana Tomičić, djevojka poznata iz reality-showa „Mister Savršeni“.

15.07.2020. u 12:56 • 0 KomentaraPrint#

LEO REISMAN JE U OVOM ŽIVOTU NENO NINČEVIĆ


Leo Reisman bio je američki violinist i vođa benda također, kao i ovi ranije. Reisman je studirao violinu kao mlad čovjek, a svoj vlastiti bend formirao je 1919. godine. Imao je mnogo hitova tijekom karijere. Jerome Kern (Oliver Dragojjević) bio je nazvao Reismanov orkestar „gudačkim kvartetom plesnih orkestara. Počeo je sa snimanjem ploča 1921. godine, a svoje najveće uspjehe bio je požnjeo između 1929. i 1935. godine. Za vrijeme od 1929. do 1933. bio je snimio određeni broj manje poznatih songova sa Broadwaya. Od njegovih No. 1 hitova poznati su „Night and Day“ i „The Continental“. Kao kuriozitet može se reći da je Eddy Duchin bio član njegovog orkestra, film o njemu je bio nedavno na našoj TV, s Kirk Douglasom u glavnoj ulozi.
I Reisman se inkarnirao u Splitu, kao i niz drugih glazbenika jazz i swing ere kao Nenad Ninčević, član grupe „Tutti Frutti“, a potom uspješan tekstopisac i skladatelj, čije su skladbe snimili mnogi domaći pjevači zabavne i pop glazbe.
REISMANOVI HITOVI SA VRHA US TOP LISTE:
The Wedding of the Painted Doll - Leo Reisman (1929)
What Is This Thing Called Love? (1930)
Night and Day (1932)
Paradise (1932)
The Continental (You Kiss While You're Dancing) (1933)
It Ain't Necessarily So (1935)
------------------------------------------
Meni ovo što sam do sada napisao, (mislim konkretno na ovu seriju hrvatskih inkarnacija čuvenih američkih glazbenika iz prve polovine 20. stoljeća) izgleda sasvim prihvatljivo i istinito, no nekome tko je tek nedavno počeo čitati, shvaćam da takvom nekome ovo može djelovati suludo. Zato preporučujem knjigu Michaela Newtona „Journey of the Soul“. A ovdje donosim jedan citat iz iste, koji objašnjava zašto se u malim državama, kao što su Hrvatska i Argentina, mogu inkarnirati duše niza slavnih celebritiy-ja iz velikih država. Inkarnacije se odvijaju u nakupinama, u „grozdovima“, te to je tzv. primarna grupa. Sekundarna grupa čini drugu, širu grupu. Znači, nisu se inkarnirali samo slavni glumci, pjevači i kompozitori, već i tzv. obični ljudi, koji su na neki način s njima bili u kontaktu u prošlom životu. Kolege iz škole, iz vojske, iz firme ili kompanije za koju su radili, osoblje u barovima u koje smo zalazili, i tako dalje. Vjerojatno se tako u Hrvaskoj inkarniralo na tisuće Amerikanaca...
„Obicno su u istom grozdu braca, sestre i najblizi prijatelji, a ne, na primjer, roditelji. Naravno, roditelji imaju svoju vrlo vaznu ulogu. Oni nas docekaju na spiritualnoj kapiji nakon smrti. Oni predstavljaju putokaz kod dobre ili lose karme. Ali, na nas individualni razvoj vise utjecu izabrani bliski prijatelji, bracni partneri ili braca.
Nakon primarne grupe, na razlicite aspekte naseg razvoja utjece i sekundarna grupa. Tu je rijec o vise od hiljadu dusa sa kojima najcesce imamo samo sporadicno zivotno iskustvo i doticaj. Na primjer, nasi prijatelji iz skolskih dana s kojima se vidimo tek povremeno u zivotu.“

15.07.2020. u 12:53 • 0 KomentaraPrint#

GDJE JE 'NESTAO' GLENN MILLER?

Glenn Miller je bio čuveni vođa orkestra u doba jazza i swinga 30tih i 40tih godina. U razdoblju između 1939. i 1943. godine imao je čitav niz američkih No. 1 hitova, ukupno 23, po čemu je uspješniji od Presley-a i Beatlesa, ali manje uspješan od Paul Whiteman Orchestra. I danas je 'živ' orkestar koji nastavlja tradiciju Glenna Millera, koji je za sobom ostavio nezaboravne melodije. Prisjetimo se dobro poznatih melodija „In the Mood“, „Moonlight Serenade“, Pennsylvania 6-5000“, Chattanooga Choo Choo“, „Elmer's Tune“ ili „Little Brown Jug“.
Millerova „In the Mood“ bila je izvedena na otvorenju Dubrovačkih ljetnih igara, i možda je netko među publikom prigovorio da bi bilo primjerenije izvesti „nešto domaće“. Međutim, takvi će vjerojatno zanijemiti od iznenađenja kad im kažem da je Glenn Miller u svojoj novoj inkarnaciji jedan Hrvat – vođa sastava Parni Valjak, Husein Hasanefendić! Sa dužom kosom i bez naočala malo ga je teško prepoznati, vjerujem. Ako želite uspoređivati slike, uzmite sliku mladog Husa koji se smije, te odgovarajuću sliku Millera, tj. na kojoj se smije i primijetiti ćete sličnost.
Svoju je karijeru Miller započeo 20tih godina, u bendu Ben-a Pollack-a. Krajem 20tih on je započeo sa skldanjem vlastitih kompozicija. Početkom 30tih godina sudjelovao je u nekoliko predstava na Broadwayu, Tijekom 30tih godina Millerov uspon bio je spor, surađivao je u nekoliko orkestara, ali je uvidio da mora iznaći svoj vlastiti stil, ukoliko želi postići stvarni uspjeh. To je uspio tako da je uveo jedinstveni sound, sa klarinetom i tenor saksofonom koji sviraju unisono, te tri druga saksofona, s kojima sviraju harmonične linije unutar iste oktave.
Ovaj novi stil omogućio je distinkciju, u odnosu na druge orkestre. Taj se novi stil sviranja dopao publici, te je 1939. godine njegov bend postao najslušaniji orkestar u SAD. Do 50 posto melodija slušanih na juke-box-ovima bile su Millerove. Kada je rat započeo, Miller se bioi dobrovoljno javio, i formirao je svoj vojni orkestar. U prosincu 1944. njegov je avion nestao, u pokušaju preleta kanala La Manche.
Kao što je rečeno Glenn Miller, se, kao i drugi slavni glazbenici iz jazz i swing ere inkarnirao u Hrvatskoj, a također i drugi članovi Parnog Valjka, koji su vjerojatno bili u prošlom životu članovi njegovog orkestra. Aki Rahimovski, pjevač Parnog Valjka, u prošlom životu nije bio član Millerovog orkestra. Ipak, kao američki pjevač Eddy Cantor imao je nekoliko hitova na vrhu američke top ljestvice u 20tim godinama („No, No, Nora“ (1923), „Makin' Whoopee“(1929). Tokom 20tih godina je nastupao na Broadway-u, pa sam ga u prošlom životu morao znati, barem iz viđenja. Osim što je nastupao na predstavama, također je pisao songove, te bio ko-producent. Nastupao je i na filmu, kao glumac, većinom u kratkim filmovima, i komedijama, te na televiziji.

15.07.2020. u 12:49 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 14.07.2020.

I IVO AMULIĆ IMAO JE VELIKE HITOVE U AMERICI (U PROŠLOM ŽIVOTU)

Ivo Amulić bio je i u prošlom životu veliki pjevač, na vrhuncu svoje karijere i mnogo popularniji nego što je bio u ovom životu. Nije bio po rođenju Amerikanac (bio je Južno-afrikanac rođen u Mozambiku, portugalskoj koloniji), međutim upravo je u SAD bio ostvario svoje najveće uspjehe u karijeri. Pod imenom, odnosno pseudonimom Al Bowlly bio je snimio tijekom 30tih godina neke doista velike hitove, kao što su „Goodnight Sweetheart“(1931), „Love is the Sweetest Thing“(1932), „The Very Thought of You“(1933), „Isle of Capri“(1934) i „Blue Moon“(1934).
Svoje glazbeno iskustvo sticao je pjevajući za bend Edgara Adelera, na turnejama po Južnoafričkoj republici, Rodeziji, Indiji i Indoneziji, sredinom 20tih godina. Nakon svađe sa vođom orkestra odlučio je poći za Evropu, te tamo nastupao u Njemačkoj, a potom u Engleskoj, (krajem 20tih godina) gdje je doživio prvi uspjeh, nastupajući sa bendom Freda Elizalde-a. Godine 1930. pristupio je bendu Ray Noble-a, s kojim je doživio vrhunac karijere, i izvodio hitove koje sam ranije naveo. Godine 1934. otišli su u SAD, gdje su već bili zvijezde, te zamolili Glenn Miller-a da im nađe nekoliko članova za popunu orkestra (imali su samo bubnjara). Sam je Miller također nastupao s Ray Noble Orchestra. Pojavili su se 1937. i na filmu - „A Damsel in Distress“ sa Fred Astaire-om i Jean Fontaine.
Iz Amerike se Bowlly vratio u Britaniju 1937. godine. Nije više nastuupao sa Ray Noble-om, već sa tri druga orkestra, u vrijeme kada mu je popularnost već opadala. Bowlly je poginuo u zračnom napadu Nijemaca na London 1941. godine.
Dakle, i Al Bowlly, prethodna inkarnacija Ive Amulića, bio je značajna figura popularne glazbe između dva rata. Bowlly je bio pionir „crooning“ stila pjevanja (i suparnik jednom drugom „crooneru“, Bingu Crosby-ju), koji je predstavljao inovaciju u 30tim godinama, kada je bio izumljen mikrofon (i pjevači se nisu morali više derati, da bi ih publika čula).

14.07.2020. u 07:51 • 0 KomentaraPrint#

SAŠA, TIN & KEDŽO IMALI SU 20TIH I 30TIH 8 HITOVA NA VRHU US TOP LISTE


U prošlom nastavku nisam, naravno, bez razloga spomenuo Sašu, Tina i Kedžu – to su seni od vas koji čitate ove retke uostalom već i naslutili. Moja pomalo bombastična tvrdnja iz prošlog posta da su Hrvati (u svojim prethodnim inkarnacijama) dominirali jedno vrijeme između dva rata na US top listama doista je točna i istinita, jer prvi april je odavna prošao.
Ovaj trojac, boy band, formiran nakon TV talent showa „Hrvatski idol“ prije nešto više od 15 godina, u prošlom životu, (isto kao i Belan, te tri kompozitora Oliver, Runjić i Gibonni), imali su također niz (čak osam) hitova na vrhu američke top ljestvice, u razdoblju između 1926. i 1935. godine. No, nisu nastupali kao trio, već svaki za sebe. Njihova imena u prethodnoj inkarnaciji bila su Nelson Eddy (Saša Lozar; on je u glazbenim filmovima u duetu sa Jeanette Macdonald/Maja Vučić pjevao Hammerstein-ove/Runjićeve songove „Sweetheart Sweetheart“ i „Indian Love Call“); George Olsen (Damir Kedžo) i Benny Meroff (Tin Samardžić). Mislim da će se i oni sami iznenaditi kada budu slušali svoje hitove iz prošlih života, a Saša može pogledati na YouTube-u kako je pjevao sa Majom Runjićeve songove. Filmska enciklopedija ovako veli za Eddy-ja: „Bariton, voluminozna, tamno obojena glasa, privlačne vanjštine, ubrzo se proslavio širom svijeta snimivši niz muzičkih filmova u paru s pjevačicom Jeanette MacDonald. Lansirani islavljeni kao 'pjevajući ljubavnici' ili 'američki ljubavnici' postali su najomljeniji i najkomercijalniji filmski par na izmaku 30tih godina.“
Evo i popisa hitova sa američke top liste Saše, Tina i Kedže (iz prethodnog života):
NELSON EDDIE
Ah! Sweet Mystery of Life (1935)
GEORGE OLSEN
Always (1926)
Who? (1926)
Varsity Drag (1927)
At Sundown (When Love Is Calling Me Home) (1927)
A Precious Little Thing Called Love (1929)
BENNY MEROFF
Happy Days Are Here Again (1930)
Lullaby of the Leaves (1932)

14.07.2020. u 07:50 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 13.07.2020.

OLIVEROVA PJESMA POSTAJE US No. 1 ZA THE PLATTERS – RUNJIĆEVA PJESMA 1982. DOLAZI NA BROJ 1 UK TOP LISTE - GIBONNIJA OBRAĐUJU RICK NELSON, DORIS DAY, FATS DOMINO, NINA SIMONE...


Nekim slučajem sačuvao sam primjerak „Astro magazina“ iz 2004., u kojem je intervju sa nedavno oformljenim bendom 'Saša, Tin i Kedžo'. Isto pitanje je postavljeno svoj trojici, tj. koga na estradi najviše cijene. Sva trojica jednoglasno su rekla: „Olivera“. Zbog njegove ogromne popularnosti, znam da se mnogi pitaju, što je Oliver bio u prethodnoj inkarnaciji. (On je bio i omiljeni pjevač mojeg oca. Zanimljivo je da kada sam mu puštao muziku sa CD-a iz 20tih i 30tih godina, nije reagirao negativno, naprotiv te su mu se pjesme sviđale, pa pretpostavljam da je i on bio Amerikanac u prošlom životu.) Nije valjda da je i Oliver bio Amerikanac, reći će neki.
No, odgovor je potvrdan (ne možemo više reći zapanjujući, jer je već sasvim očito da je Hrvatska, da tako kažem, „mala zemlja za velike inkarnacije“). Međutim, Oliver u prethodnoj inkarnaciji nije bio pjevač već skladatelj. Da, upravo on je bio autor velikog hita „Smoke Gets in Your Eyes“ iz 1934. godine, kojeg su u originalu izvodili Paul Whiteman Orchestra (odnosno sada Nenad Belan i Đavoli/Fiumens), a poslije imali 'cover' (i američki No.1) „The Platters“. U toj se inkarnaciji Oliver zvao Jerome Kern. Napisao je također veliki hit „A Fine Romance“ (1936) kojeg su izvodili u duetu Fred Astaire i Ginger Rogers. A i niz drugih hitova „The Song is You“ (1932) primjerice, kojeg je snimio Frank Sinatra.
Kern je bio rođeni Njujorčanin i pisao je glazbu za desetke brodvejskih musicala, kao i za filmove. I dan-danas se povremeno na Broadwayu izvodi njegov musical-remek djelo „Show Boat“. Njegove songove su pjevali mnogi poznati pjevači/glumci od kojih su neki inkarnirani u Hrvatskoj. Primjerice Angela Lansbury, Billie Burke (sada Tatjana Matejaš Tajči). U filmu snimljenom prema njegovom musicalu „The Cat and the Fiddle“ nastupila je Jeanette Macdonald (odnosno sada Maja Vučić). U filmu iz 1942. „You Were Never Lovelier“, a u filmu „Cover Girl“, pored nje je još nastupio i Gene Kelly. za koji je napisao muziku nastupila je Rita Hayworth (sada Lora Bešvir). Njegove su songove još izvodili Judy Garland [Katy Micucci], Kathryn Grayson, June Allyson, Lena Horne, Dinah Shore, Frank Sinatra...
Jedan od njegovih glavnih suradnika bio je Oscar Hammerstein II (odnosno Zdenko Runjić) i niz musicala su napisali zajedno. Među poznatim Hammerstein-ovim songovima su primjerice „Indian Love Call“, „Rosemary“ „Oklahoma“ ili „Some Enchanted Evening“. Zanimljivo je da je njegov song „Happy Talk“ obradio Captain Sensible iz punk grupe The Damned, te došao s njom na sam vrh britanske top liste.
Može se naslutiti da je Oliver imao u sebi također latentne sposobnosti komponiranja, međutim nije imao ni potrebe za to, jer je imao za suradnike – upravo njegove kolege iz prošlog života. Dakle, najprvo je to bio Zdenko Runjić, koji je u prošlom životu bio jedan od najuspješnijih američkih skladatelja, a potom Gibonni (u prethodnoj inkarnaciji Walter Donaldson); kao i Oliver i on je u prošlom životu bio među 10 najboljih američkih skladatelja prve polovine prošloga stoljeća.
Kao i Kern, i Donaldson je bio rođeni Njujorčanin. Bio je poznat kao kompozitor, a povremeno je bio i tekstopisac. Komponirao je mnoge hitove. Između 1925. i 1930. imao je čitav niz hitova na samom vrhu američke top liste, koje su kasnije, 50tih i 60tih, doživjele 'covere' od strane raznih pjevača. Tako je „Yes Sir! That's My Baby“ obradio Ricky Nelson, „My Blue Heaven“ Fats Domino, „Love Me or Leave Me“ Doris Day, „My Baby Just Cares For Me“ Nina Simone, a „You're Driving Me Crazy“ The Temperance Seven.
Yes Sir! That's My Baby - Gene Austin (1925)
My Blue Heaven - Gene Austin (1927)
Love Me or Leave Me – Ruth Etting (1928)
My Baby Just Cares For Me – Eddie Cantor (1928)
You're Driving Me Crazy! (What Did I Do?) - Guy Lombardo (1930)
Da rezimiramo: Hrvati su u svojim prethodnim inkarnacijama imali apsolutnu dominaciju na američkim top listama 20tih godina, a djelomično i u 30tim godinama prošlog stoljeća. Jer, ovo do sada otkriveno - još nije sve. No, sačuvajmo nešto i za slijedeće nastavke...


13.07.2020. u 07:56 • 0 KomentaraPrint#

JOŠ NEŠTO O „NENO BELAN I ĐAVOLI/FIUMENS...“


U postu o prošloj inkarnaciji Nene Belana napravio sam jednu nenamjernu omašku, odnosno – iz priče sam izostavio njegov sadašnji prateći bend, Fiumens. Ako se pažljivije zagledamo u fotografiju Paul Whiteman Orchestra iz 1921. godine (nalazi se u Wikipedijinom članku), naime, možemo uočiti i dva člana Fiumensa (u prethodnoj inkarnaciji) – jedan stoji na stepenicama, sa trombonom u rukama (sada Olja Dešić), dok drugi sjedi blizu stepenica, sa bendžom. (Ovom prvom ne znam ime, dok se drugi zvao Mike Pingitore (Vedran Križan) i bio je stalni član benda, za sve vrijeme trajanja Paul Whiteman Orchestra. Treći član Fiumensa se u prethodnoj inkarnaciji zvao Jack Teagarden (Leo Rumora), i također je svirao trombon. On se nešto kasnije priključio orkestru, pa ga zato nema na slici. Vjerujem ipak da je Belan prepoznao sve na slici!
Isto tako, valja nadopuniti taj post sa konstatacijom da je Frank Trumbauer (odnosno Dragiša Mandić) imao niz zapaženih solo ploča, od kojih je najviše komercijalnog uspjeha imala „Singin' the Blues“ (1927), koju je snimio sa Bix Biederbecke-om i Eddie Lang-om (odnosno Zlatkom Volarevićem i Deanom Radovnikovićem). Bix je imao solo hit „In a Mist“ također 1927. godine.
U postu sa Belanom sam svakako trebao napomenuti njegovu suradnju sa George Gershwin-om (čiju sam inkarnaciju odgonetnuo već ranije – Roger Waters). Godine 1924. našli su se na vrhu top liste sa poznatom „Rhapsody in Blue“. Gershwina (kao i Bing Crosby-ja) otkrio je upravo Paul Whiteman!
Da li je netko imao više No. 1 hitova od Whitemana/Belana? Ne. (Elvis je imao 18 singlova na broju 1, koliko sam uspio pobrojati.)To je apsolutni rekord, koji sigurno neće biti nadmašen.

13.07.2020. u 07:56 • 0 KomentaraPrint#

subota, 11.07.2020.

IZNENAĐUJUĆA PRETHODNA INKARNACIJA JASMINA STAVROSA


Da li je Jasmin Stavros možda u prošlom životu bio Grk? S obzirom na pjesme kao što su „Umoran sam prijatelju“ i slične, netko bi mogao to zasigurno pretpostaviti. No, nije tako. Njegova prethodna inkarnacija je doista iznenađujuća, za neke možda i zapanjujuća. Ovako Wikipedia rezimira njegov opus u prethodnoj inkarnaciji: „...one of the most popular British entertainers of the first half of the 20th century“. Ili u prijevodu, „jedan od najpopularnijih britanskih zabavljača prve polovine 20. stoljeća“. Jasmin Stavros naime – bio je Britanac, točnije Velšanin. Zvao se Ivor Novello.
Novello nije bio samo pjevač. Bio je i kompozitor, a i glumac. Započeo je karijeru kao skladatelj, a njegova kompozicija "Keep the Home Fires Burning" (1914), bila je vrlo popularna u doba I svjetskog rata. Nakon rata Ivor Novello je skladao pojedine songove za glazbene komedije, a nakon nekog vremena i za cjelokupne predstave, odnosno musicale tog doba.
Potom se 20tih godina okrenuo glumi, ponajprije u britanskim filmovima, a potom i u kazalištu, u čemu je imao dosta uspjeha. Glumio je u dva filma Alfreda Hitchcocka „Lodger“ i „Downhill“ iz 1927. godine. Nakratko je pokušao i sreću u Hollywoodu, no ubrzo se bio vratio u Britaniju, gdje ga je publika ipak bolje primala, posebno u kazalištu, u raskošnim produkcijama musicala na londonskom West Endu.
Od početka 30tih godina je često nastupao sa glumicom s neobičnim imenom Zena Dare (koja mu je postala ženom u narednom, odnosno sadašnjem životu). Nastavio je pisati glazbu za film, no njegovi najveći uspjesi bili su vezani za kazalište i musicale. Po Ivoru Novellu je nazvana prestižna britanska godišnja nagrada za najbolje kompozitore, koja se dodjeljuje od 1955. godine. O njegovom životu je poznati režiser Robert Altman snimio film („Gosford Park“) 2001. godine.
Interesantno je također da je Zena Dare imala sestru Phylis (također kazališna glumica u musicalima), koja se također inkarnirala u Hrvatskoj (mislim da je iz Splita, kao i Stavros). Zove se Antonela Doko i, kao što znate, surađivala je sa Nenom Belanom.
Znam da ovo zvuči malo nevjerojatno, zato otiđite na Google image, nađite slike Novella i Stavrosa u poluprofilu, i vidjeti ćete koliko su slični (jedino što Jasmin ima nešto veći nos). I njegova supruga nalikuje dosta na Zenu Dare, dok je Antonela Doko gotovo pa ista, kao u prethodnoj inkarnaciji. Naravno, postoji i podudaranje u numerologiji.

11.07.2020. u 07:48 • 0 KomentaraPrint#

NENO BELAN I 'ĐAVOLI' IMALI SU UKUPNO 32 'No. 1' HITOVA NA AMERIČKOJ TOP-LISTI (U PRETHODNOJ INKARNACIJI)


Ako se mene pita tko je najbolji domaći kompozitor na području pop-rock glazbe, bez razmišljanja velim da je to Neno Belan. Osobito cijenim njegove pjesme iz 80tih i 90tih godina. Uvijek sam se divio njegovom skladateljskom umijeću, pa sam tako bio napisao i jedan niz pjesama u njegovom stilu, prije jedno 20ak godina. S obzirom na ovu činjenicu, razumljivo je da me je živo zanimalo tko je bio Neno u prethodnoj inkarnaciji.
Nekako sam sa skepsom gledao u te fotografije američkih kompozitora i izvođača popularne glazbe iz 20tih i 30tih godina, misleći da nikad neću pronaći među njima Belana. No, sasvim nedavno, stvari su se neočekivano počele odvijati u pozitivnom smjeru. Ne samo da sam razotkrio njegovu inkarnaciju, već i kompletne postave „Đavola“ iz 1985. koja je, kako veli Wikipedija, „najpoznatija“! U tome mi je pomogla, interesatno, slika bas gitariste Dragiše Mandića (to je onaj s brčićima), iz jednostavnog razloga što najviše nalikuje na svoju prethodnu inkarnaciju, jazz saksofonista Frank-a Trumbauera. (Ma nije to on, prvo sam pomislio, ali hajde, da probam.)
Ako pročitamo Wikipedijin članak o njemu, možemo ga odmah povezati sa drugim jazz glazbenicima – gitarist Eddie Lang (sada Dean Radovniković), svirač roga i klavijaturist Bix Biederbecke (sada Zlatko Volarević). Ovaj potonji, veli Wikipedia, bio se 1927. pridružio sa Trumbauerom malom 8-člani orkestar Paula Whitemana. A Whiteman, dakle šef orkestra, je prethodna inkarnacija – Nene Belana! Još pridodamo Joe Venuti-ja (sada Igor Kmetić), koji je sa Langom u duetu snimao jazz glazbu tokom 20tih i 30tih godina – i eto ti kompletne postave „Đavola“ iz sredine 80tih godina.
Malo zbunjuje što su se u ovim novim inkarnacijama većinom opredijelili da sviraju druge instrumente, međutim usporedba njihovih fotki ne može prevariti. Odnosno, ne mogu sva petorica 'slučajno' nalikovati na svih pet članova najpoznatije postave popularnog splitskog sastava.
Interesantno je da sam, ne znajući da se radi o inkarnaciji Nene Belana, snimio njegove dvije pjesme na USB, „Whispering“(1920) i „Smoke Gets in Your Eyes“ (1934). Prva pjesma je bila na samom vrhu američke top ljestvice 11 tjedana. Druga pjesma je bila pretposljednji broj jedan za Whitemana, koji je nedvojbeno bio jedan od najboljih i najuspješnijih američkih izvođača (i skladatelja) iz ere jazza i swinga. Zvuči pomalo nevjerojatno da je Whiteman imao ukupno 32 „No. 1“ hita tokom 20tih i 30tih godina prošlog stoljeća!

11.07.2020. u 07:47 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 09.07.2020.

DA LI JE NINA ERAK BILA BOGARTOVA BAKA JULIA?


Gledajući TV seriju „Na granici“ bio sam, na svoje veliko iznenađenje, otkrio preostale članove moje familije iz života koji je prethodio ovom. (O čemu sam već pisao u svibnju prošle godine.) Dakle Milan Štrljić, (koji u seriji glumi oca Nadije Cvitanović i Lucije Glavich-Mandarić), u prethodnoj inkarnaciji, bili su otac Belmont i moje dvije sestre, Frances i Katharine.
No, što je sa bakom Zorkom? Nina Erak morala se u seriji dosta 'postarati' da bi mogla glumiti Štrljićevu majku, budući da je u stvarnom životu mlađa 4 godine. Dosta puta bi se priupitao, je li moguće da mi je ta žena bila baka? Nekako, intuitivno sam predosjećao, da je baka Julia Bogart mogla imati takve, slične crte lica. Problem je u tome što na internetu nema njene slike, a teško da je ima i u obiteljskom foto-albumu Stephena i Leslie Bogart, moje djece iz prethodnog života. Iz jednostavnog razloga što je baka Julia umrla još 1868. godine, i moguće da se nije nikada ni fotografirala.
I tako da se u odgonetanju moram poslužiti čistom intuicijom, pored numerologije, koja, začudo, pokazuje potpunu podudarnost. Naime „Nina Erak“ daje 3 +1 = 4, isto kao i „Julia Bogart“. Ako se mene pita, mislim da je Nina odista bila Julia u prošlom životu. Da li je njen bivši muž Boris Svrtan inkarnacija Adama Bogarta, mojeg djeda iz bivšeg života? Mislim da nije, neka mi intuicija kazuje da je to bio netko drugi.
A tko? Po meni, to je talijanski glumac Nino Frassica, koji je nedavno bio na domaćoj TV, u seriji zajedno sa Terrence Hill-om, u kojoj je glumio policajca. Mislim da je Belmont (ako kombiniramo njihove crte lica) mogao biti njihovo dijete. Naravno ovo je samo hipotetsko razmišljanje, čisto po intuiciji, međutim vjerujem da je moguće, da su Nino i Nina mogli biti moji „grandparents“.

09.07.2020. u 09:45 • 0 KomentaraPrint#

GRAHAM NORTON SHOW I 'SWASHBUCKLER' INKARNACIJE DOUGLASA FAIRBANKSA


Prije nekoliko dana sam sam gledajući Graham Norton Show uspio shvatiti jednu inkarnaciju, za koju sam se dosta dugo pitao, da li ću je uspjeti naći. Naime, listajući Filmsku enciklopediju, niz puta sam se priupitao tko bi to mogao biti inkarnacija jednog od najpoznatijih glumaca prve polovine 20. stoljeća, Douglasa Fairbanksa. On je često nastupao u tzv. „swashbuckler“ filmovima, što se kod nas obično prevodi sa avanturistički film. (Tu spadaju i filmovi o piratima, naravno.)
Okrenuo sam na 2. program upravo kada je voditelj spomenuo njegov film o piratima sa Kariba, i u trenutku mi se 'upalila sijalica', odnosno trebalo mi je manje od 10 sekundi da shvatim da je Orlando Bloom zapravo inkarnacija slavnog glumca iz 10tih i 20tih godina prošlog stoljeća. Začas sam okrenuo listove enciklopedije na članak o Fairbanksu i usporedio foto iz filma „Bagdadski lopov“ sa slikom na ekranu. Pa to je to! To je on. Pošto znam da je imao sina koji se isto zvao, Douglas Fairbanks Jr., pokušao sam i to odgonetnuti, i uspjelo mi je – naravno, (u roku od par minuta) - radi se o Johnny-ju Depp-u. Dakle, Orlando i Depp bili su u prošlom životu otac i sin Fairbanks.
Fairbanks stariji debitirao je na filmu 1915. godine (prije toga je nastupao na Broadway-u). Bio je ne samo glumac u pustolovnim filmovima, već se okušao i kao režiser, scenarist, te producent, sve u razdoblju nijemog filma. Nezadovoljan sa načinom raspodjele profita u Hollywoodu, osnovao je vlastitu producentsku tvrtku, te se dvije godine kasnije udružio sa Ch. Chaplinom, M. Pickford i D.W. Griffithom da bi utemeljio zajedno sa njima kompaniju United Artists. Godine 1920. bio se oženio sa Mary Pickford [sadašnja inkarnacija Jessica Barden]. Svoje najuspješnije filmove snimio je 20tih godina – „U znaku Zoroa“, „Robin Hood“, „Bagdadski lopov“. Kao i mnogi drugi uspješni glumci nijemog filma, nije se uspio prilagoditi novoj eri zvučnog filma, te je 1934. napustio filmsku karijeru.
Kako veli Filmska enciklopedija, Fairbanks stariji je „izgradio prvi uspješni prototip junaka akcionog filma“, te je „uočio važnost uobličavanja prepoznatljivog, tipiziranog lika“. Drugim riječima, glumca sa tipičnim imidžom. Fairbanks mlađi bio je krenuo stopama oca, međutim nije bio dosegao njegovu popularnost. Istaknuo se ulogama u filmovima „Korzikanska braća“, te „Sindbad pomorac“ 40tih godina. Bio je oženjen sa J. Crawford [sadašnja inkarnacija Anne Hathaway].
Uspoređujući njihove sadašnje inkarnacije, čini se da je u ovoj ipak popularniji sin, Douglas Fairbanks Jr., sada poznat kao Johnny Depp.

09.07.2020. u 09:45 • 0 KomentaraPrint#

SADAŠNJE INKARNACIJE PREDAKA FRANJE I, SVETOG RIMSKOG CARA


[Donosim reprizu posta kojeg sam objavio prošle godine, jer sam u međuvremenu (iako to zvuči malo nevjerojatno), otkrio sve sadašnje inkarnacije Franjinih, odnosno mojih tadašnjih predaka, do trećeg koljena.]
Već sam bio u par navrata spomenuo da se inkarnacije mogu zbiti unutar iste familije, no nisam dovoljno posvetio pažnje – vlastitim takvim inkarnacijama, preciznije moje inkarnacije iz 18. stoljeća, svetog rimskog cara Franje I.
Dakle, njegovi su roditelji bili Leopold, vojvoda od Lorene [Kacy Lockwood] i Elizabeta od Orleansa [Amy Davidson]. Elizabeta od Orleansa je kći Filipa od Orleansa – prema tome, Franjo I je bio – inkarnacija vlastitog djeda po majci! Djedova supruga, ili njegova vlastita žena iz prethodne inkarnacije je Elizabeta Šarlota od Falačke [Bridget Fonda]. A njezin djed (po ocu) jest – Fridrih V Falački, prethodna inkarnacija Filipa od Orleansa. Franjo I bio je dakle također i inkarnacija bakinog djeda po ocu, ili vlastitog šukundjeda! I tu se znači sreću krvne linije i 'linije duše' ili re-inkarnirane duše – svojih vlastitih predaka. Uostalom to se zbiva i u 'običnim', da tako kažem familijama.
Pošto su bili bratić i sestrična, Franjo I i Marija Terezija [Fani Stipković] imali su zajedničkog pradjeda, svetog rimskog cara Ferdinanda III [Henry Fonda]. Njegova kći, Eleonora Austrijska [Jane Fonda] bila je baka po ocu Franje I, a pratetka Mariji Tereziji. Marija Terezija bila je također inkarnacija Henrijete Engleske, prve supruge Filipa od Orleansa, djeda Franje I (odnosno njega samoga iz prethodne inkarnacije)! (Obiteljsko stablo cara svetog rimskog cara Franje I nalazi se u Wikipedijinom članku o njemu.)
Moj otac je u toj inkarnaciji francuski kralj Luj XIII [Ryan Sweeting], a majka Ana od Austrije [Kaley Cuoco]. Kao u narednoj inkarnaciji, ja i Fani smo bratić i sestrična, iz prvog koljena jer su moj otac i njena majka rođeni brat i sestra. Njena majka Henrietta Maria je kći francuskog kralja Henrika IV [Nino Raspudić], a on je otac mojeg oca Luja XIII, odnosno moj djed. (Njezin djed po majci moj je djed po ocu.)
Interesantno je također primijetiti, osim navedenog, da su sadašnje inkarnacije dvije Franjine bake Jane Fonda (s očeve strane) i Bridget Fonda (s majčine strane), koje su tetka i nećaka u ovom životu.
RODOSLOVNO STABLO CARA FRANJE I SA NJIHOVIM SADAŠNJIM INKARNACIJAMA
1.Francis I, Holy Roman Emperor – DESIDERIO VALACCO
INKARNACIJE OCA I MAJKE
2. Leopold, Duke of Lorraine – KACY LOCKWOOD
3. Élisabeth Charlotte of Orléans – AMY DAVIDSON
--------------------------------------------------------------------
INKARNACIJE DJEDOVA I BAKA
4. Charles V, Duke of Lorraine – ROGER VADIM
5. Eleanor of Austria – JANE FONDA
6. Philippe I, Duke of Orléans – DESIDERIO VALACCO
7. Elizabeth Charlotte of the Palatinate – BRIDGET FONDA
-----------------------------------------------------------------------
INKARNACIJE PRADJEDOVA I PRABAKA
8. Nicholas II, Duke of Lorraine – AL PACINO
9. Claude Françoise of Lorraine – BEVERLY D'ANGELO
10. Ferdinand III, Holy Roman Emperor – HENRY FONDA
11. Eleonora Gonzaga – FRANCES FONDA
12. Louis XIII of France – RYAN SWEETING
13. Anne of Austria – KALEY CUOCO
14. Charles I Louis, Elector Palatine – ROBERT BRINKMANN
15. Charlotte of Hesse-Kassel – MENA SUVARI
-----------------------------------------------------------------------
INKARNACIJE ŠUKUNDJEDOVA I ŠUKUNBAKA
16. Francis II, Duke of Lorraine – DON ADAMS
17. Christina of Salm – JUDY LUCIANO
18. Henry II, Duke of Lorraine – DONALD SUTHERLAND
19. Margherita Gonzaga – LOIS HARDWICK
20. Ferdinand II, Holy Roman Emperor – FERDINAND I OF BULGARIA /RANDY QUAID
21. Maria Anna of Bavaria – MARIE-LOUISE OF BOURBON-PARMA /EVI QUAID
22. Charles II Gonzaga, Duke of Nevers – PETRE TOMEV MITRIKESKI
23. Maria Gonzaga – MARIJANA BIJELIĆ
24. Henry IV of France – NINO RASPUDIĆ
25. Marie de' Medici – KRISTINA RASPUDIĆ
26. Philip III of Spain – CLYDE CLOTZ
27. Margaret of Austria – GILLIAN ANDERSON
28. Frederick V, Elector Palatine – DESIDERIO VALACCO
29. Elizabeth Stuart – LAUREN BACALL
30. William V, Landgrave of Hesse-Kassel – DOODLEY MOORE
31. Amalie Elisabeth of Hanau-Münzenberg – SUZY KENDALL
-----------------------------------------------------------------------------------
U slučaju da otkrijemo i pretke Fridriha V, dobijamo neke Franjine pretke do 5. koljena. Opet se javljaju Jane Fonda i Amy Davidson. Prva je bila Franjina baka (po ocu), a druga majka. Očigledno je da su u njihovim ranijim inkarnacijama bile njegova pra-pra-prabaka (Fonda) i pra-pra-pra-prabaka (Davidson).
Frederick V, Elector Palatine – DESIDERIO VALACCO
OTAC I MAJKA
Frederick IV, Elector Palatine – TOM HAYDEN
Princess Louise Juliana of Orange-Nassau – JANE FONDA
------------------------------------------------------------------------
DJEDOVI I BAKE
Louis VI, Elector Palatine – TOMAS GOLDSCHMIDT
Landgravine Elisabeth of Hesse-Kassell – LODOVICA COMELLO
William the Silent, Prince of Orange – KACY LOCKWOOD
Charlotte de Bourbon-Montpensier – AMY DAVIDSON



09.07.2020. u 08:12 • 0 KomentaraPrint#

ANKO POPOVIĆ VOLARIĆ – INKARNACIJA MONTGOMERY CLIFTA

J
Janko Popović Volarić je glumac već duži niz godina, no publika ga možda bolje zna kao člana žirija na raznim talent- show-ovima. Jednom prilikom, kada je bilo ono natjecanje u plesu (u kojem je pobijedio Slavko Sobin) Mia Kovačić se obratila Janku, i nešto rekla, ne sjećam se točno što, no spomenula je Hollywood. Kakve veze ima Janko sa Hollywood-om, pomislio sam. Od tada su prošli mjeseci, i tek sam ih nedavno povezao. Pa on je u stvari inkarnacija prilično velike holivudske zvijezde, on je u prošlom životu bio – Montgomery Clift. (Nedavno su prikazana dva filma sa njime u glavnim ulogama, „Mjesto pod suncem“ i „Nirnberški proces“.)
Kako sam shvatio da je upravo on taj? (Nije bilo lako dokučiti, jer Janko nosi bradu, pa na prvi pogled teško bi ih se moglo povezati.) Pa, gledajući reprizu serije „Kud puklo da puklo“. Njegov način hoda zapravo me je podsjetio na Monty-ja. Ako ih usporedite, onda dolazimo i do sličnosti u građi tijela, pa na kraju i crta lica. Clift je za potrebe jednog filma (gdje glumi Freuda) pustio bradu, i usporedivši njihove slike, postao sam manje-više siguran. On je taj. Prošlo je više od pola stoljeća od smrti M. Clifta, i on se morao negdje inkarnirati. Nakon što sam otkrio niz glumica inkarniranih u Hrvatskoj, pretpostavio sam da su se i neki poznati holivudski glumci inarnirali ovdje.
Ali, to nije sve. Montgomery/Janko bio je moj sin u 17. stoljeću, baš poput Jamesa Stewarta. Bio je dakle sin Fridriha V, kneza Falačke. Zvao se Edward. Bio je dakle brat Romy Schneider/Malene Ratner, i – praunuk Lodoviche Comello, glumice iz „Violette“. Edwardova supruga Anna Gonzaga se ponovno inkarnirala kao Jelena Veljača. U inkarnaciji kao Montgomery Clift imao je prijateljicu Libby Holman čija je inkarnacija Matea Dominiković, te također Ann Lincoln, za koju nema slike na Google image-u, pa ne možemo točno znati o kojoj se točno ženi radi, iz ove zadnje inkarnacije. Ja osobno mislim da se radi o Jeleni Veljači.

09.07.2020. u 08:07 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 08.07.2020.

I ROMY SCHNEIDER JE 'USKRSNULA' U ARGENTINI


Kada se spominju najpoznatije njemačke glumice svih vremena, onda se obavezno spominju dva imena, Marlene Dietrich, i Romy Schneider. Pored Rachel Roberts, do sada sam (osobno) najviše želio saznati sadašnju inkarnaciju Romy Schneider, koja je poput Rachel umrla početkom 80tih. Iz jednostavnog razloga - obje su mi bile kćerke u prošlim životima, prva u 18. a druga u 17. stoljeću.
Romy Schneider zvala se u 17. stoljeću Sophia von Hanover (ili Sophia of Hanover, jer je bila unuka engleskog kralja Jamesa I). Bila je kći falačkog kneza Fridriha V, čija sam inkarnacija bio ja, i Elisabeth Stuart (čija je inkarnacija Lauren Bacall). Godine 1658. bila se udala za Ernesta Augustusa (inkarnacija Alain Delon), koji je 1692. godine postao izborni knez Hanovera.
Zahvaljujući svojem ocu, Sophia je bila stekla veliku naobrazbu. Bila je recimo osobni prijatelj filozofa Leibniza. Njena korespondencija sa filozofom pokazuje ženu iznimno velikih intelektualnih sposobnosti i radoznalosti. Po uzoru na oca (odnosno Hortus Palatinus), bila je uredila vrtove palače Herrenhausen, gdje je živjela sa suprugom. Da je poživjela dva mjeseca duže, bila bi zasjela na prijestolje Velike Britanije. Ovako, tron je naslijedio njezin najstariji sin kao George I (inkarnacija Alfred Hitchcock).
Njezine inkarnacije u 18. i 19. stoljeću nažalost do sada nisam uspio odgonetnuti, no siguran sam da je njena inkarnacija iz prošlog stoljeća – glumica Romy Schneider. Rođena je u Beču 1938. godine. Već je 50tih godina glumila u njemačkim filmovima. Zanimljivo je da su režiseri već tada zapazili „nešto kraljevsko“ u njoj, jer je glumila mlade kraljice, u filmovima „Mädchenjahre einer Königin“ i „Sissi“.
Kasnije se udala za francuskog glumca Alaina Delona, sa kojim je ostala u dobrim odnosima do kraja života. Nakon Delona, bila je udata za njemačkog redatelja Harry Meyena, te Daniela Biasini-ja, njenog osobnog tajnika. Godine 1981. snašla ju je nesreća, kada je u igri stradao njen 15godišnji sin. Nakon njegove smrti postala je alkoholičarka, te 1982. godine preminula, od posljedica srčanog udara.
Romy Schneider se ponovno inkarnirala u 90tim, te postala mlada argentinska glumica Malena Ratner. Počela je zarana glumiti, već kao tinejdžerka, isto kao u prošloj inkarnaciji. (Čini se da je njen bivši dečko upravo inkarnacija Harry Meyena, koliko se može sa Google image-a primijetiti – imaju slične crte lica, u profilu.) Zapažena je u seriji za mladež „Soy Luna“, gdje glumi sa Lodovicom Comello (i još nekim glumcima iz „Violette“). Dakle, u 17. stoljeću ona je bila praunuka Lodoviche Comello! A jasno i majka slavnog režisera Hitchcocka.
Inkarnacija jednog od braće Romy Schneider/Malene Ratner je Hrvoje Novosel, kako sam već to bio ustanovio prije tri godine, u srpnju 2017. Međutim, on nije jedini – još se jedan poznati holivudski glumac inkarnirao u Hrvatskoj. Koji? O tome nešto više u slijedećem nastavku...

08.07.2020. u 12:44 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 06.07.2020.

CRO-INKARNACIJE NAJBOLJE PLAĆENIH HOLIVUDSKIH GLUMICA


U Americi, u ranoj povijesti kinematografije, filmski časopisi su provodili ankete među čitateljima, koji su glumci po njihovom mišljenju bili (komercijalno) najuspješniji u prethodnoj godini. Od 1915. godine na dalje, za ove ankete postala je 'nadležna' Quigley Publishing Company. Nazvali su tu anketu "Top Ten Money Making Stars Poll", a ona se temeljila na glasovima vlasnika američkih kina.
Da li su holivudske glumice inkarnirane u Hrvatskoj bile među najbolje plaćenim u svojim prethodnim životima, dakle u Top 10? Neke od njih stvarno su bile, pa čak i na samom vrhu te „top liste“! Ukupno je šest glumica bilo na toj listi, a tri na samom vrhu.
Pogledajmo, po godinama mjesta koja su zauzimale:
1915 Blanche Sweet (Lea Mikša) – 5
1921 Norma Talmadge (Alka Vuica) – 8
1923 Norma Talmadge – 2
1924 Norma Talmadge – 1
1925 Norma Talmadge – 2
1926 Norma Talmadge – 6
1928 Clara Bow (Iva Begić) – 1
1929 Clara Bow – 1
1930 Clara Bow – 2
1931 Clara Bow – 7
1936 Jeanette Macdonald (Maja Vučić) – 9
1942 Betty Grable (Ana Tomičić) – 8
1943 Betty Grable – 1 [Bogart je prvi put na listi, na 7. mjestu]
1944 Betty Grable – 4
1945 Betty Grable – 4
1946 Betty Grable – 9
1947 Betty Grable – 2
1948 Betty Grable – 2
1949 Betty Grable – 7
1950 Betty Grable – 4
1951 Betty Grable – 3
1952 Susan Hayward (Elizabeta Brodić) – 9
1953 Susan Hayward – 9
1959 Susan Hayward -10


06.07.2020. u 12:42 • 0 KomentaraPrint#

LODOVICA COMELLO BILA JE DOISTA MOJA BAKA (MOGUĆE I SESTRIČNA)


U postu o prošlim inkarnacijama glumaca iz „Violette“ pretpostavio sam da je Lodovica Comello možda bila moja baka, ili pak sestra ili sestrična, na osnovu datuma njenog rođenja, ali i intuicije. Ponekad, naime (ne uvijek) podudarni datumi rođenja mogu 'indicirati', da tako kažem, neku rodbinsku vezu iz prošlih života. Tako npr. Russell Crowe, (moj otac u inkarnacijama iz 16. i 18. stoljeća) rođen je 7. travnja, kao i otac u ovom životu, a Martin Fry (djed iz 16. stoljeća) rođen je 9. ožujka, kao i djed iz ovog života. Lodovica je rođena 13. travnja, kao i baka po majci u ovom životu.
Neka intuicija govorila mi je da je ona možda bila moja baka u mojoj inkarnaciji iz 17. stoljeća, kada sam bio falački knez Fridrih V (Friedrich V von Pfalz). Pošto sam usporedio portrete dviju Fridrihovih baka, došao sam do zaključka da je doista mogla biti baka po ocu, kneginja Elisabeth von Hesse. Ovo ne bih mogao zaključiti bez jedne male sličice njene prethodne inarnacije Colleen Moore (iz Wikipedije), u njenoj već poznoj životnoj dobi, gdje je sličnost vidljiva sa bakom po ocu falačkog vladara.
Dakle, pretpostavljam da je upravo ona, Lodovica bila moja baka a njen suprug Tomas moj djed. Ona je rodila 12ero djece, a dvoje među njima bili su vladari. Ujna Anne Marie postala je supruga švedskog kralja Karla IX, odnosno švedska kraljica, a njen sin Fridrih IV falački knez - moj otac. Njegova inkarnacija u 20. stoljeću je Tom Heyden (bivši suprug Jane Fonda).
Nažalost, baka nije doživjela rođenje svojeg unuka, jer je prerano preminula, u dobi od 43. godine. Po meni, moguće je da se ponovo inkarnirala kao vojvotkinja Elisabeth von Hesse-Kessel (1596-1625). Ona i Fridrih V bili su dakle vršnjaci, oboje rođeni 1596. godine. Ova druga Elisabeth bila je njegova sestrična iz drugog koljena. Njezin djed, Wilhelm IV von Hesse-Kessel bio je rođeni brat Fridrihove bake, spomenute kneginje Elisabeth von Hesse (1539-1582). Na slici iz Wikipedije vidi se sličnost crta lica sa Lodovicom. A također i crte lica njezinog supruga Johanna Alberta II se podudaraju sa onima Lodoviconog supruga Tomasa.
Ta Fridrihova daljnja rođaka bila je po nečemu posebna, bavila se poezijom, pisala je pjesme na njemačkom i talijanskom. Navodno je napisala više od 200 pjesama. I ne samo to, već je i svirala i komponirala muziku, kao i bavila se prevođenjem sa talijanskog na njemački. I ovo možda može upućivati da se radi također o inkarnacije Lodoviche Comello.



06.07.2020. u 12:41 • 0 KomentaraPrint#

subota, 04.07.2020.

DJECA NA SLICI VAN MEYTENSA

Za one koji se pitaju da li poznajem svu djecu na slici Van Meytensa „Franz I. Stephan und Maria Theresia mit elf Kindern“, u novim inkarnacijama odgovaram potvrdno. Poznajem sve, na kraju krajeva, ja sam im tada bio otac. Ukoliko nekog zanima ovdje navodim gdje je tko na slici. (Najmlađi, Miroslav Škoro bio je 14. po redu dijete, troje je umrlo kratko poslije rođenja, tako da ih je 11 na slici. U trentku kada je slika nastala, još su nerođeni Barbara Eden i Krešimir Mišak, što znači da je sveukupno bilo 16ero djece Marije Terezije i cara Franje I.)
Slijeva na desno; dvije kćeri najbliže ocu jesu Liv Tyler i Amanda Seyfried, za stolom sjede Sarah Jessica Parker i Scarlett Johansson, iznad stoji Nikolina Pišek, pored kolijevke je Rachel Roberts/Lucia Gil, u kolijevci je Miroslav Škoro, u crvenom kaputu Martin Landau, otraga stoji Kate Winslet, ispred nje George Patton/Zoran Šprajc, sasvim desno je Arsen Dedić.

04.07.2020. u 09:07 • 0 KomentaraPrint#

GARY COOPER I NJEGOVA FILMSKA PARTNERICA INKARNIRANI U DUBROVNIKU?


Godine 1993. sam listajući Filmsku enciklopediju naišao na jednu fotografiju, koja mi se tako dopala da sam je morao naslikati kao umjetničku sliku, tehnikom akvarela. Radi se o slici na kojoj su Gary Cooper i njegova filmska partnerica Madeleine Carroll. Prizor je iz filma „Northwest Mounted Police“ iz 1940. godine poznatog režisera C. de Mille-a i nalazi se uz enciklopedijski članak o Gary Cooper-u. Tada, jasno, nisam znao što me je privuklo toj slici. Dariju sam inače bio upoznao 1996. godine, na vjenčanju prijatelja. I ponovo se javio onaj 'deja vu' osjećaj i razgovarali smo „kao da se već znamo odnekud“.
Sada, kad sam nedavno opet pogledao tu sliku, nakon dugo vremena, ostao sam zapanjen, i pomislio „Pa to su Darija Mikulandra i Frano Lasić!“ Sjećam se da je 80tih Vrdoljak uspoređivao Lasića sa mladim Gary Cooperom.
Kasnije sam ipak počeo malo sumnjati da su to stvarno oni, kada sam provjerio datume smrti dvoje glumaca. Naime, i Darija i Frano bili su rođeni dok su G. Cooper i M. Carrol bili još uvijek živi. Najprije sam mislio da je riječ o grešci, ali sam nakon nekog vremena ipak došao do zaključka da su to ipak oni. I da se tu radi o tipu re-inkarnacije koji Ellen Mogensen naziva „Crossover Lives“. Čini se, da takav tip inkarnacije ipak nije neka rijetkost, poput inkarnacije tipa „Parallel Lives“.
U prosincu 2017. bio sam otkrio kako mi je ona bila ljubavnica u 14. stoljeću, kao milanska vojvotkinja Isabella Fieschi. Ja sam bio u toj inkarnaciji Andrea Dandolo. (Imao sam jednu kćer, Zanettu, za koju pretpostavljam da je u sadašnjoj inkarnaciji Sarah Jessica Parker.)
Dakle, još jedanput sam provjerio da i se crte lica u dovoljnoj mjeri slažu, pored numerologije, koja dosta pokazuje podudarnosti i kod nje i kod njega. Izgleda, da su to ipak oni. Inkarnirani u istom gradu. Interesantno, zar ne?
Dok Gary Coopera ne treba posebno predstavljati, da se poslužim tom otrcanom frazom, iz jednostavnog razloga što je jedno od najvećih imena američke kinematografije, može se nešto reći o Madeleine Carroll, za koju vjerujem mnogi nisu nikad čuli. No, 30tih godina, ona je bila prva britanska glumica koja se probila u Hollywoodu. Njezina vjerojatno najpoznatija uloga je u filmu A. Hitchcocka „39 Steps“. Ima jedan zanimljiv detalj u vezi Darije, a to je njezino izgovaranje riječi „r“. Ja sam mislio da je ona u prošlom životu živjela u Francuskoj, međutim – nije. Živjela je u Britaniji, no, u prethodnom joj je životu – majka bila Francuskinja. Filmska enciklopedija veli da je bila nastavnica francuskog, prije nego li je postala glumica.
Općenito, ako čujemo nekog da tako izgovara „r“, zapravo je vjerojatno da je osoba živjela u francuskom ili njemačkom govornom području. (Još jedan primjer je Jakovčić, kojem je u prošlom životu (Babe Ruth) materinji jezik bio njemački.)


04.07.2020. u 09:07 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 02.07.2020.

JUŽNOAMERIČKA TEEN-SOAP OPERA KAO 'ZLATNI RUDNIK' HOLIVUDSKIH INKARNACIJA


Moram priznati da sam sa nekim inkarnacijama značajnih glumaca Zlatne ere Hollywooda imao problema i pitao se kako li su ti slavni glumci mogli tek tako nestati ili 'sakriti se'. Radi se o npr. Bette Davis, Marlene Dietrich, Rudolphu Valentinu, Elvisu Presley-u... Sve donedavno. Nemam običaj gledati omladinske TV serije, pa sam tako čisto slučajno počeo gledati seriju „Violetta“, koja je nedavno išla na TV-Kockici, jer sam u špici vidio neke interesantne likove.
Prvi lik čiju sam prethodnu inkarnaciju otkrio bio je onaj u naslovnoj ulozi - Violetta. Kako? Primijetio sam sličnost sa jednom glumicom (a nisam joj znao čak ni ime) čiju sam sliku downloadirao, u ljubavnoj sceni iz jednog filma. Dakle, prvo sam saznao da se radi o američkoj glumici talijanskog porijekla Idi Lupino, a koja je sa Bogartom igrala u dva filma: „They Drive By Nigt“ (1940) i „High Sierra“ (1941). U svojoj novoj inkarnaciji ona se zove Martina Stoessel. Ubrzo nakon nje, na svoje veliko iznenađenje, otkrio sam - Bette Davis, sada kao mladu glumicu Mercedes Lambre (u seriji se zove Ludmila). Interesantno je da se u “Violetti“, kao epizodni lik pojavljuje njen suprug iz prethodnog života, Gary Merrill, u ovom životu Javier Luna. (U seriji se zove Felipe.)
Nije prošlo mnogo vremena do otkrića još jedne senzacionalne inkarnacije. Violettin dečko u seriji, Leon, bio je jedan od najvećih glazbenih zvijezda 20. stoljeća – Elvis Presley, kojeg su nazivali kraljem rock'n'rolla. U ovom životu nosi ime Jorge Blanco. U početku serije (2012.) ga je možda bilo malo teže prepoznati, sa 'bitls' frizurom. No, kasnije je promijenio frizuru, i doista ga nije bilo teško prepoznati. Isto se dogodilo sa inkarnacijom Valentina (argentinski glumac Damien Lauretta) - u seriji poznat kao Alex. U početku je imao frizuru nalik Elvisu, no kasnije, sa 'zalizanom' frizurom u stilu 20tih godina prošlog stoljeća – sličnost je bila doista veoma velika. Isto kao i Bette Davis, njega su u seriji 'sparili' sa suprugom iz bivšeg života, koja se zvala Jean Acker. Ona se u seriji zove Geri, a pravim imenom je Macarena Miguel. (Partnerica Valentina u čuvenom filmu iz 1926. „Šeikov sin“ bila je Vilma Banky, dakle Tina Katanić u prethodnoj inkarnaciji!)
Nakon ovog počeli su se redati likovi iz Hollywooda kao na tekućoj vrpci, da bi na kraju našao ukupno 23 glumca i glumice (vjerojatno ni ovo nije konačan broj). Među njima su glumice Marlene Dietrich i Tallulah Bankhead (u prethodnom životu obje navodno Bogartove ljubavnice). U sadašnjem životu one su argentinske glumice Florencia Ortiz i Julia Martinez.
Ako me se pita tko mi je najsimpatičniji lik u „Violetti“, to je vjerojatno Lucia Gil (u seriji Lena). Ona je naime inkarnacija glumice Rachel Roberts, koja je bila u 18. stoljeću kćerka Marije Terezije (Fani Stipković) te majka Marije Terezije od Napulja i Sicilije (Kaley Cuoco). Na zajedničkom portretu familije Marije Terezije i cara Franje slikara Van Meytensa, ona se nalazi kao mala djevojčica nad kolijevkom (u kojoj je nadvojvoda Ferdinand kao beba, njegova je inkarnacija Miroslav Škoro).
Što se tiče drugih likova iz „Violette“, također mi je vrlo simpatičan onaj koji tumači Lodovica Comello (u seriji Francesca). Inkarnacija je holivudske glumice Coleen Moore. Ona je rođena 13/4/1990, a 13. travnja bila je rođena i moja baka. Pretpostavljam da mi je u nekoj od prethodnih inkarnacija bila u rodu, moguće sestra ili sestrična.
Velika zvijezda u prethodnoj inkarnaciji bila je i Florencia Benitez (u seriji se zove Jade). Ona je inkarnacija brazilske pjevačice i glumice Carmen Miranda; ona je od svih Brazilki imala najviše uspjeha u Hollywoodu. (Sjećam se njezine pjesme „Tico-Tico“, koju izvodi u jednom frenetičnom ritmu). Ona je u seriji vječito uz brata Matiasa, koji je inkarnacija Dennis O'Keefe-a, holivudskog glumca. Njih su dvoje zajedno glumili i u holivudskim filmovima („Doll Face“, 1946).
Nekoliko glumica bile su mi (filmske) partnerice u prošlom životu. Pored Martine Stoessel (u prethodnom životu Ida Lupino), tu su također Mercedes Lambre (Bette Davis), Clara Alonso (Helen Flint), Candelaria Molfese (Margaret Wycherly), Alba Rico (Mona Maris) i Justyna Boyczuk (Silvia Sidney). Sa Bette Davis Bogart je nastupio u čak šest filmova, tako da se može reći da mu je ona bila najčešća partnerica (pored Ann Sheridan).
Senzacionalnim inkarnacijama iz „Violette“ mogu se svakako nazvati i ona Nat King Cole-a (Samuel Nascimento), te Bing Crosby-ja (Teo Simone). Malo je tko prepoznao Binga u liku prepotentnog klinca, koji je vođa sastava, u kojem su svi ostali veći (i stariji) od njega. U seriji je to sastav kojemu je mentor Maxi odnosno Fecundo Gambande (u prošlom životu Carlos Gardel). Ako pak pogledamo Wikipedijin članak o Moni Maris, vidjet ćemo fotku na kojoj se vide Maxi i Nati kako plešu u filmu iz 1934. – u prethodnom životu!
Na kraju, sigurno je značajna inkarnacija Cole Portera – Ruggiero Pasquarelli. Dakle, on se inkarnirao 1993. u Italiji, kao pjevač i glumac, a 2012. mu je bila ponuđena uloga u seriji „Violetta“.
U jednoj epizodi „Violette“ pojavljuje se mladi američki pjevač sa kojim Leon (Elvis) razgovara gotovo sa strahopoštovanjem. Ako se pitate tko je prethodna inkarnacija Ross Lynch-a, vođe popularnog sastava R5, to je Billy Jones, jedan od najpopularnijih američkih pjevača iz 20tih i 30tih godina prošlog stoljeća. Točnije, to je njegova pretprošla inkarnacija, pošto je u prethodnom životu bio Dennis Wilson - jedan od trojice braće osnivača slavne grupe The Beach Boys! (Kroz njegove inkarnacije prati ga brat Rocky Lynch; sa Billy Jonesom je nastupao u duetu kao Ernie Hare, te kao Carl Wilson bio je također članom „The Beach Boys“)
Evo i liste svih do sada pronađenih inkarnacija glumaca iz „Violette“ (koja nije konačna):
BETTE DAVIS – MERCEDES LAMBRE
BILLY JONES – DENNIS WILSON/ROSS LYNCH
BING CROSBY – TEO SIMEONE
CARLOS GARDEL – FACUNDO GAMBANDE
CARMEN MIRANDA – FLORENCIA BENITEZ
COLE PORTER – RUGGERO PASQUARELLI
COLEEN MOORE – LODOVICA COMELLO
DENNIS O'KEEFE – JOAQUIN BERTHOLD
ELVIS PRESLEY – JORGE BLANCO
GARY MERRILL –JAVIER LUNA
HELEN FLINT – CLARA ALONSO
IDA LUPINO – MARTINA STOESSEL
JANE FROMAN – SOFIA GOLDEN
JEAN ACKER – MACARENA MIGUEL
JUNE VALLI – CUMELEN SANZ
MARGARETH WYCHERLY – CANDELARIA MOLFESE
MARLENE DIETRICH – FLORENCIA ORTIZ
MONA MARIS – ALBA RICO
NAT KING COLE – SAMUEL NASCIMENTO
RACHEL ROBERTS – LUCIA GIL
RUDOLPH VALENTINO – DAMIEN LAURETTA
SYLVIA SIDNEY –JUSTYNA BOJCZUK
TALLULAH BANKHEAD - JULIA MARTINEZ RUBIO
TERRY THOMAS –RODRIGO PEDREIRA

02.07.2020. u 14:37 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2020 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Siječanj 2024 (3)
Studeni 2023 (1)
Listopad 2023 (24)
Rujan 2023 (32)
Kolovoz 2023 (29)
Srpanj 2023 (13)
Lipanj 2023 (24)
Svibanj 2023 (14)
Travanj 2023 (10)
Ožujak 2023 (1)
Studeni 2022 (1)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (3)
Kolovoz 2022 (5)
Srpanj 2022 (2)
Lipanj 2022 (6)
Svibanj 2022 (6)
Travanj 2022 (5)
Studeni 2021 (2)
Listopad 2021 (1)
Rujan 2021 (8)
Kolovoz 2021 (4)
Lipanj 2021 (3)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (1)
Veljača 2021 (2)
Siječanj 2021 (4)
Prosinac 2020 (2)
Studeni 2020 (13)
Listopad 2020 (7)
Rujan 2020 (14)
Kolovoz 2020 (14)
Srpanj 2020 (31)
Lipanj 2020 (3)
Ožujak 2020 (2)
Veljača 2020 (4)
Siječanj 2020 (1)
Rujan 2019 (17)
Kolovoz 2019 (28)
Srpanj 2019 (8)
Lipanj 2019 (6)
Svibanj 2019 (22)
Travanj 2019 (11)
Ožujak 2019 (11)
Veljača 2019 (11)
Siječanj 2019 (2)
Prosinac 2018 (4)
Studeni 2018 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Moja alternativna vizija duhovnosti novog doba i zavjera Novog svjetskog poretka

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr