My spiritual exercises

srijeda, 27.02.2019.

TOP 25 GLUMACA I GLUMICA KLASIČNOG AMERIČKOG FILMA


American Film Institute jest filmska udruga koja educira buduće djelatnike u filmskoj umjetnosti, te radi na očuvanju tradicionalnih vrijednosti filma kao umjetnosti. Ova organizacija nije nova – ima za sobom već više od pola stoljeća rada. Rukovodeća tijela AFI čine izvršni predsjednik, te dva odbora, sačinjena od osoba iz struke, dakle, redatelja, glumaca, povjesničara filma i tako dalje.
Na AFI konzervatoriju omogućen je studij iz nekoliko disciplina filmske umjetnosti: kinematografija, režija, montaža, producentski rad, produkcijski dizajn i pisanje scenarija. AFI konzervatorij veoma je selektivan i ima maksimalno 140 diplomanata po godini.
Godine 1999., dakle na isteku stoljeća, AFI je sačinio listu od 25 najboljih glumaca i 25 najboljih glumica klasičnog razdoblja američkog filma. U obzir su bili uzeti oni glumci, čija je karijera započela najkasnije do 1950. godine. (Time su vjerojatno bili na neki način zakinuti oni glumci čija je karijera započela malo nakon 1950., kao što su Jack Lemmon, Paul Newman, Shirley McLaine i Clint Eastwood.)
Za najboljeg glumca bio je proglašen Humphrey Bogart, a za najbolju glumicu Katherine Hepburn. Ovaj glumački duo je nastupio u filmu Johna Hustona „African Queen“, a Bogart je za njega dobio Oscara, za najbolju mušku ulogu. Ovaj je film plasiran na 17. mjesto najboljih filmova svih vremena, opet po odabiru American Film Institut-a.
1 Humphrey Bogart
2 Cary Grant
3 James Stewart
4 Marlon Brando
5 Fred Astaire
6 Henry Fonda
7 Clark Gable
8 James Cagney
9 Spencer Tracy
10 Charlie Chaplin
11 Gary Cooper
12 Gregory Peck
13 John Wayne
14 Laurence Olivier
15 Gene Kelly
16 Orson Welles
17 Kirk Douglas
18 James Dean
19 Burt Lancaster
20 The Marx Brothers
21 Buster Keaton
22 Sidney Poitier
23 Robert Mitchum
24 Edward G. Robinson
25 William Holden

1 Katharine Hepburn
2 Bette Davis
3 Audrey Hepburn
4 Ingrid Bergman
5 Greta Garbo
6 Marilyn Monroe
7 Elizabeth Taylor
8 Judy Garland
9 Marlene Dietrich
10 Joan Crawford
11 Barbara Stanwyck
12 Claudette Colbert
13 Grace Kelly
14 Ginger Rogers
15 Mae West
16 Vivien Leigh
17 Lillian Gish
18 Shirley Temple
19 Rita Hayworth
20 Lauren Bacall
21 Sophia Loren
22 Jean Harlow
23 Carole Lombard
24 Mary Pickford
25 Ava Gardner
--------------------------------------------------------------
Pošto je na ovom blogu riječ o inkarnacijama glumaca, navesti ću stoga i one glumce i glumice, za koje smatram da sam ih prepoznao u novim inkarnacijama. Osim sebe kao Humphrey Bogarta, prepoznao sam dakle i slijedeće:
- Dean Cain (Clark Gable)
- Lucas Neff (Spencer Tracy)
- Jim Parsons (Buster Keaton)
- Todd Geibenhain (Edward G. Robinson)
- Brit Marling (Ingrid Bergman)
- Teresa Palmer (Marilyn Monroe)
- Kate Micucci (Judy Garland)
- Cobie Smulders (Vivian Leigh)
- Drew Barrymore (Jean Harlow)
- Amanda Seyfried (Carole Lombard)
- Jennifer Lawrence (Ava Gardner)
Za neke od njih sam već ranije bio objavio slike, a za one koje nisam tu su, da se može usporediti sličnost
Image and video hosting by TinyPic

27.02.2019. u 17:38 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 25.02.2019.

NOVE INKARNACIJE STARIH GLUMICA (I PARTNERICA U BOGARTOVIM FILMOVIMA)

Humphrey Bogart je tokom svoje bogate karijere snimio veliki broj filmova, u kojima je u početku glumio uglavnom u sporednim ulogama, a kasnije, od 40tih na dalje, sve više u glavnim ulogama. Za film „African Queen“ (1951) dobio je Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu.
Dakle, u svojoj filmskoj karijeri, koja je trajala otprilike od početka 30tih do sredine 50tih Humphrey Bogart je nastupio u više od 70 filmova. U tim filmovima imao je oko stotinu partnerica, neke u glavnim, a neke u sporednim ulogama. Svega nekoliko njih su još uvijek žive: Janis Paige ('Two Guys From Milwaukee'), Martha Stewart ('In a Lonely Place'), Gina Lollobrigida ('Beat the Devil'), Valentina Cortese i Elizabeth Sellars ('The Barefoot Contessa').
Ostale su nažalost preminule, neke od njih poodavno, a neke tek nedavno. One koji vjeruju u ponovno rođenje ili re-inkarnaciju, vjerojatno zanima da li sam uočio možda neke nove glumice, koje bi mogle biti njihove inkarnacije. Neke od njih sam već ranije bio pronašao, poput Mary Philips, Mayo Methot, Joan Blondell, glumica koje su bile njegove supruge (ova posljednja u njegovoj inkarnaciji iz 15. stoljeća). Računajući i one već prije nađene, radi se ukupno o 25 glumica. Ne mogu tvrditi baš da sam imao 100 posto pogodaka, ali činjenica je da je većinom sličnost zaista velika, pa vjerujem da sam bar za većinu od njih otkrio njihove nove inkarnacije.
Ovdje je popis Bogeyevih partnerica i njihovih sadašnjih inkarnacija, a u zagradama su navedeni filmovi u kojima su glumile zajedno sa Bogartom.
ANN SHERIDAN ('BLACK LEGION', 'THE GREAT O'MALLEY', 'SAN QUENTIN', 'ANGELS WITH DIRTY FACES', 'IT ALL CAME TRUE', 'THEY DRIVE BY NIGHT') – AMANDA BYNES
AVA GARDNER ('THE BAREFOOT CONTESSA') – JENNIFER LAWRENCE
CLAIRE LUCE ('UP THE RIVER') – ELLE FANNING
ELISSA LANDI ('BODY AND SOUL') – ROSE McGOWAN
ERIN O'BRIEN MOORE ('BLACK LEGION') – LAURA PREPON
ETHEL BARRYMORE ('DEADLINE-U.S.A.') – DRAGANA MRKIĆ
FLORENCE MARLY ('TOKYO JOE') – EVAN RACHEL WOOD
GALE PAGE ('CRIME SCHOOL', 'THE AMAZING DR. CLITTERHOUSE', 'YOU CAN'T GET AWAY AWITH MURDER', 'THEY DRIVE BY NIGHT') – MANDY MOORE
GENE TIERNEY ('THE LEFT HAND OF GOD') – CHLOE GRACE MORETZ
INGRID BERGMAN ('CASABLANCA') – BRIT MARLING
JESSIE BUSLEY ('IT ALL CAME TRUE') – GILLIAN ANDERSON
JOAN BENNETT ('WE'RE NO ANGELS') – KAY PANABAKER
JOAN BLONDELL ('BROADWAY'S LIKE THAT', 'BIG CITY BLUES', 'THREE ON A MATCH', 'BULLETS OR BALLOTS', 'STAND-IN') – KALEY CUOCO
KAY FRANCIS ('KING OF THE UNDERWORLD') – ELLEN PAGE
LOUISE FAZENDA ('SWING YOUR LADY') – HILLARY SWANK
MARGARET LINDSAY ('ISLE OF FURY') – JESSICA UBERUAGA
MARY ASTOR ('MALTESE FALCON', 'ACROSS THE PACIFIC') – SARAH BOLGER
MARY PHILIPS ('BROADWAY'S LIKE THAT') – SCARLETT JOHANSSON
MAYO METHOT ('MARKED WOMAN') – BRIDGET FONDA
MIRIAM HOPKINS ('VIRGINIA CITY') – KATE HUDSON
RUTH ETTING ('BROADWAY'S LIKE THAT') – LADY GAGA
RUTH GORDON ('ACTION IN THE NORTH ATLANTIC') – ISABELLE FUHRMAN
SALLY EILERS ('A HOLY TERROR') – TAYLOR SCHILLING
SIDNEY FOX ('BAD SISTER', 'MIDNIGHT') – LEXA DOIG
SUSAN PETERS ('THE BIG SHOT') – IVANA BAQUERO
Image and video hosting by TinyPic

25.02.2019. u 15:29 • 0 KomentaraPrint#

JE LI TODD GIEBENHAIN INKARNACIJA EDWARD G. ROBINSONA?

Gledajući TV seriju “Raising Hope” imao sam nekakav ‘deja vu’ osjećaj, kao da znam već odranije sve te glumce. Jedan od njih je i lik Frank Marolla (tumači ga glumac Todd Giebenhain). Nije mi trebalo dugo da ga povežem sa jednim slavnim glumcem iz zlatne ere Hollywood-a, odnosno Edward G. Robinsonom, unatoč dugoj kosi i brćičima. Neki njegovi izrazi, facijalne ekspresije, da se tako izrazim, zaista podsjećaju na slavnog holivudskog negativca iz 30tih i 40tih godina prošlog stoljeća.
Image and video hosting by TinyPic
Robinson je sa Humphrey Bogartom nastupio u ukupno pet filmova, od kojih je u prvih četiri on, a ne Bogart bio u glavnoj ulozi. To su filmovi Bullets or Ballots (1936), Kid Galahad (1937), The Amazing Dr. Clitterhouse (1938), Blue Orchid (1940) i Key Largo (1948).
Ostao je zapamćen ponajviše po ulogama negativaca-gangstera. U ranim 50tim bio je pozvan da svjedoči pred House Un-American Activities Comittee. Unatoč činjenici da je bio oslobođen sumnji za involviranost u ideje komunizma, karijera mu je otada bila u silaznoj putanji.
American Film Institute rangirao na 24. mjesto najboljih glumaca klasičnog američkog kina. Što se tiče njegove nove inkarnacije - po mom uvjerenju to je doista glumac Todd Giebenhain – nije tako popularan ni slavan u ovoj inkarnaciji, pa čak nema ni članka o njemu u Wikipediji.
Image and video hosting by TinyPic

25.02.2019. u 15:28 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 21.02.2019.

JESU LI FANI STIPKOVIĆ I LAUREN BACALL BILE SESTRE?


Pišući o knezu-elektoru i kratkotrajnom kralju Bohemije Fridrihu V 2017. godine, bio sam naveo da je inkarnacija njegove žene Elizabeth Stuart - Fani Stipković, što sam kasnije korigirao, kada sam shvatio da se radi ustvari o Lauren Bacall. Zaparavo, radi se o popriličnoj sličnosti dvije žene (za koje obje vjerujem da su mi u prošlim životima bile supruge).
Pokušavao sam kasnije pronaći jednu raniju inkarnaciju Marije Terezije, ali moram priznati da nisam u tome uspio. Tek nedavno, kockice su se posložile, da tako kažem. Bilo je to, kada sam na TV gledao film „Priča nad pričama“ (Tale of Tales) i kada sam ugledao mladu glumicu Bebe Cave. Odmah sam je povezao sa Marijom Terezijom, zbog izrazite sličnosti, i zaključio da je ona bila caričina sestra, nadvojvotkinja Marija Amalija. Ona je u toj inkarnaciji umrla kao dijete, u dobi od samo šest godina. Dakle bila je sestra carice Marije Terezije [Fani Stipković] i nadvojvotkinje Marije Ane [Francesca von Habsburg].
Image and video hosting by TinyPic
Ubrzo mi je 'sinulo' da su Fani Stipković i Bebe Cave zapravo u ranijoj inkarnaciji (iz 16/17. stoljeća) bile također dvije sestre, dvije princeze, Margaret i Mary, koje su bile kćeri kralja Jamesa I [Robert de Niro] i kraljice Ane od Danske [Merryl Streep]. Dakle, obje su bile sestre Elizabeth Stuart [Lauren Bacall]. Umrle su u vro ranoj životnoj dobi, ne navršivši ni dvije godine života. Shodno tome, nije uvijek lako prepoznati sadašnje inkarnacije u takvim slučajevima, no slike ipak indiciraju popriličnu sličnost crta lica, pa vjerujem da su to doista bile one.
Image and video hosting by TinyPic

21.02.2019. u 17:26 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 18.02.2019.

TKO SU INKARNACIJE FARAONA EHNATONA I KRALJICE NEFERTITI?

Već sam poodavno bio zapazio izvjesnu sličnost faraona Ehnatona sa mletačkim duždom Andreom Dandolom (čija je vjerojatna kasnija inkarnacija engleski kralj Henrik VI), a nedavno sam bio zapazio i sličnost, čak popriličnu, kraljice Nefertiti sa glumicom Helen Menken (čiji je suprug bio Humphrey Bogart).
Međutim, nisam htio to objaviti iz jednostavnog razloga – jer me ispunjavaju sumnjom svi portreti i kipovi vladara (i drugih ličnosti) stariji od negdje recimo 14/15. stoljeća. Tako su recimo lažni svi portreti i kipovi (staro)rimskih careva, i nastali su mnogo kasnije.
Za one koji to ne znaju, Ehnaton je ime egipatskog faraona Amenofisa IV, kralja Egipta od 1364. do 1347. godine. Nakon religijske reforme, navodno je odbacio štovanje drugih bogova i za vrhovno božanstvo proglasio Atona i ime promijenio u Ehnaton ('onaj koji se sviđa Atonu'). On je bio otac faraona Tutankhamona, vladara koji je napustio očevu monoteističku religiju, te vratio se starom politeizmu.
Na kraju, mislim da je Ehnaton ipak historijska ličnost (ukoliko nisu krivotvorine svi oni artefakti i nalazi iz njegove vladavine) i da je upravo od njega započela priča o monoteizmu. Ipak, mala doza skepse svejedno ostaje.
Image and video hosting by TinyPic
P.S. Napisavši ovaj post, sjetio sam se svojeg posta iz 2008. godine „Dekodirani Nostradamusov kod“, u kojem sam naveo ovo: „'Nostradamusov kod' kaže za Antikrista da će biti rođen i odrasti u Egiptu. Zanimljivo da je za dan 5. veljače 1962. godine poznata američka vidovnjakinja Jeane Dixon imala viziju da će se roditi dijete, koje će imati upliva na svjetske događaje, i ujediniti svjetske religije. To je dijete trebalo biti potomak faraona Ahnatona, koji je stvorio monoteistički kult štovanja Sunca. Neki su ovog čovjeka poistovjetili s budućim Antikristom, a astrolozi su izračunali točno vrijeme rođenja (07:07 ujutro) i odredili mjesto gdje će se roditi - Tel El Amarna.“
Dijete koje je rođeno 1962. u Tel-Amarni, koje je potomak faraona Ahnatona i pokušalo ujediniti svjetske religije doduše nije pronađeno, ali možda je ipak pronađena – njegova inkarnacijasretan

18.02.2019. u 15:04 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 14.02.2019.

CARSKA KRIPTA MARIJE TEREZIJE – I NAKON SMRTI ZAJEDNO


Bečki Kaisergruft je pogrebna komora koja se nalazi ispod Kapucinske crkve i samostana. Utemeljen je 1618. i posvećen 1632. godine, a nalazi se u blizini palače Hofburg. Od 1633. godine, služi kao glavno mjesto ukopa članova kuće Habsburg. Sadrži posmrtne ostatke 145 članova dinastije Habsburg, te urne sa kremiranim ostacima četiri člana. Ovdje je sahranjeno 12 careva i 18 carica. Sarkofazi se razlikuju u stilu, od puritanski jednostavnih do nevjerojatno raskošnih i kićenih, u prejeranom rokoko stilu.
U ove potonje spada ogromni bogato ukrašeni sarkofag Marije Terezije i Franje I, nad kojim se nalaze sučelice njena statua, i njenog supruga, svetog rimskog cara. (Ovakvo nešto nigdje drugdje nisam vidio. Očita je bila intencija carice, da joj nakon smrti njen nevjerni suprug bude vječito „na oku“.) Iznad njih je statua anđela, koji u ruci drži krunu (ili aureolu) sa sedam zvijezda. Veličanstvenu grobnicu napravio je kipar Balthasar Ferdinand Moll.
Image and video hosting by TinyPic
Nadsvođena grobna komora Marije Terezije (Maria Theresien Gruft) bila je sagrađena 1754. godine. Sadrži grobove 15 osoba iz dinastije Habsburg: cara Franje I; carice Marije Terezije; njihovih sedmoro djece uključujući Josipa II, koji je naslijedio majku na prijestolju; dviju supruga Josipa II; dviju njegovih kćeri; jedne kćeri sestre Marije Terezije, nadvojvotkinje Marije Ane; te vojvotkinja Kristina od Sakson- Teschen-a. Zanimljivo je da se u komori nalazi i jedan grob osobe koja ne pripada dinastiji. To je grob grofice Karoline von Fuchs-Mollard, osobne guvernante Marije Terezije.
Što se tiče njihovih inkarnacija, o kojima sam već pisao 2017. godine, može se reći da u toj grobnoj komori leže posmrtni ostaci naših inkarnacija iz prethodnih života, mene samog (car Franjo I), Fani Stipković (carica Marija Terezija), Martin Landau-a (car Josip II), Arsena Dedića (nadvojvoda Karl Josip), Scarlett Johansson (nadvojvotkinja Marija Johana), Sarah Jessica Parker (nadvojvotkinja Marija Josipa), te moguće Lady Gaga (jedna od triju kćeri umrlih pri porodu, u dobi od 1 i 3 godine). Što se tiče familije cara Josipa II, inkarnacije su Diana Rigg (prva supruga, Isabella od Parme), Ivana Baquero (njihova kći, nadvojvotkinja Marija Terezija), te Barbara Bain (druga supruga, carica Marija Josipa). Mislim da je grofica von Fuchs-Mollard u sadašnjoj inkarnaciji TV voditeljica Renata Sopek.

14.02.2019. u 16:37 • 0 KomentaraPrint#

IVANA BAQUERO JE INKARNACIJA NADVOJVOTKINJE MARIJE TEREZIJE


Kad sam malo bolje promotrio fotografije glumice Ivane Baquero, otkrio sam da imamo neke sličnosti u fizionomiji, odnosno crtama lica, koje bi onda mogle upućivati na neko srodstvo, u prethodnim inkarnacijama. Malo sam pretraživao po slikama iz doba carice Marije Terezije, te vrlo brzo uočio sličnost između glumice i prve supruge cara, odnosno tada još prijestolonasljednika Josipa II [inkarnacija Martin Landau].
Image and video hosting by TinyPic
Prva supruga Josipa II bila je Izabela od Parme [inkarnacija Diana Rigg]. Nije doživjela da postane sveta rimska carica pošto je umrla (od kozica) 1763, dvije godine prije cara Franje I. Imala je samo 21 godinu. Kad se Josip II 'zacario' 1765. godine, žena mu je bila Marija Josipa [Barbara Bain]. (Stvarnu je vlast obnašala i dalje carica Marija Terezija [Fani Stipković], sve do njene smrti 1780. godine) I druga je supruga umrla mlada, u dobi od 28 godina, i nije caru ostavila nikakvo potomstvo.
Izabela od Parme rođena je 1741. godine u kraljevskoj palači u Madridu. Bila je unuka španjolskog kralja Filipa V, te kći Filipa, vojvode od Parme. Njena je majka umrla od kozica, kada je imala svega 32 godine. I Izabela je bila uvjerena da će umrijeti mlada, a tako je i bilo. Od iste bolesti kao i majka.
Josip II je bio oduševljen svojom mladom, i naprosto ju je obožavao, a bio je neutješan kada je umrla. No, kratko vrijeme nakon vjenčanja, Izabela je bila potonula u depresiju, povlačila se u osamu, družeći se samo sa sestrom, nadvojvotkinjom Marijom Kristinom.
Izabela je četiri puta zatrudnjela sa Josipom, međutim par nije imao sreće sa djecom. Dva puta je imala spontani pobačaj, dok je jedno dijete rodila prerano, za vrijeme bolesti. Djevojčica, kojoj je dato ime Marija Kristina, umrla je ubrzo po porođaju.
Njihovo prvo dijete bila je djevojčica, kojoj su nadjenuli bakino ime, odnosno Marija Terezija. Međutim, ona je bila poživjela nepunih 8 godina. Godine 1770. se bila razboljela od upale porebrice i uskoro umrla. Majka je bila slutila da će dijete poći njenim stopama, te da će umrijeti mlada. Nadvojvotkinja Marija Terezija [Ivana Baquero] bila je unuka carice Marije Terezije [Fani Stipković], nećaka nadvojvotkinja Marije Ane [Liv Tyler] i Marije Johane [Scarlett Johansson] te sestrična carice Marije Terezije od Napulja i Sicilije [Kaley Cuoco]
Nakon ove smrti jedinog djeteta car Josip II se pod pritiskom ponovno oženio, mada to nije htio. Marija Josipa Bavarska [Barbara Bain] bila mu je sestrična, i nije je baš volio. Sastajali su se jedino za stolom, i u krevetu. Bila je veoma usamljena na dvoru, i jedini joj je utjehu pružao tast, car Franjo I. Uskoro je on umro, a i ona, dvije godine kasnije, 1767. godine.
Zanimljivo je, da će u svojoj inkarnaciji u 20. stoljeću Martin Landau, nekada Josip II, ponovo oženiti inkarnaciju svoje druge supruge, koju nije volio [Barbara Bain], a ne prve, koju je obožavao [Diana Rigg].

14.02.2019. u 16:35 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 11.02.2019.

OSMO ČUDO SVIJETA – POKLON IZ LJUBAVI


Nedavno sam se neugodno iznenadio gledavši na TV emisiju Deutche Welle-a (mislim da se zove Global 3000) o Heidelbergu. Reporterka nas je provela kroz razne kulturno-historijske lokacije grada – međutim ni slovca nije u toj emisiji bilo rečeno o Hortus Palatinus, svakako najznačajnijoj povijesnoj znamenitosti grada. Čudno, zar ne?
Hortus Palatinus ili Palatinski vrt bio je barokni terasasti vrt, kako veli Wikipedia sagrađen u talijanskom renesansnom stilu neposredno uz heidelberški dvorac. Ovaj vrt, koji je trebao zapravo biti više imitacija Babilonskih visećih vrtova (jednog od sedam svjetskih čuda) bio je najveći njemački renesansni vrt, pa i jedan od najvećih u Evropi, ako ne i najveći. Vrt je dao sagraditi Fridrih V, izborni knez, godine 1614. za njegovu novu ženu, Elizabeth Stuart, kćerku engleskog kralja Jamesa I. (Po meni, radi se o inkarnaciji Humphrey Bogarta i njegove četvrte žene Lauren Bacall, a njen otac, odnosno kralj je Robert de Niro.)
Image and video hosting by TinyPic
Iako je ovaj par stvoren iz političkih motiva (združivanje protestantske engleske kuće Stuart i nizozemske Orange-Nassau) supružnici su bili zaljubljeni jedno u drugo i ostali romantičan par sve do Fridrihove smrti. Knez je za svoju suprugu dao sagraditi niz sadržaja u dvorcu, a ovaj novi vrt bio je vrhunac svega.
Za rad na Hortus Palatinus-u bili su pozvani najveći stručnjaci tog vremena, engleski arhitekt Inigo Jones i francuski inženjer Salomon de Caus. Teškoća s kojom su se inženjeri susreli bio je neravan i strm teren oko dvorca, koji je imao biti izravnan u terase, na tri razine. Rezultat je bio – terasasto oblikovan vrt u obliku slova „L“, ukrašen raznim statuama, (umjetnim) pećinama, cvijećem i visokim drvećem, sve je to bilo okruženo heidelberškom šumom. Bile su zasađene razne egzotične biljke, iz tek otkrivenih tropskih krajeva. De Caus je bio ponosan na svoj voćnjak sa narančama, što je bio hortikulturalno postignuće za to doba. Postojale su tamo i vodene orgulje, načinjene prema uputama Vitruviusa; automat-ptice, koje su pomoću tada najsuvremenijih mehanizama pjevale poput pravih, zatim labirinti, te ostvarenje legendarne animirane statue Memnona (enormna statua iz Tebe u Egiptu faraona Amenofisa III).
Image and video hosting by TinyPic
Prevladavajuća moderna interpretacija Hortus Palatinusa je da je u svojoj osnovi bio 'magičan' ili 'hermetičan'. Kompleks vrtova trebao je predstavljati alegoriju rozikrucijanske misli o 'botaničkom kosmosu', sa kodiranom tajnom uklopljenom u njihov dizajn. U ovoj interpretaciji, vrtovi su trebali zahvatiti univerzalnu viziju, temeljenu na jedinstvu umjetnosti, znanosti i religije, spojenih sa drevnom tradicijom tajne mudrosti, koja se prenosila vjekovima.
[Za one koje zanima, ili koji nisu već pročitali, o Fridrihu V i njegovom potomstvu pisao sam u srpnju 2017., ako se ne varam]


11.02.2019. u 15:27 • 0 KomentaraPrint#

TRAGIČNA SUDBINA GLUMICE SUSAN PETERS (I NJENA NOVA INKARNACIJA)

Ako bi me Bogartovi fanovi (bar oni koji vjeruju da sam njegova inkarnacija) upitali koja mi je od njegovih partnerica na filmu najsimpatičnija, bez razmišljanja bih odgovorio – Susan Peters. Ova prelijepa glumica imala je možda jednu od najtragičnijih sudbina od svih mladih holivudskih glumica 'zlatne ere'.
Rođena je 3. srpnja 1921. godine u Spokane-u, Washington, a u mladosti se preselila u Portland, Oregon. Kad joj je bilo sedam godina, otac joj je nastradao u prometnoj nesreći. Sa majkom se potom seli najprvo u Seattle, a potom u Los Angeles, gdje živi sa majkom i bakom. Nije poticala iz bogate obitelji, i radila je u jednoj robnoj kući za vrijeme pohađanja srednje škole. Završila je Hollywood High School 1939, u generaciji sa Jason Robardsom, koji će kasnije postati drugi suprug Lauren Bacall, nakon Bogartove smrti.
Upisala je tečaj glume, i već za vrijeme srednje škole potpisala ugovor sa agentom za talente. Uskoro ju je zapazio agent velike filmske kuće MGM pa je tako dobila malu ulogu u filmu George Cukor-a „Susan and God“ (1940). Kasnije će redatelj reći da ga je podsjećala na mladu Katherine Hepburn. Odigrala je niz malih uloga, a sa velikim filmskim facama je prvi put glumila u westernu „Santa Fe Trail“, sa Erroll-om Flynnom i Oliviom De Havilland. (Flynn se po meni ponovo reinkarnirao kao Charlie Sheen, dok je Olivia – još uvijek živa i ima 102 godine.)
Sa Bogartom je nastupila u filmu „The Big Shot“ (1942), u kojem je glumac imao jednu od svojih posljednjih uloga kao negativac-gangster. (Da li je nešto bilo između Bogarta i Peters ne zna se, ali je moguće.) Na snimanju filma „Tish“ (1942) upoznala je svog budućeg supruga, Richarda Quine-a, s kojim će se vjenčati naredne, 1943. godine. Te je godine nastupila u filmu „Song of Russia“ sa Robertom Taylorom. Film je dio publike i kritike prokomentirao kao pro-komunistički.
Njena je filmska karijera bila u usponu, kada ju je zadesila strašna nesreća na Novu godinu, 1. siječnja 1945. godine. Otišla je zajedno sa suprugom, njogovim bratićem i njegovom ženom u lov na patke u planine Cuyamaca, pokraj San Diega. Za vrijeme izleta, Peters je posegnula za puškom, koja je nenadano opalila i pogodila je u predjelu abdomena. Metak je ozljedio kralježnicu, a posljedica je bila – paraliza. Susan Peters je ostala doživotni invalid, u kolicima. Da nesreća bude još gora, krajem te godine umrla joj je i majka.
Od MGM-a je dobila mjesečnu apanažu od 100 dolara i pokriće medicinskih troškova. Dobila je i nekoliko ponuda za portretiranje likova sa hendikepom, međutim ona ih je odbila. Počela je nastupati na radiju. Godine 1946. ona i suprug posvojili su sina, Timothy Richarda. Glumica Lucille Ball nagovarala ju je da nastupi na filmu i konačno je prihvatila ponudu Johna Sturgesa, za film „The Sign of the Ram“. Nastupila je i u kazališnoj predstavi „The Glass Menagerie“, na nagovor pisca Tennessee Williamsa. Kazališni komad bio je djelomično prilagođen potrebi glumice, da nastupi u kolicima.
Još je glumila u par kazališnih i TV drama, nakon čega je odustala od dalje glume, pošto joj se zdravstveno stanje počelo pogoršavati. Započela je vezu sa pukovnikom Robertom Clarkom, s kojim se trebala vjenčati, međutim on je raskinuo zaruke, nakon čega je glumica potonula u depresiju. Preselila se na bratov ranč u Lemon Grove-u, međutim njeno se zdravstveno stanje počelo sve više pogoršavati. U kolovozu 1952. godine rekla je svom doktoru da je umorna i da želi umrijeti. U naredna dva mjeseca počela se izgladnjivati. Umrla je u bolnici u mjestu Visalia, Kalifornija, u dobi od samo 31 godine. Kao službeni uzrok smrti navedeni su kronična infekcija bubrega, komplikacije prouzrokovane paralizom, te upala pluća. Smrti su svakako pridonijeli izgladnjivanje i dehidracija.
Image and video hosting by TinyPic
Cijela bi ova priča bila prestrašna, da ne postoji vjera u novi život. Do sada sam našao niz primjera, kako su, nakon kraćeg ili duljeg vremenskog razdoblja, pojedini glumci opet oživjeli, u novim egzistencijama, te ponovo izabrali glumačku profesiju.
Pošto sam na početku naveo da mi je lik ove glumice nekako najprivlačniji od svih, tako me je jako i zainteresiralo da nađem njenu novu inkarnaciju. Pošto je nisam našao među glumicama rođenima 60tih, 70tih i 80tih godina, bio sam i odustao. No, potom sam pažljivo, za svaki slučaj potražio i glumice rođene 90tih godina, i vjerujem da sam je pronašao u španjolskoj glumici Ivani Baquero. Interesantno je, da ima i nekih astroloških podudarnosti. Peters je bila rođena u znaku Raka, dok Baquero ima Mjesec u tom znaku. Neobično sam se poradovao kada sam ugledao sliku glumice Ivane Baquero, jer sam skoro uvjeren da je ona bila u prošloj inkarnaciji glumica, koja je sa Bogartom glumila u filmu „Big Shot“.
Zanimljive su neke numerološke podudarnosti: ime Susan Peters daje 9, a datum rođenja 5 (ja sam rođen 9.5.) Ime Ivana Baquero daje 5+6=11! (baš kao i Desiderio Valacco)

11.02.2019. u 15:26 • 0 KomentaraPrint#

petak, 08.02.2019.

POZNATA LICA SA BROADWAY-A

Gledajući TV seriju „Raising Hope“ ili „Odgoj za početnike“ nekako sam naslutio da tamo ima još glumaca, koji su bili isto tako poznati glumci u svojim prethodnim životima. Recimo, Jimmy-jeva partnerica Sabrina (Shannon Woodward). Njeno je lice nekako djelovalo odnekud poznato, javio se neki „deja vu“ osjećaj. I onda sam shvatio da se radi o još jednoj glumici sa Broadway-a, koja se zvala Alice Brady. Njen otac, kazališni producent William Brady, dosta je pripomogao u prvim kazališnim koracima Humphrey Bogarta.
Woodward se pojavila u videu njene prijateljice Katy Perry („Hot 'n' Cold“) te u dokumentarcu „Katy Perry: Part of Me. Njih dvije bile su prijateljice u prošlom životu, jer su obje nastupale na Broadway-u dvadesetih godina prošlog stoljeća. U prošlom životu Katy Perry bila je pjevačica Helen Kane, koja je imala veliki hit 1928. godine, „I Wanna Be Loved by You“.
Image and video hosting by TinyPic
Bogart (ili Bogey kako ga je izgleda prvi nazvao upravo Spencer Tracy [tj. Lucas Neff] postao je jedna od ikona američke kulture 20. stoljeća. (Tko ne vjeruje, neka pogleda u Wikipedijin članak.) Međutim, trebalo je relativno dosta vremena da se probije do statusa holivudske zvijezde i glavnih uloga u visokobudžetnim filmskim projektima, što je ostvario tek nakon svoje 40. godine.
Njegovi prvi počeci 20tih godina bili su na kazališnim daskama Broadway-a, a tamo je bio upoznao i svoju prvu ženu Helen Menken (koja veoma nalikuje na staroegiptasku kraljicu Nefertiti, inače u novoj inkarnaciji to je glumica Liv Tyler). Neki žutilom obojeni biografi, (poput Darwina Portera, holivudskog novinara iz 60tih godina) smatraju da je ona bila biseksualna, da je imala ljubavnih veza sa mnogim ženama, te da su ih (tj. nju i Bogeya) ponekad 'proganjale' iste žene.
Porter u svojoj knjizi „Humphrey Bogart: the Making of a Legend“ iznosi neke zanimljive činjenice (a koje su inače naljutile Bogartove fanove) o ljubavnom i seksualnom životu glumca, u ranim danima njegove karijere. Prema njemu, Joan Blondell [Kaley Cuoco] je bila njegova povremena djevojka, a navodno je bila izjavila ovo: „The zipper was invented in 1926. Bogie demanded one be sewed into all of his pants - sex was a lot faster that way.“ Po meni, Blondell je širila o njemu čudne tračeve iz jasnog razloga – ljubomora što je imao puno drugih partnerica. Portner iznosi neku cifru od tisuću žena, za koju osobno smatram da je puno pretjerana, i da se u najboljem slučaju radi možda o nekoliko desetaka žena.
Što se tiče drugog braka, iz 1928. sa glumicom Mary Philips [Scarlett Johansson] Darwin Porter smatra da je postao opterećen sa sumnjama u svoju seksualnost, do te točke da je razmatrao mogućnost počinjenja suicida.
Philips je, opet prema navedenom autoru očito tabloidnog stila pisanja, insistirala na održavanju veza sa partnerima iz prethodnih veza, pa je tako čak provela noć sa Bogeyevim prijateljem, neposredno pred vjenčanje, kao jednom vrstom 'oproštajnog poklona'. Iz te knjige (koju su Bogartovi fanovi uglavnom proglasili za 'trash') Bogart se navodno povjerio jednom prijatelju da je druga supruga Mary podrugljivo imitirala i ismijavala kada nije bio u stanju imati seks sa njom, te je čak rekao, da je bilo bolje, da se nikada nije oženio za nju. Jednom drugom prijatelju se povjerio, kako su mu dolazile suicidalne misli, međutim uvijek je sve ostalo na razini razmišljanja o njemu.
Unatoč svemu, ovaj brak je potrajao čak 10 godina, do 1938. godine. S obzirom na Bogartova česta putovanja na relaciji New York – Hollywood čudno je da se tako dugo i održao. Što se tiče inkarnacije njegove treće žene, alkoholičarke Mayo Methot, sa kojom se često sukobljavao i koja ga je gađala raznim predmetima, napadala nožem pucala iz pištolja itd. mislim da se radi o Bridget Fonda, koja je u ovoj inkarnaciji puno mirnija osoba.
Prije osam godina u „Daily Mail-u„ se pojavio članak „Screen legend Humphrey Bogart's fears that he was gay almost drove him to suicide“. Radi se o članku koji najavljuje Porterovu knjigu „Humphrey Bogart: the Making of a Legend“. Zanimljivo je čitati (iz ove perspektive moguće inkarnacije slavnog glumca), kako na različite načine reagiraju čitatelji navedenog članka.
Recimo, Jay iz Midlandsa, UK, veli da se opet dešava kako se radi o jadnoj umrloj zvijezdi koja se ne može braniti ili tužiti autora, imajući pogano smeće napisano od strane nekog nepoznatog netalentiranog nikogovića.
Beth iz Vancouvera, Kanada. Napominje kako ljudi pogrešno misle da su glumci i glumice bili nekada čedniji, već smatra da se ista stvar dešava već desetljećima – samo su nekada magazini bili često strogo kontrolirani od strane glavnih (holivudskih) studija.
Sussana iz Berlina, Njemačka. Pretpostavlja da je (Bogartov) problem sa pićem doveo i do seksualnih problema.
John Fogarty iz Queenslanda, Australija piše da je Bogey toliko pio i pušio da se čudi da je doživio 57 godina.
Snokeroo Snokeroo, sa sjevera Engleske smatra da je Darwin porter gay i da mu je ljubavnik stanoviti Dvaid Bret.
Cath iz Francuske mudro veli ovako: „LOL! Za gay lobby ako netko spava sa muškarcima on je gay, a ako spava sa ženama isto je gay. Ako se nikad nije ženio, on je gay i ako se oženi četiri puta onda je gay. Ako ne povaljuje žene onda je gay i ako povaljuje stotine on je gay. Drugim riječima, svi se muškarci gay-evi, nije li tako? (Ili je to više kao 1% kao što kaže nedavna vijest?!)


08.02.2019. u 16:47 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 05.02.2019.

HUMPHREY BOGART, LADY GAGA I LUCAS NEFF

Na prethodnom blogu (mojblog.hr) na kojem sam pisao bio sam stekao određenu popularnost, a to zaključujem iz činjenice da sam imao preko 100 tisuća jedinstvenih posjeta. Na ovom blogu nemam uključen brojač posjeta, ali mogu pretpostaviti, da je broj posjeta isto toliko visok.
No, pretpostavljam da sam u prethodnoj inkarnaciji bio daleko popularniji, kao glumac Humphrey Bogart. Još prije nekih 8-9 godina pretpostavio sam da sam inkarnacija engleskog kralja Henrika VI. Uspoređujući pak njihove dvije slike može se zapaziti sličnost. Svoja obuhvatna znanja u ovom životu, kao i odlično poznavanje engleskog jezika, zapravo nosim kao baštinu iz prethodnih inkarnacija, kada sam živio u Engleskoj i Americi. Nitko ne može postići polihistorska znanja samo u jednoj inkarnaciji, po mom skromnom mišljenju. U ovoj inkarnaciji imam manju popularnost, ali zato kudikamo veća duhovna znanja, negoli u prethodnim inkarnacijama.
Image and video hosting by TinyPic
Jedan od mojih spiritualnih uspjeha jest iznalazak čitavog niza suvremenih inkarnacija nekadašnjih vladara, od 14. do 19. stoljeća. I ne samo njih pojedinačno, već i njihovih bračnih partnera, izvanbračnih također, kao i čitavih familija. Upitajte se samo – da li je to nekome ranije pošlo za rukom? Kao objašnjenje ovog, nesumnjivog uspjeha u iznalaženju inkarnacija kraljeva i careva mogu navesti (za one koji su radoznali) razvijenu intuiciju, te neobično povoljnu astrološku situaciju – tranzitirajući planet kroz 8. kuću horoskopa (odnosi se među ostalim na reinkarnaciju) u odličnim aspektima sa natalnim planetima tokom 2017. godine.
Nedavno sam opet pronašao nešto zanimljivo, a tiče se inkarnacija glumaca sa kojima je Humphrey Bogart započinjao filmsku karijeru.
Prema članku u Wikipediji, godine 1999. Američki filmski institut proglasio je Bogarta najboljim glumcem klasičnog američkog filma, pod čime se vjerojatno podrazumijeva period od 30tih do 50tih godina. Biograf Stefan Kanfer napisao je u biografiji naslovljenoj „Tough Without A Gun: The Life and Extraordinary Afterlife of Humphrey Bogart” ovo: „S vremena na vrijeme kolumnisti nazovu nekog mladog glumca novim Clark Gable-om, novim Jimmy Stewart-om, novim Marlon Brandom. Nitko ne tvrdi da je pronašao novog Humphrey Bogarta. Nije bilo ništa slično njemu prije njegova ulaska; nije bilo ničega kao on od njegova izlaska.“
U smislu reinkarnacije, neki su se glumci iz „klasičnog perioda“ odista ponovno utjelovili u Hollywoodu. Među njima su recimo Erroll Flynn i Joan Blondell, koje sam sa lakoćom prepoznao. Bogarta u Hollywoodu nema, jednostavno zato, što je odlučio ne inkarnairati se ponovo kao holivudski glumac. Ako vrijedi ona teorija, prema kojoj duša koja se inkarnira, sama bira vrijeme i mjesto ponovnog utjelovljenja.
Humphrey Bogart je 20-tih godina prošlog stoljeća bio kazališni glumac na Broadwayu, gdje je nastupao u manjim ulogama. Krajem 20-tih godina dobio je priliku zaigrati u dva kratka filma. Jedan od njih, „Broadway's Like That“ (1929). Glavna zvijezda filma bila je pjevačica Ruth Etting, koja je prošle, 1928. godine imala veliki hit sa „Love Me or Leave Me“.
Čim sam vidio sliku pjevačice, odmah mi je izgledala familijarno. Poslije relativno kratkog vremena shvatio sam da se radi zapravo o prošloj inkarnaciji Lady Gage. Premda ne mogu reći sa stopostotnom točnošću, nekako slutim da se radi također o inkarnaciji jedne od tri kćeri carice Marije Terezije, dakle jedne od tri koje su umrle pri porodu ili u dobi novorođenčadi. Zapravo, čini mi se da su svi akteri kratkog filma „Broadway's Like That“ bili na neki način povezani u prethodnim životima, dakle također i Bogart, Mary Philips (njegova žena u to vrijeme, u sadašnjoj inkarnaciji Scarlett Johansson), te Joan Blondell (reinkarnacija njegove žene Margarete iz vremena kralja Henrika VI, u sadašnjoj inkarnaciji Kaley Cuoco).
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Glumac Spencer Tracy je bo također vezan uz Bogartove prve korake na filmu. Zajedno su nastupili u filmu “Up the River”(1930), koji je bio prvi dugometražni film za obojicu. Jedan od glumaca, Tracy, ipak se inkarnirao ponovno kao glumac. Nedavno gledajući TV seriju “Raising Hope” (kod nas prevedena kao “Odgoj za početnike”, shvatio sam da je mladi glumac Lucas Neff u stvari inkarnacija bivšeg prijatelja, sa kojim sam debitirao na filmu. Kad je Bogart umro, Tracyja je dopala dužnost, da pročita posmrtni govor. Međutim, glumac je bio tako potresen, da nije bio u stanju da to učini, tako da ga je pročitao režiser John Huston. Iako zvuči malo čudno, očekujem da će za nekih 10 ili 15ak godina on prepoznati inkarnaciju Katherine Hepburn, te ponovno s njom stupiti u partnerski odnos.
Image and video hosting by TinyPic

05.02.2019. u 15:15 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2019 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Siječanj 2024 (3)
Studeni 2023 (1)
Listopad 2023 (24)
Rujan 2023 (32)
Kolovoz 2023 (29)
Srpanj 2023 (13)
Lipanj 2023 (24)
Svibanj 2023 (14)
Travanj 2023 (10)
Ožujak 2023 (1)
Studeni 2022 (1)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (3)
Kolovoz 2022 (5)
Srpanj 2022 (2)
Lipanj 2022 (6)
Svibanj 2022 (6)
Travanj 2022 (5)
Studeni 2021 (2)
Listopad 2021 (1)
Rujan 2021 (8)
Kolovoz 2021 (4)
Lipanj 2021 (3)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (1)
Veljača 2021 (2)
Siječanj 2021 (4)
Prosinac 2020 (2)
Studeni 2020 (13)
Listopad 2020 (7)
Rujan 2020 (14)
Kolovoz 2020 (14)
Srpanj 2020 (31)
Lipanj 2020 (3)
Ožujak 2020 (2)
Veljača 2020 (4)
Siječanj 2020 (1)
Rujan 2019 (17)
Kolovoz 2019 (28)
Srpanj 2019 (8)
Lipanj 2019 (6)
Svibanj 2019 (22)
Travanj 2019 (11)
Ožujak 2019 (11)
Veljača 2019 (11)
Siječanj 2019 (2)
Prosinac 2018 (4)
Studeni 2018 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Moja alternativna vizija duhovnosti novog doba i zavjera Novog svjetskog poretka

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr