My spiritual exercises

petak, 30.06.2023.

PERIŠIĆ!PERIŠIĆ!


Mogao bih i ja završiti ovo otkrivanje sadašnjih, odnosno zadnjih inkarnacija pjesnika, (čije sam stihove iskoristio za neke od najboljih kompozicija koje sam do sada napisao) sa usklikom reportera sa utakmice SP u Rusiji.sretan No, ovdje se radi o drugom Perišiću, koji nije bio slavni trener u prošlom životu, već antologijski pjesnik, imenom Archibald MacLeish. Pošto je Robert Perišić rođen 1969. godine, a MacLeish umro 1982., jasno, radi se o inkarnaciji tipa „crossover“, koje su izgleda češće nego što tvrdi Ellen Mogensen. (Čini se da se i MacLeishova supruga inkarnirala u Hrvatskoj, kao Ivana Bodrožić.)
Dakle radi se o pjesmama koje sam bio komponirao prije 5-6 godina, i tada mi još nije bilo palo na pamet da još i tražim njihove inkarnacije. No, tu su sada i one, barem onih poeta koji su imali stihove za neke od mojih najdražih (i najbljih) skladbi, koje sam komponirao. (Za Roberta Browninga našao sam već prije inkarnaciju, ali nisam bio siguran. Na to može dati odgovor i on sam, ukoliko usporedi sliku svoje supruge sa onom Elizabeth Barret.)


SPISAK INKARNACIJA PJESNIKA /PJESAMA – MUZIČKIH ADAPTACIJA

ROBERT FROST – TONČI MATULIĆ („ACQUAINTED WITH THE NIGHT“)
HART CRANE – TARIK DŽINIĆ („SPIRITUAL GATES“)
EDWIN A. ROBINSON – DIRK BOGARDE („STORY OF THE ASHES AND THE FLAME“)
EDGAR ALLAN POE – BRANIMIR „JOHNNY“ ŠTULIĆ („DREAM WITHIN A DREAM“
HENRY W. LONGFELLOW – TONKO MAROEVIĆ („CURFEW BELL“)
RALF WALDO EMERSON – NORMAN FINKELSTEIN („THE PAST“)
EDNA ST. VINCENT MILLAY – ZARA TINDAL („WHAT MY LIPS HAVE KISSED“)
EMILY DICKINSON – HELEN SHAPIRO („A BOLDER ONE“)
JOHN CROWE RANSOM – ELVIS POPOVIĆ („WINTER REMEMBERED“)
THOMAS W. PARSONS – GIANLUCA GINOBLE („LONG AGO“)
ARCHIBALD MACLEISH – ROBERT PERIŠIĆ („AS THE MOON CLIMBS“)
JOHN CLARE – MARTIN FRY („I AM“)
GEORGE GORDON BYRON – TAYLOR HANDLEY („SHE WALKS IN BEAUTY“)
EMILY BRONTE – JANE FONDA („BIRTHDAY“)
ALFRED TENNYSON – DAMIR URBAN („BREAK BREAK BREAK“)
MATTHEW ARNOLD – HUGH FRASER („STREW HER WITH ROSES ROSES“)
ROBERT BROWNING – BRANIMIR BILIĆ? („PROSPICE“)
WILLIAM BLAKE – GLENN GREGORY („LONDON“)

30.06.2023. u 10:51 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 29.06.2023.

JOŠ TRI INKARNACIJE PJESNIKA ČIJE SAM PJESME MUZIČKI ADAPTIRAO


Dakle, još nisam uspio otkriti baš sve inkarnacije pjesnika čiji su mi stihovi poslužili kao inspiracija za neke od najboljih muzičkih kompozicija koje sam napisao. Međutim, veliku većinu ipak jesam. Tu su još tri poznata pjesnika, engleski Alfred Tennyson i Matthew Arnold, te američki pjesnik Edwin A. Robinson.
Veliko mi je iznenađenje bila činjenica, da je jedan od najvećih engleskih pjesnika, ne samo 19. stoljeća, već i uopće, inkarnairan kao poznati hrvatski pjevač i kompozitor, Damir Urban. Moram priznati, da mi u početku nije baš djelovao kao netko, tko će se uspjeti u tolikoj mjeri afirmirati na domaćoj pop-rock sceni, da teško i može biti nadmašen, u svojoj kategoriji nekakvog alternativnog rocka. Htio sam reći da mi je u početku djelovao kao imitator pjevača benda Classix Nouveaux, koji su bili početkom 80tih jedni od vodećih new romantics bandova. Dakle, moram priznati da sam u procjeni pogriješio, te da je Urban zaista postao veliki autor i izvođač. Što jest, jest.
Dakle, po svemu sudeći pošto karizmu vjerovatno (ili čak sigurno) poprimamo u nizu inkarnacija, u kojima smo bili veliki, tako je i Urban pokupio tu svoju karizmu od prošlih likova, koje je utjelovljavao, među njima eto i čuveni Alfred Tennyson. Veću sigurnost, da je Urban doista bio u prošlom životu veliki poeta, jest i sličnost njegove supruge sa pjesnikovom suprugom Emily (to se lako može vidjeti na Google image-u). A što se tiče pjesme koju sam komponirao, radi se o poemi „Break Break Break“. Začudo, nije u stilu 80tih, već nekako više u stilu nekakve sredine 60tih. (Ne znam baš da li je Damir zainteresiran za takvu stvar, koja bi odudarala od njegovog repertoara.)
Inkarnaciju pjesnika Matthew Arnolda možemo gledati svakog dana na TV, i to u seriji „Poirot“. Radi se o Hugh Fraseru, glumcu koji utjelovljuje lik cpt. Hastingsa, dakle, pomoćnika čuvenog detektiva iz romana Agathe Christie. U prošlom životu, on je bio još slavniji, iz tog razloga što je također i inkarnacija čuvenog Lawrence-a od Arabije, vojnog časnika, diplomata i pisca, koji je sudjelovao u Arapskoj pobuni, u vrijeme I svjetskog rata.
I na kraju, inkarnacija američkog pjesnika Edwina A. Robinsona jest glumac Dirk Bogarde. Prema prezimenu, dade se naslutiti, da je kao i poznatiji Humphrey Bogart, nizozemskog porijekla. Za razliku od Bogarta, koji je rođen u New Yorku, Bogarde je rođen u Londonu, u Engleskoj. Umro je na kraju prošlog stoljeća, u dobi od 78 godina. Kako veli Wikipedijin članak, „Njegova poezija objavljena je u ratnim antologijama; slika Bogardea, također iz rata, visi u Britanskom muzeju, s mnogo više u Carskom ratnom muzeju.“ Dakle, i u svojoj novoj inkarnaciji pokazao je sklonost pisanju poezije.
ALFRED TENNYSON = 5 + 5 = 10 = 1
DAMIR URBAN = 3 + 7 = 10 = 1
EMILY SELLWOOD = 5 + 11 = 16 = 7
MILICA CZERNY URBAN = 4 + 5 + 7 = 7
--
MATTHEW ARNOLD = 11 + 4 = 15 = 6
THOMAS EDWARD LAWRENCE = 6 + 4 + 3 = 13 = 4
HUGH FRASER = 1 + 3 = 4
--
FRANCES LUCY WIGHMAN = 9 + 4 + 7 = 20 = 2
BELINDA LUCY LANGE = 3 + 4 + 8 = 15 = 6
--
EDWIN A ROBINSON = 3 + 1 + 5 = 9
DIRK BOGARDE = 9 + 6 = 15 = 6

29.06.2023. u 19:39 • 0 KomentaraPrint#

„SUSRET“ SA POZNANIKOM IZ BIVŠEG ŽIVOTA U REALNOM VREMENU


Šetajući danas pulskom Rivom, došao sam do semafora, i do pješačkog prijelaza. I sam sam bio na svojoj strani, a na suprotnoj, „neki čovjek“, koji me je podsjetio na glumca Rene Bitorajca. Pošto je prešao (na crveno), dok sam ja još čekao da se upali zeleno, prošao je pored mene. U prolazu, dakle, na samo pola metra, nakon što su nam se sreli pogledi, shvatio sam da je to zaista on. Na ovom blogu sam doista bio pisao o velikom broju glumaca, pa tako nešto malo i o njemu, da je u prošlom životu bio dobio Oscara.
Stvar je u tome, da smo se mi poznavali u prošlom životu. Kako? Pa, sudjelovali smo zajedno na snimanju filma „Devil With Women“ , 1931. godine. U tom filmu smo se takmičili za ljubav jedne žene, a to je bila glumica Mona Maris. (Njena sadašnja inkarnacija jest Alba Rico, argentinska glumica.)
Bio sam malo zatečen nakon što sam shvatio da je to on. A vjerojatno je i Rene. Trebao sam mu reći: Di si prijatelju, nismo se vidjeli 100 godina?! partyparty

29.06.2023. u 17:46 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 27.06.2023.

TKO SU JOŠ INKARNACIJE MOJIH OMILJENIH PJESNIKA (ČIJE SAM POEME MUZIČKI ADAPTIRAO)


Dakle, pored Branimira „Johnny“ Štulića (Edgar Allan Poe) i Elvisa Popovića (John C. Ransom), čije sam ja to stihove bio uglazbio ili kako se to stručno veli, muzički adaptirao? Neke sam već odranije bio našao, jasno prvu – inkarnaciju Emily Dickinson, pošto mi je bila sestra. Međutim, malo sam pogriješio, misleći prvo da je njena inkarnacija Leslie Caron, pa sam kasnije ispravio na Helen Shapiro. Još mi je jedna pjesnikinja bila u bliskom rodu, međutim u drugo vrijeme, i u drugoj inkarnaciji. Radi se o Emily Bronte, koja je sada Jane Fonda, a u 19. stoljeću bila je sestra Davida Crosby-ja, Cobie Smulders i Kate Bush. (Meni je u 17. stoljeću bila majka, a u 15. tetka).
Također sam otkrio inkarnaciju pjesnika Georgea Gordon Byrona, a to je danas glumac Taylor Handley (u prošloj inkarnaciji James Dean). Jedna od značajnih jest i Zara Tindal, nećaka kralja Čarlsa III, koja je inkarnacija čuvene poetese Edne Millay, čije sam stihove, dakle, također uglazbio, i to u više pjesama. Tu jest također i pjesnik Ralf Waldo Emerson, čija je inkarnacija Norman Finkelstein.
Među moje omiljene poetske inspiracije idu još poeme slijedećih pjesnika: Robert Frost („Acquainted With the Night“), Hart Crane („Spiritual Gates“), potom zasigurno Henry W. Longfellow („Curfew“). Tu su još i Thomas S. Parsons (on je suvremenik Williama Dickinsona, a također je iz Massachussettsa), te William Blake, engleski pjesnik („London“).
Njihove su današnje inkarnacije doista začuđujuće, jer – inkarnacija Roberta Frosta jest hrvatski teolog Tonči Matulić.
Inkarnacija Hart Crane-a jest mladi bosanski glumac Tarik Džinić
Inkarnacija Henry W. Longfellow-a jest nedavno preminuli hrvatski književnik Tonko Maroević,
Inkarnacija Thomas W. Parsonsa jest talijanski tenor Gianluca Ginoble (Il Volo) te
Inkarnacija Williama Blake-a jest engleski pjevač Glenn Gregory (Heaven 17), dok je inkarnacija Catharine Blake – njemačka pjevačica Claudia Brucken (Propaganda)
ROBERT FROST = 4 + 6 = 10 = 1
TONČI MATULIĆ = 2 + 4 = 6
--
HART CRANE = 3 + 7 = 10 = 1
MIODRAG PETROVIĆ ČKALJA = 4 + 9 + 11 = 6
TARIK DŽINIĆ = 1 + 3 = 4
--
HENRY WADSWORTH LONGFELLOW = 9 + 11 + 5 = 7
TONKO MAROEVIĆ = 7 + 11 = 18 = 9
FRANCES APPLETON = 9 + 5 = 14 = 5
IVA GRGIĆ MAROEVIĆ = 8 + 3 + 11 = 4
--
THOMAS W PARSONS = 6 + 6 + 11 = 23 = 5
MARIO LANZA = 6 + 8 = 14 = 5
GIANLUCA GINOBLE = 23(5) + 8 = 13 = 4
HANNAH M ALLEN = 4 + 4 + 8 = 7
BETTY HICKS LANZA = 7 + 5 + 8 = 20 = 2
ELEONORA VENTURINI STORARO = 8 + 8 + 8 = 6
--
WILLIAM BLAKE = 1 + 4 = 5
GLENN GREGORY = 3 + 5 = 8
CATHERINE BLAKE = 4 + 4 = 8
CLAUDIA BRUCKEN = 1 + 7 = 8

27.06.2023. u 18:42 • 0 KomentaraPrint#

UČITELJICE SU REINKARNACIJA SLAVNIH ANDREW SISTERS


Već neko vrijeme imam osjećaj da su „Učiteljice“, jedan od vodećih ženskih sastava u regiji, zapravo inkarnacija Andrew Sisters, no tek u zadnje vrijeme taj osjećaj se pretvorio u sigurnost: one doista jesu njihova inkarnacija. Ne znam zašto ranije to nisam uočavao, možda zato što je bila druga pjevačica (koja se povukla nakon što je ostala trudna). Uglavnom, sada je ta sličnost zapravo još podcrtana time što se ta nova pjevačica Andrea na slikama (i na pozornici) pojavljuje uglavnom u sredini. Upravo je ona inkarnacija „Patty“ Andrews, dakle sestre koja je i u prošlom životu bila glavna u grupi. La Verne (Ana) je obično stajala slijeva, dok je sa desne bila Maxene (Silvia).
U prošloj je inkarnaciji trima sestrama je otac bio Grk, dok im je majka bila norveškog porijekla. Potječu iz savezne države Minnesota. Zanimljiv podatak iz članka o Andrew Sisters jest da su u početku svoj karijere imitirale jedan drugi ženski sastav, a to su Boswell Sisters (čija su inkarnacija The Dekle, također domaći sastav). Bile su postale poznate po hitu „Bei mir bist du schhoen“, koji je bio, koliko se sjećam, izvođen i na domaćoj TV, još uvijek i 90tih godina. Također je vrlo popularan bio još jedan njihov broj 1 hit u Americi, „Rum and Coca Cola“, kao i brojne druge pjesme.
LAVERNE SOPHIA ANDREWS = 9 + 7 + 8 = 6
ANA VURCER = 7 + 6 = 13 = 4
PATRICIA "PATTY" MARIE ANDREWS = 3 + 9 + 4 + 8 = 6
ANDREA PAŠKVAN = 9 + 8 = 17 = 8
MAXENE ANGLYN ANDREWS = 7 + 9 + 8 = 6
SILVIA IVIĆ = 6 + 11 = 17 = 8

27.06.2023. u 16:16 • 0 KomentaraPrint#

DA LI JE HRISTINA VUKOVIĆ PARALELNA INKARNACIJA JOAN CRAWFORD?


Nakon što sam (vjerujem dobro) uočio sličnost poljske pjevačice Blanke Stajkow sa Joan Crawford, i prosudio da se tu radi o inkarnaciji čuvene holivudske glumice iz zlatne ere, nenadano sam ugledao na TV „još jednu“ Crawford: radi se o pjevačici crnogorskog porijekla, a zove se Hristina Vuković. Zanimljivo je da se nazivi njihovih zadnjih singlova smisleno podudaraju, nekim sinkronicitetom. Blankin se zove „Solo, solo“, dok se Hristinin zove „Usamljeni ljudi“. U naslovu ovog posta je prisutna dvojba, zbog toga što se „Hristina Vuković“ numerološki ne poklapa sa Joan Crawford. Međutim, kod ovakvih primjera uputno je pogledati i datum rođenja. A tu jesu podudarnosti, jer dan i mjesec rođenja Crawford daje 8, te cjelokupan datum 4. Četvorka je također prisutna kod dana i mjeseca Blanke.
JOAN CRAWFORD = 5 + 6 = 11
23/3/1904 = 4
BLANKA STAJKOW = 5 + 6 = 11
23/5/1999 = 11
HRISTINA VUKOVIĆ = 4 + 4 = 8

27.06.2023. u 15:23 • 0 KomentaraPrint#

petak, 23.06.2023.

KONAČNO I INKARNACIJA AUTORA „PORINA“!

Niz puta do sada sam, listajući Opću enciklopediju, nailazio na sliku Vatroslava Lisinskog, autora prve hrvatske opere, „Ljubav i zloba“. Međutim, nisam uspijevao dokučiti tko bi mogao biti njegova sadašnja inkarnacija. Sve do nedavno, točnije do prije par dana. Najprije me je malo podsjetila na nekoga, čije sam fotografije na Google image-u gledao. Ma je li moguće? Je li to stvarno on? Mišo Hrnjak?
Da, inkarnacija Vatroslava Lisinskog jest nitko drugi do bas gitarist grupe Azra, koji sada živi u Mađarskoj, gdje je oženio svoju sadašnju suprugu, Ursulu. I moglo bi biti da je upravo ona inkarnacija žene u koju je Lisinski bio zaljubljen (međutim nije ju oženio), Hedvige Ban. (Njen praunuk je poznati zagrebački kantautor Drago Diklić, za kojega pretpostavljam da je inkarnacija čuvenog talijanskog kompozitora Gioacchina Rossini-ja.)
Čitajući biografiju Vatroslava Lisinskog, moguće je također izdvojiti neke glazbene ličnosti, koje se spominju s njim u vezi. Pomoć u skladanju opere „Ljubav i zloba“ pružio je Dimitrije Demeter i njegova je inkarnacija poznati kantautor Zvonko Špišić. Alberto Štriga, koji je bio jedan od istaknutih „iliraca“ toga doba, također je surađivao sa Lisinskim, njegova je inkarnacija još jedan zagrebački kantautor, Zvonko Špišić, dok je inkarnacija skladatelja Ferde Livadića – Davorin Kempf.
VATROSLAV LISINSKI = 6 + 1 = 7
MIŠO HRNJAK = 6 + 7 = 13 = 4
HEDWIGA BAN = 7 + 8 = 15 = 6
URSULA HRNJAK = 3 + 7 = 10 = 1
--
DRAGO DIKLIĆ = 8 + 5 = 13 = 4
GIOACCINO ROSSINI = 4 + 4 = 8
--
ALBERTO ŠTRIGA= 6 + 5 = 11
JADRANKO ČRNKO = 5 + 1 = 6
--
DIMITRIJE DEMETER = 5 + 11 = 16 = 7
ZVONKO ŠPIŠIĆ = 5 + 1 = 6
--
FERDO LIVADIĆ = 8 + 1 = 9
DAVORIN KEMPF = 8 + 9 = 17 = 8

23.06.2023. u 09:45 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 21.06.2023.

POETSKA PRETHODNA INKARNACIJA ELVISA POPOVIĆA


Osim što je bio predsjednik SAD, Elvis Popović je bio također i poznati, antologijski američki pjesnik, i to u inkarnaciji neposredno prije ove, posljednje, u kojoj ga većina zna kao novinara časopisa „Svjetlost“, te stručnjaka za paranormalno i granična područja znanosti. (Inače je asistent na Fakultetu za organizacijske i informatičke znanosti u Zagrebu.)
Kao 19. predsjednik Sjedinjenih država bio je u uredu Bijele kuće između 1877. i 1891. godine. Pošto sam u 19. stoljeću bio Amerikanac (William „Austin“ Dickinson), bio je u toj inkarnaciji i moj predsjednik. Pjesnik John Crowe Ransom bio je američki pjesnik 20. stoljeća, i upravo on je bio prethodna inkarnacija Elvisa Popovića. Rođen u mjestu Pulaski u državi Tennesee 1888. godine, studij je završio na sveučilištu u Nashville-u, a potom radio kao profesor engleskog jezika na sveučilištu Vanderbilt. Otprilike kada je Bogart bio počinjao svoju glumačku karijeru, Ransom je počeo svoju pjesničku. Zanimljivo je da je radio 30tih godina na Kenyon College u državi Ohio (s obzirom da je u prethodnom životu rođen i umro baš u toj državi). Također je interesantna stvar da je jedan od njegovih studenata bio pjesnik i romanopisac Randall Jarrell (koji se ponovo inkarnirao kao Željko Pervan).
No, interesantno je i da sam ja muzički adaptirao jednu od njegovih poema, naslovljenu „Winter Remembered“. To je jedna od meni najdražih pjesama. Vjerujem da bi i to zvučalo interesantno, kada bi je otpjevao sam Elvis.

21.06.2023. u 09:37 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 20.06.2023.

ZANIMLJIVE PRETHODNE INKARNACIJE JOHNNYJA I MIŠE HRNJAKA


Dakle, zaista, što se kaže – šećer dolazi na kraju. Pjevač i basista Azre bili su u svojim prethodnim inkarnacijama doista i definitivno značajna imena ne samo evropske, već i svjetske književnosti. Johnny je u inkarnaciji nakon Edgara Allana Poe-a bio također jedan antologijski američki pjesnik, pod imenom George Arnold (nalazi se u zbirci – antologiji američke poezije, zajedno sa drugim najvećim imenima – koju mi je prije jedno dvadeset godina posao jedan daljnji rođak iz Amerike). U toj je inkarnaciji njegova supruga bila također inkarnacija njegove sadašnje supruge i zvala se Lucy Frances Wighman.
Zanimljivo je da sam do prethodne inkarnacije (koja je isto tako zvučna poput one E.A. Poe-a) došao posredno, nakon što sam bio otkrio prethodnu inkarnaciju Miše Hrnjaka (Ezra Pound). Naime, u enciklopedijskom članku se veli da je upravo on bio taj, koji je kao urednik književnih časopisa i „lovac na talente“ otkrio radove T.S. Eliota, E. Hemingway-a i J. Joyce-a. Dakle, upravo ovaj posljednji jest inkarnacija prije ove sadašnje Branimira Štulića Johnny-ja. Zanimljiva je i činjenica da je Štulić, baš poput Đ. Balaševića (F. Lehar), neko vrijeme boravio u Puli, dakle mojem rodnom gradu, u kojem može i vidjeti svoju skulpturu, ispred bara „Uliks“, nazvanom po popularnom romanu Jamesa Joycea. U ovom mu je životu partnerica bila Nora Barnacle, čija inkarnacija nije sadašnja supruga, već – pjevačica sa Evrovizije Teya, odnosno Teodora Špirić.
Pošto nema na Google image-u slike supruge Miše Hrnjaka, on će sam procijeniti da li se radi o inkarnaciji jedne ili druge partnerice Ezre Pounda.
GEORGE ARNOLD = 7 + 4 = 11
BRANIMIR JOHNNY ŠTULIĆ = 9 + 6 + 2 = 8
LUCY FRANCES WIGHTMAN = 4 + 8 + 11 = 5
JOSEPHINE GRUNDMAIYER = 4 + 7 = 11
--
NORA BARNACLE JOYCE = 6 + 4 + 8 = 2
TEODORA „TEYA“ ŠPIRIĆ = 3 + 11 + 9 = 5
--
EZRA POUND = 6 + 3 = 9
MIŠO HRNJAK = 6 + 7 = 13 = 4
--
DOROTHY SHAKESPEAR = 3 + 8 = 11
ILI OLGA RUDGE = 5 + 2 = 7
URSULA HRNJAK = 3 + 7 = 10 = 1

20.06.2023. u 19:17 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 19.06.2023.

NAJPOZNATIJA INKARNACIJA BRANIMIRA ŠTULIĆA: „WHO THE HELL IS EDGAR?“


Na nedavnoj Pjesmi Eurovizije nastupio je duet iz Austrije otpjevavši pjesmu navedenu u naslovu (pjesma je bila najpopularnija na nizozemskim top-listama, gdje je došla do drugog mjesta). To me je zaintrigiralo, da malo promozgam i promislim, tko bi mogao biti njegova inkarnacija. Nisam to nikako mogao dokučiti… sve do neki dan. U seriji inkarnacija Branimira Štulića Johnny-ja, iz koje je evidentno da je on u nekoliko uzastopnih inkarnacija bio pjesnik i dramaturg (a ne glazbenik nekako se prirodno nametnula ta komparacija i konačan odgovor na upit Teye i Salene.
E sad – mogao bi se netko priupitati nisu li i one na neki način bile involvirane u život Edgara Allana Poe-a? Da, jesu – pa to su inkarnacije dviju žena koje je Poe volio. Teya je inkarnacija Sarah Royster, dok je Salena inkarnacija Sarah Whitman. No, inkarnacija supruge Edgara Allana Poe-a jest – sadašnja Johnny-jeva žena Josephine Grunmeiyer! Zvuči zapanjujuće, zar ne?
Zanimljiv je i ovaj podatak, koji se odnosi na mene. Prije jedno šest godina bio sam adaptirao niz lyricsa poznatih pjesnika, velikom većinom američkim. Među njima i dvije pjesme Edgara Allana Poe-a. Iako sam bio optimist i vjerovao da će lako biti snimljene, s obzirom na njihovu kvalitetu, i već sam ih vidio na „nosaču zvuka“ – to se nažalost nije desilo. Interesantno je i to, da sam prije možda par mjeseci došao na ideju – da bih mogao snimiti nešto sa Johnny-jem. Onda sam ipak odustao od te ideje. Ali sada, nakon što sam ustanovio ove inkarnacije, velim. Hajde, Johnny, da to snimimo!. Pa i fanovi, tvoji i moji, žele to čuti. Kako pjevaš pjesmu čiji si tekst napisao u 19. stoljeću, a koji ti je uglazbio brat Emily Dickinson, točnije, njegova inkarnacija – bloger Val.
Mnogi neće vjerovati gornjim recima, pa će ih vjerojatno morati nekoliko puta pročitati. No, evo i numerologije, na kraju, sve se podudaraju, baš kao i slike.
EDGAR ALLAN POE = 6 + 4 + 2 = 3
BRANIMIR JOHNNY ŠTULIĆ = 9 + 6 + 2 = 8
VIRGINIA CLEMM POE = 2 + 2 + 2 = 6
JOSEPHINE GRUNDMEIYER = 4 + 11 = 15 = 6
--
SARAH ELMIRA ROYSTER = 3 + 7 + 6 = 7
TEODORA „TEYA“ ŠPIRIĆ = 3 + 11 + 9 = 5
SARAH HELEN WHITMAN = 3 + 5 + 8 = 7
SELINA-MARIA EDBAUER = 9 + 9 + 7 = 7

19.06.2023. u 11:05 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 15.06.2023.

INKARNACIJE PJESNIKA IZ PRETHODNIH STOLJEĆA I U POLJSKOJ 18/19. STOLJEĆA


Pitajući se mogu li još neku inkarnaciju Johnny-ja i društva iz prethodnih stoljeća naći u Poljskoj (pjesma Azre „Poljska u mom srcu“) počeo sam pretraživati poljske pjesnike iz doba prosvjetiteljastva i romantizma, što će reći iz 18. i ranog 19. stoljeća. Intuicija me nije prevarila, pošto sam ga doista našao u novoj inkarnaciji. Ovaj put dakle kao Francziseka Karpinskog (1741-1825), označenog u enciklopedijskom članku kao vodećeg poljskog sentimentalnog pjesnika prosvjetiteljskog doba. U Lwovu je stekao zvanje doktora filozofije, te je nakon toga proučavao strane jezike u Beču. Bio je poznat po nadimku (ili kako Poljaci veli przydomek-u) „poety serca“ (pjesnik srca), što predstavlja također jednu referencu na naslov Azrine pjesme. Karpinski nije bio oženjen, ali je imao jednu platonsku ljubav zvanu Justyna, kojoj je posvetio jednu poemu, te po njoj naslovio i zbirku svoje poezije.
Njegov je pokrovitelj bio princ Adam Kazimierz Czartoryski (1734-1823), pisac, književni kritičar i državnik. Njegova današnja inkarnacija jest Samuel Srđan Sacher iz grupe Haustor. Wikipedijin članak veli da je bio veliki pokrovitelj umjetnosti, te da je bio školovan u Engleskoj.
FRANCISZEK KARPIŃSKI = 1 + 8 = 9
BRANIMIR JOHNNY ŠTULIĆ = 9 + 6 + 3 = 9
--
ADAM KAZIMIERZ CZARTORYSKI = 1 + 3 + 6 = 10 = 1
SAMUEL SRĐAN SACHER = 3 + 6 + 1 = 10 = 1
--
Osim ove dvojice današnjih rokera, poznatih iz zagrebačkih sastava iz 80tih, u Poljskoj se mogu, među pjesnicima pronaći i članovi pulske grupe Atomsko sklonište. Inkarnacija Bruna Langera je poljski pjesnik Stanislaw Konarski (1700-1773). Osim što je bio pjesnik i dramaturg, bio je i politički pisac, te jedan od preteča poljskog prosvjetiteljskog pokreta.
STANISLAW KONARSKI = 1 + 5 = 6
BRUNO LANGER = 8 + 1 = 9

15.06.2023. u 19:27 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 14.06.2023.

KAKO I ZAŠTO JE DADO TOPIĆ DOŠAO NA IDEJU DA SNIMI „MAKEDONIJU“?
„Tamo gdje vjecno sunce sja, tamo je Makedonija.
Narod i zemlja koju volim ja.“
Mnogi se sjećaju Dade Topića i grupe Time, te njihovog hita iz 1973, godine pod naslovom „Makedonija“. (Moram priznati da se i meni i dan-danas sviđa.) No, zapitat će se mnogi, otkuda Dadi inspiracija za jednu takvu pjesmu, reklo bi se, gotovo himničnog prizvuka. Ukoliko se ovo pitate, tajnu će vam eksluzivno po prvi put na internetu otkriti bloger Val.
Dakle, Dadu Topića nisam imao priliku upoznati (do sada), ali njegovu ženu jesam (budući da smo radili za istu firmi, Globtour, 80tih godina). Kako sam saznao sa neta, oni su se vjenčali, još 1985. godine. Dakle, što su Dado i Mirjana Topić bili u prethodnoj inkarnaciji. Bili su – već pogađate – Makedonci. Zvali su se Krste i Ketrin Petkov-Misirkov.
Na Wikipediji se može pročitati da je Petkov-Misirkov bio jedan od najvećih makedonskih ideologa i pobornika samostalnog jezika i države. Biografski podaci vele da je bio rođen 1874. godine u mjestu Postol, u Egejskoj (Južnoj) Makedoniji. Životni je put okončao 1926. u Sofiji. A između... Boravio je u Beogradu na školovanju za učitelja (Topić je jednu pjesmu posvetio i ovom gradu), potom je bio u Petrogradu na studijima. Napisao je čitav niz djela, a među njima se možda najviše ističe „Za makedonskite raboti“ (Za makedonsku stvar).
KRSTE PETKOV MISIRKOV = 7 + 5 + 8 = 20 = 2
ADOLF „DADO“ TOPIĆ = 5 + 7 + 5 = 17 = 8
KETRIN PETKOV MISIRKOV = 1 + 5 + 8 = 14 = 5
MIRJANA TOPIĆ = 6 + 8 = 14 = 5
--
Dok Vardar grli polja zrelog zita, ponosna i gorda kao gorska ptica.
Pjesmom je svojom zemlja ta ocarala srca sva i vino sa izvora njenih sad pijem ja.
Besmrtna ko srce sto vijekovima bije, tudinska nikad ona bila nije.
Zastava njena nek se vjecno vije.
Kad si sam, kad je sve tuzno ti se sjeti nje.
Makedonija ti pruza ljubav i sve.
Kad si sam, kad je sve tuzno ti se sjeti nje.
Makedonija ti pruza ljubav i sve.
Kad si sam, kad je sve tuzno ti se sjeti nje.
Makedonija ti pruza ljubav.
Tamo gdje vjecno sunce sja, tamo je Makedonija.
Narod i zemlja koju volim ja.
Kad si sam, kad je sve tuzno ti se sjeti nje.
Makedonija ti pruza ljubav i sve.
Kad si sam, kad je sve tuzno ti se sjeti nje.
Makedonija ti pruza ljubav i sve.
Kad si sam, kad je sve tuzno ti se sjeti nje.
Makedonija ti pruza ljubav.

14.06.2023. u 19:31 • 0 KomentaraPrint#

PRETHODNE INKARNACIJE BRANIMIRA ŠTULIĆA, TE ČLANOVA AZRE, FILMA, HAUSTORA...


Neka intuicija govorila mi je da ove inkarnacije iz zadnjeg posta nisu jedine inkarnacije članova Azre, kao pjesnika i dramaturga. Tako je Johnny bio u 16. stoljeću Christopher Marlowe, čuven po svojem romanu „The Tragical History of Doctor Faustus“. Bio je smatran najboljim dramaturgom prije Shakespearea.
Njegovi engleski suvremenici, također pjesnici i dramaturzi, u današnjim, odnosno inkarnacijama iz 20/21. stoljeća svi su bili, čudno ali izgleda istinito – članovi zagrebačkih novovalnih sastava, koji su došli u prvi plan i žižu interesa rock publike početkom 80tih godina. Dakle, radi se o također poznatim imenima iz vremena renesanse. Tako je inkarnacija Roberta Greene-a basist Azre Mišo Hrnjak, Johna Lyly-ja pjevač Haustora Darko Rundek, George Peele-a novi član Haustora Arsen Oremović. Inkarnacija Philipa Sidney-a bivši član grupa Film i Vještice Mladen „Max“ Juričić, a Edmunda Spensera – Samuel Srđan Sacher, autor Haustorovog prvog hita „Moja prva ljubav“.
Kao što možemo vidjeti, i numerologija se podudara, također i kod inkarnacija supruga.
CHRISTOPHERE MARLOWE = 8 + 1 = 9
BRANIMIR ŠTULIĆ = 9 + 3 = 12 = 3
--
ROBERT GREENE 4 + 7 = 11
DOROTHY?
MIŠO HRNJAK = 6 + 7 = 13 = 4
--
JOHN LYLY = 9 + 8 = 17 = 8
DARKO RUNDEK = 7 + 6 = 13 = 4
BEATRICE BROWNE = 5 + 9 = 14 = 5
SANDA HRŽIĆ = 5 + 9 = 14 = 5
--
GEORGE PEELE = 7 + 8 = 15 = 6
ARSEN OREMOVIĆ = 7 + 7 = 14 = 5
ANNE COOKE = 3 + 4 = 7
ŽELJANA GILJANOVIĆ = 5 + 4 = 9
--
PHILIP SIDNEY = 8 + 1 = 9
MLADEN „MAX“ JURIČIĆ = 4 + 1 + 8 = 13 = 4
FRANCES BURKE = 9 + 8 = 17 = 8
VANJA JURIČIĆ = 5 + 8 = 13 = 4
--
EDMUND SPENSER = 1 + 4 = 5
SAMUEL SRĐAN SACHER = 3 + 6 + 1 = 10 = 1
ELIZABETH BOYLE = 6 + 9 = 15 = 6
?

14.06.2023. u 18:27 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 12.06.2023.

ŠTO SMO BILI U NIZOZEMSKOJ U 17. STOLJEĆU?


Već odavno imao sam osjećaj da Branimira Štulića odnekud poznajem. Njegov prvi album slušao sam još prije 40 i više godina, i nekako je već tada bio prisutan taj osjećaj, „deja vu“. Trebalo je dakle, dosta dugo da shvatim, mada u posljednjih nekoliko godina, jasno, pretpostavio sam da je nekad ranije živio u Nizozemskoj.
Potražio sam sliku dakle, neke poznate ličnosti iz holandske povijesti, te sam, relativno brzo, tako naišao na sliku povjesničara, pjesnika i dramaturga Pietera Corneliszoona Hoofta. Na osnovu sličnosti fizionomija shvatio sam da se radi o inkarnaciji Johnnyja, od prije četiri stoljeća. (Nažalost, nema na Google image-u slika Štulićeve supruge, pa nije ih moguće usporediti, ali numerologija štima.)
No, to nije sve. Uspio sam tako pronaći i ličnosti, koje su bile s Johnnyjem, to jest, kretale se u njegovom krugu, koji su činili uglavnom književnici, također pjesnici i dramaturzi. Njihove inkarnacije u 20/21. stoljeću su nekadašnji članovi Azre, Boris Leiner i Mišo Hrnjak, te – malo iznenađenje – bubnjar Stephen Kipp iz Utrechta i njegova ex-djevojka Sylvia Kristel.
Zašto sam u naslovu napisao „bili smo“? Zato jer smo bili svi zajedno. Prema članku u Wikipediji, Hooft je umro 1647. u Haagu, a tamo se našao i izbjeglica, knez falački Friedrich V (čija sam dakle inkarnacija ja). Nemalo sam se iznenadio tko je sadašnja inkarnacija njegovog (mojeg) šefa vlade u izbjeglištvu – to je nitko drugi do Darko Rundek. Zvao se u 17. stoljeću Ludwig Camerarius. Pošto se iz članka vidi da je vodio korespondenciju (između ostalih) i sa Erasmusom, znači poznavao se i sa Gopčevom inkarnacijiom iz tog doba!
PIETER CORNELISZOON HOOFT = 7 + 1 + 4 = 12 = 3
BRANIMIR "JOHNNY" ŠTULIĆ = 9 + 6 + 2 = 8
ELEONORA HELLEMANS = 8 + 7 = 15 = 6
JOSEPHINE GRUNDMEIYER = 4 + 11 = 15 = 6
--
GERBRAND ADRIAENSZOON BREDERO = 6 + 3 + 9 = 18 = 9
MIŠO HRNJAK = 6 + 7 = 13 = 4
--
JOOST VAN DEN VONDEL = 4 + 3 + 5 + 3 = 6
BORIS LEINER = 6 + 3 = 9
--
CONSTANTIJN HUYGENS = 3 + 11 = 14 = 5
STEPHEN KIPP = 8 + 1 = 9
--
MARIA TESSELSCHADE = 9 + 8 = 17 = 8
SYLVIA KRISTEL = 6 + 2 = 8
--
LUDWIG CAMERARIUS = 5 + 1 = 6
DARKO RUNDEK = 7 + 6 = 13 = 4

12.06.2023. u 19:58 • 0 KomentaraPrint#

KADA JE BIO „BIG IN JAPAN“ PJEVAČ GRUPE ALPHAVILLE?


Analogno u prethodnom postu spominjanju jedne države u naslovu pjesme, također i kompozitor hita iz 80tih „Big in Japan“ tvrdio je da je do toga (tj. spominjanja Japana) došlo sasvim slučajno. No, i u ovom slučaju, vezu je moguće utvrditi, na osnovu slika i fotografija (te i ponešto intuicije).
Prema mojem mišljenju, autor hita, Marian Gold živio je u najmanje dvije prethodne inkarnacije u Japanu. U 17. stoljeću bio je Ikeda Mitsumasa (1609-1682), feudalni gospodar (daimyos), značajan za budući razvoj grada Okayame. (Usporediti Goldovu fotografiju iz starijeg razdoblja).
U 19. stoljeću bio je pak kompozitor Rentaro Taki (1879-1903), i u toj je inkarnaciji bio i posjetio Njemačku, te bio pod utjecajem njemačkih kompozitora. Umro je mlad, od tuberkuloze. (Usporediti sa Goldovom slikom iz mlađeg razdoblja.)

12.06.2023. u 19:57 • 0 KomentaraPrint#

petak, 09.06.2023.

Mala nadopuna prethodnom postu

Naknadno premišljajući, čini se da je ipak bila potrebna mala nadopuna prethodnog posta, o prošlim inkarnacijama članova australske grupe Bee Gees. No, istini za volju, čak i ovako, ove inkarnacije djeluju veoma uvjerljivo, jer se radi o sličnosti četiri od pet izvornih članova Bee Geesa, sa članovima obitelji Mason iz Massachussettsa, u kojoj su preovladavali glazbenici.
Dakle, peti član grupe Bee Gees bio je Robin Gibb. I on je po svoj prilici bio član familije Mason. Zvao se Johnson Mason Maury, i bio je unuk brata Lowella Georgea. Nije bio rođen u Massachussets, već u Kentuckyju, i nije se bavio glazbom, već arhitekturom. Imao je dvije supruge, za koje nemamo slike, ali mogli bi pretpostaviti da su bile inkarnacije dviju supruga Robina Gibba.
Nažalost, nemamo sliku Henry Masona (vlasnika tvrtke za proizvodnju klavira Mason & Hamlin), no zato imamo sliku njegovog nasljednika, Edwarda P. Masona. Ta se slika dobro poklapa sa slikom Andy Gibba sa bradom (brata koji nije bio član grupe, no svejedno, dokazuje povezanost familije Gibb sa familijom Mason).
JOHNSON MASON MAURY = 6 + 2 + 5 = 12 = 3
ROBIN GIBB = 8 + 8 = 16 = 7
------------------------------------------------
GERTRUDA VAUGHAN = 8 + 9 = 17 = 8
DWINA MURPHY = 8 + 8 = 16 = 7
-----------------------------------------------------
SARAH WEBB = 3 + 6 = 9
MOLLY HULLIS = 9 + 3 = 12 = 3
-------------------------------------------
EDWARD P. MASON = 11 + 8 + 2 = 21 = 3
ANDY GIBB = 4 + 8 + 2 = 5

09.06.2023. u 20:12 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 07.06.2023.

"AND THE LIGHTS ALL WENT OUT IN MASSACHUSSETTS...“ (ZAŠTO SU BEE GEES SKLADALI PJESMU O AMERIČKOJ SAVEZNOJ DRŽAVI?)


Sjećam se kada sam kao 15godišnjak sa svojim prijateljem Borisom slušao album Rock Dreams, na kojem se, kao posljednja našla i pjesma „Massachussetts“. Od tada je prošlo dosta vremena, i uvijek se rado prisjetim te pjesme iz ranog repertoara australske grupe Bee Gees.
Već me duže vrijeme kopkalo, slušajući i čitajući tekst pjesme, zašto su oni, kao Australci, napisali tu pjesmu. I konačno sam otkrio – oni su svi živjeli u toj saveznoj državi, te su svi bili rodbinski povezani.
Lowell Mason (1792-1872), skladatelj, bio je otac skladatelja Williama Masona (1829-1908), bio je također djed Daniela Gregoryja Masona (1873-1953), glazbenog kritičara i skladatelja, te glumca Johna B. Masona (1858-1919).
LOWELL MASON = 9 + 2 = 11
COLIN PETERSEN = 1 + 1 = 2
WILLIAM MASON = 1 + 2 = 3
MAURICE GIBB= 4 + 8 = 12 = 3
DANIEL GREGORY MASON = 1 + 5 + 2 = 8
BARRY GIBB = 8 + 8 = 16 = 7
JOHN B MASON = 9 + 2 + 2 = 13 = 4
VINCE MELOUNEY = 2 + 9 = 11

Feel I'm goin' back to Massachusetts
Something's telling me I must go home
And the lights all went out in Massachusetts
The day I left her standing on her own
Tried to hitch a ride to San Francisco
Gotta do the things I wanna do
And the lights all went out in Massachusetts
They brought me back to see my way with you
Talk about the life in Massachusetts
Speak about the people I have seen
And the lights all went out in Massachusetts
And Massachusetts is one place I have seen
(I will be back to Massachusetts)
I will be back to Massachusetts
(I will be back to Massachusetts)
I will be back to Massachusetts

07.06.2023. u 10:39 • 0 KomentaraPrint#

ZAŠTO JE CLINT EASTWOOD ODABRAO 26 GODINA MLAĐU I NEPOZNATU ŽENU ZA PARTNERICU?


U tabloidima se uvijek iznova čude vezama starijih i mnogo mlađih partnera. Za one, koji vjeruju u učenje o ponovnom rođenju, odnosno re-inkanaciji, ovo nije neka senzacija, niti hir neke zvijezde. Jednostavno, oni upoznaju srodnu dušu, i bez obzira na neke pretjerane razlike recimo u životnoj dobi, visini ili možda socijalnom statusu (klasi), dešava se neodoljiva obostrana privlačnost, koja završava vezom.
Upravo se ovo desilo popularnom glumcu Clintu Eastwoodu 2015. godine, znači kada je imao već 85 godina, kada se zaljubio u namještenicu u vlastitom hotelu. Ima dakle onih, koji to tumače na već uobičajen način, kako je mlađa zgodna žena iskoristila prigodu da popravi svoj status, ili željna da se dokopa dijela nasljedstva bogatog glumca, međutim ja ne smatram da je tako.
Oni koji duže vrijeme prate blog, znaju da je Eastwood u 19. stoljeću bio Edward Dickinson (Luke Garbacz je dakle inkarnacija njegovog unuka, istog imena i prezimena). On je bio rizničar na koledžu Amherst, na kojem mjestu ga je zamijenio sin William 1873. godine (čija sam inkarnacija ja). Osim toga, Edward Dickinson je bio i političar, te je obnašao razne dužnosti u Senatu i Zastupničkom domu države Massachussetts. Bio je oženjen za Emily Norcross (inkarnacija Dina Ruiz, prethodna Eastwoodova partnerica). Umro je 1874. godine.
Dakle, jasno je da je Clint Eastwood bio u još jednoj inkarnaciji, između E. Dickinsona i sadašnje inkarnacije. Gdje li je naučio tako vješto baratati revolverom i jahati, pitate se? Odgovor donosi dakle naredna inkarnacija, a to je glumac William S. Hart (1864-1946). Jasno, odmah se vidi da se radi o tzv. „crossover“ ili preklapajućoj inkarnaciji.
Kakve onda veze ima početak priče? Ima, utoliko što je inkarnacija Winifred Westover, supruge Harta - poznatog kao jednog od prvih holivudskih zvijezda westerna – upravo ova znatno mlađa ženska, čije je ime Christina Sandera.
EDWARD DICKINSON = 4 + 4 = 8
WILLIAM S HART = 1 + 3 + 3 = 7
CLINT EASTWOOD = 7 + 1 = 8
WINIFRED WESTOVER = 5 + 11 = 16 = 7
CHRISTINA SANDERA = 7 + 3 = 10 = 1

07.06.2023. u 08:59 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 06.06.2023.

TKO JE INKARNACIJA ČOVJEKA KOJI JE (DOSLOVNO) IZUMIO KOŠARKU?


Izraz „On je izmislio košarku“ obično se koristi za nekog vanserijskog košarkaša, koji daleko odskače od većine. U gotovo svim momčadskim sportovima s loptom – ne zna se tko je bio njihov izumitelj, ili inventor. Izuzev jednog sporta, a to je košarka. Poznata je naime, možemo reći i povijesna činjenica da je košarku doslovno izmislio nastavnik tjelesnog odgoja iz grada Springfield, u saveznoj državi Massachussetts. On je jednostavno htio da studenti koledža budu u formi u zimskim mjesecima, kada vrijeme nije pogodno za igre vani, i tako prionuo na osnivanje nove momčadske igre sa loptom, u dvorani.
Da ne duljim sa povijesnim nastankom sporta košarke, jer mnogobrojni ljubitelji ovog sporta, zacijelo se pitaju, tko je današnja inkarnacija Jamesa Neismitha. Pa ovako. Radi se o nekad vrlo popularnom NBA igraču, koji je 60tih i 70tih igrao za New York Knickse i New Jersey Netse, te potom kao trener započeo u nižerazrednoj CBA asocijaciji, te na Portoriku, da bi potom bio trener Chicago Bullsa (baš u vrijeme kad je Toni Kukoč nastupao za njih), te na kraju Los Angeles Lakersa. Njegovo ime je – Phil Jackson.
Phil Jackson na prvi pogled ima, dakako, crte lica, odnosno fizionomiju Jamesa Neismitha, samo što je 20ak centimetara niži. Mali je problem oko numerologije imena, međutim – sve ostalo štima (kao primjerice kod M. Kutlića). Dakle, crte lica prve supruge Neismitha, Maud Evelyn Sherman, podudaraju se sa crtama lica Maxine Jackson, a i zbroj imena i prezimena daje isti broj, odnosno 7. Neismith se ženio dva puta, drugi put već potkraj života, za Florence Kinkaid. Njena je inkarnacija Jeannie Buss, koja je bila partnerica Phila Jacksona između 1999. i 2013. godine. Njihovi zbrojevi imena i prezimena se također podudaraju, za obje iznose 10(1).

06.06.2023. u 19:47 • 0 KomentaraPrint#

INKARNACIJA BEDRICHA SMETANE I SUPRUGE KATERINE


Kompozitora Bedricha Smetanu, odnosno njegovu kompoziciju „Vltava“, pamtim još od osnovne škole, kada nam je nastavnica glazbenog Libuša (vjerojatno češkog porijekla) puštala za vrijeme nastave. (To mi je bila jedna od najljepših melodija klasične muzike.) Pola je stoljeća prošlo od tada, i tek sam sasvim nedavno shvatio da je inkarnacija češkog skladatelja iz 19. stoljeća zapravo netko, čije sam melodije rado slušao i u svojoj mladosti, tj. u 80tima. Radi se o Davidu A. Stewartu, muškoj polovici poznatog škotskog elektro-pop dueta Eurhytmics, čiju je veliku većinu hitova upravo on komponirao.
Inkarnacija supruge češkog skladatelja, Katerine Kolarove jest bivša supruga Stewarta, koja je u ovoj inkarnaciji također glazbenica. Poznata je kao članica ženskih pop sastava iz 80tih i 90tih, Bananarama i Shakespears Sister. Zove se Siobhan (č. Šivan) Fahey, i sa Stewartom je bila u bračnoj vezi između 1987. i 1996. godine. Dakle, u prošloj je inkarnaciji bila prva supruga Bedricha Smetane. Umrla je mlada, sa svega 35 godina. Za drugu suprugu Smetane, Bettinu Ferdinandovu, nisam siguran, budući da na netu nema slike Pamele Wilkinson, prve Stewartove žene. Zanimljivo je da i Bettina i Pamela daju numerološki, broj 4, pa je moguće da se radi baš o njoj.

06.06.2023. u 18:10 • 0 KomentaraPrint#

petak, 02.06.2023.

DA LI JE MARKO KUTLIĆ INKARNACIJA JEANA SIBELIUSA?


Finski skladatelj Jean Sibelius preminuo je 1957. godine, te je njegova najvjerojatnija inkarnacija hrvatski pjevač Marko Kutlić. Kod njih dosta toga „štima“ i poklapa se (fizionomija), slike njihovih supruga... izuzev podudaranja u numerologiji imena i prezimena njih dvojice:
JEAN SIBELIUS = 3 + 6 = 9
8/12/1865 = 4
MARKO KUTLIĆ = 7 + 1 = 8
18/5/1995 = 11
Da li se radi o reinkarnaciji slavnog finskog kompozitora, ili ne? Mislim, da se numerologija ne mora u 100 posto slučajeva poklapati, ukoliko je ostalo podudarno, ili veoma slično. I u tom slučaju također treba imati na umu onu izreku, da izuzetak potvrđuje pravilo.
Ipak, stanovitu podudarnost možemo naći kod usporedbe datuma rođenja. Jer, dan i mjesec Sibeliusa daje 11, baš kao i cjeokupni datum rođenja Kutlića. Usporedivši slike njihovih supruga možemo biti sigurni, da odgovaraju, jer sličnost je i više nego očigledna. Kod supruga, k tome brojevi u vezi imena se numerološki podudaraju. („Aino“ ima jednaku numerološku vrijednost kao „Antonela Kutlić“.)
AINO SIBELIUS = 5 + 6 = 11
ANTONELA KUTLIĆ = 4 + 1 = 5

02.06.2023. u 18:52 • 0 KomentaraPrint#

RICHARD WAGNER BIO JE ŠTOVATELJ JOHANNA STRAUSA MLAĐEG (KOJI JE BIO I OSOBNI PRIJATELJ JOHANNESA BRAHMSA)


Kada sam na brzinu pretraživao Wikipedijin članak o Johannesu Straussu ml. Učinilo mi se poznatim lice Richarda Wagnera, za kojeg stoji u tom članku da je bio štovatelj austrijskog kompzitora, čuvenog po valcerima, te se navodi da mu se sviđao posebno valcer „Wein, Weib und Gesang“ (Vino, žene i pjesma).
Dakle, kome je pripadalo to poznato lice, u narednim inkarnacijama. Ponovno malo iznenađenje – Johnu Wayne-u, te njegovoj današnjoj inkarnaciji, hrvatskom glumcu Igoru Mešinu. Kada danas gledamo Mešina u reprizi serije „Naša mala klinika“ ta sličnost još nije toliko upadljiva, kao recimo kod recentnijih izdanja glumca, u TV showu „Ples sa zvijezdama“.
I, kao i obično, pošto sličnost samo jedne osobe može ponekad i zavarati, uvijek su tu i supruge koje potvrđuju sličnost njihovih bračnih partnera. Tako, ako jednu do druge stavimo slike Wagnerove prve supruge, koja se zvala Christine Wilhelmine Planer, druge Waynove supruge Esperanze Baur, te sadašnje Mešinove žene, koja se zove Antonina, mislim da dileme nema.
Pa onda još i ako provjerimo numerološke podudarnosti (koje se vjerujem javljaju u više od 90 posto slučajeva re-inkarnacije) možemo biti – 100procentno sigurni da je to – to.

Pošto sam u naslovu naveo da je Johann Strauss ml. Bio osobni prijatelj Johannesa Brahmsa (tako piše u engleskoj verziji Wikipedije) vjerujem da su njihove posljednje inkernacije, tj. Dragi Jelić i Marko Brecelj bili prijatelji, mada za to nema potvrde na internetu. (Ako ništa drugo, barem su se viđali na raznim „Boom festivalima“ i slično, pa su barem bili dobri znanci.)

02.06.2023. u 17:12 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 01.06.2023.

ŠOKANTNA INKARNACIJA BRAĆE JELIĆ IZ YU-GRUPE (Na lepom plavom Dunavu?)


Članak o Yu-grupi na jednom srpskom site-u počinje ovim riječima: “Yu grupa jedan je od prvih, ako ne i prvi rok bend sa prostora Jugoslavije kome se ukazala mogućnost da izgradi svetsku karijeru.”
Braća Jelić, zajedno sa bubnjarom Rašom Đelmašem, “obreli” su se u Londonu 1973. godine, snimali u vrhunskom studiju, nastupali u čuvenom klubu “Marquee”, te dobili ponudu da budu predgrupa Allman Brothers Band na njihovoj turneji po Evropi. Menadžer, koji im je ovo ponudio, vidio je da se predomišljaju, te je na kraju odustao od ponude (“Mi šokirani, niko ne reaguje, on se zahvali, ode, mi smo to odsvirali i tako….”)
Tko su nekadašnje inkarnacije braće Jelić, što mislite? I ponovo jedno veliko iznenađenje, šok – nitko drugi nego otac (Žika Jelić) i sin (Dragi Jelić) Johann Strauss. Dovoljno je njihove fotografije usporediti – I to je to. (Nažalost, fotosi njihovih supruga nisu dostupni na netu, I jedino možemo pretpostaviti da će Jelići biti iznenađeni kada usporede te fotke sa slikama supruga Johanna Straussa oca, i sina.) No, tu je zato numerologija, koja također pokazuje neke interesantne podudarnosti.
JOHANN BAPTIST STRAUSS = 6 + 5 + 5 = 7
ŽIKA JELIĆ = 11 + 4 = 15 = 6
JOHANN SEBASTIAN STRAUSS = 6 + 7 + 5 = 9
DRAGI JELIĆ = 11 + 4 = 15 = 6

01.06.2023. u 18:27 • 0 KomentaraPrint#

IZNENAĐUJUĆE CRO-INKARNACIJE KLASIČNIH KOMPOZITORA


Blagoje Bersa, poznati hrvatski kompozitor ozbiljne glazbe, rođen u Dubrovniku 1873., a umro u Zagrebu 1934. Godine, imao je iznenađujuću inkarnaciju, no nakon prije pronađenih inkarnacija, možemo ustvrditi – i ne toliko čudnu, iz jednostavnog razloga što su i oni najsumnjičaviji mogli uvidjeti da su se klasični kompozitori u velikoj većini (jasno, ne svi) odlučili za život i karijeru pop I rock stara.
Pa se tako rečeni Bersa utjelovio (nekadašnji student bečkog konzervatorija, kasnije dirigent I skladatelj), – ni manje ni više nego kao pjevač i vođa glam rock sastava poznatog iz 70tih godina – The Slade. Pošto na Google image-u nema slike Bersine supruge Lucije Sambuk, ostaje numerologija, i također možemo i u njoj naći slaganje, jer također ime i prezime Holderove supruge Szan Price daje isti broj, odnosno pet (5).
Mnogi čitatelji (prvenstveno iz inozemstva) pretpostavljam da ne mogu povjerovati koliko je u Hrvatskoj inkarnirano slavnih ličnosti, povijesnih, glumaca, pjevača, kompozitora itd. No, to je tako, i točno je da u Hrvatskoj postoji stanovita disproporcija između velikog broja inkarniranih celebritija i relativno malog broja stanovnika.
Dakle, jedan takav slučaj jest I slavni austrijski dirigent i kompozitor Franz Schubert. Ovaj glazbenik iz 19. stoljeća inkarnirao se u Sarajevu 1962. godine (vjerojatno je u međuvremenu proživio još jedan život) kao Mladen Tarbuk, poznati hrvatski dirigent i skladatelj. O njegovoj supruzi nema podataka na netu, međutim, može se pretpostaviti da je inkarnacija Schubertove supruge Anne, hrvatska novinarka Mirjana Dugandžija. Usporedbom njihovih slika može se zaključiti da se doista radi o inkarnaciji Anne Schubert, nekadašnje supruge slavnog austrijskog kompozitora.
Pošto se iz Wikipedijinog članka može saznati da je uglazbljivao stihove Goethe-a (čija je inkarnacija Franjo Tuđman) i iz te činjenice se vidi na neki način njihova povezanost i u novoj inkarnaciji (Odnosno, bio je šef-dirigent simfonijskog orchestra HV, čiji je Tuđman bio vrhovni zapovjednik).
Inkarnaciju svjetski poznatog i slavnog kompozitora također predstavlja Dražen Siriščević, muzički urednik i jedan od najvećih popularizatora klasične glazbe na ovim prostorima. On je naime, sadašnja inkarnacija francuskog skladatelja i pijanista Claude Debussy-ja (1862-1918). Pošto je Debussy imao više supruga, valjalo bi istaći da je ona (Marija Siriščević) inkarnacija Lilly, prve skladateljeve supruge. Numerološki, one se podudaraju i daju broj 11.
Mnogi će ostati iznenađeni (pai i zapanjeni) inkarnacijom slavnog ruskog klasičnog kompozitora, autora brojnih poznatih djela… Naime, inkarnacija Petra Iljiča Čajkovskog jest nitko drugi do – sadašnji ministar u vladi RH, Davor Božinović. Kada se njegova fotografija usporedi sa fotografijom Čajkovskog, očite su i upadljive sličnosti. I ne samo njega, već njegove supruge Jasne sa suprugom ruskog kompozitora (Antonina Ivanovna Miliukova). Zanimljivo je i numerološko podudaranje imena i prezimena Davora Božinovića (5) sa srednjim imenom Čajkovskog (Ilyich), te također Jasne Božinović (5) sa srednjim imenom supruge ruskog skladatelja (Ivanovna).
Interesantno je da ako se gugla ime ministra I pojam “glazba”, jedino što se može naći jest njegovo zalaganje za stišavanjem (smanjenjem broja decibela) glazbe u kafićima!

01.06.2023. u 17:17 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2023 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Siječanj 2024 (3)
Studeni 2023 (1)
Listopad 2023 (24)
Rujan 2023 (32)
Kolovoz 2023 (29)
Srpanj 2023 (13)
Lipanj 2023 (24)
Svibanj 2023 (14)
Travanj 2023 (10)
Ožujak 2023 (1)
Studeni 2022 (1)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (3)
Kolovoz 2022 (5)
Srpanj 2022 (2)
Lipanj 2022 (6)
Svibanj 2022 (6)
Travanj 2022 (5)
Studeni 2021 (2)
Listopad 2021 (1)
Rujan 2021 (8)
Kolovoz 2021 (4)
Lipanj 2021 (3)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (1)
Veljača 2021 (2)
Siječanj 2021 (4)
Prosinac 2020 (2)
Studeni 2020 (13)
Listopad 2020 (7)
Rujan 2020 (14)
Kolovoz 2020 (14)
Srpanj 2020 (31)
Lipanj 2020 (3)
Ožujak 2020 (2)
Veljača 2020 (4)
Siječanj 2020 (1)
Rujan 2019 (17)
Kolovoz 2019 (28)
Srpanj 2019 (8)
Lipanj 2019 (6)
Svibanj 2019 (22)
Travanj 2019 (11)
Ožujak 2019 (11)
Veljača 2019 (11)
Siječanj 2019 (2)
Prosinac 2018 (4)
Studeni 2018 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Moja alternativna vizija duhovnosti novog doba i zavjera Novog svjetskog poretka

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr