Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

JOŠ TRI INKARNACIJE PJESNIKA ČIJE SAM PJESME MUZIČKI ADAPTIRAO


Dakle, još nisam uspio otkriti baš sve inkarnacije pjesnika čiji su mi stihovi poslužili kao inspiracija za neke od najboljih muzičkih kompozicija koje sam napisao. Međutim, veliku većinu ipak jesam. Tu su još tri poznata pjesnika, engleski Alfred Tennyson i Matthew Arnold, te američki pjesnik Edwin A. Robinson.
Veliko mi je iznenađenje bila činjenica, da je jedan od najvećih engleskih pjesnika, ne samo 19. stoljeća, već i uopće, inkarnairan kao poznati hrvatski pjevač i kompozitor, Damir Urban. Moram priznati, da mi u početku nije baš djelovao kao netko, tko će se uspjeti u tolikoj mjeri afirmirati na domaćoj pop-rock sceni, da teško i može biti nadmašen, u svojoj kategoriji nekakvog alternativnog rocka. Htio sam reći da mi je u početku djelovao kao imitator pjevača benda Classix Nouveaux, koji su bili početkom 80tih jedni od vodećih new romantics bandova. Dakle, moram priznati da sam u procjeni pogriješio, te da je Urban zaista postao veliki autor i izvođač. Što jest, jest.
Dakle, po svemu sudeći pošto karizmu vjerovatno (ili čak sigurno) poprimamo u nizu inkarnacija, u kojima smo bili veliki, tako je i Urban pokupio tu svoju karizmu od prošlih likova, koje je utjelovljavao, među njima eto i čuveni Alfred Tennyson. Veću sigurnost, da je Urban doista bio u prošlom životu veliki poeta, jest i sličnost njegove supruge sa pjesnikovom suprugom Emily (to se lako može vidjeti na Google image-u). A što se tiče pjesme koju sam komponirao, radi se o poemi „Break Break Break“. Začudo, nije u stilu 80tih, već nekako više u stilu nekakve sredine 60tih. (Ne znam baš da li je Damir zainteresiran za takvu stvar, koja bi odudarala od njegovog repertoara.)
Inkarnaciju pjesnika Matthew Arnolda možemo gledati svakog dana na TV, i to u seriji „Poirot“. Radi se o Hugh Fraseru, glumcu koji utjelovljuje lik cpt. Hastingsa, dakle, pomoćnika čuvenog detektiva iz romana Agathe Christie. U prošlom životu, on je bio još slavniji, iz tog razloga što je također i inkarnacija čuvenog Lawrence-a od Arabije, vojnog časnika, diplomata i pisca, koji je sudjelovao u Arapskoj pobuni, u vrijeme I svjetskog rata.
I na kraju, inkarnacija američkog pjesnika Edwina A. Robinsona jest glumac Dirk Bogarde. Prema prezimenu, dade se naslutiti, da je kao i poznatiji Humphrey Bogart, nizozemskog porijekla. Za razliku od Bogarta, koji je rođen u New Yorku, Bogarde je rođen u Londonu, u Engleskoj. Umro je na kraju prošlog stoljeća, u dobi od 78 godina. Kako veli Wikipedijin članak, „Njegova poezija objavljena je u ratnim antologijama; slika Bogardea, također iz rata, visi u Britanskom muzeju, s mnogo više u Carskom ratnom muzeju.“ Dakle, i u svojoj novoj inkarnaciji pokazao je sklonost pisanju poezije.
ALFRED TENNYSON = 5 + 5 = 10 = 1
DAMIR URBAN = 3 + 7 = 10 = 1
EMILY SELLWOOD = 5 + 11 = 16 = 7
MILICA CZERNY URBAN = 4 + 5 + 7 = 7
--
MATTHEW ARNOLD = 11 + 4 = 15 = 6
THOMAS EDWARD LAWRENCE = 6 + 4 + 3 = 13 = 4
HUGH FRASER = 1 + 3 = 4
--
FRANCES LUCY WIGHMAN = 9 + 4 + 7 = 20 = 2
BELINDA LUCY LANGE = 3 + 4 + 8 = 15 = 6
--
EDWIN A ROBINSON = 3 + 1 + 5 = 9
DIRK BOGARDE = 9 + 6 = 15 = 6


Post je objavljen 29.06.2023. u 19:39 sati.