Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

IZNENAĐUJUĆA PRETHODNA INKARNACIJA JASMINA STAVROSA


Da li je Jasmin Stavros možda u prošlom životu bio Grk? S obzirom na pjesme kao što su „Umoran sam prijatelju“ i slične, netko bi mogao to zasigurno pretpostaviti. No, nije tako. Njegova prethodna inkarnacija je doista iznenađujuća, za neke možda i zapanjujuća. Ovako Wikipedia rezimira njegov opus u prethodnoj inkarnaciji: „...one of the most popular British entertainers of the first half of the 20th century“. Ili u prijevodu, „jedan od najpopularnijih britanskih zabavljača prve polovine 20. stoljeća“. Jasmin Stavros naime – bio je Britanac, točnije Velšanin. Zvao se Ivor Novello.
Novello nije bio samo pjevač. Bio je i kompozitor, a i glumac. Započeo je karijeru kao skladatelj, a njegova kompozicija "Keep the Home Fires Burning" (1914), bila je vrlo popularna u doba I svjetskog rata. Nakon rata Ivor Novello je skladao pojedine songove za glazbene komedije, a nakon nekog vremena i za cjelokupne predstave, odnosno musicale tog doba.
Potom se 20tih godina okrenuo glumi, ponajprije u britanskim filmovima, a potom i u kazalištu, u čemu je imao dosta uspjeha. Glumio je u dva filma Alfreda Hitchcocka „Lodger“ i „Downhill“ iz 1927. godine. Nakratko je pokušao i sreću u Hollywoodu, no ubrzo se bio vratio u Britaniju, gdje ga je publika ipak bolje primala, posebno u kazalištu, u raskošnim produkcijama musicala na londonskom West Endu.
Od početka 30tih godina je često nastupao sa glumicom s neobičnim imenom Zena Dare (koja mu je postala ženom u narednom, odnosno sadašnjem životu). Nastavio je pisati glazbu za film, no njegovi najveći uspjesi bili su vezani za kazalište i musicale. Po Ivoru Novellu je nazvana prestižna britanska godišnja nagrada za najbolje kompozitore, koja se dodjeljuje od 1955. godine. O njegovom životu je poznati režiser Robert Altman snimio film („Gosford Park“) 2001. godine.
Interesantno je također da je Zena Dare imala sestru Phylis (također kazališna glumica u musicalima), koja se također inkarnirala u Hrvatskoj (mislim da je iz Splita, kao i Stavros). Zove se Antonela Doko i, kao što znate, surađivala je sa Nenom Belanom.
Znam da ovo zvuči malo nevjerojatno, zato otiđite na Google image, nađite slike Novella i Stavrosa u poluprofilu, i vidjeti ćete koliko su slični (jedino što Jasmin ima nešto veći nos). I njegova supruga nalikuje dosta na Zenu Dare, dok je Antonela Doko gotovo pa ista, kao u prethodnoj inkarnaciji. Naravno, postoji i podudaranje u numerologiji.


Post je objavljen 11.07.2020. u 07:48 sati.