AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

nedjelja, 28.02.2021.

PODACI O POLJOPRIVREDI U 2020. GODINI!



U TEŠKOJ GODINI PODACI VRLO DOBRI!

Informacije iz Ministarstva poljoprivrede od 26. veljače govore o neobično dobrim vrijednostima proizvodnje u poljoprivredi za 2020. Zar manje od 60 dana ove 2021. godine nije premalo za statistiku egzaktnih brojki u poljoprivredi za 2020. godinu? Informaciju je zanimljivo pročitati, a da li je točna i uistinu statistička – to je novo pitanje. Već u prvoj rečenici naveden je izraz „procijenio“ koji nije dovoljno dobar za statistiku. Statistika ne može procjenjivati, ona mora biti točna i sigurna, statistika mora dati podatak, a ne procjenu.
Prenosim informaciju s naslovom i podnaslovom koju sam u formi priopćenja primila iz Ministarstva poljoprivrede:


"Biljna proizvodnja rasla za 8,7%, stočarstvo za 4,3%, izvoz za 5%

Vučković: U COVID godini najveći rast poljoprivredne proizvodnje od 2008.

Državni zavod za statistiku procijenio je da je poljoprivredna djelatnost u 2020. godini ostvarila vrijednost proizvodnje od 19,2 milijardi kuna. Promatrano u odnosu na prethodnu 2019. godinu vrijednost proizvodnje poljoprivredne djelatnosti veća je za 1,27 milijarda kuna odnosno za 7%, pri čemu je bruto dodana vrijednost povećana za 12,4%, a neto dodana vrijednost za 16,9%.
U ukupnoj vrijednosti proizvodnje poljoprivredne djelatnosti Republike Hrvatske najveći udio pripada biljnoj proizvodnji koja u 2020. godini čini udio od 58,5% te je u odnosu na prethodnu godinu rasla za 8,7%.
Vrijednosno su najveći doprinos vrijednosti biljne proizvodnje u 2020. dali krmno bilje, kukuruz, uljarice, povrće, vino, pšenica te bilje i cvijeće, koji zajedno čine gotovo 80% ukupne vrijednosti biljne proizvodnje.
Stočarstvo čini udio od gotovo 35%, a promatrano u odnosu na prethodnu 2019. godinu vrijednost proizvodnje stočarstva veća je za 277,4 milijuna kuna odnosno za 4,3%, pri čemu se procjenjuje da uzgoj životinja u 2020. godini u ukupnoj vrijednosti stočarstva čini udio od 73,6% te je u odnosu na prethodnu povećan za 6,3%.
Također, vrijednost izvoza povećana je za 5,1%, vrijednost uvoza smanjena je za 7,2% i vrijednost deficita za 27,6%. Najznačajnije promjene vrijednosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u razdoblju od siječnja do listopada 2020. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine odnose se na rast izvoza žitarica za 73,2 milijuna eura, rast izvoza riba i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralješnjaka za 14,6 milijuna eura, rast izvoza proizvoda od žitarica, brašna, škroba ili mlijeka; slastičarskih proizvoda za 13,3 milijuna EUR, kao i rast izvoza jestivog povrća, pojedinih korijena i gomolja za 12,3 milijuna EUR te živih životinja za 12 milijuna eura.
„Godina je bila teška, problemi su brojni, no činjenica je da je u COVID godini zabilježen najveći rast poljoprivredne proizvodnje od 2008. godine. Drugi pokazatelji su također pozitivni i daju naslutiti trajni rast hrvatske poljoprivrede. Pred nama je puno posla i 5 milijardi eura na raspolaganju koje moramo pametno i strateški usmjeriti u hrvatsku poljoprivredu i jačati njezinu produktivnost, konkurentnost i otpornost“, naglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković."



Podatci se smatraju statističkima samo ako su prikupljeni prema određenom planu prikupljanja, odnosno nacrtu statističkoga pokusa. Oni očituju statističku varijabilnost koja proizlazi iz svojstava jedinica, odnosno procesa obilježja kojih se istražuju. Za uočavanje značajki pojava i procesa potrebno je raspolagati dovoljnim brojem podataka kako bi došle do izražaja osobitosti istraživanih pojava, odnosno statističke zakonitosti. Statističke podatke prikupljaju i objavljuju nacionalni statistički uredi, državne institucije, međunarodna politička i poslovna udruženja, istraživačke i druge ustanove te poslovne jedinice kojima je to predmet djelatnosti. Korisnici ih preuzimaju preko informacijskih mreža – interneta, intraneta ili iz publikacija, bez naknade (javni podatci) ili uz naknadu (komercijalni podatci).

Statistika (njemački Statistik, prema latinskom status: stanje), grana primijenjene matematike koja se bavi prikupljanjem, uređivanjem, analizom i tumačenjem podataka i donošenjem zaključaka o pojavama i procesima koje ti podatci predočuju. U širem smislu, podatci o različitim prirodnim, društvenim i drugim pojavama i procesima.

Izvor : Hrvatska enciklopedija

28.02.2021. u 05:53 • 0 KomentaraPrint#^

UMRO JE GRADONAČELNIK GRADA ZAGREBA


UMRO JE GRADONAČELNIK

Treba zabilježiti, uz dužno poštovanje, od srčanoig udara umro je noćas gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

28.02.2021. u 05:45 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 27.02.2021.

NA ŠTETU AUTORA, IZDAVAČIMA VEĆA PRAVA?



Europska federacija novinara (EFJ) PREPORUČUJE HRVATSKOJ VLADI
DA ZADRŽI VRIJEDNOSTI EUROPSKE PRAVNE STEČEVINE


Hrvatsko novinarsko društvo objavilo je 26. veljače vijest u kojoj kaže da je Europska federacija novinara (EFJ) upozorila svoje članice da pojačano prate implementaciju europske Direktive o autorskim pravima u svoje zakonodavstvo u svojim zemljama kako bi izbjegle "hrvatski scenarij".
Neke vlade, kao što je to u Hrvatskoj, pokušavaju zaobići duh Direktive uskraćujući novinarima dohodak koji bi im trebao pripasti, upozorava EFJ u svom priopćenju. Mogens Blicher Bjerregĺrd, predsjednik EFJ-a, prije nekoliko dana Vladi Republike Hrvatske uputio je pismo u kojem izražava zabrinutost zbog pojedinih članaka Zakona o autorskom i srodnim pravima prema kojima će, ako se prihvate, novinarska autorska prava u Hrvatskoj znatno odstupiti od europske pravne stečevine.


Pismo predsjednika EFJ-a prenosim u cijelosti kako je objavljeno na portalu Hrvatskog novinarskog društva:

Europska federacija novinara (EFJ) preporučuje hrvatskoj vladi da zadrži vrijednosti europske pravne stečevine
EFJ je tijekom cijelog procesa donošenja i implementacije Direktive o autorskim pravima podržavao osnovnu ideju Direktive, a time i njezin krajnji rezultat. Glavni razlog donošenja Direktive bio je i ostao podržati autorski rad i kreativnu raznolikost ili, kako to Europska komisija često naglašava, smanjiti jaz između autora i izvođača te onih koji taj rad besplatno koriste i na njemu zarađuju.
Predložena implementacija Direktive o autorskim pravima u hrvatsko zakonodavstvo ne osigurava odgovarajuću zaštitu prava autora te predstavlja zloupotrebu provedbe Direktive kako bi se izdavačima omogućila veća prava na štetu autora.
Na primjer, u zakonskom prijedlogu rad novinara uopće nije u kategoriji autorskih djela koja treba zaštititi iako Direktiva uređuje položaj novinara kao autora prioritetne skupine koja bi trebala profitirati od izdavačkih prava. Također se mora naglasiti kako je naknada koja proizlazi iz autorskih prava presudna za slobodne novinare.
Autorska prava pripadaju po svojoj prirodi onome tko djelo stvara. Tako je navedeno i u važećem Zakonu o autorskom i srodnim pravima. Potpisi autora teksta, fotografija i drugih djela vrlo su važni jer ističu vjerodostojnost i odgovornost koja stoji iza njih, što je osobito važno u slučaju medijskih kuća. Direktiva štiti obje strane, zato se i odnosi na autore i izdavače. Zbog toga EFJ preporučuje svojim članicama da ostanu uz režim autorskih prava europske pravne stečevine, koju slijede gotovo sve države članice i koja osigurava jednaka prava za autore i za izdavače.

EFJ taj model preporučuje iz dva razloga:

1. Autori, uključujući novinare, moraju biti u mogućnosti zaštititi svoja moralna prava; ona znatno utječu na povjerenje u novinarstvo i medijske kuće. Prava njihovih autora su stoga neophodan alat za pružanje pouzdanih podataka. U angloameričkom autorskom sustavu novinari ne mogu ostvarivati ta prava, što je jedan od glavnih razloga za širenje lažnih vijesti (fake news), koje su zastupljenije u zemljama koje ne poštuju model prava autora. Kršenje moralnih prava autora može izazvati poplavu lažnih vijesti, te čak dovesti do cenzure. Riječ je o prijetnji vjerodostojnosti novinara i izdavača – koji bi time mogli izgubiti povjerenje građana – ali i prijetnji za naše demokracije.
2. Direktiva o autorskim pravima naglašava kako autorska prava moraju biti prikladno honorirana. U članku 15. o pravima izdavača Direktiva naglašava potrebu da novinari dobiju dio naknade. Ako se tome dodaju članci 18. i 20. Direktive, jasno je kako naknada novinarima treba biti i primjerena i razmjerna.

Stoga EFJ preporučuje hrvatskoj vladi da Direktivu primijeni u skladu s duhom potpore europskoj kulturnoj raznolikosti, odnosno da se autorima – bilo da su stalno zaposleni ili su slobodnjaci – trajno osigura naknada za sekundarnu upotrebu njihova materijala. To, dakle, ne bi trebalo biti prebačeno isključivo nakladnicima.
U mnogim zemljama raspodijelom naknada upravljaju organizacije za kolektivnu zaštitu autorskih prava, zajedno s izdavačima i autorima na čelu, a po modelu raspodjele 50-50 između izdavača i autora. Smatramo to najboljim načinom zaštite autorskih prava i prava autora te jednim od glavnih alata za zaštitu medija i novinarstva od dezinformacija.
EFJ potiče suradnju između izdavača i novinara i rado će podržati naše kolegice i kolege u Hrvatskoj u tom pristupu. Novinari i izdavači imaju zajedničke izazove i trebali bismo ih rješavati zajedno.
EFJ je spreman sastati se sa stručnjacima iz Ministarstva kulture i medija RH te raspraviti navedena pitanja.

Mogens Blicher Bjerregĺrd, predsjednik EFJ



27.02.2021. u 20:51 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 26.02.2021.

HRVATSKA NEMA DOVOLJNO CJEPIVA!



CAPAK LICITIRA S BROJEM PROCIJEPLJENOSTI!

Hrvatska nema dovoljno cjepiva protiv COVID 19, to je činjenica koja postaje kristalno jasna nakon interesa koji građani pokazuju za cijepljenje. Broj zaraženih u zemlji varira. Danas je to broj 544 novo zaraženih.Treba se okrenuti samoinicijativnoj nabavi radi svog stanovništva, a ne očekivati cjepivo skrštenih ruku iz izvora nabave EU. Jer dovoljne količine za sve zemlje EU ne može dobiti, pokazuje dosadašnji razvoj događaja s AstraZenekom. Premijer Mađarske pokazao se tu najinventivniji jer je prvi samoinicijativno naručio iz Rusije cjepivo za mađarske građane, bez obzira na obećanje Ursule Von der Leyen da će EU raspodjeljivati cjepivo zemljama članicama. No dovoljne doze ugovorenog cjepiva ne dolaze prema dogovoru i cjepiva jednostavno nema. Sve je ostalo do sada na obećanjima.Stigle su tek mrvice od cjepiva. Nije cijepljeno još ni 100 tisuća građana.
Treba li RH čekati rokove dobave cjepiva koji su za petnaest dana, za mjesec, za dva i tri mjeseca – kako komunicira prim.dr. Capak? Čekanje bi se moglo pretvoriti u uzalud potrošeno vrijeme! Nabavka cjepiva za građane Hrvatske je dužnost i obveza i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva kao i Vlade RH. Što prije treba se odlučiti za nove nabave i procijepiti stanovništvo. Zatvaranje ugostiteljskih objekata i teretana koje traje od 28. studenog 2020 . treba biti zadnje zatvaranje uopće protiv korone virusa u RH. Korona virus je zlo koje radi zatvaranja i sprečavanja širenja zaraze prekida i zaustavlja kvalitetno obrazovanje od osnovne škole na dalje, pridonosi nasilju u obitelji, povećava broj depresivnih, osiromašuje radno sposobne ljude, stvara ljude nesolventnim za plaćanja kreditnih obveza, onemogućuje niz društvenih, sportskih i drugih kulturnih aktivnosti i zato građane hrvatske Vlada ne smije prepustiti tlapnjama i pretpostavkama prim. dr. Capaka koji je nekoliko tjedana javno komunicirao da je dovoljno procijepiti 70 posto stanovništva Hrvatske. Sada kada nema dovoljno cjepiva, sada je brojku procjepljenosti u javnoj komunikaciji prim. dr. Capak spustio, činjenica je, na „ 50 posto do srpnja mjeseca“.Tko smije licitirati s brojevima o potrebi procjepljivanja stanovništva? To na razini potrebe stanovništva ne smije baš nitko jer je virus smrtonosan, od korone je umrlo više od pet tisuća osoba, a najmanje to smije ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo! Mogučnost kupnje cijepiva u ljekarnama za osobni novac bio bi poželjan pristup svima koji svoje zdravlje i život radi poslovnih obveza smatraju ugroženim. Na taj bi način mnogi bili oslobođeni stigme nazvane - cijepljenja preko reda i oduzimanja cjepova nekome drugome.
Sve više zemalja proizvodi svoje cjepivo. Svoje cjepivo protiv korone virusa mogla je proizvoditi i Hrvatska u Imunološkom zavodu u Rokfellerovoj u Zagrebu da ga politički moćne, a intelektualno podkapacitirane osobe nisu uništile svojim nasilnim odlukama. Što li sve političke odluke mogu proizvesti usprkos građanima koji se s tim ne slažu! Ali građani su doslovno nemoćni pred snagom uništavanja koja dolazi od osoba koje i dalje suvereno odlučuju na političkom položaju.
A u čijem interesu odlučuju? Koje tu sile zapravo vladaju?

Margareta Zouhar Zec

PRENOSIM s Internet stranica AL Jazire nekoliko tekstova o tome koje zemlje proizvode cjepivo te kolika je procijepljenost pojedinih naroda do sada.

KINA
Kineska nacionalna uprava za medicinske proizvode izjavila je 25. veljače da je odobrila za javnu upotrebu još dvije vakcine protiv bolesti COVID-19.Vakcine su proizveli CanSino Biologics i podružnica Sinofarmovog Instituta za biološke proizvode u Wuhanu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters. S novim odobrenjima, Kina ima četiri vakcine protiv COVID-19 koje je sama razvila, a koje su odobrene.
Sinofarmov Institut za biološke proizvode u Wuhanu objavio je u srijedu da je njihova vakcina efikasna 72,51 posto protiv COVID-19, pozivajući se na prvu analizu podataka iz kliničkih ispitivanja u kasnoj fazi, no nisu naveli više detalja.
CanSinoBIO je objavio da je prva analiza podataka kliničkih ispitivanja njihove vakcine u više zemalja, poznatije kao Ad5-nCoV, pokazala efikasnost od 68,83 posto u prevenciji simptoma bolesti i 95,47 posto u prevenciji težih oboljenja 14 dana nakon vakcinacije. Drugo cjepivo koje je proizvela podružnica Sinopharma sa sjedištem u Pekingu, dobila je odobrenje za javnu upotrebu u prosincu nakon nekoliko mjeseci hitne upotrebe za zdravstvene radnike i državne službenike koji putuju na posao u inostranstvo.
U odvojenoj prijavi 24. veljače CanSinoBIO objavio je da je prva analiza podataka kliničkih ispitivanja njihove vakcine u više zemalja, poznatije kao Ad5-nCoV, pokazala učinkovitost od 68,83 posto u prevenciji simptoma bolesti i 95,47 posto u prevenciji težih oboljenja 14 dana nakon vakcinacije.
Stopa učinkovitosti pada na 65,28 posto u prevenciji simptomatskih slučajeva te na 90,07 posto u prevenciji težih oboljenja 28 dana nakon primljene doze.
Ad5-nCoV, koji se daje u jednoj dozi, dobio je odobrenje za hitnu upotrebu u Pakistanu i Meksiku, a prošle godine ga je odobrilo kinesko vojno osoblje.
Kina izvozi svoja cjepiva u 27 zemalja i osigurava besplatne doze za 53 zemlje, rekao je 23. veljače utorak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.
Kineska vlada odobrila je da se klinički testira još 16 vrsta vakcina domaće proizvodnje.

Prema pisanju lista China Daily, šest od tih 16 vakcina protiv korona virusa je već prošlo fazu tri, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC. Kina već ima dvije vakcine, koje prodaje širom svijeta, dok je u Kini oko 40 miliona građana već primilo vakcinu.Kina je prodala 440 miliona doza u najmanje 27 zemalja, što se u toj zemlji naziva “vakcinaciona diplomacija”.
Peking je, također, najavio da će osigurati 10 miliona doza vakcina protiv COVID-19 za globalnu inicijativu za distribuciju vakcina COVAX, pošto su se tri kineske kompanije prijavile inicijativi za odobrenje.
Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova priopčilo je u siječnju da su se kompanije Sinovac Biotech, China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i CanSino Biologics prijavile da se pridruže programu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja razmatra prijave, mogla bi donijeti odluku o vakcinama Sinopharma i Sinovaca najranije u ožujku , prema internom dokumentu COVAX-a, prenosi Reuters.
Nekoliko država, uključujući Brazil, Indoneziju, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate, već provodi program vakcinisanja Sinopharmovom i Sinovacovom vakcinom.
Vakcina CanSino Biologicsa odobrena je za upotrebu u kineskoj vojsci.Ni jedna od tri kompanije još nije objavila javnosti detaljne podatke o efikasnosti svojih vakcina.Kina je do 9. veljače potrošila 40,52 miliona doza cjepiva za ključne skupine ljudi, rekao je u srijedu Mi Feng, glasnogovornik Nacionalne komisije za zdravstvo, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

RUSIJA

Ruska agencija Interfax prenijela je 23. veljače da su zdravstvene vlasti te zemlje cijepile 2,2 miliona stanovnika cjepivom Sputnik V. Od tog broja, 1,7 miliona ljudi primilo je obje doze, javlja Interfax.
Znanstvenici su u veljači objavili da je ruski Sputnik V učinkovit 92 posto protiv COVID-19 na temelju zadnjih objavljenih rezultata kliničkih ispitivanja, prema objavi u međunarodnom medicinskom magazinu The Lancet.
Rusija se nada cijepiti velik dio svoje populacije do sredine ljeta kako bi ostvarila 70-postotni imunitet, rekao je Denis Logunov, zamjenik direktora naučno-istraživačkog odjela u Institutu Gamaleja koji je razvio tu vakcinu.

KUBA
Iscrpljujuće sankcije i loša ekonomska situacija nisu spriječile Kubu da postane mogući kandidat u trci za vakcinu protiv COVID-a 19, koja trenutno ulazi u treću fazu ispitivanja.
Ihosvany Castellanos Santos, vanredni profesor na državnom zdravstvenom institutu, optimističan je u pogledu koraka koje je njegova zemlja postigla u ispitivanjima prema radnoj vakcini protiv COVID-a 19, prenosi Tanjug portal TRT World.
Dok se latinoamerički teškaši Brazil i Meksiko nadmeću za ponude zapadnih, kineskih i ruskih farmaceutskih kompanija, Kuba ima u planu četiri potencijalne vakcine, navodi se u tekstu.
Državni institut za vakcine Finlay (IFV), koji podržava Vlada, proizveo je vakcinu koja trenutno ulazi u fazu 3 ispitivanja.
“Suveren 02” (Soberana 02), kako se naziva jedna od vakcina, aludira na to šta znači za ovu malu otočku državu postizanje značajne radne vakcine s obzirom na pokušaj susjedne supersile, SAD, da ekonomski osakati zemlju tokom posljednjih šest decenija.
Kuba je, kaže Santos za TRT World, odlučila da investira u vlastitu vakcinu zbog “finansijskog progona” sa kojim se zemlja suočava iz Sjedinjenih Američkih Država, a koji su zemlju podvrgli “ekonomskim, trgovinskim i finansijskim blokadama”.
Kuba već proizvodi nekoliko vakcina za svoj nacionalni program imunizacije, koji je besplatan i univerzalan i pokriva 98 posto stanovništva, kaže Santos.
“Kuba je 1990. godine proizvela vlastitu vakcinu protiv hepatitisa B i praktično iskorijenila tu bolest, također imamo nekoliko vakcina protiv različitih vrsta karcinoma i protiv dijabetesa”, dodaje Santos.
“U slučaju sretnog završetka, Kuba će imati svoju vakcinu protiv korona virusa dostupnu stanovništvu u prvom kvartalu 2021. godine”, kaže on.
Ako Suveren 02 bude uspješan, zemlja planira proizvesti 100 miliona vakcina ove godine. Vakcina bi se mogla pokazati ključnom za zemlje Latinske Amerike koje se bore da suzbiju virus, dok zapadne zemlje prikupljaju vakcine za sebe.
Kubanska medicinska revolucija “maršira još jednom”, optimistično kaže Santos za TRT World.

Američke sankcije komunističkoj zemlji uključuju hranu i lijekove, što je, prema izvještaju, dramatično štetilo “zdravlju i ishrani velikog broja običnih kubanskih građana”.
Iste te “neprijateljske politike” koje su spriječile obične Kubance u pristupu zdravstvenoj zaštiti sada također otežavaju zemlji da ubrza istraživanje vakcina, kaže Santos.
“Od kada su klinička ispitivanja započela 24. augusta 2020, vakcina prijavljuje nula ozbiljnih neželjenih događaja nakon ubrizgavanja kod prvih dobrovoljaca”, kaže Santos, dodajući da je “ono što se inače radi godinama postignuto za nešto manje od tri mjeseca”.
Sada je Kuba sklopila partnerstvo sa još jednom malo vjerovatnom zemljom, Iranom, gdje provodi fazu 3 ispitivanja vakcine Suveren 02. Kuba, sa samo 238 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om 19 i manje od 33.000 infekcija, nema dovoljno pacijenata na kojima bi mogla testirati vakcinu u kontroliranom ispitivanju.


IRAN
Iran, još jedna zemlja koja se suočila sa osakaćujućim medicinskim sankcijama, i dalje ima nekoliko hiljada slučajeva dnevno. Teheran se već žalio da su Sjedinjene Američke Države otežale napore zemlje da se bori sa virusom pogoršavajući pritiske na kompanije da ne trguju sa Iranom.
Iran je 9.veljače počeo kampanju vakcinacije protiv korona virusa, objavila je državna televizija.
„Počeli smo nacionalnu vakcinaciju protiv COVID-193, rekao je iranski predsjednik Hassan Rouhani, koji je putem video konferencije učestvovao na ceremoniji organizovanoj u bolnici u Teheranu.
Pre početka vakcinacije, Rouhani je odao poštu zdravstvenim radnicima koji su umrli u borbi protiv korona virusa, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.
Prvi kontingent ruske vakcine Sputnik V stigao je u Teheran, a još dva kontingenta se očekuju 18. i 28. februara, rekli su iranski zvaničnici.
U Iranu, koji ima više od 80 miliona stanovnika, do sada je od korona virusa umrlo više od 58.500 ljudi, a više od 1,4 miliona je zaraženo.



26.02.2021. u 03:26 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 25.02.2021.

PREMIJER POSJETIO ŠIBENIK I RIBARSKU LUKU GAŽENICU


REALIZACIJE EUROPSKIM NOVCEM

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije je otvorila vrata Adriatic Business centra (ABC) u Ražinama u prisustvu premijera Plenkovića 23. veljače. Projekt je to vrijedan 20 milijuna kuna koji je cjelokupan financiran europskim novcem. ABC centar je rezultat načina rada svjetskih trendova u marketingu, ali i potreba lokalnih poduzetnika za stvaranjem brendova i promocijom na globalnom tržištu. Već od srijede 24. veljače započeli su otvoreni dani agencije ABC koji će trajati do 2. ožujka. Biti će otvorene radionice na kojima će se prezentirati načini brendiranja tvrtki, obrta i OPG-ova.
Prilikom posjeta Zadarskoj županiji istoga dana premijer Andrej Plenković je obišao novi sustav navodnjavanja Baštica vrijedan 16 milijuna kuna koji je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima Europske unije .Novi sustav navodnjavanja će dati svježi zamah poljoprivredi u Ravnim kotarima koja se posljednjih godina značajno razvija. Uz tri dovršena sustava navodnjavanja i dva u pripremi, u Zadarskoj županiji biti će pokrivena površina od 2.500 hektara, ukupne vrijednosti 330 milijuna kuna.


Navodnjavanje se koristi i u proizvodnju jabuka

Predsjednik Vlade je u luci Gaženica sudjelovalo pri uručenju odluke o dodjeli sredstava iz mjere "Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa" Ribarskoj luci Vela Lamjana u Kalima, odluke iz mjere "Povećanje potencijala akvakulturnih lokaliteta" te odluke o financiranju iz Programa razvoja područja otoka.


25.02.2021. u 04:58 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 24.02.2021.

MALA ZEMLJA S OZBILJNIM NEJASNOĆAMA I POTEŠKOĆAMA

PRESPORO PROCJEPLJIVANJE STANOVNIŠTVA

S obzirom na korona virus u ovoj maloj Hrvatskoj, sve je komplicirano, sporo i iritirajuće dosadno, od nejasnih i sporih odluka, do čudne i spore organizacije cijepljenja protiv korone do press konferencija. Cijepljenje je u SAD-u započelo 22. siječnja, dolaskom Joe Bidena na predsjedniočko mjesto i procijepljeno je već 48 milijuna američkih građana. U Hrvatskoj pak i s to malo cjepiva koje je stiglo, radi se sporo, nejasno kako, i neprestano se komunicira izraz „ baciti“ koji se povezuje s neiskorištenim dozama cjepiva. To je nevjerojatno i šalje poruku da se radi o luudima koji neznaju s cjepivom ! To je u komuniciranju za javnost nedopustivo . Priče oko cijepljenja preko reda su nedopustiva destrukcija, jer kada se od korona virusa umire, ne smije se pod povećalom gledati da li je netko cijepljen preko reda.Ako se i dogodilo, a očito se dogodilo, tome ne treba pridavati važnost. A na taj način se netko, pa bio to i rektor Boras i ostali, spasio komplikacija od bolesti korone. U krajnjoj liniji bez obzira na profesionalne poglede rada ljudi o kojima se javno komuniciralo u vezi s cijepljenjem preko reda, zar te osobe treba javno pribijati na drvo? Ima li među novinarima potrebnog razumijevanja ili je tuđi život roba koju treba prodavati kao informaciju u eter radija ili TV-a pošto- poto? A novinarsko propitkivanje jednih o mišljenju cijepljenja preko reda onih koji su to učinili - to je profesionalni posao bez dobrohotnosti, već s mnogo loših namjera.No novinari koji propitkuju i za mišljenja o ostalim temamam najčešće političare, očito su stvorili novu novinarsku vrstu.

NA DUGIM PRESS KONFEFRENCIJAMA MALO NOVIH INFORMACIJA

Dosadne i bespotrebno duge su i press konferencije o kora virusu, s neprestano istim ponavljajućim pitanjima novinara, do dosadnih odgovora kojima su eteri toliko zagušeni da je pitanje tko koga čuje i tko koga sluša. Na sadašnji način komuniciranja i važne i nove vijesti ne čuju su od već komuniciranih informacija.
Nije procjepljno ni sto tisuća građana u RH, a već su počela novinarska pitanja, hoće li oni koji su cijepljeni odrđenim cjepivom morati nositi masku! Postoji li autoritet u nekom zanimanju ili nekoj funkciji u Hrvatskoj koji može inzistirati i koji smije javnosti reći da je nošenje maske koja prekriva usta i nos na otvorenom prostoru i pri svakoj komunikaciji s bilo kim u zatvorenom i otvorenom prostoru – u Hrvatskoj obvezan sve dok postoji i jedna zaražena osoba u RH. Jer virus koji se prenosi kapljično nije nešto što danas postoji, a sutra ne postoji.
Nošenje maske nejasno je i mnogim novinarima i mnogim političarima. Jer i jedni i drugi u nekim prilikama tijekom razgovora imaju maske, a u nekim prilikama u razgovorima za javnost maske ne nose. Zašto? Zar svaki novi dan, s obzirom na korona virus i na jedne i na druge ostavlja i nosi neki drugi dojam, pa se u skladu s njim i ponašaju?
Jasno pravilo o nošenju maske mora postojati jednako za sve. Slijedom toga i u javnom gradskom prometu pojavljuju se ljudi koji su bez maske. Tko njima može narediti da nose masku u nedovoljno jasnim pravilima ponašanja onih koji pravila propisuju?

PRESPORO PROCJEPLJIVANJE STANOVNIŠTVA

I dok korona virus stvara kaos različitih vrsta, iako je nevidljiv, građani pravila u borbi s koronom i protiv korone još nisu usvojili ni naučili, poduzetnici, obrtnici i gospodarstvo sklapaju ruke od muke, gledaju u nebo, slušaju politiku, premijera RH, Stožer protiv korone i lokalne političare i neznaju kome da vjeruju. Kada će se pokrenuti poslovi, kada će biti dozvoljeno ugostiteljima otvaranje restorana i kafića? Ne valjda onda kada virus korone iz Hrvatske potpuno nestane.Tko će tada više uopće biti psihički zdrav a i živ? Ali na tom putu života ovom zdrastvenom dinamikom procjepljivanja u kojoji nema logike stoji i ozbiljno pitanje : kada će legalno i bez etikete - preko reda - biti cijepljeni : prodavači, policajci, ugostiteljski radnici, ljudi koji rade u uslužnim djelatnostima, turistički radnici svih vrsta, učitelji, svečenici, crkveni kler, odgajatelji, populacije srednjoškolaca, oni koji traže posao, javne osobe, glazbenici, glumaci , novinari... Zar je jedan punkt u Zagrebu za sve to dovoljan? A što je s ostalim gradovima i svima koji ne gravitiraju u glavni grad RH ? Ali gdje je agilna i uporno zauzeta nabava svakog odobrenog cjepiva protiv korone virusa za građane Hrvatske?

Izjave da bi trebalo procijepiti 70 posto stanovništva Hrvatske prim. dr. Capaka nisu ozbiljne, a on tu brojku često ponavlja. Treba procijepiti znantno više građana, gotovo sve. Da nitko ni zbog koga ne ide u izolaciju ni ne dobije koronu, da se nikakvi objekti više ne zatvaraju radi virusa korone.
Hoće li u turističkoj sezoni u izolaciju ići osoblje hotelske kuhinje jer je neka sezonska radnica dobila koronu?
U ovoj maloj zemlji Hrvatskoj u kojoj se četo vidi naknadno mišljenje - sve je moguće.

Margareta Zouhar Zec






24.02.2021. u 05:34 • 0 KomentaraPrint#^

U WUHANU SE ŽIVI STO NA SAT


NE MOŽE SE VIDJETI ČOVJEKA BEZ MASKE!


Slobodna dalmacija je na portalu objavila tekst 23. 2. 2021. čiji je autor Ivica Marković, pod naslovom, koji PRENOSIM


Splićanin u Wuhanu: Živi se sto na sat, nitko ne bi rekao da je odavde krenuo koronavirus. Rade restorani, kafići, klubovi, ali ne možeš vidjeti čovjeka bez maske.

Tekst PRENOSIM, jer je poučan i mnogo govori svakome tko ima sposobnost razumjeti i donijeti zaključak za sebe u ovom vremenu virusa korone. To da se u Wuhanu višemilijunskom kineskom gradu odakle je krenuo korana virus normalno živi i radi je zaista odlična vijest, a da je to uistinu tako svjedoče novinaru Slobodne dalmaacvije dvojica od trojice hrvata koji tamo žive. INFORMIRAJTE SE

-Ta famozna tržnica u Wuhanu, odakle je navodno sve počelo i gdje je zabilježen prvi slučaj koronavirusa u svijetu, nalazi se 10-ak minuta automobilom od mjesta gdje živim. Nisam još bio tamo, ne zbog straha, nego zbog toga što imam mnogo obaveza pa ne stignem – rekao nam je nogometni trener Marko Jurić, Splićanin u Wuhanu, koji je trener U-15 selekcije pokrajine Hubei.
S njim su u Wuhanu još dva Dalmatinca: Šimun Caktaš, koji je kondicijski trener, i Vedran Kukoč, pomoćni trener.
Oni su nedavno postali stanovnici Wuhana, grada s više od 11 milijuna stanovnika koji je, nažalost, postao globalno poznat prije nešto više od godinu dana, kad se u njemu pojavio novi koronavirus.
– Grad je odličan, pravi megalopolis. Sve , kako bismo rekli mi u Splitu. Ljudi žive sto na sat, svi su nasmijani i dobro raspoloženi i nitko ne bi rekao da je u ovom gradu krenuo koronavirus. Ljudi žive kao da nikada ništa nije bilo. Neopterećeni su, žive punim plućima.
Sve je otvoreno. Restorani, kafići, noćni klubovi... Naravno, 99 posto ljudi nosi zaštitne maske, u zatvorenom prostoru i vani. Ne možeš nikoga vidjeti bez zaštitne maske, a ako je netko i nema, sigurno se osjeća glupo jer su svi oko njega s maskama na licu – kaže Jurić.
Kad netko želi ući u neki dućan ili prodajni centar, mora se skenirati preko Code kartice koju ima.
– Kad se osoba skenira, kartica na uređaju pokaže određenu bolju. Postoje tri boje, zelena, narančasta i crvena. Ako se pokaže zelena boja, to znači da osoba nije bila u područjima gdje ima koronavirusa i onda neometano može ući u dućan, restoran... Pokažu li se narančasta ili crvena boja, ograničenja postoje, ali ne znam kakva – objašnjava nam Jurić.
– Možda u cijeloj Kini postoje samo dvije, tri zone koje imaju visoki rizik od COVID-a. Sve drugo je čisto. Kinezi su vrlo odgovoran i poslušan narod i nije čudo da su se ovako uspješno uhvatili ukoštac s koronavirusom – kaže Jurić.
Rekao nam je i da je u Pekingu počelo masovno cijepljenje protiv koronavirusa.
– Prema informacijama koje imam, u Pekingu svaki dan cijepe oko 100 tisuća ljudi. Cilj im je da u što kraćem roku procijepe 70 stanovništva Pekinga. Za ostale dijelove Kine ne znam, ali ne sumnjam da će Kinezi u što kraćem roku cijepiti što više ljudi – doznajemo od Jurića.
– Bili su stručnjaci iz SZO-a, obišli su i famoznu tržnicu u Wuhanu i zaključili da je koronavirus prešao sa životinje na čovjeka. Olakšanje je evidentno na svakom koraku. Kinezi su se vratili normalnom životu i mislim da bi na taj način morao razmišljati i cijeli ostali svijet – zaključio je Marko Jurić.

24.02.2021. u 05:20 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 23.02.2021.

U GRADU SLUNJU OTVORENO RECIKLAŽNO DVORIŠTE


ZA ODVAJANJE PRIKUPLJENOG KOMUNALNOG OTPADA

U gradu Slunju 19. veljače otvoreno je reciklažno dvorište namijenjeno za odvojeno sakupljanje otpada iz kućanstava te za trgovanje otpadom, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13) i Pravilniku o gospodarenju otpadom (NN 117/17). Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta sastoji se od izgradnje i opremanje reciklažnog dvorišta Slunj te izgradnje prilazne ceste.
Reciklažno dvorište je nadzirani i ograđeni prostor namijenjen razvrstavanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada, u kojem se otpad skladišti prema vrsti, svojstvu i agregatnom stanju, sve sukladno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Pravilniku o gospodarenju otpadom.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.451.562,87 kuna s porezom na dodanu vrijednost.
Iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj Gradu Slunju odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.994.031,00 kune ili 84,9999893 % ukupno prihvatljivih troškova.
Grad Slunj je smješten na obalama rijeka Slunjčice i Korane. Kroz Slunj prolazi glavna magistralna cesta prema Plitvičkim jezerima i srednjem i južnom Jadranu.
Slunj i okolica sa pesetak naselja imaju površinu od oko 400 kvadratnih kilomatra.



U Slunju most preko rijeke Korane

Provedba projekta Reciklažnog dvorišta u Slunju doprinijeti će povećanju stope odvojenog prikupljanja komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, prije svega problematičnog otpada iz kućanstva čime će se osigurati njegovo odgovarajuće zbrinjavanje: električnog i elektroničkog otpada, običnog i onog koji sadrži opasne tvari, glomaznog otpada manjih dimenzija i mase, uključujući dio otpada nastalog tijekom manjih građevinskih zahvata u kućanstvima, posebnih kategorija otpada kao npr. ambalaže koja se ne nalazi u sustavu povratne naknade, većih dimenzija ili mase, neprikladne za prikupljanje u spremnicima na javnoj površini ili na kućnom pragu, te plastike koja nije ambalažni otpad, umjesto odbacivanja takvih vrsta otpada u miješani komunalni otpad ili u okoliš.Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić prisustvovao je otvorenju tog reciklažnog dvorišta u Slunju.
Martina Furdek Hajdin, koja obnaša dužnost župana Karlovačke županije, naglasila je kako u županiji trenutno imaju 7 reciklažnih dvorišta, 13 mobilnih reciklažnih dvorišta, a u realizaciji je dodatnih pet.„Kroz ove projekte, nadam se da ćemo do kraja godine ispuniti obaveze koje imamo po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom“, istaknula je Furdek Hajdin naglasivši kako su reciklažna dvorišta važan segment u okviru sustava održivog gospodarenja otpadom jer omogućuju da se otpad zbrinjava na kvalitetan način.

Kroz dva otvorena poziva na natječaj na razini Republike Hrvatske ukupno je ugovoreno 190 projekata za koje je dodijeljeno 431,46 milijuna kuna bespovratnih sredstava za ukupnu investiciju od 514,75 milijuna kuna. Sredstva su dodijeljena za sufinanciranje izgradnje i opremanja reciklažnih dvorišta te za nabavu mobilnih jedinica.

23.02.2021. u 04:52 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 22.02.2021.

KADA JE NA REDU CIJEPLJENJE POMORACA?


CIJEPLJENJE ČUVA RADNO MJESTO!

Prije mjesec dana Sindikat pomoraca Hrvatske obratio se Ministarstvu zdravstva RH dopisom sa željom da pomorcima što prije omogući cijepljenje protiv korona virusa.
Ministar zdravstva dr. Beroš kao da nema informaciju o tome, jer nije javno komunicirao potrebu cijepljenja hrvatskih pomoraca kada odlaze na posao u međunarodnu plovidbu, niti o uvrštavanju pomoraca na popis osoba, u tom smislu prioritetnih, za cijepljenje. Ta tema cijepljenja pomoraca aktualna je i problematizira se u svakoj emisiji za pomorce koju emitira Prvi program radio Zagreba ponedjeljkom. Budući da je Hrvatska sada snabdjevena većim količinama cjepiva te će za cijepljenje u Hrvatskoj od 22. veljače na dalje biti otvoreni i punktovi i cjepivo će stići u domove zdravlja u kojima cjepiva do sada nije bilo, može li se napokon naći mjesta u Rijeci i još nekim gradovima na obali, a u dogovoru sa Sindikatom pomoraca, za cijepljenje pomoraca?
( M.Zouhar Zec)


Objavljujem tekst pod naslovom „Pomorci moraju imati mogućnost cijepljenja“ s datumom 22.1. sa stranice Sindikata pomoraca Hrvatske, koji se odnosi se na gornji uvod.

Sindikata pomoraca Hrvatske novim je dopisom apelirao na Ministarstvo zdravstva i RH da pomorcima omoguće cijepljenje protiv COVID 19.
Ovoga puta pozivamo se na zajednički dopis European transport worker federation i European Community shipowners associations ( Europska federacija radnika u prometu i udruge brodovlasnika Europske zajednice )
kojim se obrazlaže presudna važnost davanja prioriteta pristupu cjepivu na Covid 19 pomorcima, kao ključnim radnicima u održavanju na životu cjelokupne svjetske industrije.
Glavni tajnik SPH, Neven Melvan naglasio je kako hrvatski pomorci mogu imati problema u očuvanju svojih radnih mjesta ukoliko se nadležna ministarstva ogluše na navedene argumente.
Na svjetskom tržištu rada se permanentno vodi nemilosrdna bitka za radna mjesta, a pojedine države čine sve kako bi njihovi pomorci imali sve uvjete za hitan i olakšan ukrcaj, komentirao je Melvan.
SPH traži hitnu reakciju nadležnih ministarstava i rezervaciju potrebnog broja cjepiva za hrvatske pomorce!

Argumentirana informacija na sph.hr

POMORCI – KLJUČNI RADNICI
Sindikat pomoraca Hrvatske je proteklih mjeseci u nekoliko navrata apelirao na nadležne da prema naputku IMO-a i UN-a proglase pomorce ključnim radnicima, a to su, prema informacijama iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, 25. siječnja 2021. napokon i učinili. Podsjetimo, Međunarodna pomorska organizacija (IMO) i UN su usvojili rezolucije kojima predlažu državama da pomorce proglase ključnim radnicima. SPH je slijedom toga to zatražio i od Republike Hrvatske. Veseli nas što je i Republika Hrvatska prepoznala važnost te inicijative za hrvatske i sve druge pomorce.
Izvor: Sindikat pomoraca Hrvatske

22.02.2021. u 00:12 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 21.02.2021.

RADNICI BRODOTROGIRA TRAŽE ISPLATU PLAĆA ZA 2020.



KONČARU TREBA POSLOVNO POMOĆI!

Na glavnom trgu u gradu Trogiru, onom koji je od 1997. uvršten na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine zbog svoje arhitekture, 20. veljače prosvjedovao je dio radnika Brodotrogira kojima tvrtka duguje više plaća za prošlu godinu. Jedan od predstavnika radnika koji su prosvjedovali, Damir Palada, objasnio je da su 2020. od poslodavca Danka Končara primili samo plaće za siječanj i veljaču zatim za ožujak, travanj i svibanj dobili su potporu od države za vrijeme zatvaranja od korone virusa i od tada plaću više nisu primili. Radnici su trenutačno podijeljeni u sedam različitih tvrtki, neki dobivaju punu plaću, neki minimalac, a neki ništa. Traže pomoć i od Ministarstva gospodarstva. Radnike brine nedostatak posla u brodograđevnom segmentu te tvrtke.
Pri preuzimanju brodogradilišta prije osam godina vlasnik Danko Končar obvezao se zadržati veliku brodogradnju na 60 posto površine brodogradilišta, no vjerojatno je i virus korona kojim je zahvaćen cijeli svijet, pridonio da brodogradilište u Trogiru ima nedovoljno poslova.Time je i dio isplate plaća doveden u veliko pitanje.

Radnicima država ili grad Trogir treba isplatiti plače radi normaliziranja njihovih života i života njihovih obitelji, a vlasniku Danku Končaru treba ozbiljna pomoć u pronalaženju poslova gradnje velikih brodova za koje je brodogradilište specijalizirano. Oportuno je reći da se veliki brodovi više ne grade i da nisu potrebni. No hrvatska brodogradilišta su poznata i priznata u svijetu po svojoj kvaliteti gradnje, a vlasniku Končaru su potrebna nova poznanstva i nove poslovne veze izvan Europe koje bi mu osigurale nove dugoročne poslove.
(mzz)



Grad Trogir

21.02.2021. u 07:32 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 20.02.2021.

PROJEKTI KOJI BI MORALI OSIGURATI KVALITETNIJE UVJETE ŽIVOTA U PRIMORSKO GORANSKOJ ŽUPANIJI


OSAM MILIJUNA KUNA ZA DEVET GRADOVA I OPĆINA

Nataša Tramišak ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije uručila je 19. veljače predstavnicima devet općina i gradova Primorsko goranske županije ugovore vrijedne više od osam milijuna kuna na osnovi kojih će svaka lokalna jedinica dobiti nepovratno gotovo milijun kuna.
Gradovi Čabar, Delnice i Vrbovsko te općine Mrkopalj, Fužine, Skrad, Brod Moravice, Ravna Gora i Lokve dobili su u sklopu programa potpore brdsko-planinskim područjima novac za projekte kao što su izgradnja i dogradnja dječjeg vrtića, uređenje rekreacijskog centra, rekonstrukcija nerazvrstanih cesta, javna rasvjeta itd.
Ministrica Nataša Tramišak rekla je da je osam milijuna kuna iz državnog proračuna osigurano za projekte koji osiguravaju kvalitetnije uvjete života.
"Prvi put ove godine 30 posto sredstava iz Programa održivog razvoja brdsko-planinskog područja namijenjeno je upravo za područje Gorskog kotara. Na inicijativu lokalnih jedinica, uručili smo im ugovore kojima će poboljšati kvalitetu lokalne infrastrukture", rekla je i najavila ove godine i program razvoja brdsko-planinskog područja, čime će se definirati nove mjere i aktivnosti za gospodarstvenike i poduzetnike, tj. za ulaganja u ta područja, posebno za Gorski kotar.
To će, uz europska financijska sredstva u novom programskom razdoblju, sigurno pomoći razvoju gospodarstva, poduzetništva, a time i demografskoj revitalizaciji, rekla je.
"Vlada je već sada, i do ove godine, uložila više od 36 milijuna kuna za Gorski kotar, a ukupno 190 milijuna kuna vrijednih europskih projekata, posebno za vodnu komunalnu infrastrukturu", istaknula je ministrica Tramišak
.

HRVATSKA NA MAPI ELEKTRIČNE I BATERIJSKE INDUSTRIJE

U 10 GODINA RIMAC AUTOMOBILI STVORILIU 1000 RADNIH MJESTA U RH

Na temelju pravila Europske Unije o državnim potporama, Europska komisija je 26. siječnja 2021. godine odobrila tzv. „jesenski“ set prijava u okviru mehanizma Važnog projekta od zajedničkog europskog interesa (VPZEI) za potporu istraživanjima, razvoju i inovacijama u vrijednosnom lancu baterija.
Cilj projekta je razvoj novih tehnologija u području baterija – od rudarenja i obrade sirovine, razvoja novih tehnologija, preko proizvodnje baterijskih ćelija i baterijski paketa, do njihovog recikliranja. U projekt su uključena 42 izravna sudionika iz 12 zemalja članica koje će međusobno surađivati kako bi se ostvario sinergijski efekt koji će donijeti pozitivne učinke za cijelu EU i njene građane. Projekt su uz Hrvatsku zajednički pripremile Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska, a provedba projekta trajat će do 2028. godine. Izravni partner Hrvatske na projektu je tvrtka Rimac Automobili.

„Električni automobili i baterijski sustavi su definitivno industrija budućnosti koja već danas ima veliki značaj i efekt na ekonomije zemalja koje prednjače u industriji. U konzorciju se nalaze tvrtke poput BMW-a, Tesla Motorsa i FCA-a te se uglavnom radi o investicijama u zapadnoj Europi i „starim“ zemljama članicama. Mi smo ponosni što sudjelujemo u ovako važnom i opsežnom projektu uz velika imenima industrije te što Hrvatsku stavljamo na mapu automobilske i baterijske industrije. U samo 10 godina stvorili smo gotovo 1000 radnih mjesta u Hrvatskoj – za razvoj i proizvodnju električnih automobila i baterijskih sustava. Dakle, upravo ono što Europska Komisija danas prepoznaje kao stratešku granu. Još je dug put pred nama i nadamo se da će se ovakav rast nastaviti, a ovaj projekt će zasigurno biti snažna podrška daljnjem rastu i ostvarivanju planova. Osim samog osnaženja, daljnjeg rasta i zapošljavanja u sklopu Rimac Automobila želja nam je u projekt uključiti i hrvatske obrazovne institucije te druge dionike poput mreže domaćih dobavljača. Nadamo se da će to, uz naše izravnu suradnju s kupcima i investitorima kao što su Porsche i Hyundai, uspjeti privući dodatne investicije u ovom sektoru u Hrvatsku”, rekao je Mate Rimac, direktor Rimac Automobila.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je tvrtki Rimac istaknuvši kako su nastavak ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije prioriteti i Nacionalne razvojne strategije RH.
Državama članicama koje sudjeluju u projektu odobrena je dodjela 2,9 milijardi eura državnih potpora što će potaknuti dodatnih 9 milijardi eura privatnih ulaganja, više nego trostruki iznos u odnosu na državne potpore.Koristi od ovog projekta prelit će se na čitavo hrvatsko gospodarstvo.
„Sufinanciranje ovog projekta bit će osigurano iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, no još je puno posla pred svima nama da bismo ostvarili maksimalnu korist. Osim direktnog utjecaja na automobilsku industriju i mobilnost, procjenjuje se do 1400 novozaposlenih do 2029. godine, povećanje baze znanja putem suradnje s fakultetima, uključujući financiranje doktorskih studenata i izradu novih obrazovnih programa, kao i lakši pristup mladim tehnološkim tvrtkama ekosustavu baterija putem osnivanja inkubatora za start-upove“, zaključila je Tramišak.

20.02.2021. u 11:44 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 19.02.2021.

DVA VODIČA MINISTARSTVA POLJOPRIOVREDE


SEKTORSKI VODIČI O SPRIJEČAVANJU NASTAJANJA OTPADA OD HRANE

U EU godišnje nastaje oko 88 milijuna tona otpada od hrane. Okvirna procjena temeljem raspoloživih podataka u Informacijskom sustavu gospodarenja otpadom za 2017. godinu pokazala je da u Republici Hrvatskoj godišnje nastaje 399.611 tona otpada od hrane odnosno 97 kg/stanovniku.
Otpad od hrane nastaje iz različitih razloga kroz cijeli lanac opskrbe hranom, od primarne proizvodnje, prerade i proizvodnje, distribucije, skladištenja i prodaje, ugostiteljskih objekata i institucionalnih kuhinja do kućanstava. S ciljem podizanja svijesti vezano uz problem prekomjernog bacanja hrane i promicanja odgovornosti svih dionika lanca opskrbe hranom potrebno je provesti niz aktivnosti u svrhu promjene navika i ponašanja ljudi prilikom rukovanja hranom. Poticanje smanjenja nastajanja otpada od hrane jedna je od mjera Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske 2019. – 2022. (Narodne novine, br. 61/19), koji predstavlja doprinos cilju 12.3 održivog razvoja Ujedinjenih naroda, tj. postizanju smanjenja globalnog otpada od hrane po glavi stanovnika na maloprodajnoj i potrošačkoj razini za 50% i smanjenju gubitaka hrane u proizvodnim i opskrbnim lancima do 2030. godine.

„Prema hijerarhiji gospodarenja otpadom od hrane, prednost se daje upravo sprječavanju nastajanja otpada od hrane, a to znači učinkovitu proizvodnju, preradu, skladištenje, prodaju i ostalu distribuciju hrane uz minimalno stvaranje viškova. S obzirom na specifičnosti te različite razloge gubitaka hrane i nastajanja otpada od hrane, svaka faza od proizvodnje, prerade, distribucije do konzumacije hrane zahtijeva različite pristupe u prepoznavanju uzroka i načina rješavanja problema prekomjernog bacanja hrane. Stoga je Ministarstvo poljoprivrede započelo s izradom sektorskih vodiča u kojima se naglasak stavlja na preduvjete i dobre prakse kojima se može spriječiti nepotrebno bacanje hrane po pojedinim fazama u lancu opskrbe hranom. Budimo informirani, odgovorni i solidarni – hrana nije otpad“, naglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Vodič za smanjenje otpada od hrane u trgovinama

https://
target=_blank>poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/vodici/
Vodic_za_smanjenje_otpada_od_hrane_u_trgovini.pdf

na 44 stranice, odnosi se na maloprodajni sektor i pomoći će trgovcima i ostalima uključenima u distribuciju i maloprodaju u razumijevanju razloga nastanka otpada od hrane u trgovinama te ponuditi rješenja za unaprjeđenje poslovanja i smanjenje količine otpada od hrane, što će smanjiti troškove i pozitivno utjecati na okoliš.


Vodič za smanjenje otpada od hrane u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama

https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/vodici/
Vodic_za_smanjenje_otpada_od_hrane_u_ugostiteljstvu_i_institucionalnim_kuhinjama.pdf


na 44 stranice, namijenjen je restoranima, hotelima, kantinama u ugostiteljskom sektoru te institucionalnim kuhinjama u objektima javne prehrane (u bolnicama, školama, vrtićima, fakultetima i dr.) koji također pripremaju i poslužuju hranu.
Namjera je da sektorski vodiči postignu svoj cilj i omoguće tvrtkama i pojedincima stvarno mijenjanje stavova u rukovanju hranom, a osim spomenuta dva vodiča u pripremi su sektorski vodiči za smanjenje otpada namijenjeni pojedinačno sektorima primarne proizvodnje te prerade i proizvodnje hrane, čija se objava planira do kraja ove godine.

19.02.2021. u 04:59 • 0 KomentaraPrint#^

ODLAGALIŠTE OTPADA KAŠTIJUN



OTPAD TROŠI MILIJUNE KUNA

PRENOSIM TEKST IZ "GLASA ISTRE" OD 18.02.2021 kojeg je autor Glas Istre pod naslovom MOŽEMO PULA: Sanacija starog Kaštijuna plaćena je 19 milijuna kuna 2008., a sada se planira nova sanacija od 28 milijuna!
Otpad je problem svih gradova, a kako je u gradu PULI piše u slijedećih nekoliko redaka.

Novoformirana pulska podružnice stranke Možemo danas je poslala dopis u kojem se čude iznosima koje je Grad Pula predvidio za sanaciju starog Kaštijuna.
"Pokraj novog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun postoji staro odlagalište, brdo otpada prekriveno zemljom. U emisiji emitiranoj 7. listopada 2020. godine na Radio Maestralu, gradonačelnik Boris Miletić spominje sanaciju starog odlagališta iz 2008. godine kao malo prekrivanja zemljom i travom! Spomenuto "malo" prekrivanja koštalo nas je 19.439.134 kune. Grad Pula je u periodu od 2008. do 2010. temeljem građevinske dozvole koju je izdao 13. studenog 2008. izvršio sanaciju Kaštijuna. U proračunu Grada Pule od 2007. godine možemo naći stavke i predviđeni novac za sanaciju starog odlagališta, pa je tako u proračunu za 2010. navedeno da je do 2008. godine za tu namjenu potrošeno 19.439.134 kune", tvrde iz Možemo.
Dodaju da se, unatoč već potrošenom novcu, u proračunu za 2015. godinu navodi novi trošak. Planirano je 150.000 kuna za izradu projektne dokumentacije sanacije odlagališta otpada Kaštijun.
"Naravno, svo to vrijeme plaćaju se i troškovi za izgradnju novog, ali već kontroverznog, ŽCGO Kaštijun. Pet godina kasnije, 2020. je godina u kojoj Grad Pula objavljuje da je odobren EU projekt 'Sanacija odlagališta Kaštijun u Puli' kojem je svrha sanirati odlagalište u iznosu od 28.745.466 kuna. Dio navedenog iznosa će financirati EU, dio Fond, a dio i Grad Pula - iznosom od 2.102.229 kuna. I danas opet, na sanaciju prethodno 'saniranog' starog odlagališta Kaštijun trošimo direktno iz gradskog proračuna 2 milijuna kuna, uz vrijednost cijelog projekta sanacije koji iznosi preko 28 milijuna kuna", ističu iz Možemo!


19.02.2021. u 04:39 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 18.02.2021.

HRVATSKA INDUSTRIJA ŠEĆERA VIŠE NE POSTOJI



VLADA HDZ-a KOJA SI TO MOŽE DOZVOLITI!

Što li je hrvatska gospodarska politika, kada nije imala rješenja za dvije hrvatske šećerane u Virovitici i Osijeku koje su došle u krizu i koje su zatvorene?
Rješenja je apsolutno bilo, ali su objekti u rukama osoba koje nisu gospodarski dovoljno involvirane u nastojanje da do zatvaranja šećerana ne dođe, koje su odmah na početku krize ZATVARANJE prihvatile kao rješenje. HDZ-ova politika zatvaranja je tužna i nanosi nemjerljivu štetu generacijama koje dolaze. Gdje je HDZ-ova politika otvaranja 100 tisuća radnih mjesta, o kojoj je govorio premijer na preuzimanju svog drugog premijerskog mandata 23. srpnja 2019 ? Tko bi se mudar tek tako odrekao dviju šećerana, one najmodernije u VIROVITICI, a onda i šećerane u Osijeku.
Da su tražena riješenja od ekonomista, da je predsjednik Hrvatske industrije šećera Željko Zadro oformio tim ekonomskih stručnjaka s nalogom da se načine mjere, i poduzmu aktivnosti za opstanak šečerana u ovom vremenu krize, riješenje bi bilo nađeno, šećerane bi opstale. Svaka industrija ima svojih kriza. Ali riješenja nisu tražena i Hrvatska industrija šećera se gasi i nje više nema .Koja si Vlada smije dozvoliti gašenje i nestanak industrije šećera - samo radi krize na tržištu. Pa tržište je varijabilno. Ali Hrvatska vlada si to može dozvoliti ! To je tragično i potpuno nerealno, govori o ljudima kojima je ta industrija u ingerenciji, kao i o resornom ministarstvu i Vladi koja to prihvaća.
Ali Hrvatska ima ljude na rukovodićim pozicijama koji nemaju ni vizije ni znanja, koji će s političke scene nestati i otići u mirovinu, a državi i generacijama koje dolaze u nasljeđe ostaviti malo i ništa. Razorili su - kao u ovom slučaju sve, a stvorili nisu ništa.

M. Zouhar Zec

ZAR JE ZA ODLUKU BILA PRESUDNA PROIZVODNJA ŠEĆERNE REPE?

Predsjednik uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro je rekao , prenio je HRT 17. veljače:

-Morali smo to napraviti. Koliko god da je to tužno meni i ljudima koji ovdje rade, ali jednostavno to je bila odluka kako bi sačuvali barem tu jednu, odnosno kako bi sačuvali proizvodnju šećerne repe i šećera u Hrvatskoj

Do prije mjesec dana Hrvatska je imala tri šećerane. Sada će imati samo jednu U Županji . Nakon gašenja šećerane u Virovitici, gase se i pogoni šećerane u Osijeku. Šećerna repa prerađivat će se samo u Županji. Prvi razlog za takav tužan rasplet proizvodnje šećera u nas je nedostatak sirovine. Ono što posijemo, dostatno je za proizvodnju samo u jednoj tvornici.
Prva je kampanja prerade repe u osječkoj tvornici bila 1906., a posljednja prošle godine. Tvornica je preživjela tri rata, ali ne i onaj tržišni. Nije pomoglo ovom sektoru ni udruživanje triju šećerana, dvaju vlasnika. Dvjestotinjak će radnika, obećavaju, biti zbrinuti otpremninama, nastavkom rada unutar HIŠ-a ili Žito grupacije.
-Bili su dosta korektni sa strane Uprave HIŠ-a. Znači sve ostaje za ove radnike koji žele prijeći. Čekamo do idućeg tjedna. I onda ćemo dati odgovore jesmo li zainteresirani ili nismo, rekao je Mato Jakić iz Tvornice šećera Osijek, dok njegov kolega Krunoslav Jalovičar navodi kako njemu nitko nije ništa ponudio. -Ja sam tu godinu i pol. Pravo na otpremninu nemam po zakonu i to je to, rekao je.

Ključno za opstanak ove industrije bilo je osiguranje sirovine. A nje je i unatoč izdašnim potporama sve manje. Prije ulaska u Europsku uniju repu smo sijali na čak 30 tisuća hektara. Danas sijemo triput manje.
-Ne možemo proizvaditi nešto na čemu stvaramo gubitke kao što šećerane ne mogu prerađivati šećer kad konkurentniji dolazi iz Mađarske, Francuske, Njemačke itd., pojašnjava Stjepan Zorić iz Erduta.
-Ono što mi možemo učiniti je pokušavati osigurati odgovarajuće potpore, ne samo dohodovne proizvođačima, nego i investicijske potpore i to radimo. Investicijske potpore proizvođačima šećera, ne samo proizvođačima šećerne repe, nego i šećera, a nastojat ćemo motivirati Europsku komisiju za dodatne mjere, komentirala je najnoviju situaciju ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Možda to pomogne da uvozni, jeftiniji šećer, i nedostatak šećerne repe ne presude proizvodnji šećera, nekad vodećem hrvatskom izvoznom proizvodu, kojeg smo u posljednjih dvadesetak godina plasirali na inozemno tržište u vrijednosti od 2 milijarde dolara.

18.02.2021. u 05:23 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 17.02.2021.

PREMIJER POSJEDTIO SPLITSKO DALMATINSKU ŽUPANIJU



PROJEKT RENESANSA HRVATSKE OBALE DO SADA STOJI 1,3 MILIJARDE KUNA

Premijer Plenković posjetio je 16.veljače Makarsku, gdje je gradonačelniku Juri Brkanu uručio ugovor o darovanju državne nekretnine. Riječ je o 23.000 kvadratnih metara gradske plaže koja je predana gradu od države koji omogućuje Makarskoj da dodatno razvija svoju infrastrukturu u turizmu.
Za posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji premijer Plenković posjetio je Makarsku gdje je gradonačelniku Juri Brkanu uručio ugovor o darovanju državne nekretnine.

Na pitanje novinara kada će krenuti turistička sezona premijer Plenković je rekao da kampanja Ministarstva turizma već traje i da se radi sve da Hrvatska kao destinacija bude sigurna i privlačna i da se revitalizira turizam koji je jedna od glavnih gospodarskih grana. Podsjetio je da je prošla turistička sezona bila bolja nego u brojnim drugim državama te dodao da je moguće da sezona krene od Uskrsa ako epidemiološka situacija bude dobra. „ Kontinuirano padaju brojevi novozaraženih“ istaknuo je i dodao da su dobre mjere od konca studenoga ostvarile odlične rezultate.

S obzirom na informaciju da u Istri planiraju otvaranje terasa od 1. ožujka, premijer se osvrnuo na činjenicu da lokalni, županijski zavodi provode vlastite mjere i imaju vlastite smjernice.
Istaknuo je da lokalni stožeri mogu donositi samo strože mjere u odnosu na nacionalne, a nikako blaže te poručio da će o tome odlučivati Nacionalni stožer u dogovoru s Vladom.
“Čini mi se da je ta nekakva želja pojedinih županijskih stožera da budu nešto kontra onoga što dolazi s nacionalne razine, čisto politikanstvo. Kao što je i ova odluka o automat klubovima, kasinima i kladionicama. U čemu je tu poanta? Pa nismo mi to otvorili jer želimo da ljudi kockaju, nego znamo da ako su oni zatvoreni, oni ne plaćaju državi koncesiju, a mi moramo plaćati njima i troškove radnika i fiksne troškove koji su enormni. Pogledajte statistiku kome su sve isplaćeni fiksni troškovi – oni su treći na listi”, rekao je te poručio ako ih žele držati zatvorenima neka im plate.
"Moramo biti racionalni", dodao je istaknuvši kako nitko od njih ne pita kako je Vlada uspjela osigurati više od 10 milijardi kuna za plaće u privatnom sektoru, za sredstva za likvidnost i za fiksne troškove.
“Treba podsjetiti, razumjeti da je Vlada napravila iskorak i da poduzima mjere u pravom trenutku, s obzirom na epidemiološku situaciju. Nikome ni u Vladi ni u Stožeru nije stalo do toga da imamo mjere ograničenja, ali su one nužne u ovim okolnostima. Naše mjere, koje su komparativno gledano bile puno blaže nego mnoge druge, su omogućile nama poprilično normalan način života u odnosu na druge”, zaključio je predsjednik Vlade.
U sklopu posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji predsjednik Vlade Andrej Plenković susreo se s rektorom splitskog Sveučilišta Draganom Ljutićem. "Sveučilište u Splitu je jedna od najbitnijih sastavnica hrvatskih sveučilišta", rekao je Plenković. Podsjetio je kako splitsko Sveučilište ima 20.000 studenata, niz fakulteta i studijskih programa.
Ovo sveučilište ima odlično razgranatu europsku suradnju te mediteransku prepoznatljivost, izvrsnost i kvalitetu. Premijer je u razgovoru saznao koliki je značaj splitskog Sveučilišta te dodao da ono ima potporu Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Fotka : Vlada RH

Predsjednik Vlade se sastao s članovima Lučke uprave Split te je sudjelovao na otvorenju radova na projektu "Rekonstrukcija i dogradnja Obale kneza Domagoja I. i II. u Gradskoj luci Split".U izjavi za medije, premijer Plenković čestitao je ravnatelju Lučke uprave Split Vici Mihanoviću, splitskom gradonačelniku Andru Krstuloviću Opari i splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu, koji su krenuli u projekt obnove Istočne obale, u čemu, rekao je, imaju potporu Vlade i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Podsjetio je da je projekt Rekonstrukcija i dogradnja Obale kneza Domagoja I. i II. zajednički financiran sredstvima Europske unije i Državnog proračuna u ukupnom iznosu od 42 milijuna kuna. Premijer je naglasio da je ovaj projekt dio šire politike Vlade, simboličkog naziva renesansa hrvatske obale, u što je do sada uloženo 1,3 milijarde kuna.
"Na taj način smo brojnim projektima lučke i obalne infrastrukture i investicija u luke pokrenuli brojne razvojne projekte diljem Jadrana i to je dokaz jadranske i mediteranske orijentacije Hrvatske i naše Vlade", naglasio je Plenković izrazivši nadu da će ovaj projekt biti realiziran kroz 11 mjeseci, dodavši da će vizura Istočne obale poprimiti upravo onakav sjaj kakav Split zaslužuje.

17.02.2021. u 05:46 • 0 KomentaraPrint#^

INTERES ZA OBNOVU HRVATSKE INFRASTRUKTURE

UPRAVA Doguş Grupe KOD PREDSJEDNIKA RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je 16. veljače s predstavnicima turske Doguş grupe. U izaslanstvu tvrtke koje je bilo kod predsjednika RH, bili su predsjednik i glavni izvršni direktor Ferit F. Şahenk, potpredsjednik Hüsnü Akhan i regionalni direktor Burak Baykan.
Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjem poslovanju Doguş Grupe u Hrvatskoj, kao i o novim poslovnim prilikama. Predstavnici Doguş Grupe najavili su predsjedniku Milanoviću kako će s novim ciklusom investicija započeti u jesen ove godine te ga informirali o namjeri sudjelovanja u projektima izgradnje i obnove hrvatske infrastrukture.

Doguş Holding A.Ş. (Doguş Group) jedan je od najvećih konglomerata u privatnom sektoru u Turskoj, s portfeljem od 250 tvrtki u 7 industrija, uključujući auto kuće, maloprodajne prodavaonice, restorane, kafiće, građevinske tvrtke, radio stanice, TV kanale i turizam poduzeća. Skupina je nekoć bila vlasnik jedne od najvećih turskih privatnih banaka, Garanti, koja je danas dio BBVA ( Banco Bilbao Vizcaya Argentaria)


Fotka: Ured predsjednika

Predstavnici turske Doguş grupe s predsjednikom Milanovićem u njegovu Uredu.

17.02.2021. u 05:36 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 16.02.2021.

NA PODRUČJU POGOĐENOM POTRESOM DO SADA 12 354 INTERVENCIJA VATROGASACA


VATROGASCI ANGAŽIRANI SVAKOGA DANA

Prosječno mišljenje je da vatrogasci imaju najviše posla u vrijeme ljeta, kada su dugi dani visokih meteoroloških temperatura i smanjen oprez građana s vatrom. No pogled na internet stranicu Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) svjedoči da vatrogasci i u ovo doba godine, baš svakoga dana imaju ozbiljnih intervencija.
Prema informacijama s te Internet stranice i u dane vikenda vatrogasci su morali intervenirati diljem Hrvatske.
"Već u petak 12. 2. u večernjim satima zabilježena su dva požara krovišta u Dubravi i Susedgradu. U subotu 13.2 je Javna vatrogasna postrojba Vinkovci ugasila požar na obiteljskoj kući u Vinkovcima. Ukupna opožarena površina (krovište i ostale prostorije u objektu) iznosi oko 250 m˛.
U Dinjevcu kod Pitomače požarom je zahvaćen gospodarski objekt površine oko 200 m˛ te krovište kuće. U gašenju požara sudjelovali su vatrogasci iz DVD-a Pitomača, Dinjevac i Kladare.
Javna vatrogasna postrojba Sisak zaprimila je u subotu 13.2. dojavu o požaru kuće u Donjem Komarevu kod Siska. Kuća je većim dijelom opožarena, a gašenje je bilo otežano s obzirom da se radi o objektu koji je teško oštećen u potresu te je označen crvenom naljepnicom. Na ovom požaru je ozlijeđena jedna civilna osoba koja se, promatrajući požar sa strane, poskliznula i pala te je zbrinuta od strane HMP. Ovaj događaj bi trebao poslužiti kao upozorenje građanima da požari ili druge vrsta intervencija nisu predstava te da na njima postoji realna opasnost za sve osobe koje se nalaze u blizini.

Požari od Istre do Slavonije
U nedjelju su vatrogasci iz Zagorske JVP i DVD-a Tuhelj gasili kuću u Trstenom kod Tuhelja. Tijekom požara, vlasniku objekta je pozlilo, te je zbrinut od strane HMP.

U Slavonkom Brodu je uslijed curenja plina iz plinske boce te loženja otvorene vatre u ložištu peći na kruta goriva, došlo do eksplozije plinske smjese u obiteljskoj kući. Eksplozija je oštetila balkonska vrata i prozore te je došlo do zapaljenja kuhinjskih elemenata i zavjesa. Stanari su na vrijeme napustili objekt i stradalih osoba nije bilo. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 4 vatrogasca sa 1 vatrogasnim vozilom iz JVP Slavonski Brod.
JVP Labin je u nedjelju 14.2. u 22:04 zaprimio dojavu o požaru krovišta stambene zgrade na lokaciji Labin, Titov trg. Požar je zahvatio krovište zgrade i tri stana, od kojih su dva u potpunosti zahvaćena požarom, a treći jednim dijelom.
U gašenju požara sudjelovali su vatrogasci JVP Labin. Stradalih osoba nije bilo. Požar je lokaliziran u 23:20. Tijekom noći na požarištu je dežurala JVP Labin s dva vatrogasca i jednim vozilom.
Na području Sisačko-moslavačke županije koje je pogodio razoran potres, nastavljen je angažman domaćih vatrogasaca.
Prema obrađenim podacima od dana 28. prosinca 2020. do dana 14. veljače 2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 11 345 vatrogasaca sa 3 115 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 12 354 intervencija.

Zbog hladnijeg vremena te povećane opasnosti od izbijanja požara, glavni vatrogasni zapovjednik izdao je naputak i upozorenje vatrogascima da osiguraju pojačane ophodnje po svim kontejnerskim naseljima, a poglavito na području općina Majur, Donji Kukuruzari, gradova Gline, Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice. Vatrogasne ophodnje su po potrebi trebale pomoći pri opskrbi ugroženog stanovništva hranom i potrepštinama te upozoriti na opasnosti od izbijanja požara, poglavito kod korištenja električnih grijalica."

16.02.2021. u 05:45 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 15.02.2021.

GRADONAČELNIK DUMBOVIĆ PRIMIO OD NAČELNIKAA STOŽERA NASELJE OD 80 KONTEJNERA NA KORIŠTENJE



ŠEST KONTEJNERA ZA ZAJEDNIČKE POTREBE

Prema informacijama sa internet stranice Vlade RH od 13. veljače naselje od 80 kontejnera spremno je za useljavanje u PETRINJI gradu nastradalom u katastrofalnom pptresu 29. orosinca 2020. Budući da su 23 kontejnera potpuno opremljena svim priključcima i opremom, sukladno listama prioriteta, useljacanje počinje odmah. Veći broj budućih stanara, neposredno nakon primopredaje naselja, preuzeo je svoje kontejnere. Istodobno se nastavljaju radovi opremanja i kompletiranja kontejnerskog naselja drugim nužnim sadržajima.
Kako je prilikom primopredaje naselja rekao ministar Medved, od ukupno 80 kontejnera 23 su domaće proizvodnje, 56 donacija iz Turske, a jedan domaće proizvodnje donacija Caritasa.
"Odmah je useljivo 23 kontejnera koji imaju sve priključke i gradonačelnik će ih prema listi prioriteta odmah dodijeliti sugrađanima. I turski su kontejneri spojeni na struju i vodu, a u narednih nekoliko dana ćemo sve opremiti ležajevima, ovisno o broju članova obitelji. Naš Stožer civilne zaštite, koji djeluje u Petrinji, uspješno je odradio ovaj posao", rekao je Medved.
Uz stambene kontejnere, postavljeno je još šest zajedničkih, koji mogu poslužiti kao blagovaonica, praonica rublja i za druge servisne potrebe."Napominjem da smo oko 1400 kontejnera pozicionirali na cijelom području zahvaćenom razornim potresom, a ova su naselja posebno važna u Petrinji, čime završavamo prvi korak postavljanja stambenih kontejnera. Grad će nastaviti dalje razvoj naselja drugim sadržajima uz našu potporu", dodao je.
Spomenuo je kako je s ovog gradilišta odvezeno 9.000 kubika zemlje, ugrađeno je više od 10.000 kubika kamena, postavljeno je više od sedam kilometara cijevi, više od 4 kilometra kablova, a utrošeno je oko 10.000 radnih sati.


KONTEJNERSKO NASELJE BITI ĆE I U GLINI
Ministar Medved je najavio izgradnju kontejnerskog naselja u Glini, za koje su već počele pripremne radnje, još će se dva naselja izgraditi u Petrinji i dva u Sisku, te jedno naselje u općini Majur. Naglasio je kako je zbrinjavanje ljudi, u vrijeme kada se podrhtavanje tla nastavlja, primarna zadaća Stožera, ali isto tako i početak sanacije objekata.Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je zahvalio na kontejnerskom naselju, te podsjetio na teške sudbine mnogih sugrađana. Spomenuo je kako je država vrlo brzo reagirala i dala sve od sebe kako bi pomogla ljudima.
"Iako smo ponekad bili različiti u metodama i prioritetima, postupno smo došli do cilja. Ipak, svi smo u fokus stavili čovjeka, koji nam je na prvom mjestu. Od danas Sajmište dobiva nove stanare, koji nikad nisu pomišljali da će živjeti u kontejnerima. To je jedan korak prema normalizaciji života i kasnijeg povratka u središte grada. Te ćemo ciljeve sigurno ostvariti. Petrinja je uvijek bila i ostala mali grad velikog srca", rekao je Dumbović. Ministar Medved je napomenuo i kako će već ovih dana stradala naselja obići mobilni timovi stručnjaka, koji će u suradnji s gradovima i općinama detaljno pregledati i analizirati oštećene objekte.Pri podnošenju zahtjeva za pokretanje postupka obnove, a radi pojednostavljenja procesa, dogovoreno je uspostavljanje mobilnih ureda za stručnu pomoć, koji će biti povezani s katastrom, gruntovnicom i drugim službenim bazama podataka, gdje će građani uz osobnu iskaznicu moći pokrenuti postupak obnove.


15.02.2021. u 05:22 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 14.02.2021.

ZAKON JE POTREBNO DORADITI I POJASNITI

Mato Brlošić“
DORADA SJEMENA ZA VLASTITU UPOTREBU STVARA UVJETE KOJE IMA I PŠENICA NAMIJENJENA TRŽENJU

Nakon što je početkom veljače Ministarstvo poljoprivrede osjetilo „ dužnost razjasniti najčešća pitanja koja izazivaju dvojbe i nesigurnost među poljoprivrednicima i potrošačima s obzirom na Prijedlog Zakona o sjemenu koji , smatraju, donosi uređeniji sustav proizvodnje, stavljanja na tržište i uvoza poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala, usklađuje nadležnosti, inspekcijski nadzor i druga pitanja od značenja za provedbu jedinstvenog sustava poljoprivrednoga sjemenarstva i rasadničarstva u četvrtak 11. veljače održan je saborski Odbor za poljoprivredu kojem je predsjedavala Marija Petir, predsjednica odbora.
Omogućila je da osim ministrice poljoprivrede, da svoje viđenje dorade sjemena iznesu i predstavnici poljoprivrednih udruženja, civilnog sektora i znanstvene zajednice.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kao glavni cilj donošenja ovoga zakona istaknula je uređenje proizvodnje, stavljanja na tržište i uvoz poljoprivredno reprodukcijskog materijala i vrsta bilja i prenošenje tzv. „marketinških direktiva“ u nacionalno zakonodavstvo.
- Zakon će omogućiti i donošenje nacionalnih sortnih lista za poljoprivredni reprodukcijski materijal koji će se moći tržiti samo na području Republike Hrvatske, a što će po pojednostavljenoj proceduri omogućiti vraćanje u proizvodnju i stavljanje na tržište autohtonih sorti pohranjenih u banku biljnih gena, rekla je Vučković. Jasnije se definiraju i odgovornosti dobavljača za stavljanje sjemena na tržište, te se predlože uvođenje pojma „sjeme s poljoprivrednog gospodarstva“.
- Dorada sjemena koja se predlaže odredbama ovoga Prijedloga zakona uvećat će cijenu sjemena za 3-5 puta, istaknuo je Antun Vrakić, potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, podsjetivši kako sjeme nije jedini razlog pojave bolesti na usjevima te je tražio da se to pitanje zakonom bolje uredi.
Mato Brlošić kao predstavnik Hrvatske obrtničke komore, a ujedno i član Povjerenstva za izradu zakona, istaknuo je kako se pred poljoprivredne proizvođače koji dorađuju sjeme za vlastitu uporabu, stavljaju isti uvjeti kao i za proizvođače sjemenske pšenice namijenjene trženju.
- Obveza dorade kod ovlaštenog dorađivača rezultirat će povećanjem troškova za oko 40 posto, a dodatni problem mogli bi biti i nedostatni doradbeni kapaciteti. Poljoprivrednicima je potrebno, uz propisano udovoljavanje uvjetima dorade, omogućiti doradu na poljoprivrednom gospodarstvu, rekao je Brlošić.
- Država treba prepoznati prava seljaka i predvidjeti izuzeća za mala poljoprivredna gospodarstva, istaknula je Sunčana Pešak, tajnica Hrvatskog saveza ekoloških proizvođača, podsjetivši na prava koja proizlaze iz Međunarodnog ugovora o biljnim genetskim resursima za hranu i poljoprivredu kojega je Republika Hrvatska potpisnica, ali i Deklaracije Ujedinjenih naroda o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u poljoprivredi.
- Predložena odredba članaka 16. i 17. nije u skladu s europskim direktivama i rezultirat će visokim troškovima za poljoprivredne proizvođače, te je bilo potrebno napraviti analizu gospodarskih učinaka ovakvog prijedloga zakona, istaknuo je Robert Hadžić u ime Incijative „Sjeme je naše ljudsko pravo“.
Silvija Fodor, predsjednica Udruge Biovrt, istaknula je kako Svjetska organizacija za poljoprivredu i hranu, uz očuvanje autohtonih sorti u bankama gena, prepoznaje i važnost neformalnog očuvanja sorti od strane poljoprivrednika. Upravo je zbog toga važno pojednostaviti upise na nacionalne sortne liste i autohtone sorte učiniti tržišno zanimljivima uklanjajući ograničenja koja bi na poljoprivrednike imala odvraćajući učinak u korištenju autohtonih sorti.
Na problem visokih troškova dorade, ali i nejasne načine dorade, koje ne postoje u europskim iskustvima korištenja sadnog krumpira koji se predlažu ovim aktom, upozorio je predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić.
- Ovim se prijedlogom uvodi red u sjemensku proizvodnju u Republici Hrvatskoj, mišljenja je Josip Haramija, predsjednik Hrvatskog agronomskog društva, no kako ističe, postoji i prostor za poboljšanje i pojednostavljenje sustava certificiranja, te je podsjetio kako korištenje nedeklariranog sjemena za 20 – 30 smanjuje prirod.
Romeo Jukić, predsjednik Društva Agronoma Osijek istaknuo je kako ovaj prijedlog ima široku potporu stručne javnosti, a uvođenje Nacionalne sortne liste utjecat će na očuvanje autohtonih sorti sjemena u Hrvatskoj.
Član Odbora Nikša Vukas mišljenja je kako zbog postojanja inspekcija koje nadziru i prate poljoprivrednu proizvodnju nije bilo potrebno propisivati pojam „sjeme s poljoprivrednog gospodarstva“, te kako je uz navedeno važno razlikovati male od velikih poljoprivrednih proizvođača i ostaviti mogućnost dorade sjemena samom proizvođaču uz planiranje nadzora istog.
Željko Lenart je upozorio na važnost točnog deklariranja sjemena i na odgovornosti koje iz odredbi Zakona proizlaze za osobe koje sjeme stavljaju na tržište Republike Hrvatske, a koje je proizvedeno u drugim državama. Na potrebu propisivanja izuzeća za male poljoprivrednike zakonskim, a ne podzakonskim aktom upozorio je Marin Lerotić dok je Martina Grman Kizivat pitala hoće li kumice moći i dalje sijati svoje sjeme i prodavati proizvode na tržnici.
Nedorečenost članka 16. predloženog akta i procjena doradbenih kapaciteta elementi su koje je potrebno razmotriti u izradi Konačnog prijedloga zakona, istaknuli su zastupnici Goran Ivanović, Stipan Šašlin i Siniša Jenkač te su rekli da se to može popraviti do drugog čitanja s čime se složila i Anja Šimpraga.
Vilim Matula podržao je zahtjeve Inicijative „Sjeme je naše ljudsko pravo“ dok su vanjski članovi Odbora Petar Baranović i Mijo Latin također stava da je Zakon potrebno doraditi i pojasniti.
Predsjednica odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir istaknula je kako iz rasprave proizlazi da i dalje imamo dva otvorena pitanja od kojih se prvo odnosi na čl.16. u kojem se navodi da sjeme koje se koristi za tržište, ali i ono koje se koristi za potrebe na vlastitom gospodarstvu mora, biti certificirano i dorađeno. Od te odredbe izuzima se ekološke proizvođače kao i ono sjeme koje je upisano na nacionalnu ili druge sortne liste, dok će druge izuzetke za poljoprivredna gospodarstva upisana u ARKOD propisati ministrica Pravilnikom. Petir je predložila da se to ne rješava Pravilnikom već da se u Zakonu jasno definira izuzeće za mala gospodarstva koja proizvode sjeme za vlastite potrebe kao što je predviđen izuzetak za mala gospodarstva koja proizvode sadni materijal.
- U Zakonu je važno pojasniti da se ne tretiraju na isti način mali proizvođači koji koriste sjeme za vlastite potrebe i oni koji ga stavljaju na tržište. Sjeme koje smo naslIjedili od svojih djedova i baka ili dobili kroz razmjene s drugim proizvođačima ne bi trebalo prolaziti postupak certificiranja i dorade ako se koristi za vlastite potrebe i to bi trebalo jasno pisati u Zakonu, rekla je Petir.
Drugo otvoreno pitanje jest pitanje dorade. Petir je podsjetila da pšenicu sijemo na oko 150 000 ha u Hrvatskoj i da je većina sjemena certificirana, no ima i tavanuše. Kako bi se spriječilo širenje bolesti, Zakon propisuje obveznu doradu sjemena koju moraju raditi ovlašteni dorađivači, a oni moraju imati zaposlenog agronoma na neodređeno vrijeme.
Petir ističe da se javlja bojazan da će ovakav način provođenja dorade kako je propisan, poskupiti bitno kilogram sjemena pa onda u konačnici i cijenu proizvodnje hrane. Petir je predložila da Ministarstvo razmotri mogućnost da se omogući poljoprivrednom gospodarstvu da samo radi doradu i vodi evidenciju te je šalje nadležnim tijelima. - Takvu mogućnost daje nam i europska Uredba o oplemenjivačkim pravima na biljnu sortu Zajednice.
Poljoprivrednici bi, kao što prolaze obuku za korištenje pesticida i herbicida, mogli proći i obuku za korištenje fungicida. Uz navedeno, ono što se odnosi na pšenicu, nije potrebno primjenjivati na povrtlarsko sjeme i zato zakon treba jasnije definirati razlike, a važno je voditi računa i o izuzeću za proizvođače krumpira, rekla je Petir. Kako je u Republici Hrvatskoj zabranjeno korištenje genetski modificiranog sjemena i sadnog materijala, Petir je postavila upit o razlozima definiranja istog ovim zakonskim aktom istaknuvši kako je Zakonom trebalo jasno propisati da je upotreba GMO sjemena u Republici Hrvatskoj zabranjena.
Marija Vučković je odgovarajući na pitanja istaknula kako razumije zahtjeve za preciznije propisivanje izuzeća od obveza propisanih ovim aktom, te je obećala da će jasnije u Konačnom prijedlogu zakona istaknuti izuzeće malih poljoprivrednih gospodarstva od obveze dorade i certificiranja sjemena.- Ministarstvo poljoprivrede nastojat će smanjiti dodatne troškove za poljoprivredne proizvođače, a u Republici Hrvatskoj registrirano je 60-ak ovlaštenih dorađivača sjemena, pa isto ne može predstavljati monopol, rekla je Vučković i izrazila spremnost da se dodatno fleksibilizira dorada sjemena u slučajevima kada je to moguće. Izvor :Priopćenje iz Sabora RH

14.02.2021. u 13:59 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 12.02.2021.

POLITIKA IMA PRIORITET

DOBRO JUTRO NEUSPJEHU I SIROMAŠTVU!

Svaka pozitivna aktivnost koja se odnosi na gospodarstvo u RH je važna, jer uistinu netko treba misliti o gospodarstvu u Hrvatskoj. Upravo u vrijeme pandemije korona virusa 2020. i 2021. zauvijek je nestala, prema sadašnjim informacijama, proizvodnja šećera u šećerani u Virovitici. Najprije je vlasnik prošle godine u tišini, u vrijeme zatvoreno radi korone, s članovima Nadzornog odbora , donio odluku o prestanku proizvodnje šećerne repe za virovitičku šećeranu. Ta je proizvodnja šećerne repe trajala punih 40 godina a u proizvodnju je bilo uključeno 600 –tinjak kooperanata.Ove godine je početkom veljače 2021. šećerana potpuno prestala s radom. Informacije govore da je bila najmodernija u Hrvatskoj u odnosu na šećeranu u Osijeku i tvornicu u Županji.







Ovaj je šećer trenutno u mojoj kuhinji - M.Zouhar Zec ( Dodirom na mobitelu, fotka će se povećati)

Nije bilo riječi ni od ministra gospodarstva ni od ministrice poljoprivrede da se tvornica šećera u Virovitici i industrija spasi od zatvaranja. Nevjerojatno bi bilo da za odlazak šećerane iz proizvodnje nitko iz Vlade nije znao. To navodi na zaključak da je takav ishod odlučila aktualna vladina politika. Hrvatska ima kvote za šećer u EU, ali je umjesto drugih opcija i pozitivnih dogovora u prvi plan došla tišina i politička šutnja. Dok je za osobe u Vladi Hrvatske, nažalost, riječ šećerana, samo skup glasova, za ljude koji žive na poljoprivrednim područjima u okruženju šećerane, vijesti o prestanku proizvodnje je više od tužne vijesti. Radi se o stotinama hektara na kojima se proizvodila šećerna repa. Što će biti sa zemljom na kojoj je prestala proizvodnja?

Da li neobrađenim poljoprivrednim površinama hrvatska nesposobna i nezainteresirana politička elita priprema prodaju europskim kupcima, kada prođe moratorij na prodaju zemlje koji sada traje?

Koliko je tek tvrtki u Hrvatskoj nad kojima se provodi stečajni postupak, ne zato što su tvrtke bile nerentabilne, već zato što su tako odlučili njihovi vlasnici? Ovo nije retoričko već stvarno pitanje. Ti su iz raznih razloga našli potrebu za zatvaranje tvrtki, a da nisu mislili o radnicima koji na taj način ostaju bez nedovoljnog radnog straža da bi ostvarili mirovinu. Gdje ponovo naći posao? Takve samovoljne vlasnike Zakon štiti pod izlikom da vlasnik sa svojom tvrtkom može čini što hoće. To je nevjerojatno i izvan okvira prava na rad. To je samovolja bez razmišljanja koja živi i uništava tvrtku po tvrtku

Kakvim se idejama i aktivnostima bavi Savjet za gospodarstvo predsjednika Milanovića, osnovan potkraj prošle godine?

Gospodarstvo, koje će otvarati nova radna mjesta za one koji nemaju dovoljno staža za mirovinu, sve do onih koji iz srednje škole kreću u područje života i rada je najvažniji segment društva. Mogućnost poštenog legalnog rada, zaposlenja i zarade i pristojan civilizacijski život, je osnovni kriterij za svaki ljudski opstanak. Ako u RH nema radnih mjesta – gdje zaraditi sredstva za život i za podizanje obitelji? Opcija postaje odlazak u svijet, tamo gdje je moguće zaraditi sredstva za život. Neki hrvatski političari kažu da je to u redu. Da je europsko tržište rada otvoreno i da je to donijela globalizacija. Ne želi političar priznati da u Hrvatskoj ima previše priče i političkih obećanja,a da nema realizacije. Realizacije nema čak ni u obnovi grada Zagreba, u obnovi stanova i kuća koje građani željno čekaju. Uskoro će godina dana od potresa (22.3.2020.) a obnova grada nije počela. Kako je to moguće? Zar nitko od ministara u Vladi , na čelu s premijerom ne osjeća odgovornost zbog toga što se, sve što se radi, radi previše sporo, komplicirano, malo efikasno? Sada državna politička struktura uživa u tome što novac dolazi iz fondova EU i o tome pričaju na sva usta. No što čeka Hrvatsku nakon što će ti izvori financiranja biti iscrpljeni?Da hrvatski političari nisu doveli u neupotrebljivo stanje Imunološki zavod, danas bi, u tijeku pandemije korona virusa, Zavod bio doslovno zlata vrijedan, jer bi se moglo stvarati vlastio cjepivo protiv korone, jer stručnih ljudi ima, ima znanja - kažu ljudi koji su radili u Imunološkom zavodu.

Realizacija hrvatskih političara je katastrofalna, a sve su odluke u rukama političara. Politika u Hrvatskoj ima prioritet. Struka je na čekanju, ili su stručni ljudi poslani s otpremninama u mirovinu kako ne bi postavljali prava pitanja i štetili aktualnim političarima. Struka i stručnost u očima političara ne vrijedi ništa. A dok takvi kriteriji vladaju u Hrvatskoj, doviđenja danima izobilja i sreće. Dobro jutro neuspjehu i siromaštvu.To postaje Hrvatska. Tek izuzeci su autori za sebe.

Margareta Zouhar Zec

12.02.2021. u 08:33 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 11.02.2021.

PREDSTAVNICI GENERAL ELECTRICA KOD PREDSJEDNIKA RH


DOBRE NAMJERE OBIJU STRANA!?

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je 10. veljače predstavnike tvrtke General Electric. U sastavu izaslanstva tvrtke General Electric bili su potpredsjednik korporativnog poslovanja General Electrica u Srednjoj i Istočnoj Europi za strateška pitanja i državni sektor dr. Endre Ascsillán te predsjednik i glavni izvršni direktor Tungsram Grupe Joerg Bauer.
Na sastanku s Predsjednikom Republike predstavnici tvrtke General Electric iskazali su interes za ulaganje u Republiku Hrvatsku kojim planiraju pridonijeti sprječavanju iseljavanja visokoobrazovanih radnika. Predsjednik Republike pozdravio je planirana ulaganja koja će zadržati visokoobrazovane radnike, te izrazio nadu kako će takva ulaganja pridonijeti gospodarskom razvoju Republike Hrvatske – piše u kratkoj vijesti
na stranici predsjednika RH



Predsjednik RH s predstavnicima General Electric
Fotka : ured predsjednika RH

No u toj vijesti ne piše ni riječi o tvrtki. General Electric Company je multinacionalni konglomerat osnovan u New Yorku sa sjedištem u Bostonu. Od 2018. godine tvrtka djeluje u sljedećim segmentima: zrakoplovstvo, zdravstvo, energetika, obnovljivi izvori energije, digitalna industrija, aditivna proizvodnja te rizični kapital i financije.



Logo General Electric Company

11.02.2021. u 11:11 • 0 KomentaraPrint#^

29. SVJETSKI DAN BOLESNIKA



BOLEST IMA LICE SVAKOG BOLESNIKA

Datum 11. veljače je Svjetski dan bolesnika. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. posebnim pismom od 13.svibnja 1992.g naslovljenim na kardinala Fiorenza Angelinija, predstojnika Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika. To je papa Karol Voytila, koji je za svog 26 godina dugog papinskog pontifikata čak tri puta i to 1994. 1998. i 2003. posjetio Hrvatsku, koji je 2005. umro, 2011. proglašen blaženim, a 27. travnja 2014. papa Franjo proglasio ga je svetim - zaštitnikom mladih katoličkih obitelji.
Smisao Svjetskog dana bolesnika je potreba senzibiliziranja Božjeg naroda i građanskog društva za svijet patnje te samim bolesnicima pomoći vrednovati svoje trpljenje. Papa je za obilježavanje Svjetskog dana bolesnika izabrao 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomen dan Blažene Djevice Marije Lurdske. Ivan Pavao II. je senzibilizirao stanovništvo kroz poruke za dan bolesnika zdravstvenim djelatnicima, volonterima i bolesnicima. Dan bolesnika je postao datum poštovan kod cjelokupnog stanovništva. Posebnu brigu za bolesne sada već Sveti Ivan Pavao II je iskazao kroz encikliku Salvifici doloris; Krist je čovjeka istodobno naučio činiti dobro trpljenjem i činiti dobro onome koji trpi, što je posvjedočio vlastitim životom.


Papa Franjo je za 29. svjetski dan bolesnika 11. veljače 2021. napisao podužu poruku u kojoj između ostalog kaže
„Bolest uvijek ima lice, i to ne samo jedno: ona ima lice svakog bolesnika i bolesnice pa i onih koji se osjećaju zapostavljenima, isključenima i žrtvama društvenih nepravdi kojima im se uskraćuju njihova temeljna prava . Trenutna pandemija razotkrila je koliko su naši zdravstveni sustavi neodgovarajući, a izašli su na vidjelo i nedostatci u skrbi za bolesnike. Starije, slabe i ranjive osobe nemaju uvijek pristup zdravstvenoj skrbi i ona nije uvijek osigurana na pravičan način. To ovisi o političkim odlukama, načinu upravljanja resursima i zalaganju onih koji su na odgovornim položajima. Ulaganje sredstava u liječenje i njegu bolesnika prioritet je povezan s temeljnim načelom da je zdravlje primarno opće dobro. U pandemiji je, istodobno, došla do izražaja predanost i velikodušnost zdravstvenog osoblja, volontera, radnika i radnica, svećenikâ, redovnikâ i redovnicâ koji su profesionalno, požrtvovno i s osjećajem odgovornosti i ljubavi prema bližnjima pomagali, liječili, tješili i služili mnogim bolesnicima i članovima njihovih obitelji. To je tiho mnoštvo muškaraca i žena koji su odlučili ne okretati glavu na drugu stranu, nego pogledati u lice i vidati rane bolesnikâ koje su doživljavali bliskima zbog zajedničke pripadnosti ljudskoj obitelji.
Ta bliskost je, naime, dragocjeni melem koji pruža podršku i utjehu bolesnicima u njihovoj patnji. Kao kršćani, tu bliskost doživljavamo kao znak ljubavi Isusa Krista, Dobrog Samarijanca, koji je sa samilošću prilazio svakom čovjeku ranjenom grijehom. Sjedinjeni s njim djelovanjem Duha Svetoga, pozvani smo biti milosrdni poput Oca i ljubiti, na poseban način, svoju slabu, nemoćnu i trpeću braću i sestre. Tu bliskost doživljavamo ne samo kao pojedinci, nego i kao zajednica. Naime, bratska ljubav u Kristu rađa zajednicu koja može ozdravljati, koja ne napušta nikoga, koja uključuje i prihvaća prije svega najslabije.
U vezi s tim, želim podsjetiti na važnost bratske solidarnosti koja ima svoj konkretan izraz u služenju i može poprimiti veoma razne oblike, koji su svi odreda usmjereni na pružanje potpore našem bližnjemu.“ Služiti znači brinuti se za slabe u našim obiteljima, našemu društvu, našem narodu« - naglasak je iz homilije u Havani iz 2015. U tome zalaganju svaki pojedinac je kadar »ostaviti po strani svoje zahtjeve i težnje, očekivanja i svoje želje za svemoćnošću pred konkretnim pogledom najslabijih. U služenju se uvijek gleda bratovo lice, dodiruje njegovo tijelo, osjeća njegova blizina čak dotle da ga se u nekim slučajevima i “trpi”, te traži promicanje brata. To je razlog zbog kojeg služenje nikad nije ideološko, jer se ne služi idejama nego osobama« (ibid.)
Sve bolesnike, zdravstvene djelatnike i one koji se žrtvuju u pomaganju onima koji pate povjeravam Mariji, Majci milosrđa i Zdravlju bolesnih. Neka nas ona iz Lurdske pećine i svojih nebrojenih svetišta diljem svijeta podupre u našoj vjeri i našoj nadi i pomogne nam da skrbimo jedni za druge bratskom ljubavlju. Svima vama i svakom ponaosob od srca podjeljujem svoj blagoslov - napisao je papa Franja za 29. Svjetski dan bolesnika.

11.02.2021. u 08:24 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 10.02.2021.

PRAVILNIK O POTPORAMA UZROKOVANIH PANDEMIJOM





ZA GOVEDA JABUKE, MANDARINE I KRUMPIR

U Narodnim novinama br. 10/2021 od 5. veljače 2021. godine, objavljen je Pravilnik o provedbi Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19.

Ovim se Pravilnikom propisuje provedba mjera Programa, uvjeti prihvatljivosti, razdoblje i način podnošenja zahtjeva za potporu, administrativna kontrola, isplata i povrat sredstava.Program je vrijedan 70 milijuna kuna, a obuhvaća potpore uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele, tovne junadi i krmača te proizvođačima jabuka, mandarina i krumpira.
Zahtjev za potporu podnosi se putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Nakon podnošenja zahtjeva putem AGRONET-a isti je potrebno ISPRINTATI, ovjeriti i dostaviti Agenciji preporučenom pošiljkom na adresu: Ulica grada Vukovara 269d, 10 000 Zagreb s naznakom: „Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19“.
ZAHTJEVI SE MOGU PODNIJETI od 10. veljače do 05. ožujka 2021. godine.
Uz zahtjev svi podnositelji prilažu izjavu propisanu Pravilnikom te kopiju Referentne stranice Godišnjeg financijskog izvještaja poduzetnika za 2020. godinu ukoliko je podnositelj pravna osoba.

Proizvođači jabuka, mandarina i krumpira prilažu i dostavljaju i popratnu dokaznu dokumentaciju (otpremnicu/račun) za trženje robe kojom se dokazuje zadovoljenje uvjeta o stavljanju na tržište propisanih količina po hektaru.
Korisnici koji nisu upisani u Registar poreznih obveznika kao dokaz o prodanim količinama vlastitih proizvoda dostavljaju podatak iz Evidencije o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih proizvoda koja se popunjava sukladno članku 14. stavku 2. Pravilnika o Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (NN 62/2019) i članku 10. stavku 3. i stavku 4. Pravilnika o Upisniku poljoprivrednika (NN 62/2019, 91/2020).


TRI MILIJUNA KUNA PROIZVOĐAČIMA TOVNIH SVINJA

Prema priopćenju Ministarstva poljoprivrede program potpore proizvođačima tovnih svinja zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19 i pojavom afričke svinjske kuge u postupku je elektonsko savjetovanje do 14. veljače 2021. godine. Za provedbu Programa u 2021. godini osigurano je 3 milijuna kuna iz Državnog proračuna.

Zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 i pojavom afričke svinjske kuge u drugim državama članicama EU proizvođači u sektoru tovnog svinjogojstva suočeni su s drastičnim padom potražnje i cijene svinjskog mesa. Program potpore proizvođačima tovnih svinja ima za cilj pružanje hitne financijske pomoći proizvođačima tovnih svinja zbog iznimnih i dugotrajnih poremećaja na tržištu. Potporom se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost proizvođača i očuvati razina primarne proizvodnje prije koronakrize.

Prihvatljivi korisnici su mikro, mali i srednji poduzetnici upisani u Upisnik poljoprivrednika ili OPG-a i Registar farmi, a u 30 dana od stupanja na snagu Pravilnika Programa u odobrene objekte za klanje papkara isporučili su tovne svinje najmanje utvrđene težine trupa 105 kilograma kategorije T1 i T2 evidentirane u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja. Procjenjuje se da će broj korisnika ove mjere biti više od 500, a maksimalan broj prihvatljivih grla po korisniku iznosi 750.

E-savjetovanje se nalazi na linku:
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=15877

STABLO KOŠĆELE OD 115 GODINA - ZA EUROPSKO STABLO GODINE

Prvog dana veljače započelo je ovogodišnje natjecanje za europsko stablo godine. Glasovanje traje do kraja mjeseca, a rezultati će biti objavljeni na svečanosti dodjele nagrada 17. ožujka. U natjecanju sudjeluje 14 kandidata iz cijele Europe, a među njima je i Najstarija Medulinka koja predstavlja Hrvatsku. Riječ je o 115 godina starom stablu košćele ili ladonje (Celtis australis L.), kojega je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja. Svake godine na natjecanju sudjeluju desetci ili više stotina tisuća ljudi, što dokazuje broj uključenih zemalja koji se povećava iz godine u godinu.
Republika Hrvatska priključila se natjecanju 2017. godine kandidaturom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja. Time je, u partnerstvu sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. i Hrvatskim agrometeorološkim društvom, Javna ustanova postala organizatorom nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine.
Glasovati se može za dva stabla i to putem stranice
www.treeoftheyear.org


10.02.2021. u 09:10 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 09.02.2021.

NAJAVA 18. MEDITERANSKOG SAJMA U DUBROVNIKU


ORIJENTACIJA NA PROIZVODNE NOVITETE




Objavljujem obavijest mr. Kraljevića o održavanju Mediteranskog sajma od 15-18. travnja 2021. U tektu ima dovoljno podataka kako bi zainteresirani poljoprivrednici mogli doći do obrazaca za sudjelovanje na sajmu.
Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na 18. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji će se i ove godine u organizaciji Dubrovnik Sun d.o.o., te u suorganizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Hrvatske gospodarske komore – ŽK Dubrovnik, Obrtničke komore DNŽ-e, Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA, i Regionalne razvojne agencije Dunea d.o.o., od 15.-18. travnja 2021.g., održati u vanjskim i unutarnjim sadržajima hotela Tirena - Babin kuk Dubrovnik.

Svih ovih godina okupljamo izlagače, stručnjake, pokrovitelje i entuzijaste kako bismo zajedničkim nastojanjima pokušali predstaviti veći dio ekoloških i tradicijskih proizvoda kojima naša zemlja obiluje.
Ova specijalizirana manifestacija profilirala se kao najznačajnija sajamska priredba u Republici Hrvatskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na području ekološke, tradicijske poljoprivrede i ostalog zelenog poduzetništva.
Travnja, 2005.g. sa našeg sajma pokrenuta je i ostvarena ideja o proglašenju Dubrovačko-neretvanske županije GMO free županijom. Na 16. Mediteranskom sajmu 2019.g. izlagalo je preko 200 izlagača iz svih dijelova Hrvatske i susjednih mediteranskih zemalja, a sajam je posjetilo preko 20 tisuća posjetitelja.
Prepoznali su to Hrvatska Ministarstva: Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije , te bivša hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je u srpnju 2017. godine u nazočnosti osnivača sajma predstavila u Europskom parlamentu u Bruxellesu Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva.

Ovogodišnja orijentacija sajma, dakle 2021. godine, usmjerena je na proširenje sa novim proizvodima, a to su hybridna, električna vozila, eko namještaj i odjevni predmeti od prirodnih materijala, održavanje manifestacije dani meda Dubrovačko-neretvanske županije, podizanje kvalitete nastupa izlagača kao i podizanje kvalitete ekoloških i tradicionalno uzgojenih proizvoda.
Naravno i ove godine nastavit ćemo s promocijom domaćih kvalitetnih proizvoda, te pripremamo niz edukativnih okruglih stolova, predavanja, prezentacija, atraktivnih kulturno-zabavnih i gastronomskih pratećih sadržaja.

S osobitim zadovoljstvom možemo istaknuti da su uvjeti za izlagače, unatoč velikim organizacijskim troškovima izuzetno povoljni.

Posebno naglašavamo da je sajam uz navedeno izložbenog i prodajnog karaktera te da se posjetiteljima ulaz ne naplaćuje.
Radi velikog interesa molimo Vas da nam što prije popunite i ovjerite prijavnice iz privitka i pošaljete putem nam e-mail-a kako bismo Vam mogli osigurati prostor za izlaganje.
Prijave pristigle nakon 03. travnja 2021.g., t nećemo moći prihvatiti.


Sve detaljnije informacije možete dobiti na tel: 020/436 233; 020/436 363; fax: 020/436 233

Web: www.mediteranski-sajam.com

e-mail: mediteranski.sajam.du@gmail.com

Osoba za kontakt je mr. Vedran Kraljević koji je voditelj Mediteranskog sajma, a broj njegovog mobitela je 098/ 285 355.


INFORMACIJE S PRIJAVNICE
KOTIZACIJA za izlagače koji ne koriste smještaj VALAMAR HOTELS DUBROVNIK na sajmu iznosi 1490.00 kn (tisuću četiristo devedeset kn) sa PDV-om.
Cijena uključuje: 2m uređenog stola za 1+4 dana izlaganja na sajmu (prvi dan je rezerviran za izlagateljevo uređenje prostora), parking, dalmatinske klape koje će zabavljati izlagače i posjetitelje, te besplatan prigodni ručak u petak i subotu koji će se spravljati i dijeliti na trgu ispred Hotela Tirena.

Napomena: Osim gore navedenih pogodnosti svi izlagači koji će koristiti smještaj u VALAMAR HOTELS DUBROVNIK ostvaruju pravo 500.00 kn popusta na kotizaciju od strane organizatora Sajma (990.00kn sa PDV-om) uz potvrdu rezervacije i uplate smještaja koju treba poslati zajedno sa prijavnicom.
Minimalna zakupnina stola je 2 m za svakog navedenog izlagača, bez obzira da li nastupa grupno ili pojedinačno. Cijena dodatnog metra stola iznosi 750 kn sa PDV-om (cijena uključuje 1+4 dana izlaganja na sajmu)
Dodatne informacije na mobitel 098 285 355 tel: 020/ 436 233.



09.02.2021. u 09:14 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 05.02.2021.

EUROPSKU OZNAKU KVALITETE IMA „Rudarska greblica“


29. PROIZVOD ZAŠTIĆENOG NAZIVA

Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 4. veljače 2021. godine, je objavila da je „Rudarska greblica“ upisana je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Time je taj naziv proizvoda zaštićen na području svih zemalja Europske unije i mogu ga koristiti samo proizvođači koji udovoljavaju uvjetima iz Specifikacije proizvoda,informacija je iz Ministarstva poljoprivrede.
„Rudarska greblica“ postala je 29. hrvatski proizvod iz skupine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji nosi europsku oznaku kvalitete, točnije zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a proces zaštite ovog naziva započeo je u ožujku 2017. godine, kada je Udruga Rudarska greblica podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Rudarska greblica“.

Područje proizvodnje „Rudarske greblice“ je mjesto Rude te okolna sela u Zagrebačkoj županiji: Cerje Samoborsko, Braslovje, Kotari, Manja Vas, Bukovje Podvrško i Prekrižje Plješivičko. Prema usmenoj predaji stanovnika ovog kraja, „Rudarsku greblicu“ pripremale su žene rudara još u prvoj polovici 16. stoljeća. Kako su rudarske obitelji većinom bile siromašne, u to vrijeme je „Rudarska greblica“ predstavljala skroman obrok rudara, a često puta je bila i njihovo glavno jelo. Pri izradi žene rudara su koristile samo jednostavne sastojke i to brašno, mlijeko, jaja, svježi kravlji sir iz kojih su svojom domišljatošću i umijećem stvorile jedinstveni proizvod koji je s vremenom postao proizvod kojeg se povezivalo sa rudarstvom.
Proizvod je naziv dobio po tradicionalnom alatu zvanom „greblica“, kojim se razgrijavao žar u krušnoj peći rudarskog doma, jer je oblik kolača bio sličan obliku tog alata.
Republika Hrvatska ovim upisom u registar ima 29 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.
Uz sada registriran naziv „Rudarska greblica“, drugi već registrirani nazivi proizvoda su :
Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič i Malostonska kamenica.


Rudarska greblica je proizvod dobiven od ručno valjanog, tankog tijesta izrađenog od pšeničnog brašna, svinjske masti i/ili margarina, suncokretovog ulja, mlijeka, jaja, maslaca, kiselog vrhnja, soli, svježeg kvasca, šećera i vode te punjen nadjevom od svježeg kravljeg sira. U svježi kravlji sir mogu se dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica i naribana žuta mrkva. „Rudarska greblica“ je mekane konzistencije, sočne i kremaste unutrašnjosti, pri konzumiranju se topi u ustima, a na nepcu ostavlja slani okus uz aromu kravljeg sira. Reže se na komade pravokutnog oblika čija visina ne prelazi 2,5 cm.

05.02.2021. u 06:34 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 04.02.2021.

KALKULIRAJU LI GOSPODA U NACIONALNOM STOŽERU ZA KORONU?


SADA ZATVORENIM PODUZETNICIMA DOZVOLITI DA RADE !

Zašto dr. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera za epidemiju korona virusa COVID -19 ne razumije ljude, poduzetnike, koji su 3. veljače prosvjedovali na Tgu bana Jelačića u Zagrebu, s glavnom porukom „ DAJTE NAM DA RADIMO“? Ugostiteljski objekti zatvoreni su od 28. studenog 2020. godine.
Zbog stanja zatvorenesti u što spadaju uslužne djelatnosti koje su prema prirodi posla upućene prema drugim ljudima, a to su ugostiteljski objekti svih vrsta među kojima i hotelji, turističke agencije, i sportski objekti tipa teretana i fitnes objekata, zatražili su redovitu isplatu obećane financijske pomoći koja još nije izvršena za prošlu 2020. godinu, a već je mjesec veljača, pravedniju odštetu pada prometa, ukidanje parafiskalnih nameta i ostavku ministra gospodarstva u Vladi RH Tomislava Čorića.
Dnevne brojke zaraženih, kao i umrlih znatno su manje, 3. veljače 2020. bio je 730 novo zaraženih i 17 umrlih u Hrvatskoj. Nisu li u Hrvatskoj počele kalkulacije s otvaranjem ugostiteljskih objekata? Takvo se pitanje nameće nakon što 1. veljače načelnik stožera za COVID -19 nije komunicirao otvaranje ugostiteljskih objekata , ali je u svom monologu rekao, kako treba biti oprezan i kako ne treba žuriti s otvaranjem, jer treba postići nisku razinu zaraze kako bi u nastupajućoj turističkoj sezoni Hrvatska bila što sigurnija za goste. Načelnik Nacionalnog stožera dr. Božinović se u svojim izjavama brani brojevima moje upućuje javnosti preko medija , gdje kaže da se radi o tek oko 18 tisuća poduzetnika, koji su, po njegovu mišljenju zatvoreni. Ako je i samo osamnaest tisuća poduzetnika zatvoreno, - a više ih je potpuno sigurno – zar to nije itekako veliki broj za gospodarski krhku i malu Hrvatsku u kojoj nema dovoljno radnih mjesta? Gospoda uz dr. Božinoivića , dr. Markotić dr. Capak te ministar zdravstva dr. Beroš koji imaju fiksne plaće i kao da žive izvan realnog vremena. Beroš je na press konferenciji 3. veljače nabrojio što sve nije zatvoreno, među kojima su bazeni, kina i kazališta. (!?)


MONOLOG O LISTOPADU 2020!
Dr. Markotić je 3. veljače kada su poduzetnici na Trg bana Jelačića došli reći javnosti i Vladi da žele raditi, jer moraju raditi, jer ih na to tjeraju financijske potrebe za održanjem života i tvrtki govorila na press konferenciji kako je s koronom bilo u listopadu 2020., „kada smo zadnji puta imali ovakve brojke“. Dr. Markotić je rekla „ Ako uzmemo da je 26.10. bilo 828 novih slučajeva, to je nešto više nego današnja brojka, današnja brojka je samo da napravim digresiju, nije mala“ rekla je i nastavila . „To je 730 novo oboljelih. Što to znači ?To znači da će vrlo vjerojatno 73 od tih završiti u bolnici sa težim oblikom bolesti, a to znači da će barem 7-10 njih završiti na respiratoru i sa visokom mogućnošču smrtnog ishoda. U samo jednom danu . To je puno za Hrvatsku. Toga dana 26.10. smo vidjeli da je bilo na respiratoru 65 bolesnika, danas ih je 99. I tada je bila jedna 17- naestogodišnjakinja preminula. Da ne zaboravimo da ne umiru samo stariji, svačiji život je vrijedan.I ono što se pisalo tih dana da je Hrvatska pet dana bilježila rekordne brojke dnevnih slučajeva i cijeli tjedan rušimo rekorde u broju zaraženih. To se pisalo kada smo imali ovakve brojke. U Areni je postavljeno prvih 400 kreveta, počela je imobilizacija umirovljenih liječnika, a pisalo se da su bolnice na rubu snaga, a bolnice su tada imale 825 hospitaliziranih bolesnika. Sada imaju 1 222 . Dakle oko 400 su imali manje kada se govorilo da je bolnički sustav na rubu snaga. Maske su postale obvezne tog dana na otvorenom. Jedan kolega je govorio o vrhuncu zaraze. Taj vrhunac je bio pet tjedana kasnije, na 4 600 i nešto dnevno inficiranih“ rekla je dr. Markotić te nastavila govoriti kako je bilo tada, u listopadu prošle godine u Europi i svijetu u aspektu korona virusa.

NACIONALNI STOŽER ZA KORONU IMA PROBLEM
Zašto takvo podsjećanje na ono što je bilo s korona virusom u dan kada poduzetnici traže da im se dozvoli rad, da se dozvoli otvaranje bar ugostiteljskih terasa i prodaja kave za van i prodaja kave na terasma ? Ispijanje kave i zadržavanje na ugostiteljskim terasama dio je tradicionalnog ponašanja ljudi u hrvatskom podneblju. I sada u korona krizi Nacionalni stožer od nekoliko ljudi želi to promijeniti ili prolongirati. Prvo opravdanje je briga za zdravlje građana RH, što stoji, ali i iz razloga što se pojavljuju novinarski natpisi neutemeljeni na znanosti i izjave čak i doktora znanosti jer i dr. Markotić to govori, da dolaze neki novi sojevi korone, koji su se pojavili, kao u dječjim bajkama, u Brazilu, Južnoj Africi, Velikoj Britaniji itd. Gdje su znanstvena utemeljenja o tim virusima mutirane korone koji dolaze? Neka to znanstvenici objave na nekom linku da svakom građaninu bude dostupno, ako je to znanstveno dokazano. Naciju se više plaši nego što ikoj znanstvenik bilo što od toga može argumentirano dokazati. Ako taj virus dođe, zdrastveno će se rješavati tada, kada dođe. Zbog toga što će nešto DOĆI ugostitelji ne smiju trpjeti sada i danas. Jasno je kao dan da ugostiteljima treba dozvoliti da rade, ne od 15. veljače, već što prije.

KAVA U PEKARI, KIOSKU I BENZINSKOJ CRPKI
Od kada su ugostitelji i teretane zatvorene kava za van može se kupiti na benzinskim crpkama, u pekarama koje imaju kave aparate, te na kiscima koji također imaju aprate za kavu . I tu se kava kupuje pod upitnim epidemiološkim mjerama.
A na terasi ugostiteljskog objekta, gosti bi sjeli – dakako s maskom, naručili piće i kavu, konobar sa rukavicama i maskom na licu donio bi na ugostiteljskom pladnju naručeno i poslužio goste. To bi bilo epidemiološki mnogo sigurnije, nego način posluživanja koji se provodi sada.
A u čemu je problem? Vidljivo je svaki puta na press konferencijama Stožera za koronu, da gospoda nemaju odgovor na kriterije, za što su bili vrlo mnogo puta pitani od novinara - kada, koliko zaraženih i koliko umrlih diktira stupanj mjera otvaranja i zatvaranja objekata i djelatnosti? Problem je u Nacionalnom stožeru za koronu. Kada brojke, kao sada nisu drastične Stožer je subjektivan ili objektivan, ovisno o tome što su isplanirali ili što planiraju. Zdravlje nacije je važno, treba ga čuvati, ali treba i raditi. Rad je opstanak svakog života. Kada nemaju druge retorike, govore o tome kakve su Mjere zatvaranja u Europi, što se događa u pojedinim europskim zemljama - što je potpuno irelevantno za one koji žive i rade u Hrvatskoj.
Poduzetnici čije su djelatnosti zatvorene razumjeli su zdrastvenu situaciju s COVID- 19 virusom i strpljivo bili zatvoreni više od dva mjeseca, ali to je vrijeme prošlo. Osobe u Nacionalnom korona stožeru treba promijeniti jer njihova statična pozicija puna sigurnosti koju čini dom, put na posao i natrag, čini ih sve manje relevantnima u razumijevanju odvijanja života u zemlji u kojoj žive. Zatvorenim ugostiteljskim objektima i teretanama, pod epidemiološkim mjerama rad se treba dozvoliti već danas.

Margareta Zouhar Zec

04.02.2021. u 07:48 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 03.02.2021.

REPUTACIJSKI ISKORAK ZA HRVATSKU - DOGOVOR RH SA ŠEST BANAKA


OTKLONJENA MOGUĆA OBVEZA DRŽAVE
OD OKO 2,5 MILIJARDE KUNA


Potpredsjednik Vlade i ministar financija dr.Zdravko Marić održao je u Banskim dvorima 2.veljače konferenciju za medije o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova vezanim uz konverziju kredita u CHF. Ministar financija dr. Marić je rekao da pravosudni postupci banaka protiv Hrvatske pred međunarodnim i domaćim sudovima dugo traju, izazivaju značajne financijske efekte, visoke troškove pravnika i vještaka. „S druge strane, ti procesi imaju neizvjestan ishod, bez obzira na sve argumente koje jedna i druga strana podnose. Arbitražni postupci imaju i reputacijski efekt“ rekao je.
„Na Međunarodnom sudu za rješavanje arbitražnih postupaka u Washingtonu protiv Hrvatske pokrenuto je trenutno 13 postupaka. Sve ovo vrijeme nas zastupa Državno odvjetništvo, vodimo dijalog i konstruktivan pristup koji je više nego potreban. Taj zajednički dijalog je identificirao zajedničke karakteristike postupaka. Tako smo otvorili put za razgovor s bankama, odnosno kreditnim institucijama o načinu i pronalaženju nečega što bi bila izvan sudska rješenja sporova. Dugotrajnost i financijski efekti takvih sporova nikome nisu u interesu“.
Potpredsjednik Vlade RH iministar financija dr. Zdravko Marić izvijestio je da je postignut dogovor sa šest banaka koje vode postupke pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, pred domaćim sudom te onim koje još nisu pokrenule takve postupke.„Bitno je reći da, temeljem ovog postignutog dogovora, u četiri postupka odmah nastupa suspenzija, dakle zaustavljanje svih postupaka i procesa. Međunarodni sud ima svoje procedure, koje traju određeno vrijeme, unutar kojeg je potrebno ispuniti sve korake, nakon kojeg dolazi do trajnog odustajanja od arbitražnih postupaka i eventualnih budućih sporova“, istaknuo je ministar financija dr. Marić, dodavši da je suspenzija koja je stupila na snagu podrazumijeva da od tog trenutka nema nikakvih radnji, aktivnosti, stoga ni dodatnih troškova.
Rekao je da postignuti dogovor ne podrazumijeva nikakve financijske obveze za državni proračun RH .„Dijalog s bankama i kreditnim institucijama cijelo vrijeme je bio konstruktivan. I njima se, također, zahvaljujem što su prepoznali napore koje je Vlada svih ovih godina činila na unaprjeđenju poslovnog okruženja u Hrvatskoj, stvaranju svih dodatnih i poboljšanih uvjeta za stimuliranje investicija svih vrsta“, poručio je.



dr. Zdravko Marić ministar financija u Vladi RH i podpredsjednik Vlade /Fotka: stranica Vlada RH

Naglasio je;“ Sve Vladine mjere, porezne, ne porizne, horizontalne prirode primjenjuju se jednako na sve, a isto tako proces daljnje uskladbe i daljnjih nadopunjenih standarda EU kao i proces uvođenja eura i ulazak u devizni tečajni mehanizam II je nešto gdje smo našli visoku razinu razumijevanja i uskladbe sa
kreditnim ustanovama odnosno bankama. Na ovaj način s ovim dogovorom otklonili smo obvezu državnog proračuna od najmanje 2,5 milijarde kuna.
Dosad je pak Hrvatska u četiri slučaja pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova za troškove suda, odvjetnika, vještaka i arbitražnih procesa do sada platila 127 milijuna kuna. S ovim dogovorom sve to staje, odnosno nema više nikakvih dodatnih radnji po osnovi ovih procesa što se tiče šest banaka. Za dvije banke postupci se nastavljaju dalje, nastavit ćemo dijalog i s tim bankama te vidjeti hoćemo li u razdoblju ispred nas, moći sklopiti ovakvu vrstu dogovora“, naglasio je. Za šest banaka smo dogovor postigli. „ Što se tiče samih banaka do sada su pred arbitražnim sudom u Washingtonu i pred domaćim Trgovačkim sudom pokrenuti postupci od strane Zagrebačka banka, Reifeeizen banke , Erste banke , OTP banke , postupak je pokrenut od strane Addiko banke odnosno Societe Generale koja nije specificirala taj zahtjev. Dvije banke koje do sada nisu pokrenule te postupke su PBZ i Sberbank,
Ovaj se dogovor odnosi na šest banaka Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb – bez obzira što nije pokrenila postupak, isto tako i Sberbanka, Erste banka, Reifeizen banka i OTP banka“.„Dogovor ne podrazumijeva nikakve financijske obveze za RH I ZA SAM PRORAČUN Republike Hrvatske“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar financija dr. Marić.

Na pitanje novinara Zašto su banke pristale na dogovor, ministar financija dr. Marić je odgovorio:
“ Prepoznati su napori na stvaranju i unaprjeđenju poslovnog okruženja kroz različite vidove horizontalnog pristupa, paralelno sa time i daljnju uskladbu našeg zakonodavstva s pravilima, direktivama i općenito standardima Europske unije, kao i korak dalje što se tiče procesa uvođenja eura. Banke su prepoznale da su u okviru naših mogućnosti i svega onoga što smo učinili, unaprijeđeni ti uvjeti i poslovno okruženje i da smo poslali jasan signal da su investicije u RH svih vrsta u Hrvatsku više nego dobrodošle i da ne bismo dolazili u problematiku da nešto činimo kontra prava investitora, bilo stranih bilo domaćih.“ Ministar financija je dalje rekao :„ Na osnovu toga što je do sada učinjeno BILA je osnovna intencija da se popravljaju i unapređuje poslovno okruženje i investicijski uvjeti. Za sve jednako. Bilo da govorimo o segmentu gdje se netko može na veći ili manji način prepoznati. Činjenica je da je to bila osnovna ideja. Paralelno sa time procesi koji se vode bilo za uskladbu s EU, bilo za ulazak u Euro zonu su tome dodatno doprinijeli, a isto tako moram spomenuti i procese koji ipak nismo ni predvidjeli, niti željeli. Tu su okolnosti COVID 19 krize i potresa. Temelj naših razgovora je da bez obzira na odvijanje postupaka i procesa pred pravosudnim tijelima, da mi ne prepoznajemo da je šteta učinjena, odnosno da bi dogovor trebao podrazumijevati nekakvo izravno obeštećenje ili kompenzaciju.
Kada govorimo o pričuvi pri Hrvatskoj narodnoj banci, kada gledamo naš bankarski sustav stopa obvezne rezerve je značajno veća nego što je u konačnici praksa u drugim zemljama, pa i neki segmenti sami koji možda nisu vezani izravno uz regulativu, ali neposredno imaju veze poput stopa adekvatnosti kapitala koja je u RH više nego dvostruko veća nego u prosjeku europske unije.
Tu je i problematika osiguranja depozita banaka . Naš put prema euro zoni usklađen je s tim zakonodavstvom, kompletni sanacijski dio je prešao na jedinstveni sanacijski okvir na razini bankovne Unije odnosno jedinstveni sanacijski fond.
Hrvatska narodna banka je odgovorna da sanaciju banaka koje podliježu pod europski dio. U konačnici imamo i našu koja se do jučer zvala Državna agencija za osiguranje depozita i sanaciju banaka, a sada je samo Hrvatska agencija za osiguranje depozita, što je isključiva ovlast u tim dijelu i kada gledate taj segment koliko su banke do sada uplatile i kakva je situacija sa sustavom osiguranja depozita, tu bi nekoliko podataka iznio. Neću teći prosjek, ali u u velikoj većini zemalja- tako i direktiva propisuje – da je minimalno potrebno 0,8 % ukupne osigurane štednje imati u Fondu iz kojega u konačnici, ako dođe do pada ili propasti banke, i aktivacije sustava osiguranja depozita, da se iz njega isplaćuje. Do zadnje financijske krize stopa ili visina osiguranja depozita za one eventualne jednokratne isplate osiguranja depozita Je bila sto tisuća kuna. Krajem 2008. taj je iznos povećan na 400 tisuća kuna, u međuvremenu izmjenom direktive taj iznos je povećan na 100 tisuća eura i Hrvatska je na toj razini , plus dodatnih 30 tisuća eura za eventualne jednokratne isplate.
" U ovom trenutku Hrvatska je među top tri zemlje u EU po visini ukupno pokrivenih osiguranih depozita. Sa krajem 2020. mi smo dosegnuli razinu od 2,62 posto, a za veliku većinu i sukladno direktivi obveza je 0,8 posto. Promijenili smo i naš zakonodavni okvir da se hrvatska agencija fokusira isključivo na sustav osiguranja depozita ,pa imamo osnovni fond koji je minimalno 1 posto, s druge strane imamo dodatni fond koji je 1,5 posto. Znaći 2,5 posto prema zakonskom okviru u RH ".
" Dakle svako smanjivanje nekakvih vrsta troškova i sve ono što je teret za poduzetnike, pa tako i za banke, namjera smanjivanja istoga je da se taj novac onda kanalizira drugim putem, prema onima koji su ciljani.U ovim okolnostima je da se svi više nego dobro slažemo jer aktivnost banaka upravo u ovom krazkom roku za kreditiranje i financiranje naših poduzenika i građana za likvidna sredstva, a u nekim idućim koracima za nastavak investicijskog ciklusa kada krenemo naravno putem oporavka. To je na tragu između ostaloga i ovoga ukupnog okvira o kojem govorim.“
Na pitanje novinara s kojim dvjema bankama nije postignut dogovor, Marić je odgovorio da je to Addiko bank odnosno Societe Generale.
„Postupci se nastavljaju, ali i dalje smo otvoreni za razgovor“, dodao je.
Istakao je da je dogovor s bankama značajan reputacijski iskorak za Hrvatsku, kao i potvrda vladavine prava, odnosa prema investitoru te dobra pozivnica investicijama u Hrvatsku. (Vlada/ M. Zouhar Zec)



Koja su pravila međunarodne arbitraže?
Većina međunarodnih arbitražnih institucija osigurava pravila koja reguliraju rješavanje sporova koji se rješavaju arbitražom. Najpoznatija pravila arbitraže uključuju ona pravila Međunarodne trgovačke komore („ICC”), londonskom sudu međunarodne arbitraže („LCIA”), Međunarodni centar za rješavanje sporova Američke udruge za arbitražu („ICDR”), i pravila Singapurskog međunarodnog arbitražnog centra („SIAC”) i Hong Kong International Arbitration Center („HKIAC”). Investicijske arbitraže često se rješavaju prema pravilima Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova Svjetske banke („ICSID”) ili Komisija Ujedinjenih naroda za pravo međunarodne trgovine („UNCITRAL”) pravila. Mnoge arbitraže u koje su uključene ruske tvrtke odvijaju se prema pravilima Stockholmske gospodarske komore („SCC”).
Kako se provode međunarodne arbitražne odluke?
Zahvaljujući ugovoru poznat kao Newyorška konvencija, koja je stupila na snagu dana 7 lipanj 1959, arbitražne presude mogu se provesti u većini zemalja za razliku od tradicionalnih sudskih presuda. Nad 150 zemlje ratificirali su danas njujoršku konvenciju, što znači da se arbitražne presude mogu provesti približno 3/4 zemalja priznatih od Ujedinjenih naroda.
Primarni zakoni na temelju kojih pravnici za međunarodnu arbitražu tvrde slučaj su vladajuće pravo ugovora, ili zakon o odšteti koji se odnosi na ugovor, arbitražni zakoni sjedišta arbitraže, i New York i Washington konvencija (ili poznata kao ICSID konvencija).


https://www.international-arbitration-attorney.com/hr/what-is-international-arbitration/

03.02.2021. u 06:02 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 02.02.2021.

NAPOKON IZVOZ KRUMPIRA - U REPUBLIKU UKRAJINU


U RH PROIZVODNJA NA 6.600 HEKTARA

Posredovanjem Ministarstva poljoprivrede te u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i Konzulatom Ukrajine postignuta je trgovinska suradnja za izvoz merkantilnog krumpira s područja Međimurske i Varaždinske županije u Ukrajinu, a prve isporuke hladnjača s krumpirom u količini od 100 tona krenule su iz Hrvatske 29. siječnja 2021. godine.
Urod krumpira u 2020. godini bio je veći za čak 30 posto od prosjeka te je, prema informacijama proizvođača, postignuta samodostatnost za potrebe domaćeg tržišta, a urod veoma visoke kvalitete. Istovremeno, potražnja krumpira, kao posljedica korona krize, pala je za 50 posto, a posljedično se pojavio i pad cijene, poremećaji tržišta te u konačnici stvaranje 40 tisuća tona viškova krumpira.
U drugom dijelu 2020. godine zabilježene su 20-25 posto niže cijene krumpira na veletržnicama, odnosno 10 posto u maloprodaji, te jako niske cijene otkupa. U prvom polugodištu 2020. godine je prema podacima trgovačkih lanaca, otkupljeno gotovo 16 tisuća tona krumpira - 18.4 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Hrvatska ima pristup ukrajinskom tržištu za obrađeno mlijeko i mliječne proizvode, meso peradi, proizvode od jaja, kolagen i želatinu namijenjenu prehrani ljudi, uz napomenu da, zbog slučaja visoko patogene ptičje gripe, od studenoga 2020. izvoz mesa peradi nije dozvoljen sa zaraženog područja. EK radi na usklađivanju ukrajinske legislative u odnosu na EU i olakšavanju certificiranja ukrajinskih zahtjeva za uvoz. Do tada, uz dodatni napor proizvođača i kontrolnih tijela, prihvaćeni su modeli certifikata za kompozitne proizvode i proizvode ribarstva.




Prema jedinstvenom zahtjevu za potporu iz 2020. godine, krumpir je sađen u 11.091 PG-a na površini ukupno od 6.625 hektara.
Najznačajnije površine u proizvodnji krumpira su Međimurskoj županiji na 2.459 ha, u Varaždinskoj županiji na 898 ha te u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na 798 hektara.



02.02.2021. u 07:49 • 0 KomentaraPrint#^

< veljača, 2021 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853
ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter