AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

subota, 30.01.2021.

PUŠTEN U RAD PLUTAJUĆI LNG TERMINAL U OMIŠLJU


POLITIKA OŽIVJELA TRŽIŠTE ZEMNOG PLINA

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja dr.Tomislava Ćorića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, svečanom otvaranju LNG terminala prisustvovali su predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, povjerenica za energetiku Europske komisije Kadri Simson i drugi visoki uzvanici bili su 29. siječnja na svečanosti puštanja u rad LNG terminala i spojnog plinovoda Zlobin-Omišalj. Paljenjem sirena i vodenog protupožarnog mlaza na obali terminala na otoku Krku simbolično je u rad pustio Vlade RH Andrej Plenković.
„Ovo je strateški projekt na čiju smo realizaciju čekali više od dva desetljeća i koji smo realizirali zahvaljujući angažmanu ove hrvatske Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem“, rekao je tom prigodom između ostalog ministar gospodarstva i održivog razvoja dr.Tomislav Ćorić.

Ministar dr. Ćorić je rekao, da projekt LNG terminala sa spojnim plinovodom Omišalj-Zlobin nije samo jedan u nizu projekata koji imaju ograničen rok trajanja, već je jedan od najsloženijih projekata u području plinskog biznisa u našoj najnovijoj povijesti. Naime, radi se o terminalu koji je realiziran po najvišim ekološkim i sigurnim standardima i rezultat je poslovne odluke čija je ekonomska računica takva da popunjenost kapaciteta u prve tri godine iznosi 100 posto, a do 2027. godine 84 posto, koji se odnosi na vjerojatnost konkurencije vezane uz cijenu plina, a održava smjer dugoročnoga energetskog razvoja Hrvatske.
Projekt je po ministrovim riječima od ključne važnosti za tržište plina u Republici Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, što je prepoznala i podržala Europska unija i koji u potpunosti opravdava svoje određenje strateškog investicijskog projekta. Ukupna vrijednost projekta LNG terminala je 234 milijuna eura. Europska komisija dodijelila je 101 milijun eura, Vlada RH financirala je sa sto milijuna eura, a preostali dio suvlasnici LNG-a Hrvatska.

Općina Omišalj sa oko tri tisuće stanovnika je na sjeverozapadnom dijelu otoka Krka, na dijelu na kojem se otok najviše približava kopnu. Građani Omišlja nisu željeli plutajući terminal za ukapljkeni plin u svojoj sredini, navodeći kao razlog buku koja će im otjerati turiste, a neće im donijeti nikakvu ekonomsku korist. Zbog toga ni načelnica općine ni župan Komadina nisu bili na otvaranju LNG terminala.



Hotel u Omišlju

KAPACITET 2,6 MILIJARDI KUBIČNIH METARA GODIŠNJE

Adria LNG je međunarodni energetski konzorcij koji je okupljen 2006. godine s ciljem izgradnje LNG Terminala u Omišlju na otoku Krku. Projekt je prvi put razmatran 1995. te su razrađena prva istraživanja. Studija izvedivosti projekta je dovršena 2008. godine a lokacijska dozvola je iznesena 2010. nakon što je provedena procjena utjecaja na okoliš. U pitanju je terminal za pohranu i transformaciju plina u plinovito stanje te daljnju distribuciju.
Terminal bi Hrvatsku trebao opskrbljivati dodatnim izvorima prirodnog plina koji trenutno pokriva 48% zemljine potrebe za energijom. Terminal bi također distribuirao plin okolnim tržištima koja uključuju Italiju, Austriju, Sloveniju i Mađarsku pošto su Hrvatske potrebe za plinom znatno manje od predviđenog kapaciteta terminala. U ovu svrhu, novi plinovod je izgrađen između Hrvatske i Mađarske.
Projekt je pokrenut od strane Adria LNG konzorcija čiji su dioničari:
E.ON Ruhrgas - 39.17% ,Total S.A. - 27.35% ,OMV - 32.48% ,Geoplin - 1%

Terminal u Omišlju ima godišnji kapacitet od 2,6 milijardi kubičnih metara plina, što je nešto manje od godišnje potrošnje Hrvatske. Hrvatska za sada otprilike toliko kupuje od Rusije.Za sada je zakupljen samo pravac prema Mađarskoj i pravac prema Sloveniji, s tim da je Slovenija neznatno tržište, a ona koristi i LNG terminal u Italiji. Što se tiče BiH, ona ima jednu cijev prema Srbiji, a postoji i strateški projekt spajanja Hrvatske i BiH na južnoj vezi. .

LNG-terminal (eng. Liquified Natural Gas) je pogon za proizvodnju, pohranu i distribuciju ukapljenog zemnog plina.Zemni plin se hladi na temperaturi ispod -161,5 °C, ispod njegovog vrelišta, kada prijelazi u tekućinu, pa ga se transportira brodovima hladnjačama do prijamnih LNG-terminala, gdje se pohranjuje te ponovno pretvara u plinovito stanje. Najveća mana LNG terminala je njihova visoka cijena i zbog toga ga slabije razvijene države izbjegavaju.






30.01.2021. u 07:31 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 29.01.2021.

PANDEMIJA COVID -19 I „Next Generation EU” U FOKUSU EUROPSKOG REVIZORSKOG SUDA



ZA POUZDANA JAMSTVA I KONTROLU ODGOVORNOSTI

Priopćenje za medije Luxembourg, 28. siječnja 2021
EUROPEAN COURT OF AUDITORS / EUROPSKI REVIZORSKI SUD


Revizori EU-a usmjerit će se tijekom 2021. na djelovanje povezano s bolešću COVID-19
Svaka četvrta nova revizija koju će Europski revizorski sud provesti ove godine, bit će usmjerena na odgovor EU-a na pandemiju bolesti COVID-19 i paket mjera za oporavak „Next Generation EU” (NGEU), najavljeno je u danas (28. siječnja) objavljenom planu rada Suda za 2021.
Povrh toga, revizori EU-a žele u sljedećih pet godina doprinijeti otpornijoj i održivijoj Europskoj uniji u kojoj se poštuju vrijednosti na kojima počiva. I dalje će raditi na tome da građanima pruže pouzdana revizorska jamstva, da omoguće bolju kontrolu odgovornosti i veću transparentnost djelovanja EU-a te da provode revizije uspješnosti Unije u područjima koja su najrelevantnija, stoji u novoj, također danas objavljenoj strategiji Suda za razdoblje 2021. – 2025.


ČETIRI STRATEŠKA PODRUČJA

U programu rada revizora EU-a za 2021. godinu i nadalje, koji se nastavlja u sljedeću godinu, navedena su 73 tematska izvješća i pregleda koja se planiraju objaviti 2021. i 2022., razvrstana u četiri strateška područja:
gospodarska konkurentnost EU-a i kohezija u Uniji
• klimatski i resursni izazovi
• sigurnost i europske vrijednosti
• fiskalna politika i javne financije
.

U tim publikacijama naglasak će se u prvom redu staviti na procjenu uspješnosti djelovanja EU-a u odabranim područjima kao što su nabava cjepiva, sigurnost hrane i slobodno kretanje tijekom pandemije, nacionalni planovi oporavka, digitalizacija škola, e-uprava, kružno gospodarstvo, uključivanje klimatskih pitanja u sva područja djelovanja EU-a, održivo ribarstvo, borba protiv prijevara u zajedničkoj poljoprivrednoj politici, Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), nadzor nad bankama u EU-u i lobiranje kod zakonodavaca. Revizori su odabrali ta područja na temelju procjene glavnih rizika za rashode EU-a i provedbu politika.
„Programom rada Suda za 2021. ujedno se označava početak provedbe nove strategije koja će služiti kao putokaz za aktivnosti Suda u njegovoj ulozi neovisnog vanjskog revizora EU-a za razdoblje do 2025.”, izjavio je predsjednik Suda Klaus-Heiner Lehne. „Građani EU-a mogu i dalje računati na Sud u pogledu ključnih pitanja za budućnost EU-a: revizije će biti usmjerene na područja i teme u kojima Sud može ostvariti najveću dodanu vrijednost, ističući dobre značajke, ali i upozoravajući na loše. To se odnosi i na nove mjere EU-a za zaštitu građana od nepovoljnih učinaka pandemije.”


PRISTUP RAČUNOVODSTVENOJ DOKUMENTACIJI

Tijekom sljedećih pet godina revizori će također dodatno usavršiti svoj revizijski pristup za odobravanje računovodstvene dokumentacije EU a i provjeravanje usklađenosti rashoda s pravilima. Vodit će računa o dalekosežnim promjenama koje se uvode novim višegodišnjim financijskim okvirom za razdoblje 2021. – 2027. i paketom mjera za oporavak NGEU, koji će utjecati na financiranje i upotrebu proračunskih sredstava EU-a, uključujući nove oblike vlastitih sredstava i mogući prelazak s pravila o prihvatljivosti na aspekte koji se temelje na uspješnosti. Poseban naglasak stavit će se i na pojačanu suradnju s tijelima EU-a za otkrivanje prijevara i davanje većeg doprinosa borbi protiv prijevara u rashodima EU-a i ubiranju njegovih prihoda
.

KONTROLA FINANCIJSKIH SREDSTAVA I POLITIKE EU

U strategiji Suda za razdoblje 2021. – 2025. također se razmatraju moguće izmjene njegovih revizijskih ovlasti. Glavna je zadaća Suda kontrolirati odgovorno djelovanje različitih tijela koja upravljaju financijskim sredstvima EU-a i provode politike Unije, no i dalje postoje nedostatci u pogledu revizije i kontrole odgovornosti. Stoga će revizori EU-a tijekom narednih godina zatražiti jasne i šire ovlasti za reviziju ne samo tijela EU-a, kao što je to sada slučaj, nego i ključnih međuvladinih tijela koja su relevantna za funkcioniranje EU-a.


Osnovne informacije
Uloga je Suda provjeravati prikupljaju li se i troše li se sredstva EU-a u skladu s važećim pravilima i propisima, jesu li točno prikazana u računovodstvenoj dokumentaciji te jesu li upotrijebljena na djelotvoran i učinkovit način u interesu građana EU-a. Revizijska izvješća i mišljenja Suda ključna su karika u lancu kontrole odgovornosti EU-a te se upotrebljavaju za pozivanje na odgovornost onih koji su zaduženi za provedbu politika i programa EU-a: Komisije, drugih tijela EU-a i administrativnih tijela u državama članicama. Ujedno pomažu građanima EU-a da se pobliže upoznaju s načinom na koji EU i njegove države članice odgovaraju na izazove današnjice i sutrašnjice.


Strategija Suda za razdoblje 2021. – 2025. i njegov program rada za 2021. godinu i nadalje trenutačno su dostupni na internetskim stranicama Suda (eca.europa.eu) na engleskom jeziku, a uskoro će biti dostupni i na drugim jezicima EU-a

29.01.2021. u 05:45 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 28.01.2021.

MINISTRICA VUČKOVIĆ NA VIJEĆU MINISTARA POLJOPRIVREDE I RIBARSTVA POD PORTUGALSKIM PREDSJEDANJEM


ZATRAŽILA DODATNE MJERE ZA OPORAVAK HRVATSKE POLJOPRIVREDE

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala je u ponedjeljak, 25. siječnja 2021. godine, na prvom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije pod predsjedanjem Republike Portugal koja je predsjedanje EU preuzela od Njemačke 1.1.2021. Ministrica Vučković je izvijestila Vijeće ministara o razornom potresu u Hrvatskoj te izrazila potrebu za dodatnim mjerama pomoći potresom pogođenom području u okviru europskih instrumenata.
Na sastanku Vijeća koji je održan video- vezom, portugalsko je predsjedništvo predstavilo glavne prioritete svoga predsjedanja među kojima se ističe namjera postizanja političkog dogovora o reformi zajedničke poljoprivredne politike u svibnju. Ministrica Vučković je podržala ovaj pristup te ponovila ključne prioritete za Republiku Hrvatsku u odnosu na reformski paket: maksimalno pojednostavljenje pravila, posebno za male poljoprivrednike; veća uloga država članica u definiranju mjera poljoprivrede unutar zajedničkog pravnog okvira Europske unije; nastavak proizvodno vezanih plaćanja; uvažavanje specifičnih potreba država članica i unaprjeđenje mjera za stabilizaciju tržišta.
Na dnevnom redu sastanka ministara poljoprivrede bila je i informacija o katastrofalnim posljedicama serije potresa koji su pogodili Hrvatsku krajem prošle godine. Hrvatska delegacija ukazala je na iznimno negativan utjecaj potresa na drvni sektor, ruralnu zajednicu i poljoprivredne aktivnosti pogođenih područja te devastaciju osnovne infrastrukture koja je dovela do poteškoća u pristupu tržištu, smanjenja skladišnog kapaciteta i poremećaja u lanca opskrbe. Slijedom navedenog, Hrvatska je pozvala Europsku komisiju da su, osim pružanja neposredne potpore, potrebni i drugi instrumenti pomoći, olakšan pristup zajmovima i financijska potpora.

Ministrica Vučković je naglasila: „Iako sam zahvalna na dosadašnjoj europskoj pomoći i solidarnosti - zbog razmjera šteta u poljoprivrednom sektoru smatramo da postoji prostor za dodatni napor te potreba za stručnom podrškom i pomoći Europske komisije te aktivacijom mjera Zajedničke poljoprivredne politike“. Te se mjere, istaknuto je na sastanku Vijeća, posebno odnose na povećanje intenziteta potpora za ulaganja u pogođenom području na 70 posto, olakšana isplata predujmova ukidanjem bankovne garancije i mogućnost kompenzacije ekonomskih gubitaka pogođenim poljoprivrednicima.
Ministrica Vučković zatražila je razmatranje dodatnih mjera kako bi se olakšao oporavak poljoprivrednog tržišta: „Avansna isplata izravnih potpora u iznosu do 85 posto prije 16. listopada – i to prije provedbe kontrole na terenu, izuzeće od obaveza vezanih uz zelena plaćanja, kao i produljenje rokova za dovršetak investicija iz Programa ruralnog razvoja“.
Više država članica iskazalo je svoje suosjećanje za žrtve potresa i razumijevanje te potporu za zatražene mjere. Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, g. Janusz Wojciechowski, naglasio je kako Europska komisija već razmatra moguće načine kako pomoći hrvatskim poljoprivrednicima te iskazao spremnost i otvorenost za hrvatske zahtjeve.
Na sastanku su također razmijenjene informacije o trenutnom stanju međunarodne trgovine u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, ponovno je skrenuta pozornost na necarinske barijere s kojima je suočena i Hrvatska; dugotrajni postupci odobravanja uvoznih certifikata u pojedinim trećim zemljama otežavaju izlaz na nova tržišta, čak i kada postoje trgovinski sporazumi s tim državama te kada izvoznici ispunjavaju tražene standarde, stoga je zatražena aktivnija uloga Vijeća u regulaciji trgovine za proizvode poljoprivrede i ribarstva.
Slovenska delegacija je, uz potporu Hrvatske, Austrije, Češke, Cipra, Estonije, Francuske, Grčke, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske i Slovačke, izvijestila o trenutnom stanju u sektoru svinjogojstva pogođenog padom cijena, tržišnim poremećajima uzrokovanih koronakrizom i pojavom afričke svinjske kuge u državama članicama te pozvala EK na primjenu odgovarajućih mjera.
Ponovljen je i zahtjev nekoliko država članica upućen Komisiji da izvrši detaljnu analizu trenutne situacije u svinjogojskom sektoru i mogućih scenarija budućeg razvoja. Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je krajem prošle godine žurnu aktivaciju mjera Europske komisije kako bi se omogućio nastavak proizvodnje i stabilizacija svinjogojskog sektora, stoga je na sastanku zatraženo što žurnije očitovanje o ovom prijedlogu, kao i analiza trenutne situacije i prijedlozi razvoja ovog sektora.


28.01.2021. u 05:30 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 27.01.2021.

EU PODRŽALA REAZVOJ CJEPIVA S 2,7 MILIJARDI EURA



POVJERENICA EU Kyriakides TRAŽI ODGOVOR KOME tvrtka AstraZeneca
ISPORUČUJE CJEPIVO


Cjepivo protiv korona virusa COVID -19 je najtraženija roba u svijetu. U samo godinu dana otkako se virus pojavio na dan 26. siječnja
2021.
je bilo 100. 318.660 oboljelih osoba od korona virusa, umrlo je 2.150. 615 osoba, a oporavljeno je od korone 72.368.409 osoba.

U Hrvatskoj je od coronevirusa umrlo 4.882 osoba, oboljele su 229.502 osobe a oporavile se 222.110 osoba.
U svijetu je nastao neobjašnjiv zastoj s isporukom cjepiva u zemlje Europske unije, a prema informacijama koje je objavila HINA je 25. siječnja povjerenica za zdravstvo EU Stela Kyriakides uputila je oštru retoruku kazavši da je Europska unija pretfinancirala razvoj i proizvodnju cjepiva i želi vidjeti povrat uloženoga. Želi točno znati jesu li doze koje je AstraZeneca dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene”, izjavila je Kyriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske tvrtke AstraZeneca. Tvrtka AstraZeneca je 21. siječnja petak “iznenađujuće” izvijestila Bruxelles da neće moći sljedećih tjedana isporučiti količine cjepiva prema ugovoru koji je potpisala s Europskom komisijom. Povjerenica za zdravstvo Stela Kyriakides je rekla da EU želi da naručene i plaćene doze cjepiva budu isporučene čim prije te da želi da ugovor bude u potpunosti ispoštovan”, naglasila je povjerenica.
Ona je najavila da će ubuduće sve kompanije koje proizvode cjepivo protiv covida-19 morati unaprijed obavijestiti Komisiju kada žele izvesti cjepiva proizvedena u EU-u u treće zemlje, s tim da to neće vrijediti samo za humanitarne isporuke. “Želimo jasnoću i transparentnost u pogledu izvoza cjepiva iz EU-a”, istaknula je Kyriakides, dodajući da je EU do sada podržala brzi razvoj i proizvodnju nekoliko cjepiva protiv covida-19 u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi eura.Budući da odgovori na pitanja koja je Komisija na popodnevnom sastanku 26. siječnja nisu zadovoljavajući, Kyriakides je najavila novi sastanak s predstavnicima AstraZenece. “EU će poduzeti sve što je potrebno da zaštiti svoje građane i njihova prava”, rekla je povjerenica.Očekuje se da će Europska agencija za lijekove u petak 29. siječnja dati odobrenje za korištenje cjepiva koje je AstraZeneca razvila u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, no to će malo vrijediti ako tvrtka ostane pri svojoj najavi da će biti znatnog kašnjenja u isporuci cjepiva.
Što se tiče Hrvatske, još u listopadu 2020. bilo je najavljeno kako će AstraZeneca u Hrvatsku isporučiti više od 200 tisuća doza cjepiva u prosincu 2020., no sve je odgođeno zbog kasnije registracije cjepiva. Na zadnjem sastanku Upravnog odbora Astra Zenece rečeno je da će Hrvatska sredinom veljače dobiti nešto manje od 45 tisuća doza cjepiva.


Tvrtka SANOFI RADI NA DVA PROJEKTA ZA PRONALAZAK CJEPIVA


Francuska će tvrtka SANOFI nastojati ove godine isporučiti više od 100 milijuna doza iz svoje tvornice u Frankfurtu, rekao je u utorak 26.1. izvršni direktor Paul Hudson za novine Le Figaro.Pfizer i njegov njemački partner BioNTech te ostali proizvođači cjepiva protiv covida-19 poput AstraZenece trude se zadovoljiti ogromnu potražnju za cjepivom kako bi se suzbila pandemija.
Prošli su mjesec Sanofi i britanski GlaxoSmithKline izvijestili da je cjepivo protiv covida-19, koje zajednički razvijaju, pokazalo nedovoljan imunološki odgovor kod starijih ljudi i tako odgodili njegovo puštanje na tržište do kraja ove godine.Tvrtka je od tada pod pritiskom da smisli način kako pomoći drugim proizvođačima lijekova koji isporučuju cjepivo dok se pandemija ponovno intenzivira u Europi i ostatku svijeta.
“S obzirom na to da naše cjepivo kasni nekoliko mjeseci, zapitali smo se kako bismo drugima mogli biti od pomoći”, istaknuo je Hudson. Sanofi s američkom tvrtkom Translate Bio radi i na drugom kandidatu za cjepivo protiv covida-19. U proizvodnji koriste mRNA tehnologiju, slično Pfizerovom i BioNTech pristupu. Očekuje se da će ispitivanja prve faze početi u prvom kvartalu 2021.Hudson je u intervjuu potvrdio da tvrtka Sanofi ostaje predan svojim dvama projektima za pronalazak cjepiva.


U V. BRITANIJI 100.162 UMRLIH OD KORONE

Velika Britanija prva je europska zemlja koja je prošla broj od 100 tisuća umrlih i peta u svijetu iza SAD-a, Brazila, Indije i Meksika. Ukupan broj od 100.162 umrlih veći je od broja poginulih civila u Drugom svjetskom ratu i dvostruko veći od broja ubijenih u nacističkim bombardiranjima 1940. i 1941., iako je tada bilo manje stanovnika.“Preuzimam punu odgovornost za sve što je Vlada učinila“, rekao je u utorak 26. siječnja britanski premijer Boris Johnson.“Mogu vam reći da smo doista učinili sve što smo mogli, nastavljamo to činiti, minimizirati gubitke života i patnju“.
Dodao je da će se Britanci nakon pandemije “ujediniti kao nacija kako bi pamtili one koje su izgubili živote te odali počast nesebičnom heroizmu onih na prvoj liniji koji su dali svoje živote da bi spasili druge“.Engleska, najmnogoljudniji dio Velike Britanije, 5. siječnja je ponovno ušla u opću karantenu, zatvorivši kafiće, restorane, trgovine s neesencijalnom robom i škole za većinu učenika. Uvedene su i dodatne restrikcije putovanja.
Britanija je u prosincu postala prva zemlja koja je odobrila Pfizerovo cjepivo, obećavši da će do sredine veljače cijepiti sve starije od 70 godina, one koji su rizične skupine, zdravstvene i socijalne radnike te štićenike domova za starije i nemoćne
.

Dosad je prvu dozu primilo 6.853.327 Britanaca, a drugu njih 472.446.

27.01.2021. u 05:45 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 26.01.2021.

CIJEPLJENO JE DO SADA 69.984 OSOBA U RH PROTIV KORONE


DRUGU DOZU CJEPIVA PRIMILO JE 11.907 OSOBA

Kroz 24 sata - iz 24. na 25. siječanj - zabilježena su 134 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 32 osobe, izvijestio je Stožer civilne zaštite RH 25. siječnja.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prof. dr.Krunoslav Capak rekao je kako Hrvatska bilježi 20-postotni pad broja novozaraženih u posljednjih sedam dana i to u odnosu na prethodni tjedan.
Cijepljeno je u RH 69.984 osoba, a drugu dozu cjepiva dosad je primilo 11.907 ljudi.

Za osobe koji trebaju primiti drugu dozu cjepiva, cijepljenje će se odgoditi za tjedan dana zbog nedostatka cjepiva no to neće utjecati na kvalitetu cijepljenja i imunitet jer do druge doze mogu proći i 42 dana - rekao je prof. dr. Capak na konferenciji za medije. Rekao je kako Hrvatska ne planira ući u zasebne razgovore s proizvođačima cjepiva jer je dogovoreno s EU da se ide zajedno, ali je istaknuo kako bi u iduća četiri tjedna u RH trebalo doći 14 kutija cjepiva manje, što iznosi ukupno 13.650 doza.
"Moderna bi trebala u nedjelju -31. siječnja 2021. - isporučiti 4.800 doza, dok bi početkom veljače trebalo stići 10.800 doza za koje nema obavijesti da se odgađaju", rekao je prof. dr.Capak.
"AstraZeneca je dobila zadatak od Europske komisije da se danas malo popravi s rokovima i količinama cjepiva, pa se nadamo da ćemo iza današnje telekonferencija imati dobru vijest. Prva isporuka bi trebala biti sredinom veljače, više od 44.000 doza", rekao je. Na Pfizerovo cjepivo dosad su prijavljene 284 sumnje na nuspojave, među kojima je bilo 16 alergijskih reakcija koje su zahtijevale primjenu lijekova, a dvije primjenu adrenalina.
Na Modernino cjepivo stiglo je 10 prijava nuspojava, sve blage naravi.
Trenutna 14-dnevna incidencija oboljelih u Hrvatskoj iznosi 216 na 100.000 stanovnika - najviša je u Sisačko-moslavačkoj sa 385,6 oboljelih a najniža u Istarskoj sa 92,9 zaraženih.


Nije li cjepivo preusmjereno u SAD?
Problemi s isporukom cijepiva prisutni su i u drugim europskim zemljama. Isporuke proizvođača Moderne i Pfizera prema informacijama koje su dostupne javnosti manje su ,oko 30 posto. No treba podsjetiti da je u politici pristupa korona virusu u SAD-u nastala velika preobrazba pobjedom, a potom i inauguracijom Joa Bidena na mjesto američkog predsjednika. Biden je odmah po inauguraciji rekao da je njegova politika prema korona virusu „ u 100 dana 100 miliona cijepljenih amerikanaca“ . Nije li stoga realno, ali to ni proizvođači cjepiva ni službene osobe EU ne žele javno reći“ da su značajne količine cjepiva usmjerene u SAD i zato je osjetan nedostatak dogovorenih količina cjepiva protiv korona virusa u europskim zemljama , tako i u Hrvatskoj?!
. M. Zouhar Zec

26.01.2021. u 05:47 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 25.01.2021.

SPOLNO UZNEMIRAVANJE GONITI PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI !

U RH 25 TISUĆA PREDMETA STARIJE OD SEDAM GODINA!

Ministar pravosuđa i uprave dr. Ivan Malenica izjavio je u četvrtak 21, siječnja prije sjednice Vlade da je cilj u sljedećoj godini riješiti sve sudske predmete starije od sedam godina. Ministar je rekao da su nezadovoljni dugotrajnošću sudskih postupaka i velikim brojem neriješenih predmeta. U kontekst je doveo slučaj "kornatske tragedije" koji je okončan 20. siječnja, nakon gotovo 14 godina. Po podacima koje je iznio dr. Malenica u Hrvatskoj je oko 25 tisuća predmeta starije od sedam godina, a cilj im je riješiti sve takve predmete na svim sudovima u Hrvatskoj.

Ministar dr. Malenica je najavio je da će izraditi akcijski plan za svaki pojedinačni sud, a već je razgovarao sa svim predsjednicima sudovima koji bi trebali voditi najviše računa o trajanju postupaka i utjecati na suce da se više angažiraju na pojedinim predmetima. Osim kroz rad svakog pojedinog suda i predsjednika suda na smanjenje sudskih postupaka, pokušat će utjecati kroz izmjene zakonodavnog okvira, odnosno skraćivanjem rokova i ubrzavanjem postupaka, poštujući neovisnost pravosuđa. Ministar Uprave i pravosuđa dr. Ivan Malenica Malenica je naveo da su ipak zabilježili određeno smanje predmeta sa 480.000 na kraju 2019. na 410.000 predmeta 2020. godine.

Upitan od novinara za problem žena žrtava nasilja koje o tome šute jer ne vjeruju institucijama, rekao je da su već najavili izmjene Kaznenog zakona koji je na snazi od 1.1. 2013., a kako bi se spolno uznemiravanje gonilo po službenoj dužnosti. Rekao je i da je na žrtvama da koriste zakonske mogućnosti, a da sudovi sude prema propisima i zakonu. Rekao je kako im je svakako interes, kad se radi o tim nedjelima, da postupak što prije završi i da žrtve ne prolaze traumu na suđenjima pa će ići prema ograničavanju trajanja postupaka, ali i prema tome da se obvezuje suce kako bi u određenom vremenskom roku donijeli presudu.

Za zakon koji uređuje lokalnu samoupravu a koji je kolokvijalno nazvan "lex šerif", ministar dr. Malenica je rekao da je donio određene dobre stvari, poput stabilnosti lokalnih jedinica. Nije se složio s tezom da postoje nedodirljivi što god da učine, da ih se ne može maknuti s funkcije.


25.01.2021. u 05:32 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 24.01.2021.

28. OBLJETNICA OSLOBODILAČKE OPERACIJE MASLENICA 93.


SJEĆANJE NA PRVU VELIKU POBJEDU U DOMOVINSKOM RATU!

Povodom obilježavanja 28. obljetnice jedne od prvih velikih oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija u Domovinskom ratu, operacije Maslenica ’93, u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija, ministar obrane RH dr. Mario Banožić sudjelovao je 22. siječnja 2021. godine u Zadru na obilježavanju te vojne operacije. Obilježavanje je održano u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja Domovinskog rata na zadarskom području. U zadarskoj uvali Jazine, kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocke održan je prigodan komemorativni program u sklopu kojeg su u znak sjećanja na sve poginule položene i ruže.
Uz prisustvo obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika u Vojno redarsvene operacije “Maslenica”, obilježavanju je prisustvovao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Deur, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja i državni tajnik u Ministrastvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova i zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata i Udruga hrvatskih branitelja.

Vijenci i svijeće položeni su u Zadru, kod Središnjeg križa na Gradskom groblju i kod spomen obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gardijske brigade Pauci, u Kašiću na spomen obilježju 3. gardijske brigade Kune te kod Masleničkog mosta na spomen obilježju križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ’93.



U mjestu Islam Latinski položen je vijenac i zapaljene su svijeće na spomen obilježju 4. gardijske brigade “Pauci”, a održano je i svečano otkrivanje spomen ploče poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću. Spomen ploču otkrili su roditelji poginulog Erika, a njegovoj majci u znak zahvalnosti i sjećanja ministar obrane RH dr. Banožić predao je zastavu Republike Hrvatske.
Operacija Maslenica bila prekretnica u ratu, a ministar obrane dr. Banožić je u Zadru rekao :“ S ponosom i tugom u srcu prisjećamo se svih poginulih i nestalih, a njima i njihovim obiteljima upućujem neizmjernu zahvalnost.Operacija Maslenica dala je snagu tadašnjoj Hrvatskoj vojsci, koja je bila znatno slabije opremljena, manjih znanja, ali s velikom željom da obrani hrvatski teritorij i koja je na kraju pobijedila nadmoćnijega neprijatelja. Maslenica je dala snagu svim hrvatskim braniteljima i na ostalim ratištima i bila je temelj za kasnije vojnoredarstvene operacije Bljesak i Oluja koje su prepoznate kao nešto što je označilo hrvatsku kompletnu slobodu i dalo jedna krila u politici koja je dalje upravljala procesom mirne reintegracije hrvatskog podunavlja” rekao je ministar dr. Banožić u Zadru.

“To je bila prva velika pobjeda. S ponosom se sjećamo tih dana. Odali smo počast svim žrtvama, svim dragim prijateljima koji su dali svoje živote na oltar domovine” podsjetio je župan Zadarske županije Božidar Longin.U prigodi obilježavanja 28. obljetnice operacije Maslenica ’93 održana je i sveta misa za Domovinu u zadarskoj Katedrali Svete Stošije koju je predvodio don Josip Radojica Pinčić.




Fotke: Ministarstvo obrane

24.01.2021. u 08:51 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 21.01.2021.

BESPOVRATNA POMOĆ MEDIJIMA NA PODRUČJU RAZORNOG POTRESA !


ZA PORTALE, RADIO I TV!

Javni poziv za prikupljanje ponuda za dodjelu milijun kuna bespovratnih sredstava medijima s područja Petrinje, Gline i Siska s ciljem proizvodnje i objavljivanja informativnog programa objavilo je Vijeće za elektroničke medije (VEM) o 20. siječnja.
Bespovratna sredstva planirana su u financijskom planu Agencije za elektroničke medije (AEM) za 2021. godinu. Dodijelit će se pružateljima medijskih usluga radi produkcije tema s područja javnog informiranja i lokalnih tema sa sjedištem u gradovima Petrinja, Glina i Sisak kao gradovima koji su najteže pogođeni potresima, ističe se u javnom pozivu VEM-a s rokom prijave od 15 dana od objave.
Cilj je proizvodnja programa o dodjeli humanitarne pomoći, radu službi spašavanja i pomoći u kontaktu s lokalnim stanovništvom te specijaliziranih emisija o pravima na ostvarivanje pomoći i obnove razrušenih objekata, kao i informiranje o humanitarnim projektima.
Najmanji iznos koji se može dodijeliti za pojedini projekt iznosi 20.000 kuna, a najviši 300.000 kuna. Na javni poziv mogu se prijaviti televizije, radija i portali koji imaju sjedište u Petrinji, Glini i Sisku.
Dodijeljeni novac moći će se koristiti za materijalne, kadrovske i produkcijske troškove proizvodnje programa ako je utrošen u skladu s odredbama javnog poziva. Na temelju ovog javnog poziva neće se financirati ili sufinancirati kupnja tehničke opreme, ističe se u VEM-u.

Na području najviše pogođenim potresom djeluju četiri radijske postaje - Petrinjski radio, Radio Sisak, Radio Qurinus i Radio Banovina, kao i nekoliko elektroničkih publikacija upisanih u Upisnik pružatelja medijskih usluga pri Agenciji za elektroničke medije.

Rok za podnošenje prijava je 4. veljače 2021. Svi uvjeti za podnošenje prijava nalaze se na linku:

https://www.aem.hr/vijesti/javni-poziv-za-prikupljanje-ponuda-za-dodjelu-bespovratnih-sredstava-pruzateljima-medijskih-usluga-s-podrucja-gradova-petrinje-gline-i-siska-

21.01.2021. u 01:45 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 20.01.2021.

MINISTRICA VUČKOVIĆ POSJETILA PLOČE I OPĆINU POJEZERJE !


POTREBNO UDRUŽIVANJE U PROIZVOĐAČKE ORGANIZACIJE

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 20. siječnja 2021., posjetila Općinu Pojezerje i Grad Ploče u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i otkupljivačima održala sastanke na teme vinarstva i vinogradarstva, lokalne infrastrukture, programa pomoći, dodjele poljoprivrednog zemljišta, a poseban je naglasak stavljen na udruživanja proizvođača.

U općini Pojezerje ministrica Vučković je održala sastanak sa predstavnicima vinarskog sektora. Uslijed pandemije COVID-19 vinari su najveće poteškoće imali s plasmanom vina na tržište. Uz Nacionalni program pomoći sektoru vina 2019. do 2023. vrijedan 56 milijuna eura, samo za saniranje posljedica širenja bolesti COVID-19 formirana su ukupna sredstva od 57 milijuna kuna koja su se preusmjerila u dvije mjere pomoći - Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina. Mjera Destilacija tako je iskorištena 100%, ukupno raspoloživ iznos sredstava za krizno skladištenje vina iskorišten je u obujmu od 88%, dok je postotak iskorištenosti Vinske omotnice najveći do sada – čak 94% sredstava. Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023. za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda očekuje se u veljači 2021. godine.

Na sastanku održanom u Poduzetničkom inkubatoru Ploče, u nazočnosti župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, načelnika općine Pojezerje i ostalih predstavnika lokalne i regionalne samouprave, ministrica Vučković je predstavnicima lokalnih proizvođača i otkupljivača naglasila važnost objedinjavanja ponude proizvođača doline Neretve putem proizvođačkih organizacija.
U Republici Hrvatskoj trenutno je priznato 20 proizvođačkih organizacija u 10 županija iz 9 sektora koje okupljaju oko 700 članova. Takvo udruživanje proizvođača, poglavito malih poljoprivrednih gospodarstava, koja svojim količinama i tehnologijom proizvodnje nisu konkurentna na tržištu, pridonosi održivosti poljoprivredne proizvodnje i ravnopravnijem nastupu na tržištu, a jamči postizanje ekonomski isplative proizvodnje pojedinog proizvođača te ublažava posljedica nepovoljnih tržišnih i klimatskih uvjeta.
Udruživanje proizvođača jedan je od najbržih načina kako da njihovi proizvodi postanu konkurentni na domaćem i stranom tržištu.



NAKNADA ZA LOV MANJA 50 %

Programom Vlade Republike Hrvatske predviđena je posebna skrb za ravnomjerni regionalni razvoj, a posebno poticanje razvoja područja Banovine odnosno Sisačko-moslavačke županije, stoga Ministarstvo poljoprivrede, kao davatelj prava lova, lovoovlaštenike sa sjedištem na potresom pogođenom području u državnim lovištima , oslobađa od obveze plaćanja 50 % iznosa godišnje naknade za pravo lova za lovnu godinu 2021./22. s ciljem pomoći u obnovi te fizičkoj, socijalnoj, gospodarskoj i demografskoj revitalizaciji područja Banovine
.

20.01.2021. u 23:51 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 19.01.2021.

IMA LI U OVOM SUDSKOM SPORU PRAVDE?

SUDAC I BRANITELJICA USUSTALJENOG MIŠLJENJA

Događaj radi kojeg je Joso Rukavina iz Perušića na sudu u Općinskom sudu u Gospiću , zbio se 7. studenog 2015. a 8.12. 2020. je održano četvrto ročište. Događaj je bizaran, ako se gleda kao sekvenca, jer razmatrala se prijetnja. Ali u cjelini događaja je predmet tako postavljen da je Joso Rukavina na suđenju u ovom predmetu bude kriv. Poanta ovog sudskog predmeta je slijedeća: Najprije ću te izazvati, potom ću te tužiti, zatim ću naći one koji će o tome svjedičiti, sud će to također podržati i biti ćeš osuđen! Tako se ukratko može sažeti ovaj sudski spor općinskog suda u Gospiću.
Joso Rukavina je na sudu 8. 12. 2020. rekao “On je mene jedne prilike zatražio da mu prodam upravo taj komad zemlje, što sam ja odbio, a na što je on rekao, da ću uvijek imati s njim posla.”


Općinski sud u Gospiću


Desno se nazire kuća M. Krekovića, ali u velikom gustišu sitnog drveća je međa, koja je 2015.imali drugačiji izgled. Fotka 8.12. 2020.

POTPORNJE ZABIJAO U ŽIVICU I ŠLJIVE!
Činjenica je naime da je M. Kreković tužio Josipa Rukavinu radi navodne prijetnje i zamahivanja vilama po živici u događaju od 7. studenog 2015. godine Dok je susjed u nazočnosti svoje supruge gledao i davao upute dvjema osobama kako napraviti šalung za ogradu koju će izbetonirati, gotovo na samoj međi njive Jose Rukavine, Joso je došao, sa vilama u rukama da vidi što se radi neposredno pored njegove njive. Joso je o tome na sudu rekao” Dečko koji je postavljao šalung, a nakon što sam ga ja upitao zašto te potpornje zabija u moju živicu i šljive, kada ima prostora da ih postavi i izvan živice i šljiva, odgovorio je da im je “profesor” ( tako zove Krekovića ) rekao da potpornje mogu zabijati u živicu i šljive. Živica je udaljena od međe 50-60 cm” naveo je Joso Rukavina u svom iskazu na sudu .Rekao je i slijedeće “ kada sam ja prijavio oštećenje živice jednog stabla šljive u kojeg je Kreković zabio čavle, policajci su došli i uzeli uzorke, a nakon toga ja nisam dobio nikakvu obavijest što se dogodilo po toj mojoj prijavi.”
Da li je bilo prijetnje, u ovom slučaju i da li je Joso Rukavina udarao vilama po živici iskazujući svoju ljutnju? Ništa se od toga ne može sa sigurnošću utvrditi ni dokazati , jer činjenica je, da na taj događaj 2015. nije pozvana policija . Supružnici Kreković su telefonski javili u policiju, svjedočio je policajac M. Pintar 4. studenog 2020. u Općinskom sudu u Gospiću, da je na njihovu štetu počinjeno kazneno dijelo prijetnje. Rečeno im je da moraju osobno doći podnijeti prijavu, što su oni i učinili nakon nekoliko dana. Policajac je rekao da se ne sjeća, jer je prošlo mnogo godina, je li o tom događaju obavio razgovor nakon toga s Rukavinom ili nije.


Kuća s lijeva i gospodarske zgrade u dvorištu Jose Rukavine. U prvom planu je stablo jabuke na kome se može uočiti djelovanje kiseline.


KAZNA BEZ SVJEDOKA !
Joso Rukavina ( 65) je osuđen na sedam mjeseci zatvora ili dvije godine uvjetno. Odvjetnik Rukavine kaže “ žaliti ćemo se”. Ne treba biti vidovit da bi se mogao izvesti zaključak da je poanta u ovoj kazni ta što bi Joso Rukavina u te dvije uvjetne godine ponovo mogao upasti u zamku susjeda koji aspirira na njegovu zemlju, ponovo izgovoriti nekoliko oštrih riječi i biti odveden u zatvor na izdržavanje kazne . Tužitelj Jose Rukavine je Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću pod brojem : K – DO – 457/ 2015. a navedena kazna zatražena je odmah pri na pvom ročištu prilikom početka procesa.
Zašto sudac Igor Njegovanović nije obratio pozornost na riječi optuženika Rukavine koji je rekao na ročištu: “On je mene jedne prilike zatražio da mu prodam upravo taj komad zemlje, što sam ja odbio, a na što je on rekao, da ću uvijek imati s njim posla?” Odvjetnik Mario Poljak koji brani Rukavinu u tom procesu predložio je da se sasluša Dragica Rukavina koja je sestra Jose Rukavine. Ali braniteljica tužitelja Krekovića državnoodvjetnička savjetnica J. Baričević Butorac usprotivila se tome pri čemu je rekla da predložena svjedokinja nema relevantnioh saznanja o događaju o kome je riječ, jer mu ona nije nazočila. Ali iako Dragica Rukavina, koja je po struci pravnica, nije bila prisutna događaju, pa ni u Perušiću nije bila toga dana, ( 7.11. 2015. kada ni policija nije došla na uviđaj ) ona je itekako dobro upoznata sa svim događanjima. Jer kuća u Perušiću je obiteljska i roditeljska, Joso i Dragica su brat i sestra, a zemlja s lijeve i desne strane kuće , kao i nešto podalje, uz cestu, je njihova obiteljska imovina. Sestra i brat itekako razgovaraju o svemu što se u Perušiću s obiteljskom imovinom događa. No sudac Njegovanović nije mislio drugačije nego i državnoodvjetniča savjetnica koja je u procesu tužiteljeva braniteljica koja je odbila svjedočenje sestre Dragice Rukavine.
A vidljivo je u dvorištu u kojoj je kuća i gospodarske zgrade Rukavine da se tu ništa lijepo nije događalo. Nije bio predmet ove rasprave, ali u dvorištu poljoprivredni strojevi zalijevani su kiselinom, voćke u voćnjaku i živica uništene su jer ih je netko zalijevao jakim kemijskim rastvorom od kojeg su se sušile. Dragica Rukavina je zatražila analizu Inspekcije zaštite bilja koja je uzimanjem uzorka utvrdila da je na voćkama i živici upotrijebljen osim drugih i herbicid glifosat u visokoj koncentraciji - iznad 34 mg/ka. U dvorištu Rukavine trovane su i otrovane sve kokoši, mačke i psi. Otrovana je i krava i još neka stoka, ovce. Sve se to događa niz godina. Joso Rukavina je imao vočnjak sa 150 šljiva, uživao je u tom svom vočnjaku, no danas nema ni jedne šljive. Tko je sve to Rukavinama u Perušiću uništio?


Iza ove živice je zemljište koje je Kreković želio kupiti, što ja Rukavina odbio.




Zemljište Rukavine uz cestu Perušić - Gospić za koje postoje različiti interesi.

“ GDJE BI SE TREBAO PRESELITI DA NAĐEM MIR OD NJEGA”
Taj sudski predmet ulazi u petu godinu procesa a ne problematizira se ništa drugo osim nekoliko riječi navodne prijetnje koja nije Josipu Rukavini dokazana. Josip Rukavina je osim toga na sudu u Gospiću 8. prosinca 2020. rekao “Imao sam 150 šljiva koje su se osušile od kiseline kojom ih je Kreković zalijevao. Znao mi je posjeći šljivu i koristiti drvo kao ogrijev.Ne znam gdje bi se ja trebao preseliti da nađem mira od njega.”
Činjenica je da sudac Njegovanović i državno odvjetnička savjetnica u ovoj ulozi braniteljica J. Baričević Butorac, imaju unisono mišljenje.

Najvažnije političke osobe u RH o hrvatskom pravoduđu govore kao o neovisnom, a istraživanja tijela Europoske unije , kao i Transparency International hrvatsko pravosuđe anketiranjem u visokom postotku bilježi korumpiranim. Trebaju li bez etičke odgovornosti sudsku pravdu donositi oni u čijim je očima tuđa imovina i egzistencijalni opstanak – samo odrađeni posao?

Margareta Zouhar Zec
Fotke:M.Zouhar Zec

19.01.2021. u 12:10 • 0 KomentaraPrint#^

NA JEDNOM MJESTU ĆE BITI PODACI O IMOVINI DRŽAVNIH I JAVNIH DUŽNOSNIKA



POREZNA UPRAVA ĆE NADZIRATI IMOVINSKE KARTICE

Ministar pravosuđa i uprave dr. Ivan Malenica izjavio je u ponedjeljak 18. siječnja HINI, a objavljeno je i na stranici Vlade RH, da je cilj Uprave povezivati brojne registre kako bi i Porezna uprava postala tijelo koje bi nadziralo imovinske kartice državnih i javnih dužnosnika, odgovarajući na pitanja je li vrijeme da Porezna uprava krene "pročešljavati" imovinu dužnosnika, sudaca i državnih odvjetnika. Rekao je da se realiziralo ono što je prije nešto više od godinu dana postavljeno Zakonom o Državnom sudbenom vijeću i Zakonom o Državno odvjetničkom vijeću, odnosno da se ide prema transparentnosti u području pravosuđa s objavom imovinskih kartica svih sudaca i državnih odvjetnika.
"Da bi ta reforma ili promjena imala puni smisao, povezat će se s Poreznom upravom i drugim registrima tako da na jednom mjestu imamo točne podatke, ne samo o državnim dužnosnicima koje smo dosad imali, već i o pravosudnim dužnosnicima", najavio je ministar.
Upitan zašto suci i državni odvjetnici promjene u imovinsku karticu mogu unositi čak do slijedećeg ožujka, za razliku od ministara koji to moraju učiniti odmah, Malenica je pojasnio da državni i javni dužnosnici moraju do kraja jedne kalendarske godine uvesti promjenu, a suci imaju vremena do 1. ožujka. "To je određena razlika, međutim bitno je da se te imovinske kartice ažuriraju", rekao je.
Što se tiče odgovornosti Sisačko-moslavačkog župana HDZ-ovog Ive Žinića koji živi u državnoj kući, a posjeduje vlastitu stambenu imovinu ministar dr. Malenica je rekao da župan Žinić treba pojasniti određena pitanja koja su se pojavila u javnome prostoru.

"Vjerujem da će to pojasniti. Postoji tijelo koje je nadležno za utvrđivanje određenih podataka, istinitosti i činjenica koje su navedene u imovinskim karticama, sve je na radu tih tijela", ustvrdio je. Na pitanje nije li župan Ivan Žinić trebao vratiti državnu kuću kada je shvatio da do nje ne može doći putem darovnice, ministar dr. Malenica odgovorio je da ne želi ulaziti u detalje slučaja te da je župan Ivan Žinić pokrenuo proceduru, odnosno zahtjev za darovanjem na koje ima pravo kao branitelj, što do danas nije riješeno. "Je li se ta procedura mogla završiti ranije, donijeti odluka, to je sad pitanje", rekao je ministar pravosuđa i Uprave dr.Malenica.

Upitan što misli o dužnosniku koji napiše da posjeduje kuću koju je dobio darovnicom, a potom se ustanovi da je lagao, samo je ustvrdio da bi svi trebali s pažnjom ispunjavati imovinske kartice i unositi istinite podatke. "Postupak dobivanja te nekretnine je u proceduri" rekao je ministar pravosuđa i uprave dr. Ivan Malenica.

19.01.2021. u 08:59 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 17.01.2021.

GAVRILOVIĆ,mesna industrija DONIRALA ZGRADU SREDNJE ŠKOLE, PARKIRALIŠTE I IGRALIŠTE U PETRINJI

GAVRILOVIĆ PODUPIRE OBRAZOVANJE SREDNJOŠKOLACA

Kada je mesnu industriju Gavrilović d.o.o u gradu Petrinji 5. siječnja posjetio premijer RH Andrej Plenković, predsjednik Uprave Gavrilović, Georg Gavrilović mlađi je tada predložio da će Gavrilovićevu školu donirati Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Sisačko-Moslavačkoj županiji s ciljem brze normalizacije života i nastavka kvalitetnog obrazovanja petrinjskim školarcima. Na inicijativu Georga Gavrilovića odmah je reagirao ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić i u kratkom roku, samo 10 dana, skupio sve potrebne suglasnosti i osigurao status za potpis ugovora o donaciji. Zato je već 15 . siječnja mesna industrija Gavrilović potpisala s predstavnicima Srednje škole Petrinja, Ugovor o donaciji objekta i pripadajućeg zemljišta Gavrilovićeve škole. Uz zgradu škole, površine 2 400 metra kvadratna, Gavrilović donira i dvorište ukupne površine preko 8 000 metara kvadratnih a koje je potrebno za izgradnju igrališta, parkirališta te ostale infrastrukture buduće Petrinjske srednje škole.
Uz donaciju školske zgrade, Gavrilović će opremiti informatičke učionice Srednje škole Petrinja nabavom potrebne kompjuterske opreme i osigurati da učenici srednje škole imaju svu potrebnu opremu za stjecanje informatičkih znanja i vještina, neophodnih za novo doba digitalizacije. Srednja škola Petrinja i mesna industrija Gavrilović imaju dugogodišnju, uspješnu suradnju kroz podupiranje niza projekata usmjerenih na postizanje što kvalitetnijih uvjeta rada u školskim učionicama i stručnim praktikumima.
Ciljani dan useljenja u novu školu po njegovim je riječima 15. svibnja 20121. godine.Istakao je važnost završetka ove školske godine uživo kao i normalnog odvijanja nastave u idućoj školskog godini.

Zgrada Srednje škole Petrinja smještena u gradskom centru, sagrađena je 1871. godine i teško je oštećena u potresu i od struke inžinjera statike proglašena neupotrebljivom. No njezina vrijedna nastavna oprema je uglavnom ispravna i u dobrom stanju i već je u dobroj mjeri izmještena iz zgrade.

TVORNICU GAVRILOVIĆ POTRES NIJE OŠTETIO

Posljednjeg dana 2020. godine u mesnoj industriji Gavrilović su pogoni pušteni u rad. jer utvrđeno je u potresu nisu oštećeni, a u kojima radi 462 ljudi, što je skoro trećina svih zaposlenih u Petrinji. Prihod od 600 milijuna kuna, je pola od prihoda svih aktivnih 227 tvrtki u gradu Petrinji, što govori o značaju tvrtke Gavrilović koja postoji 330 godina,a Georg Gavrilović mlađi je deveta generacija iz obitelji Gavrilovića koji vodi tvrtku.

„Mi načelno šteta nemamo, tek puknuća zidova koji nisu nosivi. Znači, vrlo malo nekih spojeva na knaufima i slično. Tvornica je jako dobro građena '70-tih godina prošlog stoljeća s armirano- betonskom konstrukcijom. Zahvaljujući toj težini, tvornica je sada ostala čitava "– rekao je za javnost Mario Zbiljski direktor tvornice Gavrilović, nakon razornog potresa od 6,2 merkalija, a koji je 29.prosinca 2020. pogodio grad Petrinju.



Službeni i prepoznatljivi logo Gavrilovića - Jelica sa polutrajnom kobasicom.

Poduzeće Gavrilović je utemeljeno 1690. godine o čemu postoji pisani dokaz iz te godine. Gavrilović je 1821. dobio koncesiju za rad manufakture koja je trebala opskrbljivati mesom vojarne na području Vojne krajine tadašnje Austro-Ugarske. Tvrtka je poslovala kao obiteljsko poduzeće "Prva hrvatska tvornica salame, sušena mesa i masti" s 50-ak zaposlenih. Godine 1883. Gavrilović je proizveo prve količine zimske salame, tzv. gavrilovićke, izvozeći je na europska tržišta . Godine 1902. tvornica je modernizirana te je prerasla u dioničko društvo, a od 1925. već je pokrenuta proizvodnja mesnih konzervi, mesa i mesnih prerađevina te gotovih jela.
Opširno o povijesti tvrtke Gavrilović d.o.o. na
https://sh.wikipedia.org/wiki/Gavrilovi%C4%87


Mesna industrija Gavrilović d.o.o. ima certificirani sustav upravljanja kvalitetom (ISO 9001), sustav upravljanja okolišem (ISO 14001), standard za reviziju kvalitete i sigurnosti hrane za prehrambene proizvode (IFS Food), halal certifikat (BAS 1049) i sustav upravljanja energijom (ISO 50001 ).
Tvrtka ima vlastiti tvornički laboratorij i provodi kontrole u suradnji s vanjskim institucijama.
Prisutnost i potražnja na europskim i svjetskim tržištima najbolji je pokazatelj da je Gavrilović simbol kvalitete u mesnoj industriji. Danas Gavrilović d.o.o. po veličini, kvaliteti proizvoda i poslovnim rezultatima svrstava se u vodeće hrvatske tvrtke. Proizvodi više od 2200 proizvoda vrhunske kvalitete razvrstanih u tri branda: GAVRILOVIĆ, JELI i GALA.
Proizvodi se mogu podijeliti u nekoliko skupina: TRAJNE KOBASICE, POLUTRAJNE KOBASICE, SUHOMESNATI PROIZVODI, MESNE KONZERVE i GOTOVA JELA.

Gavrilovićeva Zimska salama je 20 godina u vrhu hrvatske gastronomske ponude. Generacije su odrasle odrastale s popularnom narančastom Gavrilović Jetrenom paštetom, na kojima je veseli lik djevojčice Jelice, koja je logotip Gavrilovića a koja se i danas smiješi sa svih proizvoda. dobre hrane Gavrilovića.. Oznaku “Hrvatska kvaliteta” Hrvatska gospodarska komora dodijelila je proizvodima Jetrena pašteta i Mesni doručak, a oznaku “Izvorno hrvatsko” proizvodima Zimska salama i Gavrilovićev kulen.





17.01.2021. u 12:33 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 16.01.2021.

VLADA POTAKLA PROGRAM MJERA ZAŠTITE OD POŽARA


PLANSKA PRIPREMA ZA PROTUPOŽARNU SEZONU

Na 37. sjednici koja je održana u četvrtak, 14. siječnja 2021. godine Vlada RH je usvojila Prijedlog Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. godini.
Prijedlog programa je donesen na prijedlog Hrvatske vatrogasne zajednice, temeljem Zakona o vatrogastvu članka 4. stavka 5 (“Narodne novine“, broj 125/19.), Vlada uz prethodno mišljenje Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara. Hrvatsku.
Program aktivnosti treba biti temeljni dokument koordinacije i provedbe godišnjih aktivnosti ministarstava, tijela državne uprave, javnih ustanova, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, udruga građana te vatrogasnih i drugih organizacija i tijela uključenih u provedbu mjera zaštite od požara. Hrvatska vatrogasna zajednica kao tijelo državne uprave za vatrogastvo, nadležno je za izradu, upućivanje u postupak donošenja, izvršenje, koordiniranje, praćenje, usklađivanje i usmjeravanje svih aktivnosti vezanih uz provedbu ovoga Programa.
Pripreme požarne sezone uključuju ažuriranje i donošenje planova, prosudbe angažiranja ispomoći, provođenje pripremnih vježbi radi provjere spremnosti i koordinacije snaga koje provode zadaće tijekom ljetne protupožarne sezone, pripremu i čišćenje terena i uklanjanje potencijalnih izvora opasnosti na ugroženom području, svakodnevno praćenje meteo situacije kao i stalnu razmjenu informacija između svih sudionika provedbe Programa aktivnosti.
Provedba Programa odvijat će se u okviru sredstava u Državnom proračunu za što je osigurano 25.000.000 kn za 2021. godinu, za provedbu programa.
Sredstva za aktivnosti Ministarstvo unutarnjih poslova u provedbi Programa ,aktivnosti inspekcije zaštite od požara i civilne zaštite te interventne policije na područjima potencijalno ugroženim od požara) odvijati će se u okviru redovne djelatnosti za što su sredstva osigurana u okviru aktivnosti Administracija i upravljanje.

Hrvatska vatrogasna zajednica izradit će i Vladi Republike Hrvatske dostaviti izvješće o realizaciji Programa aktivnosti do 1. ožujka 2022. (?)
- Pravovremeno donošenje Programa aktivnosti je temelj kvalitetnih priprema za protupožarnu sezonu. Zahvaljujem Vladi RH što je prepoznala važnost ovog dokumenta i ulogu Hrvatske vatrogasne zajednice u njegovu formiranju i provedbi - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

16.01.2021. u 01:07 • 0 KomentaraPrint#^

UGOVARANJEM POVOLJNIJIH KAMATA ZA KAPITALNA ULAGANJA - DO MILIJUNSKE UŠTEDE

INICIJATIVA ODGOVORNOG GRADONAČELNIKA

Na portalu GLAS ISTRE 15.01.2021. u 18:27 , gdje se kaže da je Autor: Glas Istre, a pod naslovom
"Grad Poreč snižavanjem kamata smanjio kreditne obveze za 11,5 milijuna kuna" objavljen je tekst koji prenosim. /font>

Zašto prenosim taj tekst? Zato što je u tekstu jasno vidljivo koliko je važna osobna inicijativa čelnika grada. Nisu Uprave banaka u ovom slučaju Privredne banke Zagreb i Hrvatske banke za obnovu i razvoj same ponudile čelnicima Grada Poreča manju kamatu na kreditne glavnice kako bi Grad uštedio već je to bila zamisao čelnika Grada Poreča. Nije takva odluka razgovarati s vodećim ljudima banaka ni laka, ali je profesionalno odgovorna. I kada su odgovorni ljudi iz Grada Poreču zatražili dijalog o toj temi, naišli su na razumijevanje čelnih ljudi Uprava dviju banaka i odobrene su im niže kamatne stope na kapitane investicije. A niže kamatne stope donijele su milijunske uštede novca proračunu Poreča.
To je izvrstan primjer s kakvim bi se trebali i upoznati i rukovoditi brojni načenici i gradonačelnici gradova i općina u RH kako bi u istim ili sličnim slučajevima postizali što bolje rezultate, prije svega što se uštede novca tiče, za zajednicu kojoj su na čelu. Prema svemu što je do sada poznato, ovakvih je primjera vrlo malo.


"Grad Poreč od 2017. godine do danas je, racionalnim upravljanjem i ugovaranjem povoljnijih kamata za već postojeće kredite za kapitalne investicije poput gradnje dviju škola i dvorana, ostvario uštede za gradsku blagajnu u visini od ukupno 11,5 milijuna kuna. Upravo je odgovorno upravljanje gradskim financijama dijelom olakšalo kriznu 2020. godinu, tijekom koje su prihodi u gradskoj blagajni smanjeni za oko 40%.
Nakon uzastopnih smanjenja kamatnih stopa na kredite za izgradnju osnovne škole Finida i Žbandaj te dvorane Žatika od 2017. godine, Privredna banka Zagreb i Hrvatska banka za obnovu i razvoj su početkom 2020. prihvatile su prijedlog Grada Poreča-Parenzo za dodatno smanjenje kamata, čime su one s početnih sa 5% smanjene na 1,03% te s 2,25% i 2,50% godišnje na 1,1%, odnosno, 1,03% godišnje. Dodatno, ugovaranjem ranije otplate kreditnih glavnica za iste kredite, ostvarena je ušteda od dodatnih 12 milijuna kuna.
- Od početka mandata trudili smo se maksimalno racionalizirati poslovanje grada, a da pritom održimo dostignute standarde i nastavimo s ulaganjima. Ovo su uštede koje osjećamo već sada, ali koje će osjećati i svi naredni gradski proračuni, do krajnje otplate kredita za velike projekte. Sada, kad je 2020. godina smanjila prihode i sve potakla na štednju, zadovoljan sam da smo, usprkos svemu, uspjeli dovršiti one kapitalne projekte – uređenje dijela gradske rive i vrtić i jaslice u Dračevcu, te počeli izgradnju onoga u Žbandaju. I dalje ćemo odgovorno postupati s gradskim financijama, te, sukladno mogućnostima, nastaviti investirati u potrebne projekte za još kvalitetniji život, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić".


16.01.2021. u 00:23 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 15.01.2021.

USPRKOS PANDEMIJI KORONA VIRUSA KINA EKONOMSKI BRILJANTNA


SUFICIT KINE U IZVOZU - U PROSINCU 2020. - 78,17 MILIJARDI DOLARA


Kineski izvoz je porastao u prosincu 2020. godine iznad svih očekivanja, prema podacima carine objavljenim 14. siječnja 2021. Poremećaji u opskrbi širom svijeta izazvani pandemijom korona virusa potakli su potražnju za kineskom robom, iako je jačanje kineske valute jena poskupjelo pošiljke.
Snažan domaći privredni oporavak također je potakao Kinu za kupovinom stranih proizvoda u prosincu mjesecu, na šta ukazuje podatak o ubrzanju rasta uvoza u odnosu na novembar, izvjestio je Reuters, a prenosi Tanjug.

Izvoz Kine je u prosincu povećan je za 18,1 posto na godišnjem nivou, usporivši blago u odnosu na mjesec studeni skok od 21,1 posto, ali je nadmašio prognoze analitičara koji su očekivali rast od 15 posto.
Uvoz u prosincu je porastao za 6,5 posto međugodišnjeg prosjeka, nadmašivši rast iz studenog od 4,5 posto, kao i predviđanja ekonomista koji su prognozirali povećanje od 5 posto .Na nivou ukupne 2020. godine, kineski izvoz je porastao za 3,6 posto, dok je uvoz pao za 1,1 posto.

Vanjsko trgovinski suficit Kine je u prosincu 2020. iznosio 78,17 milijardi dolara, što je njegov najviši nivo još od 2007. godine, prema evidenciji kompanije za praćenje finansijskih pokazatelja Refinitiv.
Međutim, njen trgovinski suficit sa Sjedinjenim Američkim Državama je opao na 29,92 milijarde dolara prošlog mjeseca sa 37,42 milijarde u prosincvu, budući da je kineski uvoz porastao više od izvoza u SAD.

15.01.2021. u 05:09 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 14.01.2021.

TRAMP OPOZVAN U ZASTUPNIČKOM DOMU KONGRESA




I DESET REPUBLIKANACA GLASALO PROTIV TRAMPA

Zastupnički dom Kongresa izglasao je u srijedu, po drugi put otkako je Donald Tramp na poziciji predsjednika Amerike, njegov opoziv, kojim se predviđa smjena predsjednika, prije inauguracije Joe Bidena 20. siječnja koji je odnio pobjedu na zadnjim izborima za američkog predsjednika. Većina u Zastupničkom domu, 222 demokrata i 10 republikanaca glasali su za Trumpov opoziv, naprama 197 demokrata koji su bili protiv. Glasali su o Trumpovom opozivu sa dužnosti, pod optužbom da je inicirao pobunu protiv američke vlasti 6. siječnja 2021.
Odluku o opozivu moraju donijeti suci Senata, koji su na odmoru i počinu raditi 19. siječnja.
Glavni cilj ovog glasanja o opozivu u zastupničkom domu Kongresa je taj da se Tramp nikada više ne bi mogao kandidirati za nijedno javno mjesto, pa tako ni predsjedničko, što je on najavio kako mogućnost na izborima 2024. godine .




Tramp sa suprugom.

14.01.2021. u 05:24 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 13.01.2021.

BELJE DONIRA CRVENOM KRIŽU U SISKU



STOČNA HRANA, MLIJEKO I PAKETI HRANE




Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom i Zdravkom Tušekom i suradnicima u petak, 8. siječnja 2021. godine, obišla potresom razorena područja Sisačko-moslavačke županije, gdje je sudjelovala na primopredaji mlijeka i hrane donirane iz tvrtke Belje Crvenom križu u Sisku i posjetila skladišta stočne hrane u Petrinji i Glini te lokalne OPG-ove.
Pristigla donacija Belja Crvenom križu u Sisku iznosi 3.900 litara mlijeka i 424 paketa hrane, a ukupna donacija će uključivati 10.000 litara mlijeka i 1.000 paketa proizvoda, koja će se razdijeliti na područja u potrebi. Također je osigurano dodatnih 20.000 litara mlijeka donacijom tvrtke Meggle Croatia d.o.o., koje će se po pozivu Crvenog križa dostaviti na područja u potrebi.
„Velika hvala donatorima na solidarnosti i odgovornosti koju osjećaju i dijele u ovim teškim trenucima – hvala tvrtkama Belje i Meggle na vrijednim donacijama kojima je osigurano 30.000 litara mlijeka za sugrađane u potrebi. Ovim putem moram zahvaliti poduzetnicima iz drvnog sektora okupljenima u Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri HGK, kao i trgovačkom društvu Hrvatske šume d.o.o., koji će donirati svoje proizvode pogođenim objektima u svim fazama njihove sanacije, obnove i opremanja, s ciljem centraliziranog i koordiniranog pružanja pomoći unesrećenima“, naglasila je ministrica Vučković te dodala „s jučerašnjim danom ukupno je kroz donacije iz svih krajeva Hrvatske osigurano 200 tona stočne hrane te je polovina razdijeljena poljoprivrednicima u potrebi“.
Do sada su timovi Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a kontaktirali ukupno 2078 PG-a, od čega je s njih gotovo 900 ostvaren i neposredni kontakt obilaskom gospodarstva na terenu, a obilaze se i oni koji nisu u poljoprivrednom upisniku. Ustanovljena su oštećenja na gospodarskim objektima kod 880 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 158 PG-ova te na proizvodnim površinama kod 37 PG-ova. Na 21 PG-u nije bilo moguće adekvatno zbrinuti stoku te je osigurano premještanje na druge lokacije za ukupno 121 grlo stoke. Također, uspostavljen je sustav posredovanja za otkup domaćih proizvoda poljoprivrednika u potrebi.


NA POČETKU GODINE ISPLAĆENO 93 MILIJUNA KUNA

U godini 2021. godine isplaćena su, uz najavljenih 35 milijuna kuna izravnih plaćanja, i dodatna sredstva koja se odnose na područja s prirodnim ograničenjima i na mjere koje obuhvaćaju plaćanja za tradicijske i izvorne pasmine, čime je ukupno poljoprivrednicima i gradu Vrgorcu isplaćeno 93 milijuna kuna .
Prema informacijama od ¸12.1. Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uspostavili su kontakt s 2900 poljoprivrednih gospodarstava u Sisačko-moslavačkoj županiji, od kojih je 1350 i fizičko obiđeno na terenu, kako bi se preliminarno utvrdili obujam i vrsta štete na poljoprivrednim gospodarstvima. Posredovano u prodaji ukupno 114 grla svih vrsta i kategorija stoke.

Prilikom kontakta i obilaska terena ustanovljena su oštećenja na gospodarskim objektima kod 1208 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 172 PG-ova, na proizvodnim površinama kod 45 PG-ova, kao i problemi sa smještajem stoke, pa je tako osigurano premještanje 271 grla stoke s 41 PG-a.
Kroz sustav prikupljanja donirane hrane za životinje u skladištima u Glini i Petrinji do sada je zaprimljeno 270 tona hrane (koncentrirane hrane, sjenaže i sijena), od čega je poljoprivrednicima u potrebi razdijeljeno 155 tona.

Sukladno dojavama s terena od savjetnika iz Uprave za stručnu podršku i HAPIH-a ili od samih uzgajivača stoke o problemima u trženju proizvodima stočarstva, Ministarstvo poljoprivrede spaja poljoprivrednike s predstavnicima mesne i mliječne industrije s ciljem rješavanja problema i pronalaženja rješenja po poštenim tržišnim cijenama - kupnju proizvoda, uključivanje proizvođača u sustav otkupa mlijeka i sl.
Realiziran je otkup 78 grla svih vrsta stoke (8 teladi, 22 utovljene junadi, 7 krava, 11 utovljenih svinja, 21 odojak i 9 janjadi), a posredovano je i u otkupu koja će se obaviti u naredna dva dana za 36 grla (14 teladi, 10 junica, 9 krava i 3 juneta).

Mnoge tvrtke iz poljoprivredno-prehrambene industrije donirale su svoje proizvode samostalno i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, a ističe se stočna hrana, mlijeko i svježa riba. Uspostavljena je i partnerska suradnja s poduzetnicima iz drvnog sektora okupljenih u Udruženju drvno-prerađivačke industrije pri HGK i Hrvatskim šumama, koji će donirati svoje proizvode za sanaciju, obnove i opremanje oštećenih objekata.
Gospodarstva će se obnavljati uz mjere Programa ruralnog razvoja koje su namijenjene upravo saniranju posljedica elementarnih nepogoda i ovakvih prirodnih katastrofalnih događaja. U žurnoj je izradi novi natječaj iz Programa ruralnog razvoja koji izlazi u veljači, a sredstvima će se obnavljati stradali poljoprivredni objekti, stada i proizvodni kapaciteti, pojednostavljenom i ubrzanom procedurom.


KORISNE INFORMACIJE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

Za zaprimanje i raspodjelu stočne hrane na raspolaganju su savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva.
Za zaprimanje i raspodjelu stočne hrane u Petrinji zadužen je djelatnik Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu:

Redni broj Ime i prezime E-mail adresa Mobitel
1. Renato Šunjić renato.sunjic@hapih.hr 099/5028774

Adrese privremenih skladišta hrane za životinje Petrinja, Sisačka 116, DIP Žužić, bivša ciglana Petrinja: za koncentriranu hranu (žitarice)

Petrinja, Ulica Milana Nemčića, desni II. odvojak za voluminoznu hranu (sijeno i sjenaža)


Za zaprimanje i raspodjelu stočne hrane u Glini na raspolaganju su savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva:

Redni broj Ime i prezime E-mail adresa Mobitel

. 1. Siniša Hrgović sinisa.hrgovic@mps.hr 091/4882805
. 2 Dalibor Jugović dalibor.jugovic@mps.hr 091/4882757
. 3. Željko Kucjenić zeljko.kucjenic@mps.hr 091/4882819
. 4. Dario Đurđević dario.durdevic@mps.hr 091/4882812
. 5. Ivica Prpić ivica.prpic@mps.hr 091/4882825
. 6. Ivan Han ivan.han@mps.hr 091/4882821

Izdavanje hrane obavlja se svakog dana u razdoblju od 9:00 do 15:30 sati. Iskazane su potrebe za koncentriranom hranom (kukuruz, šrot, ostale žitarice), a posebno za koncentratima za različite kategorije svinja (starter, grover i finišer).

Adresa privremenog skladišta hrane za životinje
Glina, Dvorska 96, za koncentriranu (žitarice) i voluminoznu hranu (sijeno i sjenaža)

Za potrebe premještanja u svrhu pronalaska i osiguranja odgovarajućeg smještaja životno ugroženih domaćih životinja, poljoprivrednicima su na raspolaganju savjetnici HAPIH-a i Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva:

RB Ime i prezime E-mail adresa Mobitel

1.. Mladen Molnar mladen.molnar@hapih.hr 0998153869

2 Renato Šunjić renato.sunjic@hapih.hr 0995028774
3 Mijo Žugaj mijo.zugaj@mps.hr 0914882756

Za potrebe intervencije zbog bolesti ili ozljede domaćih životinja i kućnih ljubimaca i za ispisivanje prateće dokumentacije prilikom premještaja domaćih životinja poljoprivrednicima su na raspolaganju veterinarske organizacije:

Veterinarska organizacija Adresa Poštanski broj Telefon

ANIMA-VET d.o.o. Sela 198 44273, Sela 044/713 107

VETERINARSKA AMBULANTA GLINA d.o.o. Franje Žužeka 23 44400, Glina 044/882 060

VETERINARSKA AMBULANTA TIN d.o.o. Donji Kukuruzari 34 44431, Donji Kukuruzari 044/857 036

VETERINARSKA STANICA GVOZD d.o.o. Karlovačka 55 44410, Gvozd 044/881 009

VETERINARSKA STANICA KUTINA d.o.o. Vladimira Nazora 61 44320, Kutina 044/680 421

VETERINARSKA STANICA NOVSKA d.o.o. Kralja Zvonimira 9 44330, Novska 044/600 130, 044/608 737

VETERINARSKA STANICA PETRINJA d.o.o. Gajeva 40a 44250, Petrinja 044/527 767, 044/815 252

VETERINARSKA STANICA SISAK d.o.o. Zagrebačka 45 44000, Sisak 044/527 710

VETMED d.o.o. Gornje selo 59 44317, Popovača 044/643 700




13.01.2021. u 04:40 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 12.01.2021.

DIO ULJANIKOVE IMOVINE PRODAN NA JAVNOJ DRAŽBI



Evo tko je za 70 milijuna kuna postao vlasnik tvrtke Uljanik Proizvodnja opreme u Vodnjanu

Pod ovim naslovom i podnaslovom u dnevnim listu GLAS ISTRE objavljen je na internetu 12.1. tekst novinara Milana Pavlovića koji prenosim.


12.01.2021 13:14 | Autor: Milan PAVLOVIĆ
Godinu i pol dana nakon što se priča o sudbini Uljanika definitivno preselila u sudnice Trgovačkog suda u Pazinu imovina brojnih tvrtki posrnulog pulskog brodograditelja kroz stečajni postupak i javne dražbe počinje dobivati nove vlasnike.
Koncem prosinca pred Finom je uspješno završena druga dražba, te su hale i najveći dio pokretne imovine tvrtke Uljanik proizvodnja opreme u Vodnjanu za 69.657.997,19 kuna postali vlasništvo jedinog ponuđača, pulske tvrtke Rektor LNG. Prema rješenju sutkinje Adrijane Labinjan Skok tvrtka Rektor LNG uplatila je jamčevinu u iznosu 13,9 milijuna kuna za sudjelovanje na elektroničkoj javnoj dražbi, a kako se u dražbu nisu uključili drugi ponuđači, tako će uz uplatu razlike od 55,7 milijuna kuna postati i novi vlasnici proizvodnog pogona u Vodnjanu.


Planovi za budućnost

Nakon proglašenja stečaja u opticaju je bilo nekoliko varijanti za nastavak poslovanja, no kako se ni jedan od njih nije pokazao dovoljno konkretnim, tako se skupština vjerovnika odlučila unovčiti imovinu i na koncu je putem elektronske javne dražbe kupac pronađen u tvrtki Rektor LNG.
Prema podacima iz sudskog registra radi se o tvrtci kojoj su osnivači Josip Peranić iz Crikvenice i nekadašnji Uljanikovac Marino Linardon kojeg se svojevremeno u kuloarima spominjalo i zazivalo kao stručnjaka koji bi potencijalno mogao pulsku brodogradnju povesti na put oporavka. Linardon je bio jedan od menadžera zaduženih za poslove opremanja broda, ali je prije desetak godina otišao iz Uljanika i okrenuo se privatnim biznisima. Jedan od njih je i kroz tvrtku Rektor LNG koja prema neslužbenim informacijama u Vodnjanu namjerava pokrenuti proizvodnju spremnika za LNG plin, te u pogonima propale Uljanikove tvrtke otvoriti značajan broj radnih mjesta.
Projekt je to koji prema svemu sudeći nije nov jer prema dobro upućenim izvorima Linardonov partner Peranić već prije nekoliko godina pokazivao je interes, pa čak i s tadašnjim menadžmentom Uljanika razgovarao o mogućnosti kupnje pogona u Vodnjanu. S obzirom da je s prvim danom ove godine s komercijalnim radom napokon krenuo i LNG terminal u Omišlju vrlo je izvjesno da novi vlasnici hala u Vodnjanu imaju ozbiljne planove vezane uz poslovnu suradnju na tom polju. Tome svjedoči i doregistracija tvrtke koju su obavili tijekom prošle godine kojom su u predmet poslovanja Rektor LNG-a upisali čitav niz poslova vezanih upravo uz plinski biznis."


12.01.2021. u 17:56 • 0 KomentaraPrint#^

CARITAS SISAČKE BISKUPIJE



VOLONTERI SU PRUŽATELJI CARITASOVE POMOĆI

Koordinatorica logističkog centra Caritasa Sisačke biskupije časna sestra Smilja Čirko 11. siječnja bila je gošća telefonskom linijom u emisiji Katoličkog radija „Srcem za Banovinu“ te je rekla da je u tom Caritasovom centru potreba za konzerviranom hranom, sredstvima za pranje rublja te produžnim kablovima.Na području stradalom od razornog potresa 29. prosinca stanovnici još nisu u mogućnosti sami kuhati stoga trebaju i suhe hrane tipa mesnih narezaka, pašteta, gulaša u konzervi i slično. Časna Sestra Smilja je rekla da je do sada u logističkom centru bilo aktivno oko 1600 volontera. Volonteri su prema njenim riječima sva sela triputa obišli, popisali su obitelji, i svakodnevno se razvozi hrana. Svaki dan od 13 do 20 osobnih automobila razvozi pomoć obiteljima. Stariji ljudi ne žele napustiti domaćinstva i svaki dan im se dostavlja točno ono što im treba.“ Mreža volontera je odlično pokrivena“, rekla je časna sestra Čirko. Prije tri dana mladi volonteri počeli su obilaziti i stanove u Sisku da vide što treba ljudima i da im se dostavi pomoć. Rekla je iz iskustva u ovoj katastrofi potresa, da su ljudi skromni, kažu ‘možda nekome drugome treba pomoć’. Toliko plemenitosti iziđe iz ljudi u ovome trenutku. Nismo ni svjesni koliko ima dobrih, samozatajnih, vrijednih, skromnih ljudi koji ne traže nikad ništa za sebe, nego daruju drugima“, ispričala je sestra Smilja. Istakla je da su na Badnjak i Božić po julijanskom kalendaru mladi volonteri obilazili sela s pravoslavnim stanovništvom i dijelili paketiće djeci. A među volonterima u Sisku su od prvog dana i mladi pripadnici pravoslavne i islamske vjeroispovijesti.


DONACIJA OD 6,25 KUNA, PO POZIVU NA BROJ 060 90 10

Donatorski telefonski broj Hrvatskog Caritasa 060 90 10 od 29. prosinca do 11. siječnja registrirao je gotovo 100.000 poziva hrvatskih građana koji su željeli na taj način izraziti solidarnost i pomoći stanovnicima Petrinje, Siska, Gline i okolnih mjesta pogođenih razornim potresom.
„Ohrabruju nas i oduševljavaju razmjeri dobrote, solidarnosti i poduzetnosti koje ovih dana izražavaju pojedinci, skupine, župe, udruge, obrtnici i tvrtke diljem Hrvatske, ali i inozemstva. Svi žele pomoći, svatko želi bar na neki način pridonijeti dobroj, pravoj stvari. A pravodobna, žurna pomoć, makar i putem jednog telefonskog poziva, osobi ili obitelji u ovakvoj nevolji nedvojbeno je prava stvar u pravo vrijeme“, potvrđuje ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, koji je protekla gotovo dva tjedna proveo obilazeći potresom pogođena područja i njihove stanovnike.
Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Sisačke biskupije te uz potporu mreže Caritasa Europa i Caritasa Internationalis prikupljenim sredstvima nastavlja pomagati stradalima od potresa u projektima žurne pomoći, kao i stambenog zbrinjavanja, pripreme toplih obroka i nabave građevinskog materijala.


Program pomoći Hrvatskog Caritasa stradalima u potresu u Sisačko moslavačkoj županiji može se i dalje podupirati na slijedeći način:

• online uplatama putem mrežne stranice Hrvatskog Caritasa caritas.hr
• uplatama na račun: IBAN: HR0523400091100080340; poziv na broj: 12-20; za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC: PBZGHR2X – kod Privredne banke Zagreb, Radnička c. 50
• kao i pozivima na donatorski telefon: 060 90 10 (6,25 kn po pozivu; PDV uključen)
.


12.01.2021. u 05:17 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 11.01.2021.

686 HRVATSKIH VOJNIKA ANGAŽIRANO I TIJEKOM VIKENDA



SANIRANO 11 KILOMETARA PROMETNICA

U dane vikenda 9. i 10. siječnja, pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani na području grada Siska, gradova Petrinje i Gline, te okolnih mjesta i sela pružajući pomoć stanovništvu i civilnim institucijama koje su 29. prosinca 2020. godine doživjeli razoran potres.
Osim pomoći Crvenom križu prilikom prijevoza i podjele humanitarne pomoći, prijevoza, utovara i istovara kontejnera, Hrvatska vojska je sanirala ukupno 11 kilometara prometnica, 175 metara klizišta, postavljeno je 77 kontejnera, 20 mobilnih kućica, 11 šatora (44 polja M70), četiri ekspedicijska šatora te jedan šator Alaska, te je obavljeno 18 sanitetskih prijevoza. Vojnici su angažirani i na geosondiranju nasipa rijeke Kupe.Novim tehnologijama i vojnim sposobnostima Hrvatska vojska vrši terenska izviđanja stanja i potrebe lokalnog stanovništva te daljnju koordinaciju potreba sa civilnim institucijama.
Ukupno je tijekom vikenda na području Sisačko-moslavačke županije bilo angažirano 686 pripadnika Hrvatske vojske.

11.01.2021. u 05:38 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 10.01.2021.

VATROGASCI UKLONILI TORANJ SISAČKE KATEDRALE


ANGAŽIRANO 577 VATROGASACA SA 147 VOZILA

Potresom teško oštećen crkveni toranj na sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa visok 15 metara, a težak 14 tona koji je prijetio iznenadnim padom spušten je na tlo 10 siječnja. U toj zahtjevnoj intervenciji sudjelovali su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba, specijalistički tim za spašavanje iz dubina i s visina, uz logističku pomoć vatrogasaca Grada Siska i poduzeća Mamut Zagreb.






Taj teški dio posla za koji su potrebna znanja visinskih radova, ali i podupiranja jer se većina posla odvijala iznutra gdje se ojačavala konstrukcija učinili su vatrogasci Adamčić, Frančešević, Hertl, Kušt i Vađić .Uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, predstavnike lokalnih vlasti i predstavnika Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, ovoj intervenciji prisustvovao je i premijer RH Andrej Plenković.
Na području Sisačko-moslavačke županije vatrogasci aktivno rade na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života. Ukupno je angažirano 577 vatrogasaca sa 147 vatrogasnih vozila, koji su odradili 564 vatrogasne intervencije.

U Vatrogasnoj operativnoj zoni Glina angažirane su snage s područja VZŽ Karlovačke, Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske te Državne intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Šibenik i Split. Na području djeluje ukupno 233 vatrogasaca s 57 vatrogasnih vozila,a evidentirane su 172 intervencije.
Na području Vatrogasne operativne zone Sisak angažirane su snage s područja VZŽ Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske, s ukupno 170 vatrogasaca s 38 vatrogasnih vozila, a evidentirane su 202 intervencije.
Zajedno sa HEP-om i HGSS-om odrađene su radnje za sanaciju trafo-stanice u Petrinji.


U OSAM DANA VIŠE OD 1 000 INTERVENCIJA

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i DVD-a s područja Grada Zagreba su tijekom 9. siječnja imali 72 tehničke intervencije na sanaciji posljedica potresa te ostalih izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata. Na navedenim tehničkim intervencijama sudjelovao je ukupno 421 vatrogasac sa 133 vatrogasnih vozila. Zanimljivo je da je JVP Grada Zagreba samo u prvih 8 dana 2021. godine zabilježio preko 1000 intervencija.


10.01.2021. u 22:49 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 09.01.2021.

IMA LI STOŽER ZA KATASTROFU POTRESA PLAN KOJI ĆE DATI REZULTATE?



DJELUJE LI STOŽER U GLINI I SISKU ?

Prema informacijama koje je iznijela novinarka radio Petrinje sa terena, 6. siječnja, osam dana nakon potresa, pronađena je majka sa troje djece i dvoje starih roditelja u uglu staje koji se nije srušio, gdje su boravili sve vrijeme i spavali, od razornog potresa 29. prosinca. Kako je moguće da je takva ruševna staja ostala zaobiđena i neotkrivena od svih služi koje su bile na terenu, a u njoj je bilo čak šest osoba? Takve su vijesti uznemirujuće i ostavljaju sumnju u ono što se radi na terenu. A na terenu u teškim potresom pogođenom području radi se sve upravo radi ljudi, kako bi ljudi bili spašeni i kako bi u ovo zimskom vrijeme u potresu stradalim ljudima bio osiguran minimum uvjeta za život .

STOŽER I NJEGOVI ČLANOVI
Predsjednik Vlade 4. siječnja donio je Odluku o proglašenju katastrofe na području pogođenu potresom, te u toj odluci , objavljenoj u NN br.1 od 2021. osnovan je tzv. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Rukovodeću ulogu u tom stožeru za katastrofu izazvanu potresom premijer je dao potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu. Zamjenicima su imenovani podpredsjednik Boris Milošević i ministar Darko Horvat. Sjedište stožera je u Petrinji .
Ali kako Stožer ne mogu činiti tri čovjeka imenovani su i dodatni članovi Stožera civilne zaštite koji bi trebali radi na otklanjanju posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije a to su :Zvonimir Frka-Petešić, Goran Jutriša, Irena Petrijevčanin Vuksanović, Zdravko Jakop, Ivo Milatić, Zdravko Zrinušić, Tugomir Majdak, Silvio Bašić, Zdenko Lucić, Juro Martinović, Tomislav Paljak, Ivica Poljičak, Tonči Glavina, Spomenka Đurić, Margareta Mađerić, Tomislav Mihotić, Nikola Mažar i Željka Josić.
No područja koje je zahvatio katastrofalni potres od 6,2 merkalija je površinski veliko sa više od 100 tisuća stanovnika, gospodarski slabo razvijeno , mnoga sela su teško pristupačna i raštrkana, naselja su i bez pravog puta, ali tu žive ljudi. Osim grada Petrinje koji se prostire na oko 380 kilometara kvadratnih, potres je poharao grad Sisak i grad Glinu s pripadajućim naseljima , ali i općine Lekenik, Donji Kukuruzari, Dvor, ali i Hrvatsku Kostajnicu. Petrinja je od Siska udaljena 15 km, od Gline 20 kilometara, do Hrvatske Kostajnice je 30 kilometara.


DJELUJE LI STOŽER U GLINI I SISKU ?
A da li imenovani članovi stožera obilaze teškim potresom zahvaćena područja i provode plan Stožera za katastrofalni potres? Taj stožer osnovan 4. siječnja svaki novi dan mora početi sa planom rada za tako široko područje djelovanja. Zašto? Jer radi se o ljudima, kojima treba donijeti hranu, informaciju, uputiti ih na novi smještaj, neke treba i pronaći, kao što govori primjer sa početka teksta, kojima treba pružiti svaku pomoć na terenu.

Osobe koje su na popisu kao članovi Stožera, po zanimanju nemaju terenski operativne poslove, pa je teško očekivati da daju rezultate koji se od njih u ovom trenutku očekuju. Informacija koja je kao činjenica stigla prije dva dana u javnost – a to je da gradonačelnik Petrinje Darko Dumbović nije u Stožeru za katastrofu potresa, potvrđuje da taj Stožer nema dobar orijentir i da ide u krivom smjeru. Taj detalj potvrđuje da Stožer za katastrofe nema organizaciju koja će dati rezultate, nema plan, a bez plana, pa i samo dnevnog, ozbiljne organizacije ništa ne započinju. Ozbiljne organizacije svoj uspjeh mjere postignutim rezultatom.
Stožer koji ima sjedište u Petrinji osnovan je po političkoj odluci u Zagrebu d ljudi koji su bliski vladajućoj politici, a osnovan je sedmi dan nakon potresa. U prirodnim katastrofama to je velika pogreška, jer se takav Stožer trebao osnovati na terenu, pa ga nakon toga verificirati na papiru. Na terenu je već bilo znano i vidljivo tko, što radi i zna raditi, tko je koliko operativan, brz i sposoban.Jer radili su tamo zajedno prije proglašenja katastrofe i osnivanja Stožera i ljudi iz gorske službe spašavanja, vatrogasci, civilna zaštita, Crveni križ, Caritas i vrlo mnogo volontera Zar je važno da šef Stožera bude podpredsjednik Vlade RH? Ne to je nevažno, ali je važan plan, operativnost, mobilnost i rezultati.
No budući da je područje zahvaćeno katastrofalnim potresom vrlo široko; od koga i kako Stožer prima informacije sa terena iz područja Gline i Siska i ostalih općina? Djeluje li Stožer u Glini Sisku ? Ima li Stožer razrađen plan za djelovanje i pružanje pomoći za područje Gline i Siska? Što će biti s ljudima koji trebaju pomoć u tom području? Gospodin Medved više radi kao glasnogovornik bar sudeći prema dosadašnjim izvještavanjima.

DA LI DRŽAVA DJELUJE?
I onda se pojavi pitanje- da li država djeluje na području pogođenim razornim potresom? Odgovor je Ne. Država djeluje za sada samo tamo gdje je sjedište Stožera i njegovi vodeći ljudi.
Sve ostalo obavljaju službe i organizacije prema svojim zadaćama radi kojih su i osnovane, te ljudi volonteri koji rade jer žele pomoći.
Budući da je novinar N1 televizije u informacijama arhive Morha 8. siječnja došao do informacije da Hrvatska vojska ima modernu mobilnu kuhinju kapaciteta pripreme 1 800 obroka , koju je dobila kao donaciju, kao poklon od amerikanaca, zamjenik predsjednika Stožera Boris Milošević upitan – hoće li Hrvatska vojska započeti s pripremom hrane – odgovorio je „ da će se procijeniti, da li su postojeći kapaciteti na terenu dovoljni.“
Za pojmove razornog katastrofalnog potresa odgovor na pitanje nije zadovoljavajući.!

Margareta Zouhar Zec

09.01.2021. u 12:30 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 08.01.2021.

ŠTETE NA 1 223 POLJOPRIVREDNA GOSPODARSTVA

NA TERENU TIMOVI ZA STRUČNU PODRŠKU



Radi utvrđivanja razmjera šteta nanesenih razornim potresom koji se dogodio 29.12. 2020. a kojim su stradala poljoprivredna gospodarstava u Sisačko moslavačkoj županij, a prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, na terenu je angažirano više timova Uprave za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a. Timovi su do 6. siječnja u direktnom kontaktu s tisuću dvjesto dvadeset i tri ( 1 223 ) poljoprivredna gospodarstva (PG) od kojih je gotovo polovina fizički posjećena, ustanovili oštećenja i štetev na 481 gospodarskom objektu , oštećenja strojeva i mehanizacije na 128 PG-a te je na 10 PG-ova ustanovljena šteta na poljoprivrednim površinama.

Ministarstvo poljoprivrede nastavlja koordinirati zaprimanje i otpremu donirane hrane za životinje na trima lokacijama u Glini (Dvorska 96) i Petrinji (Sisačka 116, DIP Žužić, bivša ciglana Petrinja i Ulica Milana Nemčića, desni II. Odvojak) odakle je od ukupno zaprimljenih 130 tona distribuirano 44 tone hrane gospodarstvima u potrebi.

Također, premješteno je 90 grla s 14 PG-ova ugroženih područja na druge farme. Dodatno, žurno je odobrena dodjela 9,66 milijuna litara plavog dizela koju će s današnjim danom, uz ostale poljoprivrednike, moći koristiti 5.793 poljoprivrednika Sisačko-moslavačke županije.

„Moram još jednom ponoviti da će sva poljoprivredna gospodarstva pogođenih područja biti kontaktirana i zbrinuta, a obilaze se i utvrđuju potrebe i onih koji nisu evidentirani u poljoprivrednom upisniku. Izravna plaćanja vrijedna 35 milijuna kuna počet će se isplaćivati ovaj tjedna, natječaj iz Programa ruralnog razvoja je u pripremi, kao i programi financijske pomoći drvoprerađivačima na pogođenom području“, naglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministarstvo poljoprivrede poziva poljoprivrednike u potrebi s potresom pogođenih područja da se obrate :

Za zaprimanje i raspodjelu stočne hrane na raspolaganju su savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva:

RB Ime i prezime E-mail adresa Mobitel

1. Siniša Hrgović sinisa.hrgovic@mps.hr 0914882805
2. Ivan Ključec ivan.kljucec@mps.hr 0914882802
3. Luka Jović luka.jovic@mps.hr 0994972598
4. Dario Đurđevic dario.durdevic@mps.hr 0914882812
5. Dragica Tresk Penezić dragica.tresk.penezic@mps.hr 0914882738


Za potrebe premještanja u svrhu pronalaska i osiguranja odgovarajućeg smještaja domaćih životinja, poljoprivrednicima su na raspolaganju savjetnici HAPIH-a i Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva na slijedeće kontakte

RB Ime i prezime E-mail adresa Mobitel

1. Mladen Molnar mladen.molnar@hapih.hr 0998153869
2. Renato Šunjić renato.sunjic@hapih.hr 0995028774
3. Mijo Žugaj mijo.zugaj@mps.hr 0914882756


Za potrebe intervencije zbog bolesti ili ozljede domaćih životinja i kućnih ljubimaca i za ispisivanje prateće dokumentacije prilikom premještaja domaćih životinja poljoprivrednicima su na raspolaganju veterinarske organizacije:

RB Naziv Kontakt osoba Mobitel


1. ANIMA-VET d.o.o. DAMIR SLIVŠEK 0915393328
2 . VETERINARSKA AMBULANTA GLINA d.o.o. IVICA PUČKO 098628299
3. VETERINARSKA AMBULANTA TIN d.o.o. MARIN MARTINOVIĆ 0997400356
4. VETERINARSKA STANICA GVOZD d.o.o. ZDRAVKO STIJEPOVIĆ 0981832000
5. VETERINARSKA STANICA KUTINA d.o.o. ŽELJKA BANOVIĆ 098366-411
6. VETERINARSKA STANICA NOVSKA d.o.o. DRAŽEN NOVAK 0911055997
7. VETERINARSKA STANICA PETRINJA d.o.o. ZDRAVKO MILKOVIĆ 0998616779
8. VETERINARSKA STANICA SISAK d.o.o. ANTUN BUGARIN 0981749404
9. VETMED d.o.o. BUIĆ VLATKA 0916437003

Informaciju o pronađenom kućnom ljubimcu, odnosno kućnom ljubimcu kojem vlasnik ne može osigurati potreban smještaj i skrb, potrebno je dojaviti skloništima za životinje ili veterinaru koji će dati daljnje upute.






08.01.2021. u 05:32 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 07.01.2021.

TRAMP NE ŽELI PRIZNATI IZBORNI PORAZ



DEMONSTRANTI UŠLI U CAPITOL HILL

Američki predsjednik Donald Tramp nikako ne želi priznati pobjedu Joa Bidena na izborima, koji dužnost predsjednika treba preuzeti 21. siječnja, te je u više navrata iskazivao sumnju u regularnost izbora i svoj gubitak ponovnog izbora za predsjednika SAD.. Tako se 5.siječnja obratio građanima demonstrantima koji ga podržavaju, u blizini Bijele kuće i ponovio svoje tvrdnje o izbornoj prevari. “Nikada nećemo odustati, nikada nećemo priznati poraz”, rekao je Trump skupu u parku Ellipse u blizini Bijele kuće.
Demonstranti su nakog toga ušli u Capitol Hill u vrijeme kada je zasjedao Kongres upravo kako bi potvrdio glasove Elektorskog koledža i time potvrdio Joe Bidena kao predsjednika. Demonstranti su se sikobili sa policijom , a u sukobu je bilo ranjenih s obje strane.
Potpredsjednika Mikea Pencea koji je vodio sjednicu policija je odvela na sigurnu lokaciju. Zastupnici Kongresa su evakuirani.


Donald Tramp nije zadavoljan jednim mandaton predsjednika SAD, već sumnja u regularnost predsjedničkih izbora završenih potkraj 2020.

Joe Baiden je rekao kako je ovaj događaj napad na američku demokraciju „Ovo nije red, ovo je nered, ovo je kaos. Oni su zavedeni i to se mora okončati u ovom trenutku“ rekao je Biden.


07.01.2021. u 05:25 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 05.01.2021.

POTRES OSTAVIO SVOJ TRAG I U ZAPREŠIĆU



OŠTEĆENI STANOVI SU OSTALI PRAZNI!

Razoran potres koji je 29. prosinca 2020. razorio grad Petrinju, te Sisak i Glinu kao i građevine u ruralnom području oko tih gradova, prouzročio je određene štete na tri višestambena objekta u gradu Zaprešiću.



Zgrade su to sagrađene prije pedesetak godina ili možda i više. Vidljivo je to po njihovoj arhitekturi, ali i po neodržavanju. Jedna je takva zgrada preko puta gradske knjižnice Ante Kovačića, dok su druge dvije u blizini gradske tržnice.


Objekat preko puta gradske knjižnice Ante Kovačića u Zaprešiću.

Prema riječima gradonačelnika Zaprešića iseljeno je više od 50 obitelji, koji su radi oštećenja na unutarnjim zidovima svojih stanova, iseljeni.
Iseljeni stanari većim su se dijelom smjestili kod svoje rodbine a za 20-ak stanovnika Grad je osigurao privremeni smještaj.


Fotke. Margareta Zouhar Zec

05.01.2021. u 05:04 • 0 KomentaraPrint#^

NA SNAGU STUPILA ZABRANA O UPOTREBI PETARDI


JEDINI NAČIN ZAŠTITE I GRAĐANA I ŽIVOTINJA!

Prema informacijama iz udruge Prijatelji životinja datum 2. siječnja 2021. ulazi u povijest kao datum kada je stupila na snagu zakonska odredba o zabrani upotrebi petardi za što su se proteklih osam godina zalagali Prijatelji životinja, mnoge druge udruge, institucije, mediji, stručnjaci, veterinari, liječnici, pedijatri, ministarstva i mnogi građani . Ta je odredba u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja u NN 140/2020.
Potaknuta brojnim slučajevima stradavanja životinja zbog korištenja petardi i dojavama građana o teškim reakcijama njihovih kućnih ljubimaca na buku petardi, udruga Prijatelji životinja pokrenula je peticiju za zabranu petardi koju je do siječnja 2020. godine potpisalo oko 60 000 ljudi. Brojci od 60 000 tisuća potpisa pridodaje se još 3000 potpisa koje je skupio veterinar i voditelj Skloništa za životinje Virovitica Dražen Majetić. On je bio motiviran smrću svojega psa, kojemu je otkazalo srce kada je izašao iz kuće u dvorište u trenutku kada je bačena petarda.

Iz udruge Prijatelji životinja mole građane koji posjeduju petarde i redenike da ih predaju MUP-u ili vrate u trgovine gdje su ih kupili s obzirom na to da je 2. siječnja 2021. stupila na snagu zakonska zabrana prodaje i uporabe petardi i redenika kategorija F2 i F3. Ujedno zahvaljuju svima, iako malobrojnima, koji su se odazvali apelu policije i mnogih drugih koji su pozivali da se ne ispucava pirotehnika, između mnogih opravdanih razloga i zbog stradalih u potresu te ljudi prestrašenih podrhtavanjem. Ukazuju i da slab odaziv apelima pokazuje još jedan razlog zašto je zakonska zabrana bitna i zašto je to jedini učinkovit i nužan način za zaštitu građana i životinja te postizanje mira i sigurnosti. Zakoni su tu da štite javni red i mir kako bi se svi osjećali dobro u svojim domovima i na ulici tijekom cijele godine.
Prijatelji životinja ističu da je taj dan 2. siječanj, značajan za Hrvatsku, za sve njezine građane, kao i za sve životinje. Vjeruju da je ovo samo prvi značajan korak da se Zakon o eksplozivnim tvarima u potpunosti ispravi u smjeru potpunog ograničenja uporabe pirotehnike koja je opasna kada se nađe u rukama građana, što pokazuju i nove brojne ozljede djece, odraslih i životinja. S obzirom na to da je prije zakonski i bila zabranjena sva pirotehnika F2 i F3 kategorije, nakon zabrane petardi i redenika logičan je korak i skraćivanje dana prodaje i uporabe ostale bučne pirotehnike. Zaista nema opravdanja i logike da je dopušteno uznemiravanje građana i životinja danju i noću, i to u dane kada se čak ništa niti ne slavi – 27., 28., 29. i 30. prosinca.
„Mnogi su i protekle dane proveli sa svojim četveronožnim članovima obitelji u kupaonici, sa spuštenim roletama i sredstvima za smirenje strepeći da ne dođe do najgoreg – otkazivanja srca njihova prijatelja, a neki su, nažalost, doživjeli i to najgore iskustvo. Mnogi su se zbog petardi, naročito 29. i 30. prosinca, trzali na svaki zvuk petarde ili nekog drugog pirotehničkog sredstva misleći na trenutak da stiže novi potres. Neki su bili i u bolnici previjajući teško ozlijeđene dijelove tijela. Stoga je ovaj datum zaista dugo očekivan i zaista pozitivna stvar za početak ove godine”, navode Prijatelji životinja.
Što je točno od pirotehnike trenutačno zabranjeno, a što je i na koje datume još ostalo dopušteno, može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

05.01.2021. u 04:43 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 04.01.2021.

PROPUST IZ VREMENA BEZ KRIZE



NI ŽUPANIJA NI GRADOVI NEMAJU TIJELA
NI PLANOVE ZA UPRAVLJANJE U KRIZNIM SITUACIJAMA


Na području koje je postalo krizno nakon razornog potresa od 6,2 po Richteru 29. prosinca 2020. a koje obuhvaća gradove Glinu, Petrinju, Sisak te okolna ruralna područja u kojima se ljudi bave poljoprivrednom djelatnošću te imaju veće ili manja poljoprivredna gospodarstva, postalo je odmah područje na kome je veliki broj hrvatskih građana želio osobno pomoći. Dok su jedni organizirano preko Crvenog križa prikupljali i slali pomoć u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama, drugi su pak preko svojih različitih Udruga osobno dopremali pomoć ističući da nemaju povjerenja u sustav i da sami osobno žele uručiti svoju prikupljenu i pripremljenu pomoć. Istovremeno na to krizno područje na kome živi oko 80.000 stanovnika pristiglo je i mnogo volontera koji su željeli sudjelovati u pomoći. Dio volontera ima izniman značaj zbog svojih zanimanja kakva su, statika- znanost o ravnoteži tijela,u ovom slučaju objekata za stanovanje i gospodarskih zgrada čija se sigurnost nakon potresa mora procijeniti a značajan posao rade i krovopokrivači, kao i građevinski majstori koji manja oštećenja odmah popravljaju. Kao redovni i oni bez kojih se krizne situacije ne odvijaju, na terenu je Hrvatska gorska služba spašavanja, vatrogasne postrojbe, Hrvatska vojska, Civilna zaštita i Crveni križ . I nakon toga se u izvješćima medija pojavljuje informacija da nakon samo pet dana djelovanja svih na teškim potresom zahvaćenom području vlada kaos. Da li je riječ preteška i previše negativna za one koji žele pomoći unesrećenim stanovnicima? Jer kaos opisuje stanje nereda, bez sklada i zakona.

No oni koji su stanje pomaganja nazvali kaotičnim očito su primijetili da nema dovoljno odgovornih osoba koje bi bile potrebne za davanje uputa i održavanje bar kakvog takvog nadzora nad svime što se događa na terenu koji zbog prirode potresa zahtijeva pomoć. A to se događa zato što u mirno vrijeme, kada nije bilo potresa, nitko nije ni mislio ni oformio ni na nivou gradova Petrinje, Gline ni Siska ni na nivou Sisačko - moslavačke županije ni Tijelo ni plan za upravljanje u kriznim situacijama . Da je plan učinjen i takvo Tijelo oformljeno, u ovom bi se post potresnom vremenu znale osobe koje su zadužene za pojedine djelatnosti na terenu, koje bi koordinirale sve poslove. Svi pristigli na teren bili bi upoznati s imenima kordinatora. Postojali bi Planovi o postupanju u kriznim situacijama s različitim varijantama, ali jedan od takvih planova potpuno sigurno bio bi primjenjiv u ovoj post potresnoj situaciji na kriznom području kakva je sada na širokom području Sisačko - moslavačke županije.
Na izravno komuniciranje predsjednika RH Milanovića da netko na kriznom terenu mora poimenično biti odgovoran, premijer je komunicirao da će odgovorni „stožera“ biti podpredsjednik Vlade Tomo Madved. Ponovo Stožer.
Ovo je još jedan primjer kako državna politika djeluje retroaktivno, jer je potpuno centralizirana u rukama predsjednika HDZa i premijera Republike Hrvatske.No ne u pozitivnom, već u negativnom rezultatu.

Margareta Zouhar Zec

04.01.2021. u 05:33 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 03.01.2021.

KUHARU NEDOSTAJE NAMIRNICA ZA KUHANJE OBROKA


POTREBNO JE MESO, POVRĆE, RIBA

„ Nemamo u čemu služiti hranu, jer su posude koje su stigle u donacijijama potrošene, ali nemamo više ni namirnica za pripremanje hrane. Sve što je došlo je potrošeno i potrebne su veće količine mesa, ribe, i povrća. Kuhinja u Glini je kod firme Sherif“ rekao je Martino Kovačić. Ovu je vijest emitirao prvi program Radio Zagreba u 9 sati 3. siječnja a ja je prenosim, jer su čitatelji mog novinarskog bloga najvažnije osobe u državi, koje svojom odlukom, i operativnom naredbiom, sve mogu brzo promijenjati.



Martino Kovačić u kuhinji, mnogo prije nego što je COVID 19 stigao u svijet.

Martino Kovačić je profesionalni kuhar s preko 20 godina iskustva, koji je stigao na potresom zahvaćeno područje, u Glinu, s prijateljem huharom već 30.prosinca, dan nakon potresa. Kovačić kuha za sve one koji na terenu rade različite poslove na spašavanju i sanaciji. (mzz)

03.01.2021. u 09:41 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 02.01.2021.

NAJPOTREBNIJE SU DONACIJE GRAĐEVINSKOG MATERIJALA!





POTRES U PETRINJI SISKU I GLINI 29.12. 2020. Oblak na nebu u obliku Hrvatske su nakon potresa mobitelom snimila djeca Antonije Kmetović iz Siska.

Vrlo je mnogo informacija po večinjim i manjim internet portalima, kao i tiskovinama o pomoći koja dolazi na područje koje je snažno pogođeno potresom. Zašto za POTRES 29.12. 2020. nije izrasađena internet stranica, gdje bi se po datumima upisivale sve donacije pojedinaca i organizacija iz Hrvatske i inozemstva, kao i druge važne aktivnosti koje se događaju na terenu pogođenom snažnim potresom. Zar je problem izraditi internet stranicu? Biti ću slobodna izvesti zaključak iz dosad viđenog - nije problem u izradi stranice potpuno sigurno, samo je problem u tome što nema nadležne osobe koja bi odlučila i operativno naredila da se internet stranica o sanaciji šteta od potresa izradi .

POMOĆ DOPREMILI NJEMAČKI VATROGASCI!

Njemački vatrogasci iz pokrajine Baden-Württemberg na potresom pogođeno područje u subotu 2. siječnja stigli su sa konvojem od 11 vatrogasnih vozila i 3 vozila njemačkog Crvenog križa. Konvoj je stigao u Javnu vatrogasnu postrojbu grada Siska oko 15 sati, a dočekali su ga glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik VZŽ Sisačko -moslavačke Mijo Brlečić i zapovjednik JVP Sisak Miroslav Golub, navodi se u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.Dopremili su 110 tona vatrogasne i medicinske opreme te prehrambenih potrepština. Konvoj je stigao u Javnu vatrogasnu postrojbu grada Siska oko 15 sati, a dočekali su ga glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik VZŽ Sisačko -moslavačke Mijo Brlečić i zapovjednik JVP Sisak Miroslav Golub, navodi se u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.
Vatrogasci iz pokrajine Baden-Württemberg su, navodi se u priopćenju, dugogodišnji prijatelji hrvatskog vatrogastva, a posebnu vezu imaju s vatrogascima Sisačko-moslavačke županije. Naime, zahvaljujući kontaktu između zapovjednika Gerhadra Laia i Mije Brlečića, još od Domovinskog rata njemački vatrogasci su dostavili oko 50 vozila za ovo područje te veliku količinu vatrogasne i ostale opreme.

HRVATSKA VOJSKA POMAŽE

Na terenu je 2. siječnja 2021. godine bilo angažirano ukupno 248 hrvatskih vojnika koji obavljaju zadaće ispomoći Stožeru civilne zaštite u vidu prijevoza i postavljanja šatora i stambenih kontejnera, kao i ispomoći Crvenom križu u podjeli humanitarne pomoći.Osim u Petrinji, hrvatski vojnici bili su angažirani i u Sisku, Hrvatskoj Kostajnici i Glini. Također, u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji započelo je cijepljenje protiv bolesti COVID-19 pripadnika Hrvatske vojske i civila koji su na dobrovoljnoj osnovi proveli djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Angažman pripadnika Hrvatske vojske predviđen je i za 3. siječanj za kada je predviđeno postavljanje šatora, stambenih kontejnera, dostavljanje humanitarne pomoći, pružanju pomoći i prihvatu civilnih osoba na smještaj u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji.



U POTRESU STRADALE CRKVE
Župna crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom, 30 kilometara od Zagreba, teško je oštećena u razornom potresu magnitude 6.2 stupnja po Richteru koji je pogodio Petrinju, Sisak i Glinu u utorak 29. prosinca 2020. U Sisačkoj biskupiji uz teško stradalu sisačku katedralu, uništene su mnoge župne crkve i to slijedeće:
crkva Antuna Padovanskog u Bučici, crkva Sv. Marije Magdalene u Donjoj Kupčini, BDM Snježne u Dubrancu, Sv. Bartola u Hrastovici, Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici, Sv. Katarine u Komarevu, Sv. Roka u Kratečku, Sv. Ilije proroka u Maji, Sv. Jurja u Maloj Gorici, Sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi, Uznesenja BDM u Pešćenici, Sv. Lovre u Petrinji, crkva Sv. Martina biskupa u Pisarovinskoj Jamnici, Uznesenja BDM u Pokupskom, Pohoda BDM u Starom Farkašiću, Sv. Marte u Šišincu, Sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu, crkva i samostan Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću, samostanska crkva i samostan Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici i crkva u obnovi Ranjenog Isusa u Maloj Solini.
Stradale su i brojne župne kuće kao i velik broj kapela ,a oštećen je i Svećenički dom u Sisku.


Na terenu su i žurno rade krovopokrivači koji su stigli iz nekoliko krajeva Hrvatske, kojih je dvadesetak, a svoj posao radi i dvjestotinjak statičara. Priastiglo je oko 9.300 prijava za statičku procjenu objekata. Do kraja 2. siječnja je obrađeno oko 2.000 objekata, od kojih je 20 % obilježeno crvenom bojom, što znaći da nisu za stanovanje. Podjeljeno je 129 tona hrane u paketima od 15 kilograma, te je podijeljeno 150.000 litara voide, 700 paketa dječije hrane, a skuhano je i podjeljeno 20.600 obroka hrane do sada. U sadašnjoj fazi najpotrebnije su donacije građevinskog materijala. Od potresa 29.12 u 12 h i 19 minuta potres različitog intenziteta osjetio se još 374 puta. (mzz)

02.01.2021. u 23:57 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 01.01.2021.

UDRUGA” HRABRE NJUŠKE” PRIPREMILA DONACIJU ZA KUĆNE LJUBIMCE


ŽIVOTINJAMA JE TEŠKO KAO I LJUDIMA

Na Prvi dan Nove godine 2021. koja je tek započela, već u devet sati ujutro članovi udruge kućnih ljubimaca “ Hrabre njuške” spremali su se na put na područje zahvaćeno razornim potresom 29. prosinca 2020. sa hranom od petnaestak vreća za pse i mačke, dekicama za kućne životinje, nekoliko košara za prenošenje kućnih ljubimaca, nekoliko kaveza,-u slučaju da nađu ozlijeđene životinje, da ih mogu transportirati u dogovoru sa vlasnikom do veterinara, ali i sa nešto prehrambenih namirnica. vode, kave ulja, šećera, i rola papira, za ljude u potrebi, čiju su kupnju sami financirali .


Mia kod automobila. Ivana razvrstava donosi prikupljene namirnice i stvari koje idu na put u Petrinju i Glinu.





U dvorištu ulice Oboj 61, na području općine Maksimir Nikolina, Ivana, Matija, Tina, Ivan, i Mia iznijeli su sve prikupljene namirnice iz stana, i radili utovar u automobile Kiu i Golfa te kombi Renault koji u dvorište nije došao prazan, već je ovdije samo nadopunjen pripremljenim stvarima za transportiranje na razornim potresom pogođeno područje.
Koje je mjesto vašeg posjeta – pitam?
“Nismo ništa strogo odredili. Imamo u planu običi okolna sela i na licu mjesta pomoći životinjama.
Želimo vidjeti kakvo je stanje na terenu sa kućnim ljubimcima “ odgovora Ivana dopredsjednica udruge “Hrabre njuške” inače studentica matematike.


Dodirom prsta na fotku, ona se povećava.

Pakiranje. Svi pripremljeni artikli moraju naći svoje mjesto u kombiju. Automobil , crvena Kia, s kojim je na teren otišla Mia već je napunjen, Golf koji vozi Ivan, također je napunjen potrepštinama za kućne ljubimce.


Ivan ( okrenut leđima ) i Matija svoj angažman na Novu godinu namijenili su pružanju pomoći prije svega kućnim ljubimcima, životinjama koji su njihov prvi nteres, koje su potres jednako teško podnijele kao i ljudi. No osobno se žele uvjeriti u stanje na terenu, koje će tek kasnije, nakon povratka, moći usporediti s vizurom života u Zagrebu.
Fotke i tekst Margareta Zouhar Zec



01.01.2021. u 13:48 • 0 KomentaraPrint#^

KUĆNI LJUBIMCI NA PODRUČJU ZAHVAĆENOM POTRESOM


LOGISTIKA ZA KUĆNE LJUBIMCE

Prema informacijama iz Ministartsva poljoprivrede skloništa za životinje omogućuju zbrinjavanje kućnih ljubimaca s potresom pogođenih područja. Informaciju o pronađenom kućnom ljubimcu kojegemu vlasnik ne može osigurati potreban smještaj i skrb, potrebno je javiti nekom od skloništa za životinje ili veterinaru koji će dati daljnje upute.
Zbrinjavanje kućnih ljubimaca s navedenih područja moguće je organizirati na području cijele zemlje, a popis skloništa za životinje dostupan je na stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane na internet adresi http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=60.
Obavijest je dostavljena svim skloništima za životinje i veterinarskim organizacijama. Građani koji žele udomiti ili samo privremeno udomiti kućne ljubimce s potresom stradalih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji mogu se za sve potrebne informacije obratiti skloništima za životinje. Podaci o smještenim životinjama u skloništima, kao i kod privremenih udomitelja bit će od strane skloništa za životinje upisane u Jedinstveni informacijski centar na Internet adresi https://jic.mps.hr/sklonista/#!sklonista
kako bi ih vlasnici lakše pronašli ili kako bi brže bile udomljene.

S obzirom na potrebe za hranom i opremom za životinje i kućne ljubimce u skloništima te kod privremenih udomitelja osobe ili tvrtke koje su u mogućnosti dati donaciju mogu kontaktirati skloništa za životinje ili svoje kontakt podatke dostaviti na adresu: veterinarstvo@mps.hr te će isti biti objavljeni na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

01.01.2021. u 12:04 • 0 KomentaraPrint#^

BRIGA ZA ŽIVOTINJE NA PODRUČJU POGOĐENOM POTRESOM



VETERINARSKA SLUŽBA U PRIPRAVNOSTI



Na ruralnom području Gline i Petrinje ima značajnih oštećenja gospodarskih objekata i obiteljskih kuća, te se prikupljaju informacije nakon potresa od 6,2 magnitude po Richteru koji je 29. prosinca 2020. nanio velike materijalne štete području Siska, Gline i Petrinje. Dana 31. prosinca zbrinuto je 13 leševa domaćih životinja vozilima Agroproteinke d.d. Također, u slučaju potrebe osiguran je prijevoz i smještaj za ukupno 1400 goveda na farmama u Križevcima. Ministarstvo poljoprivrede osigurat će potrebne količine hrane za stoku i distribuirati isto na stradala područja, gdje će se uz pomoć Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu ( HAPIH) Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva i Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, usmjeriti prema potrebitima u najkraćem mogućem roku.
Pomoću mjere 5.2.1. iz Programa ruralnog razvoja, poljoprivrednici zahvaćenih područja moći će obnoviti svoja stada i proizvodne kapacitete. Prijava na Natječaj u veljači bit će dodatno pojednostavljena, a proces dobivanja sredstava ubrzan.
Također, zbrinjavaju se kućni ljubimci u suradnji sa skloništima, udrugama i privremenim udomiteljima, osigurana je hrana za životinje gdje je to bilo potrebno te su najavljena buduća ulaganja u obnovu potresom oštećenih objekata ove vrste.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane obavještava građane na područjima Sisačko–moslavačke županije pogođenim potresom da je veterinarska služba u pripravnosti te se u slučaju potrebe zbrinjavanja i premještanja životinja, liječenja i pružanja pomoći ozlijeđenim životinjama te da
potrebu za sakupljanje leša životinja mogu javiti veterinaru na kontakte u tabeli :





PRIJEVREMENE ISPLATE IZRAVNIH POTPORA

S obzirom na razmjere katastrofalnih događaja i prirodnih nepogoda, prvenstveno potresa i poplava, na područjima Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke županije i grada Vrgorca, u tjednu od 28. prosinca 2020. je pokrenut postupak prijevremene isplate proračunskog – HR dijela izravnih potpora za proizvodnu 2020. godinu u iznosu od 35 milijuna kuna za 14.000 PG-ova na navedenim područjima.

Sredstva za izravne potpore za proizvodnu 2020., koje će se isplatiti pogođenim područjima, odobravaju se u ukupnom iznosu od 35 milijuna kuna, a odnose se na plaćanje po površini: osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te proizvodno vezane potpore za povrće, voće i krmno proteinske usjeve te plaćanja područjima sa prirodnim ograničenjima i ostalim posebnim ograničenjima. Navedenu potporu će tijekom siječnja primiti oko 14 tisuća poljoprivrednih gospodarstava s područja pogođenima potresima i poplavama, a koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja. Radi posljedica koja je za poljoprivredne gospodarske djelatnosti imala pandemija COVID-a, Agencija za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju priprema i raniju isplatu potpora svim ostalim korisnicima.

Prema informacijama iz ministarstva poljoprivrede Agencija za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju je na adrese 51 poljoprivredna proizvođaća 30. prosinca 2020. godine odaslala ugovore o financiranju projekata iz PRR RH 2014.-2020. čija vrijednost ugovorene potpore iznosi 60 milijuna kuna. Ukupna vrijednost ulaganja za 51 projekt sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja iznosi 113 milijuna kuna, a uključuje pet projekata za tip operacije 4.1.1. u sektoru tovnog govedarstva, jedan projekt za korištenje obnovljivih izvora energije iz tipa operacije 4.2.2. te čak šesnaest projekata za korištenje obnovljivih izvora energije iz tipa operacije 4.1.3. Dva ugovora poslana su korisnicima za tip operacije 4.1.2. za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te deset ugovora iz tipa operacije 4.2.1. za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima. Poslano je i 17 ugovora korisnicima koji su se javili na natječaje u okviru Mjere 6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja.



01.01.2021. u 12:00 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2021 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Travanj 2024 (25)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter