Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NAJPOTREBNIJE SU DONACIJE GRAĐEVINSKOG MATERIJALA!





POTRES U PETRINJI SISKU I GLINI 29.12. 2020. Oblak na nebu u obliku Hrvatske su nakon potresa mobitelom snimila djeca Antonije Kmetović iz Siska.

Vrlo je mnogo informacija po večinjim i manjim internet portalima, kao i tiskovinama o pomoći koja dolazi na područje koje je snažno pogođeno potresom. Zašto za POTRES 29.12. 2020. nije izrasađena internet stranica, gdje bi se po datumima upisivale sve donacije pojedinaca i organizacija iz Hrvatske i inozemstva, kao i druge važne aktivnosti koje se događaju na terenu pogođenom snažnim potresom. Zar je problem izraditi internet stranicu? Biti ću slobodna izvesti zaključak iz dosad viđenog - nije problem u izradi stranice potpuno sigurno, samo je problem u tome što nema nadležne osobe koja bi odlučila i operativno naredila da se internet stranica o sanaciji šteta od potresa izradi .

POMOĆ DOPREMILI NJEMAČKI VATROGASCI!

Njemački vatrogasci iz pokrajine Baden-Württemberg na potresom pogođeno područje u subotu 2. siječnja stigli su sa konvojem od 11 vatrogasnih vozila i 3 vozila njemačkog Crvenog križa. Konvoj je stigao u Javnu vatrogasnu postrojbu grada Siska oko 15 sati, a dočekali su ga glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik VZŽ Sisačko -moslavačke Mijo Brlečić i zapovjednik JVP Sisak Miroslav Golub, navodi se u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.Dopremili su 110 tona vatrogasne i medicinske opreme te prehrambenih potrepština. Konvoj je stigao u Javnu vatrogasnu postrojbu grada Siska oko 15 sati, a dočekali su ga glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik VZŽ Sisačko -moslavačke Mijo Brlečić i zapovjednik JVP Sisak Miroslav Golub, navodi se u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.
Vatrogasci iz pokrajine Baden-Württemberg su, navodi se u priopćenju, dugogodišnji prijatelji hrvatskog vatrogastva, a posebnu vezu imaju s vatrogascima Sisačko-moslavačke županije. Naime, zahvaljujući kontaktu između zapovjednika Gerhadra Laia i Mije Brlečića, još od Domovinskog rata njemački vatrogasci su dostavili oko 50 vozila za ovo područje te veliku količinu vatrogasne i ostale opreme.

HRVATSKA VOJSKA POMAŽE

Na terenu je 2. siječnja 2021. godine bilo angažirano ukupno 248 hrvatskih vojnika koji obavljaju zadaće ispomoći Stožeru civilne zaštite u vidu prijevoza i postavljanja šatora i stambenih kontejnera, kao i ispomoći Crvenom križu u podjeli humanitarne pomoći.Osim u Petrinji, hrvatski vojnici bili su angažirani i u Sisku, Hrvatskoj Kostajnici i Glini. Također, u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji započelo je cijepljenje protiv bolesti COVID-19 pripadnika Hrvatske vojske i civila koji su na dobrovoljnoj osnovi proveli djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Angažman pripadnika Hrvatske vojske predviđen je i za 3. siječanj za kada je predviđeno postavljanje šatora, stambenih kontejnera, dostavljanje humanitarne pomoći, pružanju pomoći i prihvatu civilnih osoba na smještaj u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji.



U POTRESU STRADALE CRKVE
Župna crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom, 30 kilometara od Zagreba, teško je oštećena u razornom potresu magnitude 6.2 stupnja po Richteru koji je pogodio Petrinju, Sisak i Glinu u utorak 29. prosinca 2020. U Sisačkoj biskupiji uz teško stradalu sisačku katedralu, uništene su mnoge župne crkve i to slijedeće:
crkva Antuna Padovanskog u Bučici, crkva Sv. Marije Magdalene u Donjoj Kupčini, BDM Snježne u Dubrancu, Sv. Bartola u Hrastovici, Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici, Sv. Katarine u Komarevu, Sv. Roka u Kratečku, Sv. Ilije proroka u Maji, Sv. Jurja u Maloj Gorici, Sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi, Uznesenja BDM u Pešćenici, Sv. Lovre u Petrinji, crkva Sv. Martina biskupa u Pisarovinskoj Jamnici, Uznesenja BDM u Pokupskom, Pohoda BDM u Starom Farkašiću, Sv. Marte u Šišincu, Sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu, crkva i samostan Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću, samostanska crkva i samostan Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici i crkva u obnovi Ranjenog Isusa u Maloj Solini.
Stradale su i brojne župne kuće kao i velik broj kapela ,a oštećen je i Svećenički dom u Sisku.


Na terenu su i žurno rade krovopokrivači koji su stigli iz nekoliko krajeva Hrvatske, kojih je dvadesetak, a svoj posao radi i dvjestotinjak statičara. Priastiglo je oko 9.300 prijava za statičku procjenu objekata. Do kraja 2. siječnja je obrađeno oko 2.000 objekata, od kojih je 20 % obilježeno crvenom bojom, što znaći da nisu za stanovanje. Podjeljeno je 129 tona hrane u paketima od 15 kilograma, te je podijeljeno 150.000 litara voide, 700 paketa dječije hrane, a skuhano je i podjeljeno 20.600 obroka hrane do sada. U sadašnjoj fazi najpotrebnije su donacije građevinskog materijala. Od potresa 29.12 u 12 h i 19 minuta potres različitog intenziteta osjetio se još 374 puta. (mzz)


Post je objavljen 02.01.2021. u 23:57 sati.