Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PROPUST IZ VREMENA BEZ KRIZE



NI ŽUPANIJA NI GRADOVI NEMAJU TIJELA
NI PLANOVE ZA UPRAVLJANJE U KRIZNIM SITUACIJAMA


Na području koje je postalo krizno nakon razornog potresa od 6,2 po Richteru 29. prosinca 2020. a koje obuhvaća gradove Glinu, Petrinju, Sisak te okolna ruralna područja u kojima se ljudi bave poljoprivrednom djelatnošću te imaju veće ili manja poljoprivredna gospodarstva, postalo je odmah područje na kome je veliki broj hrvatskih građana želio osobno pomoći. Dok su jedni organizirano preko Crvenog križa prikupljali i slali pomoć u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama, drugi su pak preko svojih različitih Udruga osobno dopremali pomoć ističući da nemaju povjerenja u sustav i da sami osobno žele uručiti svoju prikupljenu i pripremljenu pomoć. Istovremeno na to krizno područje na kome živi oko 80.000 stanovnika pristiglo je i mnogo volontera koji su željeli sudjelovati u pomoći. Dio volontera ima izniman značaj zbog svojih zanimanja kakva su, statika- znanost o ravnoteži tijela,u ovom slučaju objekata za stanovanje i gospodarskih zgrada čija se sigurnost nakon potresa mora procijeniti a značajan posao rade i krovopokrivači, kao i građevinski majstori koji manja oštećenja odmah popravljaju. Kao redovni i oni bez kojih se krizne situacije ne odvijaju, na terenu je Hrvatska gorska služba spašavanja, vatrogasne postrojbe, Hrvatska vojska, Civilna zaštita i Crveni križ . I nakon toga se u izvješćima medija pojavljuje informacija da nakon samo pet dana djelovanja svih na teškim potresom zahvaćenom području vlada kaos. Da li je riječ preteška i previše negativna za one koji žele pomoći unesrećenim stanovnicima? Jer kaos opisuje stanje nereda, bez sklada i zakona.

No oni koji su stanje pomaganja nazvali kaotičnim očito su primijetili da nema dovoljno odgovornih osoba koje bi bile potrebne za davanje uputa i održavanje bar kakvog takvog nadzora nad svime što se događa na terenu koji zbog prirode potresa zahtijeva pomoć. A to se događa zato što u mirno vrijeme, kada nije bilo potresa, nitko nije ni mislio ni oformio ni na nivou gradova Petrinje, Gline ni Siska ni na nivou Sisačko - moslavačke županije ni Tijelo ni plan za upravljanje u kriznim situacijama . Da je plan učinjen i takvo Tijelo oformljeno, u ovom bi se post potresnom vremenu znale osobe koje su zadužene za pojedine djelatnosti na terenu, koje bi koordinirale sve poslove. Svi pristigli na teren bili bi upoznati s imenima kordinatora. Postojali bi Planovi o postupanju u kriznim situacijama s različitim varijantama, ali jedan od takvih planova potpuno sigurno bio bi primjenjiv u ovoj post potresnoj situaciji na kriznom području kakva je sada na širokom području Sisačko - moslavačke županije.
Na izravno komuniciranje predsjednika RH Milanovića da netko na kriznom terenu mora poimenično biti odgovoran, premijer je komunicirao da će odgovorni „stožera“ biti podpredsjednik Vlade Tomo Madved. Ponovo Stožer.
Ovo je još jedan primjer kako državna politika djeluje retroaktivno, jer je potpuno centralizirana u rukama predsjednika HDZa i premijera Republike Hrvatske.No ne u pozitivnom, već u negativnom rezultatu.

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 04.01.2021. u 05:33 sati.