Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PANDEMIJA COVID -19 I „Next Generation EU” U FOKUSU EUROPSKOG REVIZORSKOG SUDA



ZA POUZDANA JAMSTVA I KONTROLU ODGOVORNOSTI

Priopćenje za medije Luxembourg, 28. siječnja 2021
EUROPEAN COURT OF AUDITORS / EUROPSKI REVIZORSKI SUD


Revizori EU-a usmjerit će se tijekom 2021. na djelovanje povezano s bolešću COVID-19
Svaka četvrta nova revizija koju će Europski revizorski sud provesti ove godine, bit će usmjerena na odgovor EU-a na pandemiju bolesti COVID-19 i paket mjera za oporavak „Next Generation EU” (NGEU), najavljeno je u danas (28. siječnja) objavljenom planu rada Suda za 2021.
Povrh toga, revizori EU-a žele u sljedećih pet godina doprinijeti otpornijoj i održivijoj Europskoj uniji u kojoj se poštuju vrijednosti na kojima počiva. I dalje će raditi na tome da građanima pruže pouzdana revizorska jamstva, da omoguće bolju kontrolu odgovornosti i veću transparentnost djelovanja EU-a te da provode revizije uspješnosti Unije u područjima koja su najrelevantnija, stoji u novoj, također danas objavljenoj strategiji Suda za razdoblje 2021. – 2025.


ČETIRI STRATEŠKA PODRUČJA

U programu rada revizora EU-a za 2021. godinu i nadalje, koji se nastavlja u sljedeću godinu, navedena su 73 tematska izvješća i pregleda koja se planiraju objaviti 2021. i 2022., razvrstana u četiri strateška područja:
gospodarska konkurentnost EU-a i kohezija u Uniji
• klimatski i resursni izazovi
• sigurnost i europske vrijednosti
• fiskalna politika i javne financije
.

U tim publikacijama naglasak će se u prvom redu staviti na procjenu uspješnosti djelovanja EU-a u odabranim područjima kao što su nabava cjepiva, sigurnost hrane i slobodno kretanje tijekom pandemije, nacionalni planovi oporavka, digitalizacija škola, e-uprava, kružno gospodarstvo, uključivanje klimatskih pitanja u sva područja djelovanja EU-a, održivo ribarstvo, borba protiv prijevara u zajedničkoj poljoprivrednoj politici, Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), nadzor nad bankama u EU-u i lobiranje kod zakonodavaca. Revizori su odabrali ta područja na temelju procjene glavnih rizika za rashode EU-a i provedbu politika.
„Programom rada Suda za 2021. ujedno se označava početak provedbe nove strategije koja će služiti kao putokaz za aktivnosti Suda u njegovoj ulozi neovisnog vanjskog revizora EU-a za razdoblje do 2025.”, izjavio je predsjednik Suda Klaus-Heiner Lehne. „Građani EU-a mogu i dalje računati na Sud u pogledu ključnih pitanja za budućnost EU-a: revizije će biti usmjerene na područja i teme u kojima Sud može ostvariti najveću dodanu vrijednost, ističući dobre značajke, ali i upozoravajući na loše. To se odnosi i na nove mjere EU-a za zaštitu građana od nepovoljnih učinaka pandemije.”


PRISTUP RAČUNOVODSTVENOJ DOKUMENTACIJI

Tijekom sljedećih pet godina revizori će također dodatno usavršiti svoj revizijski pristup za odobravanje računovodstvene dokumentacije EU a i provjeravanje usklađenosti rashoda s pravilima. Vodit će računa o dalekosežnim promjenama koje se uvode novim višegodišnjim financijskim okvirom za razdoblje 2021. – 2027. i paketom mjera za oporavak NGEU, koji će utjecati na financiranje i upotrebu proračunskih sredstava EU-a, uključujući nove oblike vlastitih sredstava i mogući prelazak s pravila o prihvatljivosti na aspekte koji se temelje na uspješnosti. Poseban naglasak stavit će se i na pojačanu suradnju s tijelima EU-a za otkrivanje prijevara i davanje većeg doprinosa borbi protiv prijevara u rashodima EU-a i ubiranju njegovih prihoda
.

KONTROLA FINANCIJSKIH SREDSTAVA I POLITIKE EU

U strategiji Suda za razdoblje 2021. – 2025. također se razmatraju moguće izmjene njegovih revizijskih ovlasti. Glavna je zadaća Suda kontrolirati odgovorno djelovanje različitih tijela koja upravljaju financijskim sredstvima EU-a i provode politike Unije, no i dalje postoje nedostatci u pogledu revizije i kontrole odgovornosti. Stoga će revizori EU-a tijekom narednih godina zatražiti jasne i šire ovlasti za reviziju ne samo tijela EU-a, kao što je to sada slučaj, nego i ključnih međuvladinih tijela koja su relevantna za funkcioniranje EU-a.


Osnovne informacije
Uloga je Suda provjeravati prikupljaju li se i troše li se sredstva EU-a u skladu s važećim pravilima i propisima, jesu li točno prikazana u računovodstvenoj dokumentaciji te jesu li upotrijebljena na djelotvoran i učinkovit način u interesu građana EU-a. Revizijska izvješća i mišljenja Suda ključna su karika u lancu kontrole odgovornosti EU-a te se upotrebljavaju za pozivanje na odgovornost onih koji su zaduženi za provedbu politika i programa EU-a: Komisije, drugih tijela EU-a i administrativnih tijela u državama članicama. Ujedno pomažu građanima EU-a da se pobliže upoznaju s načinom na koji EU i njegove države članice odgovaraju na izazove današnjice i sutrašnjice.


Strategija Suda za razdoblje 2021. – 2025. i njegov program rada za 2021. godinu i nadalje trenutačno su dostupni na internetskim stranicama Suda (eca.europa.eu) na engleskom jeziku, a uskoro će biti dostupni i na drugim jezicima EU-a


Post je objavljen 29.01.2021. u 05:45 sati.