Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

CIJEPLJENO JE DO SADA 69.984 OSOBA U RH PROTIV KORONE


DRUGU DOZU CJEPIVA PRIMILO JE 11.907 OSOBA

Kroz 24 sata - iz 24. na 25. siječanj - zabilježena su 134 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 32 osobe, izvijestio je Stožer civilne zaštite RH 25. siječnja.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prof. dr.Krunoslav Capak rekao je kako Hrvatska bilježi 20-postotni pad broja novozaraženih u posljednjih sedam dana i to u odnosu na prethodni tjedan.
Cijepljeno je u RH 69.984 osoba, a drugu dozu cjepiva dosad je primilo 11.907 ljudi.

Za osobe koji trebaju primiti drugu dozu cjepiva, cijepljenje će se odgoditi za tjedan dana zbog nedostatka cjepiva no to neće utjecati na kvalitetu cijepljenja i imunitet jer do druge doze mogu proći i 42 dana - rekao je prof. dr. Capak na konferenciji za medije. Rekao je kako Hrvatska ne planira ući u zasebne razgovore s proizvođačima cjepiva jer je dogovoreno s EU da se ide zajedno, ali je istaknuo kako bi u iduća četiri tjedna u RH trebalo doći 14 kutija cjepiva manje, što iznosi ukupno 13.650 doza.
"Moderna bi trebala u nedjelju -31. siječnja 2021. - isporučiti 4.800 doza, dok bi početkom veljače trebalo stići 10.800 doza za koje nema obavijesti da se odgađaju", rekao je prof. dr.Capak.
"AstraZeneca je dobila zadatak od Europske komisije da se danas malo popravi s rokovima i količinama cjepiva, pa se nadamo da ćemo iza današnje telekonferencija imati dobru vijest. Prva isporuka bi trebala biti sredinom veljače, više od 44.000 doza", rekao je. Na Pfizerovo cjepivo dosad su prijavljene 284 sumnje na nuspojave, među kojima je bilo 16 alergijskih reakcija koje su zahtijevale primjenu lijekova, a dvije primjenu adrenalina.
Na Modernino cjepivo stiglo je 10 prijava nuspojava, sve blage naravi.
Trenutna 14-dnevna incidencija oboljelih u Hrvatskoj iznosi 216 na 100.000 stanovnika - najviša je u Sisačko-moslavačkoj sa 385,6 oboljelih a najniža u Istarskoj sa 92,9 zaraženih.


Nije li cjepivo preusmjereno u SAD?
Problemi s isporukom cijepiva prisutni su i u drugim europskim zemljama. Isporuke proizvođača Moderne i Pfizera prema informacijama koje su dostupne javnosti manje su ,oko 30 posto. No treba podsjetiti da je u politici pristupa korona virusu u SAD-u nastala velika preobrazba pobjedom, a potom i inauguracijom Joa Bidena na mjesto američkog predsjednika. Biden je odmah po inauguraciji rekao da je njegova politika prema korona virusu „ u 100 dana 100 miliona cijepljenih amerikanaca“ . Nije li stoga realno, ali to ni proizvođači cjepiva ni službene osobe EU ne žele javno reći“ da su značajne količine cjepiva usmjerene u SAD i zato je osjetan nedostatak dogovorenih količina cjepiva protiv korona virusa u europskim zemljama , tako i u Hrvatskoj?!
. M. Zouhar Zec



Post je objavljen 26.01.2021. u 05:47 sati.