Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EU PODRŽALA REAZVOJ CJEPIVA S 2,7 MILIJARDI EURA



POVJERENICA EU Kyriakides TRAŽI ODGOVOR KOME tvrtka AstraZeneca
ISPORUČUJE CJEPIVO


Cjepivo protiv korona virusa COVID -19 je najtraženija roba u svijetu. U samo godinu dana otkako se virus pojavio na dan 26. siječnja
2021.
je bilo 100. 318.660 oboljelih osoba od korona virusa, umrlo je 2.150. 615 osoba, a oporavljeno je od korone 72.368.409 osoba.

U Hrvatskoj je od coronevirusa umrlo 4.882 osoba, oboljele su 229.502 osobe a oporavile se 222.110 osoba.
U svijetu je nastao neobjašnjiv zastoj s isporukom cjepiva u zemlje Europske unije, a prema informacijama koje je objavila HINA je 25. siječnja povjerenica za zdravstvo EU Stela Kyriakides uputila je oštru retoruku kazavši da je Europska unija pretfinancirala razvoj i proizvodnju cjepiva i želi vidjeti povrat uloženoga. Želi točno znati jesu li doze koje je AstraZeneca dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene”, izjavila je Kyriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske tvrtke AstraZeneca. Tvrtka AstraZeneca je 21. siječnja petak “iznenađujuće” izvijestila Bruxelles da neće moći sljedećih tjedana isporučiti količine cjepiva prema ugovoru koji je potpisala s Europskom komisijom. Povjerenica za zdravstvo Stela Kyriakides je rekla da EU želi da naručene i plaćene doze cjepiva budu isporučene čim prije te da želi da ugovor bude u potpunosti ispoštovan”, naglasila je povjerenica.
Ona je najavila da će ubuduće sve kompanije koje proizvode cjepivo protiv covida-19 morati unaprijed obavijestiti Komisiju kada žele izvesti cjepiva proizvedena u EU-u u treće zemlje, s tim da to neće vrijediti samo za humanitarne isporuke. “Želimo jasnoću i transparentnost u pogledu izvoza cjepiva iz EU-a”, istaknula je Kyriakides, dodajući da je EU do sada podržala brzi razvoj i proizvodnju nekoliko cjepiva protiv covida-19 u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi eura.Budući da odgovori na pitanja koja je Komisija na popodnevnom sastanku 26. siječnja nisu zadovoljavajući, Kyriakides je najavila novi sastanak s predstavnicima AstraZenece. “EU će poduzeti sve što je potrebno da zaštiti svoje građane i njihova prava”, rekla je povjerenica.Očekuje se da će Europska agencija za lijekove u petak 29. siječnja dati odobrenje za korištenje cjepiva koje je AstraZeneca razvila u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, no to će malo vrijediti ako tvrtka ostane pri svojoj najavi da će biti znatnog kašnjenja u isporuci cjepiva.
Što se tiče Hrvatske, još u listopadu 2020. bilo je najavljeno kako će AstraZeneca u Hrvatsku isporučiti više od 200 tisuća doza cjepiva u prosincu 2020., no sve je odgođeno zbog kasnije registracije cjepiva. Na zadnjem sastanku Upravnog odbora Astra Zenece rečeno je da će Hrvatska sredinom veljače dobiti nešto manje od 45 tisuća doza cjepiva.


Tvrtka SANOFI RADI NA DVA PROJEKTA ZA PRONALAZAK CJEPIVA


Francuska će tvrtka SANOFI nastojati ove godine isporučiti više od 100 milijuna doza iz svoje tvornice u Frankfurtu, rekao je u utorak 26.1. izvršni direktor Paul Hudson za novine Le Figaro.Pfizer i njegov njemački partner BioNTech te ostali proizvođači cjepiva protiv covida-19 poput AstraZenece trude se zadovoljiti ogromnu potražnju za cjepivom kako bi se suzbila pandemija.
Prošli su mjesec Sanofi i britanski GlaxoSmithKline izvijestili da je cjepivo protiv covida-19, koje zajednički razvijaju, pokazalo nedovoljan imunološki odgovor kod starijih ljudi i tako odgodili njegovo puštanje na tržište do kraja ove godine.Tvrtka je od tada pod pritiskom da smisli način kako pomoći drugim proizvođačima lijekova koji isporučuju cjepivo dok se pandemija ponovno intenzivira u Europi i ostatku svijeta.
“S obzirom na to da naše cjepivo kasni nekoliko mjeseci, zapitali smo se kako bismo drugima mogli biti od pomoći”, istaknuo je Hudson. Sanofi s američkom tvrtkom Translate Bio radi i na drugom kandidatu za cjepivo protiv covida-19. U proizvodnji koriste mRNA tehnologiju, slično Pfizerovom i BioNTech pristupu. Očekuje se da će ispitivanja prve faze početi u prvom kvartalu 2021.Hudson je u intervjuu potvrdio da tvrtka Sanofi ostaje predan svojim dvama projektima za pronalazak cjepiva.


U V. BRITANIJI 100.162 UMRLIH OD KORONE

Velika Britanija prva je europska zemlja koja je prošla broj od 100 tisuća umrlih i peta u svijetu iza SAD-a, Brazila, Indije i Meksika. Ukupan broj od 100.162 umrlih veći je od broja poginulih civila u Drugom svjetskom ratu i dvostruko veći od broja ubijenih u nacističkim bombardiranjima 1940. i 1941., iako je tada bilo manje stanovnika.“Preuzimam punu odgovornost za sve što je Vlada učinila“, rekao je u utorak 26. siječnja britanski premijer Boris Johnson.“Mogu vam reći da smo doista učinili sve što smo mogli, nastavljamo to činiti, minimizirati gubitke života i patnju“.
Dodao je da će se Britanci nakon pandemije “ujediniti kao nacija kako bi pamtili one koje su izgubili živote te odali počast nesebičnom heroizmu onih na prvoj liniji koji su dali svoje živote da bi spasili druge“.Engleska, najmnogoljudniji dio Velike Britanije, 5. siječnja je ponovno ušla u opću karantenu, zatvorivši kafiće, restorane, trgovine s neesencijalnom robom i škole za većinu učenika. Uvedene su i dodatne restrikcije putovanja.
Britanija je u prosincu postala prva zemlja koja je odobrila Pfizerovo cjepivo, obećavši da će do sredine veljače cijepiti sve starije od 70 godina, one koji su rizične skupine, zdravstvene i socijalne radnike te štićenike domova za starije i nemoćne
.

Dosad je prvu dozu primilo 6.853.327 Britanaca, a drugu njih 472.446.



Post je objavljen 27.01.2021. u 05:45 sati.