Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VATROGASCI UKLONILI TORANJ SISAČKE KATEDRALE


ANGAŽIRANO 577 VATROGASACA SA 147 VOZILA

Potresom teško oštećen crkveni toranj na sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa visok 15 metara, a težak 14 tona koji je prijetio iznenadnim padom spušten je na tlo 10 siječnja. U toj zahtjevnoj intervenciji sudjelovali su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba, specijalistički tim za spašavanje iz dubina i s visina, uz logističku pomoć vatrogasaca Grada Siska i poduzeća Mamut Zagreb.






Taj teški dio posla za koji su potrebna znanja visinskih radova, ali i podupiranja jer se većina posla odvijala iznutra gdje se ojačavala konstrukcija učinili su vatrogasci Adamčić, Frančešević, Hertl, Kušt i Vađić .Uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, predstavnike lokalnih vlasti i predstavnika Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, ovoj intervenciji prisustvovao je i premijer RH Andrej Plenković.
Na području Sisačko-moslavačke županije vatrogasci aktivno rade na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života. Ukupno je angažirano 577 vatrogasaca sa 147 vatrogasnih vozila, koji su odradili 564 vatrogasne intervencije.

U Vatrogasnoj operativnoj zoni Glina angažirane su snage s područja VZŽ Karlovačke, Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske te Državne intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Šibenik i Split. Na području djeluje ukupno 233 vatrogasaca s 57 vatrogasnih vozila,a evidentirane su 172 intervencije.
Na području Vatrogasne operativne zone Sisak angažirane su snage s područja VZŽ Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske, s ukupno 170 vatrogasaca s 38 vatrogasnih vozila, a evidentirane su 202 intervencije.
Zajedno sa HEP-om i HGSS-om odrađene su radnje za sanaciju trafo-stanice u Petrinji.


U OSAM DANA VIŠE OD 1 000 INTERVENCIJA

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i DVD-a s područja Grada Zagreba su tijekom 9. siječnja imali 72 tehničke intervencije na sanaciji posljedica potresa te ostalih izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata. Na navedenim tehničkim intervencijama sudjelovao je ukupno 421 vatrogasac sa 133 vatrogasnih vozila. Zanimljivo je da je JVP Grada Zagreba samo u prvih 8 dana 2021. godine zabilježio preko 1000 intervencija.




Post je objavljen 10.01.2021. u 22:49 sati.