Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BRIGA ZA ŽIVOTINJE NA PODRUČJU POGOĐENOM POTRESOM



VETERINARSKA SLUŽBA U PRIPRAVNOSTI



Na ruralnom području Gline i Petrinje ima značajnih oštećenja gospodarskih objekata i obiteljskih kuća, te se prikupljaju informacije nakon potresa od 6,2 magnitude po Richteru koji je 29. prosinca 2020. nanio velike materijalne štete području Siska, Gline i Petrinje. Dana 31. prosinca zbrinuto je 13 leševa domaćih životinja vozilima Agroproteinke d.d. Također, u slučaju potrebe osiguran je prijevoz i smještaj za ukupno 1400 goveda na farmama u Križevcima. Ministarstvo poljoprivrede osigurat će potrebne količine hrane za stoku i distribuirati isto na stradala područja, gdje će se uz pomoć Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu ( HAPIH) Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva i Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, usmjeriti prema potrebitima u najkraćem mogućem roku.
Pomoću mjere 5.2.1. iz Programa ruralnog razvoja, poljoprivrednici zahvaćenih područja moći će obnoviti svoja stada i proizvodne kapacitete. Prijava na Natječaj u veljači bit će dodatno pojednostavljena, a proces dobivanja sredstava ubrzan.
Također, zbrinjavaju se kućni ljubimci u suradnji sa skloništima, udrugama i privremenim udomiteljima, osigurana je hrana za životinje gdje je to bilo potrebno te su najavljena buduća ulaganja u obnovu potresom oštećenih objekata ove vrste.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane obavještava građane na područjima Sisačko–moslavačke županije pogođenim potresom da je veterinarska služba u pripravnosti te se u slučaju potrebe zbrinjavanja i premještanja životinja, liječenja i pružanja pomoći ozlijeđenim životinjama te da
potrebu za sakupljanje leša životinja mogu javiti veterinaru na kontakte u tabeli :





PRIJEVREMENE ISPLATE IZRAVNIH POTPORA

S obzirom na razmjere katastrofalnih događaja i prirodnih nepogoda, prvenstveno potresa i poplava, na područjima Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke županije i grada Vrgorca, u tjednu od 28. prosinca 2020. je pokrenut postupak prijevremene isplate proračunskog – HR dijela izravnih potpora za proizvodnu 2020. godinu u iznosu od 35 milijuna kuna za 14.000 PG-ova na navedenim područjima.

Sredstva za izravne potpore za proizvodnu 2020., koje će se isplatiti pogođenim područjima, odobravaju se u ukupnom iznosu od 35 milijuna kuna, a odnose se na plaćanje po površini: osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te proizvodno vezane potpore za povrće, voće i krmno proteinske usjeve te plaćanja područjima sa prirodnim ograničenjima i ostalim posebnim ograničenjima. Navedenu potporu će tijekom siječnja primiti oko 14 tisuća poljoprivrednih gospodarstava s područja pogođenima potresima i poplavama, a koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja. Radi posljedica koja je za poljoprivredne gospodarske djelatnosti imala pandemija COVID-a, Agencija za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju priprema i raniju isplatu potpora svim ostalim korisnicima.

Prema informacijama iz ministarstva poljoprivrede Agencija za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju je na adrese 51 poljoprivredna proizvođaća 30. prosinca 2020. godine odaslala ugovore o financiranju projekata iz PRR RH 2014.-2020. čija vrijednost ugovorene potpore iznosi 60 milijuna kuna. Ukupna vrijednost ulaganja za 51 projekt sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja iznosi 113 milijuna kuna, a uključuje pet projekata za tip operacije 4.1.1. u sektoru tovnog govedarstva, jedan projekt za korištenje obnovljivih izvora energije iz tipa operacije 4.2.2. te čak šesnaest projekata za korištenje obnovljivih izvora energije iz tipa operacije 4.1.3. Dva ugovora poslana su korisnicima za tip operacije 4.1.2. za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te deset ugovora iz tipa operacije 4.2.1. za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima. Poslano je i 17 ugovora korisnicima koji su se javili na natječaje u okviru Mjere 6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja.





Post je objavljen 01.01.2021. u 12:00 sati.