Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRAVILNIK O POTPORAMA UZROKOVANIH PANDEMIJOM





ZA GOVEDA JABUKE, MANDARINE I KRUMPIR

U Narodnim novinama br. 10/2021 od 5. veljače 2021. godine, objavljen je Pravilnik o provedbi Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19.

Ovim se Pravilnikom propisuje provedba mjera Programa, uvjeti prihvatljivosti, razdoblje i način podnošenja zahtjeva za potporu, administrativna kontrola, isplata i povrat sredstava.Program je vrijedan 70 milijuna kuna, a obuhvaća potpore uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele, tovne junadi i krmača te proizvođačima jabuka, mandarina i krumpira.
Zahtjev za potporu podnosi se putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Nakon podnošenja zahtjeva putem AGRONET-a isti je potrebno ISPRINTATI, ovjeriti i dostaviti Agenciji preporučenom pošiljkom na adresu: Ulica grada Vukovara 269d, 10 000 Zagreb s naznakom: „Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19“.
ZAHTJEVI SE MOGU PODNIJETI od 10. veljače do 05. ožujka 2021. godine.
Uz zahtjev svi podnositelji prilažu izjavu propisanu Pravilnikom te kopiju Referentne stranice Godišnjeg financijskog izvještaja poduzetnika za 2020. godinu ukoliko je podnositelj pravna osoba.

Proizvođači jabuka, mandarina i krumpira prilažu i dostavljaju i popratnu dokaznu dokumentaciju (otpremnicu/račun) za trženje robe kojom se dokazuje zadovoljenje uvjeta o stavljanju na tržište propisanih količina po hektaru.
Korisnici koji nisu upisani u Registar poreznih obveznika kao dokaz o prodanim količinama vlastitih proizvoda dostavljaju podatak iz Evidencije o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih proizvoda koja se popunjava sukladno članku 14. stavku 2. Pravilnika o Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (NN 62/2019) i članku 10. stavku 3. i stavku 4. Pravilnika o Upisniku poljoprivrednika (NN 62/2019, 91/2020).


TRI MILIJUNA KUNA PROIZVOĐAČIMA TOVNIH SVINJA

Prema priopćenju Ministarstva poljoprivrede program potpore proizvođačima tovnih svinja zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19 i pojavom afričke svinjske kuge u postupku je elektonsko savjetovanje do 14. veljače 2021. godine. Za provedbu Programa u 2021. godini osigurano je 3 milijuna kuna iz Državnog proračuna.

Zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 i pojavom afričke svinjske kuge u drugim državama članicama EU proizvođači u sektoru tovnog svinjogojstva suočeni su s drastičnim padom potražnje i cijene svinjskog mesa. Program potpore proizvođačima tovnih svinja ima za cilj pružanje hitne financijske pomoći proizvođačima tovnih svinja zbog iznimnih i dugotrajnih poremećaja na tržištu. Potporom se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost proizvođača i očuvati razina primarne proizvodnje prije koronakrize.

Prihvatljivi korisnici su mikro, mali i srednji poduzetnici upisani u Upisnik poljoprivrednika ili OPG-a i Registar farmi, a u 30 dana od stupanja na snagu Pravilnika Programa u odobrene objekte za klanje papkara isporučili su tovne svinje najmanje utvrđene težine trupa 105 kilograma kategorije T1 i T2 evidentirane u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja. Procjenjuje se da će broj korisnika ove mjere biti više od 500, a maksimalan broj prihvatljivih grla po korisniku iznosi 750.

E-savjetovanje se nalazi na linku:
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=15877

STABLO KOŠĆELE OD 115 GODINA - ZA EUROPSKO STABLO GODINE

Prvog dana veljače započelo je ovogodišnje natjecanje za europsko stablo godine. Glasovanje traje do kraja mjeseca, a rezultati će biti objavljeni na svečanosti dodjele nagrada 17. ožujka. U natjecanju sudjeluje 14 kandidata iz cijele Europe, a među njima je i Najstarija Medulinka koja predstavlja Hrvatsku. Riječ je o 115 godina starom stablu košćele ili ladonje (Celtis australis L.), kojega je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja. Svake godine na natjecanju sudjeluju desetci ili više stotina tisuća ljudi, što dokazuje broj uključenih zemalja koji se povećava iz godine u godinu.
Republika Hrvatska priključila se natjecanju 2017. godine kandidaturom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja. Time je, u partnerstvu sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. i Hrvatskim agrometeorološkim društvom, Javna ustanova postala organizatorom nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine.
Glasovati se može za dva stabla i to putem stranice
www.treeoftheyear.org




Post je objavljen 10.02.2021. u 09:10 sati.