Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PODACI O POLJOPRIVREDI U 2020. GODINI!



U TEŠKOJ GODINI PODACI VRLO DOBRI!

Informacije iz Ministarstva poljoprivrede od 26. veljače govore o neobično dobrim vrijednostima proizvodnje u poljoprivredi za 2020. Zar manje od 60 dana ove 2021. godine nije premalo za statistiku egzaktnih brojki u poljoprivredi za 2020. godinu? Informaciju je zanimljivo pročitati, a da li je točna i uistinu statistička – to je novo pitanje. Već u prvoj rečenici naveden je izraz „procijenio“ koji nije dovoljno dobar za statistiku. Statistika ne može procjenjivati, ona mora biti točna i sigurna, statistika mora dati podatak, a ne procjenu.
Prenosim informaciju s naslovom i podnaslovom koju sam u formi priopćenja primila iz Ministarstva poljoprivrede:


"Biljna proizvodnja rasla za 8,7%, stočarstvo za 4,3%, izvoz za 5%

Vučković: U COVID godini najveći rast poljoprivredne proizvodnje od 2008.

Državni zavod za statistiku procijenio je da je poljoprivredna djelatnost u 2020. godini ostvarila vrijednost proizvodnje od 19,2 milijardi kuna. Promatrano u odnosu na prethodnu 2019. godinu vrijednost proizvodnje poljoprivredne djelatnosti veća je za 1,27 milijarda kuna odnosno za 7%, pri čemu je bruto dodana vrijednost povećana za 12,4%, a neto dodana vrijednost za 16,9%.
U ukupnoj vrijednosti proizvodnje poljoprivredne djelatnosti Republike Hrvatske najveći udio pripada biljnoj proizvodnji koja u 2020. godini čini udio od 58,5% te je u odnosu na prethodnu godinu rasla za 8,7%.
Vrijednosno su najveći doprinos vrijednosti biljne proizvodnje u 2020. dali krmno bilje, kukuruz, uljarice, povrće, vino, pšenica te bilje i cvijeće, koji zajedno čine gotovo 80% ukupne vrijednosti biljne proizvodnje.
Stočarstvo čini udio od gotovo 35%, a promatrano u odnosu na prethodnu 2019. godinu vrijednost proizvodnje stočarstva veća je za 277,4 milijuna kuna odnosno za 4,3%, pri čemu se procjenjuje da uzgoj životinja u 2020. godini u ukupnoj vrijednosti stočarstva čini udio od 73,6% te je u odnosu na prethodnu povećan za 6,3%.
Također, vrijednost izvoza povećana je za 5,1%, vrijednost uvoza smanjena je za 7,2% i vrijednost deficita za 27,6%. Najznačajnije promjene vrijednosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u razdoblju od siječnja do listopada 2020. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine odnose se na rast izvoza žitarica za 73,2 milijuna eura, rast izvoza riba i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralješnjaka za 14,6 milijuna eura, rast izvoza proizvoda od žitarica, brašna, škroba ili mlijeka; slastičarskih proizvoda za 13,3 milijuna EUR, kao i rast izvoza jestivog povrća, pojedinih korijena i gomolja za 12,3 milijuna EUR te živih životinja za 12 milijuna eura.
„Godina je bila teška, problemi su brojni, no činjenica je da je u COVID godini zabilježen najveći rast poljoprivredne proizvodnje od 2008. godine. Drugi pokazatelji su također pozitivni i daju naslutiti trajni rast hrvatske poljoprivrede. Pred nama je puno posla i 5 milijardi eura na raspolaganju koje moramo pametno i strateški usmjeriti u hrvatsku poljoprivredu i jačati njezinu produktivnost, konkurentnost i otpornost“, naglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković."



Podatci se smatraju statističkima samo ako su prikupljeni prema određenom planu prikupljanja, odnosno nacrtu statističkoga pokusa. Oni očituju statističku varijabilnost koja proizlazi iz svojstava jedinica, odnosno procesa obilježja kojih se istražuju. Za uočavanje značajki pojava i procesa potrebno je raspolagati dovoljnim brojem podataka kako bi došle do izražaja osobitosti istraživanih pojava, odnosno statističke zakonitosti. Statističke podatke prikupljaju i objavljuju nacionalni statistički uredi, državne institucije, međunarodna politička i poslovna udruženja, istraživačke i druge ustanove te poslovne jedinice kojima je to predmet djelatnosti. Korisnici ih preuzimaju preko informacijskih mreža – interneta, intraneta ili iz publikacija, bez naknade (javni podatci) ili uz naknadu (komercijalni podatci).

Statistika (njemački Statistik, prema latinskom status: stanje), grana primijenjene matematike koja se bavi prikupljanjem, uređivanjem, analizom i tumačenjem podataka i donošenjem zaključaka o pojavama i procesima koje ti podatci predočuju. U širem smislu, podatci o različitim prirodnim, društvenim i drugim pojavama i procesima.

Izvor : Hrvatska enciklopedija


Post je objavljen 28.02.2021. u 05:53 sati.