Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PROJEKTI KOJI BI MORALI OSIGURATI KVALITETNIJE UVJETE ŽIVOTA U PRIMORSKO GORANSKOJ ŽUPANIJI


OSAM MILIJUNA KUNA ZA DEVET GRADOVA I OPĆINA

Nataša Tramišak ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije uručila je 19. veljače predstavnicima devet općina i gradova Primorsko goranske županije ugovore vrijedne više od osam milijuna kuna na osnovi kojih će svaka lokalna jedinica dobiti nepovratno gotovo milijun kuna.
Gradovi Čabar, Delnice i Vrbovsko te općine Mrkopalj, Fužine, Skrad, Brod Moravice, Ravna Gora i Lokve dobili su u sklopu programa potpore brdsko-planinskim područjima novac za projekte kao što su izgradnja i dogradnja dječjeg vrtića, uređenje rekreacijskog centra, rekonstrukcija nerazvrstanih cesta, javna rasvjeta itd.
Ministrica Nataša Tramišak rekla je da je osam milijuna kuna iz državnog proračuna osigurano za projekte koji osiguravaju kvalitetnije uvjete života.
"Prvi put ove godine 30 posto sredstava iz Programa održivog razvoja brdsko-planinskog područja namijenjeno je upravo za područje Gorskog kotara. Na inicijativu lokalnih jedinica, uručili smo im ugovore kojima će poboljšati kvalitetu lokalne infrastrukture", rekla je i najavila ove godine i program razvoja brdsko-planinskog područja, čime će se definirati nove mjere i aktivnosti za gospodarstvenike i poduzetnike, tj. za ulaganja u ta područja, posebno za Gorski kotar.
To će, uz europska financijska sredstva u novom programskom razdoblju, sigurno pomoći razvoju gospodarstva, poduzetništva, a time i demografskoj revitalizaciji, rekla je.
"Vlada je već sada, i do ove godine, uložila više od 36 milijuna kuna za Gorski kotar, a ukupno 190 milijuna kuna vrijednih europskih projekata, posebno za vodnu komunalnu infrastrukturu", istaknula je ministrica Tramišak
.

HRVATSKA NA MAPI ELEKTRIČNE I BATERIJSKE INDUSTRIJE

U 10 GODINA RIMAC AUTOMOBILI STVORILIU 1000 RADNIH MJESTA U RH

Na temelju pravila Europske Unije o državnim potporama, Europska komisija je 26. siječnja 2021. godine odobrila tzv. „jesenski“ set prijava u okviru mehanizma Važnog projekta od zajedničkog europskog interesa (VPZEI) za potporu istraživanjima, razvoju i inovacijama u vrijednosnom lancu baterija.
Cilj projekta je razvoj novih tehnologija u području baterija – od rudarenja i obrade sirovine, razvoja novih tehnologija, preko proizvodnje baterijskih ćelija i baterijski paketa, do njihovog recikliranja. U projekt su uključena 42 izravna sudionika iz 12 zemalja članica koje će međusobno surađivati kako bi se ostvario sinergijski efekt koji će donijeti pozitivne učinke za cijelu EU i njene građane. Projekt su uz Hrvatsku zajednički pripremile Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska, a provedba projekta trajat će do 2028. godine. Izravni partner Hrvatske na projektu je tvrtka Rimac Automobili.

„Električni automobili i baterijski sustavi su definitivno industrija budućnosti koja već danas ima veliki značaj i efekt na ekonomije zemalja koje prednjače u industriji. U konzorciju se nalaze tvrtke poput BMW-a, Tesla Motorsa i FCA-a te se uglavnom radi o investicijama u zapadnoj Europi i „starim“ zemljama članicama. Mi smo ponosni što sudjelujemo u ovako važnom i opsežnom projektu uz velika imenima industrije te što Hrvatsku stavljamo na mapu automobilske i baterijske industrije. U samo 10 godina stvorili smo gotovo 1000 radnih mjesta u Hrvatskoj – za razvoj i proizvodnju električnih automobila i baterijskih sustava. Dakle, upravo ono što Europska Komisija danas prepoznaje kao stratešku granu. Još je dug put pred nama i nadamo se da će se ovakav rast nastaviti, a ovaj projekt će zasigurno biti snažna podrška daljnjem rastu i ostvarivanju planova. Osim samog osnaženja, daljnjeg rasta i zapošljavanja u sklopu Rimac Automobila želja nam je u projekt uključiti i hrvatske obrazovne institucije te druge dionike poput mreže domaćih dobavljača. Nadamo se da će to, uz naše izravnu suradnju s kupcima i investitorima kao što su Porsche i Hyundai, uspjeti privući dodatne investicije u ovom sektoru u Hrvatsku”, rekao je Mate Rimac, direktor Rimac Automobila.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je tvrtki Rimac istaknuvši kako su nastavak ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije prioriteti i Nacionalne razvojne strategije RH.
Državama članicama koje sudjeluju u projektu odobrena je dodjela 2,9 milijardi eura državnih potpora što će potaknuti dodatnih 9 milijardi eura privatnih ulaganja, više nego trostruki iznos u odnosu na državne potpore.Koristi od ovog projekta prelit će se na čitavo hrvatsko gospodarstvo.
„Sufinanciranje ovog projekta bit će osigurano iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, no još je puno posla pred svima nama da bismo ostvarili maksimalnu korist. Osim direktnog utjecaja na automobilsku industriju i mobilnost, procjenjuje se do 1400 novozaposlenih do 2029. godine, povećanje baze znanja putem suradnje s fakultetima, uključujući financiranje doktorskih studenata i izradu novih obrazovnih programa, kao i lakši pristup mladim tehnološkim tvrtkama ekosustavu baterija putem osnivanja inkubatora za start-upove“, zaključila je Tramišak.



Post je objavljen 20.02.2021. u 11:44 sati.