Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HRVATSKA INDUSTRIJA ŠEĆERA VIŠE NE POSTOJI



VLADA HDZ-a KOJA SI TO MOŽE DOZVOLITI!

Što li je hrvatska gospodarska politika, kada nije imala rješenja za dvije hrvatske šećerane u Virovitici i Osijeku koje su došle u krizu i koje su zatvorene?
Rješenja je apsolutno bilo, ali su objekti u rukama osoba koje nisu gospodarski dovoljno involvirane u nastojanje da do zatvaranja šećerana ne dođe, koje su odmah na početku krize ZATVARANJE prihvatile kao rješenje. HDZ-ova politika zatvaranja je tužna i nanosi nemjerljivu štetu generacijama koje dolaze. Gdje je HDZ-ova politika otvaranja 100 tisuća radnih mjesta, o kojoj je govorio premijer na preuzimanju svog drugog premijerskog mandata 23. srpnja 2019 ? Tko bi se mudar tek tako odrekao dviju šećerana, one najmodernije u VIROVITICI, a onda i šećerane u Osijeku.
Da su tražena riješenja od ekonomista, da je predsjednik Hrvatske industrije šećera Željko Zadro oformio tim ekonomskih stručnjaka s nalogom da se načine mjere, i poduzmu aktivnosti za opstanak šečerana u ovom vremenu krize, riješenje bi bilo nađeno, šećerane bi opstale. Svaka industrija ima svojih kriza. Ali riješenja nisu tražena i Hrvatska industrija šećera se gasi i nje više nema .Koja si Vlada smije dozvoliti gašenje i nestanak industrije šećera - samo radi krize na tržištu. Pa tržište je varijabilno. Ali Hrvatska vlada si to može dozvoliti ! To je tragično i potpuno nerealno, govori o ljudima kojima je ta industrija u ingerenciji, kao i o resornom ministarstvu i Vladi koja to prihvaća.
Ali Hrvatska ima ljude na rukovodićim pozicijama koji nemaju ni vizije ni znanja, koji će s političke scene nestati i otići u mirovinu, a državi i generacijama koje dolaze u nasljeđe ostaviti malo i ništa. Razorili su - kao u ovom slučaju sve, a stvorili nisu ništa.

M. Zouhar Zec

ZAR JE ZA ODLUKU BILA PRESUDNA PROIZVODNJA ŠEĆERNE REPE?

Predsjednik uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro je rekao , prenio je HRT 17. veljače:

-Morali smo to napraviti. Koliko god da je to tužno meni i ljudima koji ovdje rade, ali jednostavno to je bila odluka kako bi sačuvali barem tu jednu, odnosno kako bi sačuvali proizvodnju šećerne repe i šećera u Hrvatskoj

Do prije mjesec dana Hrvatska je imala tri šećerane. Sada će imati samo jednu U Županji . Nakon gašenja šećerane u Virovitici, gase se i pogoni šećerane u Osijeku. Šećerna repa prerađivat će se samo u Županji. Prvi razlog za takav tužan rasplet proizvodnje šećera u nas je nedostatak sirovine. Ono što posijemo, dostatno je za proizvodnju samo u jednoj tvornici.
Prva je kampanja prerade repe u osječkoj tvornici bila 1906., a posljednja prošle godine. Tvornica je preživjela tri rata, ali ne i onaj tržišni. Nije pomoglo ovom sektoru ni udruživanje triju šećerana, dvaju vlasnika. Dvjestotinjak će radnika, obećavaju, biti zbrinuti otpremninama, nastavkom rada unutar HIŠ-a ili Žito grupacije.
-Bili su dosta korektni sa strane Uprave HIŠ-a. Znači sve ostaje za ove radnike koji žele prijeći. Čekamo do idućeg tjedna. I onda ćemo dati odgovore jesmo li zainteresirani ili nismo, rekao je Mato Jakić iz Tvornice šećera Osijek, dok njegov kolega Krunoslav Jalovičar navodi kako njemu nitko nije ništa ponudio. -Ja sam tu godinu i pol. Pravo na otpremninu nemam po zakonu i to je to, rekao je.

Ključno za opstanak ove industrije bilo je osiguranje sirovine. A nje je i unatoč izdašnim potporama sve manje. Prije ulaska u Europsku uniju repu smo sijali na čak 30 tisuća hektara. Danas sijemo triput manje.
-Ne možemo proizvaditi nešto na čemu stvaramo gubitke kao što šećerane ne mogu prerađivati šećer kad konkurentniji dolazi iz Mađarske, Francuske, Njemačke itd., pojašnjava Stjepan Zorić iz Erduta.
-Ono što mi možemo učiniti je pokušavati osigurati odgovarajuće potpore, ne samo dohodovne proizvođačima, nego i investicijske potpore i to radimo. Investicijske potpore proizvođačima šećera, ne samo proizvođačima šećerne repe, nego i šećera, a nastojat ćemo motivirati Europsku komisiju za dodatne mjere, komentirala je najnoviju situaciju ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Možda to pomogne da uvozni, jeftiniji šećer, i nedostatak šećerne repe ne presude proizvodnji šećera, nekad vodećem hrvatskom izvoznom proizvodu, kojeg smo u posljednjih dvadesetak godina plasirali na inozemno tržište u vrijednosti od 2 milijarde dolara.



Post je objavljen 18.02.2021. u 05:23 sati.