Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U GRADU SLUNJU OTVORENO RECIKLAŽNO DVORIŠTE


ZA ODVAJANJE PRIKUPLJENOG KOMUNALNOG OTPADA

U gradu Slunju 19. veljače otvoreno je reciklažno dvorište namijenjeno za odvojeno sakupljanje otpada iz kućanstava te za trgovanje otpadom, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13) i Pravilniku o gospodarenju otpadom (NN 117/17). Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta sastoji se od izgradnje i opremanje reciklažnog dvorišta Slunj te izgradnje prilazne ceste.
Reciklažno dvorište je nadzirani i ograđeni prostor namijenjen razvrstavanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada, u kojem se otpad skladišti prema vrsti, svojstvu i agregatnom stanju, sve sukladno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Pravilniku o gospodarenju otpadom.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.451.562,87 kuna s porezom na dodanu vrijednost.
Iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj Gradu Slunju odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.994.031,00 kune ili 84,9999893 % ukupno prihvatljivih troškova.
Grad Slunj je smješten na obalama rijeka Slunjčice i Korane. Kroz Slunj prolazi glavna magistralna cesta prema Plitvičkim jezerima i srednjem i južnom Jadranu.
Slunj i okolica sa pesetak naselja imaju površinu od oko 400 kvadratnih kilomatra.



U Slunju most preko rijeke Korane

Provedba projekta Reciklažnog dvorišta u Slunju doprinijeti će povećanju stope odvojenog prikupljanja komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, prije svega problematičnog otpada iz kućanstva čime će se osigurati njegovo odgovarajuće zbrinjavanje: električnog i elektroničkog otpada, običnog i onog koji sadrži opasne tvari, glomaznog otpada manjih dimenzija i mase, uključujući dio otpada nastalog tijekom manjih građevinskih zahvata u kućanstvima, posebnih kategorija otpada kao npr. ambalaže koja se ne nalazi u sustavu povratne naknade, većih dimenzija ili mase, neprikladne za prikupljanje u spremnicima na javnoj površini ili na kućnom pragu, te plastike koja nije ambalažni otpad, umjesto odbacivanja takvih vrsta otpada u miješani komunalni otpad ili u okoliš.Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić prisustvovao je otvorenju tog reciklažnog dvorišta u Slunju.
Martina Furdek Hajdin, koja obnaša dužnost župana Karlovačke županije, naglasila je kako u županiji trenutno imaju 7 reciklažnih dvorišta, 13 mobilnih reciklažnih dvorišta, a u realizaciji je dodatnih pet.„Kroz ove projekte, nadam se da ćemo do kraja godine ispuniti obaveze koje imamo po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom“, istaknula je Furdek Hajdin naglasivši kako su reciklažna dvorišta važan segment u okviru sustava održivog gospodarenja otpadom jer omogućuju da se otpad zbrinjava na kvalitetan način.

Kroz dva otvorena poziva na natječaj na razini Republike Hrvatske ukupno je ugovoreno 190 projekata za koje je dodijeljeno 431,46 milijuna kuna bespovratnih sredstava za ukupnu investiciju od 514,75 milijuna kuna. Sredstva su dodijeljena za sufinanciranje izgradnje i opremanja reciklažnih dvorišta te za nabavu mobilnih jedinica.


Post je objavljen 23.02.2021. u 04:52 sati.