Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HRVATSKA NEMA DOVOLJNO CJEPIVA!



CAPAK LICITIRA S BROJEM PROCIJEPLJENOSTI!

Hrvatska nema dovoljno cjepiva protiv COVID 19, to je činjenica koja postaje kristalno jasna nakon interesa koji građani pokazuju za cijepljenje. Broj zaraženih u zemlji varira. Danas je to broj 544 novo zaraženih.Treba se okrenuti samoinicijativnoj nabavi radi svog stanovništva, a ne očekivati cjepivo skrštenih ruku iz izvora nabave EU. Jer dovoljne količine za sve zemlje EU ne može dobiti, pokazuje dosadašnji razvoj događaja s AstraZenekom. Premijer Mađarske pokazao se tu najinventivniji jer je prvi samoinicijativno naručio iz Rusije cjepivo za mađarske građane, bez obzira na obećanje Ursule Von der Leyen da će EU raspodjeljivati cjepivo zemljama članicama. No dovoljne doze ugovorenog cjepiva ne dolaze prema dogovoru i cjepiva jednostavno nema. Sve je ostalo do sada na obećanjima.Stigle su tek mrvice od cjepiva. Nije cijepljeno još ni 100 tisuća građana.
Treba li RH čekati rokove dobave cjepiva koji su za petnaest dana, za mjesec, za dva i tri mjeseca – kako komunicira prim.dr. Capak? Čekanje bi se moglo pretvoriti u uzalud potrošeno vrijeme! Nabavka cjepiva za građane Hrvatske je dužnost i obveza i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva kao i Vlade RH. Što prije treba se odlučiti za nove nabave i procijepiti stanovništvo. Zatvaranje ugostiteljskih objekata i teretana koje traje od 28. studenog 2020 . treba biti zadnje zatvaranje uopće protiv korone virusa u RH. Korona virus je zlo koje radi zatvaranja i sprečavanja širenja zaraze prekida i zaustavlja kvalitetno obrazovanje od osnovne škole na dalje, pridonosi nasilju u obitelji, povećava broj depresivnih, osiromašuje radno sposobne ljude, stvara ljude nesolventnim za plaćanja kreditnih obveza, onemogućuje niz društvenih, sportskih i drugih kulturnih aktivnosti i zato građane hrvatske Vlada ne smije prepustiti tlapnjama i pretpostavkama prim. dr. Capaka koji je nekoliko tjedana javno komunicirao da je dovoljno procijepiti 70 posto stanovništva Hrvatske. Sada kada nema dovoljno cjepiva, sada je brojku procjepljenosti u javnoj komunikaciji prim. dr. Capak spustio, činjenica je, na „ 50 posto do srpnja mjeseca“.Tko smije licitirati s brojevima o potrebi procjepljivanja stanovništva? To na razini potrebe stanovništva ne smije baš nitko jer je virus smrtonosan, od korone je umrlo više od pet tisuća osoba, a najmanje to smije ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo! Mogučnost kupnje cijepiva u ljekarnama za osobni novac bio bi poželjan pristup svima koji svoje zdravlje i život radi poslovnih obveza smatraju ugroženim. Na taj bi način mnogi bili oslobođeni stigme nazvane - cijepljenja preko reda i oduzimanja cjepova nekome drugome.
Sve više zemalja proizvodi svoje cjepivo. Svoje cjepivo protiv korone virusa mogla je proizvoditi i Hrvatska u Imunološkom zavodu u Rokfellerovoj u Zagrebu da ga politički moćne, a intelektualno podkapacitirane osobe nisu uništile svojim nasilnim odlukama. Što li sve političke odluke mogu proizvesti usprkos građanima koji se s tim ne slažu! Ali građani su doslovno nemoćni pred snagom uništavanja koja dolazi od osoba koje i dalje suvereno odlučuju na političkom položaju.
A u čijem interesu odlučuju? Koje tu sile zapravo vladaju?

Margareta Zouhar Zec

PRENOSIM s Internet stranica AL Jazire nekoliko tekstova o tome koje zemlje proizvode cjepivo te kolika je procijepljenost pojedinih naroda do sada.

KINA
Kineska nacionalna uprava za medicinske proizvode izjavila je 25. veljače da je odobrila za javnu upotrebu još dvije vakcine protiv bolesti COVID-19.Vakcine su proizveli CanSino Biologics i podružnica Sinofarmovog Instituta za biološke proizvode u Wuhanu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters. S novim odobrenjima, Kina ima četiri vakcine protiv COVID-19 koje je sama razvila, a koje su odobrene.
Sinofarmov Institut za biološke proizvode u Wuhanu objavio je u srijedu da je njihova vakcina efikasna 72,51 posto protiv COVID-19, pozivajući se na prvu analizu podataka iz kliničkih ispitivanja u kasnoj fazi, no nisu naveli više detalja.
CanSinoBIO je objavio da je prva analiza podataka kliničkih ispitivanja njihove vakcine u više zemalja, poznatije kao Ad5-nCoV, pokazala efikasnost od 68,83 posto u prevenciji simptoma bolesti i 95,47 posto u prevenciji težih oboljenja 14 dana nakon vakcinacije. Drugo cjepivo koje je proizvela podružnica Sinopharma sa sjedištem u Pekingu, dobila je odobrenje za javnu upotrebu u prosincu nakon nekoliko mjeseci hitne upotrebe za zdravstvene radnike i državne službenike koji putuju na posao u inostranstvo.
U odvojenoj prijavi 24. veljače CanSinoBIO objavio je da je prva analiza podataka kliničkih ispitivanja njihove vakcine u više zemalja, poznatije kao Ad5-nCoV, pokazala učinkovitost od 68,83 posto u prevenciji simptoma bolesti i 95,47 posto u prevenciji težih oboljenja 14 dana nakon vakcinacije.
Stopa učinkovitosti pada na 65,28 posto u prevenciji simptomatskih slučajeva te na 90,07 posto u prevenciji težih oboljenja 28 dana nakon primljene doze.
Ad5-nCoV, koji se daje u jednoj dozi, dobio je odobrenje za hitnu upotrebu u Pakistanu i Meksiku, a prošle godine ga je odobrilo kinesko vojno osoblje.
Kina izvozi svoja cjepiva u 27 zemalja i osigurava besplatne doze za 53 zemlje, rekao je 23. veljače utorak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.
Kineska vlada odobrila je da se klinički testira još 16 vrsta vakcina domaće proizvodnje.

Prema pisanju lista China Daily, šest od tih 16 vakcina protiv korona virusa je već prošlo fazu tri, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC. Kina već ima dvije vakcine, koje prodaje širom svijeta, dok je u Kini oko 40 miliona građana već primilo vakcinu.Kina je prodala 440 miliona doza u najmanje 27 zemalja, što se u toj zemlji naziva “vakcinaciona diplomacija”.
Peking je, također, najavio da će osigurati 10 miliona doza vakcina protiv COVID-19 za globalnu inicijativu za distribuciju vakcina COVAX, pošto su se tri kineske kompanije prijavile inicijativi za odobrenje.
Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova priopčilo je u siječnju da su se kompanije Sinovac Biotech, China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i CanSino Biologics prijavile da se pridruže programu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja razmatra prijave, mogla bi donijeti odluku o vakcinama Sinopharma i Sinovaca najranije u ožujku , prema internom dokumentu COVAX-a, prenosi Reuters.
Nekoliko država, uključujući Brazil, Indoneziju, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate, već provodi program vakcinisanja Sinopharmovom i Sinovacovom vakcinom.
Vakcina CanSino Biologicsa odobrena je za upotrebu u kineskoj vojsci.Ni jedna od tri kompanije još nije objavila javnosti detaljne podatke o efikasnosti svojih vakcina.Kina je do 9. veljače potrošila 40,52 miliona doza cjepiva za ključne skupine ljudi, rekao je u srijedu Mi Feng, glasnogovornik Nacionalne komisije za zdravstvo, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

RUSIJA

Ruska agencija Interfax prenijela je 23. veljače da su zdravstvene vlasti te zemlje cijepile 2,2 miliona stanovnika cjepivom Sputnik V. Od tog broja, 1,7 miliona ljudi primilo je obje doze, javlja Interfax.
Znanstvenici su u veljači objavili da je ruski Sputnik V učinkovit 92 posto protiv COVID-19 na temelju zadnjih objavljenih rezultata kliničkih ispitivanja, prema objavi u međunarodnom medicinskom magazinu The Lancet.
Rusija se nada cijepiti velik dio svoje populacije do sredine ljeta kako bi ostvarila 70-postotni imunitet, rekao je Denis Logunov, zamjenik direktora naučno-istraživačkog odjela u Institutu Gamaleja koji je razvio tu vakcinu.

KUBA
Iscrpljujuće sankcije i loša ekonomska situacija nisu spriječile Kubu da postane mogući kandidat u trci za vakcinu protiv COVID-a 19, koja trenutno ulazi u treću fazu ispitivanja.
Ihosvany Castellanos Santos, vanredni profesor na državnom zdravstvenom institutu, optimističan je u pogledu koraka koje je njegova zemlja postigla u ispitivanjima prema radnoj vakcini protiv COVID-a 19, prenosi Tanjug portal TRT World.
Dok se latinoamerički teškaši Brazil i Meksiko nadmeću za ponude zapadnih, kineskih i ruskih farmaceutskih kompanija, Kuba ima u planu četiri potencijalne vakcine, navodi se u tekstu.
Državni institut za vakcine Finlay (IFV), koji podržava Vlada, proizveo je vakcinu koja trenutno ulazi u fazu 3 ispitivanja.
“Suveren 02” (Soberana 02), kako se naziva jedna od vakcina, aludira na to šta znači za ovu malu otočku državu postizanje značajne radne vakcine s obzirom na pokušaj susjedne supersile, SAD, da ekonomski osakati zemlju tokom posljednjih šest decenija.
Kuba je, kaže Santos za TRT World, odlučila da investira u vlastitu vakcinu zbog “finansijskog progona” sa kojim se zemlja suočava iz Sjedinjenih Američkih Država, a koji su zemlju podvrgli “ekonomskim, trgovinskim i finansijskim blokadama”.
Kuba već proizvodi nekoliko vakcina za svoj nacionalni program imunizacije, koji je besplatan i univerzalan i pokriva 98 posto stanovništva, kaže Santos.
“Kuba je 1990. godine proizvela vlastitu vakcinu protiv hepatitisa B i praktično iskorijenila tu bolest, također imamo nekoliko vakcina protiv različitih vrsta karcinoma i protiv dijabetesa”, dodaje Santos.
“U slučaju sretnog završetka, Kuba će imati svoju vakcinu protiv korona virusa dostupnu stanovništvu u prvom kvartalu 2021. godine”, kaže on.
Ako Suveren 02 bude uspješan, zemlja planira proizvesti 100 miliona vakcina ove godine. Vakcina bi se mogla pokazati ključnom za zemlje Latinske Amerike koje se bore da suzbiju virus, dok zapadne zemlje prikupljaju vakcine za sebe.
Kubanska medicinska revolucija “maršira još jednom”, optimistično kaže Santos za TRT World.

Američke sankcije komunističkoj zemlji uključuju hranu i lijekove, što je, prema izvještaju, dramatično štetilo “zdravlju i ishrani velikog broja običnih kubanskih građana”.
Iste te “neprijateljske politike” koje su spriječile obične Kubance u pristupu zdravstvenoj zaštiti sada također otežavaju zemlji da ubrza istraživanje vakcina, kaže Santos.
“Od kada su klinička ispitivanja započela 24. augusta 2020, vakcina prijavljuje nula ozbiljnih neželjenih događaja nakon ubrizgavanja kod prvih dobrovoljaca”, kaže Santos, dodajući da je “ono što se inače radi godinama postignuto za nešto manje od tri mjeseca”.
Sada je Kuba sklopila partnerstvo sa još jednom malo vjerovatnom zemljom, Iranom, gdje provodi fazu 3 ispitivanja vakcine Suveren 02. Kuba, sa samo 238 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om 19 i manje od 33.000 infekcija, nema dovoljno pacijenata na kojima bi mogla testirati vakcinu u kontroliranom ispitivanju.


IRAN
Iran, još jedna zemlja koja se suočila sa osakaćujućim medicinskim sankcijama, i dalje ima nekoliko hiljada slučajeva dnevno. Teheran se već žalio da su Sjedinjene Američke Države otežale napore zemlje da se bori sa virusom pogoršavajući pritiske na kompanije da ne trguju sa Iranom.
Iran je 9.veljače počeo kampanju vakcinacije protiv korona virusa, objavila je državna televizija.
„Počeli smo nacionalnu vakcinaciju protiv COVID-193, rekao je iranski predsjednik Hassan Rouhani, koji je putem video konferencije učestvovao na ceremoniji organizovanoj u bolnici u Teheranu.
Pre početka vakcinacije, Rouhani je odao poštu zdravstvenim radnicima koji su umrli u borbi protiv korona virusa, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.
Prvi kontingent ruske vakcine Sputnik V stigao je u Teheran, a još dva kontingenta se očekuju 18. i 28. februara, rekli su iranski zvaničnici.
U Iranu, koji ima više od 80 miliona stanovnika, do sada je od korona virusa umrlo više od 58.500 ljudi, a više od 1,4 miliona je zaraženo.





Post je objavljen 26.02.2021. u 03:26 sati.