Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KADA JE NA REDU CIJEPLJENJE POMORACA?


CIJEPLJENJE ČUVA RADNO MJESTO!

Prije mjesec dana Sindikat pomoraca Hrvatske obratio se Ministarstvu zdravstva RH dopisom sa željom da pomorcima što prije omogući cijepljenje protiv korona virusa.
Ministar zdravstva dr. Beroš kao da nema informaciju o tome, jer nije javno komunicirao potrebu cijepljenja hrvatskih pomoraca kada odlaze na posao u međunarodnu plovidbu, niti o uvrštavanju pomoraca na popis osoba, u tom smislu prioritetnih, za cijepljenje. Ta tema cijepljenja pomoraca aktualna je i problematizira se u svakoj emisiji za pomorce koju emitira Prvi program radio Zagreba ponedjeljkom. Budući da je Hrvatska sada snabdjevena većim količinama cjepiva te će za cijepljenje u Hrvatskoj od 22. veljače na dalje biti otvoreni i punktovi i cjepivo će stići u domove zdravlja u kojima cjepiva do sada nije bilo, može li se napokon naći mjesta u Rijeci i još nekim gradovima na obali, a u dogovoru sa Sindikatom pomoraca, za cijepljenje pomoraca?
( M.Zouhar Zec)


Objavljujem tekst pod naslovom „Pomorci moraju imati mogućnost cijepljenja“ s datumom 22.1. sa stranice Sindikata pomoraca Hrvatske, koji se odnosi se na gornji uvod.

Sindikata pomoraca Hrvatske novim je dopisom apelirao na Ministarstvo zdravstva i RH da pomorcima omoguće cijepljenje protiv COVID 19.
Ovoga puta pozivamo se na zajednički dopis European transport worker federation i European Community shipowners associations ( Europska federacija radnika u prometu i udruge brodovlasnika Europske zajednice )
kojim se obrazlaže presudna važnost davanja prioriteta pristupu cjepivu na Covid 19 pomorcima, kao ključnim radnicima u održavanju na životu cjelokupne svjetske industrije.
Glavni tajnik SPH, Neven Melvan naglasio je kako hrvatski pomorci mogu imati problema u očuvanju svojih radnih mjesta ukoliko se nadležna ministarstva ogluše na navedene argumente.
Na svjetskom tržištu rada se permanentno vodi nemilosrdna bitka za radna mjesta, a pojedine države čine sve kako bi njihovi pomorci imali sve uvjete za hitan i olakšan ukrcaj, komentirao je Melvan.
SPH traži hitnu reakciju nadležnih ministarstava i rezervaciju potrebnog broja cjepiva za hrvatske pomorce!

Argumentirana informacija na sph.hr

POMORCI – KLJUČNI RADNICI
Sindikat pomoraca Hrvatske je proteklih mjeseci u nekoliko navrata apelirao na nadležne da prema naputku IMO-a i UN-a proglase pomorce ključnim radnicima, a to su, prema informacijama iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, 25. siječnja 2021. napokon i učinili. Podsjetimo, Međunarodna pomorska organizacija (IMO) i UN su usvojili rezolucije kojima predlažu državama da pomorce proglase ključnim radnicima. SPH je slijedom toga to zatražio i od Republike Hrvatske. Veseli nas što je i Republika Hrvatska prepoznala važnost te inicijative za hrvatske i sve druge pomorce.
Izvor: Sindikat pomoraca Hrvatske


Post je objavljen 22.02.2021. u 00:12 sati.