AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

petak, 31.08.2018.

SMANJUJE SE BROJ BLOKIRANIH GRAĐANA



GRAĐANI NAJVIŠE DUGUJU BANKAMA KAO VJEROVNICIMA

Prema informacijama iz Financijske agencije FINE od 23. kolovoza 2018. na dan 31. srpnja 2018. zbog neizvršenih osnova za plaćanje, bila su blokirana 22 622 poslovna subjekta. To je za 2,3 % manje u odnosu na lipanj 2018. godine.
Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata iznosila je 11,73 milijarde kuna. To je za 4,5 % manje nego u lipnju 2018. godine
. U odnosu na stanje godinu dana ranije, riječ je o smanjenju broja blokiranih za 4052 poslovna subjekta odnosno 15,2 % i smanjenju prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u iznosu od 3,74 milijarde kuna (24,2 %).

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 31. srpnja u blokadi je bio 318 521 građanin, što je za 5237 građana (1,6 %) manje nego u lipnju. Od toga i dalje najveći broj građana ima dug prema teleoperaterima, niih nešto više od 160 000. Dug građana iz osnova iznosio je 43,29 milijardi kuna, što je za 519,75 milijuna kuna ili 1,2 % manje u odnosu na prethodni mjesec.

Najveći dio duga u iznosu od 17,8 milijardi kuna odnosio se na dug građana prema bankama kao vjerovnicima (41,2 %), a prema cijelom financijskom sektoru : bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje, dug je iznosio 20,6 milijardi kuna ili 47,5 %. Dug građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna je udio u broju blokiranih građana od 1,5 % i iznosi ukupno 22,5 milijardi kuna. To je udio u ukupnome dugu građana od 52,1 %.
Od 1. siječnja 2011. do 31. srpnja 2018. godine zaprimljene su 9 031 674 osnove, od čega se 25,5 % odnosi na poslovne subjekte, a 74,5 % na građane. U istom razdoblju, ukupno je izvršeno 142,9 milijardi kn po osnovama koje se odnose na poslovne subjekte i 52,7 milijardi kn po osnovama koje se odnose na građane.

POJAŠNJENJE FINE

Informacija o kretanju dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata i građana temelji se na podacima iz sustava ovrhe na novčanim sredstvima, koju Financijska agencija provodi temeljem zakonskih ovlasti. Od 2002. do 31.12.2010. godine, Fina je prikupljala podatke isključivo za poslovne subjekte temeljem Upute o prikupljanju i objedinjavanju podataka o nepodmirenim obvezama poslovnih subjekata, na način da su banke navedene podatke, izvještajnog i statističkog karaktera, dostavljale Fini, koja ih je objedinjavala i izrađivala informacije. Od 1. siječnja 2011. godine počela je primjena novog sustava provedbe ovrhe na novčanim sredstvima koji je uređen Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (NN 68/18) i Pravilnikom o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima (NN 71/18), a od 1. listopada 2012. godine stupio je na snagu Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (NN 108/12, 144/12, 81/13 i 112/13), kojim je bio propisan postupak predstečajne nagodbe nad pravnom osobom i nad dužnikom pojedincem (trgovac pojedinac i obrtnik). Od 1. rujna 2015. godine, stupio je na snagu Stečajni zakon (NN 71/15, 104/17) kojim je propisano postupanje Fine u predstečajnim postupcima.
Temeljem navedenih propisa stvoreni su preduvjeti za bržu naplatu i smanjenje troškova postupka ovrhe na novčanim sredstvima, jer je postupak ovrhe na novčanim sredstvima tehnološki unaprijeđen. Uveden je jedinstven postupak, metodologija i redoslijed u izvršenju osnova za plaćanje te jedinstveni obračun zateznih kamata i jedinstven sustav izvještavanja temeljen na izvornoj dokumentaciji. Sve navedeno sustav čini transparentnim, efikasnim, ažurnim i donosi ujednačenost u primjeni propisa. Provođenje ovrha na svim kunskim i deviznim računima ovršenika, u svim bankama, prema OIB-u ovršenika i bez njegove suglasnosti, čini sustav djelotvornim, što pokazuju i podaci prezentirani u informaciji.
Kao jedna od mjera rješavanja problema blokiranih računa građana u dugotrajnoj blokadi donesen je Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama (NN 62/18) koji je stupio na snagu 21. srpnja 2018. godine. Fina je sukladno navedenom Zakonu izvršila odgovarajuće postupke prestanka postupanja po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavaju zakonske uvjete.

INKLUZIVNO
Za očekivati je da će se, zahvaljujući poduzetim mjerama, propisanim Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Ovršnim zakonom, Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Stečajnim zakonom koji je u primjeni od 1. rujna 2015. godine (NN, br. 71/15, 104/17) te postupcima brisanja trgovačkih društava sukladno članku 70., st. 5. Zakona o sudskom registru nad obveznicima koji Registru godišnjih financijskih izvještaja, nisu predali godišnji financijski izvještaj radi javne objave i to tri godine za redom , u narednim mjesecima, broj blokiranih pravnih osoba i iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata i dalje postepeno smanjivati. ( Fina)



Prema Zakonu o sudskom registru čl. 70., st. 5.
u 2012. godini brisana su ukupno 30 703 društva,
u 2013. godini po istoj je osnovi brisano ukupno 3880 društava,
u 2014. g. 9802 društva,
u 2015. g. 4661 društvo,
u 2016. g. 2499 društava, a
u 2017. godini (zaključno s 31. prosinca 2017. godine), brisana su 2813 društva, neovisno o njihovu statusu blokade.

31.08.2018. u 12:32 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 29.08.2018.

ŠIMŠIROV MOLJAC UZROKUJE PROPADANJE UKRASNOG BILJA!


SA KONTROLOM I ZAŠTITOM TREBA ZAPOČETI U RANO PROLJEĆE

Petra Pozder, mag. ing. fitomedicine i Mara Bogović, mag. ing. agr iz savjetnice hrvatske poljoprivredno –šumarske savjetodavne službe kažu da u posljednjih nekoliko godina šimširov moljac (Cydalima perspectalis) uzrokuje potpune defolijacije šimšira i ostalih vrsta ukrasnog bilja. Sve se više ljudi javlja s problemima propadanja šimšira (Buxus sempervirens) koje je uzrokovano upravo šimširovim moljcem koj je raširen u susjednim zemljama, pa se pretpostavlja da je u Hrvatsku ušao zaraženim sadnim materijalom.
Šimširov moljac ima dvije do tri generacije godišnje.Prezimljava u stadiju gusjenice zadnje generacije koja je zaštićena u kokonu između listova šimšira i nastavlja svoj razvoj u proljeće. Odrasli leptiri imaju raspon krila oko 4 cm,bijele boje i smeđeg ruba. Tijelo je bijelo, a glava tamno smeđa. Mlade gusjenice su zelenkaste boje i skrivene su u unutrašnjosti biljke gdje se hrane unutrašnjošću lista ostavljajući samo epidermu. Starije gusjenice su zelene boje s karakterističnom debelom crnom crtom i tankim bijelim prugama te crnim točkama na leđnoj strani. One pojedu čitave listove te od biljke ostaju samo grane obavijene paučinom. Gusjenice počinju sa ishranom već u ožujku što traje sve do listopada, ovisno o vremenskim prilikama. Jedna gusjenica tijekom svog razvoja može pojesti do 45 listova, a na grmovima ih može biti i nekoliko stotina, što govori o njihovoj masovnosti i štetnosti.

ŠTETE NA BUXUSU
Šimširov moljac uzrokuje značajne štete na biljkama. Mlade gusjenice hrane se samo gornjom stranom lista, a starije gusjenice lišćem, zelenim izbojcima i korom što narušava estetski izgled biljke, uzrokuje potpuni gubitak listova i ugibanje mladih biljaka. Štetnik se može lako prepoznati po svilenkastim zaprecima i svilenim nitima odnosno paučini na šimširu. Kod jakog napada njima je prekrivena cijela biljka koja je ostala bez lista. Savjetuje se kontroliranje biljke razmicanjem grana i praćenjem unutrašnjosti jer su tu vidljive mlade gusjenice i prve štete.
Golobrst je uz svilene niti paučine prvi znak da se radi o šimširovom moljcu. Mlade gusjenice zadržavaju se u unutrašnjosti biljaka šimšira jer su tamo dobro zaštićene. Kako se povlače prema vanjskim dijelovima biljaka, štete postaju sve veće i vidljive, a tada je već prekasno za bilo kakvu intervenciju jer je došlo do gubitaka skoro svih listova.

SUZBIJANJE ŠIMRIROVOG MOLJCA
Prva mjera u suzbijanju ovog štetnika je redovito pregledavanje biljaka u okućnicama i vrtovima, pri čemu treba razmaknuti grane i pregledavati unutrašnjost biljaka. Rana i redovita kontrola šimšira posebno u proljeće, je najučinkovitija, te uklanjanje gusjenica čim se primijete. Time se smanjuje njihova brojnost i smanjuju se štete od sljedećih generacija moljca koji se tijekom jedne godine rađaju.
Štetnik se može suzbiti mehanički što je ekološki najprihvatljiviji način te kemijskim sredstvima. Mehaničko uklanjanje podrazumijeva trganje zaperaka u kojima gusjenica prezimljava. Savjetuje se spaljivanje tih zaperaka kako bi se spriječio razvoj nove generacije moljaca u proljeće. Ukoliko se na šimširu zamijeti napad moljca, biljku treba orezati, a oraezane grančice spaliti, a ne kompostirati. Tijekom proljeća i ljeta, kada se uoče gusjenice, grmovi se mogu dobro protresti i gusjenice će pasti na zemlju gdje se onda mogu mehanički uništiti. Posebno dobro treba pregledati unutrašnjost biljke gdje su gusjenice dobro zaštićene. Gusjenice i kukuljice se mogu ručno sakupljati, a kao učinkovita metoda pokazalo se pranje grmova visokotlačnim čistačem- miniwaschom.
Postoje i kemijska sredstva kojima se moljac može suzbijati , ali najprihvatljivija su ona neškodljiva za pčele, u periodu kada su gusjenice što mlađe. Savjetuje se i prekrivanje biljaka folijom dan-dva nakon prskanja kako bi se uništio što veći broj gusjenica. Rana kontrola već u proljeće i redovita kontrola biljaka šimšira je najučinkovitija. Gusjenice treba uklanjati čim budu primjećene. Time će se smanjiti njihova brojnost i šteta koju čine.

Savjet je stručnjakinja Petre Pozder, mag. ing. fitomedicine i Mare Bogović, mag. ing. agr da se za suzbijanje štetnika na ukrasnom bilju mogu koristiti insekticidi na bazi aktivnih tvari: alfacipermetrin, deltametrin, dimetoat, imidakloprid, klofentezin, lufenuron, pimetrozin, piretrin, tiametoksam, tiakloprid, za tretiranje štetnika na stablu i trajnicama mogu se koristiti insekticidi na bazi aktivne tvari: abamektin, metoksifenzoid.

Za suzbijanje mladih gusjenica registrirani su pripravci: Calypso 480 SC, Direkt, Decis 2.5 EC i Runner SC.
Starije gusjenice otpornije su na insekticide i samim tim suzbijanje je otežano, a na jednoj biljci ih može biti oko stotinu. Rana (posebno u proljeće) i redovita kontrola biljaka šimšira je najučinkovitija, te uklanjanje gusjenica čim se primijete. Time se smanjuje njihova brojnost, pa tako i sljedeće generacije tijekom godine.

29.08.2018. u 06:54 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 27.08.2018.

SVJETSKI DAN TURIZMA POSVEĆEN TEMI DIGITALNE TRANSFORMACIJE



KAMPANJA ZA TURISTIČKU POSEZONU DO KRAJA RUJNA

Hrvatska turistička zajednica na jedanaest svjetskih tržišta provodi kampanje za turističku posezonu a među njima u Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Norveškoj, Češkoj i Španjolskoj. Kampanje na portalima, displejima, društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter te YouTube kanalima traju do kraja mjeseca rujna ove godine, a fokusirane su na oglašavanje i promoviranje nautičkog i kulturnog turizma, eno gastronomije i aktivnog odmora kroz avanturistički, sportski i cikloturizam. Promoviraju se Smiljan i Nikola Tesla, bicikliranje po Pagu, gradovi naših Vatrenih, te vrhunska hrvatska eno-gastronomija.
Iako smo u samom srcu turističke godine koja ostvaruje planirano dobre rezultate fokusirani smo na posezonu od koje puno očekujemo posebice u segmentu nautičkog turizma u kojem u nautičkom charteru u dosadašnjem dijelu turističke godine ostvarujemo poraste od 9% u odnosu na isto razdoblje lani“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako je riječ o proizvodu koji ima strateški značaj za produljenje sezone.

Nastavlja se i promocija Hrvatske kroz naše proslavljene nogometaše gdje se Vatreni povezuju s njihovim rodnim gradovima. Vizualno i komunikacijski povezani su Slavonski Brod i Marijo Mandžukić, Donji Miholjac i Domagoj Vida, Zadar i Luka Modrić, Omiš i Ivan Perišić, Imotski i Ante Rebić, Karlovac i Dejan Lovren, itd. i to kroz inačicu slogana „Croatia, Full of excellent players“. Kampanju posezone prati i jesenska verzija Croatia Feeds kampanje kroz naslov „Take a Tour of Champions in the Tiny Country Which Dared to Dream“ odnosno „Krenite na turneju prvaka u malenoj državi koja se usudila sanjati”.“Vjerujemo u daljnje jačanje rujna tijekom kojeg su vremenski uvjeti u Hrvatskoj još uvijek vrlo povoljni, a turisti mogu doživjeti Hrvatsku i hrvatsku turističku ponudu u nešto mirnijem okruženju nego tijekom glavne ljetne sezone te listopada koji je turistima diljem svijeta sve dostupniji sa značajnim brojem aviolinija koje su aktivne do kraja listopada“, smatra Staničić.

Jedan od vizuala koji se koristi u promociji kulturnog turizma je Nikola Tesla, odnosno njegov Memorijalni centar u rodnim Smiljanima i to kroz naslov „This Place is Electrifying!“, aktivni i ciklo turizam promovira se kroz Pag i naslov „You've Tried Moon-Walking But Have You Tried Moon-Cycling?“ d
ok se vrhunska hrvatska gastronomija, između ostalog, promovira sa „This meet is so delicious because it's made by the wind“.


SREDIŠNJA PROSLAVA DANA TURIZMA U BUDIMPEŠTI

Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. rujna, ove je godine biti će posvećen temi „Turizam i digitalna transformacija“. Time se želi podići svijest o važnosti digitalnih tehnologija u razvoju turizma. Hrvatska niz godinama u brojnim destinacijama aktivno slavi Svjetski dan turizma koji će ove godine biti obilježen prezentacijama digitalnih tehnologija u turizmu. Ovogodišnja središnja proslava Svjetskog dana turizma održat će se u Budimpešti,
Projekt „Hrvatski digitalni turizam: e- turizam“ vrijedan četrdeset milijuna kuna ima za cilj daljnje povezivanje korisnika i javne uprave u turizmu kroz skraćivanje vremena potrebnog za obradu zahtjeva građana, smanjenje troškova pružanja javnih usluga, pružanje ažurnih turističkih informacija građanima i e-usluga. Projekt će se provoditi u više faza te će kroz novo razvijene javne e-usluge, među kojima je i već svjetski nagrađen sustav za odjavu i prijavu gostiju eVisitor, povezati postupke više tijela javne uprave u integrirani državni informacijski sustav.
Da hrvatski turistički sektor prati suvremene tehnološke trendove naglasio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić kada je podsjetio m kako je sustav eVisitor početkom ove godine osvojio treću nagradu UNWTO-a i to u kategoriji turističkih inovacija i tehnologije. Riječ je o nagradi koja predstavlja veliko međunarodno priznanje za hrvatski turizam, ali i dokaz da je Hrvatska danas prepoznata kao jedan od lidera u turističkoj industriji svijeta te da svojim znanjem namećemo trendove u globalnim okvirima. Projekt Hrvatski digitalni turizam cjelokupni hrvatski turistički sustav podići će na još višu razinu učinkovitijeg poslovanja te će mnogim turističkim radnicima drugih zemalja poslužiti kao primjer dobre prakse.



27.08.2018. u 09:21 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 24.08.2018.

JAVNI POZIV ZA OSNIVAČE ŠKOLA I DOBAVLJAĆE

I OVE ŠKOLSKE GODINE BESPLATNI OBROCI MLIJEKA , VOĆA I POVRĆA ZA ŠKOLARCE

Od nastupajuće nove školske godine Ministarstvo poljoprivrede uvodi novi model Školske sheme. Za razliku od prošle školske godine, kada su podnositelji zahtjeva bile škole, u ovogodišnjoj Školskoj shemi to su osnivači školskih ustanova. Škole će odabirati dobavljača odnosno kvalitetne proizvode iz najbližeg lokalnog okruženja, a zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi podnosit će osnivači škola.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Školskoj shemi otvoren je do 25. rujna 2018. i Javni poziv za iskaz dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi (otvoren tijekom cijele školske godine 2018./2019.).

link: https://www.apprrr.hr/objavljeni-javni-pozivi-za-iskaz-interesa-osnivaca-skolskih-ustanova-i-dobavljaca-za-sudjelovanje-u-novoj-skolskoj-shemi/

Voće i povrće ponudit će se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane.

„Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima, jer želimo da naša djeca jedu svježu, lokalno uzgojenu hranu. Tako čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo. Školska shema je važan projekt jer osim poticanja na usvajanje zdravih prehrambenih navika, našim školarcima podižemo i svijest o važnosti odabira kvalitetne i svježe, lokalno uzgojene hrane. Uz edukativne radionice i posjet lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima širimo znanje novih generacija i postavljamo temeljne vrijednosti osviještenih potrošača.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji poziva sve škole u Hrvatskoj da se uključe u Školsku shemu.

Podsjetnik!
Shema školskog voća provodi se od 2013. godine kada je u njoj sudjelovalo 720 škola i nešto manje od 140.000 učenika od 1. do 4. razreda, a voće je isporučivalo 15 dobavljača.
U drugoj godini provedbe sheme uključili su se i učenici od 1. do 8. razreda, odnosno više od 773 škola i nešto manje od 300.000 učenika, a voće je isporučivalo 24 dobavljača koji su dostavljali sve vrste voća i povrća: breskve, jabuke, nektarine, šljive, mandarine, kruške, jagode, trešnje, mrkvu i rajčicu.
U trećoj godini provedbe sheme sudjelovalo je 32 dobavljača, 770 škola i nešto manje od 300.000 učenika.
U četvrtoj godini provedbe sudjelovale su i srednje škole (397.227 učenika u 1.054 škole, a voće je isporučivalo 30 dobavljača), jer je ispitivanje prehrambenih navika pokazalo da potrošnja voća i povrća opada s porastom dobi školaraca.
U prošloj školskoj godini u Školskoj shemi sudjelovalo je 1.063 škole, 402.874 učenika i 53 dobavljača, a na raspolaganju je bilo 2,5 milijuna eura.

Dobavljači će tijekom 2018./ 2019. školske godine isporučivati 100 do 150 grama voća i povrća po djetetu tjedno te 0,15-0,25 litara mlijeka, jogurta i vrhnja. Od početka provedbe Školske sheme dobavljačima za voće isplaćeno je oko 54 milijuna kuna, a za mlijeko i mliječne proizvode 5 milijuna kuna. U tom vremenskom razdoblju djeca su konzumirala više od 4,5 tone voća i 1.200.000 litara mlijeka i mliječnih proizvoda.

24.08.2018. u 13:54 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 23.08.2018.

PRIJAVE ZA IZVRSNOST I ETIČNOST U TURIZMU


IZ SAD-A VIŠE 23 POSTO TURISTA U HRVATSKOJ

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je sredinom kolovoza poziv za prijave na 15. izdanje UNWTO nagrada za izvrsnost i inovacije u turizmu i 3. izdanje UNWTO nagrade za etičnost
Prijave na natječaj traju do 31. listopada 2018, finalisti će biti poznati u prosincu 2018., a pobjednici će biti proglašeni u siječnja 2019. godine za vrijeme međunarodnog turističkog sajma u Madridu (FITUR). Time UNWTO želi dati priznanje javnom i privatnom sektoru te nevladinim organizacijama za njihov doprinos konkurentnom i održivom razvoju turizma na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Navedeni doprinos treba biti u skladu s Globalnim etičkim kodeksom u turizmu : link ; https://mint.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/101213-unwto-kodeks.pdf kao i principima Ciljeva održivog razvoja ( engleski akronim: SDG) više na linku: https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/ .

UNWTO je 2016. godine odlučio nagrađivati, osim inovacija i izvrsnosti, i etično ponašanje u turizmu. Na ovaj se natječaj mogu prijaviti isključivo predstavnici privatnog sektora, koji su ujedno potpisnici Globalnog etičkog kodeksa za turizam.

Više informacija kao i dokumenti potrebni za prijavu za ove nagrade dostupno je na linku:
http://know.unwto.org/webform/15-unwto-awards-call-applications
te http://ethics.unwto.org/event/2019-unwto-ethics-award-call-applications

IZ SAD-A 23 POSTO TURISTA VIŠE

Hrvatska turistička zajednica i ove se godine predstavila na Virtuoso Travel Weeku, najznačajnijem turističkom događaju na američkom kontinentu, koji se održao 30. put od 11. do 17. kolovoza u Las Vegasu. Taj događaj okupio je predstavnike najutjecajnijih turističkih subjekata specijaliziranih za luksuzna i iskustvena putovanja, a ove je godine zabilježena rekordna posjećenost s više od 6000 sudionika iz 100 zemalja svijeta.
„SAD-a za nas predstavlja izuzetno važno tržište s kojeg na godišnjoj razini ostvarujemo visoke dvoznamenkaste stope rasta. Potencijali daljnjeg razvoja postoje zbog čega je strateški važno jačati promotivne aktivnosti i poziciju Hrvatske na ovom velikom tržištu. Sigurno je da pozitivnim trendovima značajno može pridonijeti naša kvalitetna suradnja s velikim turoperatorima i udruženjima, poput mreže Virtuosa koja ima partnere i suradnike u više od 50 zemalja svijeta“, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić. Direktor je rekao kako je u dosadašnjem dijelu godine s tržišta SAD-a ostvareno 373.000 dolazaka što je više za 23% i 1.058.000 noćenja što je više za 18%, a navedeni rezultat ovo tržište svrstava u najbrže rastuća tržišta u 2018. godini.
Među brojnim sudionicima Virtuoso Travel Weeka su i predstavnici hrvatskog turističkog sektora su održali brojne sastanke s predstavnicima turističkih subjekata specijaliziranih za luksuzna putovanja iz SAD-a, Kanade, Latinske Amerike, Australije i Novog Zelanda te ih upoznali s novostima u turističkoj ponudi Hrvatske.
Ina Rodin, direktorica predstavništva HTZ-a u New Yorku, naglasila je kako su udružene marketinške aktivnosti s Virtuosom jedan od ključnih prioriteta promocije Hrvatske na američkom tržištu. „Popularnost Hrvatske i rast potražnje za našom zemljom unutar Virtuoso mreže bilježi rast od oko 28 posto. Odličnu poziciju Hrvatske dodatno potvrđuje godišnje istraživanje Virtuosa prema kojem je Hrvatska uvrštena među top 10 destinacija u čak tri kategorije, odnosno u kategoriji najbrže rastuće destinacije, najpopularnije destinacije za tzv. millenials putnike te u kategoriji najpopularnije internacionalne destinacije“, izjavila je direktorica Rodin.
Sa 17.500 turističkih savjetnika iz 50 zemalja, godišnjim prometom koji iznosi više od 23,7 milijarde američkih dolara te portfeljem s više od 1.700 partnera među kojima su hoteli i resorti, zrakoplovne kompanije, kompanije za krstarenja, onsite turističke agencije i turističke zajednice, Virtuoso je jedna najznačajnijih organizacija u segmentu luksuznih putovanja. Hrvatska u ovoj mreži ima ukupno šest članova, a osim Hrvatske turističke zajednice to su Leonidas Travel DMC, Calvados Club, Fortuna Travel, Hotel Villa Dubrovnik i Boutique Hotel Alhambra – Lošinj Hotels & Villas. Informacije su to iz ministarstva turizma.

23.08.2018. u 12:11 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 22.08.2018.

OSTAVKA MINISTRA ZDRAVSTVA BILA BI ČIN ODGOVORNOSTI



NEMA HAJKE - NEZADOVOLJSTVO JE LEGITIMNO

Ministar zdravstva dr. Kujundžić najavio je da će zatražiti trajno oduzimanje liječničkih licence zastupniku Sabora iz SDP-a Željku Jovanoviću, te saborskim zastupnicima stranke Most dr. Ines Strenja Linić i dr. Boži Petrovu. Ministar zdravstva tom je konstatacijom, činjenica je, pokazao svoju javnosti nepoznatu stranu karaktera, koja je prgava, zla, egoistična i ne podnosi kritike. Tu je stranu svog karaktera u svojoj liječničkoj profesiji dr. Kujundžić trebao odavno prevazići, nadrasti i naučiti da ga ništa i nitko ne može uvrijediti do te mjere da bi javno izrekao da će tražiti trajno oduzimanje liječničke licence trojici kolega iz liječnike branše. Ovom rečenom namjerom ministar je još više naštetio sebi kao osobi, a mnogo više kao osobi na mjestu ministra hrvatskog zdravstva. Te riječi sadrže ljutnju, osvetoljubivost i njegovu želju da duboko povrijedi one koji su prema njegovu shvaćanju – protiv njega.
A do te činjenično teške rečenice došlo je nakon što je saborska zastupnica dr.Strenja Linić i dr. Božo Petrov javno prigovorili ministru i zatražili njegovu ostavku na funkciju ministra, zbog loše organizacije liječničkih timova Hitne medicinske pomoći, zbog čega je u Zaprešiću 15.8. na ulici umro Matteo Ružić (21) od utvrđeno je obdukcijom, asmatskog bronhitisa i srćane mane koju liječnik , govore roditelji pokojnog Mattea, nikada Matteu nije dijagnosticirao. Ministar zdravstva rekao je za saborske zastupnike dr. Srenja Linić i dr. Petrova da oni o struci znaju manje nego što on zna o poljoprivredi.

GRAĐANI ZNAJU, MINISTAR NEZNA

“Oni koji su dizali hajku i uznemiravali hrvatsku javnost i hrvatske građane budeći kod njih jednu nesigurnost je nešto na što ću dati politički i sudski odgovor” – rekao je ministar zdravstva RH javnosti nakon iskomuniciranog mišljenja saborskih zastupnika o događaju u Zaprešiću
Imenicom “hajka” okarakterizirao je ministar dr. Kujundžić informacije u medijima i negodovanje i okupljanje ljudi u dijelu grada na lokaciji Zaprešić gdje je Matteo Ružić umro na ulici. To nije bila i nije hajka na ministra, to nezadovoljstvo i negodovanje građana nakon smrti mladića na ulici – iskazivanje je nezadovoljstva ukupnim hrvatskim zdrastvenim sustavom koji ne fukcionira zadovoljavajuće. Građane je isprovocirao dolazak kola Hitne pomoći bez liječnika i bez potrebnog aparata. Jer da su došla kola Hitne pomoći sa svim potrebnim vjeruju da bi Matteo ostao živ. Baš nitko na hajku ili negodovanje nemože isprovocirati zadovoljne građane – ali nezadovoljne veoma lako. A to se upravo dogodilo, građanni su osjetili ljutnju prema ukupnom zdrastvenom sustavu. A svi znaju, samo očito ministar zdravstva nezna, da u hrvatskom zdrastvenom sustavu i za zdrastveni sustav nema dovoljno novca, a zato što nema dovoljno novca nema dovoljno bolničkog osoblja posebno medicinskih sestara, kao ni liječnika, a i jedni i drugi imaju male plaće, a prekovremeni sati im se nikako ili neredovito plaćaju, redovi za čekanje na mnoge liječničke pretrage su višemjesečni, bolnice su loše opskrbljene osnovnim potrepštinama za pacijente. Većina bolnica u Hrvatskoj je derutna i u lošem funkcionalno estetskom stanju.Zdrastveni sustav napravljen je po mjeri liječnika i farmaceutske industrije. Formalno sve je građanima dostupno, a kada uistinu nešto ozbiljnije pacijentu zatreba, treba tražiti veze za dolazak do željenog liječnika. Bolnički su dugovi zdravstva oko osam milijard kuna, a samo dvije milijarde dugovi su za lijekove. A kada je netko javna osoba, posebno ministar, u ovom slučaju ministar zdravstva, nema hajke – nezadovoljstvo je legitimno dozvoljeno. Ostavka o kojoj novinari preispituju ministra, a predlažu je i saborski zastupnici je čin odgovornosti koju dr. Kujundžić duguje za nečinjenje u ministarstvu zdravstva.
Ministar ima podršku premijera RH Plenkovića, ali bilo bi realno da je nema. Jer ministar zdravstva RH ima mnogo posla u sustavu zdravstva, a ne informira javnost o boljim postignućima . Zato premijer treba građanima osigurati osobu koja je u mogučnosti nositi se s problemima i riješenjima koja se u sustavu moraju poboljšati .

Nakon provedenog inspekcijskog nadzora, za koji u javnosti nema podataka kojih su profesija ljudi koji su taj nadzor učinili, ministar je na konferenciji za novinare rekao:
„Kao moralan čovjek od prvog dana sam govorio da ću dati ostavku ako se utvrdi da je zatajio sustav. Potvrdilo se da je sustav funkcionirao“, rekao je ministar zdravstva na pitanje o svojoj ostavci i potvrdio što misli o sebi i svom poslu ministra.
Na premijeru Plenkoviću je da se zahvali aktualnom ministru zdravstva, da predstavi novu osobu za vođenje tog velikog resora, sa željom i u nadi da će zdrastveni sustav u RH znatno bolje funkcionirati u rukama i pod vodstvom drugog ministra zdravstva.
Margareta Zouhar Zec


22.08.2018. u 10:22 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 21.08.2018.

MLADI POLJOPRIVREDNICI POZVANI NA JEDNODNEVNI SAJAM U GORNJOJ RADGONI


ODJEL POLJOPRIVREDE ORGANIZIRA - PRIJAVE SE OČEKUJU!

Na ovogodišnjem 56. po redu Međunarodnom poljoprivredno-prehrambenom sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni koji se održava od 25. do 30. kolovoza u fokus su mladi poljoprivrednici, inovacije, znanje, digitalizacija poljoprivrede te povezivanje među poljoprivrednicima.

Potaknut navedenim temama Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, pod vodstvom pročelnika Odjela mr. Josipa Kraljićkovića, za mlade hrvatske poljoprivrednike organizira jednodnevni posjet sajmu u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, te susret s mladim slovenskim poljoprivrednicima kao i posjet jednom gospodarstvu koje vodi mladi poljoprivrednik koji je koristio sredstva iz EU fondova te je istaknut kao primjer dobre prakse.
Zagrebačka županija za vrijeme trajanja Sajma ima izložbeni prostor u HALI A, a ponedjeljak 27. kolovoza je Dan Zagrebačke županije. Toga dana 27. kolovoza predviđen je posjet hrvatskih poljoprivrednih proizvođača Sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni

„Ovo je poziv koji upućujemo prema Vama mladim poljoprivrednicima iz Zagrebačke županije kojima dajemo prednost prilikom popunjavanja mjesta u autobusu. Točan raspored posjeta poslat ćemo naknadno. Ono što je važno u ovom trenutku je slijedeće:
datum polaska je 27.08.2018.,
vrijeme polaska 6,30 sati s parkirališta TC Supernova Buzin.
vrijeme povratka oko 21,00 sat,

Upravni odjel Zagrebačke županije osigurao je prijevoz autobusom, ulaznicu za Sajam i ručak na poljoprivrednom gospodarstvu.

Taj dan organizirani su susreti i razmjena iskustava sa slovenskim mladim poljoprivrednicima, a ostala brojna događanja kao informacije dostupna su na linku http://www.sejem-agra.si/za-obiskovalce/strokovni-program/#pon.

"Ističemo događanja u Vinskom hramu, između ostalog susret Slovenske vinske kraljice sa ostalim vinskim kraljicama.
Uspješne poljoprivrede nema bez uspješnih, inovativnih i educiranih mladih poljoprivrednika.
Vjerujemo da ste pronašli svoj interes i stoga Vas pozivamo da prihvatite ovaj poziv i svoj dolazak potvrdite što prije, kako ne bi ostali bez mjesta u autobusu" - poruka je iz Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije.

Očekuju se prijavite na mailove: m.sesvecan@zagrebacka-zupanija.hr (Marija Sesvečan) i g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr (Gordana Matašin).
Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo

Pročelnik Odjela Mr. Josip Kraljičković

mail: j.kraljickovic@zagrebacka-zupanija.hr

Zagrebačka županija
Ulica grada Vukovara 72/V
HR-10000 Zagreb

tel +385 (0)1 6009 426
fax +385 (0)1 6009 474
gsm +385 (0)99 53 73 268


21.08.2018. u 08:05 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 17.08.2018.

TIJEKOM ODMORA PREMIJER RH S OTOČANIMA U JELSI


PREMIJER NAJAVIO BOLJI ŽIVOGT NA OTOCIMA NAKON USVAJANJA ZAKONA


Tijekom svog radnog godišnjeg odmora premijer Plenković posjetio je, dan uoči blagdana Velike Gospe Općinu Jelsa na otoku Hvaru, koja ima nešto više od 3000 stanovnika i prisustvovao svečanoj sjednici Općine Jelsa. Kako je premijer porijeklom hvaranin, iskoristio je priliku da se sastane sa mještanima te ih je službeno informirao što Vlada priprema za bolji život stanovnicima na hrvatskim otocima. Rekao je da je Vlada ponovo osnovala Upravu za otoke okviru Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europe unije te da je u tijeku izrada novog zakona o otocima koji je ministrica Žalac predstavila na sjednici Vlade RH 26. srpnja ove godine te je zakon upućen u saborsku proceduru.






"Očekujem da će prvo čitanje biti tijekom rujna ili listopada", najavio je Plenković,“ kako bi nakon pune procedure zakon bio pripremljen za usvajanje na sjednici Vlade koja će biti održana u Hvaru, povodu 150. godišnjice turizma na otoku Hvaru. Hvar je inače poznat kao najsunčaniji otok. Premijer je naglasio da je Vladina intencija da sjednica donese novi moment razvoja svih otoka i rezimira još jednu izvrsnu turističku sezonu.
"Te dvije činjenice obilježavaju upravo ono što želimo napraviti od grane koja nam donosi skoro 20% bruto društvenog proizvoda, a otoci na kojima živi oko 125 tisuća ljudi donose otprilike 25% prihoda. Četvrtina prihoda u turizmu generira se na hrvatskim otocima", rekao je premijer RH mr. Andrej Plenković, ali dodao i slijedeće
„Stoga Vlada RH, s novim zakonom o otocima kreće i s novim modelom razvrstavanja otoka, strateškom planiranju razvoja otoka, novom konceptu pametnih otoka, proširivanju uporabne funkcije otočne iskaznice i svemu ostalom što će omogućiti usvajanje nacionalnih planova razvoja otoka i otočne godišnje programe.
,,Vladin je cilj omogućiti kvalitetniji život svih naših sugrađana koji žive na otocima, snažnije gospodarstvo, snažniji turizam, snažnije ribarstvo, bolju prometnu povezanost, uz bolju međusobnu povezanost otoka, gdje postoji golem prostor za napredak. Zakon o otocima pratiti će i proračunska aktivnost, sto milijuna kuna dati će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo pomorstva, prometa i veza. Pritom je naveo kako se ukupno u 2017. godini u otoke investiralo oko milijardu i sedamsto milijuna kuna.“ Podsjetivši na rekordnu lanjsku turističku sezonu sa 102 milijuna noćenja, 18,5 milijuna turista i više od 11 milijardi eura prihoda, premijer je rekao da od ovogodišnje sezone Vlada očekuje rast od 5-6 posto.
"To nam daje optimizam da će i ove godine opća država trošiti onoliko koliko zarađuje. Prošlogodišnji ostvareni suficit poruka je dobrog i odgovornog gospodara”, istaknuo je.
Rekao je da smanjenje javnog duga i povećanje stope zaposlenosti ocijenjuje ohrabrujućim pozitivnim trendovima u državi na čijem će tragu Vlada nastaviti raditi.
"Imamo snage, reformskog kapaciteta i odlučnosti da provedemo sve ono što je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebno da gradimo moderno, europsko i uključivo društvo, u kojem čuvamo naš identitet, kulturu i tradiciju, našu baštinu, ali i da pokažemo otvorenost i toleranciju.“ Podsjetio je ,,Snažne emotivne trenutke koje je hrvatsko društvo doživjelo proteklih nekoliko mjeseci i pozitivni impulsi koji su se osjetili znače da postoji i pozitivna Hrvatska".Pozvao je gradonačelnike, načelnike i druge aktere da putem resornih ministarstava predstave sve projekte važne za razvoj otoka kako bi ih se u Vladi analiziralo i u paketu točaka koji će se odnositi na Hvar i druge otoke prezentiralo na sjednici u listopadu. "Bit će to snažna poruka hrvatskim otocima. Signal kakav smo poslali i Vukovaru, Sisku, Kninu, Osijeku i Splitu, a to ćemo napraviti i u Istri u devetom mjesecu”, kazao je.
"Želimo ravnomjeran razvoj Hrvatske, zato smo išli s paketom zakona o potpomognutim područjima, brdsko-planinskim područjima, stambenom zbrinjavanju potpomognutim područjima, idemo i s posebnim zakonom o Gradu Vukovaru, vidimo koliko Slavonija treba ispruženu ruku i sve što smo dosad učinili kroz projekt Slavonija ima i konkretne učinke”, naglasio je Plenković. "Vidimo se brzo, za nešto više od dva mjeseca, kako bismo uz uspjehe u turizmu i infrastrukturnim projektima, ponovno stali iza naših otoka", rekao je u Jelsi 14. kolovoza premijer Plenković.



17.08.2018. u 13:33 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 15.08.2018.

ZANIMLJIVOSTI

MINISTAR ZDRAVSTVA DR. KUJUNDŽIĆ:

„AKO IGDJE PREPOZNAM DA SAM ODGOVORAN, DAT ĆU OSTAVKU, U OVOM TRENUTKU NE PREPOZNAJEM

O slučaju mladića Mattea (21) kome je u nedjelju 12.8. oko 19 sati pozlilo u Ulici Stanka Vraza u Zaprešiću, a kada je stiglo vozilo Hitne pomoći, prema navodima građana, u njemu su bili samo vozač i medicinska sestra, bez liječnika, a nisu imali ni defibrilator. Matteo je umro na ulici.
Budući da se dolazak kola Hitne pomoći bez liječnika smatra neodgovornim postupkom Hitne pomoći javnost i mediji pod dojmom su tragičnog događaja, jer isto se može dogoditi već sutra bilo kome drugome na ulici.
Normalno je očekivati da Hitna pomoć na hitan poziv dolazi s liječnikom. Zato je u fokusu Hitna pomoć, Ministarstvo zdravstva i resorni ministar dr. Milan Kujundžić.

Evo kako je 14.kolovoza ministar dr. Kujundžić na nekoliko pitanja odgovorio novinarima. I što misli o svojoj odgovornosti kao resorni ministar.



Tko je kriv što nema liječnika?
Takvi su trendovi u svijetu da ljudi idu sve manje studirati, a problem koji imaju druge zemlje u tranziciji je što nam bogate zemlje kradu liječnike

Hoćete li dati ostavku?
Ako igdje prepoznam da sam odgovoran, dati ću ostavku, u ovom trenutku ne prepoznajem.

Loptica se prebacuje s jedne strane na drugu?
Ja ne diskutiram nikada na razini dnevne politike i prebacivanja loptica. Odgovornost je svih nas u državi. Svi Hrvati su odgovorni za zdravstveni sustav i ja držim da ga svi trebamo popravljati i čuvati.

Gdje je logika da hitna pomoć iz Jastrebarskog ide u Zaprešić koji je 40 kilometara udaljen?
Hitna funkcionira na principu da onaj tko je slobodan dolazi. Nije udaljenost 40 kilometara, nego 29, ali to je manje bitno. Ulijeću timovi koji su najbliži slobodni.
Jučer je ulijetao prvi slobodni tim i stizao drugi. U Zaprešiću je tim koji je trebao reagirati reanimirao mladu djevojku.
Popravljamo u sustavu zdravstvenome gdje god možemo i što možemo. I ovdje vidimo problem i popravljat ćemo broj timova.

Svi izdvajamo za zdravstvo, ovdje nije bilo tima s liječnikom?
Za pet minuta je stigla pomoć, ali na žalost se dogodilo to što se dogodilo. Tim 2 je bio za pet minuta, a Tim 1 je bio za 15 minuta

Izvor N1televizija


15.08.2018. u 20:27 • 0 KomentaraPrint#^

EKONOMSKI RAT SAD-A I TURSKE


ERDOGAN UVODI VISOKI POREZ NA AMERIČKE PROIZVODE

Vrijednost turske lira prema američkom dolaru je početkom tjedna pala toliko da je izguba četvrtinu vrijednosti, te je bilo potrebno 7,24 lire za jedan američki dolar. Turski pedsjednik Recep Tayyip Erdogan prepoznao je, zbog prethodnih događaja, napad predsjednika Trumpa na tursku ekonomiju i nazvao to političkom urotom, te je brzo i odlučno reagirao u padu vrijednosti turske valute. Centralna banka Turske najavila je 14. kolovoza više mjera za pružanje podrške domaćoj valuti i za osiguravanje likvidnosti bankama.
Centralna banka u Ankari snizila je nivo rezervacija koje komercijalni kreditori moraju držati kod regulatora i olabavila je propise koji reguliraju način na koji upravljaju svojom likvidnošću u lirama i stranim valutama. Ublažavanje ograničenja na rezerve će osloboditi čak deset milijardi lira, šest milijardi dolara i tri milijarde dolara u zlatu, izvijestila je centralna banka Turske.Erdogan je pozvao građane Turske da prodaju dolare i kupe tursku liru kako bi pomogli jačanju domaće valute.

Početak razloga krize navodi se to što je američki predsjednik Donald Trump pritiscima na Ankaru želio oslobodi evangelističkog svećenika Andrewa Brunsona, koji je pritvoren u Turskoj već dvije zbog optužbi za sudjelovanju u terorističkom činu. Ankari nije ispunjen zahtjev za izručenje imama Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao neuspjeli atentat 15. jula 2016. na Erdogana. Trump je objavio da će za odmazdu Turskoj udvostručiti carine na čelik i aluminij što je i učinio. Istovremeno je Erdogan naredio zamrzavanje imovine dvojice američkih dužnosnika kao odmazdu za sankcije nametnute turskim ministrima pravde i unutrašnjih poslova zbog pritvaranja američkog svećenika.
Ali analitičari pak govore da se financijska kriza pripremala time što je predsjednik Erdogan odbijao podiči kamatne stope kako bi zaustavio dvoznamenkastu inflaciju. Erdogan kaže da bi povećanjem kamatne stope bogati postali još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Ali u nastaloj situaciji američki dolar pretvoren je u oružje za rušenje turske ekonomije.
Turski predsjednik Erdogan odgovorio je Trumpu novom mjerom - u službenom listu Republike Turske objavljena je odluka koju je potpisao o uvođenju dodatnih financijskih obaveza na uvozne američke proizvode. Tako će za neke tipove automobila uvesti porez od 120 posto, na alkohol 140 posto itd. Zatražio je da građani bojkotiraju kupnju američke elektronike, te rekao da bi Turska mogla obustaviti nabavku iPhonea američke proizvodnje i kupiti Samsung.
Turska i Sjedinjene Američke Države su partneri u sklopu NATO-a. Washington ima vojnu bazu u Incirliku, na jugu Turske, koju trenutno koristi kao centar za operacije protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.




15.08.2018. u 18:59 • 0 KomentaraPrint#^

DUBROVNIK - DOMAĆIN KONFERENCIJE EUROPSKE FEDERACIJE ZA ANIMALNE ZNANOSTI



KONFERNCIJA OD 27. DO 31. KOLOVOZA

U Dubrovniku će se od 27. do 31. kolovoza 2018. godine u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije održati godišnja konferencija Europske federacije za animalne znanosti (The European Federation for Animal Science – EAAP)

Konferencija EAAP-a okuplja znanstvenike i stručnjake iz područja animalnih znanosti ne samo Europe već iz cijelog svijeta. Sudionicima pruža uvid u najnovije rezultate istraživanja iz svih područja animalnih znanosti.

Konferencija će se održati pod pokroviteljstvom potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.



15.08.2018. u 11:52 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 14.08.2018.

ODRŽAN POLJOPRIVREDNI SAJAM U MAĐARASKOJ



PROBITAK PROIZVOĐAČA NA SUSJEDNA TRŽIŠTA!

U gradiću Szentlorinc na jugu Mađarske od 10.- 12. kolovoza održan je 25. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Gazdanapok 2018 na kome su sudjelovale 23 tvrtke i četiri OPG-a iz Hrvatske i to Agroservis-proizvodnja, Apis Cabuna, Brana, Dam, Lozan, Hrvatska turistička zajednica, Javna ustanova Park prirode Papuk Voćin, Kampanjola, Marinada, Medena Virovitica, Meta-plast, Mustač-commerce, OPG Luka Ivoš,Petar Rakošević Virovitica, Orgula grupa, Aura, Pčelarstvo Balint, Pitomačka pivovara, Podrum Vineda, PP Orahovica, Sardina, Solana Nin, Solana Ston, Spider grupa, Stancija St. Antonio, Trenton, Viro Tvornica šećera, Zdenka mliječni proizvodi, Zigante tartufi, Plovanija i Žito. Na tom sajmu na kome su prevladavali proizvodi sa dodanom vrijednošću, Hrvatska bila zemlja partner.
Vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Hrvatske i Mađarske 2017. godina dohodovnija je za Mađarsku koja je u Hrvatsku uvezla roba u vrijednosti 283 milijuna eura, dok je hrvatski izvoz u Mađarsku bio u vrijednosti 107 milijuna eura. U Mađarsku Hrvatska izvozi svinje i goveda, suncokretovo ulje, šećer te stočnu hranu, dok Hrvatska uvozi svinjsko meso, mlijeko, pšenicu i kukuruz.
Odlazak hrvatskih tvrtki na sajam organizirali su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo poljoprivrede.

14.08.2018. u 11:50 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 13.08.2018.

PROGRAM RAZVOJA JAVNE TURISTIČKE INFRASTRUKTURE


MINISTARSTVO TURIZMA OSIGURALO 25 MILIJUNA KUNA!

Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za dodjelu potpora jedinicama lokalne i područne odnosno regionalne samouprave prema Programu razvoja javne turističke infrastrukture 7. kolovoza 2018. godini, a poziv je otvoren do 21. rujna.
Javni poziv sa pripadajućim upitnicima je na linku Ministarstva turizma na internet adresi: https://mint.gov.hr/javni-pozivi-11414/11414

„Osigurali smo 25 milijuna kuna za javni turistički sektor, a uz plaže, centre i infrastrukturu namijenjenu aktivnom turizmu, od ove godine sufinanciramo izradu projektne dokumentacije za javna golf igrališta i žičare. Uz smještaj, destinaciju čine svi popratni sadržaji i infrastruktura te je izuzetno važno da kontinuirano ulažemo u sve segmente koji čine cjelokupnu turističku priču“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli tim povodom,.
Programom će se sufinancirati projekti uređenja morskih i ostalih plaža, nastavak izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije ili adaptacije centara za posjetitelje i interpretacijskih centara te izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija ili adaptacija centara za posjetitelje i interpretacijskih centara na području Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, sukladno projektu „Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ javna turistička infrastruktura u funkciji aktivnog turizma što podrazumijeva uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta, uređenje i opremanje javnih zahoda na područjima velike koncentracije turističkog prometa te izrada projektno-tehničke dokumentacije za javna golf igrališta i žičare.
Ministarstvo turizma sufinancirat će do 80 posto, odnosno 90 posto opravdanih pojedinačnog projekta. Maksimalni iznos sufinanciranja ovisit će o indeksu razvijenosti jedinica lokalne i rgionalne samouprave. Tako će I. i II. skupina razvijenosti jedinica regionalne samouprave i I., II., III. i IV. skupina razvijenosti imati pravo na sufinanciranje projekata u iznosu do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova, a ostale skupine do 80 posto prihvatljivih troškova.
Za projekte plaža minimalni iznos potpore iznosi 200.000 kuna, a maksimalni iznos 800.000 kuna. Za sufinanciranje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara iznos se kreće od minimalno 100.000 do maksimalno 800.000 kuna potpore.
U skladu s projektom Vlade RH „Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“, Ministarstvo turizma sufinancira i izgradnju, dogradnju, rekonstrukciji ili adaptaciju centara za posjetitelje i interpretacijskih centara na području Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema s minimalno 100.000, a maksimalno 800.000 kuna.
Ministarstvo turizma i ove godine će sufinancirati uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta s minimalno 100.000 i maksimalno 300.000 kuna po projektu. Nadalje, od ove godine će se sufinancirati uređenja i opremanja javnih zahoda (maksimalno do 300.000 kuna tj. do 80 posto odnosno 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova) te izrada projektno-tehničke dokumentacije za javna golf igrališta (minimalnim iznosom sufinanciranja od 100.000 te maksimalnim do 700.000 kuna) te izrada projektno-tehničke dokumentacije za žičare s minimalno 100.000 i maksimalno 700.000 kuna po projektu.

13.08.2018. u 12:23 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 11.08.2018.

IFIS INDEKS ZA DRUGO TROMJESEČJE 2018. GODINE


UBLAŽAVANJE FINANCIJSKIH UVJETA

U drugom tromjesečju 2018. godine financijski su uvjeti u Hrvatskoj nastavili trend ublažavanja u odnosu na prethodno tromjesečje, pri čemu su na ublažavanje financijskih uvjeta utjecali domaći i inozemni faktori " piše u IFIS izvješću Ekonomskog instituta u Zagrebu, te se informacija nastavlja: "Kretanje domaće komponente bilježi povoljan utjecaj na financijske uvjete iako je trend ublažavanja usporen u odnosu na kraj prvog tromjesečja, kada je domaća komponenta dosegla najnižu vrijednost od ožujka 2005. uslijed rekordnog rasta viška likvidnosti. Blagi financijski uvjeti na domaćem tržištu i na kraju prve polovice 2018. ostaju pod utjecajem viška likvidnosti te pada prinosa na državne obveznice uslijed pozitivnih kretanja pokazatelja državnih financija te posljedičnog porasta kreditnog rejtinga.
S druge strane, kod inozemnih faktora, u drugom je tromjesečju zabilježen zaokret prema ublažavanju financijskih uvjeta u odnosu na prvo tromjesečje, koje je bilo obilježeno značajnim zaoštravanjem financijskih uvjeta na inozemnom tržištu uslijed snažnog porasta volatilnosti na globalnim tržištima te rasta prinosa na državne obveznice. Inozemna komponenta indeksa tako ponovno bilježi ublažavanje financijskih uvjeta u drugom tromjesečju uz smanjenje volatilnosti uslijed pozitivnih gospodarskih kretanja te pozitivnih očekivanja o gospodarskom rastu na globalnoj razini, pri čemu su globalna tržišta kapitala uspjela donekle nadoknaditi gubitke ostvarene prilikom pada cijena dionica u prvom tromjesečju. Rizici za nastavak blagih inozemnih financijskih uvjeta brojni su politički problemi koji prijete Europskoj uniji te mogućnost globalnog trgovinskog rata.


Što je indeks financijskih uvjeta?
IFIS indeks je mjesečni indikator financijskih uvjeta, razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb. Indeks pruža informacije o prosječnom financijskom stanju u ekonomiji, a ta informacija može biti važna odrednica za očekivanja i shodno tome za daljnju gospodarsku aktivnost. Procjena financijskih uvjeta može biti korisna za prognozu ekonomske aktivnosti, ocjenu primjerenosti makroekonomskih politika i za donošenje odluka o financijskim ulaganjima.

Kako se računa indeks financijskih uvjeta?
Na ukupne financijske uvjete utječe mnoštvo varijabli. Varijable su odabrane na način da odražavaju promjene u domaćoj i vanjskoj financijskoj okolini, uvažavajući pritom specifičnosti domaćeg tržišta. Kako bi se iz velike skupine varijabli moglo procijeniti kretanje financijskih uvjeta, potrebno je sažeti informacije iz različitih dijelova financijskog sustava u jednostavan i lako razumljiv indeks. Indeks financijskih uvjeta izračunat je kao ponderirani prosjek varijabli koje opisuju kretanja u financijskom sustavu primjenjujući u literaturi često korištenu metodu analize glavnih komponenti. IFIS indeks standardiziran je tako da mu je aritmetička sredina jednaka nuli (što je prosječna vrijednost indeksa u cjelokupnom promatranom razdoblju), a standardna devijacija jedinici. Pozitivne vrijednosti indeksa označavaju oštrije financijske uvjete od prosjeka razdoblja, a negativne blaže financijske uvjete od prosjeka. Porast indeksa označava pooštravanje financijskih uvjeta, dok pad označava ublažavanje financijskih uvjeta. Više o metodologiji izračuna i kretanjima indeksa financijskih uvjeta moguće je vidjeti na internet adresi:
https://www.eizg.hr/userdocsimages/indeksi/ifis/Indeks-financijskih-uvjeta-za-Hvatsku.pdf

Izradu indeksa financijskih uvjeta podržao je Klub EIZ-a, Agrokor, Atlantic i Privredna banka Zagreb.

11.08.2018. u 08:35 • 0 KomentaraPrint#^

ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU ODLUČIO DA JE ŠTRAJK PILOTA I KABINSKOG OSOBLJA - NEZAKONIT


SINDIKATI NISU PREGOVARALI U DOBROJ VJERI O SVOJIM ZAHTIJEVIMA !!??

Vlasta Feuš predsjednica Županijskog suda u Zagrebu u četvrtak 9. kolovoza pročitala je sudsku odluku kojom se štrajk u Croatia Airlinesu proglašava nezakonitim. Ukratko je obrazložila razloge zbog kojih je Vijeće zauzelo stav da je ovaj štrajk nezakonit te je pročitala:

„ Naime da tuženik nije pregovarao u dobroj vjeri, da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem, ukazuje činjenica da je tuženik dao svoj prijedlog kolektivnog ugovora koji nije bio prihvaćen, nakon čega je tuženik odustao od daljnjih pregovora. Da je imao stvarno namjeru pregovarati radi sklapanja kolektivnog ugovora, ovaj sud zaključuje da bi isti nastavio pregovore nakon odustanka u studenome 2017. koji je uslijedio nakon otkazanog štrajka koji je bio najavljen u 2017., budući je tuženik pozivao tuženika na daljnje pregovaranje i to na sastanke 3. 10. i 17. siječnja 2018. godine. Međutim u okolnostima konkretnog slučaja kada je prethodno sklopljeni kolektivni ugovor istekao i njegovo važenje prestalo 31. prosinca 2016. godine, pa kada je tužitelj nastavio provoditi ga i ispunjavati sva prava radnika koja su bila ugovorena tim ugovorom kao i zaključenjem i potpisivanjem Promemorije sklopljene između stranaka 3. kolovoza 2017., radnici, a kada su radnici u cijelosti prihvatili isplatu i provođenje svih prava iz kolektivnog ugovora koji je prestao postojati, tuženik je svojim postupanjem onemogućio sklapanje novog kolektivnog ugovora, budući da kako je naprijed navedeno nije postupao u dobroj vjeri, najavljena je industrijska akcija štrajk, zakazana za 8. kolovoza 2018. utvrđena je nezakonitom. Evo to je sve. Pisani otpravak presude uručuje se opunomoćenicima tužitelja i tuženika što isti potvrđuju potpisom ovog zapisnika.“

Da je štrajk nezakonit, te se time zabranjuje od strane suda i da je to dobra odluka smatra odvjetnica avio- kompanije Croatia Airlinesa Branka Sremac kako za putnike tako i za 700 radnika, koji, tvrdi ona, nisu htjeli štrajkati.“ Kada se glave ohlade i strasti primire, svi će evidjeti da izlaz nije u štrajku. A ugovori i dogovori mogu se postići pregovorima“.
Sindikalist Antonije Čorak rekao je kako je željelo štrajkati više od 300 zaposlenika a odlukom Županijskog suda zabranjeno je Ustavno pravo na štrajk zbog čega će se žaliti vrhovnom sudu RH. Rekao je „ mi smo razoćarani načinom na koji jre ovaj štrajk zabranjen, jer je odluka suda da mi nismo pregovarali u dobroj vjeri. Neznam po kojim je to parametrima izračunato uzimajući u obzir da smo mi uvjete za štrajk imali prije godinu dana“ – rekao je za TV N1
Resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zadovoljan je odlukom suda, rekavši da nije utjecao na odluku suda, niti, rekao je, nije pisao sudu, niti nije komunicirao sa sudom, ali da bi štrajk imao nesagledive posljedice za Croatia Airlines, da je 800 000 eura dnevni gubitak po danu štrajka, te misli da kompanija to ne bi izdržala i da bi takav potez bio poguban za samu tvrtku.


PRIOPĆENJE Organizacije radnika Croatia Airlinesa O TIJEKU PREGOVARANJA

Sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) 10. kolovoza javnosti se obratila priopćenjem u kome piše slijedeće:

"Sindikat ORCA poduzeo je sve potrebne radnje kako bi pristupio zakonitim pregovorima s upravom Croatia Airlinesa, koji pregovori su za cilj imali potpisivanje kolektivnog ugovora. U tom smislu sindikat ORCA se prijavio na javni poziv Vijeća za utvrđivanje reprezentativnosti te je isti utvrđen reprezentativnim u ožujku 2017. godine. Nakon što je utvrđen reprezentativnim, sindikat ORCA potpisao je Sporazum o osnivanju pregovaračkog odbora sindikata s drugim reprezentativnim sindikatom u Croatia Airlinesu, nakon čega je upućena inicijativa za pokretanje kolektivnih pregovora te se pristupilo kolektivnom pregovaranju.
Kolektivno pregovaranje odvijalo se u ožujku, travnju, i svibnju 2017. godine. Nakon toga došlo je do zastoja u kolektivnom pregovaranju te je Sindikat ORCA u skladu sa zakonom pokrenuo postupak mirenja koje je održano u ljeto 2017. godine te je završilo neuspješno, zbog čega je došlo do najave štrajka za dan 8. kolovoza 2017. godine.
Nekoliko dana prije održavanja štrajka održan je sastanak s resornim ministrom Olegom Butkovićem, na kojem je došlo do određenih dogovora s upravom Croatia Airlinesa, potpisana je tzv. Promemorija prema kojoj je taj štrajk otkazan i u kojoj je također bilo utvrđeno da će pregovori svakako završiti do kraja 2017. godine.
U tom smislu sindikat ORCA je, sukladno ugovorenom u Promemoriji, pozvao ministra Butkovića da prisustvuje ponovnom pregovaranju u jesen 2017. godine na koje se isti nije odazvao sve do mjeseca studenog 2017. godine kada je izabrana nova privremena uprava.
Pregovori su trajali do kraja 2017. godine kada su prekinuti jer poslodavac uporno nije želio pregovarati o odredbama kolektivnog ugovora koji bi išli za tim da kolektivni ugovor traje dulje od jedne godine.
Nakon toga sindikat ORCA je ponovno dobio obećanje od ministra Butkovića da će uprava u punom mandatu biti imenovana u kraćem roku te da se sindikat strpi kako bi mogao nastaviti pregovore s upravom koja će imati puni mandat u trajanju od 4 godine, međutim, kako je vrijeme prolazilo i došao mjesec svibanj 2018. godine, sindikat ORCA je zaključio da nova uprava neće biti izabrana u dogledno vrijeme, stoga je ponovno pristupio pregovorima na kojim je ponovno utvrdio da nema mogućnosti sklapanja kolektivnog ugovora prema uvjetima koji bi bili prihvatljivi i sindikatu.
Zbog toga je prekinuo pregovore te pozvao poslodavca da pristupi obveznom mirenju kako bi bile otvorene pretpostavke za eventualni štrajk. Mirenje je održano dana 11. lipnja 2018. godine te je bilo utvrđeno neuspješnim.
Kako je mirenje završilo bez postizanja obostrano prihvatljivog sporazuma odnosno kolektivnog ugovora, bile su otvorene sve pretpostavke za zakoniti štrajk koji je i najavljen za dan 8. kolovoza 2018. godine. Međutim, uprava Croatia Airlinesa je podnijela tužbu temeljem koje je donesena presuda dana 9. kolovoza 2018. godine kako je štrajk nezakonit zato što sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri. Takvu odluku smatramo nezakonitom i nepravilnom te ćemo iskoristiti sva zakonska sredstva da istu pobijemo.
Obrazloženje suda kako sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri nam je neprihvatljivo jer smo prošli sve zakonom utvrđene procedure obzirom da smo razgovarali i pregovarali višekratno kroz dugi vremenski period s upravom Croatia Airlinesa i u tom smislu smatramo da smo ispunili sve pretpostavke kako bi štrajk bio zakonit.
Stav suda kako neprisustvovanje sastancima u mjesecu siječnju 2018. je potpuno izvan konteksta jer je sindikat ORCA pregovarao i prije i poslije tih termina te u tom smislu izbivanje s tih sastanaka ne može biti ocijenjeno kao ona pretpostavka koja cijeli postupak utvrđuje nezakonitim, odnosno ne vođenim u dobroj vjeri.
Medijski interes za ovu situaciju sa štrajkom u Croatia Airlinesu koristimo i kao priliku da javnost upozorimo da ovakva odluka sadrži u sebi jednu opću opasnost koja vodi prema potpunoj suspenziji sindikalnog djelovanje u Republici Hrvatskoj. Naime, svaki poslodavac će ubuduće tijekom kolektivnog pregovaranja moći navesti kako je sindikat pristupio pregovorima u lošoj vjeri te će biti onemogućeno bilo koje organiziranje štrajka u budućnosti.
To će svakako voditi smanjivanju radničkih prava i onemogućavanju sindikalnog udruživanja, jer će sindikati kao takvi izgubiti svoj smisao, bez obzira na svoje utemeljenje u odredbama Ustava Republike Hrvatske. Zbog toga ćemo iskoristiti sva pravna sredstva kako u Republici Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Pod tim podrazumijevamo prvenstveno Europski sud za ljudska prava, a sve kako bismo ovu nezakonitu i potencijalno vrlo opasnu odluku stavili izvan snage, a što bi dovelo do nastavka sindikalnog djelovanja i i poboljšavanja radničkih prava u Republici Hrvatskoj", piše u priopćenju sindikata Organizacije radnika Croatia Airlinesa.


11.08.2018. u 06:51 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 09.08.2018.

PREDSTAVLJEN DRUGI ZAKON IZ VLADINOG PAKETA ZA OLAKŠAVANJE POLOŽAJA BLOKIRANIH GRAĐANA



DEBLOKIRANO 50.695 GRAĐANA - 16 % SVIH BLOKIRANIH

U Banskim dvorima 8. kolovoza predstavljeni su rezultati primjene novog Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima NN 68/18 . To je druga mjera u okviru zakonodavnog paketa koji je Vlada pripremila za olakšavanje položaja blokiranih hrvatskih građana.
Učinke zakona predstavili su predsjednik Uprave Financijske agencije Dražen Čović, pomoćnik ministra i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj, te Vinka Ilak.
savjetnica agencije Uprave FINA.
"Ovaj zakon, Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima NN 68/18, kao drugi od tri zakona u paketu rješavanja problema blokiranih građana, uspješno je proveden ovoga vikenda, (4.i 5.kolovoza) kad su kroz sustav FINA-e automatski izvršena isknjiženja, odnosno, prestanak provođenja ovrha za sve ovrhe u registrima Agencije koje su starije od tri godine, i po kojima naplata u zadnjih 6 mjeseci nije iznosila niti jednu kunu", rekao je predsjednik Uprave FINA-e Dražen Čović te nastavio rekavši da je „FINA je prestala s provedbom ovrhe barem po jednoj osnovi za 225.322 blokirana građana, što je ukupno 70% blokiranih građana. Ovom je mjerom, početkom ovoga tjedna deblokirano 50.695 građana, što je 16% svih blokiranih“ rekao je gospodin Čović.
,,Ako tome pridodamo deblokirane iz zakona o oprostu dugova, ukupan broj deblokiranih građana penje se na preko 57.000. Ukupan dug koji je ovim načinom smanjen iz Fininih očevidnika iznosi gotovo 50 milijardi kuna. Od toga se 30 milijardi i 70 milijuna odnosi na glavnicu (preko 68%), a kamata je otpisano preko 19 milijardi kuna, od ukupno 22 milijarde kamata", izjavio je.
Dražen Čović naglašava da se ovdje ne radi o otpisu duga, nego samo o obustavi provođenja ovrha koje su se pokazale nenaplativima. Naime, vjerojatnost naplate ovih tražbina koje se u FINA-inim registrima nalaze dulje od tri godine, a da u zadnjih šest mjeseci nije naplaćena nijedna kuna, manja je od 1%.

"Ovime dugovi ne prestaju, ali prestaju ovrhe. Time se destimuliraju vjerovnici da pokreću ovrhe kada znaju da je ovrha očito nemoguća čime se dugoročno radi na smanjenju troškova ovršenika i ovršnog postupka." napominje Čović.Kazao je da je vidljivo da se većina duga odnosi na tzv. stare dugove koje duguje manji broj blokiranih građana. Nakon primjene ovog zakona, ostaje blokirano 270.000 građana s dugom od oko 13 milijardi kuna. Prosječan iznos blokada je do donošenja ovih zakona iznosio 135.000 kuna, a sada je pao je za dvije trećine, na 48.000 kuna, pojasnio je.

Predsjednik Uprave Fine rekao je da se ovdje se ne radi o jednokratnom rješenju, nego o dugoročnom. To znači da se efekti zakona produljuju cijelim njegovim trajanjem. Kako svaki dan ide, a ovrha ulazi u treću godinu, takve ovrhe za koje nema naplate šest mjeseci jednako će se isknjižavati," pojasnio je djelovanje zakona gospodin Dražen Čović. Na ovaj način prestaju tzv. "vječne" ovrhe. Očekuje se da se ovim mjerama riješe pitanja tzv. starih ovrha, iz razdoblja u pravilu od 2000.-do 2010., a nisu rijetke ni one iz devedesetih godina."
Pojasnio je da dolazi do promjene u načinu plaćanja. Do sada je ovrha za ovrhovoditelja, odnosno za vjerovnika bila besplatna, a sada se uvodi predujam. Tako će se destimulirati vjerovnici da pokreću ovrhe za koje je evidentno da ne postoji šansa da se naplate jer je njihov dužnik već duže vrijeme blokiran. "FINA će svim vjerovnicima omogućiti da dođu do podatka je li njihov dužnik blokiran i koliko je dugo blokiran, za koji iznos i na koje vrijeme, pa će sam moći procijeniti isplati li mu se povesti postupak ovrhe i predujmiti troškove provođenja", obrazlaže Čović. Napominje i da se ovdje radi o usklađenju sa temeljnim načelima Ovršnoga zakona u smislu da vjerovnik troškove predujmljuje, a dužnik ih plaća snoseći konačne troškove ovrhe.

Dražen Čović predsjednik Uprave Fine rekao je da se 30. lipnja ove godine u blokadi nalazilo 323.758 građana s ukupnim dugom koji iznosi 43 milijarde i 810 milijuna kuna , bez kamata. Rekao je da je do sada rastao broj blokiranih, kao i ukupan iznos njihova duga, zbog teškog financijskog stanja u kojem se ti ljudi nalaze.
Podsjetio je da je prije petnaestak dana ( 23.7. 2018) predsjednik Vlade RH Plenković predstavio javnosti mjere iz Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama NN 62/ 18, na temelju kojeg su država i pravne osobe povezane s državom, otpisale dio dugova građana u iznosu od 10.000 kuna, uz pripadajuće kamate, čime je deblokirano 6.248 građana, dok je za 150.474 blokiranih građana izvršen otpis barem jedne od ovrha. Otpisano je tada 846 milijuna glavnice i 491 milijun kamata.
.
FINA ĆE PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI POKRETATI STEČAJ

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj informirao je o trećem dijelu paketa rješavanja problema blokiranih građana o Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o stečaju potrošaća NN 67/18. Taj zakon, donesen 6. srpnja, stupiti će na snagu 1. siječnja 2019. godine. "Čekamo učinke prethodna dva zakona kako bi treći dao konačno rješenje ovih problema. Zakon o stečaju potrošača ušao je u naš pravni sustav 2016. godine, ali nije uspio riješiti problem prezaduženosti hrvatskih građana i zato je Vlada pristupila izmjenama i dopunama čiji je osnovni cilj pojednostaviti postupak stečaja potrošača", kazao je. "Radi se o broju od oko 120.000 građana blokiranih dulje od tri godine, čiji dug ne prelazi iznos od 20.000 kuna", Procjenjujemo, nakon što prva dva zakona budu provedena, da će se ovaj broj dalje povećavati. Ono što je bitno, je da će FINA po službenoj dužnosti pokretati stečajni postupak, ali građani će moći izraziti svoju volju – jer pokretanje po službenoj dužnosti ne znači i obvezu.Dvije su varijante stečaja, što ovisi o tome ima li građanin imovinu. Ako nema imovine, postupak je brz - ne imenuje se povjerenik za stečaj već se postupak otvara i zatvara. Kada imovina postoji imenuje se stečajni povjerenik, provodi se postupak prodaje imovine i razmjerno se namiruju vjerovnici", objasnio je državni tajnik Turkalj. ekao je da su prema dosadašnjem zakonu bila samo dva stečajna povjerenika , a sada smo značajno proširili krug osoba koje mogu provoditi stečaj. Podsjetio je da je prošli tjedan ministar Bošnjaković predstavio radni tekst zakona, a nakon ljetne pauze očekuje se javna rasprava i okrugli stolovi kroz koje će se doći do konačnog teksta."Važna je namjera Vlade i ministarstva pravosuđa da ovršni postupak bude brži, učinkovitiji i jeftiniji za građane, da se poštuje dignitet dužnika, ali i prava vjerovnika. Želimo riješiti problem nakon dviju presuda Europskoga suda pravde u Luxembourgu, da ovršne isprave i dalje ovršuju na području Europske unije. U tom kontekstu došlo je do reorganizacije svih sudionika ovršnog postupka: ovrha bi se vratila pod kontrolu suda, a javni bilježnici bili bi povjerenici suda“.
U prijedlogu zakona je širenje popisa primanja koja bi bila izuzeta od ovrha, zabrana ovrha nad nekretninom tijekom hladnih mjeseci te podizanje sume duga na 40.000 kuna radi koje bi se provodila ovrha.

Pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović podsjetio je da je druga mjera za pomoć blokiranima omogućena Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima 68/18 koji je stupio na snagu 4. kolovoza, a predstavljen je na Vladi 27. travnja te izglasan u Hrvatskome saboru 6. srpnja. No zamolio je jedinice lokalne samouprave da se uključe u prvu mjeru kojom Vlada rješava problem blokiranih. "Radi se o otpisu dugova fizičkih osoba, temeljem Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama NN 62/18 gdje smo uspjeli deblokirati 6.248 naših građana te molimo lokalnu samoupravu i tvrtke koje su u njihovom pretežitom vlasništvu da se također uključe" - pozvao je pomoćnik ministra Hrvoje Čović.



09.08.2018. u 08:41 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 08.08.2018.

ŽUPANIJSKI SUD ZABRANIO ŠTRAJK U Croatia Airlines -u



ZAHTIJEV NEZADOVOLJNIH ZAPOSLENIKA JE – KOMPETENTNA UPRAVA


Županijski sud u Zagrebu u utorak 7.8. izrekao je zabranu štrajka u nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji Croatia Airlines čiji je početak bio najavljen za 8.8.
Razlog zabrane je financijska šteta koju bi štrajk prouzročio, kao i zbog putnika koji bi ukidanjem oko 70 % letova bili oštećeni.
Sindiklni čelnici su razočarani sudskom odlukom o zabrani štrajka.Na sudu se 8. 8. nastavlja ročište o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu
Sindikati zahtijevaju novu kompetentnu upravu, a onda novi kolektivni ugovor.
Drugim riječima školovani piloti i mehaničari žele da Upravu čine ljudi obrazovani u vremenu realnih tehnologija i s kojima mogu ravnopravno razgovarati i lako surađivati.

Sindikalni čelnici zrakoplovne kompanije postavljaju pitanje - kako se u demokraciji nezadovoljni radnici mogu boriti za svoja prava ako sud zabranjuje štrajk?
No, treba podsjetiti u Croatia Airlinesu ideja štrajka nastala je radi šutnje od strane premijera RH i resornog ministra, čiji su odgovor djelatnici i predstavnici sindikata nacionalne kompanije razumno vrijeme čekali, ali ga nisu i dočekali. (mzz)



TKO JE AKTUALNI PREDSJEDNIK Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić?
U intervju vođenom 2011. za specijalist.hr, između ostaloga o sebi je rekao slijedeće:
Završio sam Ekonomski fakultet u Sarajevu, smjer marketing. Za vrijeme studija radio sam na Radio Sarajevu kao vanjski suradnik i novinar, ali nikad nisam razmišljao da ostavim ili promijenim fakultet. Prioritet je uvijek bio završiti započeto.

Prije 17 godina dolazim u Zagreb gdje ne poznajem nikoga te se javljam na natječaje za posao. Primljen sam istovremeno na 3 radna mjesta, plan i analiza u Vinogradskoj bolnici, komercijalni direktor u Elektri Virovitica te referent u planu i razvoju u Croatia Airlinesu gdje se i zapošljavam. Počeo sam kompletno ispočetka kao referent. Početi ispočetka je puno lakše kad proživiš rat i vidiš da sve materijalno nema smisla, da jedna granata uništi i život, a kamoli ne materijalne stvari. Naravno, dosta ovisi i o osobi, kako nešto prihvaća. Nikad nisam sumnjao u moje sposobnosti te sam bio svjestan kako se u novoj situaciji mora funkcionirati na najbolji mogući način.
U Croatia Airlinesu za godinu dana postajem Voditelj odjela, a zatim Voditelj službe kompanijskog planiranja što je pozicija s koje su upozna cjelokupno poslovanje zrakoplovne kompanije. 2004. godine postajem Direktor sektora upravljanja mrežom. Tamo sam, među ostalim, razvio sustav profitabilnosti ruta koji se i danas koristi.
Nakon toga bio sam Voditelj poslova mrežnog kontrolinga, a danas sam Financijski direktor te sam odgovoran za cjelokupno financijsko poslovanje Croatia Airlinesa. S današnje perspektive mogu reći da prethodno poznavanje proizvoda i kompanije daje velike prednosti kod vođenja financija jer imaš kompletnu sliku, od prihodovnih potencijala nadalje.
Također, u posljednje 3-4 godine s kolegama sam objavio 15-ak recenziranih znanstvenih radova u zemlji i inozemstvu vezano za promet i ekonomiju (tržišno pozicioniranje i ekonomiku).
Izvor :https://www.specijalist.hr/hr/info-centar/.../intervju-moja-karijera-jasmin-bajic/

U biografiju predsjednika Uprave Jasmina Bajića ulazi i slijedečće: Izabran je za predsjednika Uprave Croatia Airlinesa u studenom 2017. godine, a u Croatia Airlinesu zaposlen je 1995. godine. Tijekom više od 23 godine provedenih u Croatia Airlinesu obavljao je različite menadžerske funkcije, uključujući korporativno planiranje, strategiju, planiranje flote, upravljanje mrežom, financije i kontroling. Prije imenovanja na dužnost predsjednika Uprave Croatia Airlinesa bio je direktor Kontrolinga i unutarnje revizije, a tijekom svog dosadašnjeg rada bio je aktivan i u znanstvenoistraživačkom radu na području zrakoplovne industrije te je objavio gotovo 30 publikacija. Potkraj ožujka 2018. Jsmin Bajić izabran je u upravno tijelo Europske udruge regionalnih avioprijevoznika (ERA - European Regions Airlines Association) na mandat od tri godine.Međunarodna organizacija ERA (www.eraa.org) neprofitna je udruga osnovana 1980. godine i zastupa europsku zrakoplovnu industriju. Glavni je cilj ERA-e poboljšanje uvjeta poslovanja europskoga zračnog sektora, a svojim članstvom pokriva cjelokupnu avioindustriju s 50 predstavnika zrakoplovnih kompanija i 140 pružatelja usluga u zračnom prometu, uključujući proizvođače zrakoplova i motora, zračne luke, pružatelje usluga i dobavljače iz cijele Europe.



08.08.2018. u 09:00 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 07.08.2018.

MJESEČNI INDEKS OGLASA ZA POSAO U SRPNJU



POTRAŽNJA ZA RADNIM MJESTIMA NA JADRANU - STAGNIRA

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb u suradnji s portalom MojPosao, u mjesecu srpnju 2018. zabilježio je rast od 10,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Radi se o najmanjem porastu u posljednje tri godine što ukazuje na značajno usporavanje potražnje za radom. Desezonirane vrijednosti indeksa nude isti zaključak jer je sezonski prilagođeni indeks u srpnju pao za 11,8 posto što je najveći pad na mjesečnoj razini u posljednjih 16 mjeseci. Usporavanje može dolaziti iz turističkog sektora, s obzirom da, prema prvim podacima, sezona u srpnju nije ispunila sva očekivanja. I zaista, potražnja za tradicionalno najtraženijim uslužnim zanimanjima u jadranskim županijama u srpnju 2018. godine u odnosu na srpanj 2017. godine pala je ili stagnira: potražnja za prodavačima je gotovo identična, potražnja za kuharima je pala za 6,6 posto, dok je potražnja za konobarima pala za čak 32 posto. U kontrastu, središnja Hrvatska, koja uključuje Grad Zagreb i Zagrebačku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Sisačko-moslavačku te Karlovačku županiju, bilježi rast potražnje za radom u iznosu od 13 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ponajprije za zanimanja radnika u proizvodnji, informatičara, frizera i medicinskih sestara.

Zašto služi OVI?
Svrha Online Vacancy Indexa (OVI) je pružanje informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Pogledati grafikon na internet adresi ;
https://www.eizg.hr/indeksi-168/ovi-indeks/173
Izvor: Ekonomski institut Zagreb

07.08.2018. u 11:43 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 06.08.2018.

PROJEKT HRVATSKE POLJOPRIVREDNE KOMORE "CAP FOR YOU "


ZA INFORMIRANJE, PROVOĐENJE PROGRAMA I SMJERNICE

Hrvatska poljoprivredna komora dobila je bespovratna sredstva za provođenje projekta CAP FOR YOU u sklopu natječaja Europske komisije „Potpora mjerama informiranja koje se odnose na zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP)“ za 2018. godinu. To je natječaj za odabir najuspješnijih projekata financiranih mjerama iz Programa ruralnog razvoja .


Cilj projekta „CAP FOR YOU“ (AGRI-2018-2446081) je informirati poljoprivredne proizvođače i mlade o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, o provođenju programa i njegovim mjerama te o smjernicama i načinu kako Europska komisija kreira svoju poljoprivrednu politiku.
U narednom razdoblju izvršit će se odabir i selekcija deset najuspješnijih projekata. Projekti će se birati putem objavljenog natječaja i prema pristiglim prijavama, u suradnji s Vijećem za odabir (osnovanom u tu svrhu), odabrat će se deset najuspješnijih projekata. Komisiju će sačinjavati: predstavnik Ministarstva poljoprivrede, predstavnik neke od poljoprivrednih udruga, predstavnik akademske zajednice, predstavnik Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te predstavnik HPK.

Kriteriji za odabir su:
1. Generacijska obnova/ zapošljavanje
2. Prijenos znanja
3. Nove temeljne usluge

Svaki od kriterija ocjenjuje se zasebno sukladno navedenim zahtjevima, a zbroj bodova dodijeljen po svakom od kriterija određuje ukupan broj bodova.
Maksimalan broj bodova je 100. Svaki kriterij donosi određeni broj bodova kako je navedeno:

Kriterij Relativni značaj kriterija Max. br. bodova

Generacijska obnova 20% 20
Prijenos znanja 30% 30
Nove temeljne usluge 50% 50
Maksimalan broj bodova 100% 100

Odabrani će biti oni projekti koji ostvare najveći broj bodova prema definiranim kriterijima.
Izračun broja bodova treba iskazati na dvije decimale.

Da bi projekt bio prihvatljiv mora biti prijavljen u okviru jedne od sljedećih Mjera:

• M3 – Sustavi kvalitete za poljoprivredne proizvode i hranu
• M4 – Ulaganja u fizičku imovinu
• M6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja
• M7 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima
• M9 – Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija
• M10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene
• M16 – Suradnja
• M19 – LEADER (CLLD)

Natječaj je na linku: https://komora.hr/natjecaj-za-odabir-najuspjesnijih-projekata-financiranih-mjerama-iz-programa-ruralnog-razvoja/

Na natječaj se mogu prijaviti mikro, srednja i makro poduzeća u sektoru poljoprivredne proizvodnje: OPG-ovi, LAG-ovi, Udruge, Zadruge, Proizvođačke-organizacije i drugi subjekti koji zadovoljavaju gore navedene kriterije.

Podaci o projektu potrebni za prijavu :

Deset izabranih sudjelovati će u daljnjim medijskim promotivnim aktivnostima projekta (putem TV-a, radija, novina, društvenih mreža):
1. Medijska promocija pozitivnih primjera projekata financiranih mjerama iz Programa ruralnog razvoja
Cilj medijske promocije je podići razinu osviještenosti o važnosti potpore EU-a poljoprivredi i ruralnom razvoju putem ZPP-a kroz predstavljanje 10 najuspješnijih projekata provedenih kroz Mjere ruralnog razvoja. Na taj način ciljane skupine će dobiti uvid u široki spektar mogućnosti koje nudi ZPP. Medijska promocija kroz tiskovine, radio, televizija i društvene mreže.

2. Radionice o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici
U radionicama namijenjenim predstavnicima poljoprivrednih udruga i studentima sudjelovat će ukupno 60 predstavnika koji će biti podijeljeni u nekoliko grupa. Svaka grupa predstavljat će određene organizacije koje sudjeluju u pregovorima grupa za Civilni dijalog te će dobiti radne materijale na temelju kojih će se zalagati za određena stajališta. Teme o kojima će se raspravljati su: ekološka održivost, inovacije i digitalizacija u poljoprivrednom sektoru, budućnost modela obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva te udruživanje poljoprivrednika.

3. Medijski pokrivena konferencija predstavit će cjelovit pregled uspješnih primjera projekata i reportaža dviju simulacija.
Na konferenciji će sudjelovati 80 sudionika: predstavnici javnih ustanova (Ministarstvo poljoprivrede, Savjetodavna služba, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju), predstavnici akademske zajednice, predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, predstavnici poljoprivrednih udruga, studenti.
Zainteresirani za sudjelovanje u promoviranju svog projekta koji će biti financiran sredstvima Europske unije, kroz Mjere iz Programa ruralnog razvoja, ispunite tražene podatke natječaja.

Podatke je potrebno poslati najkasnije do 3. rujna 2018. na e-mail: tomislava.hodalic@komora.hr s naznakom: ZA PROJEKT ‘CAP FOR YOU’

Rezultati natječaja bit će objavljeni do 5. listopada 2018. godine na internet stranici Hrvatske poljoprivredne komore: www.komora.hr.






06.08.2018. u 08:21 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 04.08.2018.

CROATIA AIRLINES DO 8. KOLOVOZA ŽELI NOVU UPRAVU!



AVIO - KOMPANIJA NAJAVILA ŠTRAJK !

Vjeruje li resorni ministar mora, prometa infrastrukture u Vladi RH Oleg Butković sam uistinu u ono što je rekao prije dva dana, u izjavi za radio Zagreb a to je da “izbor nove Uprave u Croatia Airlines ne može i ne smije bit razlog zrakoplovne kompanije za štrajk u turističkoj sezoni, jer to će se odraziti na hrvatski turizam i gospodsarstvo. Nakon povratka s goidišnjih odmora Croatia Airlines ćemo staviti na dnevni red i odlučiti o novoj Upravi” – izjavio je ministar Butković 3. kolovoza. Kakav kod vrijednosti ima ministar koji zbog problema u nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji usred turističke sezone nije sjeo u automobil i osobno otišao razgovarati s avionskim osobljem a to su stjuardese, piloti i aviomehaničari koji su nezadovoljni postavljenim sustavom rada što predugo traje, te su zato na granici snaga izdržljivosti? Oni su zbog toga za srijedu 8.kolovoza najavili štrajk koji će dnevno stajati kompaniju 800.000 eura, izračunala je sadašnja Uprava. Smije li hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture preko te činjenice priječi kao da se radi o brojci sa jednom, a ne sa šest znamenaka koje opisuju dnevni gubitak avio kompanije u eurima, ako dođe do štrajka?
Problem je u činjenici da su predstavnici avio osoblja prije mjesec dana od premijera Plenkovića zatražili izbor nove Uprave, no nikakav odgovor nisu dobili do 2. kolovoza. Zašto takvo ignoriranje djelatnika kojih je u nacionalnoj avio-kompaniji više stotina? Da li je to politika prema Croatia Airlinesu s
predumišljajem?



PUTNICIMA ODŠTETA OD 1.300.000 EURA?
Ozbiljan izvor nezadovoljstva pilota, stjuardesa i mehaničara je njihovo radno vrijeme. Zašto? Jer mnogo je njihovih kolega u posljednjih šest godina otišlo iz aviokompanije tako da “smo mi nategnuti na maksimalna radna vremena i minimalne odmore “ - upozorava iz sindikata prometnih pilota Andrej Šarinić. Zrakoplovni analitičar Alan Šćuric kaže “ kompaniji manjka 20 pilota letenja i 50 aviomehaničara. U novom hangaru vrijednom 12 milijuna eura nema tko raditi. Preostalih 50 slabo plaćenih i preopterečenih mehaničara ne stiže održavati sve zrakoplove i mnogi su letovi otkazani, što uzrokuje plaćanje velikih odšteta putnicima. Samo tijekom 2017. putnicima je isplaćeno jedan milijum 300 tisuća eura odštete.”
Smiju li resorni ministar Butković i premijer Vlade mr. Plenković otići na godišnji odmor, a avio - kompaniju ostaviti bez riješenja koje djelatnici Croatia Airlines hitno traže i očekuju? Ne, zbog turizma koji je jedina hrvatska industrija, jednako kao i zbog imidža zemlje o kojoj bi se već za tri dana pisalo kako premijer ljetuje i odmara se u rezidenciji izeđu Rijeke i Opatije, dok strani gosti istovremeno čekaju na aderodromima diljem Europe zrakoplove Croatia Airlines da odlete u Hrvatsku na odmor. Ili je ovo odgađanje s izborom nove Uprave stari hrvatski model koji se koristi često prije prodaje tvrtke?
Gospodin ministar Butković ne smije za neke probleme pokazivati agilnost u riješavanju, a za neke - nemar. Na to ga kao i premijera Plenkovića obvezuju dosadašnji rezultati ovogodišnjeg turizma koji već do 23. srpnja bilježe 9,8 milijuna dolazaka turista i 47,2 milijuna noćenja. A ti turistički rezultati potvrđuju da je 600. 000 dolazaka više i 2,7 milijuna noćenja više nego 2017. u istom razdoblju. Te brojke nagovješćuju rast prihoda, kao je izvjestio ministar turizma Cappelli na razini od 6 -7 % kada se gleda turistička sezona u cjelini. Postoji li svijest gospode u Vladi da bi štrajk osoblja aviokompanije u jeku turističke sezone turistima koji su bukirali odmor u Hrvatskoj nanio ogromno razočaranje, upropastio planirano slobodno vrijeme i odmor , čime bi Hrvatska za budućnost odabira kao destinacije za odmor zaradila nepovjerenje dijela stranih turista.
Ministrova rečenica da će “nakon povratka s goidišnjih odmora Croatia Airlines ćemo staviti na dnevni red i odlučiti o novoj Upravi” (op.a. sljedeća sjednica Vlade zakazana je za 23.8 a nakon povratka Vlade s odmora) morao bi se u Butkovićevoj karijeri ministra spominjati kao “lapsus linguae” a on riješenje za Croatia Airlines mora naći već do srijede. Upravo zato i jest ministar mora,prometa i infrastrukture. Funkcija podrazumijeva obvezu riješavanja neočekivanog. Jer na pitanje novinarke “ što bi Vlada trebala poduzeti da do štrajka ne bi došlo” “Šarinić je odgovorio da bi “ Vlada trebala imenovati novu kompetentnu Upravu a oni imaju modus da to naprave telefonskom sjednicom i to se može riješiti za pet minuta” - rekao je Šarinić u svojoj izjavi za radio.
Nakon nove Uprave uslijediti će novi kolektivni ugovor u nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji.
Razumna i riješavajuća odluka iz Vlade, za očekivati je, uslijediti će prije srijede.

Margareta Zouhar Zec

04.08.2018. u 19:08 • 0 KomentaraPrint#^

VLADA RH DODIJELITI ĆE 195 MILIJUNA KUNA POLJOPRIVREDNICIMA ZA OBNOVU FONDA MLIJEČNOG GOVEDARSTVA


SELO ĆE OVIM PROGRAMOM DOBITI 6 000 KRAVA !

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede od 3. kolovoza, Vlada Republike Hrvatske donijela je Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva kojim će se u tri godine, 2018- 2020 godina, poljoprivrednicima koji se jave na Javni poziv dodijeliti 195 milijuna kuna bespovratnih sredstava za kupnju i uzgoj rasplodnih junica.
Detaljne uvjete za provedbu ove mjere je u Javnom pozivu na linku:
http://www.hpa.hr/wp-content/uploads/2018/08/Javni-poziv-za-provedbu-mjere-Potpora-za-kupovinu-steonih-junica-kombiniranih-i-mlijecnih-pasmina-goveda.pdf


„Želimo zaustaviti trend pada broja krava i proizvodnje mlijeka te obnoviti stočni fond u Hrvatskoj“ izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić povodom ove odluke te dodao „Pomoći ćemo proizvođačima mlijeka da na svojim farmama nadoknade gubitak prihoda u uzgoju rasplodnog podmlatka za obnovu osnovnog stada. Kupovinom steonih junica i njihovim ulaskom u proizvodnju nadomjestit će se određeni broj krava koje su izlučene iz proizvodnje zbog posljedica uzrokovanih preventivnim cijepljenjem protiv bolesti kvrgave kože. Potporom za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda i teškoća koje se odnose na obnavljanje životinjskog blaga, nastojimo motivirati stočare da zadrže ženski pomladak u uzgoju te ih stave u funkciju proizvodnje mlijeka.“
Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva sastoji se od dvije slijedeće mjere:

Mjera 1. Potpora za kupnju steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda
Korisnici sredstava potpore su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu drže krave kombiniranih i mliječnih pasmina te ih koriste u proizvodnji mlijeka i koje su evidentirane u JRDŽ-u. Ukupno je za provedbu ove mjere predviđen iznos od 60.000.000 kuna, odnosno 20.000.000 kuna raspoloživih sredstava za svaku godinu tijekom trajanja Programa. Potpora će se dodjeljivati za sufinanciranje troška kupovine minimalno tri grla kategorije steonih junica. Iznos potpore ograničiti će se na maksimalnih 30.000 kuna po korisniku.

Mjera 2. Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda i teškoća koje se odnose na obnavljanje životinjskog blaga
Korisnici sredstava potpore su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu drže krave kombiniranih i mliječnih pasmina goveda te ih koriste u proizvodnji mlijeka i koje su evidentirane u JRDŽ-u. Ukupno je za provedbu ove mjere u trogodišnjem razdoblju predviđen iznos od 135.000.000 kuna, odnosno 45.000.000 kuna raspoloživih sredstava za svaku godinu tijekom trajanja Programa. Iznos potpore po rasplodnoj junici nije fiksan i ovisit će o ukupnom broju prihvatljivih rasplodnih junica u RH prijavljenih na ovu mjeru.

Potpore će osobito biti usmjerene na obiteljska poljoprivredna gospodarstva male i srednje veličine u rangu mikro i malih poduzeća koja pretežito drže goveda simentalske i Holstein pasmine i koja predstavljaju najznačajniju skupinu proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj. Nakon što se program završi, u stajama hrvatskim poljoprivrednih proizvođača bi trebalo biti 6.000 krava više nego što ih imamo danas, a potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica, planira se za 35.000 steonih junica što bi u određenoj mjeri obnovilo narušen proizvodni potencijal u proizvodnji mlijeka. Očekujemo da će na taj način biti zaustavljen negativni trendovi koji su prisutni u sektoru mliječnog govedarstva u zadnjih 10 godina u hrvatskoj poljoprivredi.
Ministarstvo poljoprivrede bit će zaduženo za provedbu Programa i suradnju s nadležnim institucijama i službama za operativnu provedbu i kontrolu mjera iz ovog programa. Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) raspisat će javni poziv i raditi administrativnu obradu zahtjeva, dok će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavljati kontrole te isplatu potpore.

04.08.2018. u 10:12 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 03.08.2018.

DRŽAVA BLOKIRANIMA SMANJILA DUGOVANJA!

PREMIJER RH ANDREJ PLENKOVIĆ:

105.000 GRAĐANA VIŠE NEMA BLOKADU RAČUNA OD STRANE DRŽAVE
ILI S DRŽAVOM POVEZANIH INSTITUCIJA


U Vladi RH na konferenciji za novinare 2. kolovoza koja je označena kao PREDSTAVLJANJE POREZNE REFORME, a koju je predstavio ministar financija RH dr. Zdravko Marić, ali koja se u medijima interpretira u nekoliko rečenica, što je površno i nepotpuno pa time i nedovoljno jasno, prvi je govorio premijer Vlade RH Andrej Plenković o temi blokiranih građana. Premijer je naime iznio potpunije informacije o brojevima deblokiranih velike skupine od 325. 000 građana koji su bili u višegodišnjoj blokadi računa, a čije je smanjivanje počelo 21.i 22. srpnja temeljem Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama NN 62/18.

Premijer Plenković je rekao da je“ Fina još detaljnije elaborirala podatke na zahtjev Vlade koji se odnose na učinke Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama. To je ova mjera kojom smo odlučili da država i sa državom povezane pravne osobe otpuste dugove fizičkim osobama i FINA je ne samo u potpunosti deblokirala 6 248 dužnika, dakle sve one koji su imali dug i kamate do 10. 000 kuna, nego je, kada je riječ o dugovanjima prema državi ukupno 99. 118 građana u cijelosti deblokirala.“
„Dakle 100.000 ljudi plus ovih 6. 000 dakle 105. 000 ljudi nakon prvog učinka automatskog ovog Zakona više nema nikakvu blokadu od strane države ili duga od strane države i s državom povezanih institucija. Naravno dio ovih ljudi od 99.118 ima dugove i obveze prema drugim vjerovnicima, oni i dalje imaju problem koji motaju rješavati, ali želim reći koliki je efekt sada napravljen.“Premijer je dalje rekao „ Ono što je jako važno je da mnogi od njih, još 11.000 ljudi, kojima je ukupni iznos otpisanoga duga četiri milijuna kuna. Tu su oni kojima je dug umanjen prema državi za 10.000 kuna, a oni nemaju dugovanja prema drugim vjerovnicima, ali imaju još prema državi. Imate četvrtu kategoriju u kojoj je 34. 000 ljudi sa čak 616 milijuna kuna , to su oni kojima je dug prema državi umanjen za 10.000 kuna, a oni imaju još duga prema državi i imaju još dugovanja prema drugim vjerovnicima“.
„Međutim, to su ovi prvi efekti koji su izuzetno konkretni i za jedan veliki broj sugrađana su olakšali situaciju koja naravno ne bi bila ni približno ovakva da nije bilo ovoga zakona. Želim također najaviti da će onaj drugi Zakon, budući da ovaj vikend ( op. a. 4. i 5. kolovoz.) FINA kreće u drugu fazu, zakon koji se odnosi na dugovanja na ovrhe na novčanim sredstvima – riječi su premijera Plenkovića“
„ Treća faza deblokiranje sredstava za sve one koji su tri godine nije bilo moguće da se s njihovih računa bilo tko naplati i na taj način ćemo omogućiti deblokiranje jednog ogromnog broja sugrađana koji su blokirani i koji će nakon te mjere moći na jedan puno normalniji način koristiti svoja sredstva, međutim sama obveza vraćanja duga ne nestaje. Treća mjera će biti Zakon o osobnom stečaju potrošača sa 1. siječnja , a četvrta prijedlog Ovršnog zakona koje je najvažnije elemente predstavio ministar Bošnjaković sa svojom radnom skupinom ovoga tjedna. Vidljivo je koliko se učinilo napora na smanjenju troškova i nastojanju da se izbjegnu situacije poput ove koju danas ima više od 325 000 naših sugrađana. A taj zakon će ići u proceduru tijekom jeseni“ rekao je premijer Plenković o temi blokiranih na konferenciji za novinare u Vladi prije predstavljanja POREZNE REFORME. (mzz)


03.08.2018. u 10:05 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 02.08.2018.

NACRT ZAKONA O VINU U JAVNOJ RASPRAVI


USPOSTAVLJAJU SE VINARSKE REGIJE : SLAVONIJA I HRVATSKO PODUNAVLJE, HRVATSKA ISTRA I KVARNER,
DALMACIJA I BREGOVITA HRVATSKA


Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo nacrt Zakona o vinu, nakon konzultacija sa proizvođačima sektora vinarstva i vinogradarstva u cilju razmjene mišljenja i boljeg razumijevanja zahtjeva proizvođača te okvira kojeg se mora pridržavati Ministarstvo, informacija je iz Ministarstva poljoprivrede od 31. srpnja, a u istoj se obavijesti za medije dalje navodi slijedeće:

"Zakon o vinu izrađuje se u svrhu konsolidacije propisa Europske unije s nacionalnim propisima u sektoru vinarstva i vinogradarstva kako bi se uredila jedinstvena pravna osnova za donošenje provedbenih propisa o nadležnostima na nacionalnoj razini. Istovremeno će se povezati područja koja su na nacionalnoj razini trenutno propisana Zakonom o vinu i Zakonom o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda i posebnim mjerama i pravilima vezanim za tržište poljoprivrednih proizvoda.
Cilj izrade Nacrta zakona o vinu i svih mjera koje donosi je definirati jasan pravni okvir za gospodarsko obavljanje djelatnosti proizvodnje grožđa i vina te u konačnici prodaje vina sa svrhom ostvarivanja dohotka u tržišno transparentnim uvjetima uz uključivanje alata za borbu protiv „sivog tržišta“.
Prijedlogom zakona o vinu omogućeno je udruživanje vinara i vinogradara na nacionalnom i regionalnom nivou, kojima se daje nova aktivna uloga u promidžbenim aktivnostima vinara i poslovima oko sustava marketinškog označavanja hrvatskih vina te će na taj način aktivnije nego do sada doprinositi kreiranju prepoznatljivosti Hrvatske kao vinske zemlje. Uspostavljaju se četiri nove regije (ujedno vinarske i marketinške): Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Bregovita Hrvatska.
Osim toga, Prijedlogom zakona o vinu jasno je definiran razlikovni okvir za proizvodnju grožđa za vlastite potrebe u vrlo ograničenom obuhvatu na površinama do 0,1 ha od onih proizvođača grožđa, mošta i vina u proizvodnom, poduzetničkom i tržišno orijentiranom obuhvatu.
Ovim Nacrtom zakona o vinu uređuje se pravna osnova za obavljanje učinkovitije administrativne kontrole svih podataka koje su proizvođači grožđa i vina obvezni dostavljati. Ujedno će se pojačati i kontrola na terenu koju će provoditi terenski vinski nadzornici sa svrhom provjere usklađenosti dostavljenih podataka sa stvarnim stanjem čime ojačavamo sustav sljedivosti proizvodnje grožđa i vina.
Hrvatski centar za poljoprivrednu Hranu i selo, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo zadržava ulogu nositelja senzoričkog ocjenjivanja vina, no u postupak se aktivno uključuju regionalne organizacije vinara koje predlažu ocjenjivače, a samo ocjenjivanje vina provodi komisija s većinski zastupljenim regionalnim ocjenjivačima. Ovime se osigurava podizanje razine kvalitete ocjenjivanja i kao i kvalitete samih vina, jer postupka ocjenjivanja provode ocjenjivači koji najbolje poznaju svojstva vina određene regije.

„Novim Zakonom o vinu donosimo jasni pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jačamo ulogu vinskih udruženja i marketing vina“ – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao „osim Zakona, u suradnji s vinarima donosimo i novi Nacionalni program potpore vinarima za razdoblje 2019. – 2023. kojim povećavamo iznose financiranja i uvodimo novu mjeru promidžbe vina s 80% povrata novca. Natječaje za novo petogodišnje razdoblje otvaramo već u listopadu ove godine.“

E-savjetovanje prijedloga nacrta zakona o vinu je na linku: http://www.mps.hr/hr/e-savjetovanja/savjetovanje-s-javnoscu-za-nacrt-prijedloga-zakona-o-vinu ili direktno na portalu e-Građani i otvoreno je na ovu temu do 12. kolovoza 2018.


02.08.2018. u 15:49 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 01.08.2018.

PROJEKTI IZ SEKTORA BILJNE PROIZVODNJE


ZA 172 PROJEKTA 124 MILIJUNA KUNA

U Ministarstvu poljoprivrede 30.srpnja poljoprivrednici su potpisali 172 ugovora o financiranju projekata iz mjere 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor biljne proizvodnje. Natječaj je bio objavljen u veljači, a završio je krajem mjeseca travnja i to je od ulaska RH u EU bio prvi natječaj namijenjen isključivo sektoru biljne proizvodnje. Potpisani su ugovori s vrijednosti potpore od 124 milijuna kuna za projekte u ratarstvu, vinogradarstvu, sektoru šećerne repe i cvjećarstvu koji su potpisali poljoprivrednici iz 19 županija.

Tim sredstvima financirat će se poljoprivredna mehanizacija, oprema i skladišta za ratarske kulture, podizanje novih nasada vinograda, proizvodnja industrijskog, ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja:
Evo kako su ugovori raspoređeni po segmentu proizvodnje i iznosu potpore:

• Šećerna repa 81 ugovor, - iznos potpore 77.408.925,91 kn
• Cvjećarstvo 12 ugovora, - iznos potpore 6.504.933,97 kn
• Vinogradarstvo 73 ugovora, - iznos potpore 34.299.318,93 kn
• Ratarstvo 6 ugovora, - iznos potpore 5.869.703,46 kn.

Ovim natječajem smo postigli sufinanciranje svih prihvatljivih korisnika iz sektora cvjećarstva, šećerne repe i vinogradarstva, dok će s oko 40% prihvatljivih korisnika iz sektora ratarstva biti potpisani ugovori.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na svečanosti potpisivanja ugovora je izjavio: „Sve su ovo redom uspješni poljoprivrednici čije će investicije pridonijeti većoj efikasnosti, racionalizaciji troškova i njihovoj uspješnosti na tržitu. I dalje ćemo se truditi smanjiti administraciju, biti bolji i efikasniji kako bi olakšali posao i vratili optimizam u hrvatsku poljoprivredu. Ovi poljoprivrednici dokazuju da se može – javite se na natječaje i uzmite novac.“ Naglasio je kako je Program ruralnog razvoja RH najuspjšniji u odnosu na sve ostale EU fondove te da se očekuje da će njegova cjelokupna alokacija potrąiati do 2020. godine.
Kroz Program ruralnog razvoja 2014. - 2020. utječemo na povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije te na unaprjeđenje životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima. Do sada smo 87% alociranih sredstava stavili smo na raspolaganje kroz natječaje, 54% alokacije je ugovoreno, a preko 26 % alokacije je već isplaćeno. Od ukupno ugovorenih sredstava za mjere Programa ruralnog razvoja, najveći postotak ugovorenog (preko 40%) za mjeru 4 što pokazuje da je ovo mjera koja odgovara na najznačajnije i najvitalnije potrebe poljoprivrednika .U mjeri 4 ugovoreno je 147 milijuna eura u odnosu na ukupno dostupni iznos programa od 345 milijuna eura.
Prema indikativnom planu natječaja za 2018. godinu, za mjere iz Programa ruralnog razvoja zadali smo si raspisati ukupno 30 natječaja za što smo osigurali 3,75 milijardi kuna potpore. Od početka godine pokrenuli smo 26 novih natječaja ukupne vrijednosti 3,1 milijarde kuna. Informacije su to iz Ministarstva poljoprivrede.


01.08.2018. u 08:58 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2018 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Travanj 2024 (34)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter