Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TIJEKOM ODMORA PREMIJER RH S OTOČANIMA U JELSI


PREMIJER NAJAVIO BOLJI ŽIVOGT NA OTOCIMA NAKON USVAJANJA ZAKONA


Tijekom svog radnog godišnjeg odmora premijer Plenković posjetio je, dan uoči blagdana Velike Gospe Općinu Jelsa na otoku Hvaru, koja ima nešto više od 3000 stanovnika i prisustvovao svečanoj sjednici Općine Jelsa. Kako je premijer porijeklom hvaranin, iskoristio je priliku da se sastane sa mještanima te ih je službeno informirao što Vlada priprema za bolji život stanovnicima na hrvatskim otocima. Rekao je da je Vlada ponovo osnovala Upravu za otoke okviru Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europe unije te da je u tijeku izrada novog zakona o otocima koji je ministrica Žalac predstavila na sjednici Vlade RH 26. srpnja ove godine te je zakon upućen u saborsku proceduru.






"Očekujem da će prvo čitanje biti tijekom rujna ili listopada", najavio je Plenković,“ kako bi nakon pune procedure zakon bio pripremljen za usvajanje na sjednici Vlade koja će biti održana u Hvaru, povodu 150. godišnjice turizma na otoku Hvaru. Hvar je inače poznat kao najsunčaniji otok. Premijer je naglasio da je Vladina intencija da sjednica donese novi moment razvoja svih otoka i rezimira još jednu izvrsnu turističku sezonu.
"Te dvije činjenice obilježavaju upravo ono što želimo napraviti od grane koja nam donosi skoro 20% bruto društvenog proizvoda, a otoci na kojima živi oko 125 tisuća ljudi donose otprilike 25% prihoda. Četvrtina prihoda u turizmu generira se na hrvatskim otocima", rekao je premijer RH mr. Andrej Plenković, ali dodao i slijedeće
„Stoga Vlada RH, s novim zakonom o otocima kreće i s novim modelom razvrstavanja otoka, strateškom planiranju razvoja otoka, novom konceptu pametnih otoka, proširivanju uporabne funkcije otočne iskaznice i svemu ostalom što će omogućiti usvajanje nacionalnih planova razvoja otoka i otočne godišnje programe.
,,Vladin je cilj omogućiti kvalitetniji život svih naših sugrađana koji žive na otocima, snažnije gospodarstvo, snažniji turizam, snažnije ribarstvo, bolju prometnu povezanost, uz bolju međusobnu povezanost otoka, gdje postoji golem prostor za napredak. Zakon o otocima pratiti će i proračunska aktivnost, sto milijuna kuna dati će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo pomorstva, prometa i veza. Pritom je naveo kako se ukupno u 2017. godini u otoke investiralo oko milijardu i sedamsto milijuna kuna.“ Podsjetivši na rekordnu lanjsku turističku sezonu sa 102 milijuna noćenja, 18,5 milijuna turista i više od 11 milijardi eura prihoda, premijer je rekao da od ovogodišnje sezone Vlada očekuje rast od 5-6 posto.
"To nam daje optimizam da će i ove godine opća država trošiti onoliko koliko zarađuje. Prošlogodišnji ostvareni suficit poruka je dobrog i odgovornog gospodara”, istaknuo je.
Rekao je da smanjenje javnog duga i povećanje stope zaposlenosti ocijenjuje ohrabrujućim pozitivnim trendovima u državi na čijem će tragu Vlada nastaviti raditi.
"Imamo snage, reformskog kapaciteta i odlučnosti da provedemo sve ono što je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebno da gradimo moderno, europsko i uključivo društvo, u kojem čuvamo naš identitet, kulturu i tradiciju, našu baštinu, ali i da pokažemo otvorenost i toleranciju.“ Podsjetio je ,,Snažne emotivne trenutke koje je hrvatsko društvo doživjelo proteklih nekoliko mjeseci i pozitivni impulsi koji su se osjetili znače da postoji i pozitivna Hrvatska".Pozvao je gradonačelnike, načelnike i druge aktere da putem resornih ministarstava predstave sve projekte važne za razvoj otoka kako bi ih se u Vladi analiziralo i u paketu točaka koji će se odnositi na Hvar i druge otoke prezentiralo na sjednici u listopadu. "Bit će to snažna poruka hrvatskim otocima. Signal kakav smo poslali i Vukovaru, Sisku, Kninu, Osijeku i Splitu, a to ćemo napraviti i u Istri u devetom mjesecu”, kazao je.
"Želimo ravnomjeran razvoj Hrvatske, zato smo išli s paketom zakona o potpomognutim područjima, brdsko-planinskim područjima, stambenom zbrinjavanju potpomognutim područjima, idemo i s posebnim zakonom o Gradu Vukovaru, vidimo koliko Slavonija treba ispruženu ruku i sve što smo dosad učinili kroz projekt Slavonija ima i konkretne učinke”, naglasio je Plenković. "Vidimo se brzo, za nešto više od dva mjeseca, kako bismo uz uspjehe u turizmu i infrastrukturnim projektima, ponovno stali iza naših otoka", rekao je u Jelsi 14. kolovoza premijer Plenković.





Post je objavljen 17.08.2018. u 13:33 sati.