AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

petak, 28.09.2018.

TURIZAM JE NAJZNAČAJNIJA AKTIVNOST 21 STOLJEĆA


SVJETSKI DAN TURIZMA 27.RUJAN

Zahvaljujući geografskom položaju i raznolikosti kontinentalne Hrvatske, a posebno Jadranskom moru čija razvedena obala ima 78 otoka bogate kulturne povijesti i nesvakidašnje ljepote, čije se površine mjere u stotinama i desetinama kvadratnih kilometara, te još 524 otočića koji su manji od jednog kilometra kvadratnog, te i 642 hridi i grebena Hrvatsku su svrstale među sve poznatiju turističku destinaciju u svjetskim razmjerima.
Kako je priroda čudesna stvarateljica; čak dva otoka razvedene jadranske obale su potpuno ista po kvadraturi i to otok Cres i otok Krk koji su veličine 405,8 kilometara kvadratnih. Otok Brač sa 395 kilometara kvadratnh treći je otok po veličini u Jadranskom moru. Taj je otok već u 2. stoljeću ucrtan u Ptolomejevu kartu kao i u tabulu Peutingerianu, kartu iz 4. st. Bizantski car Konstantin Porfirogenet otok Brač u 9.stoljeću u svom opisu carstva ga naziva Barzo i kaže da su Brač i Hvar "najljepši i najplodniji" među jadranskim otocima. Otok Hvar kao četvrti po veličini na Jadranu sa 299 kvadratnih kilometara na svojoj površini dobrim je dijelom prekriven borovom šumom što čini izuzetno ugodnu klimu.Otok je to koji ima najviše sunčanih dana godišnje. Otok Pag je jedini hrvatski otok koji je podijeljen između dvije županije. Sjeverni dio otoka je u Ličko-senjskoj, a južni dio je u Zadarskoj županiji. Otok je poznat po slaboj pokrivenosti vegetacijom nekih svojih dijelova, koje se često uspoređuje s Mjesečevom površinom. Pejzaž od kamena, koje okružuje pjena morskih valova ili mirno more, s vrlo malo bilja koje je uglavnom aromatično, a koje pasu ovce paških stanovnika,stvara jedinstveni dojam kod svakog tko dolazi na otok Pag.
Podatak da Hrvatsku svake godine posjećuju milijuni turista, prošle ih je godine bilo čak 18 milijuna, jasno svjedoći da je Hrvatska interesantna zemlja turistima ne samo kroz četiri temperaturno topla mjeseca, već kroz cijelu kalendarsku godinu.Hrana, klima, kulturno povijesna baština, sakralni objekti, a sve više i sportski turizam Hrvatsku pretvaraju u cjelogodišnju turističku destinaciju.(m.zouhar zec)

Na dan 27. rujan Svjetski dan turizma,ministar Gari Cappelli objavio je prigodan tekst na stranici Ministarstva turizma.
Prenosim taj tekst.


„Poštovani turistički djelatnici, poštovani turisti - čestitam vam Svjetski dan turizma. Ova, 2018. godina, izuzetno je važna za budućnost, ali već i sadašnjicu turizma kako na našoj nacionalnoj, tako i na globalnoj razini. Svijet se danas može u svakom trenutku vidjeti na dlanu. Današnji turisti traže nove doživljaje, Internet je postao platforma za odabir destinacije, pretraživanja ponuda i stvaranja iskustava, ali su isto tako inovacije i digitalizacija postale važan dio poslovanja svakog turističkog sustava. Upravo zato je ova turistička godina posvećena temi „Turizam i digitalna transformacija“.
Svjesni važnosti digitalne transformacije krenuli smo u projekt Hrvatski digitalni turizam kroz koji ćemo naš sustav učiniti još efikasnijim i povezanijim. Naša je želja da budemo ne samo jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, već i lider u turističkim inovacijama.
Naš sustav eVisitor početkom ove godine osvojio treću nagradu UNWTO-a i to u kategoriji turističkih inovacija i tehnologije. Riječ je o nagradi koja predstavlja veliko međunarodno priznanje za hrvatski turizam. Da Hrvatska promišlja inovativno, vidljivo je iz brojnih aktivnosti i programa Ministarstva turizma, kao i brojnih drugih dionika koji su usmjereni prema novim tehnologijama, efikasnom povezivanju svih dionika u turizmu, razvoju proizvoda te promociji turizma kroz moderne komunikacijske kanale.Turizam ima moć jačanja destinacija, poslovanja, pogleda na svijet i već sada se može reći da predstavlja jednu od najznačajnijih aktivnosti 21. stoljeća, aktivnost koja može doprinijeti izgradnji bolje budućnosti za ljude, planet, mir i prosperitet. Ovom prilikom želio bih zahvaliti svim turističkim djelatnicima, svim domaćinima, a to smo svi mi - građani Hrvatske, na dosad rekordnoj turističkoj godini.
Dragi turisti, zahvaljujemo na odabiru Hrvatske kao vašeg odmorišnog odredišta. Vjerujem da ste uživali u njenoj kulturnoj i prirodnoj baštini i gostoprimstvu domaćina. Vi ste ambasadori hrvatskog turizma, ambasadori svega dobrog i lijepog što turizam donosi u živote svih ljudi."
Gari Cappelli, ministar turizma RH



28.09.2018. u 00:00 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 25.09.2018.

POTPORE ZA PROIZVOĐAČKE ORGANIZACIJE


ZA POSLOVNU GODINU DO 100 000 EURA PROIZVOĐAČKOJ ORGANIZACIJI!

Otvoren je natječaj za provedbu tipa operacije 9.1.1 „Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija“ za dodjelu potpore za provođenje aktivnosti predviđenih poslovnim planovima priznatih proizvođačkih organizacija u cilju lakšeg izlaska na tržište, a time i povećanja konkurentnosti.

Pravilnik o provedbi mjere 9 „Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. je u NN 68/2018. Sve detalje natječaja pogledati na internet adresi https://www.apprrr.hr/mjera-9-uspostava-proizvodackih-grupa-i-organizacija/

Na raspolaganju je 26.250.000 kuna, a ukupan iznos potpore koji se može dodijeliti jednoj proizvođačkoj organizaciji iznosi 500.000 eura kroz pet godina, odnosno najviše 100.000 eura za poslovnu godinu u kunskoj protuvrijednosti.

Prijave na natječaj počinju se zaprimati 18. listopada 2018. godine i bit će otvorene do 19. studenog 2018. godine. Zahtjev za potporu popunjava se i predaje u AGRONET-u. Korisnici potpore mogu biti priznate proizvođačke organizacije, koje su priznate od 01. siječnja 2014. godine, a koje po svojim uvjetima pripadaju kategoriji mikro, malih i srednjih poduzeća (MSP) te prije podnošenja zahtjeva za potporu imaju odobren poslovni plan. Poslovne planova odobrava Povjerenstvo za odobravanje poslovnih planova proizvođačkih organizacija Ministarstva poljoprivrede.

Potpora se odobrava proizvođačkim organizacijama s ciljem prilagodbe proizvodnje i proizvoda zahtjevima tržišta, zajedničkog plasiranja proizvoda na tržište, utvrđivanja zajedničkih pravila o podacima o proizvodnji te za druge aktivnosti koje proizvođačka organizacija može provoditi poput razvoja poslovnih i marketinških vještina te organiziranja i olakšavanja inovativnih procesa. Neke od prihvatljivih aktivnosti su: administrativni troškovi, troškovi najma, režija i uređenja uredskog prostora, troškovi pripreme proizvoda za prodaju, objedinjavanje ponude, prodaje i opskrbu kupaca na veliko, kupnja informatičke opreme i tehnologije, trošak bruto plaća zaposlenih djelatnika te troškovi zajedničkog plasiranja proizvoda na tržište, odnosno zajedničkog nastupa proizvođačke organizacije na tržištu.

„Kroz proizvođačke organizacije udruženi poljoprivredni proizvođači lakše mogu izići na tržište i ponuditi svoje proizvode, nabaviti repromaterijale potrebne za proizvodnju. Sredstvima koja su na raspolaganju svaka proizvođačka organizacija može olakšati svoj rad i ojačati položaj svojih članova na tržištu.“ - izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u okviru otvaranja natječaja.



25.09.2018. u 00:35 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 24.09.2018.

ZA UZGAJIVAČE GOVEDA DRUŽENJE U UDBINI

PODSJEĆANJE NA OBLJETNICE

Hrvatska poljoprivredna komora obavještava svoje članove a posebno uzgajivače goveda, da Farma Angus u Udbini, mjestu i općini u Ličko-senjskoj županiji, smještena na prometnom pravcu Zagreb - Split, poziva na druženje povodom završetka radova i otvorenje ceste sufinancirane sredstvima iz Fonda za ruralni razvoj, a koje se poklopilo sa 10 godišnjicom početka rada farme.
Druženje će se održati na prostoru oko farme Angus, u petak 28.09.2018. godine s početkom oko 12.30 sati.
Za tu priliku Fama Angus u suradnji sa općinom Udbina organiziraju pečenje juneta na ražnju iz vlastitog uzgoja za sve goste.
Hrvatska poljoprivredna komora želi svima koji dođu u Udbinu lijepi provod.
Za dodatne informacije : g. Mladen Kušeković gsm: 091 6227 250


UDBINA!
Općini Udbina ima oko 1800 stanovnika u 26 naselja koja se nalaze uglavnom na rubovima Krbavskog polja . Osim same Udbine, ostala sela su izložena jakoj depopulaciji i nalaze se na rubu izumiranja.
Udbina je u srednjem vijeku bila utvrđeno središte ,castrum, Krbavske županije. U starije vrijeme nazivana je civitas Corbaviae, Krbavski grad, u kojem je stolovao i krbavski biskup od 1185-1460., nakon čega se zbog turske opasnosti preselio u Modruš. Biskupski je dvor dao podignuti biskup Bonifacije u14. st.. Pod imenom Udbina, područje se prvi put spominje 1493. Podno Udbine bilo je poprište Krbavske bitke 1493. godine
Srednjovjekovni utvrđeni grad, od kojega su očuvani tek ostatci, držali su 1509. krbavski knez Ivan Karlović, a 1527-1689. Turci. Kraj ruševina crkve sv. Marka Groba gdje je svetište s trostranim završetkom, otkriveni su antički nadgrobni spomenici. Ostatci stolne crkve otkriveni su 1829. na brdu Kalvariji. U okolici, kraj Mutilića, stoje ruševine stare crkvice sv. Augustina koji je imao četverokutno svetište i zvonik na preslicu.


24.09.2018. u 23:55 • 0 KomentaraPrint#^

9.KONGRES PILANARA


PILANSKI TRENDOVI I TRŽIŠTE

Hrvatski drvni klaster, sa sjedištem u Kršnjavoga 1 u Zagrebu, u Slavonskom brodu organizira 9. KONGRES PILANARA 25. i 26. rujna u kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić.
Tematski fokus ovogodišnjeg kongresa bit će mobilizacija dodatnih količina sirovine, povlačenje sredstava iz EU fondova te osiguranje konkurentnosti sektora uz pomoć inovacija te tehnoloških dostignuća industrije 4.0.
Predviđen je dinamičan program, koji će sudionike informirati o investicijama, izvorima financiranja, obrazovanju kadrova te brojnim tehnološkim i sirovinskim temama važnim za primarnu preradu drva.
Raspravljat će se i o razvoju pilana, cijenama trupaca u regiji i trendovima u proizvodnji peleta, a brojni inozemni sudionici govorit će o primjerima i stanju u pilanskoj industriji i šumarstvu u drugim europskim zemljama.

U sklopu Kongresa, održat će se i popratne aktivnosti, pa će tako za sve zainteresirane 25.09., dan prije kongresa, biti organizirana studijska posjeta sektorskim tvrtkama u Slavoniji:

FURNIR OTOK – proizvodnja furnira www.furnir-otok.hr
HRVATSKE ŠUME – posjeta Spačvanskoj šumi www.hrsume.hr
UNI VIRIDAS BABINA GREDA – kogeneracija od 9,8 MW
HRAST STRIZIVOJNA – najveća hrvatska proizvodnja parketa i kogeneracija www.strizivojna-hrast.hr


24.09.2018. u 23:23 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 23.09.2018.

AKCIJSKI PLAN ZA SUZBIJANJE SREDOZEMNE VOĆNE MUHE


MUHA UGROŽAVA VOĆNE VRSTE U PET ŽUPANIJA RH

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je AKCIJSKI PLAN O PODUZIMANJU MJERA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA I SUZBIJANJE SREDOZEMNE VOĆNE MUHE Ceratitis capitata ((Wiedemann) U DOLINI RIJEKE NERETVE ZA RAZDOBLJE 2018.- 2021.
Sredozemna voćna muha štetnik je koji napada više od 240 vrsta voća i bilja.Na području Hrvatske najznačajniji domaćini su joj mandarina, klementina, naranča, kaki, nešpula, smokva, jabuka, marelica, šljiva, breskva, nektarina, japanska šljiva i kruška.
Akcijski plan je napisan na 23 stranice i na linku je : http://www.mps.hr/datastore/filestore/18/AP_Ceratitis.pdf

AKCIJSKI PLAN propisuje mjere monitoringa populacije odraslih jedinki muhe, zbrinjavanje zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova u voćnjacima te druge preventivne metode.
U vezi s Akcijskim planom na snazi je i NAREDBA O PODUZIMANJU MJERA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA I SUZBIJANJE SREDOZEMNE VOĆNE MUHE Ceratitis capitate (Viedemann) koja je objavljena u Narodnim novinama br.73/18 . Pravni temelj te NAREDBE su: Zakon o biljnom zdravstvu
NN 75/05, 25/09 , 55/11 , Zakon o poljoprivrednom zemljištu NN 20/18 , i Pravilnik o fitosanitarnom upisniku i biljnim putovnicama NN 56/12 i NN 24/17

Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibenska, Zadarska i Istarska županija smatraju se ugroženim područjima u kojima je potrebno provoditi preventivne mjere sprječavanja, širenja i suzbijanja ove muhe štetnika, što podrazumijeva redovito uklanjati samonikle biljke domaćine sredozemne voćne muhe sa svojih posjeda, zapušteno poljoprivredno zemljište privesti poljoprivrednoj proizvodnji te prikupljati i zbrinjavati otpale plodove s tla. U AKCIJSKOM PLANU nalaze se svi kontakti djelatnika različitih institucija koje rade na sprečavanju širenja sredozemne voćne muhe, koji mogu voćarima dati detaljne upute i savjete.


23.09.2018. u 09:18 • 0 KomentaraPrint#^

DA LI JE USPORAVANJE EKONOMSKE AKTIVNOSTI TRAJNIJEG KARAKTERA?



ZNANSTVENO PREDVIĐANJE :
RAST BDP-A U TREĆEM TROMJESEČJU - 2,2 POSTO



CEIZ indeks je izrađen primjenom modela dinamičkih faktora i Markovljevog modela promjene režima. Metodološki detalji ocjene CEIZ indeksa opisani su u znanstvenom radu: Rašić Bakarić, Ivana, Marina Tkalec i Maruška Vizek, 2016, "Constructing a Composite Coincident Indicator for a Post-Transition Country", Ekonomska istraživanja (Economic Research), 29 (1), str. 434–445. Koincidentni ekonomski indikator – CEIZ indeks – je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb. Njegova je svrha da pruži pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Prema činjenicama za CEIZ indeks, on je u srpnju 2018. godine zabilježio blago povećanje vrijednosti u odnosu na lipanj iste godine u iznosu od 0,06 indeksnih bodova. Istovremeno, vrijednost indeksa bila je za 1,46 indeksnih bodova manja u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Premda je sama vrijednost indeksa i dalje pozitivna, od studenog 2016. godine uočen je silazni trend koji upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti. Desezonirani podaci pokazuju da je na samom početku trećeg tromjesečja u odnosu na kraj drugog tromjesečja svega jedna od četiri komponente indeksa, a to je prihod Državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, ostvario rast vrijednosti. Preostale tri komponente a to su 1. industrijska proizvodnja, 2. promet u trgovini na malo i 3. broj turističkih dolazaka bilježe smanjenje desezonirane vrijednosti u odnosu na mjesec lipanj 2018.

Na temelju kretanja CEIZ indeksa očekuje se da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u trećem tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,2 posto. U drugom tromjesečju 2018. ostvarena je stopa rasta od 2,9 % što je istovremeno i rezultat jednak onom u posljednjem tromjesečju 2017. godine. Međutim, da bismo bili sigurni da je ovo usporavanje ekonomske aktivnosti trajnijeg karaktera, treba pričekati objave vrijednosti indeksa za kolovoz i rujan 2018.
Informacije su to s Ekonomskog instituta Zagreb odaslane 21. rujna.



23.09.2018. u 07:19 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 21.09.2018.

POGREŠNA ODLUKA GRADONAČELNIKA BANDIĆA!


ZAŠTO JOŠ JEDNA AUTOMOBILSKA GARAŽA U CENTRU GRADA ZGREBA?

Zašto gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić ponovo inzistira na gradnji koja ne ide u korist grada Zagreba i njenih građana , već na njegovu štetu?
Radi se ovaj put na inzistiranju da se ispod zgrade HNK gradi garaža za automobile. Zašto je potrebna garaža ispod zgrade Hrvatskog narodnog kazališta kada velika garaža postoji također u centru grada Zagreba 300 metara dalje na zapadu na lokaciji Tuškanac , druga je garaža 400 metara dalje na lokaciji Langov trg, a treća u Petrinjskoj ulici i te su lokacije uistinu u samom centru grada Zagreba. Jedna je garaža za automobile u Ilici kod Frankopanske, jedna na Kvaternikovu trgu. Jedna je na lokaciji bolnice Rebro, jedna na Sveticama. Zašto automobilima ići ispod zgrade Hrvatskog narodnog kazališta - to je potpuno nerealno i izvan konteksta dobrog upravljanja životom u gradu Zagrebu? Osim toga ispod zgrade Hrvatskog narodnog kazališta je podzemni hodnik koji je napravljen jako davno za umjetnike baleta i vodi u zgradu akademskog studija za film u kojem je objektu prostor za baletno vježbanje.Zašto baletnim umjetnicima uzimati prostor? Garaži za automobile ispod Hrvatskog narodnog kazališta uistinu nije mjesto i nitko razuman se ne može zalagati da se tamo garaža gradi. Što je sa gospodinom gradonačelnikom kada je u pitanju zdravorazumsko odlučivanje i rasuđivanje? Garažu je potrebno graditi u Dupcu i na lokaciji Žitnjak, a za dolazak u uži centar svakome je na raspolaganju gradski prijevoz.

Udruge Pravo na grad i Zelena akcija svojim djelovanjem zalažu se gradnja garaže ispod HNK ne ostvari. Dipl.iur Berbard Ivčić iz Zelene akcije napisao je Priopćenje 20. rujna, pod naslovom naslovom Bandić stavlja krivu stvar na krivo mjesto
! koje s razlogom objavljujem


PRAVO NA GRAD | ZELENA AKCIJA
www.pravonagrad.org | www.zelena-akcija.hr

Bandić stavlja krivu stvar na krivo mjesto!

Prosvjednim performansom ispred zagrebačke Gradske uprave aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Prava na grad danas su se usprotivili najnovijem planu gradonačelnika Bandića za izgradnju dodatnih javnih garaža u gradskom središtu. Performans su organizirali povodom aktualnog Europskog tjedna mobilnosti te prošlotjedne odluke koju je Bandić progurao kroz Gradsku skupštinu, a koja otvara vrata spomenutoj izgradnji.

Kako bi prokazali Bandićevu politiku privlačenja automobila u ionako zakrčeni centar grada, aktivist s maskom Milana Bandića prikazao je kako zagrebački gradonačelnik konstantno gura garaže u središte, tj. stavlja krivu stvar na krivo mjesto. „Gospodin Bandić se prema prometnoj politici u Zagrebu ponaša kao dijete koje se igra sa svojim prijateljima pa je tako jednom od njih, Tomislavu Horvatinčiću, zbog ulaza u garažu prepustio dio pješačke zone u Varšavskoj ulici. Umjesto da se smanji prometno zagušenje u centru i da se promet prilagodi korisnicima javnog prijevoza, pješacima, osobama s invaliditetom i biciklistima, gradonačelnik ponovno želi graditi garaže od kojih će profitirati pojedinci, a koje će u centar dovesti nove automobile“, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Naime, prošli tjedan je na njegovu inicijativu Gradska skupština usvojila Zaključak o izradi prometne studije kojom će odrediti lokacije novih javnih garaža u centru grada. Pri tome se neće poštivati zona zabrane izgradnje novih javnih garaža koja je u Generalni urbanistički plan (GUP) uvrštena „radi ograničenja motornog prometa u središtu grada“, kako je to u važećem GUP-u i obrazloženo.

„U svih 18 godina Bandićeva mandata, njegovom zaslugom nije izgrađen niti jedan metar tramvajske pruge. Javni prijevoz je sve sporiji. Nije uspio obnoviti sljemensku žičaru, ali tvrdoglavo inzistira na novim javnim garažama u centru”, dodao je Ivčić.

Na sjednici Skupštine prošli tjedan Bandić je praktički već najavio gradnju garaže ispod HNK, iz čega je jasno koji će biti zaključak ove prometne studije. Centar Zagreba ima 11 javnih garaža i nove nisu potrebne. “Potreban je kvalitetniji javni prijevoz i bolja biciklistička infrastruktura, a javne garaže treba locirati na obodu centra grada. Bandićevoj naručenoj studiji, koja gura garaže u zagrebačko središte, usprotivit ćemo se u javnoj raspravi i prilikom rasprave u Skupštini te u takvim izmjenama GUP-a“, naglasio je Ivčić.

Prihvatljivo je osigurati parkirna mjesta za stanovnike Donjeg grada, ukoliko je moguće i gradnjom malih garaža. Nije prihvatljiva izgradnja novih javnih garaža unutar područja gdje je trenutno GUP-om to zabranjeno, jer takve garaže će samo otežati funkcioniranje prometa.

Aktivisti_kinje su istaknuli_e kako je licemjerno da Grad u okviru obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti deklarativno zagovara održive prometne politike, a u isto vrijeme pokušava realizirati upravo suprotno. Europski tjedan mobilnosti obilježava se svake godine 16. – 22. rujna kako bi se ukazalo na potrebe razvoja alternativa korištenju automobila, poput javnog prijevoza, biciklističkog prometa te pješačenja.


Kontakt: Bernard Ivčić, Zelena akcija, 099/314 9138

21.09.2018. u 04:16 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 20.09.2018.

INFORMATIVNA KAMPANJA "DANAS JEDEMO RIBU"


ŽELJA DA RIBA POSTANE ZNAČAJAN DIO PREHRANE


Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvoriti će 20. rujna u osnovnoj školi Tina Ujevića, u Koturaškoj ulici 75 u Zagrebu početak informativne kampanje " Danas jedemo ribu". Ministarstvo poljoprivrede u obrazovnim ustanovama na nacionalnoj razini zapoćinje kampanju koja ima za cilj podizanje svijesti o važnosti domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture, kako bi se ti proizvodi što više upotrebljavali u prehrani školske djece i postali značajan dio njihovih zdravih obroka.
Dobre navike stvaraju se u najranijoj dobi pa se kampanja obraća prvoškolcima putem paketa koji sadrži: konzervu jadranske srdele u maslinovom ulju, paštetu od srdele i slikovnicu „Danas jedemo ribu“. Oko 40.000 paketa slijedeći tjedan stići će u 2.000 hrvatskih škola.



20.09.2018. u 00:17 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 19.09.2018.

ODSTREL LISICA I ČAGLJEVA


NATJEČAJ VRIJEDAN MILIJUN KUNA


Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je 18. rujna 2018. godine Natječaj za sufinanciranje smanjenja brojnog stanja divljači predatora u 2018. godini.
Natječaj je na linku :http://www.mps.hr/hr/natjecaji/ostalo/natjecaj-za-sufinanciranje-smanjenja-brojnog-stanja-divljaci-predatora-u-2018-godini
Cilj ovoga Natječaja je očuvanje matičnih fondova i održavanje povoljnog zdravstvenog stanja svih vrsta divljači koje ulaze u prehrambenu bazu predatorskih vrsta divljači lisice i čaglja kao i zašita zdravlja ljudi i životinja. Natječaj vrijedan milijun kuna otvoren je dok se sredstva ne raspodijele, a najkasnije do 16. studenog 2018. godine.

Na natječaj se mogu javiti pravne i fizičke osobe (obrtnici) koje imaju valjani ugovor o korištenju prava lova – lovoovlaštenici. Jedan loovoovlaštenik može prijaviti i ugovoriti najviše 21.000 kuna, a sufinancira se izlučenje lisice i čaglja sa po 700 kuna po ocijenjenom trofeju, odnosno 600 kuna po divljači dostavljenoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.
Sve veća populacija divljači lisice (Vulpes vulpes L.) i čaglja (Canis aureus L.) u posljednje vrijeme u lovištima Republike Hrvatske direktno smanjuje broj divljači koja su prehrambena baza navedenih predatora. Osim navedenoga, te vrste divljači su prijenosnici zoonoza, od kojih je najznačajnija bjesnoća.

„Stanovnici ruralnih područja najbolje znaju kolike su štete od čaglja i lisice. Nadoknadu štete smo regulirali u prijedlogu novog zakona o lovstvu koji je u proceduri donošenja, a ovaj natječaj sufinancira dio koji se odnosi na uzročnike štete. Smanjenjem broja jedinki čaglja i lisice unaprjeđujemo javno-zdravstvenu sigurnost stanovništva, čuvamo raznolikost naših šuma i lovišta uz minimalnu štetu za stanovnike okolnih područja.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.


19.09.2018. u 23:39 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 17.09.2018.

U PADU JE IZDAVANJE GRAĐEVINSKIH DOZVOLA ZA ZGRADE


ZA 4,6 POSTO VEĆE IZDAVANJE DOZVOLA ZA GRADNJU STANOVA


U srpnju ove godine izdano je 677 građevinskih dozvola, 574 za zgrade i 103 za ostale građevine, što je 7,5% manje nego u istom mjesecu prošle godine. Prošle godine bilo je izdato 5,8% dozvola manje za zgrade i 16,3% manje za ostale građevine.
Pad se bilježi kod dozvola za zgrade i kod dozvola za ostale građevine. Nakon dvoznamenkastog rasta broja dozvola u razdoblju od travnja 2016. do rujna 2017. godine dosegnuta je razina izdavanja dozvola primjerena trenutnoj dinamici gospodarskog rasta i investicijske aktivnosti. Situacija s kretanjem predviđene vrijednosti radova sadržane u izdanim građevinskim dozvolama nešto je drugačija jer vrijednost radova znatno oscilira ovisno o trenutku izdavanja dozvola za veće investicijske zahvate. Tako je u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine predviđena vrijednost radova povećana za 50,3% pod utjecajem više nego trostruko veće vrijednosti radova na ostalim građevinama, iz čega se može zaključiti da je u tom mjesecu izdana građevinska dozvola za neki veći infrastrukturni projekt. Riječ je o najvećem mjesečnom iznosu predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama još od prosinca 2010. godine, čime je i ukupna vrijednost radova u srpnju ove godine bila najviša od rujna 2016. godine. Međutim, istodobno je predviđena vrijednost radova na zgradama smanjena za relativno visokih 34,4%.
U takvim je okolnostima u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, broj izdanih građevinskih dozvola smanjen za 4,4% uz smanjenje predviđene vrijednosti radova za 5,8% gdje je zabilježen pad za 23,2% kod zgrada, uz rast za 36,3% kod ostalih građevina. U odnosu na situaciju u pred kriznoj godini 2008. godini ovogodišnji je broj izdanih građevinskih dozvola i dalje manji za 13,9%, dok je predviđena vrijednost građevinskih radova manja za 9,3%.





Tijekom srpnja zabilježena je aktivnost u izdavanju građevinskih dozvola za stanove, pa je tako predviđena gradnja 863 stana korisne površine 80.347 četvornih metara, što je 4,6% stanova i 10,6% korisne površine manje nego u istom mjesecu prošle godine.
Kretanje građevinske aktivnosti pokazuje znakove ubrzanja rasta pod utjecajem visokog rasta izdanih građevinskih dozvola u prošloj godini . Ali, stagnacija u rastu izdanih građevinskih dozvola, ako potraje, predstavlja rizik za nastavak održivog rasta građevinske aktivnosti u budućnosti. Informacije su to Hrvatske gospodarske komore objavljene 13. rujna 2018
.


17.09.2018. u 23:09 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 16.09.2018.

ZANIMLJIVOST


DANAS GORE, SUTRA NA ULICI


Hrvatska vidovnjakinja Vera Čudina u tekstu objavljenom 15. rujna na internet portalu Jutarnjeg lista, na vrlo orginalan način piše o radu novinara na državnoj televiziji. Prenosim dio teksta ( radi se o tekstu u kome vidovnjakinja piše o Dragi Čosiću) koji smatram vrlo zanimljivim.

"A što se iza kulisa kolektiva javne televizije skriva i pokriva trebali bi pitati djelatnike koji su otišli s dužnosti, sporazumnim, izvanrednim ili redovnim otkazom. Nitko ne odlazi sam ako mu je u 'kući' u kojoj zarađuje za kruh dobro. Ovdje se sloboda govora osuđuje na 'smrt'. Cenzura na cenzuru nikako ne bi smjela biti u prostoru javne televizije, jer time narodne mase ne dobivaju informacije od pomoći. Ljudi koji su pristali raditi pod takvim uvjetima sami sebe opravdavaju, jer oni samo vode program, čitaju sa blesimetra (rijetki iz vlastite glave, i to ako), pa njihova savjest ostaje čista. Posao koji odrađuju, zna se zašto odrađuju.

Savjest je u današnje vrijeme očito precijenjen pojam pa tko je potisne u duboki podrum, blago njemu. Taj će uvijek biti zaposlen. Samo se treba kloniti privrednog kriminala ili paziti da te ne uhvate u tom nečasnom djelu. Ali, mi živimo po principu, ako te ne uhvate, uputi i mene kako da to učinim. Onima koji rade tako težak posao kao što je javna televizija, gdje sami sebi moraju obuzdavati jezik, nikada ne treba biti zavidan na visokim primanjima ili slavi. Njih bi ustvari trebalo žaliti. Jer u ljudskoj prirodi je sloboda govora. Čast iznimkama koji na neki drsko mudar način izvode verbalne akrobacije, pa narodne mase mogu iščitati poruku u boci. Ali, rad na javnoj televiziji uvijek je rubno područje. Danas gore, sutra na ulici. No, čovjek se navikne i na logor, zaljubi u svom otmičara, prema čemu je rad na javnoj televiziji mali macchiato s puno pjene. Pa se prestanimo svi zajedno pjeniti što plaćamo razne pristojbe da bi HRT i njegovi djelatnici živjeli. Prigovor na program riješit ćemo daljinskim upravljačem."

16.09.2018. u 23:51 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 15.09.2018.

ZAKUP ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA U VLASNIŠTVU RH




ZEMLJIŠTE ZA SPORT, ODMOR, ISPAŠU STOKE I REKREACIJSKI TURIZAM

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je javni poziv za prikupljanje ponuda za davanje u zakup šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Rok prijave: 07.09.2018. od 10,30 sati do 22.09.2018. do 23,55 sati. Šumsko zemljište namijenjeno je za pašarenje, za odmor, rekreaciju i sport što podrazumijeva trim-staze, staze za jahanje, privremeni sportski tereni, stolovi i klupe za odmor, za postavljanja pomičnih naprava, reklamnih panoa, štandova, montažno-demontažnih tendi te privremenih kioska i drugih građevina gotove konstrukcije, građevinske (bruto) površine do 15 m2.
Šumsko zemljište može se dati u zakup u svrhu pašarenja samo fizičkoj ili pravnoj osobi koja je upisana u Upisnik poljoprivrednika te koja je vlasnik ili posjednik stoke. Pravo prvenstva zakupa ima osoba koja najmanje tri godine do objave javnog poziva ima prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za koju se raspisuje javni poziv i ispunjava uvjet prosječnog odnosa broja grla stoke i zemljišta pogodnog za poljoprivrednu proizvodnju od najmanje 3,3 ha po uvjetnom grlu, dosadašnji zakupnik, koji je uredno ispunio obveze i svrhu iz dosadašnjih ugovora o zakupu te osoba mlađa od 41 godinu. Ako na javnom pozivu za zakup u svrhu pašarenja ponuđena zakupnina ponuditelja koji ispunjava uvjete prelazi dvostruki iznos početne zakupnine, takva ponuda se smatra nevažećom.
„ Uvodimo reda u raspolaganje šumskim zemljištima. Više neće biti moguće dobiti šumsko zemljište u zakup bez posjedovanja stoke, kao što je to bilo moguće ranije. Javne pozive ćemo raspisivati dok svim poljoprivrednicima koji se bave stočarstvom ne omogućimo dostatne površine za njihovu stoku. Osiguravanjem šumskog zemljišta želimo pomoći našim poljoprivrednicima kojima je izuzetno važno imati odgovarajuće površine za pašarenje u najbližoj okolici njihovog gospodarstva.“ - izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Na temelju Javnog poziva za davanje u zakup šumskog zemljišta u vlasništvu RH, Ministarstvo poljoprivrede objavljuje popis šumskog zemljišta diljem Hrvatske, u 25 katastarskih općina, koje daje u zakup na pet godina a predmet je javnog natječaja u katastarskim općinama: Kanfanar, Gradina, Čovići i Sinac, Bilje, Biograd, Makarska- Makar, Nerežišća, Dol, Veliko Brdo, Slivno, Baćina, Trbounje, Parčić i Kadina Glavica, Cesarica, Korenica, Bunić, Udbina i Visuć, Bale, Boljun, Plomin i Golubić.
Svi detalji u vezi s Javnim pozivom dostupni su na linku:
http://www.mps.hr/hr/natjecaji/ostalo/javni-poziv-za-davanje-u-zakup-sumskog-zemljista-u-vlasnistvu-republike-hrvatske

15.09.2018. u 06:36 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 14.09.2018.

RIBARSKIM LUKAMA VRSAR I SAVUDRIJA SREDSTVA ZA DOGRADNJU I MODERNIZACIJU


15,7 MILIJUN KUNA IZ EUROPSKOG FONDA ZA RIBARSTVO

Nakon provedenog natječaja iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iz mjere I.23., I.24 „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“ 13.. rujna 2018. godine uručene su prve Odluke o dodjeli sredstava ukupne vrijednosti 15,7 milijuna kuna za ribarski gat u luci Vrsar i ribarski gat u luci Savudrija. Odluke je ravnatelju Lučke uprave Poreč Željku Čorku i ravnatelju Lučke uprave Umag-Novigrad Sergiju Stojniću uručio potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nakon sjednice Vlade Republike Hrvatske koja je 13. rujna održana u Puli.
Lučkoj upravi Poreč dodjeljeno je 10,6 milijuna kuna za dogradnju gata koji bi tako bio produljen za 30 metara u smjeru postojećeg gata i nadogradnju 15 metara okomito na postojeći gat. Sredstvima će se postaviti i 6 novih elektroormara kao i 4 nova rasvjetna stupa.

Lučkoj upravi Umag- Novigrad dodjeljeno je 5,1 milijun kuna za izgradnju novog gata u luci Savudrija, postavljanje 24 nova elektroormara, 17 rasvjetnih stupova, uvođenje videonadzora i postavljanje „eko-otoka“ za odvajanje otpada za potrebe ribara. Ulaganja su u stopostotnom iznosu pokrivena sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.
„Iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo korisnicima u Istarskoj županiji do sada je isplaćeno 43,7 milijuna. Ulaganja u ribarsku infrastrukturu važna su koliko i ulaganja u zaštitu ribljeg fonda jer sve ukupno pridonosi ispunjenju strategije održivog ribarstva koju smo zacrtali. Istovremeno vodimo računa o zaštiti bogatstva koje imamo, zadovoljstvu ribara i dostupnosti svježe jadranske ribe našim potrošačima.“ – izjavio je tim povodom potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.



14.09.2018. u 05:58 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 13.09.2018.

FOOD FILM FESTIVAL U PARKU ZRINJEVAC



FESTIVAL POD VEDRIM NEBOM!

U zagrebačkom parku Zrinjevac do 16. rujna otvoren je FOOD FILM FESTIVAL Zagreb. To je gurmanski festival pod vedrim nebom posvećen filmovima u kojima je tema hrana na kojoj se zasniva glavna uloga filma. Toplo vrijeme kasnoga ljeta od 11 sati prije podne u svom zelenom i cvijetnom dijelu središta grada Zrinjevcu, ispod krošnji starih platana, mjesto je za dobar muving i popravljanje podnevnog raspoloženja.



Postavljeno je tu dvadesetak drvenih bijelih kućica u kojima se priprema hrana i piće. Djelatnici u tim kućicama prezentiraju najatraktivnije zagrebačke restorane, bistroe, slastičarnice i vinoteke. Neki od njih su Cukeraj torte i slastice, Vincek kolači, Amelie, Aperativo bar, Klub prijatelja janjetine, Trdelnik, Klara Premium Store, Kofer., Jack Daniel's BBQ powered by American bar Dollar, itd. Generalni sponzor festivala je Coca Cola. Poseban dojam ostavljaju kišobrani koji predstavljaju strop između asfaltirane šetnice i neba.









Svake se večeri od 6. rujna prikazuje film od 20.30, petkom od 22.30 odmah tu na travi pored gastro kućica.
Do kraja festivala još su na redu slijedeći filmovi: 13.9. navečer film „Mravi na škampu“, 14.9. u 22 sata je film „Carigradska kuhinja“, 15.9. „Sushi na meksički način“ a zadnju večer 16. rujna je film „Okus života“. Tekst i fotografije Margareta Zouhar Zec


Fotografije: Margareta Zouhar Zec





13.09.2018. u 11:37 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 10.09.2018.

NEPRAVDA DOSUĐENA HRVATSKOM NOVINARSKOM DRUŠTVU

NAKON 25 GODINA ZAVRŠIO SUDSKI SPOR - TRI ZAKUPCA PROTIV HND-A

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) primilo je 3. rujna ove godine od Županijskog suda u Zagrebu pravomoćnu sudsku presudu kojom je okončan 25 godina dug sudski postupak kojeg je tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o iz Zagreba pokrenula protiv HND-a.HND temeljem pravomoćne presude će morati isplatiti, sa zateznim kamatama koje teku od 1993. godine više od 320.000 eura.
Postoji li fizički i da li obavlja ikakve radove još uopće tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o ? Ili je tvrtka osnovana samo zato da novinarima nanese materijalnu štetu?

Predmet sudskog spora je Ugovor o najmu dijela zgrade Novinarskog doma koji je u vlasništvu HND-a u Perkovčevoj 2 u Zagrebu, a koji je sklopljen u srpnju 1990. godine između HND -a i trojice zakupaca - Ante Matića, Ante Tabaka i Ante Ercegovića. Kako zakupci ni nakon više od dvije godine nisu dovršili preuređenje prostora niti su plaćali najam, HND je raskinuo ugovor o zakupu te 1993. godine i ishodio je sudsku deložaciju najmoprimca iz zgrade HND-a. Tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o. koju su osnovali zakupci kada su odlučili krenuti na sud , je u studenom 1993. protiv HND-a pokrenula sudski spor. U sporu je tražila povrat novca uloženog u preuređenje prostora u zgradi HND-a kojeg je unajmila.

Informaciju je napisao predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i prenosim je sa internet stranice HND-a:


"Iako je HND tijekom postupka dokazivao da iznos neplaćenog najma, režijskih troškova i izgubljene zarade za vrijeme dok je spomenuta tvrtka boravila u prostoru HND-a iznosi 420.083,00 njemačkih maraka i zahtijevao prijeboj uzajamnih potraživanja, Sud je većinu argumenata HND-a odbacio te djelomično prihvatio zahtjeve tužitelja. Jedan od ključnih argumenata Suda u ovom postupku bio je da HND svoja potraživanja prema spomenutoj tvrtki nije prijavio u stečajnom postupku tvrtke U.T.T. Europa 92.d.o.o. iako je taj stečajni postupak zagrebački Trgovački sud otvorio i zatvorio u istom danu, 30. ožujka 2005.
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko
Pravomoćnom presudom HND-u je naloženo da navedenoj tvrtki isplati iznos od 126.616,61 eura u kunskoj protuvrijednosti s pripadajućim zateznim kamatama koje teku od 1993., kad je ta tvrtka podigla tužbu protiv HND-a. Zatezne kamate još nisu izračunate, no prema prvim procjenama ukupni iznos kojeg će HND temeljem pravomoćne presude morati isplatiti veći je od 320.000 eura. U tome iznosu čak dvije trećine čine zatezne kamate nastale zbog dužine sudskog postupka. Nad tvrtkom koja je 1993. protiv HND-a podigla tužbu tijekom sudskog postupka, 2005., proglašen je stečaj, a sudski postupak protiv HND-a u ime i za račun stečajne mase nastavio je stečajni upravitelj.
Predmet ovog sudskog spora je Ugovor o najmu dijela zgrade u vlasništvu HND-a u Perkovčevoj 2 u Zagrebu koji je sklopljen u srpnju 1990. godine između HND -a i trojice zakupaca - Ante Matića, Ante Tabaka i Ante Ercegovića. Kako zakupci ni nakon više od dvije godine nisu dovršili preuređenje prostora niti su plaćali najam, HND je raskinuo ugovor o zakupu te 1993. ishodio sudsku deložaciju najmoprimca iz zgrade HND-a. Tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o., koju su osnovali zakupci, je u studenom 1993. protiv HND-a pokrenula sudski spor u kojem je tražila povrat uloženog novca u preuređenje prostor u zgradi HND-a kojeg je unajmila.
Iako je HND tijekom postupka dokazivao da iznos neplaćenog najma, režijskih troškova i izgubljene zarade za vrijeme dok je spomenuta tvrtka boravila u prostoru HND-a iznosi 420.083,00 njemačkih maraka i zahtijevao prijeboj uzajamnih potraživanja, Sud je većinu argumenata HND-a odbacio te djelomično prihvatio zahtjeve tužitelja. Jedan od ključnih argumenata Suda u ovom postupku bio je da HND svoja potraživanja prema spomenutoj tvrtki nije prijavio u stečajnom postupku tvrtke U.T.T. Europa 92.d.o.o. iako je taj stečajni postupak zagrebački Trgovački sud otvorio i zatvorio u istom danu, 30. ožujka 2005.
Protiv ove pravomoćne presude stranke mogu u roku od 30 dana podnijeti zahtjev revizije Vrhovnom sudu, no zahtjev ne odlaže njezino izvršenje.
Bez obzira na činjenicu da se sudski postupak trajao punih 25 godina i da se cijena sporosti pravosuđa lomi preko leđa HND,-a pravomoćne odluke suda dužni smo poštivati. Vodstvo HND-a intenzivno radi na pronalaženju načina da izvrši sudsku presudu i istodobno osigura daljnje funkcioniranje našeg Društva.
Presudu Županijskog suda u Zagrebu moguće pogledati na linku :


http://www.hnd.hr/uploads/files/Presuda%20UTT.pdf



10.09.2018. u 07:57 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 08.09.2018.

IVAN PENAVA ZAHTIJEVA PREKID ŠUTNJE DRŽAVNIH INSTITUCIJA O RATNIM ZLOČINIMA U VUKOVARU


GRADONAČELNIK VUKOVARA IVAN PENAVA:

"DEMOKRACIJA ZAHTIJEVA DA GRAĐANI REAGIRAJU
KADA GOD SE SUSTAV NAĐE U KRIZI"


U subotu 8.rujna 2018. gradonačelnik grada Vukovara sam je održao konferenciju za novinare na kojoj je zatražio da nadležne institucije u RH nakon 27 godina prekinu šutnju o ratnim zločinima počinjenim 1991. u Vukovar i procesuiraju krivce
Na videu je zabilježeno kako gradonačelnik Penava kaže kako nije mogao iskomunicirati kroz institucije države da se započne s procesuitranjem
krivaca za ratne zločine u Vukovaru, pa se obraća javnosti.Rekao je da osjeća da mu je kao gradonačelniku dužnost da se pobrine za ta pitanja.

Prenosim izvještaj s konferencije za novinare gradonačelnika Ivana Penave koji je napisao novinar Robert Rac, a izvještaj je objavljen na internet stranici hrvatskog radio Vukovara na linku http://www.hrv.hr/vijesti/vijesti/item/14644-penava-pokazite-rezultate-ili-podnesite-ostavke#startOfPageId14644

"Ovčara, Trpinjska cesta 33, dva autobusa odvezenih 19.11. iz Borova naselja koji su nestali u Dalju, Velepromet, pekara na Drvenoj pijaci… Samo su neka mjesta gdje su ljudi, ranjenici, bolesnici, mučeni, izbodeni, isječeni, silovani, premlaćivani. Tko je svirepa zlostavljanja preživio bio je strijeljan ili pogubljen pucnjem u glavu..." - rečenice su s kojima je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava započeo konferenciju za medije s koje je poručio da u ime žrtava velikosrpske agresije na Vukovar i Republiku Hrvatsku zahtijeva prekid šutnje hrvatskih državnih institucija o ratnim zločinima i procesuiranju svih odgovornih za ubijene kao i za brojne osobe čiji najmiliji već 27 godina bespomoćno tragaju za istinom. Nadležna tijela je pozvao ili da pokažu rezultate ili podnesu ostavke.
- Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Stoga, nakon gotovo 10.000 dana šutnje vrijeme je da zajedno postavimo jasne rokove odgovornim institucijama poput Ministarstva pravosuđa, glavnog državnog odvjetnika, Ministarstva unutarnjih poslova, Sigurnosno obavještajnih službi da procesuiraju i poduzmu sve radnje koje su u opisu njihovih djlatnosti, koje će dovesti do procesuiranja odgovornih za ratne zločine na svim razinama. Ukoliko to nisu u stanju učiniti u jednom uistinu kratkom vremenskom roku u odnosu na proteklih sramotnih 27 godina, pozvat ću kao gradonačelnik Vukovara čelne ljude navedenih institucija da odstupe s funkcija koje obnašaju - rekao je Penava.

Najavljen prosvjed u Vukovaru
Vukovarski je gradonačelnik pozvao građane cijele Hrvatske na miran apolitičan prosvjed za temeljna ljudska prava, a protiv sramotne šutnje institucija hrvatskoga društva.
- Grad Vukovar u subotu 13. listopada 2018. godine u 14 sati u središtu Vukovara organizira apolitičan prosvjed, bez ikakvih stranačkih obilježja i pozivam sve građane Republike Hrvatske, a kojima je stalo do poštivanja temeljnih ljudskih prava, da mu se odazovu - izjavio je Penava.
Istaknuo je kako demokracija zahtjeva da građani reagiraju kad god se sustav nađe u krizi, te ocijenio da su neke institucije u krizi od kada postoje, a od te činjenice svi okreću glavu.
- Osobno ne želim, niti hoću graditi niti biti sukrivac za tako bolesno društvo, a svojom šutnjom, šutnjom gradonačelnika Vukovara, staviti svoj potpis za takvu prljavu i zloćudnu rabotu. Dosta mi je osjećaja gorčine, nepravde i izdaje i nedostojnosti prema tim ljudima svaki put kad im dođem na grob zapaliti svijeću i stoga je vrijeme da kažem dosta i dignem glas protiv društva koje ne štiti najslabije, koje ne poštuje i zaboravlja svoje heroje - emotivno je rekao Penava te zaključio da nema isprike za nečinjenje.

Grafiti u Trpinji
Penava je na konferenciji za medije pokazao i fotografiju snimljenu 14. kolovoza ove godine u Trpinji gdje su ispisani grafiti „JNA“, „YU“ i crvena petokraka zvijezda te upitao je li Hrvatska pravna država, reagira li itko na ovakve provokacije i jesu li te provokacije kažnjivo djelo.
- Jesmo li u stanju imati državu ili ćemo vječno bacati krivnju na ustaše, partizane, strane interese - zapitao se, ponavljajući poziv na procesuiranja zločina. Zločini su individualni, imaju ime i prezime, „ne mogu svi građani Vukovara bez obzira na nacionalnost, vjeru i spol, biti taoci kakvih dogovora u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti“, poručio je gradonačelnik.

Fotografije logoraša u Sremskoj Mitrovici
Novinarima je pokazao i više fotografija zatočenih branitelja i civila, sa zatvoreničkim brojem, naglasivši da je u posjedu fotografija svih hrvatskih zatočenika u logoru u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji te se upitao kako sigurnosne službe i svi drugi uključeni u proces rješavanja zločina do fotografija nisu došli. Javno se zapitao kako je moguće da se ništa ne dogodi čovjeku koji je iz naručja Irene Kačić uzeo „najmlađu žrtvu Ovčare“ i ništa se ne događa niti se što poduzima.
Ponovio je da Vukovarci i građani Hrvatske od nadležnih institucija hrvatskoga društva očekuju rezultate.
Na novinarsko pitanje podržava li i dalje premijera Andreja Plenkovića, Penava je rekao da je sadašnji premijer najbolji premijer kojega smo ikada imali, a sadašnja Vlada najbolja od svih dosadašnjih.
- To što je najbolja, ne znači i da je savršena i ne znači da postoje stvari od kojih smije okrenuti glavu - poručio je Penava.
Na novinarsko pitanje smatra li da je smjena policajca Nikole Kajkića zbog istraživanja zločina na Ovčari, u veljači, bio uvjet SDSS-a da podrži koalicijsku Vladu, Penava je rekao da ne može procijeniti je li smjena bila potrebna ili ne, no da onaj koji smjenjuje i postavlja mora za svoje poteze imati
opravdanje u vidu rezultata rada.



Fotografija koju je gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava snimio u Trpinji 14. kolovoza 2018. godine i pokazao je novinarima na press konferenciji.

08.09.2018. u 18:51 • 0 KomentaraPrint#^

FESTIVAL ODRŽIVOG ŽIVOTA - ZeGeVege


PROMOVIRANJE PREHRANE BEZ ŽIVOTINJSKIH NAMIRNICA


Na Trgu Bana Jelačić u Zgrebu u petak 7. rujna počeo je ZeGeVege festival 11. po redu održavanja, a otvorio ga je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. ZeGeVege festival nastavlja se i danas 8. rujna i traje na Trgu sve do 19 sati.
Osim radionica na trgu je i tridesetak štandova na kojima se prodaje hrana bez mesa i kozmetika bez ikakvih primjesa od životinja. Tako se odmah na Trgu mogu konzumirati kebabi, burgeri, gulaši, falafel u wrapu, pašticade, tjestenine, indijske samose, soparnik, sirove torte, sladoledi, čokolade, štrudle, svježi smoothiji i zeleno craft pivo s ekstraktom konoplje itd jer je tu nekoliko štandova na kojima se te bezmesne delicije pripremaju i prodaju.




ZeGeVege festival je edukativnog karaktera a organizira ga na neprofitnoj osnovi udruga Prijatelji životinja. Suosjećanje prema životinjama, želja za održanjem zdravlja, vitalnosti i dugim životom te briga za okoliš i planetu poticaj su i udruzi Prijatelji životinja kao i sve većem broju ljudi za prelazak na prehranu bez mesa. Udruga Prijatelji životinja zalaže se da što više ljudi prijeđe na veganski način prehrane da ne konzumira nikakvo životinjsko meso, pa ni jaja kao ni mlijeko. U posljednje vrijeme taj trend nekonzumacije ničeg životinjskog odnosi se i na ribu, radi zaštite Jadranskog ribljeg fonda. Mladi poduzetnik već poznat u svijetu Mate Rimac također je vegetarijanac. A poznato je da je i Nikola Tesla jeo samo hranu bez mesa.
Događaji poput ZeGeVegea, važna su prekretnica svima koji teže promjeni prehrane iz etičkih razloga, kao i sve većem broju onih koji su alergični na pojedine životinjske sastojke ili se jednostavno žele zdravije hraniti.





Na ZeGeVege festivalu prvi put sudjeluje Mreža za zaštitu životinja, projekt udruge Prijatelji životinja, koji ima za cilj umrežavanje udruga, pojedinaca i institucija koji se zalažu i rade na sprječavanju napuštanja životinja i na zaštiti životinja općenito. 43 udruge koje su članice Mreže predstavljaju svoj rad na promociji kontrole razmnožavanja životinja kastracijom kroz kampanju „Ili žmiriš ili si za kastraciju”, kao i na poticanje lokalnih zajednica da propišu obaveznu trajnu sterilizaciju, uz evidentirane izuzetke, i da provode kontrolu mikročipiranja svih pasa.

Novi Zakon o zaštiti životinja donesen je prošle godine NN 102/2017 i na snazi je, osim članaka 70., članka 71., članka 86. stavka 1. točke 8., članka 90. točaka 3., 4. i 5. Zakona koji stupaju na snagu 31. prosinca 2018. godine.



Gospođa Zlata Nanić ( na fotki gospođa sa kapicom na glavi) prva je u Hrvatskoj pokrenula ekološki način proizvodnje hrane na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu imenom ZRNO. Nakon 20 godina rada na tom imanju prodala ga je te se u mnogo manjem obimu nastavila baviti ekološkom proizvodnjom povrća.

Nakon dvodnevnog festivala ZeGeVege 9. rujna Prijatelji životinja, organizatori ZeGeVege festivala, priređuju od 17 sati i Spicy After Party u zagrebačkom klubu Močvara gdje će i volonteri i sudionici podijeliti dojmove i iskoristiti još jednu priliku za druženje nakon dva dana festivala bogatog sadržajima na glavnome gradskom trgu. Ulaz je besplatan, a osječka Udruga Pobjede, koja je sudjelovala na ZeGeVegeu i kao izlagač i kroz predavanja, počastit će sve slavonskim veganskim kotlićima.

ZeGeVege festival dobio je potporu, prema Udruzi Prijatelji životinja, od Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskog sabora - Ureda predsjednika, Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore - Sektora za turizam, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske poljoprivredne agencije i Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Tekst i fotke Margareta Zouhar Zec








08.09.2018. u 11:25 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 06.09.2018.

POČELA PROVJERA POTPISA GRAĐANA SA DVAJU REFERENDUMA



ROK ZA PROVJERU JE 45 DANA

Prema odluci Vlade RH, Ministarstvo uprave angažiralo je Agenciju za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama ( APIS IT) za provjeru vjerodostojnosti i broja potpisa građana sa dvaju referenduma, a koji su provele građanske inicijative „Narod odlučuje“ o dopuni i izmjeni Ustava RH, člana 72. i „ Istina o Istambulskoj“ o prihvaćanju ili ukidanju Istambulska konvencije. Referendum je završio 27. svibnja 2018.
Za postupak provjere i vjerodostojnosti potpisa propisani su kriteriji prema kojima će se utvrđivati valjanost svakog potpisa.
Kreteriji su slijedeći: 1. da broj OIB –a pripada imenu i prezimenu potpisane osobe
2. da je osoba upisana u popis birača na dan kada je završio referendum- 27. 5. 2018. godine.
Ako je osoba bila maloljetna i nije u biračkom spisku – potpis je nevažeći. Ako je netko s referendumskog potpisa birača umro- taj potpis na referendumskom popisu neće biti uvažen.
3. Svaki upisani treba biti vlastoručno potpisan.

Radi transparentnosti i zaštite osobnih podataka, prilikom provjere vjerodostojnosti potpisa građana prikupljenih referendumom, ministar uprave Lovro Kuščević imenovao je Povjerenstvo od sedam članova koje čine četiri službenika Ministarstva uprave, dva službenika Ministarstva unutarnjih poslova i djelatnik Agencije za zaštitu osobnih podataka.
Povjerenstvo će obavljati sljedeće poslove: Preuzeti kutije s listama potpisa građana iz Hrvatskog sabora i predati ih tvrtki APIS IT, utvrditi će zakonitost postupaka prikupljanja potpisa odnosno, provjeriti jesu li se potpisi prikupljeni sukladno Zakonu, odlučiti će o valjanosti potpisa koje će tvrtka APIS IT u postupku provjere eventualno označiti spornima, sastaviti će izvješće o provedenom postupku provjere broja i vjerodostojnosti i dostaviti ga ministru uprave, te po završetku provjere broja i vjerodostojnosti svih potpisa, birača preuzeti će kutije s potpisnim listama od tvrtke APIS IT i vratiti će ih Hrvatskom saboru.
Rok za provjere broja i vjerodostojnosti potpisa je četrdeset i pet kalendarskih dana, računajući od dana predaje potpisa APIS IT-u.
Utvrđivanje valjanosti potpisa održavat će se u kontroliranim uvjetima u tvrtki APIS IT korištenjem sigurnih prostorija gdje je zabranjen unos mobilnih uređaja, svaki oblik snimanja te će se koristiti informatičko rješenje koje jamči zaštitu osobnih podataka.
Predviđena vrijednost ugovora za obavljanje provjere iznosi oko 1.018.500,00 kuna (bez PDV-a) odnosno 0,85 kuna (bez PDV-a) po provjerenom potpisu. Konačna točna vrijednost ovisi o ukupnom broju potpisa.



06.09.2018. u 09:08 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 05.09.2018.

MLIJEČNA STAZA UNICEFA



NACIONALNA KAMPANJA " SVAKO DIJETE TREBA OBITELJ"

Ured UNICEF-a u Hrvatskoj u sklopu nacionalne kampanje "Svako dijete treba obitelj" 9.9. u Zagrebu organizira drugu po redu humanitarnu utrku „Mliječna staza“ čiji će prihod od kotizacija ove godine biti usmjeren za pomoć u opremi udomiteljskim obiteljima u kojima su smještena najmlađa djeca.
U udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade trenutačno je smješteno 2 259 djece, a od 814 djece koja su smještena u domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, njih 169 živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgojitelja.





Dječija revijalna utrka - u kojoj će trčati djeca održati će se na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu u 10 sati , uz zabavne sadržaje za cijelu obitelj.
Utrke na pet i deset kilometara za odrasle trkače trčati će se istoga dana u 18,30 sati sa startom i ciljem na Kvaternikovu Trgu. Utrku organizira UNICEF Hrvatska uz podršku Društva sportske rekreacije Aktivan život.
Kampanju "Svako dijete treba obitelj" zajedno pokreću UNICEF i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo, a cilj je povećanje broja udomitelja i osiguravanje udomiteljskih obitelji za najmlađu djecu koja trenutačno odrastaju u ustanovama.
Građani se u kampanju mogu uključiti doniranjem, sudjelovanjem u utrci i uplatom kotizacije od 123 kune.



05.09.2018. u 09:22 • 0 KomentaraPrint#^

POTRAŽNJA ZA RADOM - OVI INDEKS


U KOLOVOZU ŠEST PUTA VIŠE OGLASA ZA PROFESORE I UČITELJE

Prema informacijama s zagrebačkog Ekonomskog Instituta, uspoređujući potražnju za zanimanjima u odnosu na kolovoz 2017. godine, pomoću OVI indeksa (Online Vacancy Index) mjesečnih oglasa s portala MojPosao, uočeno je da su najveći porast potražnje, odnosno udvostručenje broja oglasa zabilježila zanimanja liječnik/stomatolog, radnik u proizvodnji i dizajner. S porastom od 93,3 te 68,8 posto slijedili su oglasi u kojima su se tražili profesori i čistači. S druge pak strane zanimanja poput strojara, referenta, turističkog djelatnika, programera i kuhara na godišnjoj razini su zabilježila pad broja oglasa i to od -12,7 posto u slučaju kuhara do čak -25,0 posto u slučaju strojara. S obzirom na početak školske godine u mjesecu kolovozu je u odnosu na prethodni mjesec objavljeno čak šest puta više oglasa za profesore i učitelje.

Detalji na grafičkom prikazu na linku: https://www.eizg.hr/indeksi-168/ovi-indeks/173

OVI je u kolovozu 2018. porastao za 17,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine što je, nakon 10,8 posto u srpnju, najniža godišnja stopa rasta zabilježena u posljednjih godinu dana. Još od svibnja rast indeksa usporava što sada već upućuje na efekt visoke osnovice – da se potražnja za radom u zadnjih barem godinu dana zadržala na visokim razinama pa su stoga i godišnje stope rasta nešto niže nego u prethodnom razdoblju. Ipak, u odnosu na srpanj, sezonski prilagođen indeks ostvario je rast od 7,3 posto što govori da je kratkoročno potražnja za radom opet pojačala s izmakom turističke sezone.

PODSJEĆAM: OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).
Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

05.09.2018. u 07:53 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 03.09.2018.

DA LI JE PLENKOVIĆ LIDER ILI ČINOVNIK HDZ-A?




TREBA LI MILINOVIĆA SANKCIONIRATI?



Da li je Darko Milinović član Predsjedništva HDZ-a i kandidat za predsjednika ličko-senjske županijske uistinu 29. kolovoza navečer kada je doveo u Zagreb pred središnji ured HDZ-a dvjestotinjak članova HDZ-a iz Like, odnosno Gospića počinio teško djelo protiv ugleda stranke i svoje članske obveze takvih razmjera da zbog tog događaja 3. rujna Visoki časni sud u središnjici HDZ-a treba donijeti odluku o sankcioniranju Darka Milinovića?
Milinović je zajedno sa ostalim članovima želio čuti od tajnika stranke HDZ-a kada će se u Gospiću održati izbori za ličko senjskog župana, radi određenih nejasnoća. A kako je rekao, nije želio da tu informaciju čuju članovi od dvojice ili četvorice predstavnika koji bi otišli na sastanak u Zagreb u središnjicu stranke, zašto to ne bi čuli svi koji to žele čuti. Milinović je želio biti parlamentaran. Ali ljudi iz ličkoga kraja, vjerni stranci HDZ-u i njeni članovi, u Zagrebu nisu bili dobro dočekani. Jer rekla je jedna persona HDZ-a da omalovaži Milinovića – što su emitirali mediji ,“ organizirati 200 ljudi i dovesti ih pred središnjicu može bilo tko“. A Milinović doktor ginekologije i opstetricije koji zbog načina ophođenja i samog karaktera zna komunicirati s ljudima i ljudi mu vjeruju, istog je trenutka u stranci bio degradiran.
Premijer RH mr. Plenković postupak Milinovića nazvao je „cirkus“ te, „događanje naroda“.
Začuđuje da političari i stranka koji svoje karijere grade i održavaju na popularnosti upravo kod naroda kojeg čine ljudi, a koji im svojim glasovima donose pobjede na izborima, nemaju stida ni nelagode omalovažiti te iste ljude koji imaju članske iskaznice HDZ-a, a koji su dobronamjerno došli u središnjicu stranke. Činjenica je da reakcija premijera Plenkovića otkriva njegovu nejasnu poziciju o samome sebi. Da li je Plenković lider stranke HDZ-a ili njen činovnik? Velika je razlika između osobe koja je lider, vođa i činovnika. Prema opservaciji koju je premijer i predsjednik HDZ-a iznio na račun Milanovića, potvrđuje da se smatra činovnikom. Članove HDZ-a Plenković gleda samo kad ih mora gledati, na HDZ- ovim konvencijama i stranačkim izborima, a za njega kao šefa stranke iznenadni susreti sa članstvom imaju konotacije cirkusa i događanja naroda i nisu u skladu sa statutom HDZ-a!!! Za osobe lidere to što propisuje i čini stranka HDZ- a su blago rečeno nebuloze.

No sve se ovo događa u vremenu kada se distribuira krivo tumačenje, podmetanja, neistina, zavist i sve je to jače od istine. A to se sada događa zato što svako vrijeme, ima svoje ljude. Ljudi koji su na položajima čine tako. Treba li o Milinovićevu postupku odlučivati Visoko vijeće časti HDZ-a? Treba li Milinovića stranački sankcionirati? Realni odgovor je – ne. Jer ljudi su snaga, veličina i članstvo stranke. Ljude i njihovog predvodnika ne treba sankcionirati. On će predvodnik u protivnom biti negdje drugdje, jer za to ima potencijala. Tada će svoju moć i snagu upotrijebiti protiv onih koji su ga odbacili.

Margareta Zouhar Zec



03.09.2018. u 12:46 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 02.09.2018.

ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE POTPORE U VRIJEDNOSTI OD 650 MILIJUNA KUNA



TRI NATJEČAJA DO 17. LISTOPADA

Za prvi dio zahtjeva za financijsku potporu za tri natječaja za provedbu podmjere 4.1. »Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva« iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. (NN 37/17, 9/18, 64/18 - NOVI PRAVILNIK) Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je podnošenje zahtijeva 31. kolovoza, a natječaj traje do 17. listopada 2018. godine.
Svi natječaji dostupni su na linku: https://www.apprrr.hr/podmjera-4-1-potpora-za-ulaganja-u-poljoprivredna-gospodarstva/

Ministarstvo je natječaje podijelilo u tri sektora i to 1. voća povrća, stočarstva i peradarstva 2. zbrinjavanje stajskog gnoja za što manji štetni utjecaj na okoliš te 3. korištenje obnovljivih izvora energije

Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1. »Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava« – sektor voća i povrća i sektor stočarstva i peradarstva ima ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore u iznosu od 400.000.000 kuna od čega:

• 120.000.000 kuna za ulaganja u sektor voća i povrća, za poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 6.000 do 250.000 EUR SO
• 80.000.000 kuna za ulaganja u sektor voća i povrća, za poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine preko 250.000 EUR SO
• 120.000.000 kuna za ulaganja u sektor stočarstva i peradarstva, za poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 8.000 do 250.000 EUR SO
• 80.000.000 kuna za ulaganja u sektor stočarstva i peradarstva, za poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine preko 250.000 EUR SO.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i proizvođačke organizacije priznate sukladno propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija. Veličina potpore po projektu iznosi najviše 50 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, osim za mlade poljoprivrednike kod kojih se intenzitet potpore može uvećati za 20 %:
1. ako se radi o fizičkoj osobi, mladi poljoprivrednik mora prije podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu biti zaposlen kod te fizičke osobe i početi plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje po osnovi poljoprivrede
2. ako je korisnik pravna osoba, mladi poljoprivrednik mora biti zaposlen u pravnoj osobi – korisniku prije podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu.

Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.2. »Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš«
Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom Natječaju iznosi 100.000.000,00 HRK. Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava te proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija. Veličina potpore po projektu iznosi najviše 50 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, osim u slučaju mladih poljoprivrednika, kada se intenzitet potpore uvećava za 20 % ako ispunjavaju ranije navedene uvjete.

Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.3. »Korištenje obnovljivih izvora energije«
Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom Natječaju iznosi 150.000.000,00 HRK, a prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Količina potpore po projektu iznosi najviše 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, a može se uvećati za dodatnih 20% ukoliko ulaganje provodi mladi poljoprivrednik, ako je proizvodnja u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima ili ako je ulaganje povezano s agro-okolišnim i klimatskim djelatnostima te ekološkom poljoprivredom.

U sva tri natječaja najniža vrijednost potpore po projektu iznosi 5.000 eura, a najviša 1.000.000 eura, osim za korisnike početnike kod kojih najviša vrijednost potpore po projektu iznosi 100.000 eura. Prvi dio zahtjeva za potporu za spomenute natječaje može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u do 12:00 sati 17. listopada 2018. godine.

02.09.2018. u 12:15 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 01.09.2018.

NATJEČAJ ZA MALA POLJOPRIVREDNA GOSPODARSTVA


15 TISUĆA EURA POTPORA PO GOSPODARSTVU

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je 30. kolovoza 2018. godine prijave na Natječaj za provedbu operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ gdje je na raspolaganju 279 milijuna kuna Prijave su otvorene do 13. prosinca 2018. godine. Zahtjev za potporu podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u elektronskom obliku putem AGRONET-a. Više informacija na linku:
http://www.mps.hr/hr/novosti/otvorene-prijave-za-novi-natjecaj-malim-poljoprivrednicima-279-milijuna-kuna

Korisnici potpore mogu biti mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura, a potpora po korisniku iznosi 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.
Aktivnosti za potporu su kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda, stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda i operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.
Nakon elektronskog popunjavanja Zahtjeva za potporu u AGRONET-u korisnik treba ispisati, ovjeriti i potpisati te dostaviti ovjerenu Potvrdu o podnošenju Zahtjeva za potporu preporučenom poštom s povratnicom ili osobno na adrese podružnica Agencije za plaćanja, ovisno o lokaciji ulaganja.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Splitsko-dalmatinskoj županiji objavila je izmjene Natječaja za provedbu tipa operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Podružnica Agencije u Splitsko-dalmatinskoj županiji posluje na adresi Trg hrvatske bratske zajednice 8/1 21 000 Split.

01.09.2018. u 08:02 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2018 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Svibanj 2024 (8)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter