Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U PADU JE IZDAVANJE GRAĐEVINSKIH DOZVOLA ZA ZGRADE


ZA 4,6 POSTO VEĆE IZDAVANJE DOZVOLA ZA GRADNJU STANOVA


U srpnju ove godine izdano je 677 građevinskih dozvola, 574 za zgrade i 103 za ostale građevine, što je 7,5% manje nego u istom mjesecu prošle godine. Prošle godine bilo je izdato 5,8% dozvola manje za zgrade i 16,3% manje za ostale građevine.
Pad se bilježi kod dozvola za zgrade i kod dozvola za ostale građevine. Nakon dvoznamenkastog rasta broja dozvola u razdoblju od travnja 2016. do rujna 2017. godine dosegnuta je razina izdavanja dozvola primjerena trenutnoj dinamici gospodarskog rasta i investicijske aktivnosti. Situacija s kretanjem predviđene vrijednosti radova sadržane u izdanim građevinskim dozvolama nešto je drugačija jer vrijednost radova znatno oscilira ovisno o trenutku izdavanja dozvola za veće investicijske zahvate. Tako je u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine predviđena vrijednost radova povećana za 50,3% pod utjecajem više nego trostruko veće vrijednosti radova na ostalim građevinama, iz čega se može zaključiti da je u tom mjesecu izdana građevinska dozvola za neki veći infrastrukturni projekt. Riječ je o najvećem mjesečnom iznosu predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama još od prosinca 2010. godine, čime je i ukupna vrijednost radova u srpnju ove godine bila najviša od rujna 2016. godine. Međutim, istodobno je predviđena vrijednost radova na zgradama smanjena za relativno visokih 34,4%.
U takvim je okolnostima u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, broj izdanih građevinskih dozvola smanjen za 4,4% uz smanjenje predviđene vrijednosti radova za 5,8% gdje je zabilježen pad za 23,2% kod zgrada, uz rast za 36,3% kod ostalih građevina. U odnosu na situaciju u pred kriznoj godini 2008. godini ovogodišnji je broj izdanih građevinskih dozvola i dalje manji za 13,9%, dok je predviđena vrijednost građevinskih radova manja za 9,3%.





Tijekom srpnja zabilježena je aktivnost u izdavanju građevinskih dozvola za stanove, pa je tako predviđena gradnja 863 stana korisne površine 80.347 četvornih metara, što je 4,6% stanova i 10,6% korisne površine manje nego u istom mjesecu prošle godine.
Kretanje građevinske aktivnosti pokazuje znakove ubrzanja rasta pod utjecajem visokog rasta izdanih građevinskih dozvola u prošloj godini . Ali, stagnacija u rastu izdanih građevinskih dozvola, ako potraje, predstavlja rizik za nastavak održivog rasta građevinske aktivnosti u budućnosti. Informacije su to Hrvatske gospodarske komore objavljene 13. rujna 2018
.




Post je objavljen 17.09.2018. u 23:09 sati.