Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DA LI JE USPORAVANJE EKONOMSKE AKTIVNOSTI TRAJNIJEG KARAKTERA?



ZNANSTVENO PREDVIĐANJE :
RAST BDP-A U TREĆEM TROMJESEČJU - 2,2 POSTO



CEIZ indeks je izrađen primjenom modela dinamičkih faktora i Markovljevog modela promjene režima. Metodološki detalji ocjene CEIZ indeksa opisani su u znanstvenom radu: Rašić Bakarić, Ivana, Marina Tkalec i Maruška Vizek, 2016, "Constructing a Composite Coincident Indicator for a Post-Transition Country", Ekonomska istraživanja (Economic Research), 29 (1), str. 434–445. Koincidentni ekonomski indikator – CEIZ indeks – je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb. Njegova je svrha da pruži pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Prema činjenicama za CEIZ indeks, on je u srpnju 2018. godine zabilježio blago povećanje vrijednosti u odnosu na lipanj iste godine u iznosu od 0,06 indeksnih bodova. Istovremeno, vrijednost indeksa bila je za 1,46 indeksnih bodova manja u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Premda je sama vrijednost indeksa i dalje pozitivna, od studenog 2016. godine uočen je silazni trend koji upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti. Desezonirani podaci pokazuju da je na samom početku trećeg tromjesečja u odnosu na kraj drugog tromjesečja svega jedna od četiri komponente indeksa, a to je prihod Državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, ostvario rast vrijednosti. Preostale tri komponente a to su 1. industrijska proizvodnja, 2. promet u trgovini na malo i 3. broj turističkih dolazaka bilježe smanjenje desezonirane vrijednosti u odnosu na mjesec lipanj 2018.

Na temelju kretanja CEIZ indeksa očekuje se da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u trećem tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,2 posto. U drugom tromjesečju 2018. ostvarena je stopa rasta od 2,9 % što je istovremeno i rezultat jednak onom u posljednjem tromjesečju 2017. godine. Međutim, da bismo bili sigurni da je ovo usporavanje ekonomske aktivnosti trajnijeg karaktera, treba pričekati objave vrijednosti indeksa za kolovoz i rujan 2018.
Informacije su to s Ekonomskog instituta Zagreb odaslane 21. rujna.





Post je objavljen 23.09.2018. u 07:19 sati.