Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NEPRAVDA DOSUĐENA HRVATSKOM NOVINARSKOM DRUŠTVU

NAKON 25 GODINA ZAVRŠIO SUDSKI SPOR - TRI ZAKUPCA PROTIV HND-A

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) primilo je 3. rujna ove godine od Županijskog suda u Zagrebu pravomoćnu sudsku presudu kojom je okončan 25 godina dug sudski postupak kojeg je tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o iz Zagreba pokrenula protiv HND-a.HND temeljem pravomoćne presude će morati isplatiti, sa zateznim kamatama koje teku od 1993. godine više od 320.000 eura.
Postoji li fizički i da li obavlja ikakve radove još uopće tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o ? Ili je tvrtka osnovana samo zato da novinarima nanese materijalnu štetu?

Predmet sudskog spora je Ugovor o najmu dijela zgrade Novinarskog doma koji je u vlasništvu HND-a u Perkovčevoj 2 u Zagrebu, a koji je sklopljen u srpnju 1990. godine između HND -a i trojice zakupaca - Ante Matića, Ante Tabaka i Ante Ercegovića. Kako zakupci ni nakon više od dvije godine nisu dovršili preuređenje prostora niti su plaćali najam, HND je raskinuo ugovor o zakupu te 1993. godine i ishodio je sudsku deložaciju najmoprimca iz zgrade HND-a. Tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o. koju su osnovali zakupci kada su odlučili krenuti na sud , je u studenom 1993. protiv HND-a pokrenula sudski spor. U sporu je tražila povrat novca uloženog u preuređenje prostora u zgradi HND-a kojeg je unajmila.

Informaciju je napisao predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i prenosim je sa internet stranice HND-a:


"Iako je HND tijekom postupka dokazivao da iznos neplaćenog najma, režijskih troškova i izgubljene zarade za vrijeme dok je spomenuta tvrtka boravila u prostoru HND-a iznosi 420.083,00 njemačkih maraka i zahtijevao prijeboj uzajamnih potraživanja, Sud je većinu argumenata HND-a odbacio te djelomično prihvatio zahtjeve tužitelja. Jedan od ključnih argumenata Suda u ovom postupku bio je da HND svoja potraživanja prema spomenutoj tvrtki nije prijavio u stečajnom postupku tvrtke U.T.T. Europa 92.d.o.o. iako je taj stečajni postupak zagrebački Trgovački sud otvorio i zatvorio u istom danu, 30. ožujka 2005.
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko
Pravomoćnom presudom HND-u je naloženo da navedenoj tvrtki isplati iznos od 126.616,61 eura u kunskoj protuvrijednosti s pripadajućim zateznim kamatama koje teku od 1993., kad je ta tvrtka podigla tužbu protiv HND-a. Zatezne kamate još nisu izračunate, no prema prvim procjenama ukupni iznos kojeg će HND temeljem pravomoćne presude morati isplatiti veći je od 320.000 eura. U tome iznosu čak dvije trećine čine zatezne kamate nastale zbog dužine sudskog postupka. Nad tvrtkom koja je 1993. protiv HND-a podigla tužbu tijekom sudskog postupka, 2005., proglašen je stečaj, a sudski postupak protiv HND-a u ime i za račun stečajne mase nastavio je stečajni upravitelj.
Predmet ovog sudskog spora je Ugovor o najmu dijela zgrade u vlasništvu HND-a u Perkovčevoj 2 u Zagrebu koji je sklopljen u srpnju 1990. godine između HND -a i trojice zakupaca - Ante Matića, Ante Tabaka i Ante Ercegovića. Kako zakupci ni nakon više od dvije godine nisu dovršili preuređenje prostora niti su plaćali najam, HND je raskinuo ugovor o zakupu te 1993. ishodio sudsku deložaciju najmoprimca iz zgrade HND-a. Tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o., koju su osnovali zakupci, je u studenom 1993. protiv HND-a pokrenula sudski spor u kojem je tražila povrat uloženog novca u preuređenje prostor u zgradi HND-a kojeg je unajmila.
Iako je HND tijekom postupka dokazivao da iznos neplaćenog najma, režijskih troškova i izgubljene zarade za vrijeme dok je spomenuta tvrtka boravila u prostoru HND-a iznosi 420.083,00 njemačkih maraka i zahtijevao prijeboj uzajamnih potraživanja, Sud je većinu argumenata HND-a odbacio te djelomično prihvatio zahtjeve tužitelja. Jedan od ključnih argumenata Suda u ovom postupku bio je da HND svoja potraživanja prema spomenutoj tvrtki nije prijavio u stečajnom postupku tvrtke U.T.T. Europa 92.d.o.o. iako je taj stečajni postupak zagrebački Trgovački sud otvorio i zatvorio u istom danu, 30. ožujka 2005.
Protiv ove pravomoćne presude stranke mogu u roku od 30 dana podnijeti zahtjev revizije Vrhovnom sudu, no zahtjev ne odlaže njezino izvršenje.
Bez obzira na činjenicu da se sudski postupak trajao punih 25 godina i da se cijena sporosti pravosuđa lomi preko leđa HND,-a pravomoćne odluke suda dužni smo poštivati. Vodstvo HND-a intenzivno radi na pronalaženju načina da izvrši sudsku presudu i istodobno osigura daljnje funkcioniranje našeg Društva.
Presudu Županijskog suda u Zagrebu moguće pogledati na linku :


http://www.hnd.hr/uploads/files/Presuda%20UTT.pdf





Post je objavljen 10.09.2018. u 07:57 sati.