Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TURIZAM JE NAJZNAČAJNIJA AKTIVNOST 21 STOLJEĆA


SVJETSKI DAN TURIZMA 27.RUJAN

Zahvaljujući geografskom položaju i raznolikosti kontinentalne Hrvatske, a posebno Jadranskom moru čija razvedena obala ima 78 otoka bogate kulturne povijesti i nesvakidašnje ljepote, čije se površine mjere u stotinama i desetinama kvadratnih kilometara, te još 524 otočića koji su manji od jednog kilometra kvadratnog, te i 642 hridi i grebena Hrvatsku su svrstale među sve poznatiju turističku destinaciju u svjetskim razmjerima.
Kako je priroda čudesna stvarateljica; čak dva otoka razvedene jadranske obale su potpuno ista po kvadraturi i to otok Cres i otok Krk koji su veličine 405,8 kilometara kvadratnih. Otok Brač sa 395 kilometara kvadratnh treći je otok po veličini u Jadranskom moru. Taj je otok već u 2. stoljeću ucrtan u Ptolomejevu kartu kao i u tabulu Peutingerianu, kartu iz 4. st. Bizantski car Konstantin Porfirogenet otok Brač u 9.stoljeću u svom opisu carstva ga naziva Barzo i kaže da su Brač i Hvar "najljepši i najplodniji" među jadranskim otocima. Otok Hvar kao četvrti po veličini na Jadranu sa 299 kvadratnih kilometara na svojoj površini dobrim je dijelom prekriven borovom šumom što čini izuzetno ugodnu klimu.Otok je to koji ima najviše sunčanih dana godišnje. Otok Pag je jedini hrvatski otok koji je podijeljen između dvije županije. Sjeverni dio otoka je u Ličko-senjskoj, a južni dio je u Zadarskoj županiji. Otok je poznat po slaboj pokrivenosti vegetacijom nekih svojih dijelova, koje se često uspoređuje s Mjesečevom površinom. Pejzaž od kamena, koje okružuje pjena morskih valova ili mirno more, s vrlo malo bilja koje je uglavnom aromatično, a koje pasu ovce paških stanovnika,stvara jedinstveni dojam kod svakog tko dolazi na otok Pag.
Podatak da Hrvatsku svake godine posjećuju milijuni turista, prošle ih je godine bilo čak 18 milijuna, jasno svjedoći da je Hrvatska interesantna zemlja turistima ne samo kroz četiri temperaturno topla mjeseca, već kroz cijelu kalendarsku godinu.Hrana, klima, kulturno povijesna baština, sakralni objekti, a sve više i sportski turizam Hrvatsku pretvaraju u cjelogodišnju turističku destinaciju.(m.zouhar zec)

Na dan 27. rujan Svjetski dan turizma,ministar Gari Cappelli objavio je prigodan tekst na stranici Ministarstva turizma.
Prenosim taj tekst.


„Poštovani turistički djelatnici, poštovani turisti - čestitam vam Svjetski dan turizma. Ova, 2018. godina, izuzetno je važna za budućnost, ali već i sadašnjicu turizma kako na našoj nacionalnoj, tako i na globalnoj razini. Svijet se danas može u svakom trenutku vidjeti na dlanu. Današnji turisti traže nove doživljaje, Internet je postao platforma za odabir destinacije, pretraživanja ponuda i stvaranja iskustava, ali su isto tako inovacije i digitalizacija postale važan dio poslovanja svakog turističkog sustava. Upravo zato je ova turistička godina posvećena temi „Turizam i digitalna transformacija“.
Svjesni važnosti digitalne transformacije krenuli smo u projekt Hrvatski digitalni turizam kroz koji ćemo naš sustav učiniti još efikasnijim i povezanijim. Naša je želja da budemo ne samo jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, već i lider u turističkim inovacijama.
Naš sustav eVisitor početkom ove godine osvojio treću nagradu UNWTO-a i to u kategoriji turističkih inovacija i tehnologije. Riječ je o nagradi koja predstavlja veliko međunarodno priznanje za hrvatski turizam. Da Hrvatska promišlja inovativno, vidljivo je iz brojnih aktivnosti i programa Ministarstva turizma, kao i brojnih drugih dionika koji su usmjereni prema novim tehnologijama, efikasnom povezivanju svih dionika u turizmu, razvoju proizvoda te promociji turizma kroz moderne komunikacijske kanale.Turizam ima moć jačanja destinacija, poslovanja, pogleda na svijet i već sada se može reći da predstavlja jednu od najznačajnijih aktivnosti 21. stoljeća, aktivnost koja može doprinijeti izgradnji bolje budućnosti za ljude, planet, mir i prosperitet. Ovom prilikom želio bih zahvaliti svim turističkim djelatnicima, svim domaćinima, a to smo svi mi - građani Hrvatske, na dosad rekordnoj turističkoj godini.
Dragi turisti, zahvaljujemo na odabiru Hrvatske kao vašeg odmorišnog odredišta. Vjerujem da ste uživali u njenoj kulturnoj i prirodnoj baštini i gostoprimstvu domaćina. Vi ste ambasadori hrvatskog turizma, ambasadori svega dobrog i lijepog što turizam donosi u živote svih ljudi."
Gari Cappelli, ministar turizma RH





Post je objavljen 28.09.2018. u 00:00 sati.