Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

AKCIJSKI PLAN ZA SUZBIJANJE SREDOZEMNE VOĆNE MUHE


MUHA UGROŽAVA VOĆNE VRSTE U PET ŽUPANIJA RH

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je AKCIJSKI PLAN O PODUZIMANJU MJERA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA I SUZBIJANJE SREDOZEMNE VOĆNE MUHE Ceratitis capitata ((Wiedemann) U DOLINI RIJEKE NERETVE ZA RAZDOBLJE 2018.- 2021.
Sredozemna voćna muha štetnik je koji napada više od 240 vrsta voća i bilja.Na području Hrvatske najznačajniji domaćini su joj mandarina, klementina, naranča, kaki, nešpula, smokva, jabuka, marelica, šljiva, breskva, nektarina, japanska šljiva i kruška.
Akcijski plan je napisan na 23 stranice i na linku je : http://www.mps.hr/datastore/filestore/18/AP_Ceratitis.pdf

AKCIJSKI PLAN propisuje mjere monitoringa populacije odraslih jedinki muhe, zbrinjavanje zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova u voćnjacima te druge preventivne metode.
U vezi s Akcijskim planom na snazi je i NAREDBA O PODUZIMANJU MJERA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA I SUZBIJANJE SREDOZEMNE VOĆNE MUHE Ceratitis capitate (Viedemann) koja je objavljena u Narodnim novinama br.73/18 . Pravni temelj te NAREDBE su: Zakon o biljnom zdravstvu
NN 75/05, 25/09 , 55/11 , Zakon o poljoprivrednom zemljištu NN 20/18 , i Pravilnik o fitosanitarnom upisniku i biljnim putovnicama NN 56/12 i NN 24/17

Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibenska, Zadarska i Istarska županija smatraju se ugroženim područjima u kojima je potrebno provoditi preventivne mjere sprječavanja, širenja i suzbijanja ove muhe štetnika, što podrazumijeva redovito uklanjati samonikle biljke domaćine sredozemne voćne muhe sa svojih posjeda, zapušteno poljoprivredno zemljište privesti poljoprivrednoj proizvodnji te prikupljati i zbrinjavati otpale plodove s tla. U AKCIJSKOM PLANU nalaze se svi kontakti djelatnika različitih institucija koje rade na sprečavanju širenja sredozemne voćne muhe, koji mogu voćarima dati detaljne upute i savjete.




Post je objavljen 23.09.2018. u 09:18 sati.