četvrtak, 21.05.2015.

Late Phases (2014)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Slijepi ratni veteran dolazi živjeti na naizgled mirno mjesto i u kojem momentalno postaje dio krvoločnih ubojstava pod nerazjašnjenim okolnostima za vrijeme punog mjeseca...



Late Phases je prvi film Adriana Garcie Bogliana na engleskom jeziku, a koji je izašao tijekom prošle godine. Filmovi o vukodlacima nerijetko mi ispadnu simpatičniji i draži od intenzivnijih vampirskih, no problem je što se dobrih werewolf filmova uistinu može na prste jedne ruke nabrojati. Većinom to bude problem s budžetom, vidno lošim efektima transformacije i bezvezno poslaganom pričom, no kada se potrefi da nađete dobre rekvizite, maske i šminku, solidne glumce i jednostavnu, ali dojmljivu radnju dobit ćete solidno werewolf djelo, što mi je drago da je to upravo ovaj film. Nije lako biti ni inovativan po pitanju ovako složene mitske radnje, kod vukodlaka se zna da je to branša koja uključuje srebrni metak, puni mjesec, koljačinu i slično, samo je nekoliko izleta bilo primjetno u tim vodama, kao npr. vukodlaci tobolčari iz Howling serijala i ostali šit pokušaji...ovdje možemo vidjeti puno inventivnih poteza kamerom, načina snimanja, baratanje scenama koje nisu toliko primjetne inače, a stvorenje se iznenađujuće puno pojavljuje te se ne pokušava skrivati manjkavost oko efekata i izrade kostima vukodlaka. No da, kako si objasniti činjenicu da ratni veteran koji je izgubio moć vida ide u borbu sa stvorenjem za kojeg pretpostavlja da je vukodlak nakon što mu je ovaj ubio susjedu, a nakon toga i psa? Teško za razumjeti, ali prilično ozbiljno napravljeno i ako se uzme u obzir da je Nick Damici koji glumi Ambrosea, veterana, lika koji je zapravo profesionalac i majstor za vojne manevre, onda se neke stvari i mogu tolerirati, iako ne previše.



Uistinu, igra slijepog čovjeka s pištoljem s vukodlakom (vukodlacima) ne ostavlja snažan utisak i vidi se da je riječ o nekim pretjeranim situacijama gdje se Ambrose trudi nerijetko ogreban i ozlijeđen izvaditi iz kandži neprijatelja, iako svi njegovi susjedi koji normalno vide automatski padaju. Ako zanemarimo tu činjenicu, imat ćemo priliku pogledati kvalitetan rasplet događaja gdje se postepeno Ambrose upoznaje sa zajednicom u kojoj živi kako bi shvatio tko je osoba koja se pretvara za vrijeme punog mjeseca, a vremena za pripremu ima mjesec dana, od jednog do drugog punog mjeseca, kako bi osvetio psa i kako bi se izvježbao i naučio koristiti tehnike protiv čudovišta. Onda tu dolaze u priču i izrada srebrnih metaka i ostale malo nedorađene stvari koje vam vrate skepticizam u film, no gledano na monotoniju i mogućnost dosade u razvitku priče, film nimalo nije naporan i brzo se pogleda. Akcijske scene veoma su zanimljive i bude nekakvu određenu napetost, mada film ne može biti okarakteriziran strašnim ili jezivim, no zanimljivo je vidjeti učestalost pojave vukodlaka i njihov izgled koji je na dvije noge i nešto netipičniji od ostalih prethodnika u žanru, nešto slično kao i u genijalnom Dog Soldiers iz 2002., mada su tamo vukodlaci utoliko bolje izrealizirani, no pojavljuju se rjeđe. Sve u svemu, zanimljivo je ponovno vidjeti Damicija u horor vodama, prvenstveno zato što mi je bio genijalan u filmu Stake Land gdje je imao problema s vampirima, a sada je u điru s vukodlacima i njegova gluma savršeno paše osvetniku u obliku Eastwooda iz Gran Torina.



Stvarno sam više nego očekivano zadovoljan viđenim, mogle su se neke stvari još isfinesirati, ali i ovako je dobro. Konačno dobar film s vukodlacima i sa respektabilnim transformacijama vukodlaka kod mene su dobili solidnu ocjenu i ponovnu, davno izgubljenu vjeru u werewolf filmove. Nadam se da će biti još ovakvih filmova slične tematike, a kad bih tražio još više, možda bih bio gramziv, stoga, Late Phases + ljubitelji vukodlaka = zadovoljan provod.

13:16 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>