srijeda, 22.06.2011.

The Deaths of Ian Stone (2007)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Ian Stone je jedan običan američki mladić koji biva ubijen svaki dan od strane nepoznatih nemani, da bi se svaki dan probudio u nekom drugom životu i iznova proživljavao sve dok ga opet ne ubiju. Stati na kraj tome jedino može biti ako Ian shvati koje slabosti te nemani imaju...



Ostao sam u čudu kada sam na ovo djelce naišao u lokalnoj videoteci, gdje je bio smješten pod rubriku trilera. Rijetko koji horror uspijem pronaći tamo, a da je sa After Dark Horrorfesta, jedini (ne)uspjeh sam imao sa filmovima Borderland i The Abandoned. Redatelju Dariu Piani ovo je prvo djelo, koje je istovremeno i unijelo određenu specifičnost u svijet horror filmova. Radnja je jedna od neuobičajenih, nikada ovako što nisam imao prilike pogledati, a ne vjerujem ni da hoću. Radnja bazirana na konstantnom umiranju jednog lika je prilično zanimljiva, popraćena je stalno novim radnjama i pričama koje se okvirno prikazuju kao cjelina u kojoj glavni lik Ian preživljava svoje smrti kako bi izgubio pamćenje i tako postao jedna od tih nemani. Ne znam koliko vam je jasna radnja, ali pogledajte film pa će vam se posložiti kockice. Sličan film sam gledao nedavno, a to je bio Triangle, triler koji je na sličan način opisao stanje uma i prebacivanje u druge dimenzije, kao što to radi ovaj film. Iako je to nešto potpuno novo i inventivno, ne bih baš rekao da je u svim aspektima i zabavno. Ovo je jedan od onih filmova koji nije iskoristio sve svoje potencijale te je ostao ništa drugo nego solidan uradak.



Mike Vogel kao glavni glumac je pokazao dosta svojih kvaliteta te je vješto uspio odglumiti i najemotivniju, a opet i najagresivniju scenu u borbi protiv nemani. Kako sam rekao, idejno priča je super, ali postaje mlaka i blago monotona negdje pri sredini kada gledatelj dobije osjećaj da se gubi ona nit koju je scenarist mislio uzeti na početku stvaranja filma. Velike pohvale idu za efekte filma, nemani izgledaju jako dobro, gotovo sablasno u par trenutaka i znaju stvoriti određenu nervozu. Jedna od većih besmislica je moguća konfuzija koja se pojavljuje u razradi zapleta filma, puno se toga izdogađa (potrebnog i nepotrebnog) i film počinje živcirati. Iskreno, meni se na par scena i prispavalo. Lijepa glumica Christina Cole dodatno je uljepšala atmosferu sa svojom pojavom i dobrom glumom, a ona se također kao i Ian pojavljuje u svakom 'segmentu' priče. Ti dijelovi su većinom kratkog trajanja, u prosjeku od 10 minuta, a dijele se na one zanimljive i one nebitne i suvišne kako bi se popunio tajming filma.



U par scena bezazlen i nesuvisao, ali dosta zanimljiv i inovativan, ovaj film je zaradio solidnu trojku i tako mi je ostao zapamćen kao jedan od boljih After Dark horrora. Mada i nema neku preveliku konkurenciju.

17:54 | Komentari (1) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>