Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

18.09.2023., ponedjeljak

Dan 572.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/62981 i https://t.me/Slavyangrad/63003

Značajniji događaji u tjednu za nama zbivaju se u noći 13.9. oko 3h ujutro. UAF iznad Crnog mora sa pet Su-24 vrši lansiranje 10 krstarećih projektila Storm Shadow prema Krimu. Jednog obara sustav PRO S-400, jednog lovac MiG-31, dok ih pet skidaju Pantsiri-S1. Tri međutim uspijevaju proći, pa u škveru Sevastopolj pogađaju podmornicu "Rostov na Donu" klase Kilo i veliki desantni brod "Minsk" Projekta 775. Istodobno nad morem je letio US dron MQ-9 Reaper. Pogotke SS-projektila su osim njega potvrdili lokalni i satelitski snimci. Iste noći Rusi su lansirali čak 44 bespilotna Gerana na ciljeve u Ukrajini, ali zbog cenzure Kijeva učinak nije poznat. Geranijada se nastavila i naredne noći s 22 lansirana drona, dok ih Kijev 11 šalje prema Krimu uz pet plovećih prema brodu "Sergej Kotov" (Projekt 22160) čija posada ih uništava strojnom paljbom. Slične razmjene dronova nastavljaju se i sljedećih dana, dok se na linijama izmjenjuju pješački napadi i granate. Jači udar bilježi se 16.9. kad pet Iskandera pogađa tenkovski remontni zavod kod Harkova, dok se u noći na 17-ti bilježi lansiranje 10 krstarećih H-101/555 sa strateških bombardera Tu-95. Eksplozije su odjekivale oko Odese. Slično biva i noćas uz eksplozije Kijev, Harkov, Dnjepro i aerodrom Starokonstantinovka odakle je poletjelo pet Su-24 s početka priče.

Placenici
Slika:https://t.me/intelslava/51270

Od dolaska vođa DNRK Kim je obavio 4-satni sastanak s Putinom, a zatim s Šojguom dan za danom obilazio kozmodrom Vostočni, tvornicu aviona KnAAZ (Suhoj), helikoptera Arsenjev (Ka-52), aerodrom Kneviči i luku Vladivostok. Dogovor o isporuci granata/projektila je očito postignut, pa Kim pregledava što će se u toj protuvrijednosti uzet od Ruske tehnike. Za očekivati je nešto od napredne raketne i zrakoplovne tehnike. Zadnjeg dana posjete Kimu je na poklon uručen set dronova, set antitermalnih odora i pancirka od strane guvernera Primorja Olega Kožemjaka, dok od Šojgua dobiva kapu ušanku i mač. Od ostalih zbivanja u svijetu uočeni su vojni transporti na relaciji Izrael-Azeri i Iranska pljenidba dva tankera u Perzijskom zaljevu. Dok se WW3 produbljuje mi smo nastavili radove na Banovini i provedbu osobne obuke. U sklopu koje se postavljao šalung, armatura, radilo na mješalici i nalivala šahta. Višednevni posao okrunjen je i s višestrukim odstrelima. Počelo je s čagljem, nastavilo s nazimčem, završilo s drugim čagljem i trofejnim srdaćem. Šef svemira svakom je dodijelio što ga sljeduje. Sličan princip reciprociteta se u subotu bilježi se i na domaćim letjelištima. Nekom recimo progori auspuh, a netko ostane bez aviona. Karma vam je kučka. WW3 se nastavlja...

Placenici

12.09.2023., utorak

Dan 566.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/61862

Od prošlog javljanja u Ukrajini ništa značajno. Nastavljeno je Rusko napredovanje kroz šume Serebrjanska prema Kupjansku, uz odbijanje Ukrajinskih pješačkih napada na južnim bojišnicama. Nastavljeni su obostrani napadi s bespilotnim sustavima, topništvom, raketama uz djelovanje Ruskog zrakoplovstva. Unatoč Ruskoj zrakoplovnoj premoći, Ukrajinsko zrakoplovstvo je postalo bogatije za jedan helikopter Mi-8 AMTŠ. Operaciju preleta je GUR navodno pripremao 6 mjeseci. Vođa posade Maksim Kuzminov ga je preletio Ukrajincima za iznos od 500.000 U$D. Iako je motiv preleta jasan, još nisu poznati detalji likvidacije ostatka posade - kopilota i letača-tehničara. Osim toga UAF se pohvalio i s još jednim zarobljenim T-90M, dok su im Rusi uništili drugi Challenger 2. Ukrajini je dopremljeno i prvih 10 tenkova Leopard 1. Osim toga SAD je odobrio slanje tenkovskih granata od gašenog urana, dok je neslužbeno najavljeno i skoro slanje dalekometnih ATACMS projektila za sustav HIMARS. U sukob se uskoro uključuje i Sjeverna Koreja sa slanjem topničkih granata. Sastanak Kima i Vlade se očekuje ovih dana u Vladivostoku. Zauzvrat će vjerojatno dobiti nove lovce.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/80408

Nakon dulje pauze nastavljeni su radovi na Pobijevoj kući. Napokon je dobio keramičara za postavit pločice u kupatilo. Dok je Drago radio svoje, nas dva smo se uhvatili izgradnje pregradnih zidova u kuhinji i sjevernoj sobi. Usput smo zamjenili glavni kabel kojeg je bager izvukao tijekom iskopa pored kuće, te termobužirom zakrpili cijev kroz koju je proveden. Nakon cijelodnevnih radova večeri smo koristili za čilanje na čekama. U dvije večeri od svinja ni s, ali Pobiju pred termalni ciljnik izlaze čagljevi. Pucao je tri puta, ali samo jednog pronalazimo na mjestu pogađanja. Paralizirana nakon pogotka u kralježnicu, ali još živa, pa nema druge nego uputiti samilosni hitac. Žal zbog patnje životinje dolazi iz lovačke etike. No odstrel te invazivne vrste je ispravan, ako znate kakvu štetu čine u lovištu među trčkama, lanadi, pa čak i domaćom peradi. Taj "mali vuk" vrlo uspješno lovi u čoporima, a kao što znamo ljudi u svom životnom prostoru ne trpe predatorsku konkurenciju.

Placenici

Nedjelju koristimo za posjet Hreliću sa ciljem opremanja Boa, koji nam već nekoliko godina ime Plaćenika pronosi Irskom. Kaže da je Dublinska airsoft scena vrlo aktivna, pa na nedjeljne treninge dolazi po 200-tinjak ljudi. Ima dosta naših, dok prevladavaju istočni Europljani poput Poljaka, Čeha, Slovaka, Mađara, Bugara, pa čak i nekoliko Ruskih dezertera. Logično je da se s tom simulacijom bojnog djelovanja danas ponajviše bave narodi koji su do ulaska u Nejto-u, obranu svoje države temeljile na obveznom služenju vojnog roka. Među našima tamo je vrlo tražena roba odora u Cropat uzorku. Tijekom obilaska Hrele pronalazimo mu košulju za 10€, kapu i remen za 10€, opasač i uprtače za 7€. Kupuje i hlače za 15€ iako nisu njegov broj. No mjenjat će ih s Bony, koja trenutno nosi broj veće. Cijeli Cropat loadout izlazi ga 37€, dok bi tamo samo za hlače dao 50€. To je u konačnici samo još jedan dokaz masovnog odljeva naše radne populacije između 20 i 50 godina. Kao posljedica toga, ovdašnja airsoft scena vegetira. WW3 se nastavlja...

06.09.2023., srijeda

Dan 560.

Tjedan za nama osim uobičajenih vijesti s bojišnica o nastavku silovitih borbi, granatiranju Donjecka, potapanju plovila upućenih prema Krimu i obaranju dronova u letu prema NE Kursk, obilježile su smjene ministara obrane Velike Britanije i Ukrajine u razmaku od nekoliko dana. Novo radno mjesto ex-MO Reznikova bit će navodno veleposlanik u Londonu. Sa čime nije samo dokazana izravna povezanost ta dva ministra, nego je potvrđena teza po kojoj načelnik GS OSVB u biti upravlja s tim vojnim sukobom u ime kolektivnog Zapada. Nakon što je dao ostavku, Reznikov izjavljuje kako im je trošak rata po danu 100 milijuna U$D. Nakon 560 dana to bi bilo 56 milijardi U$D. S druge strane Zapadne donacije Ukrajini iznose 113 milijardi U$D. Ako znamo da je milijarda 1.000 milijuna, ispada kako je Ukrajina u značajnom financijskom dobitku od nekih 57 milijarde U$D. No na njihovu žalost tih 113 milijardi U$D je dug Kijeva prema svojim Zapadnim "donorima". Dug koji će tek morati platiti sa vječnim koncesijama na zemlju i resurse. Naravno čim ih dovoljno izgine u tim besmislenim jurišima preko ravnice za beznačajan pomak na karti.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/61295

Druga zanimljiva novost je odluka Poljske o povratku u Ukrajinu muškaraca vojne dobi. Procjenjuje se da je takvih u Poljskoj oko 160.000. Naravno žene i djecu će zadržati. Nakon što njihovi muškarci izginu, njih će lako asimilirati u svoju zajednicu. Mislim da se to po definiciji zove genocid. Tko je počinitelj prvog takvog čina u poznatoj ljudskoj povijesti? Pa vrli predvodnici Zapadne civilizacije na čelu s Britima, Francuzima, Španjolcima, Portugalcima, Nizozemcima... koji su nakon otkrića Novog svijeta širili svoje civilizacijske vrednote po Amerikama. To su radili s ognjem, mačem, barutom, bio-ratom i alkoholom tijekom puna 4,5 stoljeća. Preživjele (neasimilirane) domoroce su na kraju potrpali u rezervate (nekoncentrirane logore) da se tamo nastave sami ubijat s alkoholom i drogama. Sad će slična sudbina snaći i preostalih 26,5 milijuna Ukrajinaca, koji su se dali navući na priče o Zapadnim vrednotama. Oni koji prežive masakre na bojišnicama bit će trajno oštećeni/onemogućeni ustati u obranu sutrašnjeg komadanja zemlje i resursa.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/61867

S tim da bi taj dosadašnji tempo depopulacije Ukrajine mogao biti i dodatno ubrzan. Posebice ako uspije neki od ranije spomenutih napada dronovima na Ruske nuklearne elektrane. Naime uspješan napad na nuklearnu elektranu pravno gledano odgovara uporabi nuklearnog oružja, na što Rusija ima pravo uzvrata s vlastitim taktičkim N-arsenalom. Upravo na tragu toga treba promatrati i vijest o uspješnom lansiranju hiperzvučnog Kinžala sa bombardera Su-34. Na žalost mi mali na to nemamo utjecaja, pa nam jedino preostaje provedba vlastite obuke. Što se nakon zraka, provelo i na streljani za kratko. Isto tako nakon jednog pivskog treninga kroz tjedan pojavila se inicijativa i za provedbu treninga u šumi. Na kraju od 12 obećanih na teren izlazi osmorka od čega dva maloljetnika. Pod silovitim napadima komaraca odrađujemo samo dvije borbe po scenariju osvoji stijeg. Kum ga osvaja dva puta i tako svojoj ekipi donosi pobjedu. Selimo se potom u lokalnu birtiju na rehidratizaciju.

Placenici

Protekle noći 5/6. rujna izvršen je još jedan daljinski napad s 25 bepilotnih Gerana, 8 krstarećih raketa ispaljenih s Tu-95 i najmanje jednog balističkog Iskandera. Eksplozije su odjekivale ponajviše oko Odese i Kijeva, ali zbog cenzure nisu poznati svi ciljevi tih napada. Zna se da je napadnuto brodogradilište kod Odese u kojem su izrađivani pomorski dronovi, kao i skladište goriva koje i danas gori. WW3 se nastavlja...

01.09.2023., petak

Dan 555.

Od zadnjeg javljanja nastavljena su Ruska daljinska djelovanja po Ukrajini s bespilotnim Geranima, Kalibrima lansiranih s plovila u Crnom moru i krstarećim projektilima ispaljenim sa strateških raketonosaca Tupoljev. Najjači napad bilježi se u noći 29/30.8. kad Rusi na ciljeve lansiraju 16 Gerana i 28 krstarećih. Najjači je to napad na Kijev još od proljeća. Kijev isto nastavlja lansirati dronove prema Ruskim teritorijima i udarati topništvom po pograničnim regijama tipa Berdjansk. Ubili su tako s dronom jednog potpukovnika policije dok je kosio travnjak u Belgorodu. Najjači napad s dronovima izvšavaju iste noći 29/30.8. Na aerodromu Pskov su teže oštetili dva aviona Il-76. Druga dva Il-76 su potpuno izgorila. Još je pogođena tvornica elektronike u Brjansku i zapaljeno skladište goriva u Džeržinskom.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/60947

Granatiranje Donjecka s kasetnim streljivom, lansiranje HIMARS-a i SS-krstarećih prema Krimu više i nije neka vijest. Novost je što su napade s pomorskim dronovima na Krim zamijenili s pokušajima desanatiranja specijalaca s gliserima. Za to vrijeme borbe se nastavljaju i na svim glavnim pravcima gdje se ne događa ništa značajno osim nastavka gomilanja Ukrajinskih gubitaka ljudstva i tehnike. U ova tri mjeseca od početka "ljetne protuefenzive" gubici im se procjenjuju na 25.000 mrtvih, 45.000 ranjenih, uz gubitak 450 tenkova i 1200 oklopnjaka. Ukupni broj mrtvih na strani Kijeva od početka SVO je do sad vjerojatno prešao 400.000 ljudi. Prema omjeru poginulih i ranjenih iz "protuofenzive" (koji nije uobičajnih 1:3, nego 1:1,8) tome vjerojatno možemo pridodati i oko 720.000 ranjenih od 24.2.2022.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/60571

Skoro upola manji broj ranjenih u odnosu na dosadašnja ratna iskustva, sigurno nije posljedica manjeg broja ranjavanja, nego većeg broja umrlih ranjenika. Razlog je izostanak brzog transporta ranjenih s bojišta i općenito loša medicinska skrb u redovima UAF-a. S time se također nastavlja depopulacija Ukrajine. Po zadnjoj računici pod kontrolom Kijeva se trenutno nalazi svega 26,5 milijuna ljudi. Vrhunac populacije im je bio 51,6 milijuna stanovnika, koliko su brojali ne tako davne 1990. godine pred sam raspad SSSR-a. Gubitak je to nama nevjerojatnih 25,1 milijuna ljudi u 33 godine. Na žalost taj proces će se i dalje nastaviti. Jer kraj operacije se još ni ne nazire na vidiku. Kao u svakom svjetskom ratu do sad, tako se i u ovom WW3 vrši depopulacija uz razvoj tehnike. Pritom "ovce" ginu, dok se ubrzano razvijaju dronovi i roboti.

Placenici

Na osobnom planu obuke izvršeno je produljenje dozvole PPL(A), pa zatim nastavljeno s cestom prema bazi Romeo-Papa. Bilo je zanimljivo uspoređivati ono što se vidilo iz zraka u letu uz obronke gorja, s onim što se vidi iz cestovnog vozila. Skoro četiri mjeseca od zadnje posjete, u dvorištu nas dočekuje podivljala vegetacija. Nema druge nego mačetu i kosu u ruke, te proliti znoj. Borba s vegetacijom je potrajala sve do večeri, kad krećemo u susjedno selo na informiranje. Među ostalim i o novim iskustvima lokalaca od početka primjene "Šengena". Na žalost ni kod njih za sada nema pozitivnih pomaka. Jer se i dalje nastavlja trend depopulacije tih krajeva. Kao što se nastavlja i WW3...

Placenici

25.08.2023., petak

Dan 548.

U tjednu za nama najznačajniji događaji su bili smjena generala Surovikina s mjesta zapovjednika zrakoplovstva u SVO i dan kasnije zrakoplovna nesreća u kojoj gine vrh Wagnera na čelu s Jevgenijem Prigožinom. Većina nije povezala ova dva događaja, ali među njima bi moglo biti izravne sveze. Naime nagađa se da je Surovikin bio mozak u pozadini te lipanjske pobune Wagnerovaca. Tijekom Wagnerovog marša na Moskvu, posada jednog Pantsira S1 u leasingu od MORF-a, obara čak tri Ruske letjelice pri čemu gine 14 zrakoplovaca. Zrakoplovstvo uzvraća s bombardiranjem kolone pri čemu gine 30 plaćenika. Nakon toga se Wagnerova kolona zaustavlja, Suvorikin naglo nestaje iz javnosti, Lukašenko posreduje i ugošćava Wagner, FSB povlači optužnicu protiv Prigožina, pa isti nazoči sastanku s Putinom 29.6. zajedno s ostalim vojnim podizvođačima. Wagner se zatim povlači iz SVO, vraća tehniku MORF-u, pa iz Bjelorusije kreće na novu Afričku turneju. Izgledalo je kako su nesporazumi izglađeni, ali u biti konačno su zaključeni tek 23.8. s padom aviona Embraer ERJ-135BJ Legacy 600 (reg. RA-02795). Očevici su zabilježili nekontrolirani pad aviona bez jednog krila, vrlo nalik onom Il-22 od prije dva mjeseca. Wagner je obezglavljen, a uskoro će biti restrukturiran te predan na upravljanje nekom podobnijem poduzetniku.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/60110

Za to vrijeme EU nastavlja trpiti štetu i inflaciju uslijed proturuskih sankcija. Samo u srpnju/julu zabilježena su rekordna 1092 bankrota među privatnim poduzetnicima Eurozone. Istodobno marionetska "EU vlada" odobrila je novu tranšu novčane pomoći Ukrajini tešku 1,5 milijarde €UR-a. U skladu s tim i Vlada RH je odobrila slanje nove vojne pomoći Kijevu teške 30 milijuna €UR. U danima koji slijede valjda ćemo doznati bez čega sad ostajemo? Jer nije još puno toga ostalo za podijeliti. Možda preostalih 10.000 tona minsko-eksplozivnih sredstava, 250 tenkova T-55 i oklopnih transportera M-80? No da ne pomislite kako smo mi nešto posebno, Ameri to rade svima. Tako su Bugare nedavno nagovorili da im proslijede svojih 100 oklopnjka BTR-60. Procurilo je danas kako su i Grci raskinuli ugovor s Rusima o održavanju PZO sustava Strela-AKM i Tor-M1. Za pretpostavit je kako će posljedično navedeni PZO sustavi uskoro put Ukrajine. Strašno je što sve Rusi trpe od nas i svoje "pravoslavne braće". WW3 se nastavlja...

21.08.2023., ponedjeljak

Dan 544.

U noći 13/14.8. s krstarećim Kalibrima i bespilotnim Geranima uništavana je luka u Odesi. Noći 14/15.8. strateški raketonosci Tupoljev su izvršili do tad najače djelovanje po vojnoj infrastrukturi oko Lavova još od početka SVO. Pritom ginu trojica Šveđana u SKF tvornici ležajeva u Lutsku. Kad radiš za vojsku, legitiman si vojni cilj. U noći 15/16.8. s Geranima je razarana riječna luka Reni kod Odese, dok je s raketama zasuta i industrijska zona Dnjepropetrovska u kojoj je navodno skrivana zapadna vojna tehika. Kad smo je se već dotakli, na putu prema linijama su prvi put uočeni Britanski tenkovi Challenger 2 s protudron dodacima na kupoli. To bi značilo da Kijev u kotao Zaporožja uskoro baca svoju posljednju postrojbu iz strateške pričuve. Zračnodesantna 82. brigada VDV-a broji oko 2000 boraca koji se prevoze u oklopnim Marderima i Strykerima. Vojna elita, ako to uopće još postoji u redovima UAF-a. Što se poklapa s nedavnom izjavom ministra Šojgua - "Vojni resursi Ukrajine gotovo su iscrpljeni". Pritom Rusi nezaustavljivo napreduju prema Kupjansku, pa su 20.8. na dan njihovih Zračno-svemirskih snaga ušli u Sinkovku.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/59082

Dana 17.8. Kijev prijavljuje obaranje dva helikoptera Ka-52 što bi trebalo značiti da je UAF-u stigla nova količina zapadnih PRSPZO. U noći 17/18.8. bilježe se u Crnom moru novi napadi pomorskim dronovima na Rusko brodovlje, te novi napad s bespilotnom letjelicom na Moskvu. Dan 19.8. bilježi se napad dalekometnim oružnim sustavom na zgradu kazališta u Černihivu gdje se održavao nekakav sajam bespilotnih letjelica. Turci javljaju o 20 poginulih Ukrajinaca, 50 poginulih stranih specijalista i još 50 ranjenih. Brojni napadi Ukrajinskih dronova na Ruski teritorij taj dan uspijevaju proći prema aerodromu Soltsi u Novgorodskoj oblasti, pa na zemlji uništavaju bombarder Tu-22 Ruskih Zračno-svemirskih snaga. Prvi je to uništeni bombarder MORF-a.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/59584

Tog dana je i ranije spomenuta 82. zračnodesantna brigada UAF-a poslana u svoj prvi napad u kojem gube 190 ljudi (skoro 10% sastava). Postrojba koja izgubi 30% ljudstva se povlači s bojišta, popunjava i prolazi novi ciklus obuke. Postrojba s gubicima 50% se rasformira i njeno ljudstvo se raspoređuje u druge zdrave postrojbe. Ovakva razina gubitaka samo potvrđuje raniju tezu o moderiranom sukobu slonova sa ciljem podjele Ukrajine. Jer kako drugačije objasniti svu zapadnu vojnu pomoć na principu "premalo i prekasno"? Koja osim što Rusima nanosi štetu, treba isprazniti skladišta Nejtoa, čije zanavljanje će US-vojnoj industriji donijeti silne novce. U principu taj plan se pokazao dobrim za Amere nakon oba svjetska rata. Pa su Nizozemskoj i Danskoj odobrili preobuku pilota Kijeva i isporuku lovaca F-16.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/77984

Međutim ova ekonomska kriza koja se valja na obzoru zasigurno će u tu formulu "EU plaća, USA profitira" unijeti neke nove varijable. Posebice u sferi zaključivanja postojećeg sukoba u Europi, a zatim prebacivanja glavne bitke na Pacifik. Jer jedina stvarna ugroza US hegemonije i ekonomije dolazi od velike Kine. Države sa kontinuitetom civilizacije kroz 6000 godina. Kako će se sve to u konačnici odviti, možemo samo iščekivati. Oni imaju satove, ali mi imamo vrijeme - izreka je s kojom su se Afganistanci tješili tijekom dvodesetljetne US okupacije 2001-2022. Izreka se na kraju pokazala točnom. Amerika je tijekom tog angažmana potrošila nevjerojatnih 2,313 trilijuna U$D ili 2313 milijardi dolara. Imali su sva čuda tehnike i resurse, ali uporni Afgani su imali vrijeme. Na kraju su dočekali svoju slobodu, dok se nestrpljiva Amerika prebacila na maltretiranje drugih naroda i država. Ako nastave po tom slijedu, Kina će im biti najveći zalogaj do sada. A svi znamo kako to može završiti s prevelikim zalogajima. WW3 se nastavlja...

12.08.2023., subota

Dan 535.

Pitanje koje se načelo u prethodnom postu s olujanjem mozgovlja na našem forumu je dobilo i odgovor. Strane podmornice morale bi biti platforme s kojih se lansiraju pomorski dronovi Kijeva. Očito još jedan "black ops" u režiji zapadnih sila. Rusi su od tada isporučivali udare po Ukrajini s valovima Iskandera u noći 8.8., pa s Geranima u noći 10.8., da bi jutra 11.8. nastavili udare s hiperzvučnim Kinžalima. U razmacima između tih masovnijih udara bilježe se i pojedinačni udari poput onog 9.8. na zapovjedništvo 47. mehanizirane brigade UAF-a kod Orehova s UMPK navođenom FAB-ovkom od 1,5 tone. Zanimljiv je i napad s Iskanderom predvečer 10.8. na hotel u Zaporožju u kojem navodno gine 45 stranih plaćenika dok je 70 ranjeno. Naravno zapadnim medijima se opet prodaje priča o stradavanju djece koja su u tom hotelu imala ljetni kamp. Za to vrijeme Kijev pokušava s dronovima napadati Rusiju (noćas ih je na Krim poletilo čak 20), uz uzaludne "mesne" napade prema Rabotinu, Urožajnu i Artemovsku. Dok tamo nema pomaka na linijama, značajno gube teritorij prema rijeci Oskol i Kupjansku. Koliko je situacija na tom dijelu bojišnice ozbiljna dokazuje nam zapovjed o obvezatnoj evakuaciji čak 53 naselja istočno od Kupjanska.

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/50504

Za to vrijeme ulazak Njemačke u recesiju odrazio se izravno na našu turističku sezonu. U grubo turistički srpanj nam je podbacio 15%, a kolovoz čak 25%. Po cestama i plažama gotovo da i nema Njemačkih tablica. One koje vidiš i čuješ su naši i Bosanci koji arbajtaju po Dojčlandu. Jer kad kriza dolazi, Švabo se odriče luksuza i disciplinirano steže remen. Naučila ih je to povijest s dva izgubljena rata u prošlom stoljeću. Ulazak Njemačke i većeg dijela Eurozone u recesiju je samo uvertira u ono što slijedi. Jer prema određenim pokazateljima tipa proizvodnja nafte u SAD-u, na obzoru im se ne valja deflacija, nego ona stagflacija. Istodobno Bajden nastavlja s "bagerima" ubacivati novce US poreznih obveznika u već izgubljeni rat u Ukrajini. Pa se Kongresu obratio s novim zahtjevom teškim 40 milijardi U$D. Dio tih novca planira preusmjeriti Tajvanu, kao sljedećoj pozornici za sraz slonova. Iako je do planiranog zaoštravanja s Kinom još sve moguće s obzirom na predstojeće US-predsjedničke izbore. Međutim kad se jednom pokrene ovakav negativni ekonomski zamašnjak, gotovo je nemoguće zaustaviti njegovu inerciju. Uostalom jel vam uopće poznat obrazac kriza-rat?

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/50436

Ekonomska kriza 1907. bila je predigra za I. svjetski rat (WW1) koji je počeo bez zadrške sedam godina kasnije 1914. godine. Kriza krajem 1929. godine pripremila je teren za II. svjetski rat, koji je neslužbeno započeo nakon sedam godina s anšlusom Austrije i Sudeta 1936. godine. Službeni početak WW2 bio je napad na Poljsku još tri godine iza. Sedam godina od ekonomske krize 2008. godine imali smo neslužbeni početak WW3 tijekom 2015. godine u Ukrajini, a tri godine nakon toga stiže i službeni početak III. sv.rata. Dogodilo se to točno 6.1.2018. kad je 13 dronova iz pravca Sredozemlja napalo Ruske baze u Siriji - Hmeimim i Tartus. Bespilotne su bile upravljane s USN aviona P-8 Posejdon. Bio je to prvi izravni sraz Amera i Rusa, ali koji se nakon toga ipak nastavio preko posrednika (proxy-a), plaćenika i povremeno dronova. Službeno za sada nema poginulih pripadnika njihovih vojski. No unatoč tome taj proxy-WW3 se nastavlja i kroz ovu šestu godinu. S tendencijom skorog širenja i na "Crni kontinent". Jel to možda povezano sa činjenicom da ih se tamo najmanje cijepilo protiv Covida? Jer svim Covid-cijepljenima će "račun" biti isporučen kažu za tri do pet godina od unošenja u organizam. Baš zato treba s što krvavijim ratom u Africi reducirati i njihovu necijepljenu populaciju. WW3 se nastavlja...

07.08.2023., ponedjeljak

Dan 530.

Dana 4.8. MORF daje pregled gubitaka UAF-a u posljednja dva mjeseca tj. od početka takozvane pješačke ofenzive prema Krimu. Gubitak od 43.000 vojnika ne obuhvaća ranjene strane plaćenike koji su evakuirani u bolnice u inozemstvo i vojne osobe koje su stradale u pozadini tijekom brojnih udara s dalekometnim oružnim sustavima. Uz to UAF je izgubio preko 4.900 komada razne vojne opreme od čega 26 aviona, 9 helikoptera, 1831 oklopnjak (25 tenkova Leopard 2, 7 AMX-10 i 21 Bradleya) i 747 primjeraka topništva (76 US haubica M777 uz 84 samohodne haubice iz SAD, Francuske i VB). Od početka SVO ukupni gubici UAF-a do sada su 458 aviona, 245 helikoptera, 5.534 bespilotne, 428 sustava PZO, 11.143 tenkova i oklopnjaka, 1.143 VBR-a, 5.778 komada topništva i minobacača, te 12.098 raznih vojnih motornih vozila. Dok se nastavlja tarapana na našem kontinentu, priprema se pozornica i za skoru depopulaciju Afrike. Nadajmo se da toga neće biti pošteđeni ni oni koji sve to kuhaju.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/75937

U noći 3.8. s pomorskim dronom napadnuta je Ruska luka Novorusijsk i oštećen vojni desantni brod "Olenegorski Gorniak". Dvije noći kasnije kod Kerčkog mosta dron udara u tanker "Sig" i teško ga oštećuje potapajući mu strojarnicu. Taj tanker je nedavno dostavljao gorivo vojsci u Siriji. Bilo bi zanimljivo doznati s kojih su to brodova tj. platformi Ukrajinci lansirali navedene pomorske dronove s obzirom da ratne mornarice više nemaju. Pokušajte sami izvući zaključak tko onda lansira dronove prema Ruskim brodovima? Od tog popodneva 5.8. Rusi pokreću masovne daljinske udare po području cijele Ukrajine, a koji se nastavljaju kroz noć 6.8. Prema Ukrajinskim izvorima na njih je poletjelo 70 sustava (27 Gerana, 20 Kalibara, 20 H-101/555 i 3 Kinžala, dok ih Ruski izvori navode 84 što uključuje i djelovanje s Iskanderima koje Kijev ne navodi. Pritom je razarana ZB Starokonstantinov, željeznička čvorišta, skladišta streljiva i brojna industrijska postrojenja u kojima Kijev skriva vojnu tehniku.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/58109

Kijev te iste noći pokušava napad s dronovima na Moskvu, ali ni jedan ne uspijeva proći Rusku PZO. Naravno po običaju Rusi javnosti prikazuju ostatke oborenih letjelica. Sutra 6.8. tijekom dana UAF s najmanje šest taktičkih bombardera Su-24 lansiraju čak 12 SS-krstarećih Francuske inačice SCAPL-EG (Systeme de Croisiere Autonome a Longue Portée – Emploi Général) prema mostu koji povezuje Hersonsku oblast s Krimom. Ruska PZO obara čak devet tih dalekometnih krstarećih projektila, dok tri uspijevaju proći, te pogoditi most Čongar i tamošnji plinovod. Guverner Hersona Saldo izjavljuje da most nema nikakvu vojnu važnost, te da su popravci već u tijeku. Na osobnom planu obuke ovaj vikend smo odpauzirali. Subotu zbog obilne kiše koja se ispadala u Dalmaciji, a nedjelju zbog državnog vrha koji nazoči Sinjskoj Alci. Jer kad su oni tamo sportski aerodrom Sinj se zatvara. Da ne bi neki lik iz Al'Qaide nedajbože oteo avion i s njim se obrušio na VIP ložu na trkalištu. Pa je njihove sigurnosti radi LDSS tijekom Alke zatvoren za letenje. Iako tamo i danas lete ljudi koji su prvi poletjeli u obranu Domovine. WW3 se nastavlja...

01.08.2023., utorak

Dan 524.

U prethodnom postu je spomenut uspješno izveden UAF-ov napad sa četiri SS-krstareće rakete koje dva Su-24 ispaljuju na Krim. U popodnevnim satima tog istog 26.7. Rusija navedeno kažnjava s grupom od čak 12 raketonosaca Tu-95 koji ispaljuju svoje krstareće rakete H-101 i H-555. Pridružuju im se balistički Iskanderi i navodno čak 10 Kinžala lansiranih s MiG-31. Navedeno je teško provjeriti, ali navodno su u tom napadu teško oštećena tri aerodroma na zapadu Ukrajine s kojih su prethodno polijetali Su-24 naoružani Storm-Shadowima. Dva dana kasnije 28.7. Kijev s prerađenom PZO raketom S-200 pogađa Ruski grad Taganrog i pritom ranjava 12 civila. Za osvetu Ruski Iskander uništava 8-katnu zgradu SBU-a u Dnjepropetrovsku.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/75045

Razmjena se nastavila i sljedećih noći sa Ruskim gađanjem škola, fakulteta i sportskih dvorana koje UAF koristi za smještj vojske. Međutim zadnje dvije noći za redom izvršeni su napadi i s dronovima na Moskvu. Iako ih većinu odrađuje Ruska PZO, razbijaju se prozori na neboderima poslovnog središta "Moskov City". Iako nemam uvida u ostatke dronova, logično je za pretpostavit da navedene akcije izvodi neka lokalno infiltrirana grupa, što u narodu dodatno narušava ugled Ruskog političkog i vojnog vrha. Pa tako dok zapad uglavnom poseže za propagandnim oružjima, Rusi na terenu nastavljaju posao demilitarizacije UAF-a. Ako je vjerovati Macgreggoru, Kijev u pričuvi ima još svega 10 pješačkih brigada. Nakon toga su banana.

Placenici

Kod nas se pokušalo nastavit s obukom na Moranu, ali zbog izostanka mog prvog nastavnika letenja to baš i ne ide po planu. Čovjeku nije ništa za zamjerit jer ima zdravstvenih problema u obitelji. Međutim kad cijeli dan provedeš na livadi i jedva uhvatiš 8 minuta leta na kraju letačkog dana, onda nešto treba mjenjat. Za razliku od lani, ove godine se ne uzbuđujem previše. Opcija B je skori dolazak jednog instruktora koji mi nešto duguje još od 1995. Opcija C koja se gura paralelno, je pokušaj leta na školsko-borbenom mlažnjaku G-2 Galeb. Iako do sada prikupljeni podaci ne ulijevaju previše povjerenja, uspijem li u realizaciji toga bit ću prvi koji je napravio let na njemu osim vlasnika. Bilo bi to napokon ostvarenje dječačkog sna o letu na mlaznoj ptici. Za ostvarenje snova nikad nije kasno.

Placenici

Čak i kad znaš da je to opasan sport, koji redovito uzima svoj danak. Tako samo dan nakon mog zadnjeg leta, na tom istom aerodromu kodne oznake LDSS strada Cessna 172 iz susjednog AK Split. Iako je nakon otkaza motora na polijetanju, kolega Nenad iz Smedereva (sa cca 3000 sati naleta) učinio sve što je mogao, ipak je avion 9A-DMA nepovratno oštećen. U prinudnom sletanju je i njemu napukao kralježak. Drugi član posade Kožuh je prošao bez ozljeda. On je sin mog drugog nastavnika letenja s jedriličarske obuke iz 1990. godine. Njemu je bura prošlo ljeto uništila jedrilicu na Sinjskom aerodromu. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://image.dnevnik.hr/media/images/1104xX/Jul2023/62600968-avionska-nesreca-u-sinju.jpg

26.07.2023., srijeda

Dan 518.

Od proteklih zbivanja izdvajam masovni napad Ukrajinskih dronova u noći 23/24. srpnja. Za zgrade u Moskvi zapinju dva drona, dok ih je čak 14 lansirano prema Krimu. Dok su Ruske snage ED i PZO-a bile zabavljene s njihovim praćenjem i obaranjem, par Su-24 UAF-a potajice izvodi lansiranje četiri krstareća projektila Storm Shadow. Sva četiri SS-projektila pogađaju odabrane ciljeve - skladište streljiva kod Volnjanska i remontnu bazu kod Novostepnoje. Sa čime je zorno dokazano kako se s primjenom odgovarajuće taktike može zbuniti i najbolja PZO na svijetu. Dok se nastavlja ta javnosti zamjetnija "igra" dronova i sustava PZO, ono što se nije toliko vidljivo su zbivanja na pješačkim bojišnicama. Na kojima se prema Ruskim izvorima svakodnevno nastavlja uništavati Ukrajinska tehnika i ljudstvo. Pritom se na bojišnici od Dnjepra do Artemovska uglavnom provode obrambena djelovanja, dok se na bojišnici kod Kupjanska izvode napadajne operacije s ciljem dostizanja njihovih ranijih linija na rijeci Oskol. Od zadnjih pomaka na terenu Rusi su zauzeli tri sela prema Svatovu, dok UAF-a zauzima Kliščevku južno od Artemovska.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/74554

U prethodnom postu je spomenut jeftin i nadasve pouzdan kit UMPK koji "glupe" bombe pretvara u "pametne". U ovom postu ćemo se dotaći još jednog takvog financijski isplativog sustava za djelovanje s odmaka. Cijena sustava Lancet kojeg je razvio koncern Kalašnjikov je svega 35.000 U$D. Prema trenutnim podacima dnevno se izvrši 20 do 25 njihovih lansiranja što je utrošak od 700.000 do 875.000 U$D. Njihovi ciljevi su najčešće tenkovi, borbena vozila, radarske postaje, sustavi PZO, topnička oružja i Starlink WiFi ruteri koji višestruko premašuju njihovu vrijednost tj. broje milijunske iznose. Primjerice cijena Leoparda2 je 6 milijuna U$D, sustav NASAMS sa šest raketa AMRAAM broji 12,55 milijuna U$D, dok je radar AN/MPQ-64 Sentinel "težak" 70 milijuna U$D. Zarada dodatno raste ako takve vrijedne ciljeve uništi FPV (First Person View) dron čija vrijednost se kreće oko 500 U$D. Jer konačni ishod svakog rata počiva na ekonomskoj računici. Na temelju toga potpuno je jasan i konačni ishod ovog sukoba. Dok kolektivni zapad klizi u novu recesiju, istok nastavlja zbijati redove. MO Šojgu je u Sjevernoj Koreji.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/56434

Placenici

Od ostalih zbivanja iz našeg kvadranta, izvršen je transport na jug, te posjet livadi s koje se poniklo u nebesko plavetnilo. Piket nam i dalje krasi mlazni školsko-borbeni jurišnik Galeb G-2, napokon u našim bojama. Kad jednog od ovih dana umirove MiGove-21 bit će to najbrža ptica na našem nebu do dolaska Rafala. Uz cijenu naleta od 1000 €/h, za sad mogu samo sanjati o letu na njemu, ali nikad ne reci nikad. U dva dana vikenda odrađene su dvije ture školskih krugova za povratak u trenažu na "Moranu". Odrađen je potom i obilazak matične postrojbe. Bolje bi bilo da nije. Pretužno. Najvrijedniji resurs svakog kolektiva su ljudi. Na žalost kod nas "tablice jedu ljude". Tamni oblaci na obzoru nisu samo naša nova meteorološka realnost, nego i sasvim izvjesna budućnost. Pa dok kod nas oluje čupaju krovove i stabla, južniji susjedi doslovno izgaraju. Preopterećenost Grčkih pilota Kanadera na požarištu uzima krvavi danak. Uslijed očitog zamora, kolega početničku grešku prevelikog nagiba ne ispravlja po proceduri s ispravkom nagiba što rezultira dodatnim gubitkom visine. Brišuće letenje ne trpi pogreške i uslijedila je katastrofa. Tješi jedino činjenica da se nisu mučili. Rasplinuvši se trenutno u vatrenoj kugli. Možda karma za ona četiri "naša" koje su otkupili od komšija? WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/56589

21.07.2023., petak

Dan 512.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/55346

U noći 16. srpnja ponovno je napadnut Kerčki most, no ovaj put s pomorskim dronom. Smrtno je stradala obitelj iz Berdjanska koja je krenula ljetovati na Krim, dok je njihova 14-godišnja djevojčica na zadnjem sjedalu teže ranjena. Tijekom napada nad Crnim morem su opet vrtila dva USAF-a drona RQ-4 Global Hawk plus RAF-ov špijunski RC-135W Rivet Joint iz čega je kristalno jasno tko je napad pripremio i izveo preko svojih Kijevskih izvršitelja. Kako je ranije i najavljeno, s nadnevkom 17.7. u povijest je otišao sporazum o izvozu Ukrajinskog žita kroz Crno more. Od tada do danas su uslijedile četiri noći raketiranja Odese i Nikolajeva. Uz cijeli raspon vojnih ciljeva (vojarne, skladišta, aerodromi...) gađane su i lokacije koje su služile za razvoj i proizvodnju dronova. Uz to gađana je i lučka infrastruktura, te potom najavljeno uvođenje pomorske blokade Ukrajinskih luka. Znači nakon punih 512. dana SVO, Moskva se napokon dosjetila provesti i taj čin. Razlog tome je što je za napad na Kerčki most najvjerovatnije iskorišteno civilno plovilo s kojeg je lansiran taj podvodni dron. Dan kasnije i Kijev je zaprijetio s napadima na civilna plovila koja se kreću prema Ruskim lukama.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/

Za to vrijeme nastavljen je i rad na kopnu. Ruske kopnene postrojbe štedeći ljudstvo napreduju polako uz temeljito uništavanje otpornih točaka UAF-a. Tome posebno doprinosi Ruski kit UMPK (Unifitsirovannogo nabora Modulei Planirovanie i Korrekcii) koji obične zrakoplovne gravitacijske bombe pretvara u planirajuće za djelovanje s odmaka i do 60 km (što ovisi o visini odbacivanja). Kit se jednostavno montira ispod primjerice FAB-500 nakon šta je ista okačena pod krilo zrakoplova na noseći pilon. Po odbacivanju bomba se preko kita UMPK na cilj navodi preko satelitskog navigacijskog sustava GLONASS, a u slučaju ometanja njegovog signala automatski prelazi na inercijalno navođenje. Ruski kit UMPK košta 800.000 Rublji što je svega 9096 U$D. Usporedbe radi US kit toga tipa, poznatiji pod nazivom JDAM (Joint Direct Attack Munition) košta oko 30.000 U$D, Eto tako vam se dobijaju ratovi. S ekonomskim isrpljivanjem protivnika tj. s masovnom proizvodnjom jeftinog i nadasve pouzdanog oružja.

Placenici
Slika: https://obris.org/hrvatska/prvi-trag-hrvatskih-mi-8-u-ukrajini/

Današnju objavu tjednog pregleda zbivanja red je zaključiti s viješću iz našeg kvadranta. Pa su se tako nakon puna dva mjeseca iščekivanja pojavile prve slike "naših" Mi-8-ca koje su 5.5.2023. predane Ukrajincima u Poljskoj. Tada je iz ZTZ-a prema Poljskoj odletjelo sedam Mi-8 u pratnji dva Mi-171Š, dok je ih je cestovnim putem transportirano još sedam komada. Čim su sletjeli u Poljsku, helikoptere koji su puna tri desetljeća vjerno služili našoj Domovini te pritom spasili nebrojene živote kako u ratu, tako i u miru, odmah preuzimaju Ukrajinske posade i preleću u nepoznato. Nisam nazočio, ali oni koji jesu kažu da im je bilo jako emotivno. Da sam bio, znam da suze ne bi mogao suspregnuti. Naše se posade nakon toga ukrcavaju kao putnici u ona dva Mi-171Š i vraćaju u državu. Dva mjeseca i 12 dana kasnije pojavljuju se prve slike "naše" dvije eMTiVijke. Ona u letu je i dalje bez oznaka, dok je druga snimljena na zemlji s novim dodatkom u bojama Ukrajinske zastave, koja bi trebala spriječiti "prijateljsku paljbu" sa zemlje. Pretpostavljam da se koriste negdje na zapadu zemlje za obuku pilota, budući naše mašine nikad nisu imale instalacije naoružanja. Navedeno potvrđuje i slika mladića za komandama helikoptera, koji po konstituciji tijela ima jedva 20 godina. WW3 se nastavlja...

14.07.2023., petak

Dan 506.

Jedan od važnijih događaja u tjednu za nama bilo je puštanje na slobodu zapovjednika Azova koji su se predali u Azovstalu. U javnosti se stekao dojam kako je to Erdogan izvršio na svoju ruku kršeći pritom raniji dogovor s Rusima o njihovom zadržavanju do kraja sukoba. Pažljiviji analitičar shvatit će iz Erdinog obraćanja da to baš i nije tako jer je na vezi s Putinom. Ako znamo da je proklamirani Ruski cilj operacije u Ukrajini "demilitarizacija i denacifikacija" jasno je kako Rusi navedene zapovjednike žele opet na bojištu. Jer ako isti dočekaju kraj rata u nekoj Turskoj, posao nije odrađen do kraja. Posebno jer je jedan od tih zapovjednika Azova Turskim medijima ispričao nadasve zanimljivu pričicu o pravim razlozima njihove predaje. Pa tako Volin reče da su se morali predati u zamjenu za izvlačenje nekih visokih Američkih časnika. Da ne bude zabune citirajmo ga: "Držani smo skoro mjesec dana u katakombama ispod Azovstala u ime propagande, gdje uzaludno gubimo stotine naših boraca. Vjerojatno bi većina nas isčezla tamo da nije bilo intervencije Amerikanaca, koji su postigli dogovor s Rusima o izvlačenju njihovih visokih časnika iz Azovstala u zamjenu za predaju naše pukovnije."

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/72588

Dakle ako iz ovoga nekome nije jasno kakva igra se tamo igra, njemu se ne može pomoći. To najbolje opisuje već spominjana Afrička poslovica o slonovima i travi. Kad se slonovi zaigraju, nastrada trava. Igru slonova smo već vidjeli nakon WW2 kad su podijelili Njemačku. Pa smo je nakon toga vidjeli kad se dijelila Koreja. Nedavo smo je vidjeli u Siriji koju dijeli Eufrat na Asadov (proruski) zapad i Kurdski (proamerički) istok. Sad će izgleda ta ista sudbina zadesiti i naivnu Ukrajinu, koju su Ameri nagovorili krenuti u vlastitu propast tamo početkom 2022. A samo su trebali primjenit sporazum "Minsk 2" s kojim bi 8% teritorija Donbasa dobilo autonomiju i pravo odlučivanja/veta o ulasku Ukrajine u Nejtou. Sad će Ukrajina vjerojatno i ući u taj Nejtou, ali tek jednog dana u dijelovima. Gdje će se točno protezati te granice na kojima će se podići neka nova "željezna zavjesa" odlučiti će čizme na terenu. Jer nešto nije tvoje, sve dok pješak ne ugazi. Isto tako pješak treba zrakoplovnu potporu za odraditi taj svoj posao. Znajući trenutnu realnost po tom pitanju, ne treba biti vojni znanstvenik za izračunati konačni ishod navedenog. Jer uz zrakoplovnu premoć koju imaju, Rusi će povući granicu tamo gdje im bude potrebno.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/54569

Na osobnom planu nastavljeni su građevinski radovi kod druga Pobija na Banovini. Ovaj put smo do kraja zatvorili unutrašnjost kupatila s OSB pločama. Između njih i krova je stavljena izolacija, te je povučeno crijevo za ventilaciju. U sljedećoj fazi ide povlačenje cijevi za vodu i završetak instalacija struje, postavljanje rigips ploča, keramike i sanitarija. Večer između dva dana radova iskorištena je za izlazak na polje. Svaki zauzima svoju čeku i čekamo. Sunce zalazi, komarci i šišmiši uzlijeću i to je bilo uglavnom sve od živina. Pobi sve to vrijeme je na svojoj termoviziji ugledao svega dva zeca na polju. Ponio je i vabilicu za čagljeve/lisice sa snimkom glasanja zeca u nevolji. Oko ponoći čujemo zavijanje čagljeva u gustišu, ali frajeri ne izlaze na polje. To je bilo sve od akcije. Silazimo s čeka, utovar u auto i povratak doma do jedan. Sutra nastavljamo radove na kući, a već preksutra sazrijevaju uvjeti za posjet streljani za kratko. Incijator je Miš, a rokanju se pridružuje i Ante. S brzom paljbom utrošio sam pet spremnika u manje od pet minuta. Noćas je s bespilotnim letjelicama izvršen napad na NC Zaporožje, Kursk i Voronjež. Ako znamo da vjetar tamo upravo puše prema istoku, znamo i tko je počinitelj. WW3 se nastavlja...

Placenici

08.07.2023., subota

Dan 500.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/53563

Kroz protekli tjedan bilo je više napada s obje strane. Linije još uvijek "dišu" i premještaju se po terenu, pa je nezahvalno nabrajati pomake. Puno važnije je sagledati ukupnu sliku odnosno izvući zaključke i pouke iz dosadašnje provedbe Ukrajinske ofenzive. Ako navedeno radi vojna struka, rezultati prosudbe će biti isti neovisno iz kojeg tabora došli. Kao dokaz toga, prenosim vam mišljenje Američkih profesionalaca koje je objavljeno na forumu veterana West Pointa. Od početka operacije Kijev je pokazao začuđujuču neosjetljivost na vlastite ljudske gubitke, koje njihove zapovjedne strukture opravdavaju s potragom za "ključem" razbijanja Ruske obrane. Budući Kijev praktično više nema zrakoplovstva i značajno su inferiorniji s topništvom u odnosu na Ruse, njihovi klasični pješački napadi ne vode ničemu osim masovnih gubitaka skupe vojne tehnike na pravcu napredovanja prema Ruskim linijama. Kao rezultat djelovanja zrakoplovstva i topništva njihove napadačke formacije se deorganiziraju, demoraliziraju i povlače. Prema privatno dobijenim podacima od nekog kolege iz G-3 USAREUR-AF u Stuttgartu, Kijev je do sada izgubio 25% US oklopnjaka Bradley.

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/49733

Rusi su pokazali puno veću osjetljivost na gubitke ljudstva, pri čemu pokušavaju izbjeći bliske pješačke kontakte odnosno borbe "prsa u prsa". Kada Ukrajinci upadnu u njihove rovove, oni se u pravilu povlače prepuštajući topništvu uništavanje neprijatelja u tim rovovima. To najčešće uspjeva, pa Ukrajinci ili ginu, ili se povlače. Sve nabrojano vodi do velikih gubitaka Ukrajinskih vojnika, za koje Ukrajinsko vojno i političko vodstvo pokazuje popriličnu neosjetljivost. Pravdajući ih s malim napretkom na terenu, što je na žalost loš izgovor za ogromne gubitke i brojne pješačke juriše koji su propali. Nasuprot tome današnja Ruska vojska se pokazala puno bliža vojskama zapada s brigom za vlastite vojnike. S ovim bi zaključio promišljanje meni nepoznatog US časnika o dosadašnjoj provedbi Ukrajinske ofenzive. Koje se potpuno slaže s dosadašnjim objavama na ovom blogu. Osim tog pregleda zbivanja na linijama, Rusi svakodnevno nastavljaju daljinski djelovati po vojnim ciljevima u dubini Ukrajinskog rasporeda s bespilotnim Geranima, te krstarećim raketama lansiranim s brodova i strateških bombardera Tupoljev.

Placenici

Na obiteljskom planu dočekali smo da nam i druga princeza-ratnica zvana Žmirka krene u proces upisa na željeni studij. Po završetku državne mature krenuli su prijemni ispiti. Prvi je na redu bio Split u četvrtak 29.6., pa Zagreb u subotu 1.7. i na kraju Osijek u ponedjeljak 3.7. U Dalmaciju smo je poslali busom, a dida & baba su je odvezli na prijemni koji je trajao ujutro od 9 do 18h navečer. Isto trajanje ispita je dočekalo u Zagrebu. Za Osijek se budimo u 05:00, a već u 05:45 se kotrljamo cestom s tri blabla-putnika od čega jedna ide na prijemni. Do Broda stižemo do 7h, gdje ostavljamo drugog putnika i nastavljamo opuštenije. Pred GAF-om smo u 08:15h. Njihov prijemni traje "samo" do 12:45h. Pokušavam iskoristit to vrijeme, pa odlazim na LDOC. Tamo zatičem upravnika koji je u kombinatorici zbog otkaza na "padobranskoj" Cessni 172. U 11:51 palimo motor "šleperske" Sile i krećemo na LDOS u Air Pannonia po dijelove za nju. U povratku radimo prelet preko grada, zgrade GAF-a i novog stadiona na Pampasu. Iz aviona se prebacujem u kopneni transporter, kupim cure koje su upravo završile i krećemo nazad. Rezultati upisa će biti objavljeni 12.7. WW3 se nastavlja...

Placenici

01.07.2023., subota

Dan 493.

Placenici
Slika: https://kommersant.ru

Ovotjedni izvještaj nisu obilježila neka značajnija djelovanja i pomaci po terenu. Uglavnom se analizirala pobuna Prigožina od 24.6. i sve ono što joj je prethodilo. Tako novinar Hersh otkriva podatak da je osvajanje Bahmuta, Prigožin izvršio na svoju ruku suprotno planovima Ruske vojske. Utrošak ubojnih sredstava nije bio u skladu s njihovim planovima i tu počiva početak njegovog sukoba s Gerasimovom i Šojguom. Rusko vodstvo kako bi izbjeglo sličnu samovolju u svojim redovima, nakon toga donosi odluku o integraciji dragovoljnih i privatnih postrojbi kroz potpisivanje ugovora s MORF-om. Kao što znamo Prigožin je to odbio potpisati, a MORF mu zbog toga obustavlja daljnji angažman u Ukrajini. Tu lik puca i zapovjeda svojim plaćenicima da krenu prema Moskvi. Ostatak priče je uglavnom poznat. Iz kolone obaraju Mi-8 MTPR za elektroničko djelovanje, zapovjedni Il-22 i borbeni Ka-52 pri čemu gine 13 letača. Rusko zrakoplovstvo im uzvraća s bombardiranjem kolone pri čemu gine 30 Wagnerovaca. Paralelno s tim teku pregovori. Lukašenko posreduje i daje mu azil u zamjenu za obustavu daljnjeg krvoprolića. FSB obustavlja kazneni progon zbog pobune.

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/49551

Iako je Prigožinov privatni avion iz St.Petersburga preletio za Rostov 25.6., s njim se zbog prolivene zrakoplovne krvi nije usudio krenut prema Minsku u kojem je viđen 26.6. u večernjim satima. Njegov privatni avion je iz Rostova preletio za Minsk tek sutradan ujutro. Kako stvari za sada stoje Prigožinu će se u Bjelorusiji pridružit do 10.000 Wagnerovaca za koje se trenutno uređuju kampovi. Većina ih ostaje u Rusiji i za očekivati je njihovu pretežitu integraciju u snage Ahmata pod zapovjedanjem Čečenskog vođe Kadirova, a koje su im najsličnije po načinu djelovanja. Od ostalih zbivanja na terenu izdvajam prebacivanje skupine Ukrajinskih specijalaca preko mosta Antonov i zauzimanje položaja na istočnoj strani Dnjepra. Osim propagandnog učinka navedena akcija je bila potpuno beznačajna u vojnom smislu. Njihovo daljnje napredovanje nije bilo moguće, a većina ih je uništena djelovanjem s balističkom raketom Iskander i VBR sustavom TOS-1. Ruska vojska slično postupa i na ostalim djelovima bojišnice. Za to vrijeme u "pitomom vrtu" zvanom Francuska noćas je opljačkano i spaljeno osam policijskih postaja i četiri dućana s oružjem. Kalašnjikovi i puškostrojnice su već snimljene na ulicama.

Placenici

Na osobnom planu dočekana je provedba radova na ultralakom avionu Slepčev Storch. Okupljamo se u rano ujutro i izvlačimo trup iz hangara. Iz drugog hangara iznosimo i na "kozliće" postavljamo krila i upravljačke površine. Donje površine se bojaju u svijetlo plavu RLM 65 Hellblau, dok gornje površine idu u zelenu boju RLM 82 Hellgrun (RAL6017 Maigrun ili 6010 Grasgrun?). To su originalne nijanse u kojima je najčešće taj avion i bio korišten tijekom WW2. Tijekom radova doznajem još neke podatke o istom. Masa praznog aviona iznosi 270 kg. Minimalna brzina leta mu je nevjerojatnih 25 km/h. To bi značilo da doslovno stoji na mjestu s 25 km/h čeonog vjetra. Najsličniji avion helikopteru ikada napravljen. U povijest je ušao upravo zbog tih svojih STOL svojstava, a najpoznatiji je po akciji oslobađanja Musolinija. Što mu nije pomoglo u konačnici. Kako god, vlasnik radove na avionu nastavlja tek nakon 15. srpnja. Možda do rujna bude plovidben. WW3 se nastavlja...

Placenici

26.06.2023., ponedjeljak

Dan 486./488.

Ako je što rat u Ukrajini pokazao to je činjenica da se Rusima ne može dva puta prodati ista fora. Onaj prodor koji su im napravili od Harkova dobro su proučili i izvukli pouke. Pa ni nakon puna tri tjedna uzastopnih napada UAF-a na području Zaporožja, Kijev nije postigao ni približne rezultate tome. Istodobno bez zrakoplovne premoći gubici tehnike i ljudstva su im strahoviti. Od ostalih borbenih sredstava najviše se u djelovanju istakao višecjevni raketni sustav TOS-1 s termobaričkim eksplozivom. Djelovanjem tih eksploziva nastaje relativno mali tlak od 3MPa na velikom području, ali koji je sasvim dovoljan za uništavanje žive sile. Oni koji prežive su u stanju takvog šoka da više nisu borbeno upotrebljivi. Osim toga nastavlja se i rat s dronovima kako letećim, tako i kopnenim. Zapadni mediji otkrivaju novu Rusku taktiku pretvaranja zarobljenih borbenih vozila u dronove koje potom vraćaju na Ukrajinske linije. Psihološki učinak te taktike je strahovit, kad vojnici u napadu ne mogu vjerovati vlastitim oklopnjacima ako se kreću prema njima. Kao posljedica rasti će broj žrtava zbog prijateljske paljbe.

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/49027

Rezultati 20-dnevne ofenzive Kijeva su prema podacima MORF-a sljedeći. Uništeno im je 246 tenka (od čega 13 zapadnih), 595 oklopnjaka od čega 152 BVP-a (59 zapadnih) i 443 oklopna vozila, 279 topova i minobacača (od čega 48 zapadnih), 42 sustava VBR, 264 dronova, 10 borbenih aviona, 4 helikoptera, 2 sustava PZO i preko 13.000 ljudi. Strahoviti su to gubici ljudstva i tehnike za postignuti rezultat. Čime se opet vraćamo na prethodno izrečeno - ne može se uspješno ratovati bez zrakoplovne potpore. Na žalost to je nešto što je zanemario i vođa PMC Wagnera Prigožin koji je očito nezadovoljan sa svojom ulogom nakon oslobađanja Bahmuta nastavio trolati kroz medije i društvene mreže. Nije ga uspio smiriti ni Putin nakon onog sastanka. Da bi stvar sinoć eskalirala nakon što FSB protiv njega pokreće kazneni postupka zbog izdaje i pozivanja na vojnu pobunu. Prigožin nakog toga izdaje zapovjedi svojem plaćenicima koji izlaze na ulice gradova Rostov i Voronjež, dok jedna njihova kolona kreće i prema Moskvi. Kolona je nadzirana iz zraka s helikopterom Mi-8 koji je zatim iz kolone oboren.

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/49258

Prigožinovi plaćenici ugrizli su tako ruku koja ih je hranila. Prolivši vlastitu krv protiv sebe su okrenuli i one koji su ih do tad podržavali tipa general Surovikin i predsjednik Čečenije Kadirov. Putin se očekivano svrstao uz vojni vrh, te je jutros dao priopćenje u kojem osuđuje izdaju Prigožina. U međuvremenu je Rusko zrakoplovstvo s bombama zasulo kolonu Wagnera kod Voronježa. MORF je pozvao plaćenike Wagnera da polože oružje, te da uhite Prigožina. Kako god se to do kraja odvilo, mislim da Prigožin broji svoje zadnje sate života. Prešao je granicu koja se ne smije prelaziti prolivši krv vlastitog roda. S tim je uprskao sve što je do sada dobro napravio za tu državu i narod. Ne kaže se slučajno da je put u pakao popločan s dobrim namjerama. Pa je tako njegov kriticizam prema lošem vođenju Ruske vojske upravo prerastao u otvorenu pobunu. Sad je samo pitanje koliko će ljudi za sobom povući u propast. Ljudi koji su nasjeli na njegove ego-tripove. WW3 se nastavlja...

Placenici

Dopuna 26.6. Dan 488.
Sukladno mojim prekujučerašnjim procjenama stvar je razriješena unutar jednog dana. Prigožin će prebjeći u Bjelorusiju s najbližim suradnicima, dok će se najveći dio Wagnera uključiti u sastav vojske Rusije, slijedeći tako druge dobrovoljačke formacije koje su to prihvatili prije njih. S obzirom da su Čečeni već stigli na taj prostor, vrlo vjerojatno će većina ući u sastav Ahmata. Još nije poznat broj žrtava u razmjeni paljbe i zrakoplovnog djelovanja po kolonama Wagnera. Za sada se osim gornje snimke tj. potvrde obaranja helikoptera Mi-8, pojavio snimak oborenog Ka-52 (žuti 72) i pada u plamenu zapovjednog zrakoplova Il-22 sa čime su ZSS RF izgubile najmanje 15 letača. Spominju se još dva oborena helikoptera Mi-8 i jedan Mi-35, ali za sada bez dokaza. S njima bi broj poginulih letača iznosio 24, jasno pokazujući tko prvi polaže živote na oltar domovine. Stoga nije neočekivano da raketa zemlja-zrak ili zrak-zrak odradi privatni avion Prigožina u letu od Rostova do Bjelorusije. Osim ako Prigožin od Lukašenka nije dobio obvezujuću ponudu za ustroj tamošnjih snaga i samim time amnestiju do daljnjega. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/52248

18.06.2023., nedjelja

Dan 480.

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/51118

Na bojišnicama Zaporožja nastavljeni su bezglavi juriši Ukrajinske vojske preko ravnica, koje Rusi za sada vrlo učinkovito poklapaju s topništvom, VBR-ima i zrakoplovstvom. Jučerašnja taktika Ukrajinskih postrojbi bili su napadi s maksimalnom brzinom kretanja oklopnih vozila. Jučer je samo na područje Pjatihatkog ispaljeno 116 termobaričkih raketa iz sustava TOS-1. Pretpostavlja se kao je UAF pritom izgubio oko 1000 vojnika. Napadi se nastavljaju i danas uz promjenu taktike. Pod krinkom dimnih zavjesa sad u napade šalju pješaštvo bez zaštite oklopnjka. Oklopnjake se čuva, dok mesa izgleda imaju viška. Jer bez premoći u zračnom prostoru to je ravno njihovom slanju na stratište. Ukrajinci pogibaju doslovce prije prilaska Ruskim pješačkim položajima. Očito je i to dio agende zapada - oslobađanje onoga što ostane od Ukrajine od samih Ukrajinaca. Ono što ostane od muške populacije bit će sami slabići i dezerteri, koji se sigurno neće usprotiviti komadanju zemlje, rasprodaji nacionalnih resursa i dužničkom ropstvu u koje sve dublje tonu. Dok slonovi nastavljaju svoju igru po travi.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/51097

Na osobnom planu obuke napokon sam posjetio letjelište Buševac i ušao u njihov hangar. Tamo se nalazi jedini "taildragger" u državi čiji vlasnik ga hoće dati za letenje po relativno normalnoj cijeni sata leta. To je nešto za čim sam u zadnje tri godine tragao diljem zemlje, pa i šire. Na žalost do sada nije došlo do realizacije navedenog zbog neplovidbenosti takvih letjelica s repnim kotačem, previsokih cijena sata leta od čak 200-250€ za PA-18 Supercub ili jednostavno odbijanja vlasnika. Naravno ni ovdje ne ide sve po planu, pa avion još nije u letnom stanju. No vlasnik je bivši klasić, koji je za primarnu karijeru odabrao zvanje aviomehaničara, pa tu ne bi trebalo biti problema. Sljedeći tjedan počinjemo radove na sklapanju i bojanju aviona Slepcev Storch čija originalna konstrukcija počiva na legendarnom Fielseler Fi-156 Storch iz WW2. WW3 se nastavlja...

Placenici

12.06.2023., ponedjeljak

Dan 474.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/68158

Još se do kraja nije izlila voda iz akumulacijskog jezera Nova Kahovka, kad je počela Ukrajinska protuoenziva s prvim borbenim izviđanjima 4.5. kod Novodonjecka, koja se nastavila sve do danas. Pritom se linija bojišta više puta pomicala naprijed i nazad, dok je jedina konstanta bio ogroman gubitak ljudi i tehnike Ukrajinske vojske. Pošto se stvar još uvijek odvija teško je dati zbirne rezultate operacije, ali isti su strašni prema podacima koje je iznio osobno ministar obrane Šojgu nakon samo tri dana operacije. Podaci MORF-a do 7.5. bili su uništenje 3715 vojnika, 52 tenka, 207 oklopnjaka, 134 vozila, 5 aviona, 2 helikoptera, 48 komada topništva i 53 bespilotne letjelice UAF-a. Napadi se i nakon toga nastavljaju, ali od masovnih frontalnih napada po danu počinju prelaziti u noćne napade manjih borbenih grupa po bokovima. Međutim sve je to bez zrakoplovne premoći nad bojišnicom unaprijed osuđeno na propast. Rusko frontovsko zrakoplovstvo im pritom nanosi velike gubitke, pa zauzimanje tih nekoliko sela doista nije vrijedno tolikih žrtava. Prema nekim podacima UAF je pritom izgubio preko 30% sa zapada pristigle tehnike. Za očekivati je slične gubitke i među ljudstvom.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/68581

Kod nas se nastavlja osobna obuka s odlaskom na LDVA u jednom prozoru između nailazaka vlažnih fronti. Let financira drug Miš koji uskoro odlazi u inozemstvo. Nakon tjedan dana vrebanja i praćenja meteo situacije, napokon se uspjelo sve uskladiti. Redovno održavanje aviona, radna vremena aerodroma i Miša, uz vremenske uvjete u vrlo nestabilnoj atmosferi. U takvoj situaciji najbolji uvjeti za letenje su ujutro dok atmosfera ne zakuha pod utjecajem sunca. Na aerodrom stižemo nešto prije 9h dok je avion još na točenju goriva. Slijedi najava leta HKL-u u G-sloju, pretpoletni pregled, sjedanje, vezivanje i check-lista. Motor pali iz prve. Proba magneta, prihvatljivosti, izlazak na stazu i već smo u zraku. Radimo panoramu iznad grada, pa aerodromski krug s jedne i druge strane. Nakon drugog kruga krećemo prema LDVC. Hangari su zatvoreni i radimo niski prelet staze bez slijetanja da ne prljamo avion s blatom. Povratak nazad, pa oblet Varaždin brega prema Ivančici. Zujimo još malo oko njenih istočnih vrhova i već nam je vrijeme povratka. Vraćamo se na aerodrom, formiramo krug i slijećemo. Ispunjavamo dokumentaciju i predajemo zrakoplov. Čeka nas sat vožnje nazad. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: Mališa

07.06.2023., srijeda

Dan 469.

Placenici

Dvije godine nakon potresa na Banovini obnova i dalje traje. Cestom tutnje kamioni svih mogućih registracija, na svakom ćošku ljudi u radnim odijelima. Vrte se novci iz EU fondova i svi su došli po komadić kolača. Naravno u skladu s navadama kapitalizma posao dobijaju najniži ponuditelji. Iz čega nije teško zaključiti kako će se i taj posao napraviti. Za to vrijeme naš drug Pobi izgradnju kuće financira i radi uglavnom sam. Ode na tjedan dana u inozemstvo zaraditi plaću, pa se vrati na nekoliko dana raditi kuću do novog odlaska u tuđinu. Dva mjeseca od zadnjih radova na red je došlo razvođenje vode po kući. Krenulo se od glavne cijevi u kuhinji i završilo u kupaonici na katu. Na žalost izlaska na njivu nije bilo jer je ista još pod vodom. Istrulilo im je sve što su posijali i posadili na istoj. Posebno čudi što to pogađa Petrinju koja ne zna šta bi sa šutom i građevinskim materijalom od srušenih kuća. Pa upotrijebite ih za izgradnju nasipa. Potres je možda nešto što nije predvidivo, ali nije jasno zašto nas poplave svake godine iznenađuju kad je sve jasno?

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/48488

Ko što je sad odjednom cijeli svijet iznenađen s razaranjem brane Nova Kahovka na Dnjepru. Ta strahovita katastrofa koju je prouzročio čovjek već je potopila grad Aljoški, te izlila u Dnjepar najmanje 150 tona maziva iz hidroelektrane. Zapadni MSM po običaju upiru prstom u Rusiju, iako je iz posljedica potpuno jasno kako oni nemaju koristi od navedene akcije. Jer poplavljena je ponajviše lijeva obala Dnjepra na kojoj su smještene njihove linije obrane i naselja. Pa su tako nakon uništavanja plinovoda "Sjeverni tok 1 i 2", dizanja u zrak Krimskog most, upada u Belgorod i napada dronovima na Moskvu, Rusi još jednom sami sebi "pucali u nogu" i potopili vlastite položaje istočno od Dnjepra? Naravno to je ono što nam se iz dana u dan servira kroz MSM (mainstream medijsku) propagandu. Ko što su nam mozgovlje na dnevnoj bazi silovali s nužnošću cjepljenja tijekom "pandemije" koronavirusa. WW3 se nastavlja...

01.06.2023., četvrtak

Dan 462.

Od zadnjeg javljanja bilo je više napada s dronovima na obje strane. Spomena vrijedan je onaj od 24.5. s tri ploveća drona na Ruski izvidnički brod "Ivan Hurs" koji je nadzirao instalaciju "Turski tok". Sva tri su uništena paljbom iz teških strojnica MTPU kalibra 14,5x114 mm. Prema objavljenoj snimci Kijeva jedan bespilotni gliser je uspio doći do trupa broda, ali se nije aktivirao. Iz noći u noć nastavile su se i "Geranijade" nad Ukrajinom, na koje bi se nastavljala djelovanja krstarećim projektilima ispaljenim s Tupoljeva i plovila u Crnom moru. Po važnijim ciljevima radili su i balistički projektili Iskander. Cilj tih djelovanja je osim nanošenja štete zborištima tehnike i ljudstva, nastavak iscrpljivanja PZO Kijeva. Vrhunac biva pretprošle noći, ali više nema snimaka zbog stroge cenzure Kijeva. Obljavljena je samo snimka pogotka u vrh nebodera što je klasična pogreška pri radu PZO sustava. Istog 30.5. ujutro radila je i PZO obrana Moskve. Po službenom priopćenju MORF-a Pantsiri S1 su oborili pet, dok su sustavi ED-a "spržili" još tri drona. Prema neformalnim izvorima od 32 drona oboreno je 19, deset ih je palo nakon zapinjanja za prepreke, dok su tri udarila u zgrade i prouzročila štetu.

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/48194

Što se naše osobne obuke tiče, obišlo se izloženu tehniku na Jarunu povodom Dana OSRH. Svake godine je sve manji postroj ljudstva i tehnike, uz vidljivo zanemarivanje tehnike. Jedina "novost" su Izraelske paljbene postaje Elbit UT-30 Mk.2 Cro koju čine termalni senzor i laserski daljinomjer, POVRS "Spike", top 30mm i uvezana strojnica 7,62mm. Njena prednost je daljinsko upravljanje iz unutrašnjosti vozila. Prema podacima dostupnim javnosti cijena postaje je 300.000 U$D po primjerku, a s jednom se već zapelo pri ulasku u hangar u Petrinji. Navodno je 80 Patria AMV opremljeno s tim oružnim sustavima, dok ih manji broj ima Norveški sustav Konesberg Protector RWS. Uz te 26 tona teške Finske oklopnjake glavnu borbenu snagu OSRH i dalje nam čini 70 primjeraka 42 tone teških tenkova M-84A4 Snajper i 98 primjeraka 14-tonskih oklopnih transportera M-80A. Jer svaka čast "točkašima" tipa Patria, ali borbenu i uporabnu vrijednost vozila na gusjenicama ne treba posebno isticati nakon svega viđenog u Ukrajini.

Placenici

Što se letačkog dijela tiče uslijedilo je bacanje padobranaca iz Mi-171Š, rad UH-60M Blackhawk sa specijalcima, kraći letački program "Krila Oluje" i za kraj prelet lovačke pare s Plesa. Lovački dvojac u svom zadnjem javnom nastupu nad RH preletio je Jarunsko jezero pod punim forsažem na nekih 50-ak metara visine, što je izazvalo plač male djece i tješenje mama. Njihovi MiG-drajveri dali su si oduška i s time zatvorili jednu etape u povijesti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Navodno se još samo čekaju neki potpisi Mađara i Talijana na ugovorima o preuzimanju nadzora nad zračnim prostorom RH. Čim se to realizira legendarne 21-ce se povlače s dežurstva i potiho odlaze sa scene. Zato mi je bilo posebno teško vidjeti naše "grmeće štapove" u posljednjem javnom prikazu. Samo na našem nebu grmili su dulje od 30 godina, a na kraju će otići u potpunoj tišini. Dok će prvi put od kad postoji ratno zrakoplovstvo na ovim prostorima, strani piloti preuzeti nadzor nad našim nebom. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: Davor Puklavec/PIXSELL

25.05.2023., četvrtak

Dan 455.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/

Nakon pada Bahmuta ili oslobođenja Artemovska što ovisi o perspektivi promatrača, Prigožin u javnost iznosi podatke o učinku Wagnera u protelih 244 dana te bitke ili bolje rečeno "mlina za meso". Na Ukrajinskih 82.000 boraca je kaže napadalo 50.000 Wagnerovih jurišnika u najbolje dane. Omjer napadača prema braniteljima je najčešće bio 1:3 što je kontra svih vojnih udžbenika, ali je uz topničku i zrakoplovnu premoć očito odradilo posao u praksi. Gubitke Kijeva i stranih plaćenika procjenjuje na 50.000, dok im je ranjeno 70.000. Na to kaže da su Wagnerovi gubici bili 3,2 puta manji (15.625), a ranjeno ih je 2 puta manje (35.000). Od 50.000 zatvorenika koje je regrutirao u redove Wagnera poginulo ih je 20% (10.000) i ranjeno još toliko. Presjekom ta dva skupa dolazi se do zaključka kako je 2/3 gubitaka tijekom bitke za Artemovsk podnijela zatvorska populacija u Rusima već poznatom stilu "topovskog mesa", dok je Wagnerovska elita dala svega 5.625 boraca. Ako su iznešene brojke točne, Moskva je tijekom te bitke postigla što je htjela. Čim prestane rasputica imat ćemo prilike vidjeti kako izgleda nastavak oslobađanja Donjecka i Zaporožja ili najavljivana ofenziva Kijeva.

Placenici
Slika: https://www.index.hr/vijesti/clanak/tko-su-ruski-pobunjenici-koji-zele-osloboditi-rusiju-od-putina/2465760.aspx

Dan nakon pada Bahmuta uslijedio je upad Ukrajinskih snaga u Belgorodsku oblast u Rusiji. S dva-tri tenka i desetak oklopnih vozila su jednostavno pregazili granični prijelaz s dobro poznatom US-taktikom prevladavajuće snage krenuli u osvetnički pohod po selima uz granicu. Dok su se snage Rossgardije i FSB-a, koje su zadužene za obranu granice pribrale dio ih je napustio prostor. Prema šturim izjavama s Ruske strane pritom je eliminirano 70 terorista, četiri oklopna vozila i pet pickupova. Od objavljenih slika viđen je jedan Maxxpro i nekoliko prevrnutih Hummwija. Nakon toga zapadna propaganda pušta priču kako je napad izvršila nekakva "Legija za slobodu Rusije" sastavljena od Rusa koji se bore protiv Putinovog režima. U najboljim manirima cija-snajka režisera, javnosti se obraća njihov glasnogovornik, dok iza njega desno stoji lik s naopako zakačenom Ukrajinskom zastavom na prsluku. Rus koji se bori za Ukrajince sigurno dobro zna kako orjenitirati njihovu zastavu. Međutim takva traljavost odmah otkriva umješanost zapadnih propagandista po već viđenom obrascu "kemijskih napada" u Siriji.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/64916

No glavni dokaz US umješanosti otkriva detaljno satelitsko snimanje te pogranične regija dva dana prije napada. Snimanje je izvršeno s komercijalnim satelitom GeoEye-1 u vlasništvu Američke tvrtke Maxar. Ako ovo nije "smoking gun" po US žargonu, onda ne znam što jest. Zato sve ovo što se događa oko nas predstavlja svojevrsni test inteligencije. Ili shvaćate što se događa, ili ne. Neovisno koje ste boje ili nacije, poimanje svijeta oko nas je kategorija za sebe. Ako stvarno ne kužite što se zbiva ne želim trošiti svoje vrijeme i resurse na vas. Široko vam polje i nastavite kud ste krenuli. S tako lošom percepcijom nećete daleko stići uz prirodnu selekciju na djelu. Dok se WW3 nesmiljeno nastavlja na bojišnicama, kroz medije i u glavama ljudi, kod nas se nastavlja provedba osobne obuke. Nakon skoro godinu dana dočekano je otvaranje za letenje aerodroma LDZL. Taj jedan dan otvorenosti odmah je iskorišten za let na malom Žući punih godinu dana od zadnjeg leta na njemu. Odrađeno je pet školskih krugova u trajanju 40 minuta. Dan kasnije nova kiša opet zatvara aerodrom za letenje avionima. Ona šačica preostalih Mi-171Š, četiri UH-60M i policijskih helikoptera nesmetano polijeće sa svojih betonskih stajanki. Kome je cilj do kraja uništiti najveći sportski aerodrom u glavnom gradu RH tek ćemo doznati. WW3 se nastavlja...

Placenici

21.05.2023., nedjelja

Dan 451.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/64215

Priču o radioaktivnom oblaku nad EU, zahvaljujući izjavi Patruševa prvo prenosi portal Index 19.5., pa dan kasnije Geopolitika. Tog istog 20.5. u 12h šef PMC "Wagner" Prigožin objavljuje završetak oslobađanja Bahmuta ili Artemovska po Ruski. Nakon 224 dana intenzivnih borbi za svaku kuću i zgradu "Bahmutski mlin za meso" potrošio je pretpostavlja se oko 40.000 Ukrajinskih života. Plaćenici "Wagnera" koji su iznijeli najveći teret njegove urbane bojišnice, planiraju se od tamo povući 25.5. u pozadinu na popunu ljudstvom i novi ciklus obuke. Vidit ćemo nakon toga kako će se zapovjednici i regularne postrojbe Ruske vojske na terenu nositi u srazu s UAF-om. Jer skori prestanak sezone rasputice napokon će dozvolit vojnoj tehnici manevriranje i izvan asfaltiranih cesta.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/64286

Isti dan na summitu G7 u Japanu "samohodni djed" Bajdo (kako mu tepaju mnogi) odobrio je saveznicima donacije lovaca F-16 Fighting Falcon Kijevu. Novo je to dolijevanje ulja na vatru WW3, koji se od početka 2018. službeno vodi protiv Rusije od strane SAD-a i njihovih zapadnih vazala. No unatoč takvim naizgled bombastičnim odlukama, sve je to i dalje vrlo pažljivo tempirano. Naime čak i u slučaju ubrzane 4-mjesečne obuke Ukrajinskih lovačkih pilota, Kijev lovce F-16 neće vidjeti prije kraja godine. Znači ta njihova isporuka borbenih aviona nema namjeru poremetiti sadašnji odnos snaga na bojišnici, nego eventualno zamrznuti taj sukob nakon što nove granice Rusije budu dostignute. Što će naravno u danima koji slijede ovisiti prvenstveno o samoj Ruskoj i Ukrajinskoj vojsci.

Placenici
Slika: Čiwa

Što se osobne obuke tiče sve je trenutno na čekanju. Ove nove kiše su opet zatvorile aerodrom Lučko, dok drug Pobundžija ima zastoj u radovima na kući. Jedino su mi nakon tjedna čekanja naručene mesingane četkice jučer stigle u dućan, pa je danas s njima napokon nastavljeno čišćenje papovke. Za to vrijeme naš Zaprešićki plaćenićki dvojac Kum i Čiwa zaputio se prema Voćinu na airsoft susret u organizaciji naše bivše L-ćelije tj. današnjih "Legionara". Na žalost osim redovne aktivnosti u Irskoj, to nam je prva lokalno zabilježena airsoft aktivnost u proteklih godinu dana. Nadajmo se promjeni po tom pitanju, ali to ponajviše ovisi o samim plaćenicima. Bez iskazivanja interesa za održavanje treninga, provedba istih nije moguća. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: Čiwa

18.05.2023., četvrtak

Dan 449.

U zadnje vrijeme događaji u Ukrajini se izmjenjuju takvom brzinom da dosadašnji tempo tjednih izvještaja više nije dovoljan. Radioaktivna prašina od napada na Hmeljnitski se još nije ni slegla po Poljskoj, a već svjedočimo novom srazu titana ili bolje rečeno PZO/PRO sustava Patriot i hiperzvučne rakete Kinžal. U noći 15/16. svibnja pokrenut je veliki napad na Kijev s bespilotnim Geranima, čemu se zatim priključuju Iskanderi i krstareći projektili lansirani s brodova i strateških bombardera Tupoljev. S time su natjerali na djelovanje MIM-104 Patriot koji je snimljen kako u salvi ispucava čak 32 rakete inačice PAC-3 (što sljedećih dana dokazuju uokolo pronađeni ostaci).

Placenici
Slike: https://t.me/DDGeopolitics/63129

Nakon otkrivanja položaja, MiG-31K prema Patriotu ispaljuje hiperzvučni projektil Kinžal. Rusi priopćavaju uništenje radara i pet lansera Patriota, dok Pentagon priča o manjem oštećenju bitnice. Kijev hapsi šest klinaca koji su objavili snimke lansiranja i pogađanja Patriota. Kad im to nije bilo dovoljno kroz zapadne medije puštaju godinu dana staru priču o hapšenju Ruskih znanstvenika koji su sudjelovali na razvoju Kinžala. To je trebao biti dokaz nešto ranije plasirane bajke o obaranju Kinžala od strane Patriota. Pri čemu se gradonačelnik Kličko naslikavao s bombom BETAB-500 kao "dokazom" njegovog obaranja. Priča je to koju ne bi smjela popušit ni djeca vrtićke dobi nakon uvida u oblik tih sredstava.

Placenici
Slike: https://t.me/DDGeopolitics/61975

Ne kaže se slučajno da je prva žrtva svakog rata istina. Propaganda radi na maksimalcu, ali ozbiljan analitičar se ne lovi u njihove zamke. Čemu su na žalost podlegli i neki do sada korektni portali tipa advance i geopolitika. To samo dokazje na kojoj se razini ljudima skreće pažnja sa puno bitnije teme, a to je slijeganje radioaktivnih čestica po EU. Pa je "sasvim slučajno" pala stranica Europske komisije koja u realnom vremenu prikazuje mjerenje radijacije na kontinentu. Unatoč tome Moldavija je stanovništvu počela dijeliti tablete kalij-jodida, dok je Poljska objavila graf o povećanoj radijaciji na svom prostoru. Međutim MSM na zapadu o tome i dalje šute.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/46394

WW3 se nastavlja...

15.05.2023., ponedjeljak

Dan 444.

Nakon bombastične najave povlačenja Wagnera iz Artemovska uslijedio je pravi mali igrokaz po društvenim mrežama i medijima. Prvo Prigožinu predsjednik Čečenije Kadirov kao svom "starijem bratu" daje potporu. No savjetuje ga rješavati problem unutar sustava. Obvezuje se preuzeti linije, uključiti Wagnerovce u svoje postrojbe, a zatim preći u obranu. Ne znam jel zadnje bilo ključno u daljnjem razvoju "situacije", ali nakon toga MORF priopćava kako će potrebe Wagnera za streljivom izravno rješavati general Suvorikin kao izvršni zapovjednik SVO u Ukrajini. Nakon toga se Prigožin još jednom žali da mu granate nisu stigle, ali Wagner i nakon 10.5. nastavlja raditi posao u "Bahmutskom mlinu za meso". Dan prije u Moskvi se održava tradicionalna vojna parada na Dan pobjede (nad nacizmom) uz značajne sigurnosne mjere. Kao i prošle godine izostali su preleti zrakoplova zbog mogućeg djelovanja s PRSPZO (uz angažman na bojištu). Kijev pritom pokušava napad s tri drona UJ-22 dometa cca 800km. Sva tri su oborena, a zadnji blizu cestovnog prstena oko Moskve. Već predvečer Rusko daljinsko djelovanje se usmjerava na okolicu Černihiva odakle su dronovi lansirani.

Placenici

Od napretka na terenu izdvajam zauzimanje Kamenke kod Avdivke i daljnji napredak Wagnera kroz Artemovsk, dok regularna Ruska vojska u napadu bivših Azovaca gubi 500m terena sjeverno od grada. Gube čak i neke položaje južno, ali zato Wagner napreduje u gradu. Osim u kvart "Avion" na jugu, Prigožin 11.5. objavljuje ulazak njegovih boraca u blok zgrada zvan "Gnijezdo". Taj isti dan napredak Wagnera iznosi 220 metara što je vrlo dobar rezultat tijekom gradskih borbi. Uz "Gnijezdo" koje trenutno brani cca 1000 boraca UAF-a, ostaju im tri gradska bloka koje još treba osvojiti na zapadu Artemovska. Najvažnija bitka će se voditi za susjedni blok "Konstruktor" koji prema procjeni broji do 2000 vojnika i preko njega se dopremaju pojačanja. Nakon toga kreće malo lakši posao čišćenja bloka "Konj" sa cca 450 stranih plaćenika i bloka zgrada "Domino" koji služi za logističku potporu. Oslobađanje Artemovska će nakog toga biti završeno. No to je najmanje bitno jer slijede borbe za sljedeće naselje. Dokle? Do zapadnih granica pripojenih regija. Do kada? Nije bitno. Jer konačni cilj SVO je demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Placenici

Na osobnom planu izvršeno je streljačko uvježbavanje. Zahvaljujući članstvu u LAS-u prvi put iskorištavam posjet streljani u tom svojstvu. Naime polusatni lovački termini često nisu dovoljni ni za upucavanje optike, a kamo li za vježbu. Zato uzimam streljački termin, pa u sat i 45 minuta uspijevam odraditi sve. Isprobati nove spremnike, potrošiti onu Rumunjsku rđu i nanovo upucati red-dot ciljnik. Nakon ispaljenja 80-ak metaka uslijedilo je doslovno pet dana natapanja cijevi u raznim sredstvima za čišćenje, uz uzastopno provlačenje četkica i krpica kroz nju. Tek peti dan iz cijevi počinju izlaziti relativno čiste krpice. No to još ne znači da je postupak čišćenja gotov. Tad ide novo natapanje cijevi u zaštitno ulje, pa opet čišćenje za tri dana. Isti taj postupak se ponavlja za tjedan dana i tek nakon toga će cijev biti spremna za premazivanje sa sredstvom za dugotrajnu konzervaciju. Koje će prije sljedećeg korištenja trebati ukloniti. Pritom neće biti ništa čudno ako opet izađe lagano zaprljana krpica. Obuka ide dalje.

Placenici

Naravno ni današnji dan nije prošao bez novih iznenađenja. Jučer je UAF premijerno djelovao s dva Britanska krstareća projektila Storm Shadow po Lugansku. Rusi su prikazali ostatke projektila koji to nedvojbeno potvrđuju. MORF priopćava kako pritom obara oba aviona uključena u to djelovanje. Obaraju lovca-bombardera Su-24 s kojeg su ispaljeni projektili uz MiG-29 koji mu je pružao lovačku zaštitu. Jel zbog toga ili je Kijev odlučio igru dići na novu razinu danas svjedočimo vjerojatno i premijernoj uporabi Američkog PZO sustava MIM-104 Patriot. Pojavili su se snimci pada helikoptera Mi-8 i lovca-bombardera Su-34 u Brjanskoj regiji pri čemu pogibaju obje posade. Za Mi-8 to nije čudno, ali izostanak katapultiranja iz Su-34 govori da je posada stradala prilikom pogotka, što je dokaz pogađanja s većom raketom. Potom pristiže podatak o obaranju još jednog Mi-8MTPR-1 za elektronsko djelovanje i lovca Su-35 koji im je bio lovačka zaštita. Crni je ovo dan za Rusko zrakoplovstvo jer gubi 9 letača. Naravno i ovaj put je Zelenski prigodno izvan zemlje. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/klintsy_32
Karta: https://t.me/DDGeopolitics/62507


Dopuna: Dan 445.
Dana 14.5. popodne potvrđen je porast Gama radijacije na prostoru zapadne Ukrajine kao izravna posljedica uništenja skladišta MES-a kod grada Hmelnitski 13.4. ujutro. Pretpostavlja se temeljem toga, da su se među detoniranim zapadnim naoružanjem vrijednim cca 500 milijuna U$D nalazile i Britanske tenkovske granate od osiromašenog urana. Ranije korištenje takvog streljiva na području Iraka i Kosova značajno je povećalo smrtnost lokalng stanovništva od karcinoma. Po nekim studijama oboljenja od raka među zahvaćenom populacijom porasla su 1500%. Sada su te iste radioaktivne čestice na principu "prljave atomske bombe" raspršene na cijelom području zapadne Ukrajine. Vjetrovi koji su tada puhali nosili su ih prema zapadu. Srećom nas je tada prala južina, pa se nadajmo kako do nas nisu stigle. Naravno u zapadnim medijima nema ništa na tu temu. Ipak u danima koji slijede izbjegavajte kupovinu hrane iz Poljske, Slovačke, Češke, Mađarske... jer radioaktivne čestice su nevidljivi ubojice ako ih unesete u ogranizam. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/62516

05.05.2023., petak

Dan 436.

Samo dan nakon objave prethodnog posta, krenuo je niz diverzija po Rusiji 2. svibnja. Minirane su pruge u Lenjigradskoj i Brjanskoj regiji, dok su s dronovima napadnuti aerodrom Sescha u regiji Brjansk i zapaljeni spremnici goriva kod Krasnodara. Niz se nastavio u noći 3.5. pri čemu na Kremlj padaju dva eksplozivna drona koje snimaju nadzorne kamere. Prvi udara u 02:27, a drugi u 02:34 sata. To je prvi napad na Moskvu od Njemačkog bombardiranja 29.3.1942. Zanimljiva slučajnost je što se u to vrijeme Zelenski već nalazio na putu prema najnovijoj Nejto članici Finskoj. Naravno Kijev se odmah javno odrekao odgovornosti za taj napad, a Rusi začudo nisu javno prikazali dijelove drona koji zasigurno imaju nečiji potpis. Samo su neki njihovi dužnosnici srednjeg ranga priopćili kako iza napada stoje Amerikanci. Nakon toga se ništa značajno nije dogodilo u smislu Ruskog odgovora iako je u medijskom prostoru raspon izjava išao od elimininacije Ukrajinskog vrha do uporabe nuklearnog oružja.

Placenici

Nakon toga na terenu su zbilježeni pokušaji napadi UAF-a od Orehova i kod Ugledara što Prigožin tumači početkom dugo najavljivane ofenzive Kijeva. Napadi UAF-a su odbijeni sa snažnim Ruskim topničkim djelovanjem, ali informacije s tih bojišnica stižu na kapaljku. Uz to šef Wagnera Prigožin je nekoliko dana u javnost puštao brojke poginulih plaćenika, izravno optužujući MORF za nedostatne isporuke streljiva. To je kulminiralo danas 5.5. s priopćenjem o povlačenju Wagnerovaca iz Artemovska s nadnevkom 10.5. Do tog dana će dostignute linije prepustiti postrojbama MORF-a. PMC Wagner je očito dao svoje i povlači se u pozadinu na popunu ljudstvom i obuku. Iako nisu poznati njihovi ukupni gubitci tijekom borbi od Krasnog Limana preko Soledara do Bahmuta, tijekom zadnjih Prigožinovih objava oni su se kretali oko 100 ljudi dnevno. Wagnerovci su tijekom zime podnijeli najveći teret gradskih borbi, kupujući pritom vrijeme za obuku regularnih Ruskih postrojbi.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/60473

Na domaćem ili bolje rečeno regionalnog planu bilježe se dvije pucnjave u komšiluku. U prvoj 13-godišnjak po već uhodanom US-obrascu s pištoljem ubija po svojoj školi u Beogradu, dok u drugoj 21-godišnjak nakon svađe s policajcem uzima Kalaš i kreće u krvavi pohod po selima oko Mladenovca. Ovdašnje medije odmah preplavljuju osude airsofta, streljaštva, posjedovanja oružja i sličnih nebuloza, a da se pritom nitko ne zapita što nije valjalo u glavama tih mladića? Ubojice su uglavnom psihički bolesnici, dok oružje može biti sve i svašta. Po toj Vučićevoj logici treba sveobuhvatno zabraniti posjedovanje noževa, mačeta, sjekira, koplja, lukova i strijela, motornih pila i kubura. Pa tako dok ovce pasu što im njihovi čobani svakodnevno serviraju kroz medije, u pozadini se nastavlja provedba trećeg nastavka svjetskog rata. Uz primjenu već viđenog obrasca. Zločinac je onaj tko ubije, dok oni koji zapovjede ubojstva stotina tisuća ljudi dobijaju Nobele za mir poput Obame. Uz tako poremećen sustav vrijednosti nije ni čudno što se ovaj WW3 nastavlja...

Placenici
Slika:https://www.telegraf.rs/vesti/hronika/3673604-teske-reci-rodjake-devojke-iz-mladenovca-koju-je-ranio-uros-blazic?galerija=1&slika=1

01.05.2023., ponedjeljak

Dan 432.

Placenici

Nastavkom građevinskih radova na Baniji zatvoreno je kupatilo na katu Pobijeve nove kuće. Prvo su s kutnim L-profilima montirane grede, pa gredice (štafle) između njih, da bi na tu konstrukciju zašarafili OSB ploče kao buduće nosive elemente za rigips. Večer između dva dana radova koristimo za odlazak na čeke. Ovaj put na njive izlazimo sa terencem, pa po pravilu tko vozi odlazi na udaljeniju čeku završavam na kraju njive. Nije se pravo ni smračilo, kad čujem hitac sa čeke na kojoj sam bio prošli put. Jednogodišnji veprić (nazime) koji se tek odvojio od skupine biva neoprezan i još za vidjela izlazi točno s one strane na kojoj sam ih prošli put satima iščekivao. Sad kad je napokon nešto izašlo s te strane, ja na krivoj čeki. Ali tako je u to u lovstvu, u kojem je gotovo nemoguće predvidjeti tumaranje divljači po terenu. Stoga je sreća ili dobra kob presudan čimbenik. Zato lov u skupini uvećava vjerojatnost ulova. Po onoj ruka ruku mije, kući se ipak vraćam s polovicom.

Placenici

Ukrajinska bojišnica u noći 27/28. travnja ponovno bilježi djelovanje Ruskog strateškog zrakoplovstva s krstarećim raketama. Zbog medijske cenzure nije poznat učinak djelovanja. Naredne noći Ukrajina sa 10 bespilotnih letjelica izvodi napad na skladište godiva u Sevastopolju. Iako Rusi obaraju većinu njih, dva prolaze i skladište je pogođeno pružajući nam apokaliptične slike sagorijevanja kroz dobar dio narednog dana.

Placenici

Ruski odgovor nije dugo trebalo čekati pa već naredne noći prema Ukrajini uz 50-ak bespilotnih Gerana polijeće najveća grupa strateških bombardera od početka sukoba. Zbog medijske blokade Kijeva nije poznat broj lansiranih projektila s 21 bombardera Tupoljev i mjesta pogađanja. Civilne objave na društvenim mrežama pokazale su samo pogađanje velikog skladišta raketa S-300 kod Pavlovgrada sa spektakularnim sekundarnim eksplozijama.

Placenici

Prvomajski produljeni vikend koristimo za obilazak baze Romeo-Papa. Osim peke, borbe s vegetacijom, odrađuje se ugradnja četiri otpala crijepa na krovu kuće. Za postići navedeno s gurtnama su spojene drvene i aluminijske ljestve. Improvizaciji unatoč rad na visini je uspješno proveden. Na sam 1. svibanj pokušavamo uspostaviti kratkovalnu vezu s glavnim gradom Dalmacije. Drug Duje i Borgy su za tu prigodu čak razvukli dipol za 7 MHz na krovu nebodera, dok je naš razvučen po dvorištu između stabla višnje i ganjka kuće. Danas u 14:12 veza je djelomično uspostavljena jer sam ih potiho čuo na 7,181 MHz. Na žalost oni mene nisu. Razlog je možda što su oni radili s izlazom od 400W dok moj stroj daje svega 100W. Kako god bilo, obuka se, kao i WW3 nastavljaju.

Placenici

25.04.2023., utorak

Dan 426.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/43099

Rasputica uz sve veći nedostatak tehnike i ljudstva stalno odgađaju već dugo najavljivanju proljetnu ofenzivu Kijeva. Samo u proteklih tjedan dana Zelenski je u "Bahmutskom mlinu za meso" potrošio oko 4000 boraca. Jučer je u Časov Jaru navodno bio i zapovjednik KoV-a Siverski sa ciljem produljavanja obrane tog taktički nebitnog grada do 9.5. Za postizanje toga UAF je već potrošio previše, a potrošit će izgleda još ljudstva. Dosadašnje gubitke Kijeva od preko 315.000 poginulih potvrdio je Kennedy kao još jedan demokratski kandidat za nadolazeće US izbore. Dodao je pritom kako su Ruski gubitci 7 do 8 puta manji tj. iznose između 39.400 i 45.000 vojnika. Za pretpostavit je da u tu brojku ne ulaze gubici Wagnerovih plaćenika koji su trenutno najviše angažirani na urbanoj bojišnici Artemovska. No gubitak plaćenika, ne nanosi političku štetu. Na isti način su Ameri godinama držali okupirane Irak i Afganistan. Rusi su izvukli lekcije iz toga.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/57330

Kako god bilo Rusija za sada vrlo uspješno nastavlja provedbu svog ranije iznešenog plana demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Vojno needucirane promatrače često zbunjuje spori tempo Ruskog napredovanja po terenu. No radi provedbe tog plana operacije važnije je nanošenje štete ljudskom i tehničkom potencijalu Kijeva, od samog napredovanja po terenu. Ono što od Ukrajine ostane u vojnom smislu zasigurno neće biti u stanju ugroziti pogranične regije Rusije. Pa taman Ukrajina i ušla u Nejto, kako to u tjednu za nama nadobudno izjavi njihov sekretar Stole. Jer to bi bilo izravno kršenje osnovnog statuta te organizacije. No s obzirom da znamo tko drma s tom organizacijom, sve je moguće po pitanju izmjene pravila i statuta. Ipak tu njegovu izjavu ipak treba gledati u kontekstu smirivanja Kijeva, koji izgleda sve više shvaća da im se resursi tope.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/56827

Ono što su nekoć imali u ljudskom i tehničkom smislu, više nikada neće imati. Doprema 300-injak tenkova sa zapada neće im zamjeniti 2000 tenkova koliko su ih ranije imali. Tridesetak poluispravnih MiG-29 neće im sigurno nadomjestiti 411 uništena vojna zrakoplova. Ono što ostane od Ukrajine biti će zaista demilitarizirano u odnosu na njihove nekadašnje vojne potencijale. Gubitke ljudstva nećemo ni spominjati. Na 300.000 mrtvih računajte da ima blizu milijun ranjenih sa većim ili manjim stupnjem invaliditeta koji trebaju doživotnu skrb. Uz to imaju 10 milijuna izbjeglica od kojih će se vjerojatno samo manji dio vratiti u zemlju. Veći dio izbjeglih su starci, žene i djeca. Starci će pomrijeti, kažu 70% Ukrajinki je već napustilo svoje muževe, dok će se djeca integrirati u nova društva. Ono što ostane od Ukrajine bit će opustošeno. Samim time potpuno spremno za nastavak zapadne kolonizacije. WW3 se nastavlja...

18.04.2023., utorak

Dan 418.

Placenici

U posljednjih tjedan na obiteljskom planu imamo intenzivnu izmjenu događaja. Krađu sjedala na Xeninoj novoj Ponici, a zatim povratak istog kao posljedice video nadzora, podsjeća nas na krhkost društvenog uređenja koje nas okružuje. Kao i značaja prebacivanja u bazu Romeo-Papa u slučaju navedenog sloma. Nakon lanjske odluke o obustavi popravljanja 20-godina starog prometala, zimu "preživljavamo" s jednim vozilom osluškujući pritom kretanja na svjetskim (ekonomskim) bojišnicama. Pad proizvodnje i dugotrajno čekanje na isporuke plaćenih automobila, napumpali su cijene polovnih vozila na tržištu. Ubacivanje novca u sukob u Ukrajini doveo je do inflacije i gubitaka vrijednosti €urozone. Stoga novce odlučujemo uložiti u povećanje obiteljskih transportnih kapaciteta s kupovinom novog automobila. Samo pet dana nakon kapariranja i potpisa ugovora, isto vozilo poskupljuje čak 1000 € kao izravne posljedice slabljenja €ura u odnosu na Juan. Imamo dobar tajming.

Placenici

Dan kasnije Mališa nam slavi 13. rođendan s prijateljima u karting areni, te pobjeđuje u utrci. Sve je to dio obuke. Nakon toga imamo kumove na večeri. Nedjelja je odmor, a već ponedjeljak su građevinski radovi na Baniji. Nastavljamo postavljanje greda, izolacije i OSB-ploča na podu kata kuće. Predvečer izlazimo na čeke. Dok mrak pada, kiša dosadno rominja,a izmaglica se podiže nad njivama. Čuje se klokoldakanje fazana i zavijanje čagljeva uokolo. No nema pokreta na njivama. Povremeno palim digitalnu optiku s IC osvijetljenjem i pregledavam područje oko razbacanog kukuruza. U 22h na drugoj čeki pali se svjetlo i uskoro traktor. Vraćamo se nazad neobavljena posla. Kaže Pobi da mi je oko 09:20 na bočnu njivu izašla krmača s dva mlada, a malo kasnije za njima je izašao i vepar. Tu stranu uopće nisam nadzirao očekujući ih oko razbacanog kukuruza. Više sreće sljedeći put. Ujutro ćemo nastaviti radove oko postavljanja vune i OSB ploča na katu kuće.

Placenici

Od zadnjeg javljanja nije bilo značajnijih pokreta na Ukrajinskim bojišnicama zbog sada već dobro znane rasputice. S obzirom na kiše koje natapaju ravnicu neće ih tako skoro ni biti. No zato ne nedostaje zbivanja poput uhićenja Jacka Teixeire 21-godišnjeg pripadnika Zrakoplovstva nacionalne garde Masačusetsa, koji je objavljivao povjerljive obavještajne podatke o ratu u Ukrajini. Puno važnije pitanje je tko je tom piliću učinio dostupnim navedene informacije? Namjera sa ciljem objave dezinformacija ili zaista nesposobnost sustava? Zatim izbija oružani sukob u Sudanu između paravojne skupine "Snage za brzo djelovanje" i regularne vojske. Niti 48-sati prije toga predstavnici SAD-a, VB i Norveške sastaju se s vodstvom SBD-a. Očito motiv je najava uspostave Ruske pomorsko-logističke baze u Port Sudanu. Za to vrijeme Francusku i dalje tresu prosvjedi, Njemačka je ugasila nuklearne reaktore, na Japanskog premijera je pokušan atentat, dok je Sjeverna Koreja lansirala Hwasong-18 na kruto gorivo. I dok mnoštvo takvih nebitnih događaja plebsu odvlači pažnju, nastavlja se pripremati pozornica i za veliki sraz na Pacifiku. WW3 se nastavlja...

11.04.2023., utorak

Dan 412.

Placenici
Grafikon: https://t.me/DonbassDevushka/52782

Tijekom ožujka ove godine iz US banaka je izvađeno 389 milijardi U$D što je do sada nezabilježen iznos u povijesti. Vjerujem kako će se vađenje gotovine iz banaka nastaviti i kroz ovaj mjesec. Ako znamo da od svih novaca koji se vrte po računima u stvarnom tj. tiskanom obliku postoji možda 15-20% postaje jasnije sa čime bi se SAD uskoro mogle suočiti. Po već viđenom Grčkom scenariju sa zatvaranjem banaka i ograničenjem za dnevno podizanje gotovine na bankomatima na nekih 200 U$D. Bilo bi to korak od kaosa na ulicama US gradova. Kao što se zakuhalo nakon uhićenja Trumpa 5.4. Njegov sin Junior već je na svom profilu postavio Američku zastavu postavljenu naopako što je signal ugroze opstanka države i njenih građana. Srećom sudac je mudro odbacio nalog za uhićenje, pa neredi nisu uspjeli eskalirati. Država koja je u zadnje 33 godine zapalila Irak, Jugoslaviju, Afganistan, Gruziju, Libiju, Siriju i Ukrajinu... mogla bi požnjeti ono što je sijala. Kaos na vlastitim ulicama uzrokovan političkim i/ili ekonomskim slomom.

Placenici

Dok se to ne dogodi, SAD će nastaviti dolijevati ulje na vatru sukoba u Ukrajini. Prije tjedan dana su odobrili 35. tranšu vojne pomoći tešku 2,6 milijarde U$D. Međutim na popisu i dalje nema "gejm čejnđera" tj. oružnih sustava koji mogu donijeti odlučjujuću prevagu na bojišnicama. Ovo što šalju samo produljava agoniju Kijeva, dok će Rusija u konačnici doći do ranije proklamiranih ciljeva. Što ostane od Ukrajine bit će demilitarizirano najmanje deset puta prema oružju naslijeđenom iz SSSR-a. Bez sposobnosti buduće ugroze Rusije, Krima i četiri ex-Ukrajinske regije. Paralelno s tim provodi se desovjetizacija Nejtoa s ubacivanjem Sovjetske vojne tehnike u taj sukob. Nakon Poljskih i Slovačkih spominju se i Bugarske MiG-29-ke. Nije "slučajan" ni posjet USAF-ovih kadrova Azerima. Sve to na ruku ide najvećem zapadnom proizvođaču vojne tehnike - SAD-u. Ko što smo se mi bud-zašto "rješili" 70.000 tona MES-a, a sutra ćemo im jednu granatu plaćati 4000 €UR. Kad slonovi igraju, znamo tko strada...

Placenici

Na samom terenu nema značajnijih pokreta jer vlada rasputica. Nakon otapanja snijega zaredale su kiše i kretanje po otvorenim poljima je gotovo nemoguće. Napreduje se jedino kroz gradove. Pa 5. brigada 1. Donjeckog korpusa javlja novi napredak u Marinci. Wagnerovci guraju prema zapadu Artemovska. Dok Ruska avijacija sve više djeluje s odmaka s planirajućim bombama. Na taj način 8.4. uništavaju skladište sa 700.000 t goriva kod Zaporožja čime UAF ostaje bez strateških rezervi. Primjera radi u tenk T-72 ide tona goriva, pa tenkovska pukovnija treba 150 t, a divizija 1.000 t. Uništili su im gorivo za 700 divizija. Na koljenima je i Ukrajinska PZO. Procjenjuje se da imaju raketa za sustave Buk i S-300 za jedva dva-tri Ruska napada. Od ostalih zbivanja u Siriji bilježimo novo raketiranje Američkih položaja na naftnom polju Konoko. US avijacija nakon toga djeluje po pro-Iranskim milicijama. Jučer i US provokacija u Južnom Kineskom moru. WW3 se nastavlja...

04.04.2023., utorak

Dan 404.

Dana 29.3. ministar obrane Banožić u Odesi posjećuje Ukrajinskog kolegu Reznikova. Glavna tema je doprema 14 već umirovljenih helikoptera HRZ-a inačica Mi-8T i MTV-1 uz novu isporuku minsko-eksplozivnih sredstava (MES). Taj dan se ne zna što ide u kompezaciju. Slovenci su za svoje tenkove T-55S od Njemaca dobili kamione. Slovaci će za svoje lovce MiG-29 i PZO sustave 2K12 Kub od EU dobiti 250 milijuna U$D, plus od Amera 12 helikoptera AH-1Z i 500 raketa AGM-114 Hellfire. Česima za donirane Mi-24 stiže šest borbenih helikoptera AH-1Z i dva višenamjenska UH-1Y. Naredni dan doznajemo kako se s dosadašnjim obilatim hr-donacijama kod Amera "zaradilo" 140 milijuna U$D bonusa. Koje će po svemu sudeći prebiti za nabavu još četiri helikoptera UH-60 Blackhawk.

Placenici

Po meni preskupog i kompliciranog stroja za održavanje. Gubimo 14 radnih konja u koji stane po 24 vojnika, a za njih dobijamo četiri paradna lipicanera koji jedva prevezu 10 ljudi. Nije isto prebaciti u jednom naletu 334 vojnika (bojnu) ili samo njih 40 (vod). Po meni ogroman je to gubitak dosadašnjih operativnih sposobnosti OSRH. Plus zadnja četiri planirana UH-60 ćemo (opet) masno preplatiti. Na žalost to su stvari na koje ne možemo utjecati. No zato možemo utjecati na vlastitu obuku i trenažu. Zato nakon zimske dvomjesečne letačke pauze odrađujem 12 školskih krugova na LDOC. Oproštaj je to sa Silom 450C i AK Osijek za sad. Nastavak letenja planiram na nešto bližoj lokaciji na avionu s repnim kotačem koji se upravo presvlači s novim platnom. Nakon ranijih neuspjeha u provedbi preobuke na Piper PA-18 Supercub i Bellanca 8GCBC Scout nadam se uspješnijoj realizaciji ovog plana. Što kao i obično najbolje opisuje narodna mudrost "Čovjek snuje, Bog određuje."

Placenici

Za to vrijeme na istočnoj bojišnici krajem dana 2.4. Wagnerovci zauzimaju administrativnu zgradu u samom središtu Bahmuta, kojeg se opet može nazivati Artemovsk. Prigožin na zgradu podiže zastavu u spomen na taj dan ubijenog vojnog blogera Tatarskog (pravog imena Max Fomin) u terorističkom napadu u St.Petersburgu. Taj dan i zemlje OPEC-a na zahtjev Rusije odlučuju smanjiti proizvodnju nafte, što će posljedično značiti veće cijene nafte, kao i veće prihode u njihve proračune. Sve više svjetskih država je počelo odbijati poslušnost Americi. Na žalost njihovi EU-vazali ih još uvijek slijepo prate u vlastitu propast. Svijet je definitivno započeo preobrazbu iz unipolarnog u multipolarni nakon 33 godine US-bahatluka i samovolje. Pritom se nastavlja i opasni ples na samom rubu izravnog WW3...

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/40180

30.03.2023., četvrtak

Dan 400.

Od prošlog javljanja nastavljeni su i dovršeni radovi na galeriji garaže. Treća greda galerije je usidrena u plafon s navojnom šipkom nakon čega je zavrtanjanjem matice greda odignuta s vodilice rolo-vrata. Potom se pristupilo osiguravanju spojeva OSB ploča s lijepljenjem pocinčanog lima koji je nakon toga sa šarafima dodatno učvršćen za navedene ploče. Između tih radova obojana je kompletna željezna konstrukcija s dvije ruke temeljne boje za metal. Nakon toga je s bijelim lakom prebojan vidljivi dio konstrukcije tj. trokutasti nosači na betonskom zidu, kao i nosive cijevi uz pregradni zid od valovitog lima s PUR ispunom. Završetkom galerije na nju se počelo podizati stvari koje nam smetaju po stanu, balkonu i garaži. Na taj način je značajno oslobođena i postojeća polica u garaži na kojoj je dobijena svojevrsna radna ploha.

Placenici

U međuvremenu nije bilo značajnijih kretanja na bojišnicama kao posljedice rasputice. Borbe u Bahmutu su stigle do središta grada. Kao odgovor na Britansku najavu slanja granata od osiromašenog urana, Putin najavljuje raspoređivanje nuklearnog oružja u Bjelorusiju. Usporedio je navedeno s već raspoređenim Američkim N-bombama B-61 u Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj i Italiji. Dana 26.3. s Tu-141 je napadnut Ruski grad Kirejevsk 220km južno do Moskve, čime je još jednom jasno dokazano tko je izvršio napad na Zagreb 10.3.2022. Na žalost naši vladajući dužnosnici i dalje ignoriraju očigledne činjenice, te nastavljaju slati vojnu pomoć državi koja nas je napala. Čime je trenutno stanje MES-a na skladištima OSRH svedeno na jedva 10 tisuća tona. Primjera radi na početku DR se raspolagalo sa 120 tisuća tona, a rat je završen s 80.000 t. Ovo što je ostalo ne bi potrajalo ni godinu.

Placenici
Karta: https://t.me/z_arhiv/19945

Osim Ruske provedbe demilitarizacije Ukrajine nastavljena je i kolektivna demilitarizacija zapada. Zapada koji u taj sukob nastavlja ulijevati milijarde kroz "donirano" naoružanje i vojnu opremu. Na žalost zapad pritom zaboravlja osnovnu premisu ratovanja. Ako raspolažete većim resursima od neprijatelja imat će te i odlučujuću prevagu u ratu. Ukrajina je svoje resurse već iscrpila, a sad se na tom istom putu nalaze i njeni "donori". Nejto skladišta naoružanja se ubrzano prazne, ali njihovo popunjavanje nije izgledno u skorije vrijeme. Osim što EU članice ne raspolažu sa dovoljnim proizvodnim kapacitetima, suočavaju se i sa značajnim porastom cijena novoproizvedenog streljiva i granata. Uzimajući u obzir navedeno, zanavljanje utrošenih MES-a zasigurno neće biti ostvareno u ranijim količinama. Dok je istodobno privreda istoka svoju ratnu proizvodnju ubacila u višu brzinu. Prošle godine Ruske tvornice proizvele su 1500, a ove se očekuje oko 3000 novih tenkova T-72B3M i T-90M "Proboj-3". WW3 se nastavlja...

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.