Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

24.06.2022., petak

Dan 121.


Prošli tjedan je pokrenuta procedura za dodjelu Ukrajini statusa kandidata za EU. Ovaj tjedan je obustavljen dotok Ruskog plina Francuskoj, dok je Njemačkoj i Italiji prepolovljen. Plaćanje čačkanja mečke je upravo počelo. U četvrtak su Rusi zatvorili obruč oko naselja Zolota-Gorski. Čime su u "kotao" zatvorili tamošnje snage Kijeva procjenjene na 2000 vojnika. Ruska vojska je ušla u Lisičansk s jugoistočne strane. Kijev je u noći na petak povukao borce iz tvornice Azot kao zadnje točke otpora u Sjevernodonjecku. Istodobno ceste od Lisičanska gore od uništene vojne tehnike u povlačenju. Procijenjeni gubici Kijeva samo u ta dva dana su 1000 mrtvih i 3000 ranjenih, dok je 800 zarobljenih. Vode se borbe i na drugim pravcima, ali ovo su bili najznačajniji pomaci na bojišnici. Za to vrijeme senilni djedica Bajden u ruci drži instrukcije za izlazak pred kamere. Nakon Trumpa taj lik je idealna marioneta "US duboke države" koja svijet nastavlja gurati prema točci bez povratka. Kako i kada doznat ćemo u mjesecima koji slijede.

Placenici

Na domaćem planu nakon tromjesečne pauze napokon se otišlo u lov. Nešto prije 21h Pobi na južnoj čeki čuje ulazak divljih svinja u kanal iza sebe. Međutim nakon toga nisu izašle na polje. Pretpostavljamo kako se zbog predhodne aktivnosti oko upucavanja optike na polju zadržao miris čovjeka. Njuh im je primarno čulo, a sad su krmače puno opreznije jer imaju mlade. No tako je kako je i glavom kroz zid se ne može. Isto kao i po pitanju provedbe obuke za TOW rating. Komuniciralo se s 17 aeroklubova u okruženju, ali sve i dalje stoji bez pomaka po pitanju konkretnih datuma. Koliko god to bilo frustrirajuće nakon godinu dana ulaganja, treba se iskulirat. Jer moš se ti postavit na trepavice, ali bit će tek kad odobri šef svemira ili tko već o tome odlučuje. Uostalom život je prekratak za trošit se na ono što nema smisla. Utakmica se nastavlja.

Placenici

19.06.2022., nedjelja

Dan 116.


Placenici
foto https://liveuamap.com/en/2022/18-june-explosions-near-dnipro-city

Da je treći svjetski rat u tijeku priznao je napokon i papa Franjo. Točnije taj rat je službeno započet 6.1.2018. kada je US Navy P-3 Posejdon s 13 dronova napao Ruske baze u Siriji. Znači on traje već 4,5 godine, ali se srećom još uvijek vodi preko posrednika i ekonomski. No na žalost ovaj rat je globalan i nema crte bojišnice. To je rat velikh protiv malih. Rat korporacija i banaka protiv naroda. Rat u kojem će stradati najslabiji dok korporacije zarađuju. Inflatorna spirala se tek počela odmotavati, a već postaje jasno tko će platiti najskuplju cijenu. Što je već dva puta viđeno u prošlom stoljeću.

Placenici

U skladu s tim nastavljena je osobna obuka. Nakon prošlotjedne streljane za kratko, odrađena je streljana za dugo naoružanje. Nastavak komunikacijskih problema riješen je s pozivanjem vojne centrale. Streljana ima nove brojeve telefona. Nakon dogovorenog termina utrošeno je 25 metaka proizvedenih 1952. godine. Prva meta je gađana ciljajući blago lijevo ispod kruga gdje su sjela samo tri zrna. Jer zbog nekonzistentnost punjenja tog starog vojnog metka neka zrna se podižu i do 17cm u vis od ciljne točke. No unatoč tim nedostatcima to je i dalje najjeftiniji način streljačkog uvježbavanja. Koje u skladu s globalnim kretanjima definitivno treba održavati na nivou. Jer samo je pitanje vremena kada će nam i ta vještina zatrebati.

12.06.2022., nedjelja

Dan 109.

Našem Mrgudu se ne piše dobro imajući u vidu smrtnu presudu koju je DNR sud izrekao njegovim kolegama Pinneru, Aslinu i Brahimu iz 36. brigade mornaričkog pješaštva. Prema mišljenju Ruskog MVP-a na njih se kao strane plaćenike ne primjenjuje Ženevska konvencija odnosno nemaju pravo na status ratnih zarobljenika kakav već ima oko 6500 Ukrajinaca. Nadajmo se kako je sve to samo dio pritisaka Rusije na Zapad, uz poruku svim stranim avanturistima što ih čeka u slučaju zarobljavanja. Za to vrijeme na terenu se nastavlja puzajuće osvajanje (ili oslobađanje) sela za selom u pokrajinama Lugansk i Donjeck. Počela je i bitka za Slavjansk u kojem se prema procjenama nalazi oko 70.000 vojnika Kijeva. Bit će to još jedna krvava bitka koja će se voditi zgradu po zgradu i ulicu po ulicu do potpunog sloma branitelja. Zbog ogromnih gubitaka ljudstva Kijev je započeo i mobilizaciju žena od 18 do 60 godina. Istodobno Zapad je počeo zbrajati gubitke proturuskih sankcija. Zbog povlačenja s tržišta Rusije zapadne tvrtke su do sad izgubile 59 milijardi U$D.

Placenici

No sve to su njihovi problemi dok se uskoro ne preliju na naše prostore u obliku ekonomske krize ili još gorih posljedica. U iščekivanju navedenog ne preostaje nam ništa drugo do li raditi na vlastitoj obuci. Na žalost odaziv ljudstva za airsoft simulacijske treninge i dalje je u periodu stagnacije. Streljana za dugo naoružanje je kroz tjedan imala nekakve telokomunikacijske ispade. Od četiri pozivana broja samo je jedan zvonio, ali na njega se nitko nije javljao. Na žalost dolazak na tu streljanu je uvjetovan prethodnim dogovorom termina. Još jedan hladan tuš događa se krajem tjedna u komunikaciji s Letalskim centrom Maribor. Zbog poslovnih obveza njihovog flight instructora, obuku za TOW rating neće biti moguće provesti prije rujna. Pa je prema njihovom naputku započeta komunikacija s aeroklubom Ptuj. Dok se ta borba nastavlja, odrađen je jedino trening na streljani za kratko. S udaljenosti od 20m utrošeno je četiri okvira tj. 60 metaka. Učinak jedne od tih serija procijenite sami.

Placenici

05.06.2022., nedjelja

Dan 102.


Placenici

Nastavak letačke priče iz prethodnog posta morao je biti odgođen zbog tehničkog detalja tipa članarina. Pa se umjesto letenja posjet srednjoj Dalmaciji pretvorio u izviđanje lovačkog društva Dugopolje i planinarskog doma Putalj. Jer kad se slavi 25 godina diplome, slavi se i 30 godina mature, a ove smo odlučili napravit cjelodnevnu feštu negdje na osami uz gradele. Kao posljedica izviđanja tih izdvojenih lokacija i vožnje po kišom ispranim makadamskim putevima svoje je dao desni homokinetički zglob. Uslijed čega se vožnja po staroj cesti prema kontinentu pretvorila u cjelodnevnu avanturu. Kad se ležajevi u tom zglobu pregriju počnu blokirati kotač, pa vozilo nekontrolirano skreće u desno. To se događa dva puta, ali srećom bez posljedica. Nakon prisilnog hlađenja kugle poluosovine u sred ničeg prije Gračaca, te drugi put kod bistroa Ličanka kod Bjelopolja, put je nastavljen, ali s brzinom od 40 do 70 km/h. Šest i pol sati nakon kretanja s Piketa parkiram pred garažu majstora Nikole. Zašto se na taj put krenulo s 20 godina starim vozilom s pogonom na LPG pojasnit će nastavak teksta.

Placenici

Prošlonedjeljnim osvrtom na Top Gun 2 i proslavu diplome nakratko su zanemarena zbivanja u Ukrajini. Koja su ušla u nekakvu mrtvu fazu topničke razmjene i minimalnog napretka na terenu. No unatoč tome generalni cilj se postiže. Dok se Slaveni ubijaju međusobno Amerima cvjeta biznis. Pa dok EU Rusiji nameće šesti paket sankcija, SAD je udvostručio uvoz Ruske nafte s 4.218 milijuna barela iz ožujka. Čime je Rusija skočila s devetog na šesto mjesto među US-opskrbljivačima naftom. Za to vrijeme kod nas cijene goriva rastu na tjednoj bazi. Zašto EU sama sebi puca u nogu i dalje nije jasno? Europsko vazalstvo spram SAD-a poprima potpuno nerazumne razmjere. Jasno je da se Amerika iz nadolazeće ekonomske krize pokušava izvući s povećanjem prodaje oružja, ali zašto se uz sve to EU nastavlja ukopavati s tim "proturuskim" sankcijama? No s obzirom da je Europa dva puta podnijela najveće terete svjetskih ratova, zašto bi i ovaj treći put bilo drugačije? Rekli bi Ameri "biznis as usual". Tekma se nastavlja...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.