Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

29.12.2022., četvrtak

Sretna nam Nova 2023?

Od proteklog javljanja događaji na glavnoj bojišnici WW3 bili su 25.12. Ukrajinski napad na bazu Engels s prerađenim dronom Tu-141 "Striž" na koji Rusi 28. i 29.12. uzvraćaju s napadima s bespilotnim Geranima, Kalibrima i drugim krstarećim raketama ispaljenim s bombardera i plovila. Ciljevi sežu sve do Lavova među kojima je elektroenergetski sektor, sustavi PZO, skladišta i remontni kapaciteti. Prema do sada poznatim podacima to je do sada najmasovniji Ruski napad na Ukrajinu. U sjeni tih zbivanja jučer je održan sastanak delegacija Turskog i Sirijskog ministra obrane u Moskvi što je prvi susret te razine u proteklih 11 godina. Ne zaboravimo da je Sirija upaljena kao prva bojišnica WW3. Stoga njeno smirivanje donekle ulijeva nadu.

Placenici
Slika: https://www.democracywithoutborders.org/23150/what-will-the-world-make-of-the-un-summit-of-the-future-in-2023/

Nadu u bolju budućnost nad kojom su se za sada nadvili mračni oblaci nadolazeće ekonomske krize, koja je do sada uvijek bila uvertira tj. okidač velikih svjetskih sukoba. Kroz koje su se ti dugovi prebijali i resetirali, pa je sustav zaduživanja mogao biti pokrenut nanovo. Hoće li i ovoga puta biti tako ili smo u međuvremenu evoluirali kao vrsta ostaje tek za vidjeti? U svakom slučaju svijet se mijenja kako klimatološki, tako i tehnološki. Naša civilizacija se nalazi na pragu 4. industrijske revolucije koju obično nazivaju "robotskom revolucijom". Kamo će nas ona odvesti još nitko ne može reći sa sigurnošću, ali iz prethodnih iskustava znamo da će prvo biti testirana na bojišnicama. Stoga se uz sve mračne najave ne mogu zaobići ni pitanja daljnjeg razvoja robotskih oružnih sustava s umjetnom inteligencijom.

Placenici
Slika: https://publicintegrity.org/national-security/future-of-warfare/mind-of-their-own-artificial-intelligence-weapon/

Jer najnoviji oružni sustavi koji se za sada razvijaju idu upravo u tom pravcu. Tipa sprege borbenog sustava s ljudskom posadom (Su-57 i T-14) sa dronovima ili robotskim oružnim sustavom (S-70 i Tačanka-B). Koji će radi učinkovitosti postepeno dobijati sve veći stupanj samostalnog odlučivanja. Pri čemu će uništenje neprijateljskog borbenog modula s ljudskom posadom naravno biti prioritet. U tom svjetlu trenutak spoznaje robotskog oružnog sustava postaje samo pitanje vremena. Kada će shvatiti da i o njemu odlučuje neki "njegov" čovjek iz pozadine? No to je još uvijek relativno udaljena budućnost. Do tada treba preživjeti ovo što se prema nama kotrlja. Neki kažu nailazak majke svih ekonomskih kriza. Jer dolaze recesija i inflacija u jednom paketu zvanom stagflacija. U svakom slučaju tko preživi, pričat će...

23.12.2022., petak

Dan 303.

Unatoč ranijem planu dovršetka upucavanja lovačkog karabina to se nije moglo izvesti ovaj tjedan. Streljane za dugo i kratko su zatvorile do sredine siječnja. Nema ni letenja do daljnjeg. Lučko je stalno zatvoreno zbog meke zemlje, dok je letenje u Varaždinu preskupo. U Osijek nema smisla ići za manje od tri povoljna dana za letnje. Airsoft nam umire godinama unazad, pa su tako sve obuke zaustavljene do daljnjeg. Uostalom ušli smo u najhladniji dio godine koji na sjevernoj hemisferi obilježava najniži položaj Sunca na obzoru. Sunce u tu poziciju dolazi 22.12. gdje boravi tri dana, nakon čega se od 25.12. ponovno počinje uzdizati po nebu. To prividno nebesko kretanje Sunca kao izvora sveg života, Zemaljske religije slave od pamtivijeka do danas. Nove su ga inkorporirale kroz rođenje malog Boga (Božića) uz obiteljska druženja oko ognjišta i obilne trpeze. Stvarajući tako zalihe za nadolazeću zimu.

Placenici
Slika: https://2012-transformacijasvijesti.com/kolumne-blogera-nova-vizija/vidjeti-jasno-djed-mraz-ne-postoji

Zime koja će u Novoj 2023. godini biti posebno izazovna u svjetlu energetske krize u kojoj se našla Europa stješnjena između velikih igrača SAD-a i Rusije. Kako to biva u svim vazalskim odnosima, tako i u ovom SAD gleda samo sebe i svoje interese. EU bi trebala biti pametnija, ali na žalost nije izvukla pouke iz 1. i 2. svjetskog rata. Pa već 303. dan nastavlja upumpavati novac i naoružanje u taj sukob u Ukrajini. Sa čime tone u sve veći dug i inflaciju, istodobno prazneći svoja vojna skladišta. Koja će morati opet popunjavati, zbog čega će najviše profitirati upravo vojno-industrijski sektor SAD-a kao najveći proizvođač u lancu Nejto opskrbe. Po tom istom modelu SAD se već dva puta podigao iz velikih ekonomskih kriza 1907. i 1929. godine, a sad će izgleda i po treći put. Samo ekonomska kriza se do tada još mora rasplamsati.

Placenici
Slika: https://www.youtube.com/watch?v=0r4Yr2ZnRfk

Jer sve ovo za sada je još zagrijavanje pred pravu ekonomsku krizu, izazvanu tiskanjem novaca tijekom "pandemije" SARS-COV-19. Zbog obustave većine proizvodnje tijekom tadašnjeg "lockdown-a" novac se nije stvarao u većini ljudskih djelanosti, pa su ga države i banke jednostano nadomjestile s tiskanjem potrebitih količina novaca. Naravno takvo tiskanje bez pokrića izaziva gubitak vrijednosti novca tj. inflaciju kojoj danas svjedočimo diljem zapadne hemisfere. Pošto farmaceutska mašinerija za vrijeme te isprogramirane "pandemije" očito nije zaradila dovoljno kapitala, nakon farmaceutske se morala zakotrljati i druga najprofitabilnija industrija na planeti - vojna. Upravo zbog nje je i pokrenut rat u Ukrajini koji se već 303. dan vodi kao Treći svjetski (proxy) rat. Proxy znači da se za sada vodi preko posrednika, ali to se za čas može promjeniti. Nadajmo se samo da neće još neko vrijeme...

17.12.2022., subota

Dan 297.

Placenici
Karta: https://t.me/DonbassDevushka/37258

Dana 16.12.u ranim jutarnjim satima s Ruskih bombardera i plovila lansirano je 76 krstarećih projektila u tri vala prema energetskoj infrastrukturi Ukrajine. Razmjere oštećenja elektromreže tek treba utvrditi, ali s obzirom na prethodne udare sad bi mogli biti na 25% opskrbe strujom. Temperature su se spustile ispod nule, pa najgore tek slijedi. Nastavljene su i teške kopnene borbe za Bahmut, Soledar, Avdivku, Liman... dok Kijev najčešće uzvraća s raketama po gradu Donjecku.

Placenici

Što se osobne obuke tiče nastavljen je proces upucavanja optike na novo streljivo. Sukladno ranijeg naputka djelatnika izvršen je pomak zadnjeg nosača optike u krajnji stražnji položaj. Naravno nakon toga se mora izvesti novo upucavanje. Koje na žalost nije postignuto ni nakon 11 ispaljenih metaka sa stalka. Uvidom u sliku vidi se kako su pogotci primicani centru da bi na kraju 11-ti opet izletio izvan mete. Što se tu zbiva tek treba utvrditi sljedeći tjedan. Do tada izvršeno je nanovo zatezanje svih šarafa na nosačima optike.

Placenici
Foto: Doktor

Izvršen je i trening iz uporabe kratkog naoružanja. U 15 minuta utrošeno je šest spremnika tj. ispaljeno čak 96 metaka. Već iz tog podatka je jasno da se uvježbavala brza paljba. Naravno brzina paljbe i preciznost su obrnuto proporcionalne, pa treba pronaći nekakvu zlatnu sredinu između toga dvoje. Zahvaljujući snimanju ovaj put se uspjelo zamrznuti trenutak formiranja vatrenog prstena nakon izletanja zrna iz cijevi. Obuka se nastavlja...

Placenici

11.12.2022., nedjelja

Dan 291.

Placenici

Dana 5.12. bilježimo novi moment Ukrajinskog rata tijekom kojeg Kijev uz uporabu dronova Tu-141 "Striž" napada baze strateške avijacije Engels i Rjazan cca 500 km u dubini Rusije. Podsjetimo taj isti dron pao je u ožujku u neposrednu blizinu studentskog doma "Stjepan Radić" na Savi. Toliko o ondašnjim "slučajnostima" i stvarnim napadačima na glavni grad RH. No za razliku od nas Rusi promptno uzvraćajnu s raketnim napadima po zapovjedništvima, logističkim središtima i željezničkim čvorištima. Pet dana kasnije Ruski veleposlanik u UN-u iznosi podatak o preradi tih dronova na GPS navođenje. Znajući čiji je to navigacijski sustav znamo i tko im je proveo tu modernizaciju. Kao što je potpuno jasno čiji vojni specijalisti su uključeni u održavanje i ciljanje s VBR-ima HIMARS po Ukrajini. Dosadašnja US upletenost u taj rat upravo dobija nove razmjere s odobravanjem napada na ciljeve na teritoriji Rusije.

Placenici

Za to vrijeme Doktorov posjet kontinentu iskorišten je i za obilazak jedinog operativnog aerodroma u okolici glavnog grada. Danima iščekujemo povoljne meteo uvjete i 6.12. nam šef svemira konačno udovoljava. Kratkotrajno otvaranje VFR uvjeta za letenje nastaje između nailazaka dvije oblačne fronte. To koristimo za put do LDVA gdje sjedamo u Cessnu 172N tvrtke Bell Air. Radimo par krugova, a zatim se zapućujemo prema LDVC. Zbog namočenosti njihove piste ne slijećemo već radimo niski prelet. Hangari su im zatvoreni i nema vidljivih zrakoplovnih aktivnosti. Vraćamo se nazad pod bazom oblaka na 700ft. Povratkom na LDVA radimo još nekoliko nižih aerodromskih krugova i slijećemo. Nema smisla dalje peglati zrak. To bi moglo biti to od letenja za ovu godinu.

Placenici

Već sljedećeg 7.12. krećem se prema Banovini na kojoj drug Pobi sukladno vlastitim financijskim mogućnostima nastavlja izgradnju kuće. Od zadnjeg posjeta kuća je dobila prozore, a ovaj put su izvedeni pripremni radovi za postavljanje pločica u podrumu, visokom prizemlju i kupatilu na katu. Večer je iskorištena za posjet čekama. Pridružuje nam se i Pobijev otac, pa me postavljaju na treću čeku na bočnoj njivi. Na žalost ona nema krov, pa sa dvije grane i šatorskim krilom improviziram nadstrešnicu kao zaštitu od kiše. Dok se borim sa granama, kapanjem i slijevanjem vode niz šatorsko, izravno pod čeku mi izlazi krdo divljih svinja. Preblizu su mi za hitac preko digitalne optike. Zadržavaju se svega par minuta, pa se povlače nazad u gustiš. Izvještavam Pobija o njihovom kretanju i kojih sat kasnije mu iz gustiša dolaze pred ciljnik. On im ne oprašta i skida čak dvije. Doma se vraćam s jednom prednjom četvrti, zahvalan Pobiju i sv. Hubertu.

Placenici

04.12.2022., nedjelja

Dan 284.

Placenici

Nakon intenzivnog vikenda u Slavoniji ovaj tjedan su odrađivani zaostaci i ono što je započeto na Pampasu. Zahvaljujući puškarskom stalku na našoj najozbiljnijoj streljani optika je dovedena u metu veličine lista A4. Međutim njeno skidanje prošli tjedan zbog servisa je ukazalo na disbalans preusko postavljenih nosača optike. Dok su isti bili zapečeni za šinski nosač greška se nije uočavala. Međutim s njihovim odvajanjem, optika se našla ne određenoj klackalici. Sljedeći tjedan bit će potrebno pomaknuti stražnji nosač optike u krajnji položaj gdje bi trebao postići povišenje. Naravno nakon toga će se odraditi i novo upucavanje. Sada je ciljanje i precizno gađanje moguće uz korekciju po končanici na minus 3 crtice. Nije bilo vremena za odraditi više jer je u četvrtak bila utakmica, pa je i streljana radila skraćeno.

Placenici

Dan kasnije odrađena je i streljanja za kratko. Trening je inicirala posjeta Doktora - predstavnika naše najjužnije podružnice 20. Odrađujemo svaki po dva spremnika s brzom paljbom u siluete na 15m. Subotu smo planirali posjetiti LDVA, pa sa Cessnom 172N odletjeti u posjet LDVC. Međutim vrijeme tj. magla nam to nije dozvolila. Slično je bilo i u nedjelju. Iako je horizontalna vidljivost 5km problem je prizemna magla. Za to vrijeme na istočnoj bojišnici bilježe se teške borbe oko Bahmuta/Artemovska i postepeni napredak Ruskih snaga prema Siversku. No generalo gledano ritam borbenih djelovanja je nešto usporeniji nego ranije. Djelovanje daljinskim oružnim sustavima se bilježilo samo po najbližim logističkim ispostavama Kijeva poput Hersona, Nikopola, Zaporožja, Dnjepra, Harkova...

Placenici
Foto: https://t.me/DonbassDevushka/35181

Najnovija vijest je priprema 90 Čeških tenkova T-72 za isporuku Kijevu do kraja ove godine. Njihovu modernizaciju provode Češke tvrtke, a plaćaju im Ameri i Nizozemci. Zauzvrat će Češka dobiti 15 tenkova Leopard iz sastava Njemačkih oružanih snaga. Kapitalizmu je bitno da se lova okreće i da pritom zarađuju svi u lancu. No odnos cijena je jedan Leopard za 6 sovjetskih T-72. Pritom se zaboravljaju pouke iz 2. sv. rata. Masovnost je ono što donosi prevagu na bojišnici. Za cijenu jednog njemačkog Tigera, SSSR je naštancao valjda 10 T-34. Iako je Tiger bio čudo tadašnje tehnike, pri tom omjeru snaga na bojišnici, nije se mogao izboriti s masovno nadirućim T-34-ama. Na kraju se taj isti T-34 provozao i po Berlinu. Historia magistra vitae est...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.