Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

30.03.2023., četvrtak

Dan 400.

Od prošlog javljanja nastavljeni su i dovršeni radovi na galeriji garaže. Treća greda galerije je usidrena u plafon s navojnom šipkom nakon čega je zavrtanjanjem matice greda odignuta s vodilice rolo-vrata. Potom se pristupilo osiguravanju spojeva OSB ploča s lijepljenjem pocinčanog lima koji je nakon toga sa šarafima dodatno učvršćen za navedene ploče. Između tih radova obojana je kompletna željezna konstrukcija s dvije ruke temeljne boje za metal. Nakon toga je s bijelim lakom prebojan vidljivi dio konstrukcije tj. trokutasti nosači na betonskom zidu, kao i nosive cijevi uz pregradni zid od valovitog lima s PUR ispunom. Završetkom galerije na nju se počelo podizati stvari koje nam smetaju po stanu, balkonu i garaži. Na taj način je značajno oslobođena i postojeća polica u garaži na kojoj je dobijena svojevrsna radna ploha.

Placenici

U međuvremenu nije bilo značajnijih kretanja na bojišnicama kao posljedice rasputice. Borbe u Bahmutu su stigle do središta grada. Kao odgovor na Britansku najavu slanja granata od osiromašenog urana, Putin najavljuje raspoređivanje nuklearnog oružja u Bjelorusiju. Usporedio je navedeno s već raspoređenim Američkim N-bombama B-61 u Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj i Italiji. Dana 26.3. s Tu-141 je napadnut Ruski grad Kirejevsk 220km južno do Moskve, čime je još jednom jasno dokazano tko je izvršio napad na Zagreb 10.3.2022. Na žalost naši vladajući dužnosnici i dalje ignoriraju očigledne činjenice, te nastavljaju slati vojnu pomoć državi koja nas je napala. Čime je trenutno stanje MES-a na skladištima OSRH svedeno na jedva 10 tisuća tona. Primjera radi na početku DR se raspolagalo sa 120 tisuća tona, a rat je završen s 80.000 t. Ovo što je ostalo ne bi potrajalo ni godinu.

Placenici
Karta: https://t.me/z_arhiv/19945

Osim Ruske provedbe demilitarizacije Ukrajine nastavljena je i kolektivna demilitarizacija zapada. Zapada koji u taj sukob nastavlja ulijevati milijarde kroz "donirano" naoružanje i vojnu opremu. Na žalost zapad pritom zaboravlja osnovnu premisu ratovanja. Ako raspolažete većim resursima od neprijatelja imat će te i odlučujuću prevagu u ratu. Ukrajina je svoje resurse već iscrpila, a sad se na tom istom putu nalaze i njeni "donori". Nejto skladišta naoružanja se ubrzano prazne, ali njihovo popunjavanje nije izgledno u skorije vrijeme. Osim što EU članice ne raspolažu sa dovoljnim proizvodnim kapacitetima, suočavaju se i sa značajnim porastom cijena novoproizvedenog streljiva i granata. Uzimajući u obzir navedeno, zanavljanje utrošenih MES-a zasigurno neće biti ostvareno u ranijim količinama. Dok je istodobno privreda istoka svoju ratnu proizvodnju ubacila u višu brzinu. Prošle godine Ruske tvornice proizvele su 1500, a ove se očekuje oko 3000 novih tenkova T-72B3M i T-90M "Proboj-3". WW3 se nastavlja...

22.03.2023., srijeda

Dan 391.

Placenici

Nakon dugo vremena u posjet nam dolazi naš stari plaćenički drug Taso. U međuvremenu je radio posvuda od Aljaske preko cijele srednje Europe do Sjevernog mora. Naputovao se posvuda, zaradio neke novce i naposljetku odlučio vratit u stari kraj u kojem je kupio kuću na osami. No unatoč svim tim životnim događanjima nije zaboravio dano obećanje i konačno je došao odraditi ga. U samo dva dana uspijeva iskrojiti, zavariti i učvrstiti konstrukciju galerije s kojom garaža dobiva povećanje za 3/4 postojeće korisne površine. U pauzi između radova odrađujemo i jedan brzi trening na streljani za kratko.

Placenici
Placenici

Četiri čelične 100x20mm grede s jedne strane drže nosači učvršćeni na armirano-betonski zid, dok ih nasuprot nose dvije cijevi 40x20 i jedna 100x20mm. Prva greda je s dvije kraće cijevi sa stopama usidrena za beton iznad vrata, dok je četvrta greda napravljena uparivanjem dvije cijevi 40x20 postavljenih na kant radi manjeg uvijanja. Sve grede su između dodatno povezane sa L-profilnim šipkama. Kroz još dva dana postavljene su OSB ploče na galeriju. Zadnji korak biti će sidrenje u plafon treće grede s navojnom šipkom i metalnom tiplom sa ciljem spriječavanja uvijanja grede. Tako je u konačnici osim povećanja skladišnih kapaciteta, u garaži dobiveno i priručno sklonište smješteno ispod površine zemlje.

Placenici
Placenici

Za to vrijeme nastavljen je posao na bojišnicama. Jurišnici Wagnera ovladali su većinom kompleksa AZOM u Bahmutu. Rusi napreduju na svim linijama. Kijev pritom nastavlja gubiti ljudstvo i tehniku. Dosadašnja 223 uništena helikoptera "zamjenit" će s 14 naših Mi-8, dok će im 404 uništena vojna aviona Poljaci i Slovaci "kompezirati" s 33 lovca MiG-29. Jadan je to nadomjestak za sve ovo što su ranije imali od zrakoplovstva. Pogotovo jer se vojna tehnika može kupiti. Izgubljene ljude vam nitko ne može zamjeniti. A bez ljudi vam je i najbolja tehnika beskorisna. Znači u principu demilitarizacija Ukrajine se uspješno nastavlja. Kao i naša s najavom novog slanja streljiva i granata Kijevu.

Placenici
Slika: https://t.me/DonbassDevushka/49691/

Protiv Putina optužnicu podiže Sud u Haagu kojeg ne priznaju SAD, Rusija i Kina. Si je već treći dan u posjetu Moskvi. Brazilski predsjednik se sprema u Kinu. Argentina je na korak od potpisivanja nabave Kineskih lovaca i oklopnjaka. U Indijskom oceanu Rusija, Iran i Kina održale pomorske vježbe. Nešto ranije je Kina posredovala u mirenju Saudijaca i Irana. Za to vrijeme Zapad tone u propasti banaka i ulične prosvjede. Zbog straha je iz banaka u SAD-u već podignuto 150 milijardi U$D. Stejtsi očito gube primat i monopolistički svijet kakav smo poznavali dulje od 30 godina se mijenja. Međutim do sada ni jedna imperija nije tiho odstupila s pozornice, pa vjerojatno neće ni SAD. Transformacija svijeta kroz WW3 se nastavlja.

16.03.2023., četvrtak

Dan 386.

Placenici

Nakon prošlotjedne radne akcije i lova na Banovini, na red za trening je došla streljana za kratko. Inicijator navedenog biva Miš, koji se povratkom s Afričke turneje zaželio mirisa baruta. Pa odrađujemo trening s 15 metara udaljenosti u siluete. Kod mene se kao i inače uvježbavala brza paljba. Dosadašnjim treninzima stiglo se do "tripl-tap" tehnike pucanja po obrascu - prvi metak glava, zatim dva u trup. Taj prvi metak je najčešće sjedao po "sredini čela", dok je s prenošenjem na trup postizana vrlo pristojna grupa. Slika mete dovoljno govori.

Placenici

Na bojišnici Trećeg svjetskog nastavljen je Ruski napredak kroz Bahmut i po autoputu M03 prema Slavjansku s zauzmanjem sela Zaližnjanske. U Bahmutu je ovladano s dijelovima kopleksa AZOM. Kijev je zbog blata na tom prostoru pokretanje protuofenzive odgodio za sljedeći tjedan. Rusi su s zauzimanjem Krasnogorovke korak bliže zatvaranju obruča oko Avdivke, dok na sjevernom dijelu bojišnice postrojbe VDV-a napreduju prema Kupjansku. Minimalni napredak kroz predgrađe Ugledara imaju i marinci 155. Gardijske brigade Pacifičke flote. Gine se i na ekonomskom bojnom polju. Nakon SVB, propada Signature Bank teška 110 milijardi U$D. Bankrotira Njemačka željezara Eisenwerk Erla GmbH čiji prvi put spomen datira iz 1380. godine. Preživili su sve od tada, ali ne i ove cijene plina. Od jučer se ljulja i Credit Suisse banka.

Placenici
Slike: https://t.me/Slavyangrad/37579

No sve to je 14.3. zasjenio incident s rušenjem US bespilotne letjelice MQ-9 Reaper kod Krima. Još nije jasno što se točno dogodilo jer se izvješća razlikuju, ali izgleda da su USAF-ovi operatori letjeli s tim dronom s isključenim transponderom. Zbot toga ga presreću dva lovca Su-27. Koji su ga prilikom bliskih prolijetanja "zapišali" s gorivom. Uslijed toga ili naglog manevra njegovog operatora (po Ruskoj verziji) dron je izgubio stabilnost i pao u more. Letjelica vrijedna 32 milijuna U$D bit će lijep prilog dosadašnjem Ruskom izučavanju Zapadne tehnike. Kad ga uspiju izvući s dna Crnog mora. WW3 se nastavlja.

12.03.2023., nedjelja

Dan 381.

Placenici

Od zadnje posjete Baniji Pobijeva kuća je dobila balkonska vrata, pločice u podrumu, prizemlju i kupatilu na katu. Nastavak radova je urezivanje kanala za kablove u grede, priprema za montažu ulaznih vrata i transport OSB ploča. Nakon toga se spremamo za lov. Na polje izlazimo još za dana oko 17h. Friški tragovi svinja svuda okolo. Razbacujemo kukuruz i sjedamo na čeke. Malo prije 21h pojavljuju se crne fleke uz rub šume. Palim optiku i promatram s minimalnim IC osvjetljenjem. Skupina od 4-5 svinja stoji tamo i komeša se. Točno gledaju u mojem pravcu. Prekrivam rukom IC osvjetljivač, pa ga opet otkrivam. Vjetar puše od mene prema njima. Svinje imaju bolji njuh od pasa i sigurno me osjećaju.

Placenici

Nemirne su dok pokušavam kroz optiku odrediti veličinu i spol. Ne znam jesu li krmače koje se trebaju uskoro oprasiti. Dok se premišljam, odjednom se daju u trk i ulaze nazad u šumu. Javljam intel Pobiju na drugoj čeki u nadi da će imati više sreće. Čuje ih 20 minuta kasnije, ali ni njemu ne izlaze. To je bilo to. Dan kasnije nastavljamo posao s OSB pločama. Montiramo ih na grede, kao podlogu za postavljanje laminata. Ispod njih stavljamo izolaciju od ovčje vune. Ono što naši ovčari bacaju u Sloveniji je građevinski materijal. Za samo četiri sata posla pokrivamo s pločama pola kata. Nastavak radova bit će za desetak dana. Do tad će se krmače oprasiti i više neće biti problema s identifikacijom. Jer oko njih će trčkarti hrpa praščića u prugastim pidžamama.

Placenici

Noć 8/9. ožujka Rusi na Ukrajinske vojne ciljeve i elektroenergetski sektor lansiraju 81 projektil i 8 bespilotnih letjelica Geran. Među njima djeluju sa čak šest hiperzvučnih raketa H-47 "Kinžal". Iako su po pisanju zapadnih medija Rusi već odavno trebali ostati bez raketa, realnost je nešto drugačija. Ovaj dugotrajni sukob navodno potpuno je ispraznio zapadna skladišta. Samo za popunu Američkih zaliha trebat će godine proizvodnje. Pa dok SAD ne popuni utrošeno, Kina može biti mirna. Jer prema svim pokazateljia US vojni efektivi se planiraju preusmjeriti upravo na taj prostor. Zato nastavak rata u Ukrajini trenutno odgovara slonovima. Osim Ukrajincima, a njih se ionako ništa ne pita. Njihovo je da se bore za US-interese do zadnjeg čovjeka.

Placenici
Karta: https://t.me/rybar/

Samo borbe u Bahmutu im dnevno izbacuju oko 500 vojnika iz stroja. Rusi su nakon zauzimanja istočne strane grada uspjeli izvršiti prebacivanje snaga i preko rijeke Bahmutke u samom središtu istog. Osim toga nastavljaju prodirati u grad s juga i sjevera, te su ušli i na prostor tvornice AZOM. Sukladno zapovijedi Zelenskog o nastavku borbe za taj grad UAF upravo priprema protuofenzivu sa cca 50.000 vojnika okupljenih u 20 brigada. Dani koji slijede donijet će presudni moment tog rata. Za to vrijeme u SAD-u je propala Silicon Walley Bank, najveća banka koja se urušila još od sloma burzi 2008. godine. Jel to novi početak domino efekta i uvertira u "majku svih kriza"? WW3 se nastavlja.

06.03.2023., ponedjeljak

Dan 375.

Prilikom predzadnje posjete streljani s domaćom poluatomatskom puškom rađenoj po Sovjetskoj licenci za SKS posao nije do kraja napravljen. Problem je u prekratkom 30-minutnom terminu koji imaju lovci za upucavanje optičkih ciljnika. Ubuduće ćemo taj problem riješiti preko Streljačkog saveza. Dok se to ne odkotrlja, ovaj termin je opet odrađen na iskaznicu HLS-a. Naravno tih 30 minuta je opet bilo malo, ali ovaj put djelatnici streljane nisu gledali u minutu. Pa je zahvaljujući tome i stalku nanovo upucan takozvani "crvena-točka" ciljnik na PAP-ovci. Korišteno je streljivo proizvedeno 1993. u tvornici kodne oznake 323, ali koje je zbog lošeg skladištenja nekako došlo u kontakt s vodom. Tada za razliku od ex-Yu streljiva u mesinganim, sve ex-SSSR pa i ovo Rumunjsko streljivo u čeličnim čahurama jako korodira. Međutim unatoč užasnom vanjskom izgledu, ono što je odradilo (uz 11 zatajenja) ipak je lijepo držalo grupu na 100m. Sve cijevi su sad spremne za izlazak u lovište.

Placenici

Za to vrijeme šef Wagnera Prigožin je 3.3. objavio "praktično" opkoljavanje Bahmuta. UAF se od tad izvlači iz grada pješke preko blatnih polja. Pet dana uoči obljetnice napada na Zagreb, Kijev je opet s Tu-141 Striž pokušao napasti Krim. Srećom Ruska PZO ne spava ni u 4 ujutro i stvar je oborena. Krater s mjesta pada otkriva nam koliko smo sreće imali tog 10.3.2022. kad je bomba u "našem" Strižu zatajila. U znak zahvalnosti Kijevu, Vlada RH od tada Ukrajini šalje; kalaše, streljivo, minobacače, topove, granate, helikoptere, a uskoro će vjerojatno i tenkove.
U međuvremenu Afriku su napustili naši Plaćenici Xena i Miš. Dok čekamo njihove izvještaje, prenosimo vam jednu sliku jahanja na devama. Istodobno WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: Xena

01.03.2023., srijeda

Dan 370.

Rat kolektivnog zapada s Rusijom na teritoriju Ukrajine ušao je u svoju drugu godinu. Kako je to nešto ranije najavljeno, na red za klanje su došli i naši pegazi Mi-8 koji će od 6.3. biti spremni za transport u Poljsku. Sedam će ih preletjeti, a sedam odlazi kopnenim putem. Prema drugom tekstu iz tih novina, Hrvatska je do sada u taj sukob ubacila preko 160 milijuna U$D od čega je čak 77% u vojnoj opremi. Tako se zna da je uz pješačko naoružanje dostatno za opremanje četiri brigade, otišlo 36 topova M-46 od 130mm, nepoznat broj minobacača i desetci tona granata, mina i streljiva. Tome se sada pridružuju i transportni helikopteri koji su spasili nebrojene živote s bojišnica i otoka. Osim u brojenim medicinskim letovima sudjelovali su u prevoženju svih bitnih resursa u ratu i miru. Bez njih je mogla propasti operacija Maslenica ili bi posljedice protunapada bile puno veće. Bez njih bi bio upitan i opstanak hr-enklava po BiH. Štete u požarnoj sezoni bolje ne spominjat. Za sve te njihove zasluge tijekom 30-godina vjerne službe ova Vlada RH će ih nagraditi sa slanjem na bojišnicu koja je već pojela 211 helikoptera i 390 aviona UAF-a. Vjerojatnost da tamo prežive ravna je nuli. MTV-ke broj H-201, 202, 203, 204, 206, 207, 210, 211, 212, 213, 215 i 251, uz stare "osmice" 275 i 276 nećemo nikada više vidjeti. Slava im i pokoj vječni.

Placenici
Slika: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/velika-hrvatska-donacija-ukrajini-samo-je-jedna-drzava-dosad-poslala-vise-helikoptera-15309916

Za to vrijeme Kina je ponudila mirovni plan za Ukrajinu koji SAD unaprijed odbacuje. Kao rezultat toga Kina će ući u taj sukob logistički s isporukom granata od 152 mm za Ruske haubice MSTA-S i raketama za VBR-e Smerč. To je bilo za očekivati nakon one ogromne dopreme granata iz Južne Koreje u Poljsku luku Gdanjsk. Čime sukob u Ukrajini zaista postaje pravi svjetski rat. Do kada će se isti zadržati u njenim granicama tek ćemo vidjeti? Jer sukladno najnovijem gomilanju Ukrajinske vojske na granicama Pridnestrovlja, moguće je prelijevanje sukoba u susjednu Moldaviju. Cilj tog napada bilo bi skladište s 20.000 tona UBS-a koje od 1992. čuvaju Ruski mirovnjaci. Njegova detonacija bila bi za 4kT snažnija od bombe bačene na Hirošimu. Par noći unazad s dronovima je napadnuta i Bjelorusija. Rat prijeti s prelivanjem na susjedne zemlje. Sukladno tome zadnji je čas za usvajanje znanja i vještina koje nam uskoro možda neće biti dostupne na klik kao sad. Obuka se nastavlja rastavljanjem zatvarača LK70. Iako isti spada pod one Mauser tipa, ipak ima neke svoje specifičnosti. Naravno toga u videu nema, pa se po teoriji uzaludnih pokušaja i pogrešaka napokon došlo do rješenja problema. Nakon toga zatvarač je očišćen, podmazan i nanovo sastavljen. Obogaćen za još jedno znanje i iskustvo. Dok se WW3 nastavlja...

Placenici

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.