Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

28.11.2023., utorak

Dan 643. i 53.

Sukladno najavi iz prethodnog posta u petak 24.11. je na snagu stupilo četverodnevno primirje u Gazi. Tijekom kojeg je izvršena razmjena zarobljenih civila s obje strane. U prva tri dana Izrael je iz zatvora pustio 117 osoba uglavnom žena i djece. Za to vrijeme Židovski vojnici su u okupiranoj Zapadnoj obali uhapsili novih 116 Palestinaca prema javljanju Al-Jazeere. Hezbollah je pritom obustavio djelovanja, dok Jemenski Hutui nisu. Prvo su u Crvenom moru s helikopterskim desantom zauzeli brod u Izraelskom vlasništvu "Galaxy Leader". Par dana kasnije petorica pokušavaju s pomorskim desantom zauzeti Židovski tanker "Central Park". Nakon što nisu uspjeli u svom naumu, zarobila ih posada razarača USS "Mason". S Jemenske obale zatim polijeću dva projektila prema US razaraču, ali ga promašuju za 10 NM. Međutim navedenu priču je jučer demantirao glasnogovornik Hutu pokreta. Prema zadnjim vijestima primirje u Gazi će biti produljeno do sutra. Nakon toga će se razaranje Gaze i neselektivno ubijanje civila zaisigurno nastaviti. Gdje je broj mrtvih i nestalih već prešao 16.000 ljudi.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/76050

Za to vrijeme nastavljene su borbene operacije u Ukrajini. Ruska vojska je ostvarila novi uspjeh kod Avdivke s zauzimanjem industrijske zone na istoku grada. Već uobičajena razmjena dronova imala je vrhunac 26.11. pred zoru kada je 75 bespilotinih Gerana-2 napalo Kijev. Slavna UKro-PZO obara čak 71-u bespilotnu plus jedan projektil H-59, pa valjda samo četiri drona pogađaju ciljeve. Zbog sveopće cenzure nije poznat učinak osim da je nestalo struje u središtu Kijeva gdje se nalazi 77 zgrada i 120 institucija. S dolaskom zime u Ukrajinu, napadi na UKro električnu infrastrukturu će se zasigurno nastaviti. Jučerašnja snažna oluja nad Crnim morem zaustavila je borbeno djelovanje i prouzročila štetu na obje strane. Pokidala je mnoge elektro-vodove i ostavila brojne gradove bez struje. General Zima se upravo pojavio na toj bojišnici. Rezultati toga su se navodno već pokazali s povlačenjem dijela UKrajinskih marinaca s lijeve obale Dnjepra, kao i nekih stranih plaćenika kod Kleščevke. Smrzotine su već počele uzimati svoj danak kod vojnika.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/93728

Do sad tinjajući sukob na relaciji predsjednik Zelenski i načelnik GS Žaluzni počeo je prelaziti u otvoreno prozivanje. Tako ga je neka dužnosnica iz stranke "Sluga naroda" pozvala na ostavku jer nije predstavio operativni plan za 2024. godinu. Navodno je nGS u svom obraćanju političarima, samo zatražio nastavak novačenja 20.000 vojnika mjesečno. Čime je neizravno priznao mjesečne gubitke UKrajinske vojske. Takvi teški gubici na svim bojišnicama natjerali su UKro-vojsku da na teren prema Kupjansku rasporedi i najnovije US tenkove M1A1 Abrams. Koji će uskoro goriti kao i svih 13.647 oklopnjaka prije njih. U tom svijetlu zapitajmo se koliko dugo bi na toj surovoj bojišnici moglo poživiti naših 70 tenkova M-84 (T-72)? Tenkova koji nisu samo "čelična šaka" HKoV-a, nego su ciljano projektirani za Slavonske ravnice. Kao što se ne zna koliko je "živih" od naših ranije isporučenih 14 helikoptera Mi-8? Ako ćemo za njih 14 uprihodit svega četiri UH-60M, u kojem omjeru ćemo biti kompezirani za tih najboljih 70 tenkova koje imamo? Poučeni s prethodnim iskustvom vjerojatno ne jedan za jedan. Znači razoružavanje Hrvatske se i dalje nastavlja. Dok se WW3 rasplamsava...

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/75812

21.11.2023., utorak

Dan 636. i 46.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/92953

Na današnji dan prije 10 godina Cija-snajka je iskorištavajući nezadovoljstvo Ukrajinskog naroda inicirala prosvjede u Kijevu pod nazivom "Euro-majdan". S tom "obojenom revolucijom" su srušili tadašnjeg predsjednika Janukoviča i bez provedbe parlamentarnih izbora postavili novog Porošenka. Taj državni udar iskorištava Rusija za pobunu svoje populacije na Krimu i istoku zemlje. Ono što vam je najavljeno tada, najvećim dijelom se obistinilo do danas. Nedostaje još samo izravna razmjena paljbe na relaciji NATO i Rusija, ali nadajmo se kako do toga ipak neće doći. Nadajmo se kako će se i ovaj "rat preko posrednika" uspješno privesti kraju bez ulaska u izravni sraz velikih igrača odnosno posredno zaraćenih strana - Rusije i SAD-a. Hladnoratovsko suprostavljanje od kraja WW2 obilježili su upravo takvi ratovi. Prvi veći proxy-rat bila je Koreja, a taj sukob je do dan-danas "zamrznut" između SAD-a i Kine. Sljedio ga je još jedan veliki proxy-rat na prostoru Vijetnama, a u njemu uz Kinu posreduje i SSSR. U tom ratu je SAD prvo vojno, pa politički poražen s ubojstvom JFK-a. Nakon političke konsolidacije, SAD se vraća na svjetsku scenu podržavajući muđahedine u borbi protiv prokomunističkih vlasti Afganistana. SSSR se izravno uključuje u taj sukob, koji ga je toliko ljudski i ekonomski iscrpio da je kao posljedicu doveo do njegovog raspada.

Placenici
Slika: https://web.archive.org/web/20161012182708/http://www.panoramio.com/photo/18237058

Ukrajina je prva zemlja koja izlazi iz SSSR-a, a kao garantori njihovog nuklearnog razoružanja i buduće vojne neutralnosti postaju novonastala Ruska Federacija, SAD, Velika Britanija i Francuska. Tada je potpisan sporazum po kojem se Ukrajina odriče nuklearnog oružja u zamjenu za vječnu vojnu neutralnost. Upravo taj sporazum je pogažen prije 10 godina s prvim pokličem o ulasku Ukrajine u NATO. Na žalost taj desetogodišnji sukob je trenutno u svom trećem nastavku, koji traje punih 636. dan bez kraja na vidiku. Sukob koji je još u prvom nastavku 2014. godne Ukrajini odnio Krim s 2,4 milijuna ljudi. Drugi i treći nastavak rata su im odnijele još četiri regije s oko još 8 milijuna stanovnika. Zapad im je odnio još 10 milijuna izbjeglica, dok je rat proizveo između pola milijuna i 1 milijun ubijenih i osakaćenih. Trenutni prosjek godina u Ukrajinskoj vojsci je navodno 43 s izvjesnim trendom povećanja. Taj neizravni WW3 će uskoro ući u svoju drugu zimu. Nakon pukovnika Rasputice koji upravo djeluje na terenu, na bojište će izaći i general Mraz. Izravni potomak puno poznatijeg generala Zime koji je svojedobno uništio Napoleonovu i Hitlerovu vojsku. Iako potomak nije toliko surov ko njegov predak, to zasigurno nisu ni sadašnje generacije UKro-vojnika u rovovima. Burjati će uz druge Sibirske narode u redovina Ruske vojske biti u prednosti. Početku druge zimske bitke ćemo svjedočiti već kroz koji tjedan.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/92938

Pritom najveća opasnost u njenom daljnjem razvoju leži u UKro-napadima s dronovima na Ruske nuklearne elektrane. Kad bi neki od tih napada uspio i rezultirao s nuklearnim onečišćenjem Rusije, ona bi automatski dobila casus belli za izravni nuklearni odgovor po Ukrajini. Kako bi to izgledalo u praksi već smo imali prilike vidjeti kad su Rusi kod Hmeljnitskog uništili skladište s tenkovskim granatama od gašenig urana. Kad je radioaktivni oblak krenuo na Poljsku, odjednom se ugasila Europska stranica za mjerenje radioaktivnosti. Trebalo je puna dva tjedna dok se vijest o tome probila u alternativne medije i neke medijske portale na zapadu. Koliko je ljudi od tada konzumiralo radioaktivno voće i povrće iz Poljske doznat ćemo kroz koju godinu po povećanoj stopi smrtnosti. Dok se druga zimska bitka tog rata tek treba razviti, rat koji je zapaljena na Bliskom istoku će nakon 46. dana izgleda preći u mirovanje. To se još ne bi reklo po jučerašnjim i današnjim aktivnostima s obje strane, ali navodno je blizu realizacije. Prema intelu iz Katara koji posreduje u pregovorima Izraela i Hamasa, okvirno je dogovorena razmjena 50 otetih Židova za 150 utamničenih Palestinaca. Za provedbu navedenog bilo bi proglašeno primirje od četiri do pet dana. Izgleda da su ti njihovi pregovori trenutno zapeli na zahtjevu Hamasa o prestanku letova dronova nad Gazom. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/53490

14.11.2023., utorak

Dan 39. i 629.


Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/73402

Od prethodnog izvješća stvari su se ponešto usporile na bojišnicama WW3. U biti sukobi se rasplamsavaju i šire, ali nema značajnijih pomaka na terenu. Tako su raketni napadi na US baze u Siriji i Iraku nakon četrdesetak ranjenih prekjučer dobile i prve poginule Američke vojnike. Nakon čega će SAD zasigurno pojačati bombardiranja pro-Iranskih milicija u Siriji i Iraku. Jemenski Hutui su do sad s Iranskim PZO raketama Misagh-358 oborili najmanje po jedan RQ-1 Predator i RQ-9 Reaper. Stoga je samo pitanje vremena kad će US-bombardiranje po Siriji i Iraku, prouzročit daljenju eskalaciju sukoba s obaranjem aviona USAF-a s ljudskom posadom. Iran je za sada jedina Islamska zemlja koja pruža konkretnu potporu Palestincima, preko svojih posrednika u Siriji, Libanonu (Hezbollah) i Jemenu (Hutui). IDF-ov napad na Gazu se nešto usporio tijekom zadnjih dana. Razlog su manjim dijelom pritisci iz svijeta zbog ogromnog broja civilnih žrtava u njihovom neselektivnom bombardiranju Gaze. Većim dijelom razlog je žilavi otpor Hamasa koji je od početka kopnene operacije do sad uništio više od 170 tenkova i borbenih vozila IDF-a. Navedno potvrđuju i satelitski snimci Gaze, po kojima je između 3.11. i 8.11. broj oklopa opao sa 383 na 295. Gubitak 88 vozila u pet dana je strahovit gubitak od 23%. Posljedično IDF je usporio napredovanje kroz Gazu.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/73371

Nasuprot tome Ukrajinska bojišnica s približavanjem zime bilježi pojačavanje aktivnosti. Postaje sve jasnije da je UKrajinska vojska do sada potrošena s ogromnim gubicima, te da vrijeme radi protiv njih. S druge strane ogromni Ruski mobilizacijski potencijal neće se morati iskoristiti uz već dobro uhodan sustav vojnih kontraktora, dobrovoljaca i plaćenika. Sve dok im tamo ginu dobrovoljci, a ne mobilizirani Ruski političari neće snositi političku štetu. S druge strane sve su češće izjave kako Kijev taj rat ne može dobiti, pa i prijedlozi ulaska UKrajine u NATO bez Rusiji pripojenih dijelova. S obzirom da Zelenski odbija bilo kakve pregovore bez povratka Krima, sve češće se čuju i izjave o potrebi njegovog uklanjanja. Do toga sigurno neće doći političkim putem jer su do daljnjeg odgođeni izbori. Stoga je sve izvjesnije kako će ta smjena biti nasilna. Mogućnosti se kreću od vojnog udara do stradavanja u prometnoj nesreći tipa pad zrakoplova. Naravno do toga neće doći odmah, ali izvjesno je kako će još jedna teška zima u rovovima stvari sve više približiti tome. S pristizanjem zime pojačat će se Ruski zrakoplovni napadi na energetsku infrastrukturu, što će dodatno otežati živote u toj državi koju doslovno jedan zapadni zajam dijeli od potpunog ekonomskog kolapsa.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/91631

Nije jasno koliko će trenutni ratni sukobi još eskalirati, pa se mora nastaviti i s osobnom obukom. Prošli tjedan je s Antom i Mišom odrađen još jedan trening brze paljbe na LAS-u nakon čega je zanovljena zaliha streljiva. Kišno vrijeme za vikend nam je zatvorilo aerodrom, ali nadamo se još nekom letu u nastavku mjeseca. Radovi na Rodi također bilježe zastoj jer njen vlasnik ima drugi prioritet, a to je uplovljavanje i prodaja jedne Dimone. Stali su i građevinski radovi na Banovini, a samim tim i lovna aktivnost. Razlog toga je odlazak druga Pobija na posao u tuđinu. Novci koje je imao za gradnju su se potrošili, pa sad s novim radom mora namaći novčana sredstva za nastavak radova na kući. Na žalost tako je kako je i mi mali na većinu toga nemamo utjecaja. Hoće li erumpirati Vezuv ili onaj vulkan na Islandu? Hoće li nas sastaviti novi potres ili poplava? Hoće li se uskoro cijeli svijet zapaliti u ovom sukobu ili će nam sljedeće godine stići nova ekonomska kriza? Hoće li iz nekog US-laboratorija u svijetu opet "pobjeći" virus koji će s novom karantenom zaustaviti cijeli svijet ili nas čekaju masovni prosvjedi i neredi po ulicama? Što god od toga bilo, mi mali na to ne možemo utjecati. Jedino na čemu možemo raditi je vlastita obuka. Dok se WW3 nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/91778

06.11.2023., ponedjeljak

Dan 31. i 621.

Placenici

Na osobnom planu obuke je sukladno najavi iz prošlog posta izvršen obilazak baze Romeo-Papa. Transport prvi put vršimo s novim vozilom kako bi ispitali njegove performanse po zahtjevnim zavojima i usponima. Najvažnije, crossover može proći kroz dvorište i izaći na cestu strmom pričuvnom rutom kao i glavni transporter. Nakon cjelodnevne inventure, večer provodimo u druženju s lokalcima u obliženjem selu. Osim brzog pregleda dnevno-političkih zbivanja izvršen je uvid u zadnje nabavljeno oružje. Očito zadovoljni s viđenim časte nas s cca 4kg mesa od jutrošnjeg ulova. Tako vam je to na planini. Gore nas nema mnogo, pa se moramo držati skupa ako želimo opstati. Posebice jer nitko ne zna što nam budućnost donosi. Vjerojatno ništa dobrog ako ćemo suditi prema viđenom u Gazi. Grad Gazu su od posljednjeg javljanja IDF-ovci potpuno opkolili i sad se vode borbe za svaku kuću i ulicu. Unatoč medijskoj blokadi tu i tamo procuri pokoji snimak s njihove urbane bojišnice. Iz jednog od njih se može vidjeti kako branitelj postavlja eksploziv pod samozaštitni sustav tenka, odlazi i nakon uništenja sustava "Trofej", Merkavu pogađa iz RPG-a. Navedeno zorno pokazuje da vojno-tehnička premoć nije presudna u srazu s braniteljima koje odlikuje hrabrost i visoki moral.

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/53158

No unatoč prosvjedima diljem svijeta, Izraelsko bombardiranje civila Gaze se i dalje nastavlja. Zadnje brojke govore o 11.000 poginuih i nestalih Palestinaca pod ruševinama Gaze, od čega su oko 5000 djeca. No ono što najviše fascinira je podatak o 88 ubijenih djelatnika UN-a koji nije izazvao nikakvu značajniju reakciju te iste svjetske organizacije. Židovima je očito dozvoljeno što nikome nije. Za to vrijeme bojišnice u Ukrajini ne bilježe veće pomake. Prema izvješćima Rusi postupno napreduju na svim linijama, dok sa stalnim daljinskim udarima u pozadinu slabe logističku opskrbu prve crte. Sve češće se iz redova UAF-a čuje kako se taj rat ipak ne može dobti, te je došlo vrijeme za pregovore. Istodobno gubici UAF-a su na putu prema brojci od ubijenih pola milijuna ljudi. Ipak za sada se još ne vide pomaci u glavama onih koji su zakuhali taj sukob, pa je sasvim izvjesno kako će rat ući i u svoju drugu zimu. Unatoč dobro poznatom povijesnom podatku ili poslovici po kojoj se s Rusima ne ratuje zimi. Prema poslovici koju su na vrlo skup način utvrdili Napoleon i Hitler, kolektivni zapad nanovo srlja u svoju propast na istočnoj bojišnici. Koja će inicirati veliku ekonomsku krizu.

Placenici
Slika: https://t.me/mod_russia_en/10677

Nakon prošlotjedne provedbe vježbi Ruskih nuklearnih snaga i Amerikanci su izvršili lansiranje "Minutemana III" kao svog jedinog operativnog ICBM-a kopnenog baziranja. Raketa čiji razvoj je počeo sredinom '50-ih ušla je u operativnu uporabu davne 1962. godine u svojoj prvoj verziji. Njena treća inačica se nepromjenjena koristi od 1970. godine do danas. Pouzdati se u dizajn star 70, a raketu od 53 godine nije više 100% sigurno, pa se sukladno tome i navedeno lansiranje glavnog Američkog ICBM-a pretvorilo u fjasko. Kratko nakon lansiranja raketa je zbog otkaza daljinski uništena u letu iznad Pacifika. Naravno to su zapadni mediji prešutali, ali su zato dva dana u dnevnicima izvještavali o Ruskom lansiranju ICBM "Bulava" s podmornice "Car Aleksandar III" kao najnovije u klasi "Borei". Koja je nakon lansiranja iz podmorja Bijelog mora uspješno pogodila poligon na Kamčatki. Iz predočenog postaje potpuno jasno tko gdje stoji po tom pitanju. No unatoč tome odlazeća Bajdenova administracija nastavlja i dalje čačkati mečku (i zmaja). WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/mod_russia_en/10675

01.11.2023., srijeda

Dan 26. i 616.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/70846

Pojačava se zveckanje s nuklearnim arsenalom. Amerikancima je u medije "procurio" snimak s probnih letova najnovijeg strateškog bombardera B-21 Raider. Ruske strateške snage su u noći 25/26. listopada izvele vježbu s lansiranjem ICBM Jars kopnenog baziranja, ICBM Sineva s podmornice i krstarećih raketa s raketonosca Tu-95MS. Dan prije toga su najavili uspostavu patrola nad Crnim morem sa strateškim lovcima MiG-31K opremljenih s hiperzvučnim projektilom Kinžal dometa 2000 km. To znači da od tamo u dometu imaju Američke nosače aviona pred Izraelom. Navedeno ima posebnu težinu ako znamo da Kinžali mogu imati i nuklearnu bojevu glavu pretpostavljene snage između 5 i 50kt. Na taj način svi US-nosači aviona postaju potpuno beskorisni u srazu s Rusijom. Nosači aviona moraju biti udaljeni manje od 2000 km od kopna da bi mogli uspješno djelovati.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/71390

Iste noći IDF izvodi prvo borbeno izviđanje s upadom tenkovsko-oklopnih snaga na teritorij Gaze, kao najavu skore kopnene invazije na to područje. Nakon tri noći takvih upada u noći 28/29. listopada počinje najjače bombardiranje Gaze do tada i pravi početak kopnene operacije IDF-a. Već taj prvi dan tenkovi prodiru 3km u dubinu i zauzimaju prostor od 6km2 uz obalu. Naredne noći 30.10. pokreću i upad u prostor s jugoistočne strane, presjecajući glavnu prometnicu iz grada Gaza prema jugu enklave. Do tog dana IDF bilježi gubitak od 42 tenka Merkava. Glavno obilježje djelovanja IDF-a do sada su noćni napadi zbog korištenja prednosti senzorske tehnike za noćno i termalno gledanje i ciljanje. Za očekivati je nastavak takvog djelovanja i ubuduće. Istodobno pojačali su se raketni i napadi dronovima na US baze u Iraku i Siriji. Bilo je i više lansiranja krstarećih raketa iz Jemena prema Izraelu koje obaraju USN brodovi i lovci IAF-a. No sve to nije zaustavilo bombe IAF koje su do sad odnijele preko 10.000 života u Gazi od čega su preko 40% djeca.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/71411

Za to vrijeme u noći 28/29.10. UKrajinci izvode napad s 36 bespilotnih letjelica na Krim, a sljedeće 29/30.10. izvode mješoviti napad bespilotnih, raketa ATACMS i pomorskih dronova. Tijekom sredine istog dana na Krim lansiraju 8 projektila Storm-Shadow s jednog Su-24 i premijerno s tri lovca Su-27. Rusi su navodno sve što je prema Krimu lansirano uništili sa sustavima S-400 i paljbom s brodovlja. Na terenu su Rusi prešli iz defanzivnih u ofenzivna djelovanja što se najviše primjećuje na bojišnici prema Slavjansku i kod Avdivke. Tijekom noći nastavljaju s daljinskim djelovanjem po Ukrajinskim ciljevima s bespilotnim Geranima i Italmasima, te raketama Onyx, Iskander i drugima. Sve češće se vide snimci tenkova Leopard 2 u plamenu. S pristizanjemm hladnijeg vremena za očekivati je i jačanje Ruskih napada. Na osobnom planu obuke izvršen je najavljeni panoramski let iznad grada. Danas ćemo obići bazu Romeo-Papa. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: Miš

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.