Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

24.10.2023., utorak

Dan 18. i 608.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/69771

Nastavak brutalnog bombardiranja Gaze i dalje odnosi živote civila, žena i djece pred očima cijelog svijeta. Unatoč zapadnoj propagandi prosvjedi diljem svijeta natjerali su kuhare te kaše da odgode kopneni napad, ispregovaraju puštanje dvije žene i zauzvrat iz Egipta dozvole ulazak čak 34 kamiona s humanitarnom pomoći za 2,1 milijun ljudi. Za to vrijeme preko 8000 odbačenih bombi IAF-a srušilo je brojne stambene zgrade, bolnice, džamije i 1500 godina staru kršćansku crkvu. U noći 21/22. listopada pale su prve bombe i na Zapadnu obalu tj. džamiju u Jeninu koja je sravnjena s zemljom zbog navodnih tunela ispod nje. Sve to odnijelo je preko 5150 života od čega je preko 2300 dječjih. Usporedbe radi u 19 mjeseci rata u Ukrajini stradalo je ukupno 560 djece na obje strane. Iz Libanona je odgovorio Hezbollah djelujući po tenkovima IDF-a s POVRS-ima i dronovima. Zaredali su i raketni napadi na brojne US baze po Siriji i Iraku, no za sada nema većeg preljevanja sukoba. IAF uzvraća s bombardiranjem Hezbollaha na jugu Libanona i aerodroma u Siriji preko kojih bi mogla stići Iranska pojačanja. No unatoč tome u Siriji je viđen Iranski zapovjednik Quds snaga.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/87815

S početkom kopnenog napada na Gazu za očekivati je pojačavanje djelovanja Hezbollaha, uz moguću aktivaciju bojišnice iz Sirije prema okupiranom Golanu. Egipatska i Jordanska granica će vjerojatno ostati mirne s obzirom na njihovo izdašno US-financiranje, a koliko dugo će tako ostati ovisit će ponajviše o otporu Hamasa. Jer glavna nagrada će ionako biti nalazišta plina u moru pred Gazom. Dok se taj rat tek razvija u Ukrajini su nastavljeni napadi s novim wunderwafenima. Kijev je s raketama ATACMS i kasetnim punjenjem M74 zasuo aerodrom u Lugansku. Prema objavljenoj snimci ima oštećenih Ruskih helikoptera. Prema objavljenim podacima od 6 do sad lansiranih raketa tog tipa, tri je već uspješno presrela Ruska PRO. Među njihovim trofejima se nalazi i netaknuta glava za inercijalno navođenje raketnog sustava GMLRS koja je 22.10. oborena iznad grada Donjecka. Bit će to vrlo zanimljiv predmet za izučavanje od strane razvojnih inžinjera njihovih proizvođača oružja. Uz to Kijev nastavlja gubiti i letjelice. Samo u tjedan dana su ostali bez 7 lovaca MiG-29, dva Su-25, jednog Su-24 i dva helikoptera Mi-8 što daje ukupno 508 uništenih aviona i 253 helikoptera od početka operacije.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/69727

Na samom terenu nema značajnijih pomaka. Izuzetak je bio desant mornaričkog pješaštva Kijeva preko Dnjepra, ali koji je prema dosadašnjim informacijama suzbijen s topništvom. Ruska topnička premoć dodatno je osnažena s dostavom Sjevernokorejskih granata od 122 i 152 mm koje su su pojavile na bojišnici. Prema satelitskim snimkama iz DNRK je prema Rusiji otišlo najmanje 1000 brodskih kontejnera ili 26.000 tona tereta. Usporedbe radi u cijelom DR naš utrošak je bio 20.000 tona MES-a. Uz to prema priznanju Ukrajinske strane značajno je poraslo bombardiranje položaja s UMPK planirajućim modulima postavljenih na FAB-ovke od 500, 1000 i 1500 kg. Pa su čak i najzagriženiji pripadnici ex-Azova počeli shvaćati kako taj rat ne mogu dobiti. Uvidom u proteklih 97 postova može se vidjeti od kad je ta matematika poznata. Kao i neumitnost pristizanja cunamija u obliku globalne ekonomske krize u 2024. godini. U nedostatku airsoft treninga trojica Plaćenika jučer odrađuju vježbu brze paljbe na streljani za kratko. Danas je planiran trenažni let na Cessni 172N uz panoramu iznad grada. WW3 se nastavlja...

Placenici

18.10.2023., srijeda

Dan 12. i 602.

Tjedan za nama obilježio je nastavak brutalnog bombardiranja Gaze od strane IAF-a. Na područje veličine Krka (ili dva Pelješca) lovci-bombarderi IAF-a su do 14.10. izbacili čak 6.000 bombi po vlastitom priznanju. Međutim vrhunac njihovog neselektivnog bombardiranja dogodio se sinoć kada s bombom JDAM pogađaju Anglikansku bolnicu Al-Ahli. Iako IDF za navedeno optužuje Hamas tj. njihovu raketu iz uvida u snimku djelovanja JDAM-a i samog udara na bolnicu svima je jasno kako se tu radi o istom karakterističnom zvuku. Istodobno IDF dostavlja snimku leta nekakve rakete nad osvjetljenom Gazom, iako je ista u potpunom mraku već danima. Rat s informacijama se odvija u realnom vremenu, pa se očito nema vremena za sofisticiranije prijevare. Dok su se mrtvi u bolnici i njenoj okolini još prebrojavali (prema zadnjim podacima 800) pred Izraelskim i zapadnim veleposlanstvima diljem Bliskog istoka počeli su spontani prosvjedi u Iranu, Lebanonu, Turskoj, Tunisu, Alžiru, Libiji, Iraku, Egiptu, Jordanu, Švedskoj. Sazvan je hitni sastanak Organizacije za Islamsku suradnju u Jedahu čije zaključke se tek očekuje. U Izrael je upravo sletio samohodni djed Bajden.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/68116

Dok situacija na Bliskom istoku ubrzano eskalira privlačeći medijsku pozornost svijeta, na Ukrajinskoj bojišnici Trećeg svjetskog rata dogodio se također značajan pomak. U tajnosti isporučene US-rakete ATACMS dometa 300 km imale su svoje prvo lansiranje prema Ruskim ciljevima. Prema do sada dostupnim podacima pogođen je aerodrom Berdjansk na obali Azovskog mora s dvije rakete MGM-140B ATACMS Block 1A (M39A1) od kojih je svaka napunjena s 275 do 300 kazetnih bombica M74. Prema informacijama s Ruske strane u tom napadu je uništeno devet helikoptera, dok podatke o broju poginulih nisu pružili. No prema nekim rekla-kazala kanalima bio je to najmrtonosniji napad na Rusko zrakoplovstvo od početka SVO. Noćas je izvršen i napad s bespilotim letjelicama pri čemu ih Ruska PZO obara čak 28 iznad Krima, Kurska i Belgoroda. Za to vrijeme Vlado je već drugi dan u posjeti kod Sija gdje je danas sklopljen 12-godišnji ugovor o dostavi 70 milijuna tona žitarica Kini.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/69074

Na osobnom planu obuke odrađen je još jedan radni dan na Banovini u kojem je završena izgradnja pregradnih zidova na katu, te postavljanje ograde na balkonu. Čim se uvede struja i postave kada i lavabo, kuća će biti useljiva. Nastavak slijedi čim se Pobi vrati iz Irske. Do tada se prebacujem na aerodrom gdje Lomi kreće sa lakiranjem Rode. Zbog sporijeg sušenja mat laka posao se razvukao na dva dana zbog postupnog okretanja krila i zapovjednih površina na kozlićima. Čim joj iskrojimo novu kabinu od pleksiglasa krenut ćemo na njeno sklapanje. Na žalost to će biti moguće tek za dva tjedna kad nam se i Lomi vrati iz inozemstva. Do iščekivanja prvog leta na njoj vratio sam se letenju na Lučkom. Prvi let nakon produljenja dozvole izvršen je isto tako na Malom Žući. Bila je to prva 40 minutna panorama iznad grada, a koju smo dogovarali još od prije ljeta. Ako se dobri meteo-uvjeti nastave, valjda će biti još prigode za slične letove u sljedeća dva tjedna. Treba iskoristiti preostalo dobro vrijeme dok nam se cijeli svijet nije urušio u naletu nove ekonomske krize i totalnog rasplamsavanja Trećeg svjetskog rata.

Placenici

12.10.2023., četvrtak

Dan 596. i 6.

U jutro 7.10. Hamas je iz pojasa Gaze pokrenuo munjeviti napad kopnom, morem i iz zraka na područja pod kontrolom Izraela. Uz primjenu buldozera, dronova, glisera i motornih paraglajdera uspjeli su izvršiti proboj iz najvećeg konc-logora na svijetu, te u jedan dan zauzeti prostor površinom veći od same Gaze. Pritom su pregazili tri elitne brigade IDF-a, uništili najmanje pet tekova Merkava, desetak oklopnjaka i ostalih vozila. Do današnjeg dana brojke su narasle na 1300 poginulih i navodno 750 zarobljenih Izraelskih vojnika i civila. Zarobljene su prebacili u Gazu vjerojatno u nadi da je zbog toga Židovi neće bombardirati. No prevarili su se, jer je samo u prva tri dana IAF na nju izbacio preko 1000 tona bombi rušeći im doslovno zgradu po zgradu. Do sada je broj poginulih Palestinaca u Gazi prešao 1200 (na 900 je bilo 490 djece i žena), a nastavit će i dalje rasti. Plus ako je vjerovat IDF-u tijekom šest dana borbi za njihovo potiskivanje nazad je na ponovno zauzetim prostorima pronađeno oko 1400 tijela boraca Hamasa. Borbe se uz Jenin vode u još dva naselja.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/65868

Prva postavljena pitanja na zapadu bila su zašto je Mossad toliko podbacio? No pravo pitanje bi bilo zašto je Netanjahu izignorirao informacije dobijene od Mossada (i navodno čak od Egipta)? Lik koji je tako reći jučer imao vellike prosvjede zbog zadiranja u pravosuđe, sada odjednom ima apsolutnu potporu naroda. Sad više nitko ne pita što je s njegovim kršenjem ustava, korupcijom i koliko će se novca zakotrljati na vojnim poslovima koji će uslijediti? Sad se nitko ne pita zašto PRO sustava "Iron Dome" nije radio kad je Hamas pokrenuo svoj raketni napad sa cca 5000 ispaljenih raketa? Pod vanjskom ugrozom Židovi su se ujedinili, a neprijatelj im je dobro poznat - Palestinci i Iran. Toj mantri već su se pridružili Ameri i njihovi EU-vazali svekoliko skandirajući s izjavama kako Izrael ima pravo na obranu i ima njihovu apsolutnu potporu. Znači Izrael je upravo dobio svoj 9-11 i opravdanje za sve ratne zločine koje će napraviti nakon toga. Kao što su ih počinili Amerikaci tijekom 20 godišnjih okupacija Iraka i Afganistana.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/67178

Vukući analogiju na to Američko iskustvo, a u svijetlu ne tako davnog iseljenja Kurda iz Sirijskog Efrina, te nedavnog protjerivanja Armenaca s Nagorno Karabaha... mislim da Gaza počinje odbrojavati svoje zadnje dane postojanja. Naravno nešto će se pitati i Hamas, jer će s ulaskom kopnenih postrojbi IDF-a u Gazu započeti krvave gradske borbe. Pritom će uspjeh Hamasa ovisiti o dvije stavke - koliko je dobro ukopan u podzemlje Gaze i kolike su mu logističke pričuve? Imajući u vidu da je Hamas gerilska organizacija (teroristička iz perspektive Izraelskih okupatora) jasno je da logistički ne mogu parirati vojnoj mašineriji Izraela. Stoga je potpuno izvjestan i konačni rezultat sukoba koji će uslijediti. Nestanak Gaze sa političke karte svijeta i nasilno preseljenje onoga što preživi od tamošnjih 2 milijuna Palestinaca. Pa tako dok zapadni MSM kalkuliraju tko stoji u pozadini Hamasovog napada - Iran, Rusija ili Sjeverna Koreja? - ako slijedimo logiku iz prethodnog pasusa teksta, vrlo je jasno tko s tim sukobom u konačnici "profitira".

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/67218

Jer sad s već potpuno izvjesnim gubitkom rata u Ukrajini, kolektivni zapad treba neki novi rat u kojem će pobijediti. Pa su ovaj put umjesto sraza s najvećom nuklearnom i tenkovskom silom svijeta, odlučili odigrati na sigurno, zakuhavši sukob sa tehnološki inferiornim neprijateljem koji se ne može obraniti od njihovih napada. Hamas nema tehničke vidove OS poput zrakoplovstva i mornarice, pa je i njihov vojni poraz sasvim izvjestan u srazu sa ratnim zrakoplovstvima Izraela i SAD-a. Kao što im svojedobno nisu mogle parirati ni puno moćnije vojske Iraka i Libije. Tome se već pridružio samohodni-djed Bajden sa slanjem dva nosača aviona pred Izrael. S kojih će nakon što Židovi izbombardiraju Palestince na mrtvo ime, vjerojatno biti pokrenuta velika specijalna operacija oslobađanja 14 US-državljana koje je Hamas zarobio. Na taj način će pokušati popraviti političku štetu uoči US-predsjedničkih izbora u 2024. zbog do tad propalog rata u Ukrajini. Jer uskoro će rat u Ukrajini ući u svoju drugu zimu, a iz povijesti znamo da se s Rusima na ratuje zimi. Operacija Avdivka je izgleda tek zagrijavanje. WW3 se nastavlja...

07.10.2023., subota

Dan 591.

Tjedan za nama nastavljena je igra mačke i miša na zapadnoj bojišnici mainlanda. Gdje se iz noći u noć izmjenjuju napadi s dronovima, koji su za sada glavni pokazatelj tekuće 4. industrijske (robotske) revolucije. Zahvaljujući US/UK obavještajnoj, operativnoj i logističkoj potpori Kijev u noći 3.10. navodno uništava lanser S-400 negdje na području Belgoroda. Uopće ne sumnjam da su prste u planiranju i provedbi tog napada imali i njihovi operativci, koji na taj način testiraju mogućnosti i "slijepe kutove" tog najnovijeg Ruskog sustava PZO/PRO. No za te njihove obavještajne spoznaje Ukrajina iz dana u dan trpi daleko veće štete. S ovim tempom ne zna se jedino čega će im prije ponestati - ljudstva ili tehnike? Za sada očite nedostake tehnike Kijev kompezira s "mesnim" napadima preko ravnica ili sa samoubilačkim napadima izvidničko-diverzatnskih grupa poput onog pokušaja pomorskog desanta operativaca GUR-a na Krim. No sve to u konačnici dođe svome kraju prije ili kasnije. Neupitno doći će i ovome kraj. Ono što ne znamo je uz kakve posljedice po sudionike i posrednike?

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/83995

Tko će nakon ovog nadmetanja izvući deblji kraj? Posve sigurno najdeblji kraj će izvući Ukrajinci čija zemlja će biti opustošena i podijeljena između Zapada i Rusije. No kakve će posljedice taj sukob ostaviti na ekonomije izravno suprostavljenih država ili bolje rečeno blokova, tek će se vidjeti. Amerika i njen mentor/saveznik UK s ostalim EU/Nejto vazalima nalaze se s jedne strane, dok je s druge Rusija uz njene partnere među kojima su najbliži trenutno Iran i Kina. Na žalost ekonomija nije moje područje, pa se tu ne mogu upuštati u dublje analize. Znam samo da je US dug trenutno prešao 33,47 trilijuna U$D. Do koje se još razine US-imperija može zaduživati nije mi poznato, ali znam da svaki balon (pa i taj dužnički) ima svoju točku pucanja. Znam i da su kao posljedica ovoga proxy-WW3 Nejto skladišta US vazala pred potpunim pražnjenjem. Nema se više što za dati i to su poruke koje su već odaslali Slovaci, Poljaci, Nijemci i dr. Neće još dugo proći i ostalima će slavine početi presušivati, ako već nisu. Rusi baš to čekaju, a nakon toga će krenut u realizaciju onoga što je Medvedev nedavno najavio.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/65854

Dok se to ne dogodi nastavit će se dosadašnja moderirana igra na svim aktivnim bojišnicama koje su međusobno povezane. Kad se to izgubi iz vida događaju se propusti. Poput onog u Sirijskom Homsu, gdje je raketa usmrtila 80 i ranila 240 ljudi na postrojavanju povodom promocije novih časnika SAA. Da su odgovorni pratili zbivanja u Ukrajini, znali bi da se to ne radi na otvorenom, jer se koncentracije ljudstva trenutno pogađaju. Promjene su to pristigle s uporabom dronova na modernim bojišnicama. Oni koji kasne u primjeni tih pouka plaćaju najveću cijenu. Glavna prednost dronova je osim djelovanja s odmaka (poput topnika, operatera POVRS, snajperista...) što oni mogu djelovati i iz zaklona za razliku od njih. Stoga će u budućnosti sva vojna djelovanja morati evoluirati po istom principu. Svi će svoje djelovanje morati prebaciti u zaklone odakle će daljinski vršiti opaljenja svojih oružja. Kad im oružja budu uništena s pogotkom drona ili nekog drugog oružja, obuć će antitermalni skafander, izaći, postaviti novo oružje i vratiti se u relativnu sigurnost zaklona. To vam je nova taktika vojnog djelovanja u osvit robotske revolucije. Koja zasigurno neće biti lišena ni najnovijih nuklearnih alata.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/65868

Kod nas su nastavljene radne aktivnosti na Pobijevoj kući u kojoj je ostao samo jedan pregradni zid za izradit, ali preduvjet za to je da električar odradi svoje. Do tada krenuli smo radit ogradu na balkonu južne sobe s koje se prostire krasan pogled na polje i šumarak iz kojeg svake večeri zavijaju čagljevi. Koji kao da znaju gdje ih se za sada ne smije loviti. No prema nekim naznakama i to bi se uskoro moglo promjeniti u novom zakonu o lovstvu. Do tada prisiljeni smo raditi u granicama postojećeg i izlaziti na zakonom propisana mjesta tj. čeke. Pod koje nam u dvije večeri opet ništa nije izašlo. Jedina akcija bila je brza (poluautomatska) paljba od četiri hica možda kilometar do dva od nas. Pod sumnjom u krivolovce uputili smo se pješice na susjedno polje, pregledavajući teren pred nama s noćnom i termalnom optikom. Nikoga ne zatekavši, vraćamo se nazad uz pretpostavku da je navedena paljba plod određenih aktivnosti pod utjecajem alkohola. Vjerojatno s nekim ilegalnim oružjem. Kojeg ne nedostaje na našim prostorima od zadnjeg ratnog sukoba u prošlom stoljeću. Na žalost, ni naši odgovorni od tada još nisu evoluirali u pravcu koji diktira današnjica. Dok se to ne dogodi, WW3 se nastavlja...

01.10.2023., nedjelja

Dan 585.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/82936

Dana 26.9. obilježena je godišnjica uništenja oba kraka plinovoda "Sjeverni tok" sa čime je Njemačka potpuno odsječena od Ruskog plina. Godinu dana kasnije "i dalje se ne zna" tko je počinitelj, iako nema dvojbi čije je to maslo. Ako pratimo trag novca i tko je profitirao od navedenog, jasno je tko je i počinitelj. Kao posljedica uvoza skupog plina iz SAD-a, Norveške i ostalih izvora Njemačko gospodarstvo se isprva pod teretom skupih energenata i troškova proizvodnje usporilo, da bi od lipnja ove godine i službeno ušlo u recesiju. Oni koji su s dva svjetska rata uspješno spriječili povezivanje Njemačke industrije i Ruskih sirovina su dobro poznati boljim povjesničarima. Među njima treba tražiti krivce i za ovaj napad na Ruske plinovode. Iako je po mnogočemu uništenje tih podvodnih instalacija bio presedan, navedeno ne odstupa puno od dotadašnjeg vođenja WW3 koji je neslužbeno započeo 2015. u Ukrajini. Službeni početak WW3 bio je 6.1.2018. kad je skupina od 13 bespilotnih letjelica vođenih s USNavy P-8 Poseidon pokušala napasti Ruske baze u Siriji.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/64745

U kojoj je 26.9. kod Deeza došlo do sraza SAA i SDF-ovih boraca iz Arapskih plemena. Rezultat okršaja biva 21 poginuli, 13 uništenih vozila i 38 zarobljenih boraca koji su do prelaska SDF-u služili ISIL-u. Do 30.9. ujutro Nagorno Karabah je napustilo preko 100.000 Armenaca, što je 68% stanovništva pokrajine. Ukrajina i Rusija pritom učestalo razmjenjuju dronove uz puno učinkovitiju Rusku PZO (koja ponekad i pogriješi). Uz dronove Rusija udara i s ostalim daljinskim oružnim sustavima poput krstarećih i balističkih projektila. Iz noći u noć eksplozije odjekuju oko Nikolajeva, Hersona, Kurahova, Krivog Roga, Dnjepropetrovska, Slavjanska, Kramatorska, Zaporožja, Vinice, Sumija, Čerkasija, Harkova, te po lukama Reni, Izmail i Južni kod Odese. Jače djelovanje bilježe zrakoplovne baze Kulbakino i Dolgincevo sa čime se stiglo do 482-og uništenog aviona i 250-og helikoptera UAF-a. Značajni udari izvršeni su po skladištima naoružanja Bogdanovka (Kirovgrad) i Kisilevka na kojoj je detonirano oko 3.000 tona MES-a. To je oko petine snage eksplozije nad Hirošimom (15 kT).

Placenici

Kod nas su nastavljeni radovi na Pobijevoj kući. Završili smo oblaganje vanjskih zidova na južnoj sobi, te iznutra završili sjevernu radnu sobu. Njen smo pregradni zid obložili s OSB pločama kako bi dobili ravnu podlogu iznad radnog stola. Ostatak je kao i u južnoj sobi obložen s ukrasnim daskama. Pregradni zid je osim vune pojačan i sa stiroporom zbog zvučne izolacije. Večer između dva dana radova iskorištena je za izlazak na čeke. Nisam se pravo ni smjestio, kad čujem hitac s druge strane polja. Trogodišnji vepar koji je već nekoliko puta viđen, ovaj put nije izmakao sudbini. Trebao nam je treći par ruku za utovar, pa pretpostavljamo da je bio oko 120 kg. Slijedi njegov prijevoz u lovačko društvo, obrada mesa i uzimanje uzoraka za analize na trihinelu i svinjsku kugu. Meso se sukladno očekivanju pokazalo ispravno.

Placenici

Jučer 30.9. je proslavljena godišnjica povratka u sastav Rusije četiri regije koje je davne 1922. Lenjin pripojio Ukrajini. Za vrijeme SSSR-a Rusima nije bilo bitno gdje žive. Nije im smetalo ni kad se 1990. Ukrajina odvojila i proglasila vojno neutralnom. Međutim kad je 2014. s "obojenom revolucijom" u režiji Cije srušen predsjednik Janukovič i bez provedbe novih izbora postavljen Porošenko, autonomna republika Krim se vratila kući. Ruski istok se buni kako bi po Gruzijskom modelu spriječio ulazak Ukrajine u NATO. Slijede dva napada Kijeva na Donbas i dva sporazuma "Minsk". Kad je izabran Zelenski koji reče - Sporazum "Minsk 2" je mrtav - počinje specijalna vojna operacija kojoj svjedočimo već 585. dan. Prema jučerašnjoj čestitci Medvedeva povodom obljetnice povrata Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona u sastav Rusije, SVO će biti okončana tek s povratkom i ostalih regija Rusiji. Bitke za Nikolajev i Odesu slijedit će očito u danima pred nama. WW3 se nastavlja...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.