Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
kontakt +385 (0)98 28 68 96 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

22.09.2024., nedjelja

Dan 942.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/123197

Utorak 17.9.2024. kao 347. dan "Rata u Gazi" ostat će upamćen po do sad ne viđenom napadu Mossada na strukturu Hezbollaha. Pet mjeseci unazad ta organizacija naručila je 5.000 dojavljivača (pejđera) od Tajvanskog proizvođača Gold Apollo Co. Mossad se ranije s fiktivno osnovanom tvrtkom u Mađarskoj ubacio u u proizvodnju naručenih AP924 uređaja, te ih minirao sa otprilike 20 grama eksploziva PETN. Aktivaciju je osobno odobrio Netanjahu, nakon što su dvojica pripadnika Hezbollaha navodno primjetila nešto čudno na uređajima. Prije detonacije podmetnutog eksploziva pejđeri su počeli pijukati zbog čega ih je većina prinjela licu da bi vidjela poruku. Posljedica je preko 4.000 ranjenih, od čega 200 kritično i do sad 32 preminulih. Mnogi poput Iranskog veleposlanika su izgubili oko (ili oba) što je strašan učinak tog terorističkog napada u režiji Izraelske države. Sutra je uslijedio nastavak napada s detoniranjem prijenosnih radio-stanica marke ICOM što je izazvalo smrt 14 i ranjavanje još 450 ljudi.

Placenici
Slike: https://t.me/DDGeopolitics/123253 i https://t.me/DDGeopolitics/123352

Može se reći da je zapovjedna struktura Hezbollaha s izbacivanjem iz stroja 4.500 ljudi ozbiljno uzdrmana uoči napada IDF-a na jug Libanona s najavljenim ciljem stvaranja tampon zone. Napad koji je započeo 19.9. s masovnim bombardiranjem juga Libanona iz zraka. Od tada do danas traje prekogranična razmjena bombi i raketa između IDF-a i Hezbollaha, ali još uvijek bez kopnenih pokreta. Na onoj drugoj, nama nešto bližoj bojišnici, nastavljeni su dosadašnji trendovi. Razmjena bombi, raketa i dronova nastavljena je iz dana u dan. Od značajnijih događaja izdvajam 18.9. pogađanje dronom skladišta MES u Tveru zapadno od Moskve. S obzirom na udaljenost od Ukrajine vjerojatno je bespilotna lansirana iz Latvije ili čak lokalno s teritorija Rusije. Pretpostavlja se da je to skladište kapaciteta 19.000 tona MES-a, dok je Ruska dnevna potrošnja u Ukrajini između 10.000 i 15.000 tona. Zaključno sve što nam je preostalo u skladištima, tamo ne bi potrajalo ni jedan dan.

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/109253

Od kretanja na terenu bilježi se oslobađanje Georgijevke, Ukrajinska i tamošnjeg rudnika, Krutov Jara, Grodovke, dok su Rusi s borbama ušli u Gornjak, Leonidovku i forsiralli rijeku Kaslagač zapadno od Ugledara. Oslobođeni su i novi predjeli u Kursku, ali što je još važnije uništena je cijela kolona UAF-a koja je ubačena u borbu prema selu Vesjoloj. Navodno se radilo o strateškoj pričuvi Kijeva iz sastava 21. brigade opremljenom s Zapadnom tehnikom i koja do sad nije vidjela borbenih djelovanja. Navedeno još jednom dokazuje da nije moguće napredovati bez vlastite zrakoplovne potpore što UAF konstantno zanemaruje i stoga trpi teške gubitke kakve trpi. Na osobnom planu obuke u petak je trebalo odradit panoramu iznad grada, ali navedeno je otkazano zbog otkaza na avionu. Pa sam s upravnikom aerodroma i još jednim bivšim kolegom završio na druženju u jednom pubu na zapadu grada. Dok se WW3 nastavlja...

15.09.2024., nedjelja

Dan 935.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/108768

Tjedan za nama obilježio je nastavak razmjene granata, projektila i dronova na širem prostoru oko Ukrajine. Nema smisla nabrajati što je sve lansirano i oboreno od Murmanska do Odese. Umjesto toga naglasak ćemo staviti na ukupne trendove. Iako ponešto sporije, nastavljen je Ruski napredak prema Pokrovsku (Krasnoarmejsku), te oko Ugledara. Pokrenut je protunapad u Kursku, te je od Ukrajinske vojske do sada oslobođeno desetak naselja na zapadnom dijelu okupiranog područja. Uz to treba izdvojiti Ukrajinski pokušaj zauzimanja Ruske naftne platforme "Krim-2", koji je plaćen s gubitkom osam čamaca Willard Sea Force s 80-ak specijalaca, dok su Rusi izgubili jedan lovac Su-30 s posadom. Od ostalih vijesti izvjesno je slanje oko 220 Iranskih balističkih raketa kraćeg dometa Fath-360 prema Rusiji. Transportirane su s brodom preko Kaspijskog mora.

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/108732

Nasuprot tome još se vodi žustra rasprava između SAD-a i UK oko odobrenja napada u dubinu Rusije s oružnim sustavima njihove proizvodnje. Dok je UK Kijevu odobrio korištenje krstarećih projektila Storm Shadow, SAD im za tu namjenu još nije odobrio uporabu svojih balističkih projektila ATACSM. Razlog je po svemu sudeći Putinova izjava kako će s tim odobrenjem NATO postati izravni sudionik tog sukoba. Bez puno uvijanja reče kako će to biti izravni početak Trećeg svjetskog rata. Dok zapad i ostatak svijeta sad važu kakav bi Ruski odgovor mogao biti, treba biti realan i priznati kako se taj isti WW3 već vodi neko vrijeme. Službeno je započeo dana 6. siječnja 2018. s napadom US-vođenih dronova na Ruske baze u Siriji, a nastavljen je s uništavanjem plinovoda "Sjeverni tok 1. i 2." 27. rujna 2022. godine. Srećom prije i nakon toga vođen je preko posrednika, pa se može reći kako je to za sada proxy-WW3.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/122842

Nadajmo se da ova nova Ruska "crvena linija" neće biti prijeđena, ali ako i bude, za očekivati je Ruske asimetrične odgovore u obliku kibernetičkih napada i sabotaža po zapadu. U situaciji kada na terenu stvari idu vama u korist, nije mudro u isti vojni sukob izravno uvući neprijateljski savez zvani Nejtou. Isto tako do kraja godine bi se politička situacija u SAD-u trebala promijeniti s odlaskom sadašnje administracije koja je izravno kriva za rasplamsavanje tog trećeg nastavka Ukrajinskog rata. U iščekivanju navedenog na osobnom planu obuke nastavljeni su radovi na potresom razorenoj Banovini. Na red je došlo postavljanje izolacije i lamperije u potkrovlju Pobijeve nove kuće koja se uz 0% potpore države gradi od 2022. Vrijeme između radova iskorišteno je za upucavanje optika i potom izlazak na čeku od 22 do 01h. Iako je kukuruz bio upravo pobran, divlje svinje na njivu nisu izašle. Pritom je jedva uočena jedna u kretanju po voćnjaku lijeske po kojem je skupljala otpale plodove lješnjaka. Dok se WW3 nastavlja...

Placenici
Slika: Manga

09.09.2024., ponedjeljak

Dan 929.

Placenici
Karta: https://t.me/intelslava/65976

Od prethodnog javljanja Kijevski režim je izveo raketiranje Belgoroda s kasetnim streljivom, pa je naredne noći 1.9. nakon bespilotnih Gerana poletjela i Ruska strateška avijacija. Navedeno je ponovljeno u noći 3/4.9. s lansiranjem krstarećih projektila sa sedam Tu-95 i četiri Tu-22. Uz njih djelovala su dva MiG-31K s Kinžalima, te balistički Iskanderi-M. Među brojnim ciljevima koje je koristila Ukrajinska vojska poput hotela u Krivom Rogu, zgrade fakulteta u Sumiju, željezničkih instalacija kod Lavova, posebno krvav biva pogodak u komunikacijsko središte u Poltavi. Broj poginulih pripadnika UAF-a se ovisno o izvoru kreće između 51 i 215, dok je broj ranjenih išao od 219 do preko 600. Navedeno središte korišteno je za obuku pilota dronova, a u njenom radu sudjelovali su i brojni zapadni kadrovi. Procurio je intel o gubitku nekolicine Švedskih instruktora, kao i jednom pukovniku US armije. Kako god bilo, nakon toga pogotka zaredali su brojni medicinski letovi prema zapadu što je jasan pokazatelj stradavanja njihovih kadrova.

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/107968

Taj dan došlo je do podnošenja ostavke četiri ministra i tri zamjenika ministara vlade u Kijevu, među kojima je najzvučnije ime MVP Kulebe. Pokrenuta je i priča o dostavi novog "čudesnog oružja" u obliku krstarećih projektila JAASM, koje mogu nositi lovci F-16. Međutim, nedavna izjava US MoD-a u Ramstainu "kako nema ni jedne sposobnosti koja može preokrenuti tijek rata u Ukrajinsku korist", možda pruža nadu kako do toga neće doći. S druge strane smisao kapitalizma nam govori da je umjesto uništavanja tog 28 godina starog oružja, ispada jeftinije potrošiti ih na UKro-bojišnicama i na taj način dodatno zadužiti Ukrajinu. Pritom će osloboditi svoja skladišta za nove proizvode. Za usporedbu prenosim vam i statistički podatak o dosadašnjem bombardiranju Gaze sa 80.000 tona MES-a iz čega proizilazi da je na svakog stanovnika Gaze u prosjeku bačeno 36 kg bombi. Na žalost oba rata pokrenuta su i vode se sa isključivim ciljem hranidbe vojno-industrijskih korporacija. Koje pritom troše stare i razvijaju nove oružne sustave. Uvodeći nas na taj način u 4. industrijsku (robotsku) revoluciju.

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/108186

Od kretanja na terenu u DNR-u su uz više sela oslobođena naselja Karlovka, Krasnogorovka i otok Belogrudni kod Hersona, dok su Ruske postrojbe ušle u Ukrajinsk, Gornjak i Ugledar. Nastavili su kretanje kroz Selidovo i prema rijeci Oskol, te su stigli na 2 km od naselja Kolesnikovka. Nakon 929. dana došlo je vrijeme za suočavanje s realnošću, pa su u skladu s tim napokon educirani stručnjaci počeli dobijat pristup u medije. Tako bivši Cijin analitičar iznosi podatak o dnevnim Ukrajinskim gubicima od 2300 vojnika, te navodi da UAF taj tempo može izdržati najviše do kraja godine. Mi smo za to vrijeme nastavili osobnu obuku s aerozapregom na letjelištu LDZB. Planira se po polazniku odradit desetak aerozaprega s novim šleperskim avionom MS.893A Rallye Commodore 180 sa ciljem ovladavanja i tom vještinom "formacijskog letenja". Nakon laširanja aerozaprege možemo krenut i u gostovanja po okolnim aerodromima. Dok se WW3 nastavlja...

Placenici
Slika: Manga

01.09.2024., nedjelja

Dan 921.

Placenici
Slika:https://t.me/intelslava/65721

Oslobađanje NR Donjeck nastavljen je sa selima Orlovka, Memrik, Marinkovka, Kamiševka, Željanoj, Stelmahovka, Sinkovka, Kirovo, Galitsjonovka i Družba. Nakon prolaska Grodovke s borbama su ušli u Mirnograd. Istodobno stigli su do središta Selidova, dok im fali oko 800 metara do centra Toretska. No prava novost je proboj linija oko Ugledara gdje su zauzeta naselja Konstantinovka i Vodjan. Ugledar se do sada pokazao kao neosvojivi Sovjetski grad-utvrda. Smješten na koti u sred ravnice izgrađen od armiranog betona s mnoštvom podzemnih instalacija. Međutim isti oni koji su ga izgradili sad će ga do kraja razoriti uz uporabu vođenih avio-bombi od tri tone. U skladu s proklamiranim ciljevima SVO, koja je u međuvremenu i službeno prebacila brojku od 500.000 poginulih vojnika UAF-a, prema objavljenim osmrtnicama u Ukrajini. Ako na tu brojku pribrojimo preko 40.000 nestalih vojnika, rezultat proteklih 921. dana ratovanja postaje još strašniji.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/107337

Navedene trendove neće i ne može promjeniti ni jedno "čudesno oružje" koje je kolektivni zapad do sada isporučio Kijevu. Bili su to svojedobno Barjaktari, Patrioti, Abramsi, Leopardi, HIMARS-i, ATACMS-i, Storm Shadowi, pa sve do prikazivanja prvih šest lovaca F-16 na aerodromu Kolomija u regiji Ivano-Frankovsk. Koji su potom Rusi zasuli s raketama dana 26.8. Da bi dva dana nakon toga gradonačelnik Lutska na fejsu objavio pogibiju pukovnika Alekseja Sergejeviča Mesa. Iako je navedenu objavu brzo obrisao, nakon toga se klupko informacija počelo odmotavati uz konačno priznanje gubitka prvog pilota i lovca F-16. Uslijedila je i smjena dotadašnjeg zapovjednika zrakoplovstva čime je izravnu potvrdu dobila teza o njegovom obaranju s paljbom vlastite PZO.

Placenici
Slika: Manga

Na osobnom planu obuke kroz tjedan je odrađena streljana za kratko. Brzom paljbom utrošena su četiri okvira HS9, uz zaključak da navedeno treba što prije ponoviti. Uz to su odrađena i dva letačka dana na letjelištu bivše oznake LDZB. Nakon jedrenja oko LDSS s motornom jedrilicom L-13SE Vivat, vratili smo se jedrilici K7 i trenaži polijetanja s vitlom. U nastavku ovog mjeseca nadamo se odraditi i preobuku na aerozapregu. Nakon čega bi zadnji uvjet za stjecanje dozvole SPL bio samostalni prelet na udaljenosti preko 50 km. No sve u svoje vrijeme. Dok se WW3 nastavlja...

Placenici
Slika: Manga

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.