Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

25.05.2023., četvrtak

Dan 455.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/

Nakon pada Bahmuta ili oslobođenja Artemovska što ovisi o perspektivi promatrača, Prigožin u javnost iznosi podatke o učinku Wagnera u protelih 244 dana te bitke ili bolje rečeno "mlina za meso". Na Ukrajinskih 82.000 boraca je kaže napadalo 50.000 Wagnerovih jurišnika u najbolje dane. Omjer napadača prema braniteljima je najčešće bio 1:3 što je kontra svih vojnih udžbenika, ali je uz topničku i zrakoplovnu premoć očito odradilo posao u praksi. Gubitke Kijeva i stranih plaćenika procjenjuje na 50.000, dok im je ranjeno 70.000. Na to kaže da su Wagnerovi gubici bili 3,2 puta manji (15.625), a ranjeno ih je 2 puta manje (35.000). Od 50.000 zatvorenika koje je regrutirao u redove Wagnera poginulo ih je 20% (10.000) i ranjeno još toliko. Presjekom ta dva skupa dolazi se do zaključka kako je 2/3 gubitaka tijekom bitke za Artemovsk podnijela zatvorska populacija u Rusima već poznatom stilu "topovskog mesa", dok je Wagnerovska elita dala svega 5.625 boraca. Ako su iznešene brojke točne, Moskva je tijekom te bitke postigla što je htjela. Čim prestane rasputica imat ćemo prilike vidjeti kako izgleda nastavak oslobađanja Donjecka i Zaporožja ili najavljivana ofenziva Kijeva.

Placenici
Slika: https://www.index.hr/vijesti/clanak/tko-su-ruski-pobunjenici-koji-zele-osloboditi-rusiju-od-putina/2465760.aspx

Dan nakon pada Bahmuta uslijedio je upad Ukrajinskih snaga u Belgorodsku oblast u Rusiji. S dva-tri tenka i desetak oklopnih vozila su jednostavno pregazili granični prijelaz s dobro poznatom US-taktikom prevladavajuće snage krenuli u osvetnički pohod po selima uz granicu. Dok su se snage Rossgardije i FSB-a, koje su zadužene za obranu granice pribrale dio ih je napustio prostor. Prema šturim izjavama s Ruske strane pritom je eliminirano 70 terorista, četiri oklopna vozila i pet pickupova. Od objavljenih slika viđen je jedan Maxxpro i nekoliko prevrnutih Hummwija. Nakon toga zapadna propaganda pušta priču kako je napad izvršila nekakva "Legija za slobodu Rusije" sastavljena od Rusa koji se bore protiv Putinovog režima. U najboljim manirima cija-snajka režisera, javnosti se obraća njihov glasnogovornik, dok iza njega desno stoji lik s naopako zakačenom Ukrajinskom zastavom na prsluku. Rus koji se bori za Ukrajince sigurno dobro zna kako orjenitirati njihovu zastavu. Međutim takva traljavost odmah otkriva umješanost zapadnih propagandista po već viđenom obrascu "kemijskih napada" u Siriji.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/64916

No glavni dokaz US umješanosti otkriva detaljno satelitsko snimanje te pogranične regija dva dana prije napada. Snimanje je izvršeno s komercijalnim satelitom GeoEye-1 u vlasništvu Američke tvrtke Maxar. Ako ovo nije "smoking gun" po US žargonu, onda ne znam što jest. Zato sve ovo što se događa oko nas predstavlja svojevrsni test inteligencije. Ili shvaćate što se događa, ili ne. Neovisno koje ste boje ili nacije, poimanje svijeta oko nas je kategorija za sebe. Ako stvarno ne kužite što se zbiva ne želim trošiti svoje vrijeme i resurse na vas. Široko vam polje i nastavite kud ste krenuli. S tako lošom percepcijom nećete daleko stići uz prirodnu selekciju na djelu. Dok se WW3 nesmiljeno nastavlja na bojišnicama, kroz medije i u glavama ljudi, kod nas se nastavlja provedba osobne obuke. Nakon skoro godinu dana dočekano je otvaranje za letenje aerodroma LDZL. Taj jedan dan otvorenosti odmah je iskorišten za let na malom Žući punih godinu dana od zadnjeg leta na njemu. Odrađeno je pet školskih krugova u trajanju 40 minuta. Dan kasnije nova kiša opet zatvara aerodrom za letenje avionima. Ona šačica preostalih Mi-171Š, četiri UH-60M i policijskih helikoptera nesmetano polijeće sa svojih betonskih stajanki. Kome je cilj do kraja uništiti najveći sportski aerodrom u glavnom gradu RH tek ćemo doznati. WW3 se nastavlja...

Placenici

21.05.2023., nedjelja

Dan 451.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/64215

Priču o radioaktivnom oblaku nad EU, zahvaljujući izjavi Patruševa prvo prenosi portal Index 19.5., pa dan kasnije Geopolitika. Tog istog 20.5. u 12h šef PMC "Wagner" Prigožin objavljuje završetak oslobađanja Bahmuta ili Artemovska po Ruski. Nakon 224 dana intenzivnih borbi za svaku kuću i zgradu "Bahmutski mlin za meso" potrošio je pretpostavlja se oko 40.000 Ukrajinskih života. Plaćenici "Wagnera" koji su iznijeli najveći teret njegove urbane bojišnice, planiraju se od tamo povući 25.5. u pozadinu na popunu ljudstvom i novi ciklus obuke. Vidit ćemo nakon toga kako će se zapovjednici i regularne postrojbe Ruske vojske na terenu nositi u srazu s UAF-om. Jer skori prestanak sezone rasputice napokon će dozvolit vojnoj tehnici manevriranje i izvan asfaltiranih cesta.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/64286

Isti dan na summitu G7 u Japanu "samohodni djed" Bajdo (kako mu tepaju mnogi) odobrio je saveznicima donacije lovaca F-16 Fighting Falcon Kijevu. Novo je to dolijevanje ulja na vatru WW3, koji se od početka 2018. službeno vodi protiv Rusije od strane SAD-a i njihovih zapadnih vazala. No unatoč takvim naizgled bombastičnim odlukama, sve je to i dalje vrlo pažljivo tempirano. Naime čak i u slučaju ubrzane 4-mjesečne obuke Ukrajinskih lovačkih pilota, Kijev lovce F-16 neće vidjeti prije kraja godine. Znači ta njihova isporuka borbenih aviona nema namjeru poremetiti sadašnji odnos snaga na bojišnici, nego eventualno zamrznuti taj sukob nakon što nove granice Rusije budu dostignute. Što će naravno u danima koji slijede ovisiti prvenstveno o samoj Ruskoj i Ukrajinskoj vojsci.

Placenici
Slika: Čiwa

Što se osobne obuke tiče sve je trenutno na čekanju. Ove nove kiše su opet zatvorile aerodrom Lučko, dok drug Pobundžija ima zastoj u radovima na kući. Jedino su mi nakon tjedna čekanja naručene mesingane četkice jučer stigle u dućan, pa je danas s njima napokon nastavljeno čišćenje papovke. Za to vrijeme naš Zaprešićki plaćenićki dvojac Kum i Čiwa zaputio se prema Voćinu na airsoft susret u organizaciji naše bivše L-ćelije tj. današnjih "Legionara". Na žalost osim redovne aktivnosti u Irskoj, to nam je prva lokalno zabilježena airsoft aktivnost u proteklih godinu dana. Nadajmo se promjeni po tom pitanju, ali to ponajviše ovisi o samim plaćenicima. Bez iskazivanja interesa za održavanje treninga, provedba istih nije moguća. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: Čiwa

18.05.2023., četvrtak

Dan 449.

U zadnje vrijeme događaji u Ukrajini se izmjenjuju takvom brzinom da dosadašnji tempo tjednih izvještaja više nije dovoljan. Radioaktivna prašina od napada na Hmeljnitski se još nije ni slegla po Poljskoj, a već svjedočimo novom srazu titana ili bolje rečeno PZO/PRO sustava Patriot i hiperzvučne rakete Kinžal. U noći 15/16. svibnja pokrenut je veliki napad na Kijev s bespilotnim Geranima, čemu se zatim priključuju Iskanderi i krstareći projektili lansirani s brodova i strateških bombardera Tupoljev. S time su natjerali na djelovanje MIM-104 Patriot koji je snimljen kako u salvi ispucava čak 32 rakete inačice PAC-3 (što sljedećih dana dokazuju uokolo pronađeni ostaci).

Placenici
Slike: https://t.me/DDGeopolitics/63129

Nakon otkrivanja položaja, MiG-31K prema Patriotu ispaljuje hiperzvučni projektil Kinžal. Rusi priopćavaju uništenje radara i pet lansera Patriota, dok Pentagon priča o manjem oštećenju bitnice. Kijev hapsi šest klinaca koji su objavili snimke lansiranja i pogađanja Patriota. Kad im to nije bilo dovoljno kroz zapadne medije puštaju godinu dana staru priču o hapšenju Ruskih znanstvenika koji su sudjelovali na razvoju Kinžala. To je trebao biti dokaz nešto ranije plasirane bajke o obaranju Kinžala od strane Patriota. Pri čemu se gradonačelnik Kličko naslikavao s bombom BETAB-500 kao "dokazom" njegovog obaranja. Priča je to koju ne bi smjela popušit ni djeca vrtićke dobi nakon uvida u oblik tih sredstava.

Placenici
Slike: https://t.me/DDGeopolitics/61975

Ne kaže se slučajno da je prva žrtva svakog rata istina. Propaganda radi na maksimalcu, ali ozbiljan analitičar se ne lovi u njihove zamke. Čemu su na žalost podlegli i neki do sada korektni portali tipa advance i geopolitika. To samo dokazje na kojoj se razini ljudima skreće pažnja sa puno bitnije teme, a to je slijeganje radioaktivnih čestica po EU. Pa je "sasvim slučajno" pala stranica Europske komisije koja u realnom vremenu prikazuje mjerenje radijacije na kontinentu. Unatoč tome Moldavija je stanovništvu počela dijeliti tablete kalij-jodida, dok je Poljska objavila graf o povećanoj radijaciji na svom prostoru. Međutim MSM na zapadu o tome i dalje šute.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/46394

WW3 se nastavlja...

15.05.2023., ponedjeljak

Dan 444.

Nakon bombastične najave povlačenja Wagnera iz Artemovska uslijedio je pravi mali igrokaz po društvenim mrežama i medijima. Prvo Prigožinu predsjednik Čečenije Kadirov kao svom "starijem bratu" daje potporu. No savjetuje ga rješavati problem unutar sustava. Obvezuje se preuzeti linije, uključiti Wagnerovce u svoje postrojbe, a zatim preći u obranu. Ne znam jel zadnje bilo ključno u daljnjem razvoju "situacije", ali nakon toga MORF priopćava kako će potrebe Wagnera za streljivom izravno rješavati general Suvorikin kao izvršni zapovjednik SVO u Ukrajini. Nakon toga se Prigožin još jednom žali da mu granate nisu stigle, ali Wagner i nakon 10.5. nastavlja raditi posao u "Bahmutskom mlinu za meso". Dan prije u Moskvi se održava tradicionalna vojna parada na Dan pobjede (nad nacizmom) uz značajne sigurnosne mjere. Kao i prošle godine izostali su preleti zrakoplova zbog mogućeg djelovanja s PRSPZO (uz angažman na bojištu). Kijev pritom pokušava napad s tri drona UJ-22 dometa cca 800km. Sva tri su oborena, a zadnji blizu cestovnog prstena oko Moskve. Već predvečer Rusko daljinsko djelovanje se usmjerava na okolicu Černihiva odakle su dronovi lansirani.

Placenici

Od napretka na terenu izdvajam zauzimanje Kamenke kod Avdivke i daljnji napredak Wagnera kroz Artemovsk, dok regularna Ruska vojska u napadu bivših Azovaca gubi 500m terena sjeverno od grada. Gube čak i neke položaje južno, ali zato Wagner napreduje u gradu. Osim u kvart "Avion" na jugu, Prigožin 11.5. objavljuje ulazak njegovih boraca u blok zgrada zvan "Gnijezdo". Taj isti dan napredak Wagnera iznosi 220 metara što je vrlo dobar rezultat tijekom gradskih borbi. Uz "Gnijezdo" koje trenutno brani cca 1000 boraca UAF-a, ostaju im tri gradska bloka koje još treba osvojiti na zapadu Artemovska. Najvažnija bitka će se voditi za susjedni blok "Konstruktor" koji prema procjeni broji do 2000 vojnika i preko njega se dopremaju pojačanja. Nakon toga kreće malo lakši posao čišćenja bloka "Konj" sa cca 450 stranih plaćenika i bloka zgrada "Domino" koji služi za logističku potporu. Oslobađanje Artemovska će nakog toga biti završeno. No to je najmanje bitno jer slijede borbe za sljedeće naselje. Dokle? Do zapadnih granica pripojenih regija. Do kada? Nije bitno. Jer konačni cilj SVO je demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Placenici

Na osobnom planu izvršeno je streljačko uvježbavanje. Zahvaljujući članstvu u LAS-u prvi put iskorištavam posjet streljani u tom svojstvu. Naime polusatni lovački termini često nisu dovoljni ni za upucavanje optike, a kamo li za vježbu. Zato uzimam streljački termin, pa u sat i 45 minuta uspijevam odraditi sve. Isprobati nove spremnike, potrošiti onu Rumunjsku rđu i nanovo upucati red-dot ciljnik. Nakon ispaljenja 80-ak metaka uslijedilo je doslovno pet dana natapanja cijevi u raznim sredstvima za čišćenje, uz uzastopno provlačenje četkica i krpica kroz nju. Tek peti dan iz cijevi počinju izlaziti relativno čiste krpice. No to još ne znači da je postupak čišćenja gotov. Tad ide novo natapanje cijevi u zaštitno ulje, pa opet čišćenje za tri dana. Isti taj postupak se ponavlja za tjedan dana i tek nakon toga će cijev biti spremna za premazivanje sa sredstvom za dugotrajnu konzervaciju. Koje će prije sljedećeg korištenja trebati ukloniti. Pritom neće biti ništa čudno ako opet izađe lagano zaprljana krpica. Obuka ide dalje.

Placenici

Naravno ni današnji dan nije prošao bez novih iznenađenja. Jučer je UAF premijerno djelovao s dva Britanska krstareća projektila Storm Shadow po Lugansku. Rusi su prikazali ostatke projektila koji to nedvojbeno potvrđuju. MORF priopćava kako pritom obara oba aviona uključena u to djelovanje. Obaraju lovca-bombardera Su-24 s kojeg su ispaljeni projektili uz MiG-29 koji mu je pružao lovačku zaštitu. Jel zbog toga ili je Kijev odlučio igru dići na novu razinu danas svjedočimo vjerojatno i premijernoj uporabi Američkog PZO sustava MIM-104 Patriot. Pojavili su se snimci pada helikoptera Mi-8 i lovca-bombardera Su-34 u Brjanskoj regiji pri čemu pogibaju obje posade. Za Mi-8 to nije čudno, ali izostanak katapultiranja iz Su-34 govori da je posada stradala prilikom pogotka, što je dokaz pogađanja s većom raketom. Potom pristiže podatak o obaranju još jednog Mi-8MTPR-1 za elektronsko djelovanje i lovca Su-35 koji im je bio lovačka zaštita. Crni je ovo dan za Rusko zrakoplovstvo jer gubi 9 letača. Naravno i ovaj put je Zelenski prigodno izvan zemlje. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/klintsy_32
Karta: https://t.me/DDGeopolitics/62507


Dopuna: Dan 445.
Dana 14.5. popodne potvrđen je porast Gama radijacije na prostoru zapadne Ukrajine kao izravna posljedica uništenja skladišta MES-a kod grada Hmelnitski 13.4. ujutro. Pretpostavlja se temeljem toga, da su se među detoniranim zapadnim naoružanjem vrijednim cca 500 milijuna U$D nalazile i Britanske tenkovske granate od osiromašenog urana. Ranije korištenje takvog streljiva na području Iraka i Kosova značajno je povećalo smrtnost lokalng stanovništva od karcinoma. Po nekim studijama oboljenja od raka među zahvaćenom populacijom porasla su 1500%. Sada su te iste radioaktivne čestice na principu "prljave atomske bombe" raspršene na cijelom području zapadne Ukrajine. Vjetrovi koji su tada puhali nosili su ih prema zapadu. Srećom nas je tada prala južina, pa se nadajmo kako do nas nisu stigle. Naravno u zapadnim medijima nema ništa na tu temu. Ipak u danima koji slijede izbjegavajte kupovinu hrane iz Poljske, Slovačke, Češke, Mađarske... jer radioaktivne čestice su nevidljivi ubojice ako ih unesete u ogranizam. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/62516

05.05.2023., petak

Dan 436.

Samo dan nakon objave prethodnog posta, krenuo je niz diverzija po Rusiji 2. svibnja. Minirane su pruge u Lenjigradskoj i Brjanskoj regiji, dok su s dronovima napadnuti aerodrom Sescha u regiji Brjansk i zapaljeni spremnici goriva kod Krasnodara. Niz se nastavio u noći 3.5. pri čemu na Kremlj padaju dva eksplozivna drona koje snimaju nadzorne kamere. Prvi udara u 02:27, a drugi u 02:34 sata. To je prvi napad na Moskvu od Njemačkog bombardiranja 29.3.1942. Zanimljiva slučajnost je što se u to vrijeme Zelenski već nalazio na putu prema najnovijoj Nejto članici Finskoj. Naravno Kijev se odmah javno odrekao odgovornosti za taj napad, a Rusi začudo nisu javno prikazali dijelove drona koji zasigurno imaju nečiji potpis. Samo su neki njihovi dužnosnici srednjeg ranga priopćili kako iza napada stoje Amerikanci. Nakon toga se ništa značajno nije dogodilo u smislu Ruskog odgovora iako je u medijskom prostoru raspon izjava išao od elimininacije Ukrajinskog vrha do uporabe nuklearnog oružja.

Placenici

Nakon toga na terenu su zbilježeni pokušaji napadi UAF-a od Orehova i kod Ugledara što Prigožin tumači početkom dugo najavljivane ofenzive Kijeva. Napadi UAF-a su odbijeni sa snažnim Ruskim topničkim djelovanjem, ali informacije s tih bojišnica stižu na kapaljku. Uz to šef Wagnera Prigožin je nekoliko dana u javnost puštao brojke poginulih plaćenika, izravno optužujući MORF za nedostatne isporuke streljiva. To je kulminiralo danas 5.5. s priopćenjem o povlačenju Wagnerovaca iz Artemovska s nadnevkom 10.5. Do tog dana će dostignute linije prepustiti postrojbama MORF-a. PMC Wagner je očito dao svoje i povlači se u pozadinu na popunu ljudstvom i obuku. Iako nisu poznati njihovi ukupni gubitci tijekom borbi od Krasnog Limana preko Soledara do Bahmuta, tijekom zadnjih Prigožinovih objava oni su se kretali oko 100 ljudi dnevno. Wagnerovci su tijekom zime podnijeli najveći teret gradskih borbi, kupujući pritom vrijeme za obuku regularnih Ruskih postrojbi.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/60473

Na domaćem ili bolje rečeno regionalnog planu bilježe se dvije pucnjave u komšiluku. U prvoj 13-godišnjak po već uhodanom US-obrascu s pištoljem ubija po svojoj školi u Beogradu, dok u drugoj 21-godišnjak nakon svađe s policajcem uzima Kalaš i kreće u krvavi pohod po selima oko Mladenovca. Ovdašnje medije odmah preplavljuju osude airsofta, streljaštva, posjedovanja oružja i sličnih nebuloza, a da se pritom nitko ne zapita što nije valjalo u glavama tih mladića? Ubojice su uglavnom psihički bolesnici, dok oružje može biti sve i svašta. Po toj Vučićevoj logici treba sveobuhvatno zabraniti posjedovanje noževa, mačeta, sjekira, koplja, lukova i strijela, motornih pila i kubura. Pa tako dok ovce pasu što im njihovi čobani svakodnevno serviraju kroz medije, u pozadini se nastavlja provedba trećeg nastavka svjetskog rata. Uz primjenu već viđenog obrasca. Zločinac je onaj tko ubije, dok oni koji zapovjede ubojstva stotina tisuća ljudi dobijaju Nobele za mir poput Obame. Uz tako poremećen sustav vrijednosti nije ni čudno što se ovaj WW3 nastavlja...

Placenici
Slika:https://www.telegraf.rs/vesti/hronika/3673604-teske-reci-rodjake-devojke-iz-mladenovca-koju-je-ranio-uros-blazic?galerija=1&slika=1

01.05.2023., ponedjeljak

Dan 432.

Placenici

Nastavkom građevinskih radova na Baniji zatvoreno je kupatilo na katu Pobijeve nove kuće. Prvo su s kutnim L-profilima montirane grede, pa gredice (štafle) između njih, da bi na tu konstrukciju zašarafili OSB ploče kao buduće nosive elemente za rigips. Večer između dva dana radova koristimo za odlazak na čeke. Ovaj put na njive izlazimo sa terencem, pa po pravilu tko vozi odlazi na udaljeniju čeku završavam na kraju njive. Nije se pravo ni smračilo, kad čujem hitac sa čeke na kojoj sam bio prošli put. Jednogodišnji veprić (nazime) koji se tek odvojio od skupine biva neoprezan i još za vidjela izlazi točno s one strane na kojoj sam ih prošli put satima iščekivao. Sad kad je napokon nešto izašlo s te strane, ja na krivoj čeki. Ali tako je u to u lovstvu, u kojem je gotovo nemoguće predvidjeti tumaranje divljači po terenu. Stoga je sreća ili dobra kob presudan čimbenik. Zato lov u skupini uvećava vjerojatnost ulova. Po onoj ruka ruku mije, kući se ipak vraćam s polovicom.

Placenici

Ukrajinska bojišnica u noći 27/28. travnja ponovno bilježi djelovanje Ruskog strateškog zrakoplovstva s krstarećim raketama. Zbog medijske cenzure nije poznat učinak djelovanja. Naredne noći Ukrajina sa 10 bespilotnih letjelica izvodi napad na skladište godiva u Sevastopolju. Iako Rusi obaraju većinu njih, dva prolaze i skladište je pogođeno pružajući nam apokaliptične slike sagorijevanja kroz dobar dio narednog dana.

Placenici

Ruski odgovor nije dugo trebalo čekati pa već naredne noći prema Ukrajini uz 50-ak bespilotnih Gerana polijeće najveća grupa strateških bombardera od početka sukoba. Zbog medijske blokade Kijeva nije poznat broj lansiranih projektila s 21 bombardera Tupoljev i mjesta pogađanja. Civilne objave na društvenim mrežama pokazale su samo pogađanje velikog skladišta raketa S-300 kod Pavlovgrada sa spektakularnim sekundarnim eksplozijama.

Placenici

Prvomajski produljeni vikend koristimo za obilazak baze Romeo-Papa. Osim peke, borbe s vegetacijom, odrađuje se ugradnja četiri otpala crijepa na krovu kuće. Za postići navedeno s gurtnama su spojene drvene i aluminijske ljestve. Improvizaciji unatoč rad na visini je uspješno proveden. Na sam 1. svibanj pokušavamo uspostaviti kratkovalnu vezu s glavnim gradom Dalmacije. Drug Duje i Borgy su za tu prigodu čak razvukli dipol za 7 MHz na krovu nebodera, dok je naš razvučen po dvorištu između stabla višnje i ganjka kuće. Danas u 14:12 veza je djelomično uspostavljena jer sam ih potiho čuo na 7,181 MHz. Na žalost oni mene nisu. Razlog je možda što su oni radili s izlazom od 400W dok moj stroj daje svega 100W. Kako god bilo, obuka se, kao i WW3 nastavljaju.

Placenici

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.