Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ap-placenici

Marketing

Dan 432.

Placenici

Nastavkom građevinskih radova na Baniji zatvoreno je kupatilo na katu Pobijeve nove kuće. Prvo su s kutnim L-profilima montirane grede, pa gredice (štafle) između njih, da bi na tu konstrukciju zašarafili OSB ploče kao buduće nosive elemente za rigips. Večer između dva dana radova koristimo za odlazak na čeke. Ovaj put na njive izlazimo sa terencem, pa po pravilu tko vozi odlazi na udaljeniju čeku završavam na kraju njive. Nije se pravo ni smračilo, kad čujem hitac sa čeke na kojoj sam bio prošli put. Jednogodišnji veprić (nazime) koji se tek odvojio od skupine biva neoprezan i još za vidjela izlazi točno s one strane na kojoj sam ih prošli put satima iščekivao. Sad kad je napokon nešto izašlo s te strane, ja na krivoj čeki. Ali tako je u to u lovstvu, u kojem je gotovo nemoguće predvidjeti tumaranje divljači po terenu. Stoga je sreća ili dobra kob presudan čimbenik. Zato lov u skupini uvećava vjerojatnost ulova. Po onoj ruka ruku mije, kući se ipak vraćam s polovicom.

Placenici

Ukrajinska bojišnica u noći 27/28. travnja ponovno bilježi djelovanje Ruskog strateškog zrakoplovstva s krstarećim raketama. Zbog medijske cenzure nije poznat učinak djelovanja. Naredne noći Ukrajina sa 10 bespilotnih letjelica izvodi napad na skladište godiva u Sevastopolju. Iako Rusi obaraju većinu njih, dva prolaze i skladište je pogođeno pružajući nam apokaliptične slike sagorijevanja kroz dobar dio narednog dana.

Placenici

Ruski odgovor nije dugo trebalo čekati pa već naredne noći prema Ukrajini uz 50-ak bespilotnih Gerana polijeće najveća grupa strateških bombardera od početka sukoba. Zbog medijske blokade Kijeva nije poznat broj lansiranih projektila s 21 bombardera Tupoljev i mjesta pogađanja. Civilne objave na društvenim mrežama pokazale su samo pogađanje velikog skladišta raketa S-300 kod Pavlovgrada sa spektakularnim sekundarnim eksplozijama.

Placenici

Prvomajski produljeni vikend koristimo za obilazak baze Romeo-Papa. Osim peke, borbe s vegetacijom, odrađuje se ugradnja četiri otpala crijepa na krovu kuće. Za postići navedeno s gurtnama su spojene drvene i aluminijske ljestve. Improvizaciji unatoč rad na visini je uspješno proveden. Na sam 1. svibanj pokušavamo uspostaviti kratkovalnu vezu s glavnim gradom Dalmacije. Drug Duje i Borgy su za tu prigodu čak razvukli dipol za 7 MHz na krovu nebodera, dok je naš razvučen po dvorištu između stabla višnje i ganjka kuće. Danas u 14:12 veza je djelomično uspostavljena jer sam ih potiho čuo na 7,181 MHz. Na žalost oni mene nisu. Razlog je možda što su oni radili s izlazom od 400W dok moj stroj daje svega 100W. Kako god bilo, obuka se, kao i WW3 nastavljaju.

Placenici


Post je objavljen 01.05.2023. u 14:41 sati.