Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

29.05.2022., nedjelja

Top Gun 25


Placenici

Film Top Gun izašao je 1986., ali u Jugi je prikazan punu godinu kasnije. Njegov nastavak "Maverick" smo vidili kad i svi na planeti, ali žali Bože. Neću u detalje da vam ne pokvarim doživljaj gledanja, ali napravili su miks filmova The Right Stuff, Star Wars, Behind Enemy Lines i Firefox. Potpuno je promašeno značenje naziva "Top Gun" kao naprednog tečaja za obuku pilota lovaca za blisku borbu (dog fight). Umjesto toga gledali smo bombardersku akciju uništavanja podzemnog nuklearnog kompleksa u neimenovanoj zemlji koja koristi F-14 (čitaj Iran). Dvojka je žrtva današnje površnosti obrade i prezentacije informacija pri čemu je spektakularnost prikaza važnija od kvalitete istih. Tako dok na avione lete radarski vođene rakete oni ispaljuju IC mamce. Zrna kalibra 12,7mm ne prolaze kroz trulo deblo iako su napravljena za uništavanje oklopnih transportera itd. Prikaz originala izazvao je masovne prijave u sustav školovanja vojnih pilota diljem svijeta, a posljedice ovog ćemo tek vidjeti.

Placenici

Jedni od tih koje je taj film (dijelom) usmjerio bila je i moja generacija. Koja se u RH prva školovala za vojne pilote od 1992. do 1997. Ovogodišnju 25. obljetnicu promocije okupljamo se prvi put u Zadru. Jel to razlog slabijeg odaziva ili samo obveze klasića ostavit ćemo za naknadnu raščlambu? U svakom slučaju životi su nas rasuli posvuda od Tajvana preko Emirata do SAD-a. Leti se svašta od Airbusa 380 i Boeinga 747 preko HRZ-ptičica do generalne avijacije. Oni koji su ostali u sustavu obnašaju raspon dužnosti od pilota u eskadrili do zapovjednika vida OSRH. No kako je to prikazano i u filmu Top Gun Maverick, klasići su pojam koji nadilazi činove i dužnosti. Bilo je lijepo vidjeti ih opet. Već sljedeći dan sam opet na livadi na kojoj je 1990. započela moja letačka priča. Koja se nastavlja...

Placenici

22.05.2022., nedjelja

Dan 88.

Placenici

Puzajuće osvajanje župa Moskovske patrijaršije u Ukrajini je nastavljeno i ovaj tjedan. Kijev pri tom trpi znatne gubitke ljudstva i tehnike. S druge strane Ruskih gubitaka gotovo da nema. Borbe se uglavnom rješavaju s odmaka uporabom zrakoplovstva, raketa, topništva i oklopa uz značajnu primjenu bespilotnih sustava za izviđanje i korekciju paljbe. Tehnički inferiornija Ukrajinska strana unatoč znatnoj premoći u ljudstvu u takvim srazovima nema puno šanse. Prošla su vremena tepih bombardiranja, topničko-raketnih preoravanja linija i masovnih pješačkih napada. Sad posao uglavnom rade elitne pješačke postrojbe uz ranije nabrojane tehničke vidove oružanih snaga. Za to vrijeme, dolar i rublja rastu dok euro pada. U prijevodu EU (opet) plaća cijenu navedenog "plesa slonova", dok svijet osim u ekonomsku klizi i u prehrambenu krizu. Nakon uvoza par milijuna Arapa u 2014., pa uvoza preko 5 milijuna Ukrajinaca ove, sljedeće bi Europu mogla pogoditi najezda od cca 20 milijuna gladnih Afrikanaca. Prije 1547 godina slična seoba naroda je srušila Zapadno rimsko carstvo. Povijest se ponavlja?

Placenici

Imajući u vidu sve navedeno, potrebno je nastaviti s održavanjem dostignute razine obučenosti. Pa iako nam simulacijski airsoft treninzi i dalje stagniraju, odrađuju se streljački treninzi. Tako je u tjednu odrađena streljana za kratko s metama na udaljenosti od 15m. Prvo je gađana glava s jednim hicem, a zatim slijedi prenošenje paljbe na trup s dva brza hica. Slika mete je napravljena nakon ispaljenog prvog spremnika, a zatim su utrošena još dva. Krajem tjedna napokon doznajem gdje će biti odrađena obuka za TOW rating. Za to ovlaštenje treba napraviti pet informativnih šlepova u jedrilici (27 godina od zadnjeg leta), zatim pet letova u avionu-šleperu s instruktorom i pet samostalnih šlepanja jedrilica. Nakon što je prije nepune dvije godine pokrenut povratak letenju s ciljem provedbe te obuke, ista bi napokon trebala biti finalizirana. Osim navedenog vremena utrošena je i značajna količina novaca. Međutim s obzirom da novac upravo gubi na vrijednosti, ne treba za njim žaliti. Obuka se nastavlja. Na novom tipu zrakoplova...

Placenici

15.05.2022., nedjelja

Dan 81.


Placenici

Od prošle nedjelje Rusija je obilježila Dan pobjede nad nacizmom u 2. sv. ratu paralelno s provedbom operacije u Ukrajini. Operacije koja za cilj ima promjenu granica na one iz 1922. godine. No gdje će one na kraju biti iscrtane ovisit će najviše o prolivenoj ljudskoj krvi. Sve to je moglo biti spriječeno jednostavnom primjenom sporazuma "Minsk 2", ali tu smo gdje jesmo. Kocka je bačena i Dnjepar je prijeđen. No ima tamo još puno rijeka za pregaziti što zorno prikazuje prethodna slika. Pri čemu taj kaotični splet ratnih i slučajnih događaja svaki dan može izmaći kontroli i preliti se negdje gdje ne treba. Ako se to i ne dogodi nova ekonomska kriza je kažu upravo započela. Povijest nam je već pokazala kako su ekonomske krize 1907. i 1929. bile uvertire u "resetiranje" društva kroz velike svjetske ratove. Zaključno, Europi se (opet) ne piše dobro.

Placenici

Loš odaziv za trening šalje me u potragu za posljednjom Slovenskom Utvom 75 s još samo 20h naleta do umirovljenja. Iako je više ne iznamljuju nečlanovima, kolega helikopteraš Koc iz 15. puka SV me časti s letom na njoj. Prvi put je letim s desnog sjedala, ali brzo se prilagođavam. Zona s oštrim zaokretima, jedno poluprevrtanje i borbeni zaokret, pa idemo na školske krugove. Ide to iako s desnom rukom nisam letio od prošlog ljeta. Prisjećam se Utvine stabilnosti u prilazima zahvaljujući finesi cigle (1:6). Nakon leta razmatramo i opciju odrađivanja obuke kod njih na Supercubu što će se iskristalizirati do sljedeće nedjelje. Put nazad radim preko Čakovca gdje doznajem kako je njihova Utva-75 9A-DIH prodana u Pulu. Ako je obnove bit će to prvi avion tog tipa u našem civilnom registru. Tekma se nastavlja...

Placenici

07.05.2022., subota

Zarobljen Mrgud


Placenici

Jučer je na baniranoj Ruskoj televiziji RT potvrđeno ono što smo pretpostavili još prije dva tjedna. Tad se kod Malinovke Rusima predala skupina od 15 Ukrajinskih marinaca 36. brigade i dva pripadnika Azova među kojima jedan Hrvat. Danas doznajemo ostatak priče o njihovom proboju iz opkoljenog Mariupolja i hodnji od 260 km. Kretali su se isključivo noću dok nisu nabasali na Rusku topničku postrojbu kojoj su se predali. Sad ga čeka suđenje kao stranog dobrovoljca, ali bitno je da su ga javno pokazali. Sad kad se zna za njega vrijednost mu raste u pregovaračkom smislu. Posebice za Rusku stranu. Mi smo kao ekipa Mrguda upoznali početkom 2019. godine. Bio je aktivan na našim treninzima dobrih godinu dana. Napredovao je u pogledu obuke i onda odjednom odlazi tamo gdje ne treba. Rekoh mu tad - druže to nije naš rat, ali već je bio zavrbovan od strane agenture. Sad ga čeka suđenje, dok oni koji su ga tamo poslali češu testise negdje na sigurnom.

Placenici

Nakon prošlonedjeljne airsoft akcije ovu bilježimo zatišje u odazivu boraca. Tome je ponajviše kumovala loša vremenska prognoza za vikend. Koja je spriječila isto tako i nastavak provedbe letačke obuke. Ista je u međuvremenu dobila novi moment, jer se pojavila prilika obuku odraditi na tipu aviona koji sam zadnji put letio 1996. godine. No priču o tome nastavljamo kad se dogodi. Tako je jedino ovotjedno osobno uvježbavanje izvršeno u streljani za dugo naoružanje. Ovaj put je na red za potrošnju došla godina proizvodnje 1951. Ispaljeno je 25 metaka uz samo jedno zatajenje. Ostatak je završio u metama isprintanim na listovima veličine A4. Nekonzistentnost tog prastarog punjenja razbacuje zrna po desetak cm, ali sve to je i dalje smrtnosna zona. Treningom zadržavamo dostignutu razinu osposobljenosti. Obuka se nastavlja...

02.05.2022., ponedjeljak

Nastavak djelovanja


Placenici

"Operacija Z" ušla je danas u svoj 68. dan. Pritom su nastavljeni raketni udari po važnim ciljevima po cijeloj teritoriji Ukrajine. Posljednjih dana zaredalo se djelovanje po željezničkoj infrastrukturi koja se najviše koristila za dopremu oružja sa zapada. Čime se istočno krilo Nejtoa rješava Ruske tehnike, koju će potom morati nadomjestiti s kupovinom Američke. Najveći dio vojne tehnike pristigao je iz Poljske (200+ T-72, deseci OT, VBR-i Grad, samohotke Gvozdika, S-300...), pa joj je zbog toga prošli tjedan zatvoren dotok Ruskog plina. Na samoj bojišnici nastupi masovnih oklopnih kolona s početka operacije, zamjenjeni su s postupnim napredovanjem uz taktiku "prevladavajuće snage". Napredovanje je na taj način usporenije, ali se nastavlja iz dana u dan uz značajno smanjenje gubitaka napadača. Tamo gdje se probija koristi se premoć u zrakoplovstvu, topništvu i oklopu. Nakon dobre zrakoplovno-topničke pripreme, oklop i pješaštvo ne bilježe puno otpora po terenu.

Placenici

Što se osobne obuke tiče prošli tjedan su odrađeni traženi uvjeti za pristup obuci iz šlepa. Ako se sve poklopi s njom bi trebali početi sljedeći vikend. Zato je ova nedjelja konačno iskorištena za airsoft simulaciju pješačkog bojnog djelovanja. Uz plaćeničke veterane Mangu, Miša, Xenu i Mališu na teren izvodimo dva nova borca Savina i Toma. U međuvremenu šuma je zazelenila. Time je znatno olakšano prikriveno kretanje po terenu, ali premoć na njemu i dalje ostvaruje ona strana koja ostvaruje bolje združeno djelovanje. Uigravanje borbenog kolektiva je zato glavna namjena tog simulacijskog sporta. Uz održavanje postignute trenaže iz navedenog. Mnogi na airsoft sceni na žalost to ne shvaćaju, pa naglasak stavljaju na hijerahiju i loadout gubeći iz vida bitno. Sve to je jučer potvrđeno u praksi tijekom neka tri i pol sata treninga pri čemu je odrađeno pet borbi po scenariju "zarobi stijeg".

Placenici
foto Savin

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.