Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

25.04.2024., četvrtak

Dan 792.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/108181

Od prošlog javljanja nije bilo novih Iransko-Izraelskih razmjena. No zato su Rusi kroz tjedan oslobodili naselja Semjenovku, Novomihajlovku i Bogdanovku. Napreduju kroz Krasnogorovku i ušli su u Paraskovijekvu. Nakon nje na red dolazi Konstantinovka kroz koju prolazi važna prometnica za opskrbu Ugledara. Oslobodili su vrlo brzo selo Očertino, Novobahmutovku i Solovjovo, te su se s borbama primakli Novokalinovu i Keramiku. Ušli su i u Georgijevku zapadno od Marinke. Vidljivo urušavanje UKrajinskih linija na glavnim pravcima napada, natjeralo je Američki Kongres uz stotinu Republikanskih glasova donijeti novi paket vojne pomoći težak skoro 61 milijardu U$D. To je 23.4. potvrdio i gornji dom Senat, nakon čega je uslijedio Bidenov izvršni dekret. Američkom paketu vojne pomoći pridružili su se i njihovi vjerni UK-pomoćnici s 618 milijuna U$D. Međutim to sigurno neće promjeniti trendove na bojišnici, dok će se većina tog novca sliti u US-vojnoindustrijski kompleks. Navedeno će samo produljiti agoniju Kijeva uz nastavak strašnih ljudskih gubitaka. Jer nakon uništenja 592 aviona i 270 helikoptera Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo je u praktičnom smislu prestalo postojati.

Placenici
Graf: https://t.me/DDGeopolitics/108307

Od tada su kopnena vojska i mornarica UKrajine postali samo nebranjeni površinski ciljevi Zračnosvemirskim snagama Rusije. Jer od kad ratno zrakoplovstvo postoji kao treći vid oružanih snaga, još se nije dogodilo da je pobjedu odnijela strana koja ga nije imala. Osim u slučajevima narodno-oslobodilačkih ratova poput Vijetnamskog i Afganistanskog, u kojima su gerilski pokreti okupatorima nanosili tolike gubitke da im se nastavak okupacije nije isplatio. No to u ovom slučaju nije moguće, jer se na istoku i jugu UKrajine Rusi bore za ljude koji ovaj pro-EU/US režim u Kijevu smatraju okupatorskim, a Ruske vojnike svojim osloboditeljima. Istodobno procurili su podaci o obuci UKrajinskih pilota na F-16 iz čega njihov dolazak nije izvjestan prije kraja 2024. ili početka 2025. godine. Što nam u presjeku s ranije navedenim jasno govori da na UKrajinskim bojišnicama neće biti skore promjene u njihovu korist. Inače od pada Tu-22M3 Ruski strateški bombarderi nisu poletjeli nad UKrajinom, što je uobičajena procedura kod otkaza. Dok se ne utvrdi i otkloni uzrok otkaza avioni se prizemljuju, što dovodi u pitanje UKrajinske tvrdnje o obaranju.

Placenici

Za to vrijeme sve se češće spominje uspostava nove operativne vojne grupe "N" (North ili sjever) kojoj bi cilj bio Harkov. Ako navedeno nije neka nova Ruska maskirovka, eto nam novog slova na Ruskoj tehnici uz dosadašnja - "Z" (Zapad), "O" (centar), "V" (Vostok ili istok) i "Z u kvadratu". Isto tako iščekuje se najavljeni IDF-ov napad na grad Rafah u Gazi na samoj granici s Egiptom. Kad to krene, a krenut će, svijet će svjedočit novom masakriranju civila, žena i djece koje je u dosadašnja 202 dana prebacilo brojku od 41.183 mrtvih i nestalih. Iz čega je jasno vidljiva dvoličnost zapadne civilizacije koja podržava taj genocid s okretanjem glave (kamera), dok Rusiju optužuje za rat u kojem sama sudjeluje dolijevanjem ulja na vatru. Pošto su to stvari na koje nemamo utjecaja, bavili smo se s onim na što možemo utjecati. Nakon dvotjedne pauze nastavljeni su radovi na "oblačenju" kabine Storcha u pleksiglas. Danas su na Pleso sletjeli Rafali 150, 151, 152 i 153, te dvosjedi 170 i 171. Prođe nam više od pola života dok smo ih dočekali. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slike: Goran Mehkek / CROPIX

20.04.2024., subota

Dan 787.

Iranski napad na Izrael s daljinskim oružnim sustavima 13./14. travnja nije imao veći učinak u smislu nanošenja štete IDF-u, ali je Izraelu i onima koji su ga branili izbio znatne novce iz džepova. Rakete koje su Ameri, Briti, Francuzi, Jordanci i navodno Saudijci ispucali na Iranske dronove i krstareće projektile koštale su milijarde U$D. Ono što je ispucano trebat će zanoviti, što naravno najviše ide na ruku onima koji ih proizvode, a to su opet Američke i Izraelske vojne korporacije. Najbitnije za kapitalizam je da se para vrti i novci okreću. Izraelski "odgovor" je uslijedio u noći 18./19. travnja kad je nekoliko manjih dronova oboreno u blizini gradova Istafan i Tabriz. Učinak je izgleda bio nikakav, međutim ono što je znakovito je činjenica kako su ti dronovi manjeg dometa morali biti lansirani iz Irana. Iako je Iran teritorijalno ogromna zemlja, navedeno im dokazuje lokalnu nazočnost Mossada i drugih obavještajno-operativnih snaga Izraela. Osim toga zbog takve lokalne provedbe napada nije moguće izravno optužiti Izrael, pa nema osnove za provedbu ranije prijetnje Irana o još žešćem uzvratu u slučaju izravnog Izrealskog napada na Iran. Izgleda kako su pritisci sa svih strana urodili plodom na smirivanje tenzija na toj relaciji. Svi su odradili što su obećali, ali bez potrebe za daljnjom eskalacijom. No zato je noćas IDF s lovcima F-35 udario na bazu proiranske milicije PMU kod Bagdada.

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/57870

Prošle noći posao je radila i Ruska strateška avijacija u sastavu šest Tu-95 i dva Tu-22 koji su djelovali od Krima prema Odesi s raketama H-22/32. Jedan od ta dva Tu-22M3 je povratku prema Stavropolu navodno imao otkaz i snimljen je dok pada u pljoštimičnom kovitu s motorima u plamenu. Prema dosadašnjim informacijama jedan član četveročlane posade je poginuo, dok se za jednim još traga. UKrajinska strana kaže da ga je oborila s modificiranim projektilom S-200. Što god bio pravi razlog pada ovo je prvi poznati gubitak Ruskog strateškog bombardera, koji su do sada bili neuhvatljivi za UKrajinsku PZO. Možda je zato noćas po ciljevima od Odese preko Zaporožja do Dnjepropetrovska djelovala samo Ruska balistika. Dok se MORF još jučer pohvalio s uništenjem tri lovca MiG-29 i četiri trasportna An-26 na aerodromima. Za to vrijeme mi smo na osobnom planu obuke usvojili novo znanje proizvodnje Kranjskih kobasica od kombinacije veprovine, junetine i svinjetine u omjeru 4:1:1. Nakon mljevenja, dodavanja začina, mješanja i punjenja kobasica iste su po parovima išle na dvosatno vruće dimljenje. Kad su se počele znojiti, postupak je okončan i stavljene su na propuh. Sutra smo ih spakirali u kesice po pet komada i spremili u zamrzivač. Dok se WW3 nastavlja...

Placenici

14.04.2024., nedjelja

Dan 781. i 191.

Burna noć. Vijesti su samo pljuštale po telegram kanalima. Negdje do 1 u noći pratio sam što se događa kroz više stotina objava. Kako su podaci pristizali postalo je jasno da su Iranci na Izreal lansirali bespilotne dronove Šahede iz pravca Libanona, Sirije, Iraka i Irana u više valova. Zatim su se na snimkama vidjela lansiranja krstarećih i balističkih raketa iz Irana, kao i njihovi preleti kroz Irak. Za sad je najpreciznije podatke o lansiranom dao NYT koji je citirao Izraelske dužnosnike; Iran launched 185 drones, 36 cruise missiles, and 110 surface-to-surface missiles. Iran je izravno i preko svojih saveznika lansirao ukupno 331 oružni sustav daljinskog djelovanja. Šta je od svega toga prošlo i šta je točno pogođeno doznavat ćemo danima. Ako ćemo doznati ikada s obzirom na poznatu cenzuru IDF-a? Međutim za sad je poznato da je balistiku dobila zrakoplovna baza Nafatim u pustinji Negev i zrakoplovna baza Ramon kod Eliata. Pretpostavlja se da je to izvedeno s najnovijim Iranskim hiperzvučnim raketama Kheibar Shekan. U svakom slučaju noćašnji snimci prikazali su nemoć PRO sustava "Željezna kupola" u zaustavljaju Iranskih balističkih raketa.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/94473/

Znakovito je bilo i prethodno zatvaranje zračnih prostora za letove Izraelskih i US aviona od strane zaljevskih monarhija (SA, UAE, Oman, Katar, Kuvajt) što je očita posljedica Iranske diplomacije proteklih dana. S druge strane svoje vojne resurse i zračni prostor su židovima na raspolaganje stavili SAD, Jordan, UK i Francuska. Kad je napad krenuo njihovi lovci i PZO/PRO sustavi kopnenog i brodskog baziranja djelovali su protiv Iranskih dronova i raketa. Susjedni Egipat i Turska su se proglasiili neutralni uz podizanje pripravnosti sustavima PZO/PRO. Za sad je poznato da je jedino Sirijska PZO/PRO obarala Izraelske rakete presretače koje su ušle u njihov zračni prostor. Iran je nakon provedbe ove operacije naziva "Obećana riječ" kroz UN kanale poručio kako je to bio legalni odgovor na prethodni napad IDF-a na njihov teritorij tj. konzulat u Damasku. U prijevodu ovaj napad je bio jednokratan, ali ako Bibi i njegovi pajdaši odluče uzvratiti, Iran će na to uzvratiti dvostruko žešće. Znači sad je sve na židovima koji najbolje znaju koliko su noćas dobili po tamburi. Za sad su zatražili hitnu sjednicu VSUN-a, dok su Palestinci nakon 191. dana, imali prvu mirnu noć bez Izraelskog bombardiranja. No zato mira nema jug Libanona koji je i jutros bombardiran.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/89094

Ruske inačice Šaheda zvane Gerani noćas su također odrađivale posao po zapadnoj Ukrajini. Pogođen je hotel u središtu Lavova u kojem se vjerojatno nalazilo nekakvo zapovjedništvo i vojska Kijeva. U međuvremenu se doznalo da su Rusi termocentralu Trypilska kod Kijeva poderali s novim krstarećim alatom H-69. Sljedeća vijest biva da je taj najnoviji projektil H-69 nosio Ruski lovac pete generacije Su-57. Ako je navedeni podatak točan to bi ujedno bila i borbena premijera tog najsuvremenijeg Ruskog lovca. Značaj zrakoplovstva ne treba posebno isticati, međutim glavnina posla se i dalje odvija na površini planete. A tamo Ruske postrojbe napreduju iz dana u dan. Dok se Zemaljska kugla i dalje vrti oko Sunca i zajedno s njim po obodu galaktike zvane Mliječni put sačinjene od stotina milijarda zvijezda. Koja je samo jedna od milijardi takvih galaktika koje se vitlaju po ovom našem poznatom Svemiru. Toliko smo u svemu tome bitni. Ko jedno zrnce pijeska na beskonačnoj plaži. Međutim WW3 se na tom zrncu pijeska nastavlja...

11.04.2024., četvrtak

Dan 777.

Placenici
Karte: https://t.me/Slavyangrad/94202 i https://t.me/intelslava/57285

Noćas je posao opet odrađivala Ruska strateška avjacija lansiravši 20 raketa H-101 s raketonosaca Tu-95. Ako je vjerovati UKro-propagandi od tog broja oboreno je čak 16 krstarećih projektila. Od 40 bespilotnih Gerana slavna UKrajinska PZO oborila ih je čak 39. Od četiri krstareće H-59 lansiranih sa Su-34 oborene su dvije rakete. Međutim rezultati na terenu ne govore u prilog njihovim tvrdnjama. Djelovali su i strateški lovci MiG-31K lansiravši 6 hiperzvučnih raketa H-47 Kinžal. Za sada se zna da su im jedan od ciljeva bila dva podzemna spremnika plina Strij u Lavovu. Navodno su Rusi djelovali i sa 12 raketa S-400 koje isto tako ne mogu presresti. Kako god bilo ciljevi su pogađani diljem Ukrajine, a njihov popis se još osvježava. Najznačajniji uništeni cilj je Trjpilska termocentrala kod Kijeva snage 1,8 GW kao jedna od najvećih u toj podijeljenoj zemlji. Dok sve posljedice ovonoćašnjeg napada tek treba sumirati, ono što postaje jasno i najzadrtijim zapadnim propagandistima je da UKrajina troši svoje zadnje ljudske, tehničke i materijalne resurse. Prvomajsk je zauzet, dok se borbe nastavljaju za još desetke naselja. Sirski je u obranu Časov Jara poslao ozloglašenu postrojbu Azov. Uz izvjestan razvoj događaja po tom planu, ono što je trenutno neizvjesno je očekivani Iranski odgovor Izraelu na raketiranje njihovog veleposlanstva u Damasku. Pravno gledano to je bio napad na Iranski teritorij, dok bi možebitni Iranski uzvrat na baze IDF-a na Golanu bio napad na okupirani Sirijski teritorij po svim rezolucijama UN-a. Samim time Izrealu bi se izbila mogućnost uzvrata po Iranu, ali s njima se nikad ne zna.

Placenici
Slika: https://besacenter.org/israel-iran-war/

Pogotovo kad se (ne)zna da raspolažu s navodno 200 nuklearnih bojevih glava. Pritom ih čak ni njihov najvjerniji saveznik SAD, nije uspio prizvati pameti i nagovoriti na primirje s Hamasom. Umjesto toga Bibi je najavio nastavak operacije u Gazi tj. konačni napad na grad Rafah u koji se uz navodnih 6 bojni Hamasa sklonilo 1,5 milijuna izbjeglica. Pošto su to stvari na koje se ne može utjecati preostaje nam isključivo rad na sebi. Stoga je na osobnom planu pokrenuta obuka za stjecanje dozvole SPL s konačnim ciljem upravljanja s letjelicama naziva TMG. Iako je ta obuka provedena još u bivšem državnom uređenju, zbog rata i prelaska na motorne letjelice ista do danas nije bila okrunjena s važećom dozvolom. Pa ćemo sad čak 34 godine kasnije pokušati ispraviti i taj propust. Ujedno uz uvođenje podmlatka u čarobni svijet upravljanja s letjelicama. Jer ljudi u konačnici vrijede onoliko s koliko vještina vladaju. Uostalom kako možemo vidjeti iz dana u dan na aktivnim bojišnicama, vještine upravljanja oružnim sustavima sve su traženije. Naravno pritom ne treba zaboraviti i stare vještine rukovanja s temeljnim borbenim alatima poput dugih sječiva. Stoga je nakon skoro desetljeća čežnje napokon odrađena i ta stavka. Ručno kovano i zakaljeno sječivo izrađeno je od visokougljičnog čelika 1045 po uzoru na tachi (konjičku katanu) iz perioda Kamakura (1185.-1333.). Bila mi je to zadnja stavka za nabavu u željenom arsenalu, pa WW3 sad može preći i u izravnu fazu, bar što se mene tiče...

Placenici

04.04.2024., četvrtak

Dan 771. i 181.


Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/93392

Dok su se kretanja na terenu nešto usporila pod utjecajem rasputice, u tišini se vodi "bitka" za Afriku s primarnim ciljem ovladavanja s podzemnim resursima tog kontinenta. Rusi za to vrijeme pokušavaju izvršiti obuhvat selu Berdjiči sa sjevera, dok Semjenovku i Novomihajlovku obilaze s južne strane. Stigli su i na nekih 500m od Časov Jara. Šumske pojaseve do njega čistili su s uporabom dronova-bombardera opremljenih s termalnim kamerama. Daljnje napredovanje im otežavaju gusta minska polja pred tim naseljem. Taj teren će vjerojatno morati preorati s topništvom i avijacijom, aktivirajući tako postavljene mine. Istodobno UAF je s daljinski upravljanim vozilima počeo rušiti mostove prema gradu. Daljinski upravljani oružni sustavi aka dronovi doživljavaju sve širu primjenu u borbenim operacijama. Strateška avijacija i bepilotni Gerani su tijekom 30. i 31. ožujka nastavili svoje udare po UKrajini, koja se nije oporavila od napada na elektrane. Nakon više od tjedan dana bez struje Harkov napuštaju njegovi stanovnici. Drugi grad po veličini UKrajine tako je počeo plaćati posljedice stalnog raketiranja Belgoroda. Čemu se Kijev 1. travnja priključio s napadom dronovima na tvornicu Gerana u Tatarstanu, te rafineriju u Nižnekamsku. Međutim unatoč tome realnost tog rata prikazuje Zelenski potpisujući dekret o snižavanju mobilizacijskog praga do 25 godina.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/106702

Zelenski je za to vrijeme od kralja Čarlsa III. kupio rezervni položaj za tričavih 25,15 milijuna U$D. Mislim da je svaki daljnji komentar izlišan, dok je UAF jučer ostao bez još jednog Su-27 kao 581 uništenog borbenog zrakoplova. Uz genocid nad Palestincima i humanitarnim djelatnicima, IDF je s lovcima F-35 izveo do sada najgrublje kršenje međunarodnog prava s napadom na Iranski konzulat u Damasku, pri čemu pogibaju dva generala i pet pripadnika Iranske revolucionarne garde. Iran im je kroz UN obećao odgovor, dok su osude stigle od strane Rusije i Kine. Sjeverna Koreja međutim nema takvih problema pošto redovito prikazuju svoje strateške mogućnosti. Tako im je najnovija raketa Hwasongpho-16B s hiperzvučnim vozilom na vrhu dosegla 72,3 km visine i nakon preleta 1000km udarila u Pacifik istočno od Japana. Vjerojatno se zato njih nitko ne usudi čačkati. Na osobnom planu obuke konačno je dočekana i na kratku cijev smontirana lampa s laserskim pointerom. Postupak podešavanja lasera malo iznad mušice provjeren je nakon toga u streljani na udaljenosti od 12-13 metara sa stalka. Već prvi metak sjeda u crveno. Nakon toga je iz ruke za probu ispucano par okvira u mete. Većina ih sjeda tamo gdje treba. Zadovoljan s odrađenim krećem na čišćenje i podmazivanje alata. WW3 se nastavlja...

Placenici

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.