Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

26.07.2023., srijeda

Dan 518.

Od proteklih zbivanja izdvajam masovni napad Ukrajinskih dronova u noći 23/24. srpnja. Za zgrade u Moskvi zapinju dva drona, dok ih je čak 14 lansirano prema Krimu. Dok su Ruske snage ED i PZO-a bile zabavljene s njihovim praćenjem i obaranjem, par Su-24 UAF-a potajice izvodi lansiranje četiri krstareća projektila Storm Shadow. Sva četiri SS-projektila pogađaju odabrane ciljeve - skladište streljiva kod Volnjanska i remontnu bazu kod Novostepnoje. Sa čime je zorno dokazano kako se s primjenom odgovarajuće taktike može zbuniti i najbolja PZO na svijetu. Dok se nastavlja ta javnosti zamjetnija "igra" dronova i sustava PZO, ono što se nije toliko vidljivo su zbivanja na pješačkim bojišnicama. Na kojima se prema Ruskim izvorima svakodnevno nastavlja uništavati Ukrajinska tehnika i ljudstvo. Pritom se na bojišnici od Dnjepra do Artemovska uglavnom provode obrambena djelovanja, dok se na bojišnici kod Kupjanska izvode napadajne operacije s ciljem dostizanja njihovih ranijih linija na rijeci Oskol. Od zadnjih pomaka na terenu Rusi su zauzeli tri sela prema Svatovu, dok UAF-a zauzima Kliščevku južno od Artemovska.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/74554

U prethodnom postu je spomenut jeftin i nadasve pouzdan kit UMPK koji "glupe" bombe pretvara u "pametne". U ovom postu ćemo se dotaći još jednog takvog financijski isplativog sustava za djelovanje s odmaka. Cijena sustava Lancet kojeg je razvio koncern Kalašnjikov je svega 35.000 U$D. Prema trenutnim podacima dnevno se izvrši 20 do 25 njihovih lansiranja što je utrošak od 700.000 do 875.000 U$D. Njihovi ciljevi su najčešće tenkovi, borbena vozila, radarske postaje, sustavi PZO, topnička oružja i Starlink WiFi ruteri koji višestruko premašuju njihovu vrijednost tj. broje milijunske iznose. Primjerice cijena Leoparda2 je 6 milijuna U$D, sustav NASAMS sa šest raketa AMRAAM broji 12,55 milijuna U$D, dok je radar AN/MPQ-64 Sentinel "težak" 70 milijuna U$D. Zarada dodatno raste ako takve vrijedne ciljeve uništi FPV (First Person View) dron čija vrijednost se kreće oko 500 U$D. Jer konačni ishod svakog rata počiva na ekonomskoj računici. Na temelju toga potpuno je jasan i konačni ishod ovog sukoba. Dok kolektivni zapad klizi u novu recesiju, istok nastavlja zbijati redove. MO Šojgu je u Sjevernoj Koreji.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/56434

Placenici

Od ostalih zbivanja iz našeg kvadranta, izvršen je transport na jug, te posjet livadi s koje se poniklo u nebesko plavetnilo. Piket nam i dalje krasi mlazni školsko-borbeni jurišnik Galeb G-2, napokon u našim bojama. Kad jednog od ovih dana umirove MiGove-21 bit će to najbrža ptica na našem nebu do dolaska Rafala. Uz cijenu naleta od 1000 €/h, za sad mogu samo sanjati o letu na njemu, ali nikad ne reci nikad. U dva dana vikenda odrađene su dvije ture školskih krugova za povratak u trenažu na "Moranu". Odrađen je potom i obilazak matične postrojbe. Bolje bi bilo da nije. Pretužno. Najvrijedniji resurs svakog kolektiva su ljudi. Na žalost kod nas "tablice jedu ljude". Tamni oblaci na obzoru nisu samo naša nova meteorološka realnost, nego i sasvim izvjesna budućnost. Pa dok kod nas oluje čupaju krovove i stabla, južniji susjedi doslovno izgaraju. Preopterećenost Grčkih pilota Kanadera na požarištu uzima krvavi danak. Uslijed očitog zamora, kolega početničku grešku prevelikog nagiba ne ispravlja po proceduri s ispravkom nagiba što rezultira dodatnim gubitkom visine. Brišuće letenje ne trpi pogreške i uslijedila je katastrofa. Tješi jedino činjenica da se nisu mučili. Rasplinuvši se trenutno u vatrenoj kugli. Možda karma za ona četiri "naša" koje su otkupili od komšija? WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/56589

21.07.2023., petak

Dan 512.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/55346

U noći 16. srpnja ponovno je napadnut Kerčki most, no ovaj put s pomorskim dronom. Smrtno je stradala obitelj iz Berdjanska koja je krenula ljetovati na Krim, dok je njihova 14-godišnja djevojčica na zadnjem sjedalu teže ranjena. Tijekom napada nad Crnim morem su opet vrtila dva USAF-a drona RQ-4 Global Hawk plus RAF-ov špijunski RC-135W Rivet Joint iz čega je kristalno jasno tko je napad pripremio i izveo preko svojih Kijevskih izvršitelja. Kako je ranije i najavljeno, s nadnevkom 17.7. u povijest je otišao sporazum o izvozu Ukrajinskog žita kroz Crno more. Od tada do danas su uslijedile četiri noći raketiranja Odese i Nikolajeva. Uz cijeli raspon vojnih ciljeva (vojarne, skladišta, aerodromi...) gađane su i lokacije koje su služile za razvoj i proizvodnju dronova. Uz to gađana je i lučka infrastruktura, te potom najavljeno uvođenje pomorske blokade Ukrajinskih luka. Znači nakon punih 512. dana SVO, Moskva se napokon dosjetila provesti i taj čin. Razlog tome je što je za napad na Kerčki most najvjerovatnije iskorišteno civilno plovilo s kojeg je lansiran taj podvodni dron. Dan kasnije i Kijev je zaprijetio s napadima na civilna plovila koja se kreću prema Ruskim lukama.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/

Za to vrijeme nastavljen je i rad na kopnu. Ruske kopnene postrojbe štedeći ljudstvo napreduju polako uz temeljito uništavanje otpornih točaka UAF-a. Tome posebno doprinosi Ruski kit UMPK (Unifitsirovannogo nabora Modulei Planirovanie i Korrekcii) koji obične zrakoplovne gravitacijske bombe pretvara u planirajuće za djelovanje s odmaka i do 60 km (što ovisi o visini odbacivanja). Kit se jednostavno montira ispod primjerice FAB-500 nakon šta je ista okačena pod krilo zrakoplova na noseći pilon. Po odbacivanju bomba se preko kita UMPK na cilj navodi preko satelitskog navigacijskog sustava GLONASS, a u slučaju ometanja njegovog signala automatski prelazi na inercijalno navođenje. Ruski kit UMPK košta 800.000 Rublji što je svega 9096 U$D. Usporedbe radi US kit toga tipa, poznatiji pod nazivom JDAM (Joint Direct Attack Munition) košta oko 30.000 U$D, Eto tako vam se dobijaju ratovi. S ekonomskim isrpljivanjem protivnika tj. s masovnom proizvodnjom jeftinog i nadasve pouzdanog oružja.

Placenici
Slika: https://obris.org/hrvatska/prvi-trag-hrvatskih-mi-8-u-ukrajini/

Današnju objavu tjednog pregleda zbivanja red je zaključiti s viješću iz našeg kvadranta. Pa su se tako nakon puna dva mjeseca iščekivanja pojavile prve slike "naših" Mi-8-ca koje su 5.5.2023. predane Ukrajincima u Poljskoj. Tada je iz ZTZ-a prema Poljskoj odletjelo sedam Mi-8 u pratnji dva Mi-171Š, dok je ih je cestovnim putem transportirano još sedam komada. Čim su sletjeli u Poljsku, helikoptere koji su puna tri desetljeća vjerno služili našoj Domovini te pritom spasili nebrojene živote kako u ratu, tako i u miru, odmah preuzimaju Ukrajinske posade i preleću u nepoznato. Nisam nazočio, ali oni koji jesu kažu da im je bilo jako emotivno. Da sam bio, znam da suze ne bi mogao suspregnuti. Naše se posade nakon toga ukrcavaju kao putnici u ona dva Mi-171Š i vraćaju u državu. Dva mjeseca i 12 dana kasnije pojavljuju se prve slike "naše" dvije eMTiVijke. Ona u letu je i dalje bez oznaka, dok je druga snimljena na zemlji s novim dodatkom u bojama Ukrajinske zastave, koja bi trebala spriječiti "prijateljsku paljbu" sa zemlje. Pretpostavljam da se koriste negdje na zapadu zemlje za obuku pilota, budući naše mašine nikad nisu imale instalacije naoružanja. Navedeno potvrđuje i slika mladića za komandama helikoptera, koji po konstituciji tijela ima jedva 20 godina. WW3 se nastavlja...

14.07.2023., petak

Dan 506.

Jedan od važnijih događaja u tjednu za nama bilo je puštanje na slobodu zapovjednika Azova koji su se predali u Azovstalu. U javnosti se stekao dojam kako je to Erdogan izvršio na svoju ruku kršeći pritom raniji dogovor s Rusima o njihovom zadržavanju do kraja sukoba. Pažljiviji analitičar shvatit će iz Erdinog obraćanja da to baš i nije tako jer je na vezi s Putinom. Ako znamo da je proklamirani Ruski cilj operacije u Ukrajini "demilitarizacija i denacifikacija" jasno je kako Rusi navedene zapovjednike žele opet na bojištu. Jer ako isti dočekaju kraj rata u nekoj Turskoj, posao nije odrađen do kraja. Posebno jer je jedan od tih zapovjednika Azova Turskim medijima ispričao nadasve zanimljivu pričicu o pravim razlozima njihove predaje. Pa tako Volin reče da su se morali predati u zamjenu za izvlačenje nekih visokih Američkih časnika. Da ne bude zabune citirajmo ga: "Držani smo skoro mjesec dana u katakombama ispod Azovstala u ime propagande, gdje uzaludno gubimo stotine naših boraca. Vjerojatno bi većina nas isčezla tamo da nije bilo intervencije Amerikanaca, koji su postigli dogovor s Rusima o izvlačenju njihovih visokih časnika iz Azovstala u zamjenu za predaju naše pukovnije."

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/72588

Dakle ako iz ovoga nekome nije jasno kakva igra se tamo igra, njemu se ne može pomoći. To najbolje opisuje već spominjana Afrička poslovica o slonovima i travi. Kad se slonovi zaigraju, nastrada trava. Igru slonova smo već vidjeli nakon WW2 kad su podijelili Njemačku. Pa smo je nakon toga vidjeli kad se dijelila Koreja. Nedavo smo je vidjeli u Siriji koju dijeli Eufrat na Asadov (proruski) zapad i Kurdski (proamerički) istok. Sad će izgleda ta ista sudbina zadesiti i naivnu Ukrajinu, koju su Ameri nagovorili krenuti u vlastitu propast tamo početkom 2022. A samo su trebali primjenit sporazum "Minsk 2" s kojim bi 8% teritorija Donbasa dobilo autonomiju i pravo odlučivanja/veta o ulasku Ukrajine u Nejtou. Sad će Ukrajina vjerojatno i ući u taj Nejtou, ali tek jednog dana u dijelovima. Gdje će se točno protezati te granice na kojima će se podići neka nova "željezna zavjesa" odlučiti će čizme na terenu. Jer nešto nije tvoje, sve dok pješak ne ugazi. Isto tako pješak treba zrakoplovnu potporu za odraditi taj svoj posao. Znajući trenutnu realnost po tom pitanju, ne treba biti vojni znanstvenik za izračunati konačni ishod navedenog. Jer uz zrakoplovnu premoć koju imaju, Rusi će povući granicu tamo gdje im bude potrebno.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/54569

Na osobnom planu nastavljeni su građevinski radovi kod druga Pobija na Banovini. Ovaj put smo do kraja zatvorili unutrašnjost kupatila s OSB pločama. Između njih i krova je stavljena izolacija, te je povučeno crijevo za ventilaciju. U sljedećoj fazi ide povlačenje cijevi za vodu i završetak instalacija struje, postavljanje rigips ploča, keramike i sanitarija. Večer između dva dana radova iskorištena je za izlazak na polje. Svaki zauzima svoju čeku i čekamo. Sunce zalazi, komarci i šišmiši uzlijeću i to je bilo uglavnom sve od živina. Pobi sve to vrijeme je na svojoj termoviziji ugledao svega dva zeca na polju. Ponio je i vabilicu za čagljeve/lisice sa snimkom glasanja zeca u nevolji. Oko ponoći čujemo zavijanje čagljeva u gustišu, ali frajeri ne izlaze na polje. To je bilo sve od akcije. Silazimo s čeka, utovar u auto i povratak doma do jedan. Sutra nastavljamo radove na kući, a već preksutra sazrijevaju uvjeti za posjet streljani za kratko. Incijator je Miš, a rokanju se pridružuje i Ante. S brzom paljbom utrošio sam pet spremnika u manje od pet minuta. Noćas je s bespilotnim letjelicama izvršen napad na NC Zaporožje, Kursk i Voronjež. Ako znamo da vjetar tamo upravo puše prema istoku, znamo i tko je počinitelj. WW3 se nastavlja...

Placenici

08.07.2023., subota

Dan 500.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/53563

Kroz protekli tjedan bilo je više napada s obje strane. Linije još uvijek "dišu" i premještaju se po terenu, pa je nezahvalno nabrajati pomake. Puno važnije je sagledati ukupnu sliku odnosno izvući zaključke i pouke iz dosadašnje provedbe Ukrajinske ofenzive. Ako navedeno radi vojna struka, rezultati prosudbe će biti isti neovisno iz kojeg tabora došli. Kao dokaz toga, prenosim vam mišljenje Američkih profesionalaca koje je objavljeno na forumu veterana West Pointa. Od početka operacije Kijev je pokazao začuđujuču neosjetljivost na vlastite ljudske gubitke, koje njihove zapovjedne strukture opravdavaju s potragom za "ključem" razbijanja Ruske obrane. Budući Kijev praktično više nema zrakoplovstva i značajno su inferiorniji s topništvom u odnosu na Ruse, njihovi klasični pješački napadi ne vode ničemu osim masovnih gubitaka skupe vojne tehnike na pravcu napredovanja prema Ruskim linijama. Kao rezultat djelovanja zrakoplovstva i topništva njihove napadačke formacije se deorganiziraju, demoraliziraju i povlače. Prema privatno dobijenim podacima od nekog kolege iz G-3 USAREUR-AF u Stuttgartu, Kijev je do sada izgubio 25% US oklopnjaka Bradley.

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/49733

Rusi su pokazali puno veću osjetljivost na gubitke ljudstva, pri čemu pokušavaju izbjeći bliske pješačke kontakte odnosno borbe "prsa u prsa". Kada Ukrajinci upadnu u njihove rovove, oni se u pravilu povlače prepuštajući topništvu uništavanje neprijatelja u tim rovovima. To najčešće uspjeva, pa Ukrajinci ili ginu, ili se povlače. Sve nabrojano vodi do velikih gubitaka Ukrajinskih vojnika, za koje Ukrajinsko vojno i političko vodstvo pokazuje popriličnu neosjetljivost. Pravdajući ih s malim napretkom na terenu, što je na žalost loš izgovor za ogromne gubitke i brojne pješačke juriše koji su propali. Nasuprot tome današnja Ruska vojska se pokazala puno bliža vojskama zapada s brigom za vlastite vojnike. S ovim bi zaključio promišljanje meni nepoznatog US časnika o dosadašnjoj provedbi Ukrajinske ofenzive. Koje se potpuno slaže s dosadašnjim objavama na ovom blogu. Osim tog pregleda zbivanja na linijama, Rusi svakodnevno nastavljaju daljinski djelovati po vojnim ciljevima u dubini Ukrajinskog rasporeda s bespilotnim Geranima, te krstarećim raketama lansiranim s brodova i strateških bombardera Tupoljev.

Placenici

Na obiteljskom planu dočekali smo da nam i druga princeza-ratnica zvana Žmirka krene u proces upisa na željeni studij. Po završetku državne mature krenuli su prijemni ispiti. Prvi je na redu bio Split u četvrtak 29.6., pa Zagreb u subotu 1.7. i na kraju Osijek u ponedjeljak 3.7. U Dalmaciju smo je poslali busom, a dida & baba su je odvezli na prijemni koji je trajao ujutro od 9 do 18h navečer. Isto trajanje ispita je dočekalo u Zagrebu. Za Osijek se budimo u 05:00, a već u 05:45 se kotrljamo cestom s tri blabla-putnika od čega jedna ide na prijemni. Do Broda stižemo do 7h, gdje ostavljamo drugog putnika i nastavljamo opuštenije. Pred GAF-om smo u 08:15h. Njihov prijemni traje "samo" do 12:45h. Pokušavam iskoristit to vrijeme, pa odlazim na LDOC. Tamo zatičem upravnika koji je u kombinatorici zbog otkaza na "padobranskoj" Cessni 172. U 11:51 palimo motor "šleperske" Sile i krećemo na LDOS u Air Pannonia po dijelove za nju. U povratku radimo prelet preko grada, zgrade GAF-a i novog stadiona na Pampasu. Iz aviona se prebacujem u kopneni transporter, kupim cure koje su upravo završile i krećemo nazad. Rezultati upisa će biti objavljeni 12.7. WW3 se nastavlja...

Placenici

01.07.2023., subota

Dan 493.

Placenici
Slika: https://kommersant.ru

Ovotjedni izvještaj nisu obilježila neka značajnija djelovanja i pomaci po terenu. Uglavnom se analizirala pobuna Prigožina od 24.6. i sve ono što joj je prethodilo. Tako novinar Hersh otkriva podatak da je osvajanje Bahmuta, Prigožin izvršio na svoju ruku suprotno planovima Ruske vojske. Utrošak ubojnih sredstava nije bio u skladu s njihovim planovima i tu počiva početak njegovog sukoba s Gerasimovom i Šojguom. Rusko vodstvo kako bi izbjeglo sličnu samovolju u svojim redovima, nakon toga donosi odluku o integraciji dragovoljnih i privatnih postrojbi kroz potpisivanje ugovora s MORF-om. Kao što znamo Prigožin je to odbio potpisati, a MORF mu zbog toga obustavlja daljnji angažman u Ukrajini. Tu lik puca i zapovjeda svojim plaćenicima da krenu prema Moskvi. Ostatak priče je uglavnom poznat. Iz kolone obaraju Mi-8 MTPR za elektroničko djelovanje, zapovjedni Il-22 i borbeni Ka-52 pri čemu gine 13 letača. Rusko zrakoplovstvo im uzvraća s bombardiranjem kolone pri čemu gine 30 Wagnerovaca. Paralelno s tim teku pregovori. Lukašenko posreduje i daje mu azil u zamjenu za obustavu daljnjeg krvoprolića. FSB obustavlja kazneni progon zbog pobune.

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/49551

Iako je Prigožinov privatni avion iz St.Petersburga preletio za Rostov 25.6., s njim se zbog prolivene zrakoplovne krvi nije usudio krenut prema Minsku u kojem je viđen 26.6. u večernjim satima. Njegov privatni avion je iz Rostova preletio za Minsk tek sutradan ujutro. Kako stvari za sada stoje Prigožinu će se u Bjelorusiji pridružit do 10.000 Wagnerovaca za koje se trenutno uređuju kampovi. Većina ih ostaje u Rusiji i za očekivati je njihovu pretežitu integraciju u snage Ahmata pod zapovjedanjem Čečenskog vođe Kadirova, a koje su im najsličnije po načinu djelovanja. Od ostalih zbivanja na terenu izdvajam prebacivanje skupine Ukrajinskih specijalaca preko mosta Antonov i zauzimanje položaja na istočnoj strani Dnjepra. Osim propagandnog učinka navedena akcija je bila potpuno beznačajna u vojnom smislu. Njihovo daljnje napredovanje nije bilo moguće, a većina ih je uništena djelovanjem s balističkom raketom Iskander i VBR sustavom TOS-1. Ruska vojska slično postupa i na ostalim djelovima bojišnice. Za to vrijeme u "pitomom vrtu" zvanom Francuska noćas je opljačkano i spaljeno osam policijskih postaja i četiri dućana s oružjem. Kalašnjikovi i puškostrojnice su već snimljene na ulicama.

Placenici

Na osobnom planu dočekana je provedba radova na ultralakom avionu Slepčev Storch. Okupljamo se u rano ujutro i izvlačimo trup iz hangara. Iz drugog hangara iznosimo i na "kozliće" postavljamo krila i upravljačke površine. Donje površine se bojaju u svijetlo plavu RLM 65 Hellblau, dok gornje površine idu u zelenu boju RLM 82 Hellgrun (RAL6017 Maigrun ili 6010 Grasgrun?). To su originalne nijanse u kojima je najčešće taj avion i bio korišten tijekom WW2. Tijekom radova doznajem još neke podatke o istom. Masa praznog aviona iznosi 270 kg. Minimalna brzina leta mu je nevjerojatnih 25 km/h. To bi značilo da doslovno stoji na mjestu s 25 km/h čeonog vjetra. Najsličniji avion helikopteru ikada napravljen. U povijest je ušao upravo zbog tih svojih STOL svojstava, a najpoznatiji je po akciji oslobađanja Musolinija. Što mu nije pomoglo u konačnici. Kako god, vlasnik radove na avionu nastavlja tek nakon 15. srpnja. Možda do rujna bude plovidben. WW3 se nastavlja...

Placenici

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.