Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ap-placenici

Marketing

Dan 512.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/55346

U noći 16. srpnja ponovno je napadnut Kerčki most, no ovaj put s pomorskim dronom. Smrtno je stradala obitelj iz Berdjanska koja je krenula ljetovati na Krim, dok je njihova 14-godišnja djevojčica na zadnjem sjedalu teže ranjena. Tijekom napada nad Crnim morem su opet vrtila dva USAF-a drona RQ-4 Global Hawk plus RAF-ov špijunski RC-135W Rivet Joint iz čega je kristalno jasno tko je napad pripremio i izveo preko svojih Kijevskih izvršitelja. Kako je ranije i najavljeno, s nadnevkom 17.7. u povijest je otišao sporazum o izvozu Ukrajinskog žita kroz Crno more. Od tada do danas su uslijedile četiri noći raketiranja Odese i Nikolajeva. Uz cijeli raspon vojnih ciljeva (vojarne, skladišta, aerodromi...) gađane su i lokacije koje su služile za razvoj i proizvodnju dronova. Uz to gađana je i lučka infrastruktura, te potom najavljeno uvođenje pomorske blokade Ukrajinskih luka. Znači nakon punih 512. dana SVO, Moskva se napokon dosjetila provesti i taj čin. Razlog tome je što je za napad na Kerčki most najvjerovatnije iskorišteno civilno plovilo s kojeg je lansiran taj podvodni dron. Dan kasnije i Kijev je zaprijetio s napadima na civilna plovila koja se kreću prema Ruskim lukama.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/

Za to vrijeme nastavljen je i rad na kopnu. Ruske kopnene postrojbe štedeći ljudstvo napreduju polako uz temeljito uništavanje otpornih točaka UAF-a. Tome posebno doprinosi Ruski kit UMPK (Unifitsirovannogo nabora Modulei Planirovanie i Korrekcii) koji obične zrakoplovne gravitacijske bombe pretvara u planirajuće za djelovanje s odmaka i do 60 km (što ovisi o visini odbacivanja). Kit se jednostavno montira ispod primjerice FAB-500 nakon šta je ista okačena pod krilo zrakoplova na noseći pilon. Po odbacivanju bomba se preko kita UMPK na cilj navodi preko satelitskog navigacijskog sustava GLONASS, a u slučaju ometanja njegovog signala automatski prelazi na inercijalno navođenje. Ruski kit UMPK košta 800.000 Rublji što je svega 9096 U$D. Usporedbe radi US kit toga tipa, poznatiji pod nazivom JDAM (Joint Direct Attack Munition) košta oko 30.000 U$D, Eto tako vam se dobijaju ratovi. S ekonomskim isrpljivanjem protivnika tj. s masovnom proizvodnjom jeftinog i nadasve pouzdanog oružja.

Placenici
Slika: https://obris.org/hrvatska/prvi-trag-hrvatskih-mi-8-u-ukrajini/

Današnju objavu tjednog pregleda zbivanja red je zaključiti s viješću iz našeg kvadranta. Pa su se tako nakon puna dva mjeseca iščekivanja pojavile prve slike "naših" Mi-8-ca koje su 5.5.2023. predane Ukrajincima u Poljskoj. Tada je iz ZTZ-a prema Poljskoj odletjelo sedam Mi-8 u pratnji dva Mi-171Š, dok je ih je cestovnim putem transportirano još sedam komada. Čim su sletjeli u Poljsku, helikoptere koji su puna tri desetljeća vjerno služili našoj Domovini te pritom spasili nebrojene živote kako u ratu, tako i u miru, odmah preuzimaju Ukrajinske posade i preleću u nepoznato. Nisam nazočio, ali oni koji jesu kažu da im je bilo jako emotivno. Da sam bio, znam da suze ne bi mogao suspregnuti. Naše se posade nakon toga ukrcavaju kao putnici u ona dva Mi-171Š i vraćaju u državu. Dva mjeseca i 12 dana kasnije pojavljuju se prve slike "naše" dvije eMTiVijke. Ona u letu je i dalje bez oznaka, dok je druga snimljena na zemlji s novim dodatkom u bojama Ukrajinske zastave, koja bi trebala spriječiti "prijateljsku paljbu" sa zemlje. Pretpostavljam da se koriste negdje na zapadu zemlje za obuku pilota, budući naše mašine nikad nisu imale instalacije naoružanja. Navedeno potvrđuje i slika mladića za komandama helikoptera, koji po konstituciji tijela ima jedva 20 godina. WW3 se nastavlja...


Post je objavljen 21.07.2023. u 10:12 sati.