Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
kontakt +385 (0)98 28 68 96 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

26.08.2024., ponedjeljak

Dan 915. i 325.

U međuvremenu u regiju Kursk su uz ranije spomenute "Ahmatovce" i marince 810. brigade pristigle nove Ruske postrojbe. To su 200. brigada iz Murmanska (Lenjingradska oblast), Donbaška "Divlja divizija" sastavljena od bojni "Arbat", "Sarmat" i "Pjatnaška", 155. brigada Pacifičkih marinaca, 11. i 56. brigada ZDV-a uz 51. padobransku pukovniju. Navedne postrojbe bi uz vlastitu zrakoplovnu premoć trebale u danima koji slijede dovršiti čišćenje zauzetog Ruskog teritorija. Povijesno gledano s ovakvim pristupom ponovljena je Ruska taktika iz Staljingrada, u kojem je Žukov najbolje postrojbe ostavio za kraj. Kad su se već istrošene i iscrpljene Njemačke postrojbe suočile s njima, preokrenut je dotadašnji tijek WW2. Neki analitičari su upad u Kursk već usporedili s Njemačkom operacijom u Ardenima, ustvrdivši kako ni ona neće promijeniti tijek ovog rata.

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/107110

Za to vrijeme nastavljeno je oslobađanje DNR-a sa zauzimanjem naselja Ptičje, Kamiševka, Krutov Jar, Krasni Jar, Kalinovo i stigli do središta Novogrodovke. S borbama su ušli dublje u Toretsk, Karlovku i Marinovku. Noćas se odvio i najavljivani veliki udar na instalacije Kijeva. Lansirano je oko 100-ak Gerana, a nastavilo se s udarima krstarećih i balističkih projektila. U zraku je bilo 11 strateških raketonosaca Tu-95, šest Tu-22 i nepoznat broj MiG-31K koji su lansirali hiperzvučne Kinžale. Ako je suditi po obraćanju Zelenskog bio je to do sada najveći Ruski napad na elektromrežu Ukrajine s 109 dronova i 127 projektila.

Placenici
Karta: https://t.me/DDGeopolitics/120834

Dok će se šteta od noćašnjeg napada utvrđivati još danima, još nije poznat učinak napada IDF-a sa 100-injak aviona na položaje Hezbollaha i njihovog raketnog uzvrata sa cca 320 raketa i nepoznatog broja dronova na vojne ciljeve u Izraealu. Istodobno, svijet nastavlja svoju šutnju unatoč provedbi do sad ne viđenog genocida nad Palestincima u pojasu Gaze. Na osobnom planu izvršen je povratak na kontinent i obilazak baze Romeo-Papa. Gdje nas tek čeka angažman u smislu borbe s uznapredovalim širenjem kupine po parceli. No sve u svoje vrijeme. Do tada WW3 se nastavlja...

20.08.2024., utorak

Dan 909.

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/106411

Opetovani napadi na NC Kursk i Zaporožje nisu isprovocirali Ruski nuklearni odgovor. Kao ni prvi kopneni napad na Ruski teritorij od davne 1941. godine, koji UAF izvodi s 80. i 82. zračnopokretnim brigadama, 22., 103. i 154. mehaniziranim brigadama, te 8. pukovnijom za posebne zadaće. One su prema procjenama samo u prvih 10 dana Kurske operacije izgubile 2500 vojnika uz još 4000 ranjenih, što je gubitak oko 47% uporabljenih snaga. Pa su im u pojačanje poslane 425. jurišna i jedna bojna iz sastava 95. zračnopokretne brigade. S njima se za sada obračunavaju Ruski marinci iz 810. brigade i specijalci "Ahmata". Udarne Ruske postrojbe u međuvremenu su oslobodile Novotoretskoj, Ivankovo, Sergejevku, Novoželanoj, Zavetnoj, Meževoj, Nužnoj, Novgorod (New York) i ušle u susjednu Nelepovku. Kijev je izgleda započeo evakuaciju Selidova, Novogrodovke, Mirnograda i Pokrovska. Slikovito rečeno medvjed je nastavio u Donbasu trgati i komadati svoj plijen, dok ga je Kijevski režim od toga pokušao odvrati s udarcima šibom po stražnjici. Oni koji još nisu shvatili, možda nakon ovog progledaju po pitanju Ruske odlučnosti u provedbi zacrtanih ciljeva SVO. Koja je od prethodnog javljanja narasla na 639 aviona, 282 helikoptera, 30.112 bespilotnih, 575 sustava PZO, 17.320 tenkova i oklopnjka, 1.411 VBR-a, 13.392 topova i minobacača uz 24.894 primjeraka posebne vojne opreme.

Placenici
Slika: Manga

Na osobnom planu obuke obišli smo još jednom Korčulu, Pelješac i Mljet na kojem smo posjetili našeg Johnnija u njegovoj ljetnoj bazi. Pošto se radi o privatnoj lokaciji nema objave slika od tamo. Međutim moramo objaviti sliku sa rta Goli na kojem ljudstvo nacionalnog parka Mljet duži obalni top D-56 (ex. Njemački "flak" M-18/36/37/42) sa živom granatom od 88mm u cijevi. Pa doslovce svaki posjetitelj tog najužnijeg topničkog položaja sa čekićem može izvršiti jednokratno opaljenje istog. Srećom još nitko nije iskoristio tu mogućnost, unatoč nevjerojatnom propustu MORH-a koji je naoružan top predao civilima. Povratak na kopno izvšen je s pomorskim desantima Sobra-Prapratno, pa iz Trpnja u luku Ploče. Naredni dan nastavljena je obuka na LDSS. Iste večeri kreće godišnje druženje s ekipom iz 4.F (MIOC), koje u već dobro upoznatoj kući na Klisu potraje do zore. Suho, peka, riba na gradele uz još toliko nepojedenog i nepopijenog obilježilo je ovogodišnju upravu. Dan nakon rezerviran je za susret s jakim radioamaterskim snagama Splita, baš na rođendan jednog od njih. Pritom je "zadužen" kratkovalni uređaj snage 150W s kojim se tek treba upoznati. Isti je 90-ih služio za uspostavu veza između ambasada s matičnim državama. Što mu daje određene karakteristike i mogućnosti koje nemaju drugi uređaji. Osim pronalaska manuala, čeka me i montaža optimalnog antenskog sustava. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: Nora

12.08.2024., ponedjeljak

Dan 901.

Placenici
Karta: https://t.me/intelslava/64496

Dana 6.8. Kijev je iznenadio Moskvu s prekograničnim napadom na regiju Kursk. Ovaj put se nisu skrivali iza nekakvih "Legija za slobodu Rusije" već su to izveli sa nekoliko elitnih brigada. Do danas zauzeli su 28 sela i naselja u toj regiji, te ovladali s prostorom površine oko 1000 km2. Izgleda kako je glavni cilj ove operacije bio stvoriti nekakve preduvjete za buduće pregovore o zamjeni teritorija. Koliko god je taj napad iznenadio sve, uključujući Ruse do sada je Ukrajinsku vojsku koštao preko 1000 mrtvih i ranjenih vojnika, dvadesetak tenkova i stotinjak oklopnih vozila. Nasuprot tome Rusija priznaje da im nije poznata sudbina oko 2000 civila koji su ostali u okupiranim naseljima. Ako nisu jednostavno pobijeni, mogli bi biti dobar dodatak razmjenama zarobljenika, koje se obično izvode u omjerima jedan za jedan iako je poznato da je zarobljenih Ukrajinaca najmanje pet puta više.

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/105779

Za to vrijeme Ruska vojska je nastavila svoj posao u Donbasu gdje je došla nadomak oslobođenju Novgoroda (New York), koji je odolijevao napadima od samog početka SVO dana 24.2.2022. godine. Uz to su ušli u Toretsk i zauzeli prvi kvart s neboderima. Od napada na Kursk izvršili su samo jedan veći napad na Kijev, nakon čega je tamo nestalo struje. Pogodili su im sa Iskanderima i nekakvo zapovjedništvo u Harkovu i pritom izgleda rješili cca 20 generala i viših časnika. S istom raketom je 12.8. na Mirgorodu pogođen lovac Su-27 kao 637. uništeni avion UAF-a. Dan ranije je UAF izvršio napad s dronovima na NC Zaporožje, što je još jedan Kijevski pokušaj nuklearnog terorizma. Zbog čega su bili ispunjeni svi pravni uvjeti za Ruski nuklearni uzvrat. Nije jasno je li to sastavni dio taktike Kijevskog režima, ali Moskva još jednom nije nasjela. Iako je i s napadom na Kursk taj isti uvjet bio ispunjen.

Placenici
Slika: Robi

Od kretanja na ostalim bojišnicama bilježi se Izrealska likvidacija još jednog vođe Hamasa u Libanonu. Nekoliko razmjena projektila s Jemenom, ali i zanimljive izjave Jordana i Saudijske Arabije da se neće mješati u slučaju Iranskog napada na Izreal. Pojavila se napokon i priča o skorom početku Američkog povlačenja iz Iraka. Jesu li razlog tome sve učestaliji napadi na njihove baze ili neki drugi manevar doznat ćemo uskoro. Za to vrijeme na osobnom planu obuke Mališa je odradio informativnu padobransku obuku. Za vikend je nastavljena i jedriličarska obuka na aerodromu LDSS. Da bi s današnjim danom krenuli na treći pomorski desant na naše najudaljenije otoke. S tim da je ovaj put nakon obilaska Doktora plan stići i Johnnijeve ljetne baze na našem najzelenijem otoku. Izvješće o tom izviđanju očekujte u sljedećem Plaćeničkom izvještaju. Dok se WW3 i dalje nesmiljeno nastavlja...


05.08.2024., ponedjeljak

Dan 894. i 304.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/118218

Najznačaniji događaji u tjednu za nama bile su egzekucije vođe Hamasa Ismail Hanijeha u Teheranu i Hezbollaha Fouad Šukra u Bejrutu. Prvi je odrađen s raketom kratkog dometa, dok je drugi ubijen vođenom bombom odbačenom s lovca IDF-a. Iran je zbog te agresije na njihov teritorij zatražio i dobio odobrenje za vojni odgovor od glavnog tajnika UN-a. Kad i kako će odgovoriti još nije poznato, ali nagađa se da bi to moglo dogoditi 13. kolovoza na židovski blagdan Tisha B'Av. Sad je u tijeku IDF-ovo raspoređivanje sustava PRO, te Američkih lovaca F-22 i raketnih razarača po Bliskom istoku. Što je vrlo opasno zaoštravanje ako je istina da je IDF samo u ovih 300 dana ratovanja u Gazi izgubio 10.000 vojnika. Dok se iščekuje taj napad na Izrael, Rusi nastavljaju svoj napredak kroz Donjeck.

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/105185

Presjekli su važnu prometnicu T-05-24 između Ugledara i Konstantinovke, te stiglli do Ivanovke, Sergejevke i Toretska. Postoji i realna opasnost zatvaranja Novgoroda (New York) u kotao. Istodobno nastavljaju se i svakodnevne razmjene dronova i projektila od kojih izdvajam nedavni napad na Sevastopolj s raketom ATACMS s kasetnim punjenjem. Nakon obaranja Rusi su pokazali kako joj je rok trajanja istekao još 2018. godine. Potrošnja isteklih oružnih sustava i proizvodnja novih je jedan od glavnih ciljeva tog rata za SAD. Drugi je gašenje gospodarskog motora EU, kojem već godinama pada proizvodnja, a posebice od presijecanja dopreme jeftinih Ruskih energenata kroz plinovode Sjeverni tok. Kijev je nedavno zaustavio i Lukoilovu dopremu goriva Slovačkoj i Mađarskoj. Mađarska preko koje Ukrajini stiže 40% električne energije je najavila odgovor. U strahu od nove recesije burze su jučer zabilježile najveći pad još od 16. ožujka 2020. godine prouzrokovanog "pandemijom" Covida-19.

Placenici
Graf: https://t.me/intelslava/64082

Za odvlačenje pažnje s loših vijesti s bojišnica Kijevski režim je javnosti prikazao prve ex-Nizozemske lovce F-16 Block 10/15 MLU, koji sigurno neće ništa promjeniti kao ni prethodno uništena 633 aviona. Objavljeni snimak je na tim lovcima na zemlji pokazao rakete zrak-zrak AIM-9 i AIM-120, ali i postavio pitanje radi li se o razduženim avionima USAF-a, koji bi služili kao mamci za Ruske lovce? Isto tako nakon preleta nad Odesom, usamljeni F-16 je odletio u pravcu Moldavije, pa se postavlja pitanje mjesta njihovog baziranja? Jer ako F-16 poleti u napad s Moldavskih aerodroma, oni automatski postaju cilj Ruskog uzvrata. Što je vrlo opasna igra za tu već podijeljenu državicu koja nije članica Nejtoa. Što god će se odviti u danima koji su pred nama, vjerujem kako je razina naše osobne obuke dovoljna za sve predstojeće izazove. Stoga ćemo nastaviti s provedbom kolektivnog godišnjeg odmora. Uz prisjećanje na ono što smo imali u dane ponosa i slave u odnosu na danas. Dok se WW3 nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/118342

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.