Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

15.05.2023., ponedjeljak

Dan 444.

Nakon bombastične najave povlačenja Wagnera iz Artemovska uslijedio je pravi mali igrokaz po društvenim mrežama i medijima. Prvo Prigožinu predsjednik Čečenije Kadirov kao svom "starijem bratu" daje potporu. No savjetuje ga rješavati problem unutar sustava. Obvezuje se preuzeti linije, uključiti Wagnerovce u svoje postrojbe, a zatim preći u obranu. Ne znam jel zadnje bilo ključno u daljnjem razvoju "situacije", ali nakon toga MORF priopćava kako će potrebe Wagnera za streljivom izravno rješavati general Suvorikin kao izvršni zapovjednik SVO u Ukrajini. Nakon toga se Prigožin još jednom žali da mu granate nisu stigle, ali Wagner i nakon 10.5. nastavlja raditi posao u "Bahmutskom mlinu za meso". Dan prije u Moskvi se održava tradicionalna vojna parada na Dan pobjede (nad nacizmom) uz značajne sigurnosne mjere. Kao i prošle godine izostali su preleti zrakoplova zbog mogućeg djelovanja s PRSPZO (uz angažman na bojištu). Kijev pritom pokušava napad s tri drona UJ-22 dometa cca 800km. Sva tri su oborena, a zadnji blizu cestovnog prstena oko Moskve. Već predvečer Rusko daljinsko djelovanje se usmjerava na okolicu Černihiva odakle su dronovi lansirani.

Placenici

Od napretka na terenu izdvajam zauzimanje Kamenke kod Avdivke i daljnji napredak Wagnera kroz Artemovsk, dok regularna Ruska vojska u napadu bivših Azovaca gubi 500m terena sjeverno od grada. Gube čak i neke položaje južno, ali zato Wagner napreduje u gradu. Osim u kvart "Avion" na jugu, Prigožin 11.5. objavljuje ulazak njegovih boraca u blok zgrada zvan "Gnijezdo". Taj isti dan napredak Wagnera iznosi 220 metara što je vrlo dobar rezultat tijekom gradskih borbi. Uz "Gnijezdo" koje trenutno brani cca 1000 boraca UAF-a, ostaju im tri gradska bloka koje još treba osvojiti na zapadu Artemovska. Najvažnija bitka će se voditi za susjedni blok "Konstruktor" koji prema procjeni broji do 2000 vojnika i preko njega se dopremaju pojačanja. Nakon toga kreće malo lakši posao čišćenja bloka "Konj" sa cca 450 stranih plaćenika i bloka zgrada "Domino" koji služi za logističku potporu. Oslobađanje Artemovska će nakog toga biti završeno. No to je najmanje bitno jer slijede borbe za sljedeće naselje. Dokle? Do zapadnih granica pripojenih regija. Do kada? Nije bitno. Jer konačni cilj SVO je demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Placenici

Na osobnom planu izvršeno je streljačko uvježbavanje. Zahvaljujući članstvu u LAS-u prvi put iskorištavam posjet streljani u tom svojstvu. Naime polusatni lovački termini često nisu dovoljni ni za upucavanje optike, a kamo li za vježbu. Zato uzimam streljački termin, pa u sat i 45 minuta uspijevam odraditi sve. Isprobati nove spremnike, potrošiti onu Rumunjsku rđu i nanovo upucati red-dot ciljnik. Nakon ispaljenja 80-ak metaka uslijedilo je doslovno pet dana natapanja cijevi u raznim sredstvima za čišćenje, uz uzastopno provlačenje četkica i krpica kroz nju. Tek peti dan iz cijevi počinju izlaziti relativno čiste krpice. No to još ne znači da je postupak čišćenja gotov. Tad ide novo natapanje cijevi u zaštitno ulje, pa opet čišćenje za tri dana. Isti taj postupak se ponavlja za tjedan dana i tek nakon toga će cijev biti spremna za premazivanje sa sredstvom za dugotrajnu konzervaciju. Koje će prije sljedećeg korištenja trebati ukloniti. Pritom neće biti ništa čudno ako opet izađe lagano zaprljana krpica. Obuka ide dalje.

Placenici

Naravno ni današnji dan nije prošao bez novih iznenađenja. Jučer je UAF premijerno djelovao s dva Britanska krstareća projektila Storm Shadow po Lugansku. Rusi su prikazali ostatke projektila koji to nedvojbeno potvrđuju. MORF priopćava kako pritom obara oba aviona uključena u to djelovanje. Obaraju lovca-bombardera Su-24 s kojeg su ispaljeni projektili uz MiG-29 koji mu je pružao lovačku zaštitu. Jel zbog toga ili je Kijev odlučio igru dići na novu razinu danas svjedočimo vjerojatno i premijernoj uporabi Američkog PZO sustava MIM-104 Patriot. Pojavili su se snimci pada helikoptera Mi-8 i lovca-bombardera Su-34 u Brjanskoj regiji pri čemu pogibaju obje posade. Za Mi-8 to nije čudno, ali izostanak katapultiranja iz Su-34 govori da je posada stradala prilikom pogotka, što je dokaz pogađanja s većom raketom. Potom pristiže podatak o obaranju još jednog Mi-8MTPR-1 za elektronsko djelovanje i lovca Su-35 koji im je bio lovačka zaštita. Crni je ovo dan za Rusko zrakoplovstvo jer gubi 9 letača. Naravno i ovaj put je Zelenski prigodno izvan zemlje. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/klintsy_32
Karta: https://t.me/DDGeopolitics/62507


Dopuna: Dan 445.
Dana 14.5. popodne potvrđen je porast Gama radijacije na prostoru zapadne Ukrajine kao izravna posljedica uništenja skladišta MES-a kod grada Hmelnitski 13.4. ujutro. Pretpostavlja se temeljem toga, da su se među detoniranim zapadnim naoružanjem vrijednim cca 500 milijuna U$D nalazile i Britanske tenkovske granate od osiromašenog urana. Ranije korištenje takvog streljiva na području Iraka i Kosova značajno je povećalo smrtnost lokalng stanovništva od karcinoma. Po nekim studijama oboljenja od raka među zahvaćenom populacijom porasla su 1500%. Sada su te iste radioaktivne čestice na principu "prljave atomske bombe" raspršene na cijelom području zapadne Ukrajine. Vjetrovi koji su tada puhali nosili su ih prema zapadu. Srećom nas je tada prala južina, pa se nadajmo kako do nas nisu stigle. Naravno u zapadnim medijima nema ništa na tu temu. Ipak u danima koji slijede izbjegavajte kupovinu hrane iz Poljske, Slovačke, Češke, Mađarske... jer radioaktivne čestice su nevidljivi ubojice ako ih unesete u ogranizam. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/62516

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.