Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

28.01.2022., petak

Pogon


Placenici

Nakon godinu i pol aktivnosti u lovstvu pozvan sam u prvi pogonski skupni lov. Lovište je u Lici, sjeverna strana Velebita. Putujemo predvečer, a noćimo u kući koju iznajmljuje društvo iz Dugopolja, koje ima navedeno lovište u koncesiji uz ostala lovačka društva. Već u 06:00 sati je buđenje i odlazak na zborno mjesto u kafić. Dok lovci ispijaju svoje napitke, lovnik upisuje podatke od gostujućih lovaca, dijeli nas u skupine i raspoređuje po terenu. Potom s druge strane terena goniči puštaju pse, koji bi trebali divljač potjerati u našem pravcu.

Placenici

Zvuči jednostavno u teoriji, dok se u praksi to svelo na šestosatno smrzavanje u iščekivanju, dok se lavež pasa približavao i udaljavao. Prostor je ogroman, a psi ne znaju što se smije loviti. Tako su oba dana lova ganjali srne na koje je sada lovostaj, jer su bređe. Srećom prvi dan lova je kolegi Crnom tijekom oblajavanja pred cijev na 30-ak metara izašao trogodišnji vepar od nekih 120 kg. To je bio jedini odstrel u ta dva dana, koji se na kraju lova podijelio na nas 15 sudionika. Što bi se reklo "skuplja pita neg' tepsija", ali ipak jedno novo iskustvo.

Placenici

21.01.2022., petak

Tekma se nastavlja...


Placenici

Treći tjedan 2022. ubačeno je u višu brzinu po pitanju treninga. Nakon prošlotjedne posjete LDZE ove se radi let do još bližeg letjelišta LDZK. Iako je iz meni nejasnih razloga njihova pista zatvorena sve do kraja mjeseca, to me ne može spriječiti praviti krugove i brisanjce na pola metra nad pistom. Znači odrađivano je sve osim samog čina dodira sa travnatom stazom. Odmah nakon leta sjedam u vozilo i krećem na streljanu za dugo.

Placenici

Tamo sa 100m započinjem sezonu 2022. sa svega deset metaka u metu promjera 10 cm. Pošto sve sjeda u smrtonosnu zonu, nema smisla dalje trošiti streljivo. Nek je isto iz 1953., no i dalje odrađuje. Dan kasnije zove me drug da zaprljamo kratke cijevi. Kratki metak, manja udaljenost, poluautomatska brza paljba i za čas je utrošeno 60 komada. Iako airsoft stagnira, naš trening se nastavlja. Paralelno uz veliko svjetsko nadmetanje. Danas u Ženevi. Lavrov i Blinken dogovaraju drugu rundu pregovora.

Placenici

15.01.2022., subota

WW3


Placenici

Drugi tjedan nove 2022. nastavljeni su raniji trendovi. Pa letačka aktivnost ostaje jedini trening. Prvo otvaranje aerodroma Lučko od 5.1. iskorišteno je za let do susjednog sportskog aerodroma. Na LDZE je izvršeno nekoliko krugova, nakon čega se na matični aerodrom vraćamo zaobilazeći CTR Zagreb sa sjeverne strane. Čime se nakon nepune godine letenja ukazala prva prigoda za pogled na grad iz ptičje perspektive. Od kad ta vizura nije prakticirana u protekla dva desetljeća, niklo je svašta novoga na površini grada.

Placenici

Za to vrijeme na svjetskoj bojišnici stvari su ušle u sljedeću fazu zaoštravanja. Nakon što je Rusija osujetila pokušaj izazivanja nove "obojene revolucije" u Kazahstanu (potpuno "slučajno") baš uoči ZOI Peking, prema zapadu su krenule kompozicije natovarene s vojnom tehnikom. Moskva je sa Dalekog i Srednjeg istoka počela prebacivati snage, svega dan nakon što je održala pregovore sa SAD-om u Ženevi. Logika koja iz toga slijedi govori da navedeni pregovori nisu uspjeli. Eskalacija se nastavlja, cijene energenata divljaju, inflacija raste... pa vi sami zaključite što slijedi.

09.01.2022., nedjelja

Počela 2022.

Prva aktivnost u 2022. godini biva letenje. Svega nekoliko sati kasnije počela je kiša u skladu sa najavom. Pa su aerodrom opet zatvorili sve do ponedjeljka 10.1.2022. zbog "raskvašene zemlje". Dok je vani -3 stupnja i zemlja tvrda ko beton. Streljane za kratko i dugo otvaraju isto tek od ponedjeljka. Od lova za sad nema nikakvih najava. Airsoft aktivnosti odumiru već godinama. Sve u svemu godina je mrljavo počela.

Placenici

Istodobno sve su oči uprte u Ženevu, Brisel i Beč, gdje će se od danas 9. do 14. siječnja održavati sastanci Rusije sa zapadnim "partnerima" po pitanju US-Nejto nadiranja na mainland. Jer kako im Vlado nedavno reče, oni (Rusi) se nemaju više di povlačiti. Američko i Nejto širenje u proteklih 30 godina je stiglo do zida. Ako ne olabave, ono što "zapad" uskoro može očekivati na terenu pokazala su nedavna zbivanja u Kazahstanu. Koji je za divno čudo zapaljen van već uobičajenog slijeda. Nakon Gruzije 2008. (OI Peking), Ukrajine 2014. (ZOI Soči), i Bjelorusije 2020. (odgođene OI Tokio), izbijaju neredi u još jednoj ex-sovjetskoj republici iz Ruskog graničnog ili bolje rečeno sigurnosnog prstena. No svega 24 sata kasnije Ruski "Nejto" zvan CSTO/ODBK ušao je u Kazahstan i završio priču u kojoj su dan ranije "mirni" demonstranti ubili 18 policajaca. Čime su prikazali svoje vojne sposobnosti i još neviđenu brzinu manevra. U danima koji slijede tekma se nastavlja, a od četvrtka ćemo biti ponešto pametniji.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.