Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

28.08.2020., petak

Opet miris baruta


Placenici

Povratkom na kontinent očekivali smo nastavak airsoft aktivnosti, posebice jer su se iste odvijale tijekom cijelog ljeta. Međutim unatoč pauzi prošli vikend, zakotrljana je tema treninga i za ovu nedjelju. Međutim opet je uslijedila šutnja na forumu. Stoga je trebalo odraditi neku zamjensku aktivnost. Nakon cijelog ljeta provedbe nabave pravih stvari, tek s dolaskom u Zagreb stečeni su uvjeti za isprobavanje jedne od njih. Na civilnom strelištu LAS napokon je u praksi isprobano novo kratko naoružanje. Elektronske mete su postavljene na udaljenost od 20 metara. Po njima je djelovano s dva spremnika po 12 metaka tj. ukupno 24 komada streljiva, od čega je 87,5% pogodaka ostvareno unutar crnog kruga promjera 19,7 cm. Rekao bih kako je to više nego zadovoljavajući rezultat nakon 20 godina pauze od uporabe kratkog naoružanja. Očito se naučene okulomotorne vještine i uz protok vremena ne gube tek tako. U tjednima koji slijede plan je izvršiti montažu gumenog ublaživača na kundak i upucavanje optike na dugom lovačkom oružju. To neće biti moguće izvesti bez tehničke potpore nekih starih Plaćenika. Tek nakon toga se može krenuti u lov na invazivne vrste, koje u rijetko naseljenim područjima našim ljudima iz dana u dan rade štetu. Utakmica se nastavlja...

Placenici

16.08.2020., nedjelja

Taborovanje 2020.


Izgleda kako će na kontinentu biti airsoft treninga i danas. Uvidom u forum, odradit će se po scenariju "Op. Drug Lord II". Iako dosadašnji apeli za grupnom slikom još nisu urodili plodom, komesarska nada umire posljednja. Za to vrijeme, boravak "političkog" na jugu iskorišten je za nastavak opremanja. Nakon dugih, na red je došla i kratka cijev. Odabran je provjereni model domaćeg proizvođača pod "3-milijuntim i nešto" serijskim brojem, što je najbolji dokaz uhodanosti njihove proizvodnje. U odnosu na stariji HS-2000A koji je prije punih 18-godina doniran sustavu unutrašnje sigurnosti RH, ovaj model ima osjetno mekanije okidanje i spremnik kapaciteta od 16 metaka. Nakon skoro dvodesetljetne pauze, bit će zadovoljstvo isprobati ga u streljani.

Placenici

Boravak na jugu je osim opremanja iskorišten i za nastavak obuke u sklopu druženja sa Plaćeničkom podružnicom 21 (koja se doduše s airsoft aktivnosti već neko vrijeme prebacila u druge vode). Pošto je zadnje taborovanje odrađeno još 2014. godine kod podružnice 20, trebalo je obnoviti ta specifična znanja i vještine. S tim da je ovaj put sva odgovornost za pakiranje i nabavu prebačena na kadete, u stilu "svak za se travu pase". Nakon izvršene nabave po njihovim spiskovima, vozilo je parkirano na sigurnoj lokaciji, te je ukrcaj na trajekt izvršen u prastarom legionarskom stilu "sve svoje nosim sa sobom". Nakon desantiranja na otok, dočekuju nas domaćini, te transportiraju do taborišta.

Placenici

U narednim danima slijedilo je kupanje u prekrasnim uvalama, nastavak ribolovne obuke, te općenito obnavljanje znanja i vještina taborskog života. Pritom je vršeno olujanje mozgovlja na temu aktualnih svjetskih zbivanja i života općenito. Ponovljene su mnoge teme iz vođenja, zapovjedanja i personalnog upravljanja unutar specifično ustrojenih ljudskih organizacija. U svakom slučaju, dobro poznavanje principa funkcioniranja unutar tih kolektiva često je važnije od tehnike s kojom ista raspolaže. Pokazala je to povijest puno puta, a pokazat će na žalost opet svim onim budalama koje to zanemaruju...

Placenici

09.08.2020., nedjelja

Treća (ne)sreća

Iako je i za ovu nedjelju najavljena airsoft aktivnost na kontinentu, poučen dosadašnjim trostrukim iskustvima (nema slike, nema tona), post će biti napisan neovisno o njihovoj možebitnoj dostavi izvješća. Pa krenimo redom. U ovom tjednu svijet je vidio 2,75 kT eksploziju u Bejrutu, kao treću po snazi u poznatoj ljudskoj povijesti, odmah nakon Hirošime i Nagasakija. Istinu o pozadini iste možda nikada nećemo doznati, iako su ne tako davno Izrealci javno prozivali Hezbolah za skladište ubojnih sredstava u istoj luci. Sad odgovornost za ovo ne smiju priznati ni jedni, ni drugi. Hezbolah jer su im ga uspjeli uništiti, a Židovi jer su odgovorni za tako butalan napad na jedno urbano središte, kakav nije viđen punih 75 godina.

Placenici

Iako su se aktivne svjetske bojišnice primirile zadnjih dana, sve kipi od aktivnosti ispod površine. Od predsjedničkih izbora koji se danas odvijaju u Bjelorusiji kao Ruskom zapadnom predziđu, do onih koji tek predstoje krajem godine u SAD-u. Amerikom kao najteže pogođenom državom sa "pandemijom", upravo bjesni asimetrični rat između različitih centara moći. Rezultati toga postat će vidljivi krajem 2020. godine, a svijet će potom ući u novu fazu iščekivanja posljedica najgore ekonomske krize od 1929. godine. Pošto nam je povijest više puta pokazala što slijedi nakon toga, nema se smisla ponavljati.

Placenici

Unatoč tome, život i obuka se nastavljaju iz dana u dan. Pa se uz pripreme za lov, vrši i ribolovna obuka. Nakon obuke na jezeru, provedena je obuka i u morskom priobalju. Prva ulovljena "morska neman" duljine 5 cm nakon ulova je puštena nazad u more, pa je ostatak ribolova nadoknađen u jednom veleprodajnom centru. Tri kila friške ribe za skoro 100 kuna, očistile su po tom pitanju već iskusne Plaćenice, a gradelanje je po običaju zapalo v.d. komesara. Iako mi se zbog nešto slabije vatre i žara, par riba prilikom okretanja raspalo, na kraju se nitko nije žalio. Dulje gradelanje na slabijem žaru rezultiralo je sa puno sočnijim mesom ribe. Nastavite pratiti...

Placenici

03.08.2020., ponedjeljak

Nastavak


Dosadašnji trendovi se nastavljaju. Prema prijavama na forumu jučer se na kontinentu trebalo okupiti između 13 i 17 boraca. Znamo i gdje je bio trening, ali potvrde toga nema ni u kakvom obliku. Nema slike, nema tona. Nema grupne slike sa treninga kao dokaza okupljanja, ali nema ni nikakve pisane potvrde okupljanja. Izgleda kako presudna važnost informativno-propagandne djelatnosti za uspješni nastavak ove djelatnosti još nije jasna svima, ali nadajmo se kako će se to promijeniti. Do tada možemo samo ukazivati na problem i nadati se kako će svijest pojedinaca napokon proraditi. Jer povijest je nebrojeno puta pokazala kako je propaganda i stanje duha pripadnika važnije i od osnovnih potrepština tipa streljivo, hrana i gorivo. Jer sve se to u konačnici može zarobiti od neprijatelja, ali ako nema morala i duha kod boraca, ne pomaže vam ni najbolja logistika.

Placenici

Za to vrijeme dobar dio stare ekipe nam se razišao po obali i otocima. Neki su se prebacili na podvodna djelovanja sa puškama i nadmudrivanje sa plivajućom lovinom. O njihovoj uspješnosti najbolje govori slika. Dok poruka pukovnika glasi: "U nedostatku airsofta jutros u 5 sati zaronio u fight pod vodom. Nakon 2 sata i 15 minuta rezultat vidljiv na fotki. Vježbajte pi*da vam materina!"
Istodobno v.d. politički ove ekipe nastavlja sa procesom opremanja i nabave objavljenoj u prethodnom postu. Nakon nabave i registracije lovačke puške risanice, na red je došla i ona sa glatkom cijevi. Ona je neophodna za lov na sitniju divljač uporabom sačme, iako se do 50m može koristiti i za lov na divlje svinje uz uporabu "kugle". Stari je to naziv za lovačke patrone kalibra 12/70 punjene sa projektilima, poznatim pod nazivima "Gualandi", "Solengo" i "Farrandi".

Placenici

Što se situacije u svijetu tiče, asimetrični ratovi se nastavljaju od SAD-a do Bjelorusije, dok oni "vrući" uglavnom stagniraju. U prvom redu tu se misli na Libiju, Siriju i Ukrajinu. No jesen se bliži, a s njom će stići svašta u svijetlu ove viralno-ekonomske krize koja se još razvija, a čije prave posljedice će se tek vidjeti. Cijeli svijet kuha, a što će biti rezultat te "kuhinje" tek ćemo doznati. Utakmica se nastavlja...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.