AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

utorak, 30.04.2019.

PREDSTAVNICI KINESKE BRODOGRADILIŠNE TVRTKE STIGLI U ULJANIK


KROZ NEKOLIKO DANA INFORMACIJA O ODLUCI
KINESKE BRODOGRADILIŠNE TVRTKE


Kineska delegacija s predstavnicima Uprave velike brodogradilišne kompanije China Shipbuilding Industry Corporation koja je na poziv premijera RH Plenkovića stigla u Hrvatsku u ponedjeljak 29. travnja, već je danas 30. travnja u brodogradilištu Uljanik u Puli. U tom brodogradilištu s predstavnicima aktualne uprave preko svojih prevoditelja i pravnika upoznaje se s situacijom i stanjem u tom brodogradilištu kako bi procijenila može li biti strateški partner u hrvatskom brodogradilištu čiji bi radnici željeli nastaviti raditi i proizvoditi brodove.
Prema riječima ministra gospodarstva Horvata, kasno poslije podne delegacija brodogradilišne kompanije iz Kine posjetiti će i Upravu brodogradilišta "3. Maj" u Rijeci gdje će se također upoznati sa stanjem u brodogradilištu. Rezultati odluke o strateškom partnerstvu kineskih brodograditelja , pozitivni ili negativni, hrvatskoj javnosti bi mogli biti poznati kroz nekoliko dana, najavio je ministar Horvat.

30.04.2019. u 13:51 • 0 KomentaraPrint#^

SEMINAR O RADU STRANACA U RH


POD KOJIM UVJETIMA STRANCI MOGU SEZONSKI RADITI

Radi nedostatka radne snage za poslove sezonskog karaktera,stranci, osobito državljani trećih zemalja, dolaze raditi u RH. U Visokoj školi za financijski menadžment u Martićevoj 29, savjetnici revizije, računovodstva i financija održati će seminar o toj temi 8. svibnja s početkom u 9,30.
Cilj seminara je upoznati zainteresirane pod kojim uvjetima stranci mogu raditi i boraviti u RH, kako sklopiti ugovor o radu, koliko maksimalno sati stranci mogu raditi, kako je uređeno pitanje plaćanja doprinosa i rada za strane djelatnike s poreznoga gledišta te koje porezne pogodnosti može ostvariti poslodavac pri sezonskom zapošljavanju.
Cijena seminara je 875,00 kn s PDV- om, u što je uračunat pisani materijal, prezentacija predavača, obrok i napitak. Seminar se plaća isključivo po primljenoj ponudi, zato komunicirati treba na adresu RRiF plus d.o.o. Vlaška 68, 10 000 Zagreb, tel.: 01/4699-760, faks: 01/4699-766, e-pošta: rrif@rrif.hr

Teme o kojima će savjetnici govoriti na seminaru su slijedeće: Poslovi za koje treba pribaviti potvrdu o prijavi rada stranaca, državljani kojih zemalja trebaju dozvolu za boravak i rad, kakav radni status imaju azilanti rad i prava sezonskih radnika, rad državljana EU-a i potvrda o prijavi boravka u svrhu rada, pogranični radnici i rad u RH, statusno pravna pitanja dvojnog državljanstva , uvjeti za ostanak u RH nakon prestanka obavljanja poslova , razlozi za prestanak boravka i dozvole za rad, zapošljavanje stranaca putem Agencije za privremeno zapošljavanje, sklapanje predugovora i ugovora o radu i izdavanje dozvole za rad ,uvjeti rada stranaca: minimalna plaća, primjena kolektivnih ugovora i ostalo, primjena prava na ugovoru o radu ¬- strano ili hrvatsko pravo, primjena uredbe EU-a o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti na strance u RH, porezna kartica stranca, povrat više plaćenog poreza strancu itd.

30.04.2019. u 06:59 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 29.04.2019.

U TIJEKU PRIKUPLJANJE POTPISA ZA REFERENUM "67 JE PREVIŠE"



POTPISIVANJE DO 11. SVIBNJA

U subotu 27. travnja započelo je u RH prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma pod imenom "67 je previše" . Sindikati traže da se granica za odlazak u starosnu mirovinu u Zakonu vrati na 65 godina, da starosna dob za stjecanje prava na prijevremenu mirovinu bude 60 godina, a penalizacija zbog prijevremene mirovine da se smanji s 0,3 na 0,2 posto. Inicijativa je to triju središnjica sindikata i to Nezavisnih hrvatskih sindikata, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata. Prikupljanje potpisa građana trajati će do 11. svibnja, na oko 300 potpisnih mjesta. S obzirom na broj stanovnika potrebno je prikupitii važećih 373.568 potpisa i to prema izračunu Ministarstva uprave.
Ministar rada i mirovinskog osiguranja Marko Pavić više puta je rekao da će eventualna realizacija sindikalnih zahtjeva stajati državni proračun 45 milijardi kuna do 2040. godine, te će mirovine zbog toga biti niže pet do sedam posto. Već sada nedostaje 17 milijardi kuna godišnje za mirovine u sustavu što ga dugoročno čini neodrživim.


Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje osmislio je sustav odlaska u mirovinu , a u sljedeće dvije tablice prikazane su potrebne godine života s najmanje 15 godina radnoga staža što bi omogućilo odlazak u starosnu mirovinu.

Trenutno najniža mirovina za 15 godina staža je 929, 10 kuna, za 30 godina 1858,20 kuna, te za 40 godina 2477,60 kuna .









Izvor: Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

29.04.2019. u 08:17 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 28.04.2019.

POJEDNOSTAVLJEN UZGOJ INDUSTRIJSKE KONOPLJE


CIJELA BILJKA U INDUSTRIJSKE SVRHE




Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga stupio je na snagu 25. travnja 2019. čime je poljoprivrednicima pojednostavljen i olakšan uzgoj industrijske konoplje.Sada je moguće koristiti cijelu biljku industrijske konoplje u industrijske svrhe u građevinskoj, tekstilnoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, industriji papira, autoindustriji te u proizvodnji biogoriva.
Izmjenama Zakona uveden je pojam industrijska konoplja pod kojim se podrazumijeva podvrsta konoplje (Cannabis sativa L.) s ukupnim sadržajem THC-a 0,2 % i manjim, čije sorte se nalaze na Zajedničkoj sortnoj listi Europske unije i nije uvrštena u Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga.
Uzgoj industrijske konoplje pojednostavljen je ukidanjem sustava prethodnog odobravanja uzgoja konoplje. Umjesto toga uspostavljena je Evidencija proizvođača industrijske konoplje koju vodi Ministarstvo poljoprivrede. Pravne i fizičke osobe koje uzgajaju industrijsku konoplju dužne su se prije početka proizvodnje (sjetve) upisati u Evidenciju i u roku od 15 dana od dana nastanka promjene dostaviti Ministarstvu poljoprivrede promjene svih činjenica i podataka koji se vode u Evidenciji.

„Na traženje naših proizvođača krenuli smo u izmjene Zakona kako bismo im omogućili da industrijsku konoplju, koja je visoko dohodovna kultura, uzgajaju i koriste na način kao što to rade svi europski poljoprivrednici. U Hrvatskoj je 80-tak proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1000 hektara, a od industrijske konoplje se proizvodi cijeli niz proizvoda od prehrambenih do kozmetičkih, a u mnogim segmentima zamjenjuje skuplje i ekološki neprihvatljive sirovine. Izmjenama Zakona otvorili smo nove mogućnosti proizvodnje, a dodatan plus bit će i smanjenje administracije i procedura koje su proizvođači do sada morali prolaziti svake godine.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Industrijska konoplja biljka je koja ima široki spektar primjene i može se koristi u prehrambene, poljoprivredne, medicinske, farmaceutske, kozmetičke, veterinarske, građevinske, tekstilne, energetske i znanstvenoistraživačke svrhe. Ograničenja koja su ranije postojala i koja su dopuštala da se konoplja smije koristiti samo u svrhu proizvodnje hrane i hrane za životinje, domaće poljoprivredne proizvođače stavljala su u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače u Europskoj uniji.
Zakonom je propisana kazna za pravne i fizičke osobe koje uzgajaju konoplju, a nisu prethodno upisane u Evidenciju te za pravne i fizičke osobe koje nisu dostavile promjene svih činjenica i podataka koje se vode u Evidenciji u propisanom roku. Kazne iznose 20.000 do 50.000 kuna za pravnu osobu i od 1.000 do 10.000 kuna za fizičku osobu.

Obrazac upisa u Evidenciju proizvođača industrijske konoplje dostupan je na web stranici Ministarstva poljoprivrede, a podnosi se u elektronskom obliku na e-mail adresu: uprava.poljoprivrede@mps.hr.




28.04.2019. u 07:44 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 26.04.2019.

ODGOĐENO ROČIŠTE ZA STEČAJ BRODOGRADILIŠTA ULJANIK



NOVO ROČIŠTE 13. SVIBNJA

Na Trgovačkom sudu u Pazinu 24. travnja sudac Ivan Dujić odgodio je ročište i time nije proglašen stečaj brodogradilišta Uljanik u Puli. Sudac je rekao da je zakonski rok odgode od 60 dana istekao, ali da postoje rokovi za pobijanje pravne radnje te da u skladu s tim može odgoditi ročište. Novo je ročište zakazano za 13. svibanj. Sudac je rekao da će proglasiti stečaj ako račun brodogradilišta Uljanik ne bude deblokiran. Naime stečaj brodogradilišta Uljanik pokrenut je potkraj siječnja na prijedlog Fine, koja je evidentirala da je Uljanik 21. siječnja imao neizvršene osnove za plaćanje 120 dana u iznosu od 75,9 milijuna kuna.
Premijer Plenković komentirao je odluku Trgovačkog suda u Pazinu na način da je to razumna odluka, jer se samim početkom mjeseca svibnja očekuje dolazak i predsjednika uprave velike brodogradilišne kompanije China Shipbuilding Industry Corporation i njihove delegacije koja će pogledati dokumente i stanje brodogradilišta Uljanik te donijeti odluku može li ta kompanija biti strateški partner za opstanak brodogradilišta Uljanik u Puli.


26.04.2019. u 06:46 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 25.04.2019.

AUTOHTONA VINA NA REVIJI " VINA OD DAVNINA"


IZ ČETIRI VINSKE REGIJE VINA BERBI OD 2008. DO 2018.



Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek predstavio je 24. travnja u Ministarstvu poljoprivrede šampionska vina koja će uz vina ostalih proizvođa biti na reviji autohtonih sorti vina imenom VINA OD DAVNINA koja će se održati 26. i 27. travnja, s početkom u 12 sati, u galeriji LAUBA, na adresi Prilaz baruna Filipovića 23 u Zagrebu. Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama su slijedeća





Najbolje ocijenjeno vino
Pušipel prestige - izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe - regije Središnja bregovita Hrvatska:
Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe - regije Dalmacija:
Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina - regije Dalmacija:
Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe - regije Hrvatska Istra i Kvarner:
Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:
Teran 2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet



Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte godina berbe od 2008. – 2018. godine. Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja 26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još ima vremena za prijavu projekta“ – rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

„Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek prilikom predstavljanja najboljih vina.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.
Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA.
Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.





25.04.2019. u 11:20 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 23.04.2019.

JAD RADNIKA BRODOGRADILIŠTA ULJANIK U PULI


U ISČEKIVANJU ODLUKE SUDA 24. TRAVNJA O SUDBINI BRODOGRADILIŠTA

U petak 19. travnja nekoliko je sindikalnih aktivista u prostorijama tvrtke brodogradilišta Uljanik u Puli održalo konferenciju za novinare koju je izravno prenosila N1televizija. Pet sindikalnih predstavnika govorilo je o trenutnom stanju u brodogradilištu Uljanik. Povod toj konferenciji za novinare i obraćanju javnosti je ročište na sudu koje je zakazano za 24. travanj, a gdje će biti odlučeno ili ponovo odgođeno – hoće li brodogradilište u stečaj. Radnici su u stalnoj neizvjesnosti - dolaze na posao, a ne rade na brodovima, niti ne dobivaju plaću. Informacije im ne dolaze od Vlade, Uprava od radnika ništa ne zahtijeva niti ne predlaže. Sve je prepušteno stihiji.
Problemi u brodogradilištu Uljanik traju više godina, radnici kažu od 2013. ali akutno već sedam mjesec. Kažem akutno – jer toliko dugo, prema informacijama radnici nisu primili plaću. U tom vremenu otkad ne primaju plaću stanje rada u Uljaniku je konfuzno. Što će biti s brodogradilištem Uljanik kao i 3.maja u Rijeci nitko nezna, čak ni Vlada RH koja je večinski vlasnik .


Premijer RH je 17. travnja u HTV Dnevniku 1, rekao da slijedom razgovora koje su imali prilikom posjeta kineskog premijera i kineske delegacije Hrvatskoj, u Hrvatsku će doći predsjednik uprave China Shipbuilding Industry Corporationa, između 25. travnja i 10. svibnja te će posjetiti i Pulu i Rijeku, aludirajući na brodogradilišta, te da će se vidjeti što se može učiniti na eventualnom njihovom angažmanu ili suradnji. „Kina je najveći i naručitelj i graditelj brodova na svjetskom tržištu. U Kini se trenutno gradi 40 posto svih brodova na svijetu, a njihove kompanije naručuju 45 posto“, rekao je tada premijer Plenković


Predstavnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac na početku je izvijestio kako su radnici Uljanikova društva Poslovno-informatičkog sustava (PIS) 19. travnja odlučili napustiti Uljanik te kako bez njih brodogradilište ne može raditi jer je riječ o zaštitarima, ljudima koji obračunavaju plaće te pravnoj i kadrovskoj službi, njih 150 na objema lokacijama, u Puli i Rijeci. Zatim je nastavio :

Izlaganje čelnika sindikata prenosim dalje u narativnom izrazu.



Boris Cerovac


Boris Cerovac : Mi osobno ne vjerujemo više u nikoga i u ništa to su spinovi, kako bi se izgubilo ili dobilo na vremenu kako bi se odradili izbori za EU, kako bi 11 ljudi trošilo naše novce i poreznih obveznika na koje se stalno pozivaju. Mislim da tu nema nikakve namjere da se nešto pozitivno dogodi. Stoga većina je bila nekako za to riješenje stečaja, ako ne postoji drugo riješenje. Međutim odluku o tome da li će u stečaj ili će biti prolongirano za neko drugo vrijeme, donosi sudac.Na sudu mogu, privremeni stečajni upravitelj i direktor društva i radnici reći da žele stečaj. Ali ako je došla neka informacija od političara, to se neće dogoditi. Tako da smo dali do znanja da do 24.4. nastavljamo ovako kao što jesmo,u štrajku, da ćemo 24. Travnja vidjeti kakva će biti presuda. Ako presuda bude stečaj, da će onda će stečajni upravitelj preuzeti ulogu poslodavca, vlasnika i da će onda on biti taj koji će pozvati radnike, pojasniti njihova prava I što raditti dalje, odnosno ako bude taj datum prolongiran za neko drugo vrijeme, onda ćemo mi sazvati slijedeći četvrtak skup. Mi ćemo dogovoriti što ćemo činiti dalje. Ja bih imao još puno toga za reći ali tu su moje kolege .




Fabricio Kalčić

SVI ĆEMO OBOLJETI OD NEKOG OBLIKA PTSP-a
Fabricio Kalčić: Mislim da je kolega Cerovac dotako se svih bitnih stvari. Mogu vam pokušati dočarati atmosferu kakvu imamo danas ( petak 19. travnja)ili kakva je bila ovaj tjedan. U Uljaniku u proizvodnji opreme početkom tjedna održani su skupovi ako ste bili bili, a bili ste na sprovodima raznim to je otprilike tako djelovalo među tim ljuidima, tužno, mučno, jadno. Danas i jučer bili su skupovi radnika Uljanik PIS-a (poslovno informacijski sustav) na današnji dan jutros odlučili su da neće nastaviti dolaziti na posao jer smatraju da su svi digli ruke od njih, jesu uljanikovci dobar dio njih, cijeli radni vijek proveli ovdije, neki su sigurno i pred mirovinom i sa njihove točke gledišta, a bogami i sa naše djeluje da do tog 29.travnja se nikakvo riješenje neće naći za njih i da će oni ići u likvidaciju kao društvo i posljedično svi oni na Zavod za zapošljavanje. Mislimo da je to tužno i jadno i da je to neko novo dno i radništva u RH i Uljanika. Dno smo dotakli još davnih dana, ovo je još kopanje u zemlju. Spomenuo je kolega i to ročište u srijedu. Mi kao Sindikati, barem Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i traže stečaj. Barem moje mišljenje je takvo da nije to posao Sindikata. Posao Sindikata je pokušaj zadržavanja radnih mjesta, pokušaj nalaženja riješenja u nekom privremenom financiranju, restrukturiranju. No u HUPS-u, ako ga ima, ali stanje u društvu i ja kao radnik zaposlenik ovog društva tu opciju iskreno i ne vidim.Ne vidim zato što su nam sve ovo vrijeme obečavani razni strateški partneri, više sa strane vladajućih, sa strane politike šta kaže kolega, manje od naše Uprave koja je radila ono šta je morala raditi.Natječaj je organizirala na koji su se javljali pojedini potencijalni strateški partneri takvi kakvi jesu. Mislimo da zaslužujemo I bolje, ali dobili smo šta jesmo, i zato jesmo u ovoj situaciji. Obečavani su dolasci raznih ukrajinaca, nizozemaca, njemaca, neznam ni ja koga sve ne, kad propadne i ova opcija o kinezima, daj bože da griješim, možda će marsovci doć u nekom sljedećem periodu ali bojim se da mi nećemo biti tu da to dočekamo. Naše mišljenje i naše ljepe želje o nekom mogućem opstanku i restrukturiranju, bojim se da će ostati na tome. Tražili smo od Uprave da oni imaju neka saznanja neke informacije o mogučim riješenjima koja će pred stečajnog suca postaviti i tražiti odgodu stečajnog postupka. Na današnji dan u ovom trenutku toga nema, ako stečajni sudac neke informacije ne dobije sa druge strane, normalno iz Zagreba, bojimo se da će stečaj biti proglašen u srijedu i kao radnici mislimo da se i ne možemo buniti protiv toga jer previše je toga radnik prošao u ovih 7,8 mjeseci – što je kolega na skupu radnika na kraju i rekao da ćemo svi oboljeti od nekog oblika PTSP-a jer ovakve stresove ne želim nikme, kakve smo mi proživljavali sve ove dane. Ostaje nam ovih par dana da sačekamo .Ako dođe na sudu do odgode, kao što je došlo u Rijeci i tog perioda odgode od 1,5 mjeseca stvarno neznam tko će kao zaposlenik sljedeće ročište dočekati u Uljaniku.



Đino Šverko


NE TREBAMO ODUGOVLAČENJA KOJA NAM SE DEŠAVAJU
Đino Sverko : Htio sam reći da je ključ u rukama gospodina Plenkovića ovo što je on rekao da dolaze Kinezi, znai tajming da dolaze Kinezi, zna da je to za 1. Maj zna gispodin Horvat da će popiti kavu skupa s njima dan ranije, a mi neznamo da li je to ozbiljan strateški partner ili je to još jedan spin, što stvarno ne želimo. Imamo nekih saznanja da bi nam neki novac mogao doći za plaću I zato bismo voljeli da to ude još jedan razlog više, da se malo prolongira, možda ne tako dugo kao što je u Rijeci, jer ili će nešto riješiti sa tim kinezima ili neće. Nadam se da to neće biti još jedna procedura, nadam se da se neće pozivati na EU na pravila itd. Nama je potrebno jedno međufinanciranje da ljudi prežive, a onda neka se dogovaraju s mogućim strateškim partnerima, neka vide šta im je činiti jer ovo što se nama jutros desilo – ova prostorija bila je puna ljudi koji su očajni koji 29. Idu na cestu, a ovi su danas odlučili ići doma. A šta ćemo mi bez njih. Suština je u tome znaći da je Uprava trebala sa njima potpisati ugovor da se prebace u Uljanik d.d. to je njima krivično djelo ako ih tuže neki vjerovnici kasnije. I nisu zato to potpisali. A bez toga ne možemo. Ja milim da nama u RH fali tih elementarnih Zakona i mogućnosti odlučivanja. Mene podjeća to na igranje nogometa. Sve nešto si vezni igrači dodaju loptu, a nemamo centarfora koji će pucati prema golu.To nam fali u Uljaniku i u ovoj sadašnjoj Upravi koliko god da su nas zadužili i trude se i rade danonoćno, ali isto tako i na nacionalnoj razini kada je u pitanju ministar gospodarstva odnosno i gospodin Plenković. Dakle oni trebaju konkretne odluke za konkretno vrijeme, a ne više odugovlaćenja koja nam se dešavaju. Ovo je moguće da bude spin, da bude strateški partner se pokriju , nešto zbog izbora, zbog lokalno političkih potreba, a mi smo tu pred zidom. Znaći 24. 4. Koliko smo osluškivali,možda može još jedna šansa, ali kratka. Jer ili će riješiti ili neće riješiti. Dugoročno, mi uvijek govorimo o Puli, to ste mogli primijetiti, ali mi ne dijelimo uvijek govorimo i o njima i o nama, oni malo više o sebi kao da smo mi izvor svega zla, ali mi ne dijelimo (Pula I Rijeka), ali da nema 2013. oni bi došli di smo mi sada da ih nismo mi spasili . Možda smo i zboga toga nenormalnog braka na dvije lokacije… Zelimo svu sreću i njima i nama, nisu ništa bolji od nas, došo je direktor iz tih nekih redova, možda se trudi pa vjeruju da je to puno bolje. Međutim sve je to tu. Trebale bi samo da se donesu odluke i da se provedu. Međufinanciranje i da ljudi prežive, da prežive dok Kinezi ne dođu ili tko god dođe.



Samir Hadžić

POLITIKA PREKO EGZISTENCIJE LJUDI. SRAMOTA.
Član Nadzornog odbora pulskog brodogradilišta Uljanika Samir Hadžić :Kolege sindikalisti su zorno opisali sve situacije. Mi sada pokušavamo spasiti PIS onda poslije toga nam slijedi još stečaj itd. Bzdimo realni, jedini koji su nam mogli pomoć su Ministarstvo I Vlada.Da su uložili novac spasili bi puno od onih 3,100 milijona kuna uplaćenih. Sadas im visi nad glavom 950 milijuna za renđer a oni ne mrdaju. Da ulože trećinu tog novca riješili bi sve ove problem, ne bi pala milijarda na proraćun I sve bi bilo riješeno. Odobrenje EK imaju, bvili su tamo,Odgovornost za ovo danas je isključivo decidirano Vladi I nikom drugom. Njihovo ne činjenje je dovelo do svega ovoga što kolege sindikalisti opisuju. Njihovo ne činjenje je dovelo baš do one štete za porezne obveznike. Njihovo ne činjenje dnevno radi milijun kuna štete, da ne govorimo o ljudima. Njihovo ne činjenje je razlog zašto pričamo price koje ste danas čuli. Oni su danas išli na proiduženi vikend, nikoga se ne može dobit, ionako se dva tjedna nisu javljali. O Kinezima smo saznali iz medija. Oni mogu pričati da pričaju s Upravom, ali oni ne pričaju s nikim. Ne činjenje ne sposobnost, ne idejnost, strah, bezidejnost to su odlike i ministarstva i Vlade i Plenkovića. Gospodin Marić da je toliko brinuo o tom proračunu bi uložio novac da spasi puno veći novac.Ništa napravili nisu. Decidirano I točka. Ovo što danas gledamo u Uljaniku je njihovo djelo. Ljude koji im predlažu u Europski parlament ja osobno bi se sramio biti na listi HDZ-a za bilo gdje, te u Hrvatskoj članici EU, gdje jedna takva Vlada sedam mjeseci ljude izgladnjuje izgladnjuje. Usporediti ću to s nacvizmom. Nacizam na vrhunskoj razini, perfidan,tih lagan to su njihove današnje odlike to su njihovi današnji uspjesi. Super .Rejting nam je skočio sa smeća u kantu. Super.Oni su stabilizirali proračun. Jao jadni platili su za proračun.Platili su za Rijeku, je ugovaran nastavak proizvodnje,u Puli su pregovarali za Dan D za jeružalo.Stojimo na tome da nisu dogovorili ništa. Sve to vrijeme mi tu stojimo, gledamo, poslušno čekao vlada, ne oni nisu naša Vlada, ne našim izborom, nego svojim ne činjenjem .I to je jedino što kogu reč. Sve ovo nakon danas,šta god da se desi, jer da mogu pogađati bio bi baba Vanga ili nešto tako, je i dalje čisto decidirano njihova odgovornost.A oni mogu fino izlazit u medije kao i mi i pravdat se na sto načina. Tko ima malo pameti vidi nešto tako. Prije šet mjeseci su mogli podvući crtu, pet, četri, tri, dva mjeseca.
Ja nisam htio u Nadzorni odbor da proglasim stečaj.Danas kapu skidam radnicima, a svi ostali nabrojani Bože me sačuvaj I nas Uljankovca I bilo koga drugog tko padne u problem.Politika preko egzistencije ljudi. Sramota. Sramota preko ljudi koji su toliko očajni da imaju PTSP od Uljanika.Oni nam mogu pomoć. Ako nam ne pomognu je njihova krivica.




Radolović

Radolović.Kolege su rekle sve ostala je još samo jedna stvar da vam rečem - mi radnici Uljanika gladni smo, osiromašeni, prevareni, izvrijeđani.

Boris Cerovac : Čuli ste naš jad, priču na Hrvatski način, priču koja je svaki dan prisutna u Hrvatskoj, možda u manjem omjeru. Ali opustošili su Slavoniju, opustošili su Liku, žele potjerati građane iz Istre, Dalmacije, Rijeke. Tko bi trebao ovdije živiti? Zakoga mi plaćamo da bi ta manjina od 1% sebi davala novac, i nas koji punimo proračun tjerala iz Republike Hrvatske. Rade cijelo vrijeme kontra interesa građana, zakone zadnje koje su donijeli su, porezne olakšice – ali tko ih jer osjetio. Osjetili su ih samo bogati koji su dobili i do 2 000 kuna veću plaću. Razgovaramo o Zakonu o beneficiranom stažu, ukida se radnicima brodogradnje beneficirani staž, umanjuje se. Niti su bili gore na brodu da vide što to znaći, raditi do 67 godina radnik koji ne može ni do 60. godine raditi na brodu on bi trebao raditi do 67.Koji su to zakon u posljednje vrijeme izglasali da radnik ili građanin RH je nešto od toga dobio? Što će biti sljedeće?Ovaj proračun RH će biti manji. Najavljuje se turizam I turistička sezona koja će biti lošija nego proteklih godina. Zemlje u okruženju rade na tome da pridobiju nekoga. A mi radimo na tome da tjeramo. Šta kada bude proračunski manjak? Gdje će opet svoju ruku ugurati da bi taj proračunski manjak nekako nadoknadili, gdje? U mirovine?Možda će mirovinske stupove koje smo punili ovih godina, prebacivati novac da bi uspjeli preživjeti. Imamo još dvije mogućnosti, prosvjeta i zdravstvo.To se da privatizirati. To će biti njihovi dodatni potezi, gdje ćemo mi morati dodatno plaćati troškove. Iovako nemamo za život. Vlada ova je katastrofa. Prijašnje Vlade nisu bile dobre, ali ova će uništiti Hrvate.

ODGOVOR NA NOVINARSKO PITANJE Pitanje nije bilo ozvučeno u eteru

Boris Cerovac Kada razgovaramo o brodu jaružaru potpisao je ugovor brodovlasnik, Vlada i Uprava Uljanika.Vlada je dala jamstva brodovlasniku da će se brod u određenom vremenskom periodu, pod određenim uvjetima odraditi u Uljaniku. To nije ispoštovano jer je prošlo preko dvije godine, a mi još uvijek imamo nekih 20 posto radova na brodu, da bi on bio završen . Da postojala je mogućnost da do 8.3. se prihvati sve, kako je dala Uprava Uljanika da taj brod mi dovršimo. Vlada je cijelo vrijeme davala do znanja da ima namjeru to potpisati, međutim to nije urađeno. Došli smo u trenutak kada Vlada razgovara sa brodovlasnikom na način da će taj brod pripremitim za odvlačenje u neku drugu zemlju i brodogradilište gdje će se brod dovršiti.To je trebalo biti do 29. 4. urađeno. Da bi se to dogodilo, na tom brodu treba mjesec i pol dana raditi najmanje stotinjak radnika, koji će pripremiti brod, zavariti i sve ostale radove odraditi na brodu, isto tako mora se sav materijal iz skladoišta izvući i prebaciti na brod, kao i dokumentacija. To neće ići. Gospoda su mogla izaći nama u susret i umjesto 22 milijuna eura koje je obećala dati brodovlasniku da odvuće brod, da oni ne bi platili 124 milijuna,mogli su nama dati još 20 milijuna eura, mi bismo imali isplaćene sve zaostale plaće za sva društva i odradili bismo taj brod do kraja. Ovako će opet država morati platiti 85 milijona kuna za sva dugovanja, minimalce itd, a izgubiti će se radna mjesta, a brod će se napraviti negdje drugdje jer do 29.4. nema šanse da se ispuni dogovor. Znaći kome će opet ići na teret? Na teret poreznih obveznika gdje će oni reći “ ne nismo mi krivi, nego sindikalci koji su bili u štrajku i nisu dali gladnim ljudima da rade.” Sve informacije koje imamo o Kinezima imamo preko medija. Recite nam Vi.Ne gledamo mi negativno ni prema njemcima, ni prema Kinezima, mi negativno gledamo prema Vladi, prema ministru i premijeru, toliko puta smo ih se naslušali. Ukrajici investitori su toliko puta stizali da smo ovdje mogliu otvoriti klub Ukrajinaca, ali nisu nikada stigli. Mi vjerujemo samo u ono što vidimo, ako treba učiti ćemo I kineski, samo daj Bog da dođu. Svaki strateški partner je dobrodošao.
(Margareta Zouhar Zec i fotke snimak s tv ekrana )



23.04.2019. u 10:17 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 21.04.2019.

IZVJEŠTAJ NE PODNOSI PRETPOSTAVKE NOVINARA


NOVINAR NAPISAO RIJEČI KOJE KARDINAL NIJE IZREKAO

U pisanju novinarskog izvještaju moguće je pogriješiti. Izvještaj je zahtjevna forma, a posebno je loše za novinara kada činjenice izrečene od govornika, želi u tekstu povezati s vlastitim pretpostavkama. Ali u izvještaju se , nalaže profesija, ne smije napisati ono što sugovornik nije rekao. U novinarskoj formi – izvještaju - se istovremeno taj sadržaj u istom tekstu ne smije i komentirati.. Kada to novinar čini postaje nejasno što je rekao sugovornik a što je opservacija novinara.
Zato je pogriješio novinar ili novinarka HINE koji je napisao izvještaj propovijedi kardinala Bozanića koji je u zagrebačkoj Katedrali na Uskrs 21. travnja čitao svoju propovijed. Novinar je napisao riječi koje Kardinal Bozanić nije izgovorio. Taj tekst Hine objavljen je ja portalu Novi list, net.hr itd.
Kardinal je rekao „ Braćo i sestre i do nas ovih dana dolaze vapaji koji govore o ljudima, radnicima koji kažu mjesecima idu na posao, a ne dobivaju nikakvu plaću i to u onim dijelovima naše domovine za koje se kaže da su najrazvijeniji i dobro ustrojeni. Kako je to moguće? Sigurno da o tome više znaju ljudi iz politike, kako iz lokalne tako i one najviše“. A novinar HINE je u vezi s tim napisao U homiliji se kardinal Bozanić osvrnuo na radnike brodogradilišta u Puli i Rijeci rekavši kako mnogi "vapaji govore o tome da radnici ondje mjesecima dolaze na posao, a ne dobivaju nikakvu plaću i to u dijelovima domovine za koje sa kaže da su najrazvijeniji".

Kardinal Bozanić nije izrijekom rekao riječi - „brodogradilište u Puli i Rijeci“ . Novinar i ostali koji prate informacije uvjerenja su da je kardinal Bozanić mislio na radnike brodogradilišta u Puli. No izvještaj je novinarska forma u kojoj novinar ne može iznositi svoje pretpostavke!
Riječi kardinala Bozanića čuo je i premijer Andrej Plenković koji je bio u zagrebačkoj Katedrali na misi. Novinarima je po izlasku iz Katedrale na pitanje rekao „ Ako mislite na brodogradilišta, upravo smo mi bili Vlada koja je prošle godine dala novac temeljem kojeg su isplaćene baš sve plaće i u Puli i u Rijeci, odnosno očekujemo predstavnike kineske kompanije na tragu toga da učinimo ekstra napor u okolnostima koje su vrlo zahtjevne“.
Pitanje postavljeno premijeru – koje u mediju nije apostrofirano - nije u odgovoru premijera pružilo nikakvu novu informaciju. Novinari ne eksplicitni u pitanju i bez argumenata za pitanje, od premijera su dobili odgovor kojim on negira problem neisplate plaća radnicima koji je u svojoj propovjedi s oltara otvorio Kardinal. Činjenica o neisplati plaća izgovorena od Kardinala –ostavila je nakon premijerova odgovora, dojam neistine. Ali zbog svih ostalih informacija koje novinari i dobar dio javnosti zna, jer žive u Hrvatskoj, ne sumnjaju da je Kardinal govorio istinu .
Političari kao i premijer RH svakoga su trenutka na svakom koraku novinarima spremni odgovarati na bilo kakva pitanja, i ona koja su vezana uz temu određenog događaja i ona koja to nisu. Takva dostupnost novinarima izraz je njihove brige za vlastitu popularnost u javnosti, više nego briga za dobru informiranost javnosti. Takav odnos novinara i političara trebalo bi reformirati, a u korist nove, aktualne, istinite, važne i zanimljive informacije koje bi javnost trebala dobivati od političara.

Zouhar Zec Margareta

21.04.2019. u 23:53 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 20.04.2019.

GRAD SISAK PRIPREMA SAJAM CVIJEĆA

PRIJAVE DO 27. TRAVNJA

Tradicionalna cvjetna manifestacija Sajam cvijeća održavat će se od 6. do 12. svibnja na prostoru Šetališta Vladimira Nazora u Sisku. „ SISAK – EUROPSKI GRAD SPORTA“, tema je ovogodišnjeg Sajma cvijeća.
Oraganizatori sajma su Grad Sisak, Dom kulture KKV i TZG Sisak.

Na Sajmu mogu sudjelovati floristi, hortikulturisti, proizvođači i prodavači rukotvorina i prehrambenih proizvoda.
Najdugovječnija gradska manifestacija, koja ima tradiciju š od 1967. godine, i za ovogodišnje izdanje, osim ponude izlagača, najavljuje popratni zabavni program za djecu i odrasle.
U lipnju 2002. godine u Velikom Kaptolu, Turistička zajednica grada i Grad Sisak obnovili su „Sajam cvijeća“, prepoznavši ga kao zanimljiv turistički projekt. Stizali su gosti iz raznih krajeva, uživajući u izložbi cvijeća, razgledu grada, muzeja i vožnji brodom po Kupi. Iz godine u godinu, povećavao se broj izlagača kao i posjetitelja, a time je rastao i značaj sajma i njegova prepoznatljivost.
Za Siščane koji uređuju okućnice i poslovne prostore, Sajam im prezentira nova rješenja iz kojih crpe ideje za svoje vrtove i firme, stvarajući kvalitetnije življenje i pridonoseći ljepšem izgledu grada Siska.
Zanimljiva je promjena mišljenja onih koji posjete Sisak jer mnogi ga percipiraju kao sivi, industrijski grad, a Sisak je zapravo “zelen” i zanimljiv grad s prekrasnom šetnicom uz Kupu, grad bogate kulturno-povijesne baštine i brojnih sportskih sadržaja. Ove godine s ponosom nosi titulu Europskog grada sporta koja je i tema ovoga Sajma cvijeća.
Voljeti svoj grad znači uređivati ga, predstaviti u najljepšem svijetlu, pozivati u posjet prijatelje i poslovne partnere, a Sajam cvijeća je odlična prigoda za to !
Oraganizatori sajma su Grad Sisak, Dom kulture KKV i TZG Sisak.

Prijave za izlaganje primaju se do 27.travnja. Sve prijave slati poštom na adresu: TZ grada Siska, Rimska 13/a, 44000 Sisak; fax: 044/521-615;tel: 044/522-655; ili na mail: tzgsiska@tzgsiska.tcloud.hr

Voditeljica projekta je Danijela Gotal Grgurač, 091/15 43 390


20.04.2019. u 23:50 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 19.04.2019.

ANDREJ PLENKOVIĆ U PROCESIJI KRIŽNOGA PUTA NA HVARU


PREMIJER VJERAN TRADICIJI RODNOG KRAJA


Na tradicionalnoj noćnoj procesiji „Za križen“ koja se nekoliko stoljeća s Velikog četvrtak na Veliki petak organizira na otoku Hvaru i ove je godine sudjelovao premijer Republike Hrvatske mr. Andrej Plenković. Premijer je rodom sa otoka Hvara i začudo da je ostao vjeran tradiciji i običaju i obitelji i cijeloga otoka. Nije rijetkost da funkcija i polažaj u društvu koji tijekom života stekne, mijenjaju osobu, no premijer Plenković je ostao dosljedan običaju i svoje rodne kuće, cijeloga mjesta i otoka. Sa ostalim sumještanima hodao je za križem od postaje do postaje muke Isusove.

Tijekom procesije koja počinje u 22 sata hodočasnici prođu 25 kilometara. Na tom putu je 14 postaja koje opisuju muku Isusa Krista kako je opisana u Novom zavjetu i kako kršćani vjeruju .



Premijer Plenković s novinarima nakon procesije. Snimljeno s tv ekrana(mzz)

ZAŠTO JE NASTALA PROCESIJA

Nastanak procesije se veže uz raspelo Svetog križića, koje se od 1510. godine čuva u hvarskoj katedrali. Prema zapisima u arhivu, križić je 1510. godine bio na čuvanju u kući Nikole Bevilaque. U vrijeme nemira između pučana i plemića, 6. veljače 1510. godine križić je prokrvario. Krvarenje sakralnog predmeta smatra se čudom koje ima osobiti znak trojedinoga Boga. Nakon toga na Hvaru počinje intenzivno štovanje križa, križnoga puta i muke Isusove. Prvi pisani zapis o procesiji datira od 16. veljače 1658. godine.
Godine 2009. tradicija procesije Za križen je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

19.04.2019. u 10:15 • 0 KomentaraPrint#^

KONFERENCIJA 4. INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA


PODACI SU GORIVO DIGITALNE TRANSFORMACIJE

Početak je tehnološke revolucije koja iz temelja mijenja rad u tvrtkama, upravljanje javnim i privatnim sektorom. Cilj konferencije je predstaviti horizont utjecaja promjena. Nema područja koje neće biti zahvaćeno. Na konferenciji će se moći saznati iz konkretnih primjera kako započeti s primjenom u vlastitoj tvrtki.
Podaci su gorivo digitalne transformacije, a umjetna inteligencija (AI) s računalstvom su ključni motori. Međutim, ne postoji AI bez IA (informacijske arhitekture): podaci moraju biti jednostavni i pristupačni (ali sigurni!). Namik Hrle je je glavni tehnološki direktor i predsjednik IBM Data and AI Technical Leadership Teama.
On je IBM-ov glavni inovator, ima svjetsku reputaciju kao vrhunski stručnjak za korištenje podataka i AI za digitalnu transformaciju i biti će na konferenciji u Branimir centru, ulica Kneza Branimira 29, na dan 17. svibnja, koja prema planu treba početi u 10 sati.

Teme o kojima će biti riječ na konferenciji su : Hrvatska na putu prema 4. industrijskoj revoluciji , Rizici i izazovi 4. industrijske revolucije ,Gospodarski sektori u Industriji 4.0 i neiskorištene niše

Čovjek i stroj u Industriji 4.0: Radna snaga budućnosti ,Upotreba AI u transformaciji javnih servisa , Da li su podaci nafta ili obnovljivi izvori energije?
Javne usluge u službi Industrije 4.0

Prijave za dolazak na konferenciju na: Lider media: telefon 01-6333-513 i meil: konferencije@lider.media | http: lider.events/4ir


19.04.2019. u 09:03 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 18.04.2019.

ZNANSTVENICI ODABRALI STIPENDISTICE NACIONALNOG PROGRAMA


ŽENE U ZNANOSTI

U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je 17. travnja trinaesta dodjela stipendija Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture. Četiri odabrane stipendistice su Ana Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu), Lidija Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku), Andreina Belušić Vozila (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geofizički odsjek) i Svjetlana Dekić (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Biološki odsjek). Izborno povjerenstvo sastavljeno od hrvatskih znanstvenika odabralo je najuspješnije hrvatske znanstvenice te ih nagradilo za njihove svakodnevne doprinose u stvaranju društva znanja jednokratnom stipendijom u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.
Nacionalni program stipendiranja L'Oréal - UNESCO „Za žene u znanosti“ u Hrvatskoj je prisutan trinaest godina te je, zaključno s 2019. godinom, nagradio 50 izvanrednih hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija iz prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Cilj programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ prvenstveno je nagraditi dosadašnji trud, rad i uspjeh mladih nada hrvatske znanosti, ali i pružiti dodatan izvor motivacije, podrške i inspiracije ostalim ženama u području znanosti.

Predsjednik Izbornog povjerenstva „Za žene u znanosti“, akademik Zvonko Kusić, rekao je da ovogodišnje stipendistice priznanje zaslužuju vrijednim radovima te zanimljivim otkrićima u procesu izrade doktorskih disertacija.
Članovi izbornog povjerenstva za žene u znanosti na čelu s akademikom Zvonko Kusić koji je bio predsjednik Izbornog povjerenstva su bili:
akademkinja Sibila Jelaska - doktorica bioloških znanosti, HAZU, akademkinja Vida Demarin – Međunarodni institut za zdravlje mozga, akademik Vladimir Paar - Prirodoslovno-matematički fakultet, Fizički odsjek, akademik Krešimir Nemec - Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer - Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivan Vicković – Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju, dr. sc. Katica Biljaković – Institut za fiziku

Prema podacima objavljenim u ožujku 2019. godine u publikaciji She Figures 2018., statističkom izvješću koje svake tri godine izdaje Europska komisija te u kojem se prati napredak u postizanju rodne ravnopravnosti u području znanosti, istraživanja i inovacija na paneuropskoj razini, zaključuje se da broj žena s karijerom u istraživačkom sektoru u Europi polako raste. Iako su u većini zemalja Europske unije žene rjeđe od muškaraca zaposlene kao znanstvenice ili istraživačice, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima su te razlike manje od 0,5 %. Iz statističkih podataka navedene publikacije zaključuje se kako su žene u znanosti i dalje nedovoljno zastupljene na području cijelog teritorija Europske unije te njihov potencijal nije u potpunosti priznat i cijenjen.



Izabrane znanstvenice stipendistice s lijeva: Ana Barić rođena 1985. u Splitu ,Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Andreina Belušić Vozila rođena 1991. u Rijeci ,Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu- Geofizički odsjek, Lidija Barić rođena 1991.u Osijeku, Medicinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Svjetlana Dekić rođena1989. u Sisku,Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu- Biološki odsjek.

U Ministarstvu kulture zalažemo se da Hrvatska bude zemlja znanja, ali i zemlja ravnopravnosti – kako u znanosti, tako i u svim ostalim aspektima društva. Upravo zbog toga smatramo kako je ova stipendija od iznimne važnosti u identificiranju i pronalasku talentiranih mladih znanstvenica u našoj zemlji te da je prestiž koji ova stipendija nosi sa sobom najbolja motivacija za nastavak uspješnih karijera mladih znanstvenica“, rekao je izaslanik ministrice kulture, dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik.( Informacija Millnium promocija)



18.04.2019. u 06:19 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 17.04.2019.

HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA POTPISUJE UGOVOR S TVRTKOM RWG


UGOVOR RADI UŠTEDE

Hrvatska poljoprivredna komora potpisuje ugovor o suradnji s tvrtkom RWE http://www.rwe.hr/hr-HR/RWE/RWE_u_Hrvatskoj.aspx te iznosi nekoliko informacija u vezi s RWG želi omogućiti svojim članovima.
Objavljujem informaciju Hrvatske poljoprivredne komore:


logoHPK

Za članove Hrvatske poljoprivredne komore RWE ekskluzivno nudi brojne pogodnosti:
Svaki član HPK koji potpiše ugovor o opskrbi električne energije s RWE ostvaruje uštedu u prvoj godini 10% u odnosu na HEP-ov cjenik univerzalne usluge, a u drugoj i trećoj godini ostvaruje pogodnost našeg cjenika B (on osigurava uštedu od 3% u odnosu na HEP-ov cjenik univerzalne usluge).

Svaki član HPK koji potpiše ugovor s RWE-om dobiva i dodatan jednokratni popust dobrodošlice od 100 kuna na opskrbu električnom energijom, te gratis 2 LED žarulje.

Tvrtka RWE kao jedini tržišni opskrbljivač svim svojim kupcima nije povećala cijenu opskrbe plinom, te svi naši novi korisnici imaju 9,29% jeftiniji plin od svih ostalih opskrbljivača.

Uz to, svaki član HPK koji potpiše ugovor s RWE-om dobiva i dodatan jednokratni popust dobrodošlice od 100 kuna na opskrbu plinom, te gratis 2 LED žarulje.

Svi članovi HPK koji potpišu ugovor o opskrbi električnom energijom i(li) plinom dobivaju besplatne usluge Majstor u kući
(365 dana u godini potpuno besplatno dostupan je majstor za sve hitne popravke, poput kvara na vodovodnim instalacijama, grijanju i sl., trošak svake intervencije ograničen je na 1.000,00 HRK, neograničen broj intervencija),
te Doktor u kući (besplatni liječnički savjeti 24 sata dnevno, 365 dana u godini, te pokrivanje dijela troškova smještaja u bolnicama).

U našem asortimanu nudimo LED žarulje (Generela Electric), perlatore i tuševe (Hansgrohe), detektore metana, ugljičnog monoksida, dima i LPG-a, te smart klima uređaje (Mitsubishi i Gree) uz višegodišnje garancije i poklon 1 LED žarulju.
Svi naši proizvodi mogu se platiti jednokratno ili na 36 mjesečnih rata integriranih u računu za električnu energiju.

Također, u ponudi imamo i proizvode bijele tehnike (A+++), a od nedavno u ponudi imamo i sustav pametnog grijanja (Danfoss) i solarne panele.
Sve proizvode dostavljamo, montiramo i održavamo, a plativi su u 60 mjesečnih rata koji mogu biti integrirani u računu za električnu energiju.
Ponudu RWE mogu iskoristiti i članovi šire obitelji Vaših članova, te ostvariti sve navedene benefite.
Za svaku osobu koju preporuči član HPK, a s kojom RWE potpiše ugovor o opskrbi, RWE će pokloniti dodatnih mjesec dana besplatne električne energije (max. 12 preporuka po članu – max. godinu dana besplatne električne energije).
Ukoliko želite da vas RWE kontaktira, ljubazno Vas molimo da nas obavijestite o tome putem e-maila.
Za sve informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Hrvatska poljoprivredna komora
(Croatian Chamber of Agriculture)
Ulica grada Vukovara 78, Zagreb
Web: www.komora.hr
E-mail: vijesti@komora.hr
Tel: +385 1 6109 804




Poslovnim aktivnostima innogy grupe u Hrvatskoj od 2013. godine upravlja tvrtka RWE Hrvatska d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. RWE Hrvatska u energetskom lancu vrijednosti sudjeluje kroz prodaju električne energije (RWE Energija d.o.o.), prodaju plina (RWE Plin d.o.o., Koprivnica opskrba d.o.o., Montcogim-plinara d.o.o.), distribuciju plina (Koprivnica plin d.o.o., Montcogim-plinara d.o.o.) i zbrinjavanje otpadnih voda (ZOV d.o.o.).




17.04.2019. u 07:54 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 16.04.2019.

POŽAR NOTRE DAME U PARIZU

U VELJAČI U RH EVIDENTIRANO 3704 POŽARA!

U katedrali Notre-Dame u Parizu 15. travnja u kasnim popodnevnim satima izbio je požar u dijelu gdje se upravo radila obnova katedrale. Parižani su bili šokorani prizorom požara koji je zahvatio krovište i toranj katedrale, a požar je lokaliziran tek nakon punih osam sati gašenja, pred jutro 16. travnja. Cijeli svijet je preko komunikacijskih mreža odmah saznao da gori crkva Notre Dame u Parizu koja je prije svega kulturno sakralni objekt. Prošle godine katedralu u Parizu je posjetilo 13 milijuna turista. Ali vatra je tijelo koja se ne može ni riječju ni naredbom zaustaviti. Otvoreni plameni jezici vatre gutaju sve što se pred njima nalazii, vatra je stihija koja uzima sve pred sobom. Jedina pomoć je ona koju mogu pružiti vatrogasci gaseći vatru i otvoreni požar, prahom i vodom.



Snimljeno sa TV ekrana 16. travnja. Vrijeme piše na slici. Ostasci Katedrale u Parizu bez glavnog zvonika i krova.


ALARMANTAN BROJ POŽARA U VELJAČI

Ovaj golemi požar dobar je povod za nekoliko podataka o učestalosti požara u mjesecu veljači 2019. u Hrvatskoj. Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice evidentiralo je na području RH u 28 dana mjeseca veljače, nevjerojatnih tri tisuće sedamsto četiri ( 3704) vatrogasne intervencije radi požara . Ta brojka zvući nevjerojatno za mjesec veljaču.Koliko će tek požara biti tijekom ljeta koje ima meteorološke predispozicije da bude suho i vruće? U intervencijama gašenja požara u veljači u RH sudjelovalo je šesnaest tisuća petsto sedamdeset vatrogasaca (16 570) sa 5 421 vatrogasnim vozilom. Na priobalju je zabilježeno 2 259 intervencija vatrogasnih jedinica, dok je na kontinentu bilo 1 445 intervencija vatrogasaca zbog požara.
Na otvorenom prostoru zapaljeno je čak 1 609 požara raslinja u kojima je prema procjeni vatrogasaca opožareno 13 332 hektara na kojem je prostoru bila trava, nisko raslinje, makija, borova i hrastova šuma. Od toga je 275 požara zahvatilo površinu veću od pet hektara. Zima je u veljači ove godine bila i bez snježnog pokrivaća kao i bez kišnih padalina, tako da su ljudi potaknuti sunčanim i relativno toplim vremenom odlazili na okućnice i druga svoja imanja i palili korov, vjerujući da rade korisno. Pri tome izazvali su zbog nepažnje mnogobrojne požare. Najviše požara raslinja bilo je u Ličko senjskoj županiji – 259, pri čemu je izgorjela površina od 6 196 hektara, zatim slijedi Splitsko dalmatinska županija sa 244 požara, te Šibensko kninska sa 176 požara. Na kontinentu je najviše požara raslinja bilo u Karlovačkoj županiji i to 119, pri čemu je izgorjelo 2800 hektara U Zagrebačkoj županiji zabilježena su 109. požara raslinja. Tu treba podsjetit da je u dane od 22. do 25. veljače kada jer u cijeloj Hrvatskoj puhala jaka bura bilo čak 149 intervencija vatrogasaca radi gašenja požara, pri čemu je izgorjelo 599 hektara. U gašenju tih požara sudjelovalo je 917 vatrogasaca sa 316 vozila. Upravo za vrijeme snažnog vjetra, bure 23. veljače pojavio se požar iznad Tribunja, male turističke općine u Šibensko-kninskoj županiji. Na brdu Križine zapaljeno je 15 ha borove šume i vatra se spuštala prema mjestu. Piromani i podmetatelji požara započeli su svoje igre.
Kakvi to ljudi žive u Hrvatskoj koji u vrijeme jakog vjetra pale otvoreni plamen na njivi, na smetištu, u šumi ili bilo gdje drugdje? To je ljudski nemar, tvrdoglavost, neodgovornost i bolesna zloća koje treba kažnjavati visokim novčanim kaznama i uhićenjima. Radi takvih osoba već početkom kalendarske godine treba početi sa preventivnim upozorenjima nizom marketinških spotova i kroz medije i kroz letke koje im treba dijeliti u trgovini kada kupuju kruh. Zakonom bi trebalo propisati nagradne svote novca za one koji će imati informaciju o podmetaćima požara bilo u prirodi i šumama bilo u čvrstim objektima. Požare iz nemara, treba sa više promišljenih kaznenih mjera svesti na najmanji mogući broj jer namjerni potpaljivači požara pustoše i osiromašuju teritorij Hrvatske,a time dovode u pitanje floru i faunu mnogo šireg prostora nego što njihova svijest razumije. ( Margareta Zouhar Zec)




Gradnja katedrale Notre – Dame koja je posvećena Blaženoj Djevici Mariji počela je 1163. godine i trajala je oko 100 godina. Postala je mjesto brojnih značajnih događaja francuske povijesti. Najprije je tijekom srednjeg vijeka bila župna crkva te je 1239. godine u nju smještena relikvija Kristova trnova kruna. Godine 1804. uz prisustvo pape Pija VII. u katedrali je okrunjen za cara Napoleon Buonaparte. Nakon što je 1944. godine Pariz oslobođen od njemačke okupacije, pod svodovima katedrale pjevao se himan Magnificat u kojem se Marija veseli da će postati majkom Isusovom a 1970. u njoj su slavljeni pogrebni obredi generala i francuskog predsjednika Sharlesa de Gaullea koji je umro 1970. godine.






16.04.2019. u 13:24 • 0 KomentaraPrint#^

IZ MJERE 7 UGOVORENO 200 DJEČIJIH VRTIĆA 18 VATROGASNIH DOMOVA I 2O DRUŠTVENIH

VRIJEDNOST POSLJEDNJIH POTPISANIH UGOVORA JE 102, 6 MILijuna




Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić prisustvovao je 15. travnja 2019. godine u Zagrebu, potpisivanju ugovora za 10 dječijih vrtića i 6 zajedničkih vatrogasnih domova. Ukupna vrijednost tih objekata je 106,2 milijuna kuna, odnosno 60.082.140 milijuna kuna za dječje vrtiće i 46.166.659 milijuna kuna za zajedničke vatrogasne domove.
Ugovore je u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala ravnateljica Matilda Copić s osnivačima tih ustanova čiji su projekti zadovoljili uvjete na natječaju tipa operacije 7.4.1 Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu Programa ruralnog razvoja RH.

„Danas smo došli do brojke od 200 ugovora za dječje vrtiće u ruralnim sredinama. Ti će vrtići biti izgrađeni, opremljeni ili rekonstruirani s više od milijardu kuna ulaganja iz Programa ruralnog razvoja RH. To znači da će djeca iz manjih mjesta dobiti jednake, ako ne i bolje uvjete, od svojih vršnjaka iz velikih gradova. Želimo radno aktivnu i mlađu populaciju privući u ruralne sredine, a izgradnja dječjih vrtića i ostalih sadržaja koji život čine lakšim, ugodnijim i privlačnijim samo je prvi korak do ostvarenja tih ideja. Svaki projekt koji financiramo je projekt za budućnost jer čuva postojeća i stvara nova radna mjesta. Ukupna vrijednost ovih 16 projekata koji će se realizirati u naseljima s najviše 5.000 stanovnika je 127,12 milijuna kuna od čega je 106,2 milijuna kuna financirano sredstvima Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Cilj mjere 7 Programa ruralnog razvoja je poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, razvoj ruralnog gospodarstva te poticanje društveno-ekonomske održivosti sufinanciranjem ulaganja izrade kvalitetnih lokalnih strateških dokumenata, rekonstrukcije i izgradnje cestovne i komunalne infrastrukture, izgradnje objekata namijenjenih predškolskom odgoju, kulturnim i društvenim aktivnostima te širenju sportsko- rekreacijskih sadržaja čime se stvaraju preduvjeti za poticanje društveno-gospodarskog rasta i zaustavljanje depopulacijskog trenda.
Na natječaju se moglo ostvariti od 80 do 100 % sufinanciranja projekta, ovisno o razvrstavanju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti.

Iz ove mjere do sada je, zaključno s današnjim danom, ugovoreno financiranje 200 dječjih vrtića, 20 društvenih domova i kulturnih centara, 18 vatrogasnih domova, nekoliko groblja, tržnica, javnih zelenih i prometnih površina, 4 sportska objekta i jedan turističko-informativni centar. Sve te projekte iz Programa ruralnog razvoja sufinanciramo sa gotovo 1,3 milijardi kuna.

16.04.2019. u 10:42 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 14.04.2019.

14.TRAVANJ - NACIONALNI DAN ZAŠTIĆENIH AUTOHTONIH PROIZVODA


PRVI OZNAČENI JE KRČKI PRŠUT

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda je 14. travanj . Obilježavanje je određeno na dan kada je naziv za Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Registracija naziva Krčki pršut, 14. travnja 2015. godine, bila je prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario. Odlukom Hrvatskog sabora taj se datum obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda što je i poruka javnosti o važnosti očuvanja tradicije i brendiranja Hrvatske s obzirom na jaku tržišnu prepoznatljivost europskih oznaka proizvoda.
„Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer imamo 22 prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Koliko je nama važno očuvanje i zadržavanje tradicijskih vrijednosti i različitosti na koje smo ponosni najbolje govori činjenica da smo dan kada je prvi naš proizvod dobio zaštitu naziva na EU razini proglasili nacionalnim danom zaštićenih proizvoda.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.
Ostvarena registracija na razini Europske unije uspjeh je hrvatskih proizvođača tradicionalnih proizvoda, a rezultat je zajedničkog rada, kako samih proizvođača tako i Ministarstva poljoprivrede, koje ih podupire od trenutka donošenja odluke o samom pokretanju postupka zaštite naziva pa sve do registracije naziva na razini Europske unije. No, krajnji cilj zasigurno nije sama zaštita naziva i registracija oznake, već je ona dodana vrijednost te komparativna prednost koju proizvođači mogu i moraju iskoristiti u plasmanu, marketingu i postizanju bolje cijene zaštićenih proizvoda. I upravo činjenica da se radi o provjerenoj kvaliteti, odnosno proizvodima koji su pod sustavnim nadzorom u proizvodnji i pripremi, govori nam o ozbiljnosti naših proizvođača i njihovom nastojanju da kvalitetom konkuriraju, ne samo na lokalnom tržištu već i na zahtjevnom tržištu cijele Europske unije.
Interes za zaštitom naziva tradicionalnih proizvoda europskim oznakama kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode u posljednje dvije godine znatno je porastao, a što je svakako i posljedica kontinuiranih promidžbenih i edukativnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede. Naime, educiranost i informiranje potrošača ključan je čimbenik u promociji zaštićenih proizvoda, a u čiju se realizaciju moraju zajednički uključiti proizvođači, lokalna zajednica i sva nadležna tijela. Registracija proizvoda u EU je dugotrajna i financijski skupa, u čemu pomaže Ministarstvo poljoprivrede.

„Oznaka zemljopisnog podrijetla” (ZOZP) znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili države, čija se kvaliteta, ugled ili druga karakteristika pripisuju njegovom zemljopisnom podrijetlu i čija se najmanje jedna faza proizvodnje odvija u određenom zemljopisnom području.

„Oznaka izvornosti” znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili, u iznimnim slučajevima, države, čija kvaliteta ili karakteristike u bitnom ili isključivo nastaju pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i čije se sve faze proizvodnje odvijaju u određenom zemljopisnom području.

Zaštićenom oznakom izvornosti RH je zaštitila naziv 12 proizvoda
1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres
2. Neretvanska mandarina
3. Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje
4. Istarski pršut/Istrski pršut
5. Krčko maslinovo ulje
6. Korčulansko maslinovo ulje
7. Paška janjetina
8. Šoltansko maslinovo ulje
9. Varaždinsko zelje
10. Slavonski med
11. Istra
12. Paška sol


Zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla RH je zaštitila naziv 10 proizvoda

1. Krčki pršut
2. Baranjski kulen
3. Lički krumpir
4. Drniški pršut
5. Dalmatinski pršut
6. Poljički soparnik/ Poljički zeljanik/Poljički uljenjak
7. Zagorski puran
8. Slavonski kulen/Slavonski kulin
9. Međimursko meso 'z tiblice
10. Lička janjetina

U postupku registracije oznake na razini Europske unije Republika Hrvatska ima 8 naziva proizvoda
1. Paška sol – ZOI
2. Zagorski mlinci - ZOZP
3. Bjelovarski kvargl - ZOZP
4. Rudarska greblica - ZOZP
5. Varaždinski klipič – ZOZP
6. Paški sir – ZOI
7. Malostonska kamenica– ZOI
8. Slavonska kobasica– ZOZP




14.04.2019. u 08:37 • 0 KomentaraPrint#^

POLJOPRIVREDNO PREHRAMBENI IZVOZ EU U SIJEČNJU - REKORDAN

NAJVEĆI UVOZNICI SU SAD I KINA

Prema informaciji Europske komisije objavljenoj 11. travnja na stranici -politika, informacije i usluge - vrijednost IZVOZA poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU u siječnju 2019. povećala se već četvrtu godinu zaredom i dosegla 11,2 milijarde eura.
Uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU također se povećao na rekordnih 10,8 milijardi eura, mjesečni promet iznosio je 22,0 milijarde eura u odnosu na 21 milijardu u siječnju 2018. Trgovinski višak povećao se na 0,4 milijarde eura u usporedbi s 0,3 milijardi prije godinu dana.To su glavni rezultati posljednjeg mjesečnog trgovinskog izvješća koje je objavila Europska komisija
Najveći porast mjesečnih vrijednosti IZVOZA za siječanj 2019. u odnosu na siječanj 2018. zabilježen je u SAD-u (do 191 milijun eura), Kini (porast od 91 milijun eura, Švicarskoj porast od 39 milijuna eura, Filipinima za 29 milijuna eura i Rusiji za 29 milijuna eura. Nasuprot tome, izvoz je najviše pao u Hong Kong 44 milijuna eura, Tursku (smanjenje od 29 milijuna eura), Angolu pad od 26 milijuna eura, Saudijsku Arabiju 24 milijuna eura i Jordan smanjenje za 23 milijuna eura.
Po sektorima, najveći rast IZVOZA ostvaren je u alkoholnim i likerskim proizvodima, vinu i mlijeku u prahu, odnosno za 81 milijun eura, 68 milijuna eura i 58 milijuna eura. Smanjio se izvoz šećera za 53 milijuna i cigareta za 29 milijuna eura.

Što se tiče UVOZA, vrijednost poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU najviše se povećala za proizvode koji dolaze iz SAD-a, za 291 milijun eura i Ukrajine povećanje od 246 milijuna eura. Najviše je smanjen uvoz iz Brazila (145 milijuna eura), Indonezije (97 milijuna eura) i Malezije (pad od 68 milijuna eura).

Najviše se povećao UVOZ žitarica osim pšenice i riže te uljarica, odnosno za 170 milijuna eura i 134 milijuna eura.




Vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU u siječnju 2019. porasla je četvrtu godinu zaredom i dosegla je novu rekordnu razinu od 11,2 milijarde eura. Uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda također je porastao na rekordnih 10,8 milijardi eura, što je dovelo do toga da je mjesečna vrijednost trgovine premašila 22 milijarde eura, u usporedbi s 21 milijardu eura u siječnju 2018. To su glavni rezultati posljednjeg mjesečnog trgovinskog izvješća koje je objavila Europska komisija

"Duhan, vino, tjestenina i kolači su najveći doprinosi rastu izvoza .U proizvodima, alkoholnim pićima i likerima (+642; + 6%), vina i vermuta (+321; + 3%) nastavljaju raditi jako dobro tijekom posljednjih dvanaest mjeseci. Izvozni rezultati na godišnjoj razini : također se povećala i razina za tjesteninu
tijesto (+292; + 6%), kao i pripravci za povrće, voće i orašaste plodove (+216; + 5%). "

"Godišnji izvoz pšenice (-398; -10%), mlijeko prah (-386; -9%), sirove kože i krzna (-368; -21%) i iznutrice (-362; -12%), međutim, doživjeli su najznačajnijI pad vrijednosti. Ostale kategorije: značajni gubici vrijednosti izvoza u posljednjih 12 mjeseci su svinjsko meso (-258; -5%) i voće
(isključujući citrusne i tropske) (-220, -9%). Izvoz šećera i dalje pokazuje rast na godišnjoj razini osnova (+61; + 6%), ali je smanjena za pola
siječanj (-53; -50%)."



14.04.2019. u 06:08 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 12.04.2019.

PAŠKA SOL U REGISTRU DVIJE ZAŠTIĆENE OZNAKE EU


RH IMA 22 PROIZVODA SA ZAŠTIĆENIM OZNAKAMA

U Služenom listu Europske unije11. travnja objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2019/574 od 4. travnja 2019. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla „Paška sol“ ZOI čime je postala zaštićena na području Europske unije. Zaštita naziva „Pašąka sol“ obuhvaća dva proizvoda: sitnu morsku sol i solni cvijet.


Oznaka EU kojom se štiti zemljopisno porijeklo proizvoda

„Paška sol“ - sitna morska sol je nemljevena morska sol, dobivena iz morske vode Paškog zaljeva kontinuiranim ulijevanjem u sustav bazena za isparavanje, sve do kristalizacije u Solani Pag na otoku Pagu. Oblika je pravilnih malih kristala kubične strukture koji su bijele boje te sadrže minerale i elemente u tragovima. Većina kristala je veličine do 1 mm, pa tako 98% svih kristala prolazi kroz sito s veličinom otvora od 1,3 mm. Ima koncentrirani slani okus bez gorčine.
„Paška sol“ - solni cvijet je proizvod koji nastaje u početnoj fazi proizvodnje sitne morske soli. Ima blago slani okus. Tekstura je hrskava i vrlo krhka. Boja je bijela do blijedo žuta, što je posljedica prisustva veće količine minerala. Specifičnog je okusa, manje je slana u odnosu na kuhinjsku sol te sadrži više prirodnih minerala (magnezij, kalcij, kalij, jod). Granulacija „Paške soli“ - solnog cvijeta je krupnija u odnosu na granulaciju „Paške soli“ - sitne morske soli, a kristali su u obliku ljuskica i lako se drobe trljanjem.
„Paška sol“ proizvodi se u Solani Pag u Paškom zaljevu, a njezine specifične karakteristike proizlaze iz klimatskih uvjeta definiranog zemljopisnog područja te činjenice da je solana Pag smještena na izoliranom terenu udaljenom od teške industrije i poljoprivredne aktivnosti.
Morska voda Paškog zaljeva iznimno je čista i profiltrirana jer je dno Paškog zaljeva bogata školjkama koje su prirodni pročistači mora, pa tako morska voda ima vrlo niske vrijednosti teških metala, koje su znatno niže od prosječnih vrijednosti Sredozemnog mora, odnosno značajno su niže od koncentracija za standard kakvoće vodnog okoliša.
Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer Republika Hrvatska ovime ima 22 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, - informacije su iz Minitarstva poljoprivrede.


12.04.2019. u 10:32 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 11.04.2019.

VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE DONIJELO ODLUKU O SREDSTVIMA ZA NEPROFITNE MEDIJE


VIJEĆE RASPODIJELILO 4,6 MILIJUNA KUNA

Vijeće za elektroničke medije donijelo je Odluku na temelju provedenog Javnog natječaja broj 1/18 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija neprofitnih pružatelja elektroničkih publikacija te neprofitnih proizvođača audiovizualnih i radijskih programa za 2019. i 2020. godinu, na 12-19 sjednici održanoj 5. travnja 2019.
Dodijeljena su ukupna sredstva za 24 neprofitna pružatelja elektroničkih publikacija u iznosu od 3.360.000,00 kuna, 14 neprofitnih proizvođača audiovizualnog i radijskog programa u iznosu od 1.344.000,00 kuna za 2019. godina .
Na javni natječaj za svaku godinu prijavilo se 44 neprofitnih pružatelja elektroničkih publikacija i 19 neprofitnih proizvođača audiovizualnih i radijskih programa.



Agencija za elektroničke medije će ukupno dodijeljena sredstva isplatiti na žiro-račun pružatelja medijskih usluga iz točke I. izreke ove Odluke i to na način: - 40% ukupno dodijeljenih sredstava isplaćuje u roku od 20 dana od dana potpisivanja Ugovora o dodjeli sredstava, - 40% ukupno dodijeljenih sredstava u roku od 20 dana od dana prihvaćanja pravdanja za 2019. godinu, - 20% ukupno dodijeljenih sredstava u roku od 20 dana od dana prihvaćanja pravdanja dodijeljenih sredstava. Isplata iz prethodnog stavka uvjetuje se time da su podmirene financijske obveze prema državnom proračunu koncesijske naknade ili Agenciji za elektroničke medije, da Pružatelj medijske usluge mora imati opravdana sva dodijeljena sredstva iz ranije realiziranih natječaja dodijeljenih sredstava Fonda i ne može biti u postupku povrata ranije dodijeljene potpore. Po usvojenom pravdanju dodijeljenih sredstava Fonda za 2019. godinu, a prije isplate drugog dijela sredstava, Pružatelj medijske usluge je dužan dostaviti potvrdu obavijest nadležnog tijela da mu je dodijeljena potpora male vrijednosti u 2018., 2019. i 2020. godini u određenom iznosu, ili izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika o tome.Ukoliko se po dostavljenoj potvrdi utvrdi da su Pružatelju medijske usluge u prethodne 3 godine dodijeljena sredstva u iznosu većem od 200.000 eura, Agencija će obustaviti isplatu dodijeljenih sredstava Fonda - piše između ostaloga u Odluci Vijeća ze elektroničke medije.



11.04.2019. u 11:57 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 10.04.2019.

DESET UGOVORA ZA MINI MLJEKARE

BESPOVRATNE POTPORE U IZNOSU OD 18,7 MILIJUNA KUNA





Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić prisustvovao je 09. travnja 2019. potpisivanju 10 ugovora za financiranje projekata izgradnje, opremanja ili obnove mini mljekara koji su financirani sa 18,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja. Vrijednost potpore po projektu iznosi od 15.000 eura do 1.000.000 eura, a intenzitet potpore je 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.
Kroz operaciju 4.2.1, uz ovih 10 novih projekata, ranije je ugovoreno devet projekata za mljekare, s ukupnim iznosom potpore od 52,2 milijuna kuna i vrijednosti ulaganja preko 64 milijuna kuna.

„Ministarstvo poljoprivrede nastavlja pomagati i osnaživati sektor stočarstva. Uz rasterećenje plaćanja troškova za različite usluge koje smo nedavno uveli, osigurali smo i 60 milijuna kuna kroz tri godine za kupnju steonih junica mliječnih ili kombiniranih pasmina. Današnjim ugovorima, u osam županija povećat će se kapaciteti za proizvodnju i preradu mlijeka, a ulaganja će pomoći razvoju lokalne sredine kroz otkup mlijeka, preradu u lokalne tradicijske proizvode te povećanje radnih mjesta. Ovo je još jedan poticaj hrvatskom stočarstvu i mljekarstvu.„ - izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Deset ugovora za mini mljekare ukupne su vrijednosti ulaganja 49,3 milijuna kuna, a vrijednost bespovratne potpore iznosi 18,7 milijuna kuna osiguranih kroz operaciju 4.2.1. Objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka. Svrha provedenog natječaja bila je povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje, a korisnici su fizičke i pravne osobe i proizvođačke organizacije registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore u natječaju iznosio je 75.000.000 kuna.






U tablici je poimenićno deset mljekara s kojima je potpisano deset ugovora za financiranje projekata izgradnje, opremanja ili obnove mini mljekara. Projekti su financirani sa 18,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja.Vrijednost potpore po projektu iznosi od 15.000 eura do 1.000.000 eura, a intenzitet potpore je 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, informacije su iz Ministarstva poljoprivrede.






10.04.2019. u 11:15 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 09.04.2019.

NAJBOLJ MLADI POLJOPRIVREDNIK JE ZVONIMIR KALIĆ



UZGAJA INDUSTRIJSKU KONOPLJU I PRERAĐUJE JE


Na konfernciji o poljoprivredi u organizaciji Jutarnjeg lista, Marijane Petir i Europske Komisije koja je 9. travnja prije podne održana u Smaragdnoj dvorani hotela Espalnade u Zagrebu proglašen je najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik, a ove godine je to Zvonimir Kalić (26) iz Vrpolja . Iako je Zvonimir obrazovan, magistar je diplomacije, vlasnik je OPG na kome proizvodi industrijsku konoplju na površini od 20-ak hektara. Tu kulturu prerađeuje i radi niz novih proizvoda.
Kaliću je priznanje uručila Marijana Petir hrvatska europarlamentarna zastupnica koja je prije četiri godine i pokrenula izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika. Kaliću pripala je novčana nagrada od 15.000 kuna koju je dodijelila Erste banka. Za titulu najboljeg mladog poljoprivrednika prijave je dostavilo 27 kandidata, a 10 ih je ušlo uži izbor.




U povjerenstvu koje je izabralo najboljeg kandidata činili su dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zoran Grgić, dekan Agrobiotehnološkog fakulteta u Osijeku Krunoslav Zmaić, Marijana Ivanjek, Morana Tomičić, Mladen Jakopović predsjednik HPK, Dražen Miloloža, Jan Marinac predsjednik udruge mladih poljoprivrednika te novinari Vlatko Grgurić iz HRT- a i Zlatko Šimić iz Jutarnjeg lista.
Proglašenju najboljeg mladog poljoprivrednika prisustvovao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, glavni državni tajnik Tugomir Majdak, osobe iz gospodarstva i poljoprivrede s regionalne i državne razine, glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić te drugi uzvanici.

09.04.2019. u 12:36 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 07.04.2019.

VATROGASNA VJEŽBA EU U HRVATSKOJ



TEMA – GAŠENJE ŠUMSKIH POŽARA



Na otoku Cresu se do 10. travnja održava međunarodna vatrogasna vježba MODEX CRES 2019. u sklopu projekta EU „Romex“. Tema vježbe je gašenje šumskih požara. Pored postrojbi Hrvatske vatrogasne zajednice u vježbi sudjeluju vatrogasne jedinice Grčke, Španjolske, Austrije, Francuske, Italije, Rumunjske sa oko 300 vatrogasaca.
Predviđeno je da vježba traje neprekidno 52 sata. Smisao vježbe je strategija, planiranje, taktike postupanja, učinkovitost operacija, suradnja timova, snalaženje međunarodnih postrojbi gašenja požara na nepoznatom terenu, dok su tehnički
Projekt „Romex“ dio je aktivnosti Mehanizma civilne zaštite Europske unije. Smisao mu je unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa, te ekoloških incidenata velikih razmjera. Trenutno su 34 zemlje članice Mehanizma civilne zaštite.(mzz)


Vatrogastvo kao sustav zaštite dobilo je u RH novi ustroj od strane Vlade. Na sjedici Vlade RH potkraj veljače 2019. imenovan je glavni vatrogasni zapovjednika RH a to je Slavko Tucaković Ante Sanader ostao je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice. Civilna zaštita djeluje u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova.


07.04.2019. u 09:16 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 06.04.2019.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE UKINULO 190 VRSTA PLAĆANJA ZA RAZLIČITE USLUGE

TROŠKOVE UKINUTE NA GOSPODARSTVIMA PLAĆATI ĆE OD SADA MINISTARSTVO





Ministarstvo poljoprivrede ukinulo je, prema informacijama od 5, travnja, cijeli niz administrativnih troškova koji su se do sada naplaćivali hrvatskim stočarima. Riječ je o sredstvima za označavanje i obrasce u sustavima označavanja i registracije goveda, kopitara, svinja, ovaca i koza te sustavima označavanja i registracije matičnih grla svinja i kljunova peradi.

Ukinuto je 190 vrsta plaćanja za različite usluge koje od 1. travnja 2019. godine pružaju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, poput kontrole proizvodnosti stoke, sredstava za označavanje stoke, izdavanje potvrda, marketinških oznaka, i sl. Cjelokupan popis svih ukinutih plaćanja možete vidjeti ovdje. Ovlaštene veterinarske organizacije će i dalje provoditi registraciju i označavanje stoke, ali materijalni troškovi sredstava za označavanje i propisnih obrazaca od sada idu na teret Ministarstva poljoprivrede, dok posjednik snosi samo trošak usluge označavanja i registracije. Dakle, svi ti dokumenti i dalje su obvezni, ali njihovo izdavanje postaje besplatno za korisnike. To će poljoprivrednicima u sektoru stočarstva na godišnjoj razini donijeti uštedu od 17,2 milijuna kuna.

„Kao što sam obećao, administrativno smo rasteretili sve grane stočarske proizvodnje koje će hrvatskim stočarima donijeti uštedjeti više od 17 milijuna kuna godišnje. Do sada su naši stočari plaćali izdavanje različitih potvrda i kontrola u provedbi uzgojnih programa u iznosima koji se kreću od nekoliko kuna do nekoliko stotina kuna, a od sada država preuzima troškove sredstava za označavanje i kontrolu proizvodnosti u sektoru stočarstva.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislava Tolušić te podsjetio „Pokrenuli smo niz mjera za oporavak našeg stočarstva, osigurali 195 milijuna kuna za nabavu i uzgoj rasplodnih junica, otvorili pristup jeftinim zajmovima s kamatom od 0,1% za mljekarski sektor. Smanjili smo PDV na stočnu hranu, a od ove godine i na žive životinje te svježe ili rashlađeno meso" rekao je ministar .


Inače, stočarstvo i peradarstvo su prioritetni sektori i u Programu ruralnog razvoja RH, a do sad je u okviru mjere 4 odobreno 350 milijuna kuna potpora za nova ulaganja i modernizaciju stočarskih gospodarstava. Prošle godine uveli smo novu mjeru „Dobrobit životinja“, gdje je našim stočarima na raspolaganju 150 milijuna kuna za osiguranje nadstandarda za mliječne krave, svinje, krmače i nazimice, a od ove godine i za ovce i koze. Zbog zaštite i dugoročnog očuvanja svih hrvatskih pasmina osnovali smo Banku gena domaćih životinja. Donesen je Zakon o uzgoju domaćih životinja, kojim želimo unaprijediti uzgoj domaćih životinja i stočarsku proizvodnju u Hrvatskoj, a osigurano je dvostruko više novca za uzgojna udruženja, u iznosu od 2 milijuna kuna. Informacije su iz Ministarstva poljoprivrede.

Nakon administrativnog spajanja različitih agencija iz sektora poljoprivrede započeli smo i proces administrativnog i financijskog rasterećenja poljoprivrednika. Podsjetimo, od 1. siječnja 2019. godine ukinute su Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatska agencija za hranu i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba. Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu u cijelosti, kao i dio poslova Hrvatske poljoprivredne agencije preuzelo je Ministarstvo poljoprivrede, dok je bivši Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, uz promjenu imena u Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, preuzeo preostali dio poslova Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatsku agenciju za hranu u cijelosti - informacije su iz Ministarstva poljoprivrede.



06.04.2019. u 08:23 • 0 KomentaraPrint#^

SEMINAR ZA OVLAŠTENE REVIZORE


POREZNI UČINAK RAZLIKA I POSLOVNI REZULTAT

Porezni učinak stalnih i privremenih razlika na poslovni rezultat financijsku situaciju i bilancu poreznih obveznika
To je naslov seminara koji će dr. sc. Ivana Dražić Lutilsky, izvanredna profesorica s katedre za računovodstvo Ekonomskog fakulteta u Zagrebu održati 12. travanja u hotelu Central Zagreb, Branimirova 3, s početkom u 9 sati .Program seminara je slijedeći:
Računovodstvena oznaka “A”– MRS 12 Porez na dobit i porezni propisi, MRS 1 Prezentiranje financijskih izvještaja
a. Porezni učinak stalnih i privremenih razlika na poslovni rezultat, financijsku situaciju i bilancu poreznih obveznika.

1. MRS 1; Prezentiranje financijskih izvještaja opće namjene zbog usporedivosti s financijskim izvještajima subjekta za prethodna razdoblja i s financijskim izvještajima drugih subjekata. Prikaz općih zahtjeva za prezentiranje financijskih izvještaja, upute za njihovu strukturu i obvezan minimalan sadržaj.

2. MRS 12 Porez na dobit i porezni propisi; prikaz računovodstvenog postupka za porez na dobit kroz MRS 12 te kako obračunati tekuće i buduće porezne učinke.

3. Porezni učinak stalnih i privremenih razlika na poslovni rezultat, financijsku situaciju i bilancu poreznih obveznika, način evidencije u računovodstvu poreznog obveznika i prikaz sastavljanja prijave poreza na dobit.
Cilj seminara je prikazati primjenu standarda u računovodstvu poreza na dobit.

Kroz glavno pitanje u računovodstvu poreza na dobit koje glasi kako iskazati tekuće i buduće porezne učinke budućeg nadoknađivanja knjigovodstvene vrijednosti imovine (obveza) koje su priznate u izvještajima o financijskom položaju subjekta i transakcija i drugih događaja tekućeg perioda koji su priznati u financijskim izvještajima subjekta.
U okviru zakonskih ograničenja spoznat će se mogućnosti odgađanja plaćanja poreza. Prezentirati će se spoznaja i interpretacija poreznih učinaka stalnih i privremenih razlika na poslovni rezultat, financijsku situaciju i bilancu poreznih obveznika. Poseban naglasak biti će stavljen na MRS 12 i razumijevanju privremenih razlika.
Polaznici če biti upoznati kroz ovu tematiku sa zahtjevima poreznih propisa prema računovodstvu poreznog obveznika. Objašnjene će biti i specifičnosti računovodstva i poreznih zakona, razumijevanje privremenih i stalnih razlika te sastavljanje godišnje prijave poreza na dobit.
Naknada za seminar iznosi 1.200,00 kn, a za drugoga i svakoga sljedećeg polaznika iz istog društva je 1.000,00 kn.
Plaćanje naknade je isključivo po primljenoj ponudi iz Cntra za poreze računovodstvo i financije koja će biti poslana po zaprimljenoj prijavi. Seminar je planiran za točno određeni broj sudionika,zato je prijava obvezna.
U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih, seminar će biti odgođen.
Sve obavijesti mogu se dobiti na brojeve: 091 332 3381, 098 1611 794 i 098 877 805 ili e-poštom na info@centarzaporeze.hr

Centar za poreze računovodstvo i reviziju dobio je prethodnu suglasnost od Ministarstva financija na Godišnji plan i program stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora za 2019. godinu pa na temelju toga se prisustvom na ovom seminaru revizorima priznaje 5 bodova.

06.04.2019. u 06:48 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 05.04.2019.

FOND ZA RURALNI RAZVOJ U PRVA TRI MJESECA 2019.

S 1 000 MLADIH POLJOPRIVREDNIKA UGOVORENO VEĆ 329,5 MILIJUNA KUNA





Ministarstvo poljoprivrede i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić učinili su kratak pregled ugovorenog novca EU na temelju projekata poljoprivrednika po Mjerama te u ovom priopćenju odgovaraju na pitanje koje su sami postavili " Kako koristimo fond za ruralni razvoj – rezultati nakon prvog tromjesečja 2019." Objavljujem to priopćenje:

Na kraju prvog tromjesečja 2019. godine ugovoreno je preko 1,47 milijardi eura (11 milijardi kuna) ukupne alokacije iz Program ruralnog razvoja RH od 2,38 milijardi eura. Korisnicima Programa kroz različite mjere isplaćeno je preko 829 milijuna eura (6,2 milijarde kuna) što je 56% svih ugovorenih sredstava odnosno 35% ukupne alokacije. Do sada je korisnicima kroz postupke dodjele na raspolaganje stavljeno više od 90% odnosno preko 2,17 milijarde eura (16,.5 milijardi kuna) raspoloživih sredstava iz Programa ruralnog razvoja. Na razini cijelog Programa ugovoreno je više od 1400 korisnika najizdašnije investicijske mjere Programa, Mjere 4 „Ulaganja u fizičku imovinu“. Ugovorena vrijednost potpore iznosi 3,5 milijardi kuna, od čega je isplaćeno više od 1,4 milijardi kuna.

„Brojke o ugovorenim i isplaćenim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja najbolje govore koliko se hrvatska poljoprivreda mijenja i koliko se ulaže u proizvodnju, mehanizaciju, nove objekte, staklenike, mljekare, osiguranje usjeva i nasada. Naši poljoprivrednici se ne trebaju bojati novog financijskog razdoblja Zajedničke poljoprivredne politike EU, jer će potpore biti jednake ili veće u odnosu na sadašnje.“- izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić. „Vrijednost poljoprivredne proizvodnje raste - u 2018. iznosila je 17 milijardi kuna odnosno rasla je 9 % u odnosu na 2015. godinu. Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2018. godini iznosila je 8 milijardi kuna što je za 10 % u odnosu na 2015. godinu. Iako još uvijek nismo na onoj razini proizvodnje kojoj težimo, tržište je prepoznalo vrijednost naših proizvoda što je posljedično smanjilo potrebu uvoza mesa i mesnih prerađevina. Potrošači su preokrenuli trendove i zahtijevaju domaće proizvode provjerenog i hrvatskog podrijetla. Mi i dalje radimo na stvaranju boljih uvjeta poslovanja, pozitivne klime i pristupa povoljnom novcu za financiranje povećanja produktivnosti i konkurentnosti naše proizvodnje hrane. Osim velikih ideja, sada imamo i brojke koje pokazuju da su mjere koje smo poduzimali i koje poduzimamo dobro promišljene i daju dugoročne rezultate." – zaključio je ministar.

U Mjeri 6 „Razvoj malih gospodarstava“ ugovoreno je gotovo 4.000 korisnika s ukupnim iznosom potpore od 836 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 419 milijuna kuna za 2.938 korisnika. Za temeljne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima ugovoren je 941 projekt u vrijednosti 2,17 milijardi kuna, od čega je isplaćeno 427 milijuna kuna za 500 projekata. Kroz Mjeru 5 financiraju se projekti koji će omogućiti obnovu proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama. Do sada je za 293 korisnika ugovoreno projekata vrijednih 525 milijuna kuna, a dosadašnje isplate premašile su iznos od 437 milijuna kuna. U Mjeri 8 provodimo 105 projekata ulaganja u šumska područja, šumske tehnologije, preradu i marketing šumskih područja vrijednih 152,19 milijuna kuna. Za ekološki uzgoj, financiran iz Mjere 11 Programa ruralnog razvoja, osigurali smo 975,15 milijuna kuna od kojih je ugovoreno već 587,76 milijuna kuna, a isplaćeno 577,5 milijuna kuna. Isplate za ulaganja u fizičku imovinu u 2018. godini povećane su za 105,54%, a za razvoj poljoprivrednih gospodarstava za 173,48%.

Potpore mladim poljoprivrednicima ugovorene su s više od 1.000 korisnika u iznosu od 329,5 milijuna kuna. Također je razminirano preko 600 ha poljoprivrednog zemljišta. Za poslove razminiranja ugovoreni iznos je 483 milijuna kuna, a isplaćeno je 430,4 milijuna kuna. Kroz Mjeru 17 isplaćeno je preko 8.600 zahtjeva za potporu za osiguranje usjeva, životinja i biljaka te je zabilježen trend rasta od preko 100% na godišnjoj razini u pogledu broja podnesenih zahtjeva i iznosa tražene potpore. Do sada je isplaćeno više od 107,7 milijuna kuna.

U 2018. pokrenuti financijski instrumenti pokazuju brzo rastući trend korištenja. Do kraja ožujka 2019. odobreno je 149 Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj, ukupne vrijednosti preko 45 milijuna kuna, a od čega ih je već 108 isplaćeno, u vrijednosti od preko 32 milijuna kuna.

Od veljače ove godine dostupna su i Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj. Izdano je i prvo jamstvo u vrijednosti preko 9,6 milijuna kuna.


05.04.2019. u 08:07 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 04.04.2019.

INFORMATIVNA KAMPANJA "POLJOPRIVREDNIK ZA 10"


CILJ - ZAŠTITA OKOLIŠA NA POLJOPRIVREDNIM GOSPODARSTVIMA






Ministarstvo poljoprivrede, prema informacijama iz priopćenja, pokrenulo je informativnu kampanju “Poljoprivrednik za 10” promovirajući mjeru 10 „Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene“ iz Programa ruralnog razvoja RH. Na raspolaganju hrvatskim poljoprivrednicima je 138 milijuna eura kako bi na svojim gospodarstvima smanjili utjecaj na okoliš i očuvali bioraznolikost. Zahtjev za potporu se podnosi u sklopu Jedinstvenog zahtjeva za potporu koje poljoprivrednici podnose svake godine, odnosno od 04. ožujka do 15. svibnja 2019. godine.

Cilj informativne kampanje je potaknuti poljoprivrednike da zaštite i očuvaju okoliš na svojim poljoprivrednim gospodarstvima, koja nadilaze zakonski propisane zahtjeve. Prihvaćanjem određenih praksi i metoda uzgoja, koje nadilaze polaznu osnovu (poznatu pod nazivom „baseline“), poljoprivredniku se kroz Mjeru 10 plaćaju povećani troškovi ili izgubljeni prihod u usporedbi s uobičajenom poljoprivrednom proizvodnjom. Utjecaj poljoprivrede na okoliš i ruralni prostor je vrlo velik, a kroz Mjeru 10 nastojimo umanjiti ili zaustaviti negativni utjecaj poljoprivrede na prirodne resurse i bioraznolikost. Okoliš je javno dobro, a poljoprivrednici, osim što su nezamjenjivi u proizvodnji hrane, upravljaju najvažnijim prirodnim resursima – tlom, vodom i zrakom. Odnos poljoprivrede i okoliša je kompleksan, mnogi jedinstveni krajobrazi bogati biljnim i životinjskim svijetom su nastali zahvaljujući održavanju ekstenzivnih poljoprivrednih praksi i ovise upravo o tom načinu poljoprivrede. S druge strane, nepravilne poljoprivredne prakse mogu imati upravo negativan efekt na okoliš i doprinijeti zagađenju zraka tla i vode, uništenju vrijednih krajobraza, staništa i time doprinijeti nestanku brojnih vrsta.

Jedinstveni zahtjev za potporu podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Za one poljoprivrednike koji još nisu registrirani, nužan je upis u Upisnik poljoprivrednih proizvođača, upis svih parcela poljoprivrednog zemljišta koje se koriste u ARKOD sustav, upis životinja u JRDŽ i ostale propisane registre. Osobito je važno poštivanje pravila višestruke sukladnosti na cjelokupnom gospodarstvu te održavanje svih površina sukladno minimalnim uvjetima za održavanje poljoprivrednih površina u stanju pogodnom za ispašu ili uzgoj. Ova mjera ima petogodišnji obvezni period, a zahtjev za potporu podnosi se svake godine.
Više informacija o Mjeri 10 poljoprivrednici mogu dobiti na besplatnim radionicama koje organizira Ministarstvo poljoprivrede. Raspored radionica po otocima i ruralnim sredinama s poveznicom na prijave dostupni su na web stranici Programa ruralnog razvoja. Pogledati internet adresu:

https://ruralnirazvoj.hr/novosti-o-iaks-mjerama-u-2019-godini/

Polaznici radionica dobiti će informacije o načinu korištenja IAKS mjera koje doprinose očuvanju okoliša i novostima u 2019. godini te će dobiti odgovore na praktična pitanja oko podnošenja Jedinstvenog zahtjeva za potporu.



Fotka: Zouhar Zec M. Područje Istre



04.04.2019. u 09:01 • 0 KomentaraPrint#^

DIGITALNI KATALOG RURALNOG TURIZMA


PROMOCIJA ZA TRŽIŠTE

Ministarstvo turizma radi digitalni katalog seoskog turizma u RH radi promocije poljoprivrednih gospodarsatva koja se bave nekim oblikom turističko ugostiteljske djelatnosti. Zato je Ministarstvo turizma izradilo aplikaciju moj-seoski.hr na internet adresi https://moj-seoski.hr/admin/ na koju se svi zainteresirani vlasnici ruralnih gospodarstva mogu prijaviti i tako ući u digitani katalog ruralnog turizma.
To je važan način promocije za poljoprivredno ugostiteljka gospodarstva, te će ona tako postati dostupnija domaćem i stranom turističkom tržištu.


Za dodatna pitanja informacije na mail: moj-seoski@mint.hr





Fotka: M. Zouhar Zec

04.04.2019. u 08:00 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 03.04.2019.

TIJEKOM 2018. ZAPOSLENO 174 420 OSOBA IZ EVIDENCIJE ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE




OBRAZOVANJE U OKVIRU PROJEKTA „Gastro majstori“

Iz Mjesečnog preglednika informacija na tržištu rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za mjesec ožujak 2019, koji izlazi kao
Newsletter u internet izdanju izdvojila sam nekoliko zanimljivih kraćih informacija koje objavljujem.
S danom 3. travanja na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je 22 683 slobodnih radnih mjesta dok s istim datumom broj nezaposlenih osoba je 145 268.



U GODINU DANA ZAPOSLENO 3 231 OSOBA S INVALIDITETOM

Tijekom 2018. godine iz evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje zaposleno je ukupno 174.420 osoba, od čega 3 231 osoba s invaliditetom. U odnosu na prošlu godinu kada je zaposleno 3.366 osoba s invaliditetom to je neznatno smanjenje (za 4,01 %). Udio zaposlenih osoba s invaliditetom u ukupnom broju svih zaposlenih osoba iz evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje iznosi 1,9 % (udio muških osoba s invaliditetom iznosi 2,5 %, a ženskih 1,4 %), što je više u odnosu na prošlu godinu kada je udio osoba s invaliditetom iznosio 1,7%.
Na dan 31. prosinca 2018. godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirane su ukupno 148.919 nezaposlene osobe. Od tog broja, 5.843 su osobe s invaliditetom, što iznosi 3,9 % populacije nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciji Zavoda. Blagi porast je vidljiv kod udjela nezaposlenih osoba s invaliditetom u ukupnoj populaciji svih nezaposlenih u evidenciji Zavoda i to za 0,4 % u odnosu na prošlu godinu, što je posljedica većeg smanjenja ukupnog broja svih nezaposlenih.
Paket mjera aktivne politike zapošljavanja iz 2017. godine proširen je na temelju Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine. U 2018. godini mjere su više usmjerene mladim i dugotrajno nezaposlenim osobama te jačanju aktivnosti obrazovanja i osposobljavanja na radnom mjestu, a u svrhu smanjenja nesrazmjera između ponude i potražnje na tržištu rada i osiguranja kvalitetne radne snage poslodavcima podizanjem razine kvalificiranosti nezaposlenih osoba. Mjere se provode na način da se uvažavaju specifične potrebe korisnika, posebice onih koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Upravo su osobe s invaliditetom prepoznate kao osjetljiva skupina koja se nalazi u nepovoljnom položaju na tržištu rada te su za tu skupinu osigurane potpore u najvećem iznosu. U mjere aktivne politike zapošljavanja u 2018. godini ukupno je uključeno 1.648 osoba s invaliditetom.


OBRAZOVANJE U OKVIRU PROJEKTA „Gastro majstori“

HZZ PU Karlovac je počeo sa aktivnostima informiranja kandidata u sklopu projekta „Gastro majstori“, nositelja Trgovačko-ugostiteljske škole, čija je ukupna vrijednost 1.400.093,17 kn. Svrha projekta je povećanje zapošljivosti ranjivih skupina (osobe mlađe od 25 godina, osobe starije od 54 godine, dugotrajno nezaposlene osobe i osobe s invaliditetom) u Karlovačkoj županiji u turističko-ugostiteljskom sektoru kroz obrazovanje i stručno usavršavanje s ciljem integracije na tržištu rada. Prijava u evidenciju HZZ-a nije obavezna.

Osnovni problemi koji se rješavaju provedbom projekta su loša zapošljivost, ali i neusklađenost i zastarjelost obrazovnih programa u sektoru turizma i ugostiteljstva s potrebama tržišta rada. Zbog toga će u okviru ovog projekta biti razvijena tri nova i suvremena obrazovna programa i to za : Pizza majstora, gril majstora za pripremu mesa, ribe, rakova i školjki i servirke. U sklopu obrazovanja polaznici će teorijski dio i vježbe obavljati u Trgovačko-ugostiteljskoj školi, dok je za organizaciju praktične nastave zadužen partner u projektu - Hotel Labineca iz Gradca u Dalmaciji. Na taj način će polaznici steći iskustvo u realnom sektoru te dobiti priliku da upoznaju uvjete rada u sezoni. Ukoliko se odluče zaposliti ove godine na Jadranu, imat će priliku na licu mjesta dogovoriti uvjete rada. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za uključivanje u obrazovanje u Trgovačko-ugostiteljsku školu Karlovac, u tajništvo ili ravnatelju škole, odnosno svom savjetniku na HZZ-u.

RADIONICE U SISKU

Svakog mjeseca HZZ Područni ured Sisak organizira Radionicu o samozapošljavanju koja nezaposlenim osobama, a budućim poduzetnicima pomaže u pripremama za pokretanje poduzetničkog pothvata. Potpore za samozapošljavanje su državne potpore koje se dodjeljuju nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda. Nezaposlenim osobama koje imaju poduzetničkog duha na raspolaganju stoji mjera Potpora za samozapošljavanja nezaposlenih osoba uz potencijalnu mogućnost korištenja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa te osposobljavanja na radnom mjestu. Novost je i mogućnost ostvarivanja Potpore za proširenje poslovanja koja se odnosi na već postojeće poduzetnike i bivše korisnike potpore za samozapošljavanje.

Osobama koje iskažu interes za samozapošljavanje osigurava se stručna pomoć Zavoda te mogu na jednom mjestu dobiti sve relevantne informacije o aktivnostima vezanim za realizaciju poduzetničke ideje, a koje uključuju pomoć u izradi poslovnog plana, upućivanje na besplatne i druge edukacije kao i informacije o drugim davateljima potpora te povezivanje svih dionika na lokalnom tržištu rada (HOK, HGK, PISAK, razvojne agencije i sl.). Na radionici se sudionike upoznaje s uvjetima, pravima i obavezama korisnika potpore za samozapošljavanje te se prolazi kroz sva pitanja iz obrasca Poslovnog plana čije popunjavanje je uvjet za podnošenje zahtjeva. „Radionica o samozapošljavanju“ i radionica „Biti uspješan poduzetnik“ održane su 13. ožujka, a održale su ih savjetnica Irena Bušić i psihologinja Željka Koprivnjak.j
Psihologinja Željka Koprivnjak je održala radionicu „Biti uspješan poduzetnik“. Prikazala je karakteristike zajedničke uspješnim poduzetnicima te sudionicima radionice dala savjete o tome kako te karakteristike prepoznati kod sebe i kako ih dalje razvijati. Cilj radionice je potaknuti sudionike na samoprocjenu poduzetničkih kvaliteta, samoprocjenu potrebnih znanja i poduzetničkih kompetencija te razine spremnosti na donošenje odluka.
Zainteresirane osobe za narednu radionicu na temu samozapošljavanja mogu se obratiti svom savjetniku u područnom uredu za zapošljavanje. Predavanje će se održati 12. travnja 2019. godine u 13:00 sati .

03.04.2019. u 11:48 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 02.04.2019.

DRŽAVNI INSPEKTORAT


U SASTAVU INSPEKTORATA I SANITARNA INSPEKCIJA

Državni Inspektorat koji je počeo raditi 1. travnja sa sjedištem u Zagrebu, Šubićeva 29 u svom djelokrugu rada ima i sanitarnu inspekciju koja tako prelazi iz Ministarstva zdravstva u Državni inspektorat.
Ured Državnog inspektorata – Granična sanitarna inspekcija na adresi je Vodovodna 20a, Zagreb a Ured Državnog inspektorata za Grad Zagreb je na Ksaveru 200a u Zagrebu

Sanitarna inspekcija obavlja inspekcijske kontrole u području sigurnosti hrane hrane, GMO-a, vode za ljudsku potrošnju, predmeta opće uporabe, duhanskih proizvoda, buke, kemikalija i biocidnih proizvoda..
Zahtjevi stranaka vezano uz ishođenje sprovodnica, sanitarno-tehničke i higijenske uvjete gradnje te potvrde na glavni projekt gradnje podnose se u nadležnim Uredima sanitarne inspekcije.
Izvozni certifikatI za hranu (Free-sale) te potvrda za Registar izvoznika za hranu podnose se u Središnjem Uredu Državnog Inspektorata u Zagrebu, Šubićeva 29, kao i na dosadašnjoj adresi u Zagrebu, Ksaver 200a.
Prijave građana sanitarnoj inspekciji poslati na mail: pitajtenas@miz.hr,
TelefonI dežurnog inspektora za Grad Zagreb su 01/4698-422 ili 01/4698-355.


Informacije o nesukladnosti vode za ljudsku upotrebu dostaviti na e-mail : vodovodi@miz.hr

Uredi sanitarne inspekcije Državnog inspektorata osim Zagreba rade i u Krapini, Koprivnici, Rijeci, Vinkovcima, Splitu i Zadru

02.04.2019. u 11:53 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 01.04.2019.

GODIŠNJICA PRETPLATE PRENOŠENJA USLUGA MREŽNOG SADRŽAJA


JEDINSTVENO DIGITALNO TRŽIŠTE EU


Europska komisija - Daily News na svojim internet stranicama u Dnevnim vijestima objavila je informaciju o godišnjici prenošenja usluga mrežnog sadržaja na području EU, te o pokretanju baze podataka za proizvode zemljopisnog porijekla.
Prenosim te dvije informacije.


Danas 1. travnja obilježava godišnjicu od kada Europljani mogu putovati Europskom unijom putem online pretplate na filmove, sportske događaje, e-knjige, videoigre ili glazbene usluge, zahvaljujući propisu o prenosivosti usluga mrežnog sadržaja. Nova anketa Eurobarometra pokazuje da je godinu dana nakon što su nova pravila stupila na snagu 49% ljudi koji su putovali u EU iskoristili mogućnost pristupa svojim internetskim pretplatama tijekom putovanja. Sveukupno, 52% Europljana je svjesno da je moguće pristupiti plaćenim pretplatama za usluge mrežnog sadržaja kada privremeno borave u drugoj zemlji EU. Općenito, 55% ispitanika koji su platili online sadržaje smatraju ga dobrom vrijednošću za novac. Potpredsjednica za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip i povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel izjavila je: „Europljani već godinu dana mogu putovati sa svojim online sadržajima diljem Europe - još jedan uspjeh digitalnog jedinstvenog tržišta. Zajedno s djelotvornim ukidanjem naknada za roaming i novim pravilima protiv neopravdanog geoblokiranja, jedinstveno digitalno tržište ruši digitalne barijere u korist potrošača i poduzeća. Zadovoljstvo nam je vidjeti da Europljani aktivno koriste svoja nova digitalna prava.

"Za više informacija pogledajte : Potpuno istraživanje dostupno je ovdje. (Za više informacija: Nathalie Vandystadt - Tel .: +32 229 67083; Marietta Grammenou - Tel. : +32 229 83583, Inga Höglund - Tel .: +32 229 50698



EU POKRENULA BAZU PODATAKA ZA ZEMLJOPISNE OZNAKE

Cilj je nove baze podataka za zemljopisne oznake EU-a povećati transparentnost i pojednostaviti pretraživanje
Pokrenuta danas 1. travnja 2019. godine, nova javna baza podataka 'eAmbrosia - registri geografskih oznaka EU' omogućit će jednostavan pristup informacijama o svim oznakama zemljopisnog podrijetla EU-a (GI), uključujući njihov status (primjenjuju se, objavljuju ili registriraju), njihovu specifikaciju proizvoda i izravna veza s pravnom osnovom kada su službeno zaštićeni.
Tijekom 2019. lansiranje će biti u tri faze. U početku, baza podataka sadržavat će samo EU GI vina. Do ljeta 2019. u njega će biti uključena i EU GI alkoholna pića. Konačno, do kraja 2019. godine svi poljoprivredni prehrambeni proizvodi EU-a bit će dio eAmbrosie.
Dizajniran da zamijeni postojeće baze podataka za vino (e-Bacchus), alkoholna pića (e-Spirit-Drinks) i hranu (Door), eAmbrosia će uključivati lako pretraživo i intuitivno sučelje. Ovaj novi sustav pojednostavit će traženje informacija o oznakama zemljopisnog podrijetla i povećati transparentnost za proizvođače, nacionalne vlasti i svakoga tko je zainteresiran za europske geografske oznake.
pozadina
Zemljopisne oznake EU-a legalno štite više od 3.400 imena proizvoda kako bi se promicale jedinstvene karakteristike i obranila tradicionalna stručnost njihovih proizvođača. Svaka oznaka zemljopisnog podrijetla ima specifične pravne standarde o načinu izrade proizvoda, a istovremeno služi kao jamstvo za kvalitetu proizvoda.

Pogledati informacije na linku:

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/geographical-indications-register/




01.04.2019. u 13:42 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2019 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2024 (26)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter